فهرست مطالب

مطالعات حقوق خصوصی - سال سی و هفتم شماره 4 (زمستان 1386)

فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
سال سی و هفتم شماره 4 (زمستان 1386)

  • 164 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/02/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • باقر انصاری صفحه 1
    یکی از تحولات مهمی که جامعه ما در آستانه ورود به آن قرار دارد تحول علمی است. عوامل مختلفی برای این تحول لازم است که در این میان، عوامل حقوقی نقش مهمی دارند. مقاله حاضر در صدد است از میان عوامل مختلفی که بر تحول و رشد علمی کشور تاثیر دارند برخی از عوامل حقوقی را که می توان آنها را عوامل تشکیل دهنده محیط حقوقی تولید علم نامید معرفی و مطالعه کند. این عوامل عبارت اند از قانون برای پژوهش، آزادی علمی، آزادی اندیشه و بیان، حق دسترسی به اطلاعات، مالکیت های فکری، سهیم کردن دیگران در داده های پژوهشی، نظام مند کردن وضعیت حقوقی پارک های علم و فناوری و انجمن های علمی. عوامل مذکور تنها بخشی از عوامل سازنده محیط حقوقی مناسب برای تولید علم و فناوری به شمار می روند.
    کلیدواژگان: حقوق پژوهش، تولید علم، جنبش نرم افزاری، نهضت تولید علم، آزادی علمی، آزادی بیان، آزادی اطلاعات، مالکیت های فکری، پارک های علم و فناوری، انجمن های علمی
  • سعید حبیبا صفحه 37
    حقوق مالکیت فکری بر حسب طبیعت پویای خود و نیز به دلیل ارتباط تنگاتنگی که با جهانی شدن و تجارت برقرار کرده است، یکی از پرتحول ترین حوزه های حقوقی و اقتصادی در عصر کنونی به شمار می آید. اهمیت این موضوع از آنجا آشکار می گردد که امروزه یکی از عمده ترین حوزه های مناقشه انگیز میان کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته، مقوله حمایت یا عدم حمایت از محصولات فکری و گستره آن می باشد. از یکسو، کشورهای توسعه یافته با تاکید بر لزوم حمایت از این حقوق، تقویت حمایت را موجب افزایش توسعه و تسهیل انتقال فن آوری به کشورهای در حال توسعه می دانند و از سوی دیگر کشورهای جهان سوم با این استدلال که مالکیت فکری باید وسیله ای برای تحقق توسعه باشد نه هدف، خواستار تعدیل گستره حقوق مزبور و انحصارات ناشی از آن شده اند. علاوه بر مقوله توسعه، پیدایش و گسترش اینترنت نیز باعث بروز تحولات نوینی در حوزه حقوق مالکیت فکری شده و مباحث و چالش های حقوقی جدیدی را پیش روی آورده است. این مقاله بر آنست تا مهم ترین تحولات اخیر در حوزه مالکیت فکری را به اختصار بررسی نماید.
