فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
سال چهل و پنجم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/13
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حمید ابهری، محمدحسین تقی پور صفحات 1-20
    گسترش قراردادهای مربوط به پیش فروش ساختمان از یک طرف، و ناکارآمدی مقررات قانون مدنی در حمایت از پیش خریداران ساختمان، قبل از ساخت کامل آن، و به دنبال آن ایجاد مشکلات بسیار برای افراد جامعه، موجب شد تا در سال 1389 قانون پیش فروش ساختمان به تصویب برسد. به طرفین این گونه قراردادها، پیش فروشنده و پیش خریدار گفته می شود. تصویب قانون یادشده را باید منشا تحولاتی در فروش ساختمان دانست. پیش بینی جریمه تاخیر در صورت انجام نشدن به موقع تعهدات برای پیش فروشنده، لزوم تنظیم سند رسمی برای پیش فروش ساختمان، درج نکات پیش بینی شده قانون در قرارداد منعقد شده، و دیگر ضمانت اجراها که متفاوت با ضمانت اجراهای موجود در قانون مدنی است، از جمله این تحولات است. یکی از مهم ترین تعهدات پیش فروشنده در این قانون، ساخت و تکمیل ساختمان بر اساس شرایط و اوصاف قید شده در قرارداد و در موعد تعیین شده است. در این مقاله، تعهد پیش فروشنده به ساخت و تکمیل ساختمان و ضمانت اجرای آن در قانون پیش فروش ساختمان و مقایسه آن با تعهد بایع در قانون مدنی، به منظور تبیین تحول ایجاد شده در این زمینه، بررسی می شود.
    کلیدواژگان: پیش فروشنده، تعهد، تکمیل، ساخت، ساختمان
  • محمد علی انصاری پور، فرزاد ولد بیگی، مهدی حسینعلی زاده صفحات 21-40
    عنوان غرر از موضوعاتی است که هم در فقه و هم در حقوق از جهات مختلف بررسی، و درباره آن بحث شده است. اما باوجود قدمت بحث و اهمیت آن، در خصوص کاربرد غرر در قراردادها، به ویژه در عقود جدید، هنوز ابهام هایی هم در کلمات فقی هان و هم حقوق دانان به چشم می خورد. این مقاله مفهوم غرر و قلمرو و کاربرد آن در قراردادها را به طور موجز بررسی کرده، به اجمال نشان می دهد که موارد کاربرد غرر در قراردادها فراتر از آن است که در قانون مدنی و متون حقوقی به آن اشاره شده است.
    کلیدواژگان: تردید، جهل، خطر، غرر، معامله غرری
  • فرهاد ایران پور، سپیده منصوری صفحات 41-54
    می دانیم اهلیت تمتع خارجی ها در حوزه حقوق بر آفرینش های فکری تابعی از ساختار این حق خاص و دارای ماهیتی دوگانه است، چراکه در حوزه «نظام حداقلی حمایتی» در حقوق به عنوان یک «حق خصوصی» شمرده می شود، اما در حوزه «نظام حداکثری حمایتی» در حقوق به عنوان یک «حق اقتصادی- عمومی» محسوب می شود؛ پس تمتع از آن بسته به شناسایی آن در نظام حقوقی دولت میزبان است. وانگهی این پرسش مطرح می شود که آیا در مرحله استیفا و اجرای حق نیز قواعد حل تعارض قوانین خاص و ویژه ای در این زمینه دارد و اگر این گونه است، این ماهیت دوگانه حق بر آفرینش های فکری چگونه در تعیین قانون حاکم بر استیفا واجرای حق موثر است. این مقاله در مقام پاسخ به این پرسش و تدوین نظریه تعارض قوانین در مرحله استیفا و اجرای حق بر آفرینش های فکری است.
