فهرست مطالب

مطالعات حقوق خصوصی - سال چهل و نهم شماره 2 (تابستان 1398)

فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
سال چهل و نهم شماره 2 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اعظم انصاری*، رضا معبودی نیشابوری صفحات 177-195
    امروزه امکان صدور قرار تامین هزینه ها برای جلوگیری از طرح دعوای واهی در اغلب مقررات ملی و سازمان های داوری بین المللی به رسمیت شناخته شده است. با این حال قانون داوری تجاری بین المللی ایران به پیروی از قانون نمونه آنسیترال 1985 به قرار مزبور اشاره ای نکرده و به طرح سوالاتی در خصوص امکان و شرایط صدور این قرار در داوری های مشمول این قانون منجر شده است. نوشتار حاضر با روش توصیفی-تحلیلی ضمن ارائه مفهوم روشنی از قرار مزبور به بررسی امکان و شرایط صدور آن مطابق قانون ایران می پردازد. نتایج نشان می دهد درحالی که امکان صدور قرار تامین هزینه ها مطابق قانون داوری تجاری بین المللی ایران وجود دارد، شرایط موجود برای صدور چنین قراری باید با توجه به حقوق عرفی بازرگانی مدنظر قرار گیرد. سایر ابهامات شکلی مرتبط با این قرار نیز با توجه به قواعد کلی حاکم بر دستورهای موقت در داوری تجاری بین المللی پاسخ داده می شود.
    کلیدواژگان: خوانده، دستور موقت، دعوای واهی، قواعد شکلی، هزینه های داوری
  • محسن ایزانلو*، ابوالفضل شاهین، سیاوش سفیداری صفحات 197-216
    تعهدنامه های جبران خسارت به عنوان یکی از اقسام شرط تضمین جبران خسارت، در زمینه حمل ونقل کالا در قراردادهای تجاری و به ویژه در حوزه حمل ونقل دریایی به کار می روند. استفاده صحیح از این تعهدنامه ها می تواند ضمن تامین امنیت حقوقی معاملات، تسریع و تسهیل انجام قراردادهای تجاری را در پی داشته باشد و صرفه جویی درهزینه ها را به ارمغان آورد. در مقابل این امکان وجود دارد که از این اسناد به عنوان ابزاری برای تقلب استفاده شود و بدین وسیله امنیت حقوقی قراردادهای تجاری مورد تهدید قرار گیرد. به همین دلیل، اعتبار این تاسیس حقوقی مورد تردید و اختلاف نظرهایی واقع شده است که بررسی دقیق آن را ایجاب می کند. علاوه بر این، در تبیین مفهوم این تعهدنامه ها، بحث از ماهیت حقوقی آنها و شناسایی کارکردشان امری اجتناب ناپذیر است. بدین منظور، در این پژوهش با روشی توصیفی و تحلیلی، ابتدا مفهوم این نهاد و سپس اعتبار و ماهیت آن مطالعه شده و در نهایت، کارکردهای این سند بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: بارنامه تمیز، بارنامه مشروط، تحویل کالا، تضمین جبران خسارت، تغییر مقصد، تقلب
  • حسن بادینی*، زهرا تخشید صفحات 217-237
    با وجود پشتوانه غنی فقهی نظام مسئولیت مدنی ایران، تغییر شرایط زندگی اجتماعی موجب شده که این نظام بی نیاز از مطالعات تطبیقی و دستاوردهای حقوق خارجی نباشد. با عنایت به اینکه در چند دهه اخیر کانون تحولات مسئولیت مدنی، حقوق ایالات متحده آمریکا بوده است، تجربیات حقوق این کشور می تواند برای تحول نظام مسئولیت مدنی ایران استفاده شود. با این همه، با توجه به پیچیدگی حقوق مسئولیت مدنی آمریکا، پرسشی که مطرح می شود این است که پژوهشگر به هنگام مطالعه حقوق این کشور باید به چه نکاتی توجه کند و مهم ترین آسیب های این نوع مطالعات کدام است؟ در هم تنیدن حقوق فدرال و حقوق ایالات و تاثیر قوانین بر نظام مسئولیت مدنی و مفاهیم و اصطلاحات خاص نظام مسئولیت مدنی آمریکا که بیشتر باید محتوای آنها را درک کرد تا معنی ظاهری، جزو محدودیت ها و دشواری های پژوهش در این حوزه است. از طرف دیگر، نظام مسئولیت مدنی این کشور مبتنی بر ایده ها و چارچوب هایی است که بر اجرای قواعد و فروعات مسئولیت مدنی در دعاوی تاثیرگذار است: زیان دیده محوری، توجه به سیاست های بازدارندگی و توزیع ضرر با هدف تنظیم رفتار اجتماعی و بازاری تابعان حقوق و باز بودن دروازه مسئولیت مدنی، از جمله مهم ترین این ویژگی هاست. در این مقاله با ذکر مثال ها و موارد عملی نشان داده شده است که چگونه می توان از تجربیات حقوق این کشور برای تحول نظام مسئولیت مدنی ایران استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بازدارندگی، توزیع ضرر، جبران خسارت، خطای معین بی احتیاطی، خسارات تنبیهی
  • لیلا ثمنی*، طاهره سادات نعیمی صفحات 239-259
    براساس مبانی فقه امامیه، خروج زوجه از منزل منوط به اذن زوج است. در نظام حقوقی ایران، خروج از کشور برای زنان متاهل، منوط به موافقت کتبی شوهر و در موارد اضطراری، اجازه دادستان است. این قانون با چالش های متعددی مانند استقراء ناقص و وجود نقاط ضعف در شناخت دقیق ماهیت و مصادیق اضطرار و التزام دخالت دادستان در قرارداد خصوصی نکاح روبه روست. پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی پیرامون ماده 19 و بند 3 ماده 18 قانون گذرنامه و اصلاحیه آن در مسائلی مانند اطلاق یا تقیید حق منع شوهر و طریقیت یا موضوعیت داشتن موافقت شوهر، تامل کرده و به راهکارهایی جهت برون رفت از مشکلات حقوقی ناشی از آن دست یافته است که اسقاط حق منع شوهر و عدم لزوم صدور اجازه دادستان در برخی موارد، حکومت قاعده لاضرر بر ادله حق منع شوهر و عدول از عنوان اضطرار به عنوان عسر و حرج، از جمله آنهاست.
    کلیدواژگان: اجازه دادستان، اضطرار، اختیارات شوهر، خروج زنان متاهل از کشور، موافقت زوج
  • مهدی حسن زاده*، محمود رحیمی صفحات 261-280
    در راستای انطباق برخی قوانین با فقه امامیه، ماده 1313 قانون مدنی در سال 1361 و 1370 اصلاح و شرط طهارت مولد به شرایط شاهد اضافه شده است. در خصوص این ویژگی در شاهد دیدگاه های متعدد و متفاوتی در حقوق اسلامی ارائه شده است. برای نمونه برخی حلال زادگی را از جمله صفات لازم برای شاهد دانسته و در مقابل برخی نویسندگان اسلامی حلال زادگی را از شرایط شاهد ندانسته اند. با توجه به اینکه در مورد دلایل و مستندات هر یک از دیدگاه های مطرح شده در این زمینه و اساسا ارتباط این شرط با مبحث شهادت سوالات و ابهاماتی وجود دارد، هر یک از این دیدگاه ها و دلایل و ریشه های آنها قابل تامل و بررسی است. نتایج بررسی نشان داد که با توجه به دلایل و مستندات، طهارت مولد در شاهد شرط نیست.
    کلیدواژگان: زنازاده، شاهد، شرط، شهادت (گواهی)، طهارت مولد
  • حسین داودی* صفحات 281-299
    معروف است که قواعد شکلی را باید تفسیر مضیق کرد. این اندیشه در خود مبانی ای دارد؛ که مهم ترین آن حفظ نظم است. اما سوال این است که آیا این قواعد را می توان با توجه به اهداف خاصی تفسیر کرد؟ رویکردهایی وجود دارند که براساس آنها قواعد شکلی را می توان بنا به اهداف خاصی و غایت مدار تفسیر کرد. چنین رویکردی در نظام های مختلف بیگانه نیست و حتی لازمه پویایی قانونی و چابکی عدالت است. فلاسفه حقوق به واسطه ارتباط قواعد شکلی با حقوق بنیادین، اجتماع و در مجموع ارتباط دادن شخص و دولت به واسطه این قواعد اهدافی را برای چنین تفاسیری ارائه داده اند، اهدافی چون صحت نتایج، سودگرایی، کارایی و حق های شکلی از این قبیل اند.
