فهرست مطالب

مطالعات حقوق خصوصی - سال چهل و چهارم شماره 2 (تابستان 1393)

فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
سال چهل و چهارم شماره 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمود باقری، عباس احدزاده صفحات 137-154
    با ظهور حقوق ماهوی جدیدی نظیر حقوق مالکیت فکری، پیچیدگی فرایند تعیین قانون حاکم برای دادگاه ها مضاعف شده است. کم رنگ شدن مرکز ثقل مادی دعوی در اموال فکری و نیز تاثیر گذاری اندیشه های اقتصادی نفع گرایانه با ملاحظات نفع عمومی در تعیین حدود و قلمرو این حقوق انحصاری، سبب شده است که دادگاه ها در این دعاوی از روش های سنتی حل تعارض قوانین دور شوند. ازاین رو، شاید بتوان با نیم نگاهی به تئوری تحلیل منافع حاکمیتی (عمومی)، کاستی در قواعد سنتی حل تعارض را جبران نمود. این مقاله، در پی دستیابی به یک قاعده حل تعارض، قابلیت اعمال تئوری یادشده را در حوزه تعارض قوانین مالکیت فکری بررسی و تبیین می کند.
    کلیدواژگان: تحلیل منافع عمومی، حقوق بین الملل خصوصی، حقوق مالکیت فکری، قواعد حل تعارض، مسئولیت مدنی، ملاحظات نفع عمومی
  • سعید حبیبا، راضیه حیدری صفحات 155-174
    قابلیت دسترسی به ارقام(واریته های) گیاهی اصلاح شده برای صنایع کشاورزی و باغبانی از اهمیت حیاتی برخوردار است. تامین امنیت غذایی جمعیت رو به افزایش جهان، تولید کشاورزی پایدار، لزوم افزایش درآمدهای کشاورزی و توسعه و بهبود اقتصادی، مستلزم تلاش های پایدار در امر اصلاح و به نژادی گیاهی است. با توجه به روند پرهزینه، زمان بر و تخصصی به نژادی گیاهی و قابلیت تکثیر و دسترسی آسان به مواد گیاهی ارقام جدید، تلاش در این عرصه زمانی قابل توجیه و متصور خواهد بود که فرصتی برای بازگشت سرمایه وجود داشته باشد.اعطای حق بهره برداری انحصاری به به نژادگران و متولیان امر، عاملی موثر در ایجاد انگیزه سرمایه گذاری، به خصوص سرمایه گذاری بخش خصوصی در این حوزه به شمار می آید. در عرصه رقابت و تجارت آزاد، حمایت از ارقام جدید گیاهی به عنوان یکی از قلمروهای جدید حقوق مالکیت فکری، به نظام حق اختراع یا نظام خاص حمایتی موثر(Effective Sui Generis System) یا ترکیبی از این دو واگذار شده است. در راستای بهره برداری بیشتر از توانمندی های علمی موجود و تسهیل دستیابی به فناوری جدید، حمایت از این ارقام در قانون ایران به یک نظام خاص حمایتی متفاوت از نظام حق اختراع سپرده شده است.این مقاله سعی در تبیین و توصیف این نظام خاص با تاکید بر استانداردهای کنوانسیون بین المللی حمایت از ارقام گیاهی(یو.پو) دارد.