    کلیدواژگان: اجرای حق بر آفرینش های فکری، تعارض قوانین، قانون کشور مبدا، قانون کشور محل درخواست حمایت، قانون اعمال مستقیم
  • محمد مهدی حاجیان، سمیرا سلیمان زاده صفحات 55-74
    امروزه جایگاه مقررات مربوط به حوزه بورس اوراق بهادار با توجه به حجم گسترده معاملات این بخش و نقش روزافزونی که این حوزه در اقتصاد کشورها ایفا می کند، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.از سوی دیگر با توجه به عضویت ناظر ایران در سازمان جهانی تجارت و ضرورت عضویت دائمی در این سازمان در سال های نزدیک، لزوم بازنگری و اصلاح قوانین و مقررات احساس می شود. مقاله پیش رو، وضعیت قوانین و مقررات کشور را در حوزه بورس اوراق بهادار، با تاکید ویژه بر اصل دسترسی به بازار که یکی از اصول کلیدی موافقت نامه تجارت خدمات این سازمان است، تا حد امکان بیان می کند و راهکارهایی را برای اصلاح این مقررات و انطباق بیشتر بر مقررات سازمان جهانی تجارت ارائه می دهد. در این مقاله برای حفظ یا اصلاح برخی از مقررات حوزه بازار اوراق بهادار ایران پیشنهادهایی داده شده است.
    کلیدواژگان: حقوق بورس اوراق بهادار، سازمان جهانی تجارت، مقررات ایران، موافقت نامه عمومی تجارت خدمات
  • ابراهیم رهبری، محمد ابراهیم داستانپور حسین ابادی صفحات 75-93
    از همان ابتدای نظام بخشی به تجارت الکترونیکی در عرصه بین المللی، مهم ترین موضوعی که در این خصوص خود را نمایان ساخت، طبقه بندی تجارت الکترونیکی به ویژه در زمینه محصولات دیجیتالی تحت یکی از نظام های حقوقی سازمان، یعنی گات، گتس، تریپس، یا ترکیبی از مقررات گات و گتس بود. سیستم ترکیبی و نظام تریپس به لحاظ عملی و نظری ظرفیت کافی را برای دربرگیری این موضوع نداشته و درحقیقت اختلاف اصلی ناظر به شمول مقررات گات یا گتس بر تجارت الکترونیکی بوده است. منازعه اصلی میان ایالات متحده امریکا و برخی کشورهای صنعتی از یک سو، و اتحادیه اروپا و کشورهای درحال توسعه از سوی دیگر بوده است؛ به گونه ای که گروه اول خواهان اعمال مقررات گات بر تجارت الکترونیکی شده و دسته دوم مقررات گتس را در این زمینه مناسب تر قلمداد کرده است. این اختلاف دیدگاه ها که مبتنی بر نوع نگرش خاص حقوقی و تجاری طرفین بوده، تاکنون نیز ادامه یافته است، ولی به نظر می رسد که شرایط برای پذیرش تجارت الکترونیکی به مثابه نوعی خدمت، مهیاتر است و احتمال می رود در آینده، تجارت الکترونیکی تحت مقررات گتس قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: تجارت الکترونیکی، سازمان جهانی تجارت، طبقه بندی تجارت الکترونیکی، گتس و تریپس، محصولات دیجیتالی، مقررات گات
  • مهدی شهابی صفحات 95-111
    تاکید بر علت فاعلی و ارتباط وثیق علت صوری و به ویژه علت غایی با آن در مولفه های ذاتی عدالت طبیعی، دوگانگی عقل و عدالت طبیعی را در اندیشه طرفداران عقل منبع موجب شده است؛ زیرا همان تاکید، درک کامل ساز و کار عدالت طبیعی و محتوای آن را برای عقلانیت انسان گرایانه غیرممکن می کند و به همین دلیل نمی توان از وحدت عقلانیت و عدالت طبیعی سخن گفت. دوگانگی نشان از نوعی وحدت گرایی خدامحور در مبنای التزام آوری قاعده حقوقی و نبود معیاری برای سنجش اعتبار محتوای نظام تشریع دارد. به این ترتیب، عقل به عقل منبع فرو می کاهد؛ عقلی که فقط مدرک است، و حکم کننده یا ایجاد کننده قاعده حقوقی نیست و در این ادراک هم نمی تواند مدعی ادراک کامل باشد.