    کلیدواژگان: تفسیر، تفسیر غایت مدار، فلسفه آیین دادرسی، قواعد شکلی
  • جواد سرخوش*، مریم عطایی صفحات 301-310
    شرط خیار، از شروط ضمن عقود لازم و نکاح نیز عقدی لازم است. سوال این است که آیا شرط خیار ضمن عقد نکاح صحیح است؟ و در صورت بطلان شرط، آیا عقد نیز باطل می شود؟ قانون مدنی در ماده 1069 حکم به بطلان شرط و صحت عقد داده است و علما از دیر باز رای به بطلان شرط داده اند، اما درباره وضعیت عقد اختلاف نظر دارند. در آیات و روایات دلیلی بر بطلان یا صحت نکاح خیاری و شرط خیار ضمن آن وجود ندارد و تمام ادله ای که در این زمینه ذکر شده، اجتهادات علماست. بیشتر حقوقدانان نیز در این زمینه از نظرها و دلایل فقها پیروی کرده اند. در این نوشتار سعی شده است نظرها و ادله ذکرشده در خصوص پاسخ این پرسش بررسی شود و در پایان با توجه به نبود دلیل قطعی بر بطلان شرط، صحت شرط و عقد ثابت شده است.
    کلیدواژگان: شرط خیار، شرط خیار در نکاح، بطلان، فسخ نکاح، نکاح
  • سیدعباس سیدی آرانی* صفحات 311-328
    در اجرای انفرادی سردفتری، سردفتر زندانی رسالت خود است؛ جایگزینی سردفتر آسان نیست، به ویژه اینکه جایگاه دفتریار مبهم است. امکان علمی و تخصصی کردن امور نیست و وظیفه مشاوره با وضوحش انکار می شود. سردفتر به تنهایی مسئول جبران زیان مشتری است. با فوت یا بازنشستگی سردفتر، دفترخانه تعطیل و خدمت عمومی دلیل متوقف می شود. سردفتر بازنشسته یا وراث سردفتر نفعی در دفترخانه ندارند. پس در واگذاری امتیاز دفترخانه شایستگی علمی جانشین لحاظ نمی شود. متاسفانه آورده حقوق شرکت ها برای این عرصه در دید تیزبین پژوهشگران نیامده است.  با حفظ روش اجرا می توان مسائلی را حل کرد. اما دگرگونی واقعی با پذیرش اجرای مشارکتی سردفتری و گردآوری چند سردفتر در یکجا صورت می پذیرد: دفتریارحذف، جایگزینی سردفتر آسان، علمی و تخصصی کردن امور ممکن، زیان دیده از مسئولیت شرکت و شرکا بهره مند، ارائه خدمت مستمر و شایستگی علمی جانشین لحاظ می شود.
    کلیدواژگان: اجرای جمعی، اجرای فردی، خدمت عمومی، دفتریار، سردفتر، وظیفه مشاوره
  • امیر صادقی نشاط*، میلاد صادقی صفحات 329-348
    اگرچه اقتباس قوانین دولت‎ها از نظام حقوق بین‎الملل هوایی به منظور هماهنگی روی های نسبتا معمول است، لیکن علاوه بر آن، دولت‎ها نظام هوانوردی خود را اغلب با تصویب قانون هوانوردی که اصلی‎ترین سند حاکم بر امور هوانوردی است، سامان داده‎اند. دولت ایران نیز با وجود قانون اجازه الحاق دولت ایران به مقررات هواپیمایی کشوری بین المللی، نظام حقوق ملی خود را با تصویب قانون هواپیمایی کشوری سامان داده است، لیکن اکنون این قانون پس از گذر شش دهه به نظر می‎رسد به چیزی بیش از اصلاح ساده نیاز دارد. در این مقاله کوشیدیم تا نشان دهیم که قانون مذکور جز ظاهر ناپیراسته‎اش در سه حوزه قلمرو قانون، امور کلان و امور خرد نقایص بسیاری دارد که باید در تصویب قانونی جدید در امور هواپیمایی موردنظر قرار گیرد. نقص قانون را در توسعه بی‎مجوز قلمرو قانون، ابهام در قلمرو قانون، ضعف و تشویش مقررات در امور کلان و بالاخره کاستی در امور کلان و خرد بررسی کرده‎ایم.
    کلیدواژگان: ایمنی، حقوق هوایی، خسارت، سانحه، مسئولیت، هواپیما
  • محسن نجفی خواه*، حامد ملک شاهی صفحات 349-368
    «ریسک پیشرفت» در محیط زیست، خطر احتمالی برخاسته از فعالیت صنعتی و اقتصادی در محیط زیست است که هر آن، ممکن است علم آن را کشف مانند ریسک ناشی از  دگرگونی های ژنتیکی در گیاهان با علم بیوتکنولوژی انجام می گیرد؛بخش اخیر «ب» بند 4 ماده 8 رهنمود زیست محیطی مصوب 2004 پارلمان اروپا، تعیین تکلیف مسئولیت مدنی ریسک پیشرفت را به دولت های عضو رهنمود، وانهاده است؛ متصدی ممکن است به استناد «آخرین وضع دانش»، «دفاع ریسک پیشرفت» را برای رهایی از مسئولیت مدنی اقامه کند که باید با لحاظ اصل اقدام های احتیاطی، اصل پیشگیری و عدم پوشش بیمه ای-که ویژگی این نوع ریسک در محیط زیست است- دفاع او را ارزیابی کرد.