    کلیدواژگان: حقوق مالکیت فکری، جهانی شدن، توسعه، اینترنت، قواعد ماهوی اختراع، دانش سنتی
  • مسعود راعی صفحه 65
    مسئولیت دولت در برابر اقدامات گروه ها و افراد عادی با تصویب طرح مسئولیت بین المللی دولت در سال 2001 توسط کمیسیون حقوق بین الملل در یک مسیر نسبتا روشنی قرار گرفت اما این مسیر همچنان با دو مسئله عمده مواجه است: مسئله اول آنکه آیا معیار انتساب عمل به دولت با رویکرد کنترل کلی باید مشخص شود و یا کنترل مؤثر، و دوم، آیا دایره اجرایی طرح مسئولیت، شامل قواعد آمره نیز می گردد؟ به طور ویژه چنانچه بازیگران غیر دولتی مرتکب نقض قواعد حقوق بشری شدند، این سؤال مطرح است که در چه صورت اقدام آنها به دولت منسوب است؟ نوشتار حاضر درصدد آن است که با توجه به طرح مسئولیت بین المللی دولت ها به دو سئوال پاسخ دهد: الف: آیا قواعد حقوق بشری در زمره قواعد آمره می باشد یا خیر؟ ب: در صورت مثبت بودن سؤال اول چنانچه فردی یا گروهی مرتکب نقض این قواعد شدند شرایط کلی حاکم برای تحقق مسئولیت دولت در رابطه با اقدامات این گروه ها و افراد کدام است؟
    کلیدواژگان: بازیگران غیر دولتی، حقوق بشر، مسئولیت بین المللی دولت، قواعد آمره
  • روشنعلی شکاری صفحه 95
    چنانچه حق، مالی و در ذمه کسی باشد، من علیه الحق می تواند بعد از حال شدن اجل (اگر آن دین مؤجل بوده) و اگر از ابتدا حال بوده به صاحب حق رجوع کند و با تادیه آن ذمه خود را ابراء کند، بر صاحب حق نیز واجب است آن را قبول کند؛ امتناع او از قبول حق خود ظلم و اضرار به مدیون تلقی می شود. مدیون برای رفع این ظلم می تواند به حاکم رجوع کند؛ و حاکم به قائم مقامی ممتنع حق را قبض خواهد کرد؛ چنانچه قبض توسط حاکم نیز امکان پذیر نباشد؛ مدیون می تواند مال را تعیین و کناری بگذارد؛ بعد از عزل و کنار گذاشتن بر او واجب نیست که، مال را از تلف حفظ کند. چه آن که عزل شرعی است؛ اگر او را مکلف به حفظ مال معزول کنیم. عزل بی فایده خواهد بود؛ بلکه حفظ مال در ذمه از حفظ آن در خارج به مراتب آسان تر است؛در این که بعد از عزل آیا نماء معزول به مدیون تعلق دارد یا به صاحب دین به بیان دیگر آیا قاعده الخراج بالضمان جاری خواهد شد یا نه مسئله اختلافی است. به نظر می رسد که به مجرد عزل، مال معزول از ملک مدیون خارج نخواهد شد، لذا: او می تواند در مال تصرف کند و از زوائد و نمائات آن برخوردار شود. تنها مستندا به قاعده نفی ضرر بر او واجب نیست که مال را از تلف حفظ کند؛ اگر قهرا تلف شود از کیسه صاحب دین رفته است.
    کلیدواژگان: عزل دین، مال معزول، نماء مال معزول، تلف مال، ضرر، وجوب قبض، بدل، ضمان، خراج، بدل اضطراری، حاکم، ولی، ممتنع
  • بیژن عباسی صفحه 107
    بازنگری قانون اساسی عبارت از اصلاح متن این قانون از راه حذف، الحاق و تغییر است و در اغلب قوانین اساسی حاوی قواعدی جهت تجدیدنظر در خود برای تولید هنجارهای نوین اساسی می باشند. در این قواعد می توان دید که چه شخص یا مقامی اختیار دارد در قانون اساسی بازنگری کند و برای این کار چونه باید اقدام کند. تجدیدنظر در قانون اساسی که مستلزم به کارگیری قوه ی بازنگری است ما را بدین امر وا می دارد که تصدی این قوه را به برخی از قوای تاسیسی بسپاریم. قوه ی تجدیدنظر قوه ای است که در چارچوب مشخص در قانون اساسی فعالیت می کند؛ این چارچوب همان شیوه های بازنگری در قانون اساسی است. در قوانین اساسی انعطاف ناپذیر کشورهای مختلف، تنوع زیادی در روش های تجدیدنظر وجود دارد. بازنگری در قوانین اساسی انعطاف پذیر به آسانی و همانند قوانین عادی صورت می گیرد، ولی در قوانین اساسی انعطاف ناپذیر گاه با طی پنج مرحله انجام می شود: 1 پیشنهاد بازنگری، 2 تصمیم به بازنگری، 3 تدوین بازنگری، 4 تصویب بازنگری، 5 اعلام رسمی بازنگری. برای اینکه قانون اساسی از گزند پیشامدها مصون بماند باید نه زیاد انعطاف ناپذیر و نه بسیار انعطاف پذیرباشد.