    کلیدواژگان: عدالت طبیعی، عقل منبع، علت غایی، علت فاعلی، وحدت گرایی حقوقی
  • سید محمد طباطبایی نژاد صفحات 113-126
    بانک ها به عنوان واسطه ای میان عرضه کنندگان و متقاضیان پول، بر اساس مواد 1 و 2 قانون تجارت، تاجر شناخته می شوند؛ ازاین رو، همانند هر شخصیت تجاری دیگری با خطر توقف و ناتوانی در ایفای تعهدات مالی خود و درنتیجه توقف و ورشکستگی روبرو هستند. به همین دلیل و به منظور برخورد سیستمی با این پدیده، نهاد حقوقی ورشکستگی در تمامی نظام های حقوقی پذیرفته شده است. بااین حال، ماهیت خاص بانک در مقایسه با سایر اشخاص تجاری، این پرسش را پیش می آورد که آیا ابزار و قواعد عمومی ورشکستگی بر این حوزه نیز جاری است یا ویژگی های آن در اقتصاد کلان، اعمال قواعدی متفاوت در این حوزه را ضروری ساخته است؟ این مقاله با رویکردی تحلیلی_ تطبیقی، به ارزیابی این ویژگی ها پرداخته، در پایان به این نتیجه می رسد که ضمن حفظ قواعد عمومی، اعمال مقررات ویژه ای از جمله مداخله بانک مرکزی در فرایند صدور و اجرای حکم ورشکستگی، امری ضروری است.
    کلیدواژگان: بازسازی، بانک، خصوصی سازی، ورشکستگی
  • سعید محسنی، سید محمد مهدی قبولی درافشان صفحات 127-146
    صدور سند تجاری به نمایندگی، از مباحث مهم حقوق اسناد تجاری است. به موجب قواعد عمومی، تعهدات ناشی از سندی که به نمایندگی صادر شده باشد، اصولا متوجه اصیل بوده، نماینده از این جهت مسئول نیست. همچنین در صورت انجام عمل حقوقی از سوی شخص فاقد نمایندگی یا شخصی که از حدود نمایندگی تجاوز کرده است، عمل حقوقی یادشده دارای نفوذ حقوقی نیست. حال پرسش این است که اگر نماینده در خصوص صدور سند تجاری، سمت خویش را اظهار نکند یا برخلاف ادعای نمایندگی، دارای سمتی نباشد یا از حدود اختیارات خویش تجاوز نموده باشد، آیا می توان باوجود قواعد عمومی پیش گفته، چنین شخصی را مسئول تعهدات ناشی از صدور سند دانست. با توجه به وضعیت خاص نمایندگی شرکت های تجاری، این پرسش ها در خصوص شرکت های یادشده اهمیت بیش تری می یابد. این جستار در صدد است با توجه به اقتضائات اسناد تجاری و مقررات خاص قانون تجارت، برای این مسائل در نظام حقوقی ایران پاسخی شایسته ارائه نماید.
    کلیدواژگان: سند تجاری، نمایندگی، شرکت تجاری، مسئولیت نماینده
  • خدیجه مظفری صفحات 147-164
    بدون تردید یکی از اساسی ترین موضوعات پژوهش در علم حقوق، تعهد است که تقسیم بندی های مختلفی برای آن درنظر گرفته شده است. یکی از اقسام تعهد به اعتبار تعدد موضوع، تعهد تخییری است که به رغم وجود مصادیقی از آن در نظام حقوقی ایران، قانون مدنی به آن اشاره نکرده و کمتر نظر حقوق دانان را به خود جلب کرده است. هرچند تعهد تخییری مزایای متعددی برای طرفین تعهد در پی دارد که از آن جمله می توان به تضمین بیشتر اجرای تعهد و نیز سهولت در اجرای آن اشاره کرد، اما مشروعیت و اعتبار چنین تعهداتی بر مبنای دلایلی از جمله نامعین بودن موضوع تعهد و وقوع غرر، محل تردید است. مقاله حاضر در راستای شناسایی مفهوم و مبانی مشروعیت تعهد تخییری و قواعد خاص حاکم بر آن، سعی دارد شناختی دقیق تر از تعهد تخییری، ویژگی ها، دلایل اعتبار و چگونگی اجرای آن ارائه دهد.