    کلیدواژگان: اصل اقدام های احتیاطی، پیش نگر (ناظر به آینده)، پس نگر (ناظر به گذشته)، دفاع ریسک پیشرفت، عدم قطعیت، فراورده های اصلاح شده ژنتیکی (جی ام او یا تراریخته ها)
|
  • Azam Ansari *, Reza Maboudi Neishabouri Pages 177-195
    Nowadays, security for costs order to prevent frivolous claims has been recognized in most national and arbitral institutions laws. Nevertheless, Iran’s international commercial arbitration Act like Uncitral Model Law, 1985 has not mentioned it and so it has result in some questins in possibility and conditions to order it in arbitrations covered this law. This writing through descriptive analytical and also comparative method provides clear meaning for security for costs order and surveys its possibility and conditions to order it under Iran Law. The essay shows although it is possible to order this provisional measure, the conditions for awarding it should access with considering lex mercatoria. Other procedural ambiguities are resolved taking account applicable rules on measure interims.
    Keywords: Arbitration Costs, Defendant, Frivolous Claim, Measure Interim, procedural rules
  • Mohsen Izanloo *, Abolfazl Shahin, Siavash Sefidari Pages 197-216
    The letter of indemnity is a contract of indemnity. This letter use in the field of transportation of goods in the international commercial contracts and sea transport. The right use of these letters can lead to acceleration and facilitate of economic exchanges and economy of the transactions. On the other hand, it is possible that these letters use as an instrument for fraud and threating the security of economic transaction. For this reason there are many doubts and diversity of opinions about validity of these letters. In order to specify the concept of this letter, its functions and validity, this survey by a descriptive and analysis method will discuss the concept of this tool. Then the legal nature and the validity of this letter will be study and the final discussion will be appropriated to considering its functions.
    Keywords: Change of destination, Claused bill of lading, Clean bill of lading, Delivery of good, Fraud, Letter of indemnity
  • Hasan Badini *, Zahra Takhshid Pages 217-237
    In recent decades, legal comparative studies in Iran have increased drastically.U.S. tort law has fascinated many Iranian scholars and jurists. Yet, many of the comparative studies lack the necessary elements of a high-quality legal research. Different factors attribute to this problem. Among these factors are lack of in depth knowledge of the U.S. legal system, incorrect translation of legal texts, incorrect citations and lack of access to resources. Furthermore, understanding the ways we can incorporate the U.S. based tort law theories in Iran should be accompanied with the understanding of Iran’s socio-economic status. In addition, the tort law reform movement which has been the subject of many debates in the U.S. and its consequences has been left out as a key factor in many Iranian comparative tort law works. In this article, we try to identify some of the problems of comparative studies of the U.S. tort law system in Iran and put forward newways and initiatives to address them.
    Keywords: Comparative Studies, U.S. Legal System, Negligence, Punitive Damages, Loss distribution, deterrance
  • Leila Samani *, Tahereh Sadat Naimi Pages 239-259
    Based on the principles of Imameie's jurisprudence, the departure of a woman from the house requires the permission of her husband. Therefore, in the legal system of Iran, leaving the country for married woman is subject to the written consent of her husband, and in cases of emergency, with the permission of the prosecutor. Hence, Article 3 § 18 of the passport law faces numerous challenges. Such as inadequate induction, the existence of weaknesses in the accurate recognition of the nature and instances of urgency and the involvement of the prosecutor in a private marriage contract. The present study has done with a descriptive - analytic method to study the law and its amendment, to investigated its various issues.Therefore, it has come up with solutions to get out of legal troubles.
    Keywords: Husband's powers, husband's permission, emergency, permission of the prosecutor, Exit married women from the country, Exit the woman from home
  • Mahdi Hasanzadeh *, Mahmood Rahimi Pages 261-280
    In order to adapt some laws to Imamiyyeh jurisprudence, Article 1313 of the civil code was amended in 1981 and 1990, and the condition of legitimacy of birth has been added to conditions of witness. Regarding this feature in the witness, different views have been presented in Islamic law. For instance, some believe that legitimacy has been considered as a necessary condition and in contrast some Islamic writers, have not seen the legitimacy as a necessary condition. Due to the fact that there are questions and ambiguities about the reasons and documentations of each points raised in this regard and essentially the relation between this condition and the issue of witness, each of these points of view, their reasons and their roots can be considered and analyzed. By examining the subject can reach the conclusion that, according to the documentations, legitimacy of birth is not necessary in witness.