    کلیدواژگان: قانون اساسی انعطاف پذیر_ قانون اساسی انعطاف ناپذیر، مجلس موسسان، کنگره ی دو مجلس، همه پرسی
  • ستار عزیزی صفحه 125
    کنوانسیون منع و مجازات جرم ژنوسید در دسامبر سال 1948 جهت حمایت از موجودیت گروه های ملی، قومی، نژادی یا مذهبی در صحن مجمع عمومی سازمان ملل متحد به تصویب رسید. وقوع جنایات هولناک در سرزمین یوگسلاوی سابق و رواندا و تلاش گروه های اکثریت حاکم برای نابودی گروه های اقلیت مسلمان و توتسی در این کشورها، واکنش شورای امنیت سازمان ملل متحد را به دنبال داشت و شورا با تشکیل دادگاه های کیفری بین المللی یوگسلاوی سابق و رواندا، مجازات مرتکبان این جنایت ها را اقدامی در جهت اعاده ی صلح و امنیت بین المللی دانست. یکی از جرایمی که در اساسنامه ی دیوان های کیفری فوق الذکر درج شده است، جنایت ژنوسید می باشد. در این مقاله تلاش شده با بررسی رویه ی دیوان های یوگسلاوی و رواندا در احراز عناصر مادی و معنوی این جرم، به ویژه احراز وجود نیت نابودی کلی یا جزئی گروه های ملی، قومی، نژادی یا مذهبی که امری ذهنی یا سوبژکتیو است، پیشرفت های کنونی حقوق بین الملل کیفری در امر حمایت از اقلیت ها نشان داده شود.
    کلیدواژگان: اقلیت، ژنوسید، رویه ی قضایی بین المللی، دیوان بین المللی کیفری یوگسلاوی، دیوان بین المللی کیفری رواندا
  • آیت الله عمید زنجانی، محمد مهدی توکلی صفحه 161
    حقوق بشر، مجموعه حقوق موضوعه که آغاز آن را بتوان با اعلامیه جهانی حقوق بشر یا انقلاب کبیر فرانسه دانست، نمی باشد؛ بلکه صحیح تر آن است که قدمت آن را به درازای حیات بشر بدانیم. حقوق بشر دستاورد دین و تصمیم جمعی و انقلاب خاصی نیست؛ بلکه مطالعه نقش آنها در زمینه حقوق بشر، به منظور مطالعه ابزاری است که در جهت حمایت و به رسمیت شناختن و شناساندن آن ارائه می کنند. در این میان دین اسلام به دلیل برخورداری از یک نظام شاخص حقوقی، در حیطه بحث های مربوط به حقوق بشر، جایگاهی خاص، پیچیده و دقیق پیدا کرده است. به نظر می رسد که در دین اسلام دو نوع کرامت برای انسان بتوان یافت. یکی کرامتی جهان شمول که صفتی غیر مقید به دین است و دیگری کرامتی اکتسابی که مقید به عقیده انسان است. در این مقاله سعی بر بررسی جایگاه حقوق بشر و ابزار به رسمیت شناختن کرامت ذاتی انسان در دین اسلام و بررسی جایگاه کرامت اکتسابی و تمایزات آن با کرامت ذاتی هستیم.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، کرامت ذاتی، کرامت اکتسابی، حقوق طبیعی، حقوق موضوعه، اعلامیه جهانی حقوق بشر
  • عباس کریمی صفحه 191
    در مورد دلیل قضایی مباحث بسیار زیادی در نظام های گوناگون حقوقی هم در بخش مدنی و هم کیفری تحت عنوان ادله اثبات دعوا طرح گردیده است. با این حال، هنوز ابهام های زیادی در بحث ادله قضایی مشاهده می شود. رفع پاره ای از این ابهامات با تبیین منطقی دلیل قضایی ممکن است. در این راستا، ابتدا باید به تعریف دلیل قضایی و منطقی پرداخت تا معلوم گردد که ماهیت دلیل قضایی نیز از نقطه نظر ماهوی همانند هر نوع دلیل منطقی دیگر است. با روشن شدن این بحث است که می توان به قطعی یا ظنی و یا اجمالی بودن دلیل قضایی پی برد و نوع دلالت را از انواع دلالت وضعی، عقلی و طبعی در آن بازشناخت و نقش قانون گذار و قاضی را در دلالت قضایی از هم تفکیک کرد. این مقاله از این امور سخن به میان می آورد.