    کلیدواژگان: تعدد موضوع تعهد، تعهد تخییری، تعهد غرری، حق انتخاب
|
  • Hamid Abhari, Mohammas Hossein Taghipor Pages 1-20
    Extension of the building advance-sale contracts on the one hand and Inadequacy ofthe provisions ofthe Civil Code on protection of building Advance-buyers Before makingits completeand consequentlycausedmany problemsfor peoplein the community (society)، wasforcedthe legislaturetopassthe building advance-sale code in 89 years. The parties of this contracts is said advance-seller and advance-buyer. Enactment of mentioned code is the basis for developments in buildings sale. Among of this developments is theAnticipation of delay penaltyif obligations notdonetimely (duly) by theadvance-seller، necessity of arrangement the official documents for building advance-sale، interpolation codes points in contract and another different sanctions from sanctions in civil code. In this article we will examine the advance-sellers obligations in building advance-sale code and comparison with the sellers obligations in civil code to be explain created development.
    Keywords: Advance, seller, Obligation, Delay Penalty, Building
  • Mohammad Ali Ansaripour, Farzad Waladbeigi, Mahdi Hosseinalizadeh Pages 21-40
    Uncertainty and its effect on contracts is one of the issues that has been discussed from different aspects in Islamic and Iranian law. Despite the antiquity and importance of the concept of uncertainty in the law of contract، there are still ambiguities in the writings of Islamic jurists and legal writers with respect to its effects on contracts especially the new ones. This article deals with the concept، scope and effect of uncertainty on contracts in Islamic and Iranian law and in certain areas the English law of uncertainty has been consulted.
    Keywords: uncertainty, not knowing, risk, uncertain contract
  • Farhad Iranpour, Sepideh Mansouri Pages 41-54
    It is well understood that the jouisance capacity of of forginer in intellectual property rights has the pardoxal nature. From one side and as a minimalist approache، this Right is gouverned by private law and from other side، based on a maximalist approach; it is under the public- economic law gouvernance. Therfor، its reconnaissance of jouisacne capacity is under the publicah law domain. Meanwhile، it is important to kniw wheter the applicable law on the exercice right is gouverned by the law of the country of orgine or the protection law. The answere to this question is the main concern of this Article.
    Keywords: exercise of the intellectual property right, conflict of law, the law of country of origine, la lex protectinisst, Lois de polices
  • Mohammad Mahdi Hajian, Samira Soleymanzadeh Pages 55-74
    Nowadays، the status of regulations of securities exchange section in accordance with its huge transactions and its increasing role in countries’ economies has gained particular significance. On the other hand، taking into account that Iran is presently an observer member of WTO and the necessity of it becoming a permanent one in the near future، it is essential to revise and amend its rules and regulations. This article، whit a specific emphasis on market access principle -which is one of the most important principles of general agreement on trade in services of WTO- investigates the status of rules and regulations of securities exchange section as much as possible and provides a set of suggestions to amend these regulations and to achieve more correspondence with WTO regulations.