    کلیدواژگان: به نژادگر، رقم گیاهی، کنوانسیون بین المللی حمایت از ارقام گیاهی، مواد قابل تکثیر و مواد برداشت شده رقم گیاهی، نظام خاص حمایتی موثر
  • مهدی حسن زاده، ملیحه سادات حسینی بهارانچی صفحات 175-186
    تجدید نظرخواهی از رای مستند به سوگند قاطع دعوا از مصادیقی است که قانون گذار موضع صریحی در خصوص آن اتخاذ نکرده است. همین امر سبب ایجاد اختلاف نظر میان قضات و حقوق دانان شده است؛ از این رو ممکن است در زمینه هایی به محکوم علیه حق شرکت در این مرحله دادرسی داده شود و در زمینه مشابه، محکوم علیه دیگر از احقاق حق در آن مرحله محروم گردد. از طرف دیگر، حکم قانون در خصوص عدم قابلیت فرجام خواهی آرای مستند به سوگند در ماده 369 قانون آیین دادرسی مدنی موجب شده است تا حقوق دانان نسبت به فلسفه و مبنای چنین حکمی تردید کرده، نتوانند این حکم قانون را به نحو مطلوب توجیه نمایند؛ تا جایی که چنین تردیدی در آرای قضایی و حتی در شعب دیوان به چشم می خورد. مقاله حاضر با مطالعه موضوع در فقه امامیه و تحلیل آن در حقوق موضوعه، اعلام می دارد که تجدید نظرخواهی از رای مستند به سوگند قاطع دعوا، حق مسلم محکوم علیه به شمار می رود و از سوی دیگر حکم قانون مبنی بر عدم قابلیت رسیدگی فرجامی ممنوعیتی نسبی است که با عنایت به مبانی عقلی قابل توجیه است.
    کلیدواژگان: تجدیدنظر، حکم، رای، سوگند، سوگند قاطع دعوا، فرجام
  • فرزین دهدار صفحات 187-206
    امروزه گرایش های نوین در داوری های تجاری بین المللی سعی در غیرمحلی کردن و استقلال هرچه بیشتر داوری از حقوق ملی دارد. اوج این خودمختاری در تئوری حقوق بازرگانی فراملی نمود می یابد. در سال های اخیر حقوق بازرگانی فراملی از مرزهای یک تئوری صرف فراتر رفته و به قوانین ملی کشورها ازجمله هلند، فرانسه و هند وارد شده است. افزون بر این، دادگاه ها و مراجع ملی بیش از پیش به شناسایی و اجرای آرای صادره مبتنی بر حقوق غیرملی برای حل و فصل اختلافات تجاری بین المللی تمایل نشان می دهند. آنچه کمتر طرف توجه بوده، یافتن مبنایی فلسفی برای حقوق بازرگانی فراملی است که ادعا دارد در برابر حقوق ملی و حقوق بین الملل به عنوان نظام سوم حقوقی قد علم کرده است. توجیه مبنای این حقوق نورسته با سه مانع عمده روبرو است: رابطه نزدیک حقوق و دولت، ضمانت اجرا، و مفهوم «حقوق». از سوی دیگر، رابطه حقوق بازرگانی فراملی با نظام های حقوقی دیگر اعم از رسمی و غیررسمی، چالشی اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: جامعه و حقوق، حقوق بازرگانی فراملی، حقوق و اقتصاد، ضمانت اجرا، کثرت گرایی حقوقی، مفهوم حقوق
  • محمدحسن صادقی مقدم، محمد موحدی ساوجی صفحات 207-223
    دانش پزشکی از جمله علومی است که در قرن بیستم پیشرفت چشمگیری داشته است. به تناسب این پیشرفت ها، علم حقوق در پاسخ به پرسش های پیچیده پیش رو توسعه و تحول یافته است. یکی از عرصه های نوین پزشکی درمان ناباروری است که با روش های گوناگون، دغدغه ده درصد زوج های مبتلا به ناباروری را تا حد زیادی برطرف نموده است. استفاده از روش هایی چونIVF، IUI و... در درمان این بیماری علم حقوق را با پرسش های جدید و مهمی روبرو ساخته است. صرف نظر از مشروعیت این روش ها، آثار ناشی از باروری چون نسب، ارث، ولایت، حضانت و محرمیت از جمله آثاری است که باید بررسی و کنکاش شود. مقایسه قوانین کشورهای مختلف و بررسی راه حل های حقوقی در دو کشور، کمک زیادی در تعیین جایگاه این موضوع در حقوق می نماید. نسب مهم ترین حکم وضعی کودکان حاصل از جنین آزمایشگاهی است که در این مقاله در حقوق ایران و امریکا بررسی و تطبیق می شود. با تعیین نسب، مسائلی چون ارث، ولایت، حضانت و محرمیت نیز روشن می گردد.