    کلیدواژگان: دلیل قضایی، دلیل منطقی، دلیل قطعی، دلیل ظنی، دلیل اجمالی، دلیل تاویلی، دلیل عقلی، دلیل وضعی، دلیل طبعی، دلیل اخباری، دلیل احرازی
  • ایرج گلدوزیان، اصغر عباسی صفحه 205
    پول شویی یک تهدید جدی برای سیستم مالی همه کشورها محسوب شده و به حاکمیت دولت ها صدمه می رساند. این امر به طور گسترده در سطح بین المللی شناخته شده است. پول شویی به عنوان یک جرم، در دهه هشتاد میلادی آن هم نخست در ارتباط با قاچاق مواد مخدر توجه جامعه بین المللی را به خود جلب نموده است.
    کلیدواژگان: پول شویی، جرم مقدم، جرایم خطرناک، قاچاق مواد مخدر، داروهای روان گردان، تهدید سیستم مالی
  • عیسی مقدم صفحه 229
    نوشتار حاضر به بررسی موضوع انتقال قرار داد می پردازد. در این نوشتار، پس از ارائه تعریف از انتقال قرار داد، این امر را بر مبنای موقعیت قراردادی امکان پذیر دانسته و برای آن ماهیت حقوقی مستقلی در نظرگرفته است. همچنین ضمن تقسیم انتقال قرارداد به قهری، قضایی و قرار دادی، شرایط آنها را مورد بررسی قرار داده است. در پایان نیز به آثار انتقال قرارداد پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: انتقال قرارداد، موقعیت قراردادی، انتقال قهری، انتقال قضایی، انتقال قراردادی
  • سید فضل الله موسوی، سید مهدی موسوی صفحه 243
    یکی از موضوعاتی که در حال حاضر در کانون توجه جامعه حقوقی و فعالان دفاع از حقوق زن قرار گرفته است، حکم دیه نفس زن است که در قانون مجازات اسلامی مقرر شده است. بر اساس این حکم، دیه زنان نصف دیه مردان است و هرگاه که مردی می بایست به علت قتل یک زن قصاص گردد، اولیای دم زن باید پیش از قصاص، نصف دیه مرد را به او بپردازند. این حکم علاوه بر اعتراض برخی از فعالان دفاع از حقوق زن، از سوی برخی از متخصصین علم حقوق و فقه اسلامی نیز مورد ایراد قرار گرفته است و شرعی بودن آن مورد تردید واقع شده است. در عین حال عده دیگری از حقوق دانان و فقها این حکم را به طور کامل با شرع منطبق می دانند و در برابر هرگونه تغییر یا اصلاح این حکم مقاومت می کنند. این مقاله در ضمن تبیین هردو دیدگاه، به بررسی و نقد استدلال ها و دلایل مورد استناد پیروان هریک از آنها پرداخته و تلاش نموده است تا راه حلی برای برون رفت از مشکلات ناشی از این چالش و تعارض ارائه نماید.