    Keywords: Condition, Illegitimate, Legitimacy of Birth, Testimony, Witness
  • Hosein Davoodi * Pages 281-299
    It is well known that the procedural rules should be interpreted narrowly. This idea has its own foundations, most important of which is the maintenance of order, but the question is whether these rules can be interpreted in the light of certain goals? There are approaches on the basis of which the procedural rules can be interpreted on specific purposes and goals. Such an approach is not alien for different legal systems, even it is legal dynamics and agility of justice requirement. The philosophers of law, through the relationship of procedural rules to fundamental rights, society and, in general, connecting individuals to states through these rules, have set goals for such an interpretation, such as the accuracy of the results, Utilitarianism, efficiency and procedural rights.
    Keywords: Philosophy of procedure, interpretation, procedural rules, purposive interpretation
  • Javad Sarkhosh *, Maryam Ataei Pages 301-310
    Condition of option is one of the terms of binding contracts as marriage is a binding contract. The question that arises here is whether condition of option of marriage contract is right. In case the term is rendered invalid, is the contract repudiated? In the Article 1069 of Civil Code, the nullification of the term of the contract is ordered, and scholars have long agreed to nullify the term; however, the status of the contract is drawn into dispute. In verses and narrations, there is no reason for nullifying or validating optional marriage and condition of option involving it. The entire evidence mentioned in this regard is efforts made by scholars. Most lawyers have followed the ideas and reasons of jurists in this context. In this paper, an effort was made to review the ideas and arguments over the answer to this question. In the end, due to lack of a definite cause to nullify the terms, the validity of the terms and contract was upheld.
    Keywords: marriage, nullification of marriage, condition of option, condition of option in marriage, nullification
  • Seyyed Abbas Seyyedi Arani * Pages 311-328
    A notary public, in handling the office affairs, is a prisoner of his/her mission; the replacement of notary public is not an easy task. Especially when the status of his/her assistant is ambiguous. It is not possible to make matters scientific and specialized, and the task of consulting is denied by its transparency. The notary public is solely responsible for compensating the customer. With the death or retirement of the notary public, the office will be closed, and its public service is stopped. The retired notary public or his/her heirs will have no benefit from the office. Therefore, in the transfer of its license, scientific merit of the successor will not be considered. Unfortunately, any company's capital contributions for this context has not been subjected to researchers’ scrutiny. Some issues could be resolved by maintaining the current method. However, actual change occurs with the acceptance of collaborative implementation of the notary office and gathering several notary publics in one place: removing the notary public assistant position, replacing simple notary, making possible matters scientific and specialized, compensating the person harmed by the company and partners, and considering the provision of continuous service and the scientific merit of the successor.
    Keywords: Collaborative implementation, Individual implementation, Notary public, Notary public assistant, Public service, Task of counseling
  • Amir Sadeghi Neshat *, Milad Sadeghi Pages 329-348
    However Adoption of Laws by governments from the International Aviation Law System is a relatively common practice to coordinate, they moreover have organized their aviation system by passing an act as the main governing Law on the aviation affairs. The Iranian government also with the existence of “the Act on permitting Iran to Accede to the International Civil Aviation Convention”, has regulated its national legal system by enacting the Civil Aviation Law that after over six decades it seems that it requires to more than a mere amendment. In this Article We tried to show that the mentioned Law in addition to its non-decorated appearance, in three domains, namely application of law, macro issues and micro issues, has a significant deficiency that should be considered in enactment of a new law on aviation affairs. We considered the deficiency of Law on unlawful extension of application of law, ambiguity on application of law, weakness and anxiety of regulations on macro issues and finally shortcoming on macro and micro issues.
    Keywords: Accident, Aircraft, Aviation Law, Damage, &quot, Responsibility&quot, Safety
  • Mohsen Najafikhah *, Hamed Malekshahi Pages 349-368
    environmental"Development risk" is The potential risk due to the industrial and economic operation of humans in the environment, which may discover by science and, such as genetic risky variations in plants that perform with biotechnology; Article8.4(b) of Directive 2004/35/CE, assigns civil liability for Development risk to member states guidelines. The operator may refer to the "state of the art", " Development risk defense" to get rid of civil liability It should be considered in the light of the precautionary princple, the principle of prevention and non-coverage, which is a characteristic of this kind of risk in the environment - his defense.
    Keywords: Development risk defense, ex ante, Ex post, Genetically Modified organism, Precautionary Principle, Uncertainty