    کلیدواژگان جنین آزمایشگاهی؛ حقوق امریکا؛ حقوق ایران؛ خارج از رحم؛ لقاح داخل رحم؛ نسب
  • حسن محسنی، عباس میرشکاری صفحات 225-239
    در میان تصمیمات و اقدامات دادرس در دادرسی مدنی، «نظر ارشادی» نادیده گرفته شده است، و شاید به این دلیل که معلوم نیست در زمره تصمیمات و اقدامات دادرس باشد، کمتر به آن پرداخته شده است. این نظر درواقع راهنمایی و مشاوره ای است که دادرس به طرفین دعوا می دهد؛ مشاوره ای که هیچ گونه توان اثباتی و اجرایی ندارد و اگرچه مشمول ممنوعیت تلقین نمی شود، با «امر ارشادی» در اصول فقه قابل مقایسه است. با عنایت به اینکه نظر ارشادی را نمی توان عمل قضایی به شمار آورد، ناسازگاری آن با اصول دادرسی همچون ابتکار عمل خصوصی و تسلط طرفین بر جهات و موضوعات، و مقابله اش در برخی مواقع با اصل بی طرفی و استقلال قوه قضایی، ممکن است موجب انتظار نامعقول از این قوه مستقل و بی طرف گردد. از این رو، پیشنهاد شده است در ایراد رد دادرس یا در ارجاع پرونده به شعب، وجود نظر ارشادی موثر باشد.
    کلیدواژگان: استقلال و بی طرفی دادرس، اصول دادرسی، امر ارشادی، عمل قضایی، نظر ارشادی
  • سام محمدی صفحات 241-251
    ماده 387 قانون مدنی مقرر می دارد: «اگر مبیع قبل از تسلیم بدون تقصیر و اهمال از طرف بایع تلف شود، بیع منفسخ و ثمن باید به مشتری مسترد گردد مگر اینکه بایع برای تسلیم به حاکم یا قائم مقام او رجوع نموده باشد که دراین صورت تلف از مال مشتری خواهد بود». با اینکه اطلاق حکم این ماده، تلف مبیع از سوی شخص ثالث را هم دربر می گیرد، در خصوص آثار تلف مبیع از سوی شخص ثالث، میان فقهای امامیه و حقوق دانان اتفاق نظر وجود ندارد. از این رو، در این نوشته تلاش می شود تا نظر فقهای امامیه و حقوق دانان بررسی و تحلیل شده، سرانجام نظر منطقی تر تقویت گردد.
    کلیدواژگان: اتلاف، انفساخ، تلف، تلف شخص ثالث
  • محمد نکویی صفحات 253-273
    در نظام های حقوقی مختلف که پذیرای اعتبار شرط عدم مسئولیت به عنوان یک اصل هستند، در شرایط استثنایی به دلیل اهمیت اجتماعی موضوع و مغایرت با نظم عمومی، شرط عدم مسئولیت باطل شناخته می شود. بر این اساس، شرط عدم مسئولیت در قبال فوت، آسیب های بدنی و در صورت نقض عمدی قرارداد یا وظیفه قانونی، تقصیر عمده و تدلیس استنادکننده به این شرط، باطل شناخته می شود. همچنین، شرط عدم مسئولیت درصورت نقض اساسی قرارداد یا مغایرت با مقتضای ذات عقد، معتبر نخواهد بود.
    کلیدواژگان: بطلان شرط عدم مسئولیت، تدلیس، تقصیرسنگین، فوت و آسیب های بدنی، مقتضای ذات عقد، نقض اساسی، نقض عمدی
  • کمال الدین هریسی نژاد، مریم انصاری پور صفحات 275-291
    تاسیس و راه اندازی رادیو و تلویزیون خصوصی و امکان فعالیت آن در کنار رادیو و تلویزیون دولتی، شیوه برگزیده اداره رادیو و تلویزیون در بسیاری از کشورهای جهان امروز است. در نظام حقوقی ایران، با توجه به دولتی عنوان شدن صدا و سیما در اصل چهل و چهارم قانون اساسی و تفسیر مضیق شورای نگهبان از اصل یادشده، تاسیس رادیو و تلویزیون خصوصی همواره با چالش ها و مخالفت های بسیاری روبه رو بوده است. تحلیل موضع قانون اساسی و مرجع تفسیر آن و راهکار های برون رفت از چالش های مطرح شده، از ضرورت های نظام حقوقی ایران است. افزون براین، قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی از این نظر که سازوکارهای تمرکزگرایی رسانه ای در رادیو و تلویزیون را تقویت نموده و از ضرورت حضور بخش خصوصی در این رسانه فراگیر حمایت نکرده است، باید بررسی گردد.