    کلیدواژگان: زن، دیه، قصاص، برابری، قانون مجازات اسلامی
  • یوسف مولایی صفحه 273
    حق به محیط زیست سالم به طور کلی مستقل از حقوق محیط زیست قلمداد می گردد، طرفداران حقوق بشر حق به محیط زیست را به عنوان یک حق مستقل حقوق بشری برای داشتن محیط زیست با کیفیت به رسمیت می شناسند. حق به محیط زیست هم منعکس کننده ارزش های متعالی و پایه ای همانند حق به حیات، حق سلامتی، حق به زندگی با استاندارد است و هم با پیش نیازهای تداوم حیات نسل کنونی و نسل های آتی همانند توسعه پایدار ارتباط تنگاتنگ و ارگانیک دارد. در این مقاله، رابطه محیط زیست و حقوق بشر بر پایه دو دیدگاه انسان محور و محیط زیست محور، مورد بحث قرار گرفته است. در دیدگاه انسان محور، وضعیت محیط به دلیل فشار و تاثیر مستقیمی که تداوم حیات و کیفیت زندگی، سلامتی و رفاه بشر دارد، مورد توجه قرار می گیرد. به طور کلی سه دیدگاه در خصوص جایگاه حقوق بشر به محیط زیست محور وجود دارد. بررسی رویه دولت ها و رویه قضایی نشان می دهد که حق به محیط زیست برای شناخته شدن به عنوان یکی از مصادیق نسل سوم حقوق بشر راه درازی در پیش دارد، چرا که نسل سوم حقوق بشر هم به لحاظ مبانی، محتوا و مضمون و هم به لحاظ شیوه قضایی پیگیری مطالبات افراد در مقابل عموم، با چالش های جدی مواجه می باشد.
    کلیدواژگان: نسل سوم، حق محیط زیست، حقوق همبستگی، دیدگاه محیط زیست محور، دیدگاه انسان محور، اسناد حق به محیط زیست، شکایات فردی در زمینه حق محیط زیست، حق دسترسی به اطلاعات، حق جبران خسارت زیست محیطی، حق مشارکت
  • ابراهیم نزهت صفحه 297
    از آنجا که در فقه امامیه و قانون مدنی، حیازت مباحات از اسباب تملک شمرده شده است، در این مقاله گزارش اجمالی از اسباب تملک و انواع اسباب حصول مالکیت، و مباحثی چون وحدت یا تعدد سببیت احیاء و حیازت، تعریف واژگان حیازت و احیاء و ادله قائلین به سببیت حیازت در تملک زمین و نقد آن، و اذن دولت در حیازت و آمایش اراضی موات در نگاه قائلین به حیازت اراضی موات، مباحات و مشترکات و اهم اقسام آن، مورد بحث قرار گرفته اند. بخش سببیت، حد مالکیت، مبنا و ملاک ایجاد تملک در پرتو «حیازت» دغدغه اصلی این نوشتار است.
    کلیدواژگان: حیازت، مباحات، مشترکات، اراضی موات، آب ها، معادن، آمایش
  • رضا ولویون صفحه 315
    یکی از مسایل مربوط به حقوق زنان که قابل بحث است راجع به ابراء و بذل مهر زوجه است. یکی از حقوق زوجه مهر است و در مورد مهر المسمی که طرفین توافق کرده اند همین که عقد نکاح واقع شد حق زن بر مهر نیز ایجاد می شود. از مقایسه مواد 1092و1082 ق.م چنین بر می آید که در صورتی که نکاح منتهی به طلاق قبل از دخول گردد، زن نیمی از مالکیت خود را (به سبب طلاق) از دست می دهد و به شوهر بر می گردد. اما گاهی در خلال این تغییر و تحول قانونی در مالکیت، زوجه اقدام به ابراء یا بذل مهر خود می نماید و طبق فتوای بسیاری از فقها، زن را مدیون می کند.
