فهرست مطالب

مطالعات حقوق خصوصی - سال سی و هشتم شماره 2 (تابستان 1387)

فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
سال سی و هشتم شماره 2 (تابستان 1387)

  • 436 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/07/20
  • تعداد عناوین: 19
|
  • مقالات
  • علی امیدی صفحه 1
    اهمیت آزادی انسان ها در تعیین مقدورات خود ارزشی است که از اواخر قرن هجده و به دنبال جنگ های استقلال آمریکا و انقلاب فرانسه بیشتر مورد توجه بشریت و جوامع سیاسی قرار گرفته است؛ ولی نهادینگی حقوقی و تقنین بین المللی این ارزش پس از جنگ جهانی اول و در قرارداد ورسای متظاهر شد. تحول مفهومی حق تعیین سرنوشت در حقوق بین الملل در سه بستر تاریخی قابل طرح است. در ابتدا، هدف این ایده مشروعیت دادن به تجزیه امپراتوری های شکست خورده در جنگ جهانی اول و اعطای استقلال تدریجی به برخی از مناطق تحت قیمومیت در چارچوب سیستم ماندا بود. ولی بعد از جنگ جهانی دوم، حق تعیین سرنوشت بیشتر به معنی استقلال سرزمین های تحت استعمار و انقیاد بیگانگان بسط مفهومی یافت. از دهه 1970، حق تعیین سرنوشت به مفهوم حاکمیت دموکراسی، رعایت حقوق بشر و تضمین حقوق اقلیت ها جهت گیری داشته است. این که تغییرات مفهومی، مدلولات و ملزومات حق تعیین سرنوشت در حقوق بین الملل چیست، هدف اصلی تدوین این مقاله بوده است که سعی گردید بر اساس آخرین مطالعات در این زمینه به رشته تحریر در آید.
    کلیدواژگان: اقلیت، حق تعیین سرنوشت، خودمختاری، دموکراسی
  • فرهاد ایران پور صفحه 25
    مطالعه قراردادهای نفتی نشان دهنده آن است که با توجه به میزان و نحوه مداخله شرکت سرمایه گذار نفتی، دولت و یا شرکت دولتی میزبان در قراردادهای اکتشاف، توسعه و استخراج نفت، با تنوع و تحول شگرفی مواجه هستیم. تحولی که شروع آن از انتقال مالکیت عین در «قراردادهای امتیازی» (Concession Agreement) آغاز و در ادامه به انتقال مالکیت منفعت در قراردادهای موسوم به «قراردادهای اجازه بهره برداری».(License Agreement) منجر و در سیر تحولی خود و تحت تاثیر جنبش های ملی به قراردادهای تداینی به عنوان «قراردادهای خدماتی» (Service Agreement) نزدیک می گردد. در ادامه این روند تکاملی، مفهوم مشارکت، جایگزین رابطه معاوضی و مغابنه ای صرف می شود و راه کار قراردادی منبعث از مشارکت در تولید (Production Sharing Agreement) به عنوان مبنای بسیاری از قراردادهای نفتی در کشورهای در حال توسعه شکل می گیرد.