    کلیدواژگان: رادیو و تلویزیون، خصوصی، قانون اساسی، قوانین عادی، نظام حقوقی ایران
|
  • Mahmood Bagheri, Abbas Ahadzadeh Pages 137-154
    With the emergence of new legal regimes such as intellectual property rights، new complexities in the process of determination of applicable law are involved in private international law. The dilution of physical center of gravity for disputes related to intellectual property rights and the effects of utilitarianism in law with an emphasis on public interest has led to the adoption of new methods and mechanisms by courts in intellectual property disputes which mark a departure from conventional conflict of laws rules. Therefore، lawyers and judges facing the above challenges have not confined themselves to the conventional rules and have followed new approaches in the field of conflicts of laws such as public interest analysis approach to compensate the obvious shortcomings of conventional rules. To achieve a conflict of law rule corresponded to this point of view، the current paper seeks to examine applicability of public interest theory in the scope of intellectual property conflict of laws.
    Keywords: conflict of law rules, intellectual property rights, law of tort, private international law, public interest analysis, public interest considerations
  • Saeed Habiba, Razieh Heidari Pages 155-174
    Accessibility to the improved (breeded) plant varieties is vital for agricultural and horticultural industries. Providing food-security for growing population of the world، sustainable agricultural production، need for an increase in agricultural incomes، economic development and improvement are necessary for sustainable efforts in the field of plant breeding and improving. Considering the specific and complex processes، expensive and long lasting plant breeding and reproducibility and easy access to the plants’ materials of new varieties، efforts in this area will be justifiable and imaginable so that there will be an opportunity for returning the investment. Granting exclusive right to breeders (breeders’ rights) and those who are in charge is assumed to be an effective factor in enhancing investigator’s motivation; particularly investing in private sectors. In the realm of competition and free trade and commerce (free market)، protection of the new plant varieties، as one of new realms of intellectual property rights has been referred to as the Patent or an effective Sui-Generis system or a combination of both these systems. In line with operation of the scientific efficiencies and competencies existing in this international field، and facilitation of access to new technology of protection of these varieties in Iranian laws، a new area has been assigned as sui-generis system (special protective system). The current essay tries to indicate and explain this special system with a special emphasis on standards on International Union for the Protection of New Varieties of Plants (UPOV).
    Keywords: breeder, effective Sui Generis System, International Union for the Protection of New Varieties of Plants (UPOV), plant variety, propagating material, harvested material
  • Mahdi Hasanzadeh, Maliheh Sadat Hosseini Baharanchi Pages 175-186
    The legislator has not an explicit view about revision to judgments based on definitive oath. This point has caused disagreement between judges and lawyers. Such disagreement may be entitled the losing party to petition in revision court in one case and deprive other losing party from it in similar case. In addition، the lawyers doubt in basis of rule in article 369 of civil procedure code based on impossibility of appeal from judgments based on definitive oath، and they couldn’t justify this rule. There is such doubt in judicial votes even in votes of branches of the Supreme Court. This research studies the subject in Islamic jurisprudence and analyzes it in case law. This article proves revision to such judgments is incontrovertible right for losing party and the rule of article 369 is justifiable by reason basics.
    Keywords: appeal, definitive oath, judgment, oath, revision, sentence
  • Farzin Dehdar Pages 187-206
    At present، new tendencies in international commercial arbitration try to delocalize and gives more independence to arbitration، from national laws. The ultimate degree of this independency is demonstrated in Lex Mercatoria theory. In recent years this theory has been gone beyond the frontiers of pure theory and entered into the national laws of some countries such as Netherlands، France and India. In addition، arbitration rules of international governmental and non-governmental organization and arbitration entities intends more and more to recognize arbitration awards issued based on anational laws to settle international commercial disputes. Finding a philosophic foundation for Lex Mercatoria which pretends rising the third legal system against national and public international law has been less taken in to consideration. Justification of the foundation of this law is encountered with three major obstacles: close relationship between law and state، enforcement and concept of law، itself. On the other hands، the relationship between Lex Mercatoria and the other legal system (official or non-official) is inevitable challenge.