    کلیدواژگان: ابراء و هبه مهر، تفویض المهر، طلاق خلع، طلاق رجعی، عین معین، عین کلی در ذمه
  • جعفر یزدیان جعفری صفحه 327
    چرا مجازات می کنیم؟ این سؤالی است که قرن هاست ذهن فلاسفه و اندیشمندان حقوق کیفری را به خود مشغول کرده است. در پاسخ به این سؤال استدلال های سنتی در دو جبهه سزادهی و سودانگاری قرار گرفته اند. از آنجا که این دو دیدگاه رقیب از دیرباز یکدیگر را به عدم تکافو برای توجیه مجازات متهم کرده اند، استدلال های جدیدتر تمایل به آشتی دادن آن ها دارند تا حتی المقدور از مزایای هر یک بهره مند شده، از معایب آنها به دور باشند. در این مقاله ابتدا دیدگاه های وحدت گرای مجازات که به سزادهی یا سودانگاری مطلق پایبندند بررسی می گردد و، پس از آشکارشدن نقاط ضعف هر یک، دیدگاه های تکثرگرای مجازات که سزادهی و سودانگاری را در کنار هم قرار می دهند، تحلیل خواهند شد.
    کلیدواژگان: مجازات، وحدت گرایی، سزادهی، سودانگاری، تکرگرایی
|
  • Bagher Ansari Page 1
    Scientific progress and development is one of the significant issues and hot debates of the Iranian government. There are some researches and seminars carried out and held regarding influential factors of scientific progress. Unfortunately there is no proper place for legal and institutional factors but exceptionally and partially (intellectual property rights factor).My idea is that scientific progress without building a proper legal and institutional environment is impossible or unsustainable. So, in this essay, I tended to introduce some key factors of the mentioned environment by comparative an inductive methods. Those factors are: making law on research, protection of academic freedom, protection of freedom of thought and freedom of information, protection of intellectual properties, promotion of data sharing and regulation making on scientific parks and complexes and scientific associations.
  • Saeed Habiba Page 37
    Because of its very dynamic nature and its close ties with global commerce, intellectual property law is one of the liveliest areas of law. The significant of this branch of law is manifested in the debate which is going on between developed and developing countries in terms of the scope of the protection of intellectual property rights. On the one hand, the developed country argue the stronger protection of intellectual property rights increases and facilitates the transfer of technology to the developing countries but, on the other hand, developing countries consider intellectual property rights as a means for development not an end by itself and as such are in favor some moderation in the scope and length of intellectual property rights. Moreover, in addition to the concept of development, the emergence and expansion of internet has also caused new developments in the field of intellectual property rights. These developments have posed new challenges which shall be discussed in this paper.
  • Masoud Raei Page 65
    The international responsibility of state, constitute one of the most important questions in the field of the international law. With adoption of draft article about state responsibility by ILC (2001), the subject of human rights, remain. In the other word, is this draft, include any field of state responsibility and any conduct arising from private actors, or the subject of human rights remind under other principles. This article discuss above question.
  • R.A. Shekari Page 95
    Whenever there is a debt on someone, the debtor can pay back his debt and ask the creditor for a clearance. Should the creditor refuse to accept the debt, this could be construed as an abuse and harm to the debtor who can turn to the court or any other competent authority. The court or the other competent authority could accept the debt on behalf of the creditor. In case the debtor is not able to reach a court or a competent authority, he/she should ascertain and set aside the debt and is on longer responsible to guard the debt should it perish without his/her fault. Law shall not assign any responsibility to debtor to look after the property allocated to the debt, otherwise this allocation will not make sense. The treatment of any property derived from this debt which is allocated to the creditor but has not been handed over to him/her could a topic for debate.
  • Bijan Abbasi Page 107
    La révision de la constitution consiste à corriger le texte constitutionnel par suppression, adjonction ou modification. Dans la plupart des cas, les constitutions contiennent des règles relatives à leurs propres modifications. Cet élément constitutif est en même temps leur partie matérielle, c’est-à-dire qui concerne la production des normes constitutionnelles. Il s’agit de savoir à qui appartient et comment sexerce le pouvoir constituant chargé de modifier la constitution. La révision des constitutions qui suppose l’usage du pouvoir constituant entraîne la reconnaissance de ce pouvoir constituant à certains pouvoirs constitués. Le pouvoir de révision est un pouvoir qui s’exerce dans le cadre prévu par les constitutions. Ce cadre est appelé la procédure de révision constitutionnelle. Il existe selon les Etats une grande variété de procédures de révision des constitutions rigides. Si les constitutions souples se révisent aisément, selon la procédure d’adoption de la loi ordinaire, les constitutions rigides utilisent parfois une procédure en cinq phases: l’initiative, la décision de réviser, l’élaboration, l’approbation et la promulgation de la loi de révision constitutionnelle.Pour qu’une constitution soit à l’abri des mouvements, elle doit être ni trop rigide, ni trop souple.