    کلیدواژگان: انواع قراردادهای نفتی، قراردادهای عهدی، قراردادهای مشارکتی، قراردادهای معاوضی، قراردادهای ناقل مالکیت
  • حسن بادینی صفحه 39
    امروزه مسؤولیت مدنی، بیمه و تامین اجتماعی سه شریک عمده جبران خسارت زیاندیدگان محسوب می شوند. چنانچه خسارت از طریق مسؤولیت مدنی و یکی یا هر دو نظام دیگر قابل جبران باشد، مسئله نحوه جمع مبالغ قابل پرداخت از طریق بیمه و مزایای تامین اجتماعی و حق جبران خسارت از طریق نظام مسئولیت مدنی مطرح می شود. در این زمینه در نظام های حقوقی دنیا چهار راه زیر وجود دارد: 1- اختیار زیاندیده در مراجعه به واردکننده زیان یا استفاده از بیمه و مزایای تامین اجتماعی. 2- پذیرش جبران خسارت مضاعف زیاندیده. 3- مراجعه شرکت بیمه و نهاد تامین اجتماعی به واردکننده زیان برای استرداد مبالغ پرداخت شده به زیاندیده. 4- کاستن از بار مسئولیت واردکننده زیان به اندازه مبلغی که زیاندیده از بیمه یا تامین اجتماعی دریافت می کند. در این مقاله، ضمن تشریح راه حل های فوق، وضعیت حقوق ایران نیز از این جهت مورد بررسی قرار گرفته و پیشنهادهای لازم برای تحول نظام حقوقی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: استرداد مزایا، بازدارندگی، بیمه، تامین اجتماعی، توزیع ضرر، جبران خسارت مضاعف، جمع مزایا، حق انتخاب مزایا، قائم مقامی، مسوولیت مدنی
  • لعیا جنیدی صفحه 69
    صلاحیت قضایی جهت رسیدگی به اعتراض به رای داور و دعوای ابطال آن از جمله بحث های پیچیده حقوق داوری های بین المللی است. در قسمت اول این مقاله سعی شده است که محدود بودن صلاحیت قضایی ابطال به آرای داوری داخلی یا ملی تبیین و آنگاه، معیارهای تعیین تابعیت رای، بر اساس درجه مقبولیت آنها تشریح گردد. ناهماهنگی این معیارها به ویژه دو معیار اصلی محل صدور و آیین دادرسی، منشا آثاری نامطلوب مانند تعارض مثبت و منفی صلاحیت های قضایی رسیدگی به اعتراض به رای داوری است که در قسمت دوم مقاله مورد مطالعه قرار گرفته و راه حل های کاهش نسبی آثار مورد اشاره، بدست داده شده است.
    کلیدواژگان: ابطال رای، اعتراض به رای، تابعیت رای، رای داوری خارجی، رای داوری داخلی یا ملی، صلاحیت قضایی، معیار آیین دادرسی، معیار جغرافیایی یا محل صدور
  • سعید حبیبا، زهرا شاکری صفحه 97
    ایران در آستانه عضویت در سازمان تجارت جهانی قرار دارد، از این رو در فرصتی که تا پیوستن قطعی وجود دارد باید ضمن تامین و تضمین حقوق مالکیت فکری، شرایط تجارت آزاد را فراهم کرده تا در بستر حقوق انحصاری مالکان فکری، مسیر رقابت نیز هموار شود، این مقاله سعی دارد به دکترین استیفاء حق به عنوان راهگشای تنش میان حقوق مالکیت فکری و مالکیت سنتی با نگاهی به تنش این حقوق با تجارت آزاد بپردازد، به عبارتی دیگر حوزه و چشم انداز دکترین را تبین و توضیح داده و شرایط اعمال آن را بررسی می نماید.
    کلیدواژگان: انحصار، تجارت آزاد، حق مالکیت، حقوق مالکیت فکری، دکترین استیفا حق، رضایت
  • اسماعیل رحیمی نژاد، محمدجعفر حبیب زاده صفحه 115
    مجازات های نامتناسب، مجازات هایی هستند که بدون توجه به معیارهای تناسب میان جرم و مجازات یعنی معیار صدمه وارده، اهمیت مطلق و نسبی جرایم، نوع جرم ارتکابی و خصوصیات شخصیتی مجرم و درجه و نوع تقصیر بزه دیده تعیین و یا اعمال می شوند. بنابراین، در نظر گرفتن اهداف کیفرشناختی یعنی تنبیه و اصلاح مجرم، پیشگیری عمومی و خصوصی و تامین دفاع اجتماعی به عنوان بخشی از معیارهای تناسب با فلسفه وجودی اصل تناسب مغایر است. علت اصلی ممنوعیت مجازات های نامتناسب در نظام بین المللی حقوق بشر و همچنین نظام های حقوقی داخلی، ممنوعیت استفاده ابزاری از انسان و احترام به حیثیت و کرامت ذاتی اوست. در نظام حقوقی ایران اصل ممنوعیت مجازات های نامتناسب در هیچ یک از قوانین موضوعه به صراحت پیش بینی نشده و مجازات های تعیین شده در بسیاری از قوانین کیفری با معیارهای اصلی تناسب هماهنگ نیستند. در این مقاله، معیارهای اصلی تناسب جرم و مجازات و جایگاه آن در نظام عدالت کیفری ایران، مفهوم مجازات های نامتناسب و مبانی فلسفی ممنوعیت این قبیل مجازات ها بررسی می شود.