    Keywords: concept of law, enforcement, law, society, law, economics, legal pluralism, Lex Mercatoria
  • Mohammad-Hasan Sadeghi Moghadam, Mohammad Movahedi Savogi Pages 207-223
    Medical science is the science of the twentieth century has made significant progress. In proportion to these improvements، law has been developed in response to complex questions ahead. One of new areas of medicine is infertility treatment that with the various ways Ten percent of couples with infertility concerns has greatly relieved. Using the method such as IVF، IUI and esc in the treatment of this disease، is faced law an important new questions. Regardless of the legitimacy of these methods، Effects arising from the reproductive such as lineage، inheritance، guardianship، (child) custody and confidentiality is among the works that should be studied and explored. Comparing different countries laws and legal solutions in the two countries will help a lot in determining position of the subject on the rights. Lineage is the most important result of the laboratory embryos that in this article the rights of Iran and the United States will be reviewed and implemented.
    Keywords: intra uterine insertion, in vitro fertilization, Iran's rights, laboratory embryos, lineage, rights of America
  • Hassan Mohseni, Abbas Mirshekari Pages 225-239
    Consultative view of judge among its decisions and acts in civil trial has been neglected and less analyzed. This view is a guidance and consultation that a judge gives to the parties; A consultation which has any executive or probative effect and in this way is comparable with «consultative order» in Islamic Jurisprudence. As a consultative view is not a judicial act، its issuance from a judge may be result to undue anticipate of parties from an independent and impartial judicial power.
    Keywords: consultative order, consultative view, independence, impartiality of judge, judicial act, principle of trial
  • Sam Mohammadi Pages 241-251
    Article 387 of the Civil Code provides: «If the object sold perishes before delivery، even without fault or neglect of the seller، the sale will be canceled and the consideration restored unless the seller has already applied to a magistrate or his substitute for the enforcement of the delivery، in which case the loss will be borne by the buyer only». Although the absoluteness of the rule of this Article includes the loss of the object of sale by a third party، there is no consensus in respect of consequences of the loss of the object of sale between the Shieh jurists and lawyers. Therefore، this paper will attempt to investigate and analyze the views of jurists and lawyers، and ultimately more logical view will be strengthened.
    Keywords: automatic cancellation, destruction, destruction of the third party, loss
  • Mohammad Nekuie Pages 253-273
    In various legal Systems، with adoption of the validity of exclusion clause as a rule، in the exceptional instances for the reason of social importance of the matter and contrary to the public policy، exclusion clause is void. Thus، in the case of death; bodily injuries; deliberated breach of contract or legal duty; gross negligence and deception imputed to party relying to exclusion clause، it is void; moreover; in the case of fundamental breach of contract or contrary to inherent requirement of contract; exclusion clause is invalid.
    Keywords: bodily injuries, death, deception, deliberated breach, fundamental breach, gross negligence, inherent requirement, invalidity of exclusion clause
  • Kamaladdin Herissinejad, Maryam Ansaripoor Pages 275-291
    Establishing and operating private Radio and Television and its possible activity beside State Radio and Television is the selective method of administering Radio and Television in many Countries worldwide. In legal System of Iran، State Run Radio and Television in Article 44 of the Constitution and Interpretation of Guardian Council of mentioned Article، establishing Private Radio and Television encounter with many disagreements and barriers. Analysis of position of Constitution and its official Interpret and Solutions for getting Rid of mentioned challenges are one of the necessary points of Iranian Legal System. In addition، the Rules passed by Islamic House of Representatives which enhance the concentration of in Radio and Television and in which the necessity of privatization is not concerned، should be taken into consideration.
    Keywords: Iran, legal system, private radio, television constitution, rules