  • Sattar Azizi Page 125
    The Convention on the Prevention and Punishment of the crime of Genocide was adopted by the UN General Assembly in December 1948. In former Yugoslavia and Rwanda occurred many heinous crimes and majority ruling powers tried to destroy Molem and totsi minority groups. The UN Security Council established the International Criminal Tribunal for The former Yugoslavia (ICTY) and Rwanda (ICTR). The UN Security Council considers that punishing perpetrators is a step to restore international peace and security. I try to show developments of contemporary international law on the protection of minorities by analyzing the practice of Ad hoc courts in finding actus reus and mens rea in particular.
  • Abbasali Amid Zanjani, Mohammad Mahdi Tavakoli Page 161
    Human rights is not a series of enacted law that great revolution of France or universal declaration of human rights could be ascribed as its starting point, but it’s correct to ascribe its antiquity as primal as the life of human beings.Human rights are not the result of a specific religion, cumulative decision or revolution but are a chain of natural absolute rights that is universal in all times and places.So, the role of religions and revolutions is not structuralization of human rights and innate dignity of human, but studying their roles in the field of human rights is to study the instruments that exhibit to support, recognize or help to recognize the human rights. Because of its special system law, Islam religion has gained a specific, complex and particular in the studies about human rights.It appears that in Islam religion two kinds of dignity can be found: the first one, a universal dignity that is not conditional by person’s religion and the second one, a perquisite dignity that is conditional by person’s belief. In this article we try to study about the place of human rights and the instruments to recognize the innate dignity of human in the religion of Islam and so we try to study about the place of perquisite dignity of human and its differences with innate dignity.
  • Abbas Karimi Page 191
    Il sagit de déterminer la nature et les effets de la preuve judiciaire par rapport la logique formelle. A Cette fin nous lavons comparé cette notion juridique arec la conception de signe en logique et il est démontrer que la définition de cette dernière comprend également la preuve judiciaire, bien que celle- ci se réserve certaines spécificités. Nous avons essayé de réviser les différentes sortes de signification en logique formelle et de déplacer la preuve judiciaire (donc le signe) servant à prouver un droit personnel (donc la chose signifiée), au sein de cette discussion. Il est constaté quen matière de preuve judiciaire, on est confronté à une sorte signification conventionnelle, bien que les deux autres significations se réservent certaines places en matière judiciaire. Nous en avons tire les conséquences pour déterminer le rôle du juge et des parties dans un procès civil en matière de preuve.
  • Iraj Goldouzian, Asghar Abbasi Page 205
    Money laundering is a serious threat to financial system of all countries and it leads to destruction of the country's sovereignty and character. This has been widely recognized at the international level. Money laundering as a crime only attracted interest in the 1980s, essentially within a drug trafficking context.
  • Issa Moghaddam Page 229
    This article discusses the cession of contract. After presenting the definition of cession of contract, this base on contractual position and has an independent identity. By dividing the cession of contract in to executive and judiciary and contractual, their conditions are investigated. Finally the effects of cession of contract discussed.
  • Sayed Fazlollah Mousavi, Sayed Mahdi Mousavi Page 243
    One of the subjects which has recently been in the centre of attention of lawyers and supporters of women's rights is the issue of "Deeye" (financial remedy) written in the "Islamic Penal Code".According to this Code, "Deeye Nafs" for a woman is half of the "Deeye Nafs" for a man. For example, when a man murders a woman, the killed woman's family has to pay half of the man's "Deeye Nafs" to the killer before he is been executed. Apart from the protest by some supporters of women's rights, some lawyers, jurists and experts in Islamic law, have criticized the said rule, saying that this rule is not consistent with Sharia (Islamic Law).On the other hand, some lawyers and experts in Islamic law seriously support this rule, believing that it is perfectly consistent with Islamic law. They also opposite to any change and amendment in this respect. This article, however, while has examined these two part of views and their reasons, tries to present a solution for prevailing this problem.