    کلیدواژگان: حقوق کیفری ایران، مجازات های نامتناسب، معیارهای تناسب، کرامت انسانی
  • محمد جواد رضایی زاده صفحه 135
    قراردادهایی که هدف مقاله حاضر را تشکیل می دهند قراردادهای اداری هستند، وجود یک شخص حقوقی حقوق عمومی در قرارداد، دارای امتیازات قدرت عمومی، گاهی ماهیت قراردادی این نوع قرارداد را مورد شک قرار می دهد به طوری که بعضی آنها را با مقررات مشابه می دانند بنابراین بایستی ابتدا نشانه هایی که اجازه تعیین ماهیت قراردادی یک عمل اداری را می دهد تشخیص دهیم سپس بایستی قراردادهای اداری را از میان سایر قراردادهایی که اداره منعقد می نماید مورد شناسایی قرار دهیم. مطالعه ویژگی های قراردادهای اداری ما را به شناسائی آنها رهنمون می سازد. ویژگی های مزبور از دو عنصر تشکیل شده، یکی عنصر سازمانی و دیگری عنصر مادی، ویژگی سازمانی قرارداد اداری ایجاب می کند که حداقل یک طرف قرارداد کیفیت یک شخص حقوقی حقوق عمومی را دارا باشد. البته این ویژگی (اصل) استثنائاتی را دارد. وقتی عنصر سازمانی وجود داشت باید عنصر مادی نیز وجود داشته باشد یعنی اینکه هدف قرارداد اجرای یک خدمت عمومی باشد و یا اینکه حاوی یکی از شروط استثنایی و غیر معمول در حقوق خصوصی باشد تا قرارداد اداری تلقی گردد.
    کلیدواژگان: اشخاص حقوقی حقوق عمومی، اعمال اداری، اعمال دوجانبه، اعمال یک جانبه (ایقاع)، خدمت عمومی، قرارداد اداری، قرارداد الحاقی، قرارداد نمایندگی خدمت عمومی
  • محمدحسین رمضانی قوام آبادی صفحه 153
    مشارکت سازمان های غیردولتی می تواند در دو فرایند شکل گیری هنجارهای بین المللی و نظارت و اجرای آنها محقق شود. این تحقیق مسلما در پی به دست دادن تصویری کلی از اشکال گوناگون فعالیت سازمان های غیر دولتی در حقوق بین الملل نیست بلکه تنها به جنبه ی دوم فعالیت آنها به ویژه به مشارکت آنها در مرحله ی اجرای قضایی قواعد حقوق بین الملل خواهد پرداخت. این تحقیق در صدد نشان دادن موضوع نهاد دوستان دادگاه در پیشگاه مراجع قضایی بین المللی است و این که این نهاد یک فرصت مغتنم جهت دسترسی سازمان های غیر دولتی به مراجع قضایی بین المللی فراهم می کند بدون این که این سازمان ها جزء طرفین دعوا باشند. پس ابتدا سعی خواهیم کرد به تشریح و توصیف سازمان های غیر دولتی به عنوان دوستان دادگاه پرداخته (قسمت اول) و بعد از آن به اقبالی که این سازمان ها در قالب دوستان دادگاه در مراجع قضایی بین المللی برای خود دست و پا کرده اند (قسمت دوم) خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: دوست دادگاه، دیوان آمریکایی حقوق بشر و دیوان آفریقایی حقوق بشر، دیوان اروپایی حقوق بشر، دیوان بین المللی دادگستری، دیوان کیفری بین المللی، سازمان های غیر دولتی
  • محسن صادقی، حبیب گودرزی صفحه 173
    قرارداد طراحی، تهیه تجهیزات و ساخت (EPC)، یکی از قراردادهای شایع جهان امروز است. هنگامی که بخش دولتی تمایل دارد که از تخصص پیمانکاران خصوصی داخلی یا خارجی در طراحی و ساخت پروژه های زیربنایی استفاده کند، قراردادها EPC را قالب حقوقی مناسب می یابد. در این مقاله کوشیده ایم تا به مهم ترین جنبه های حقوقی این دسته قراردادها از قبیل ساختار قرارداد EPC، رابطه حقوقی طرفین قرارداد، ضمانت نامه ها، مسوولیت طرفین و... بپردازیم.