    Keywords: World Trade Organization, General Agreement on Trade in Services, Iran regulations, Securities exchange law
  • Ebrahim Rahbari, Mohammad Ebrahim Dastanpoor Hossein Abadi Pages 75-93
    From the very beginning of attempts to organize Electronic Commerce in international field، the most important subject was categorization of Electronic Commerce under any legal systems of the Organization، i. e. GATT، GATS، TRIPS or a combination of the provisions of the GATT and GATS. The hybrid and TRIPS systems did not have required capacity for the subject matter both theoretically and practically، and in fact the main arguments have been about the coverage of GATT or GATS regulations on E-commerce. The main conflict has arose between USA and some industrialized countries in one hand، and EU and some developing countries on the other hand، in such that the former countries seek to apply GATT regulations on Electronic Commerce and the latter group sees the GATS regulations more appropriate. This conflict of perspectives which is based on especial legal and commercial approaches of parties has been continued. But it seems that the circumstances are more prepared to accept Electronic Commerce as a service، and possibly in future، Electronic Commerce would be categorized under GATS regulations.
    Keywords: World Trade Organization_E_commerce_GATT regulations_GATS regulations_categorization of E commerce_digital products
  • Mahdi Shahabi Pages 95-111
    En insistant sur la cause motrice et sa relation stricte avec la cause formelle et surtout la cause finale، dans les éléments intrinsèques de la justice naturelle، l’on a suscité la dualité de la Raison et de la justice naturelle dans la pensée des prépondérants de la Raison de source. Car la même insistance empêche la compréhension complète de la manière d’agissement et du contenu de la justice naturelle et c’est parce que l’on ne peut parler du monisme de la raison et de la justice naturelle. La non-dualité se réfère au monisme، dans le fondement de la règle juridique، fondé sur le Dieu، et à l’impossibilité de présenter un critère pour évaluation de la validité du contenu du système juridique. Ainsi، la Raison recule au raison de source; une raison qui se limite à la compréhension، non complète، de la règle naturelle et ne peut engendrer la règle de comportement.
    Keywords: Justice naturelle, Raison de source, Monisme juridique, Cause motrice, Cause finale
  • Seyed Mohammad Tabatabaei Nejad Pages 113-126
    The financial crisis causes many writers to have become concerned about the effectiveness of existing bankruptcy laws، which encompasses both the usefulness of reorganization and liquidation laws، as well as efficiency of the judicial system to uphold the laws in court. This concern is accompanied in our legal system with the privatization movement has resulted many banks owned by the government to be privatized. This let us to conclude that the previous system of bankruptcy may fail to respond to new challenges as overcome by different legal systems around the word. The aim of this paper is scrutinize the bankruptcy of banks in our legal system and propose the amendments required to make an efficient and effective system of bank bankruptcy.
    Keywords: Bank, bankruptcy, Efficiency, privatization, reorganization
  • Saeed Mohseni, Sayyed Mohammad Mahdi Qhabuli Dorafshan Pages 127-146
    Making a negotiable instrument on behalf is one of the most important issues in negotiable instruments law. Under general rules، the principle has the obligations arising from making negotiable instrument on behalf and agent is not in charge. If the maker wasn’t an agent or he violated the representation area، his act won’t be valid. Now the question is if the agent doesn’t manifest his position، in the issuance of negotiable instrument، or in contrast with his representation claim، he wasn’t an agent، or exceeded his authority، is it possible، despite the general rules، to make the person responsible for the obligations arising from issuance of negotiable instrument. According to the special stuation in representation of companies، these guestions about mentioned companies will increasingly be important issue. This research is intended to provide a proper answer for the issues in the Iranian legal system، which suits the requirements of negotiable instruments and specific provisions of trade law.
    Keywords: Negotiable Instrument, Representation, company, responsibility
  • Khadijeh Mozafari Pages 147-164
    Undoubtedly one of the most fundamental issues in the study of law is obligation that has diverse types. One of them is alternative obligation which despite instances in the Iranian legal system; civil code has not mentioned it and has received less attention from authors. Alternative obligation for the parties has several advantages and facilities which include more performance ensure and ease of implementation. The legitimacy of such obligation with some reasons could be proved. Therefore، identification of alternative obligation، principles and specific rules governing its legitimacy، seems necessary. This paper indicates more detailed understanding of alternative obligation، characteristics، and validity of the reasons for its implementation.
    Keywords: Multiple objects, Alternative obligation, Gharar, Right of option