  • Yousef Molaei Page 273
    The right to sound environment goes even beyond the environmental law. The advocates of human right as one of the most important rights one should enjoy. According to this approach this right is extended to cover the future generations. The right to sound environment reflects some superior values as right to life and is closely related to sustainable development. The relationship between human rights environment has been discussed on human orientated and environment orientated approaches. According to human orientated approach, because the state of environment has direct impact on the quality of life for human beings, it has to be protected against abuse and pollution. This approach focuses on the welfare and health of each and every human being. Under an environmental approazch, the right of human beings to a sound environment originates from a broad interpretation of environment wich entitles each and every individual to exercise this right vis – a – vis any other person or organization or governments. In principle, there are three views on the rights to the environment. One view believes that there is no right to environment, there is no human right. Another view considers this right controversial and the third view believes that the right to environment is derived from the right other rights such a right to life, the right to health and the right to information. The practice of states, including, the EU countries and North American countries inclined to a human right approach to environment.
  • Ebrahim Nazhat Page 297
    Since in Imamiyeh jurisprudence and civil law, Heyazat Mobahat have been considered as the causes of possession, so that in this article, a brief report is presented on causes of possession, different means to gain possession, and also topics such as unity or diversity of causativeness of Ehya and Heyazat, terms of Heyazat and Ehya and the evidences of those who believe in causativeness of Heyazat in land possession and its assessment, permission of government in Heyzat and preparation of uncultivated land in the view of the believers in Heyzat of uncultivated lands, Mobahat, commonalities and its most important types are discussed. Causativeness, limit of ownership, base and criteria of establishment of possession in the light of "Heyazat" are the preoccupations of this article.
  • Reza Valavioun Page 315
    One of the matrimonia, and in the meantime controversial issues is the legal outcome of a wife action when she waives her claim to her marriage porion or transfers it as a gift to her husband. Generally speaking, under shariat, marriage is considered a religious duty. It is also regarded as an ethical and social contract. Seen in this way, its consequences are not confined to the spouses matrimonial relationship inter, but, as a legal rule, it transcends the ambit of the free will or the consent principle and as such, it is treated as a distinct legal institution whereby order can be assured.One of the wifes matrimonial rights is dowry or marriage portion. Upon agreement to its value or amount and, once the marriage contract is executed, the entitlement to it will be effectuated as follows: in cases where the marriage portion is choses in possession, then upon marriage it becomes the wife property; however, in cases where it is choses in action then upon marriage wife will be the creditor and accordingly will be entitled to claim it immediately. Yet, according to Article 1092 of IRI Code if the husband divorces his wife before the consummation of marriage, the wife will be entirled to half of the marriage portion he has the right to demand the return of the surplus, in original, in the equivalent, or in value. In comparing Articles 1092 and 1082 of the IRI Civil Code one may come to the conclusion that of that if divorce occurs before the consummation of marriage the wife will lose half of her portion marriage to her husband. However, during the course of such shifts in ownership, the wife may either waives her right of claim to her marriage portion or transfer it to the husband as a gift. Under these circumstances, as many authoriries have concluded, the wifes legal position will change from an owner or a creditor into a debtor. The main object of this essay is to examine such lines of approach and offer some feasible propositions.
  • Jafar Yazdian Jafary Page 327
    Why we punish? This is an old question for philosophers and scientists of criminal law. Classical answer to this question is retributirism or utilitarianism. Because these justifications dont enough for justify of punishment, the new justifications trend to compromise them together.In this article, the writer will research strong retributivism and utilitarianism and after reveal weak points of them, and finally analyses some of important compromising theories in criminal law.