    کلیدواژگان: شیوه های تعیین حق الزحمه، ضمانت نامه ها، طرفین قرارداد، قرارداد EPC، مسوولیت
  • محسن صفری صفحه 191
    درباره کیفیت و انواع ادله عقلی دیدگاه هایی میان مجتهدان شیعی وجود داشته، موجب تفکیک مکتب اصولیون از اخباریون شده است و به ظهور مبانی و آرای متفاوت آنان انجامیده است که آگاهی از آنها می تواند بخشی از موضوع مقاله را- که عبارت از جایگاه استدلال عقلی در تفقه شیعی است- تبیین کند. سپس بررسی کلی چگونگی دخالت عقل در کشف انواع مختلف احکام- اعم از احکام واقعی و احکام ظاهری- و مرور برخی از ادله عقلی مربوط به آنها و نیز استدلال های عقلی مؤثر در وضع و اجرای اصول عملی، بخش هایی دیگر از جایگاه این نوع دلایل را آشکار می سازد، بی آنکه این مقاله درصدد باشد که ماهیت ادله عقلی را در موارد مختلف بررسی کند؛ چرا که این امر گفتاری مستقل را می طلبد. در پایان، مطالعه تاریخی نظریات فقها و اصولیون امامیه در زمینه کاربرد استدلال های عقلی مورد توجه قرار گرفته است تا بررسی آرای آنان، سیر تاریخی تحول موضوع و جایگاه آن را در حال حاضر روشن سازد.
    کلیدواژگان: اجتهاد شرعی و عقلی، اخباریون، اصل احتیاط یا اشتغال، اصل برائت، اصل تخییر، حکم عقلی، دلیل عقلی، دلیل لبی، فلسفه فقه، ملازمه حکم عقل و حکم شرع
  • بیژن عباسی صفحه 215
    مردمسالاری به سه شیوه اجرا می شود: فقط از راه نمایندگان مردم (مردمسالاری غیرمستقیم یا نمایندگی)، نمایندگان و مردم (مردمسالاری نیمه مستقیم) و یا فقط با مشارکت مستقیم مردم (مردمسالاری مستقیم). در قانون اساسی کشورهایی که نظریه ی حاکمیت ملی را پذیرفته اند حکومت مردم تنها از طریق نمایندگان آنها (نمایندگان مجلس، نخست وزیر یا رئیس جمهور) صورت می گیرد در حالی که در دولت هایی که برپایه ی حاکمیت مردم شکل گرفته اند این حاکمیت ممکن است هم توسط نمایندگان و هم توسط مردم یا اینکه فقط مستقیما توسط مردم اعمال گردد. در جهان معمولا دولت ها به نظریه ی نماینده سالاری عمل می کنند و کمتر از مردم برای اعمال قوه ی موسس و مقننه بهره می برند. ما در این مقاله کوشیده ایم موارد عمده ی اعمال حاکمیت مستقیم توسط مردم را در کشورهای متعدد بنمایانیم. این موارد عبارتند از مجلس مردمی، برکناری نماینده ی منتخب توسط مردم، وتو یا پیشنهاد قانون توسط مردم، همه پرسی ملی و محلی، همه پرسی قانون گذاری عادی و اساسی و...
    کلیدواژگان: برکناری مردمی، پیشنهاد مردمی، حق ارایه عریضه، مجلس مردمی کانتون، همه پرسی اختیاری، همه پرسی الزامی، همه پرسی تعیین سرنوشت، وتوی مردمی
  • بهنام غفاری فارسانی صفحه 237
    کار کودک از جمله مصادیق قدیمی نقض حقوق بشر است. با این همه، از میان برداشتن کامل آن در بسیاری از کشورها ممکن نیست؛ لذا در سال 1999 سازمان بین المللی کار «کنوانسیون بدترین اشکال کار کودک» را تهیه کرد که در آن اعضا پذیرنده ملزم به ممنوعیت و محو تنها آن دسته از کارهای کودک شدند که ناپسند یا غیرقانونی اند و یا با توجه به وضعیت کودک، مضر و خطرناکند. از آن جا که ایران نیز به این کنوانسیون پیوسته، بررسی مفاد آن ضروری است.
    کلیدواژگان: حقوق کار، حقوق بشر، حقوق کودک، بدترین اشکال کار کودک، حقوق ایران
  • فضل الله فروغی صفحه 261
    یکی از انواع اصول صلاحیت کیفری فراسرزمینی، اصل صلاحیت جهانی است. مطابق این اصل، هر کشوری می تواند بدون اینکه هیچ رابطه سنتی با جرم از لحاظ تابعیت مجرم یا مجنی علیه، محل وقوع جرم یا منافع کشور صدمه دیده، داشته باشد، به منظور جلوگیری از بی مجازات ماندن مجرم، او را تحت تعقیب و مجازات قرار دهد. اگرچه اکثر کشورهای جهان امروزه این اصل را به رسمیت شناخته اند اما تعداد بسیار کمی از آنها عملا اقدام به اجرای اصل مزبور کرده اند. دو کشور آلمان و ایالات متحده آمریکا از جمله کشورهای پیشرو در شناسایی و اعمال اصل مزبور می باشند. موضوع این مقاله، مطالعه تطبیقی سیستم های حقوقی دو کشور مزبور با در نظر گرفتن شرایط و خصوصیات اصل صلاحیت جهانی و عملکرد دادگاه های این دو کشور در دو بعد قانون گذاری و رویه قضایی است. در این بررسی، نکته مهم، یافتن وجوه افتراق و اشتراک بین این دو سیستم و نهایتا درک راهکارهای علمی و عملی برای اجرای مؤثر اصل صلاحیت جهانی است.
    کلیدواژگان: اصل صلاحیت جهانی، جرایم بین المللی، جنایات حقوق بین الملل، حقوق بین الملل عرفی، حقوق بین الملل قراردادی، صلاحیت
  • ناصر کاتوزیان، مهدی انصاری صفحه 285
    حق استفاده از محیط زیست سالم، یکی از حقوق بنیادین افراد محسوب می شود و نگهداری از آن تکلیف عمومی است. با وجود این، حقوق مسئولیت مدنی نیز نسبت به ادای چنین تکلیفی بیگانه نیست. قواعد سنتی مسئولیت مدنی در پاسخگویی به خسارت های زیست محیطی کارآمد نیست. به همین مناسبت، پارلمان و شورای اروپا در سال 2004 دستورالعملی درباره مسئولیت ناشی از تجاوز به محیط زیست، تصویب کرد که دولت ها ملزم هستند قواعد آمرانه آن را به قانون ملی خود وارد کنند. هدف اصلی در طراحی دستورالعمل، پیشگیری و جبران خسارت های زیست محیطی با رعایت «اصل آلوده کننده باید بپردازد»، است.
    کلیدواژگان: بهره بردار، خسارت، خسارت زیست محیطی، فعالیت خطرناک، مسوولیت
  • عباس کریمی، محمد معین اسلام صفحه 315
    بر اساس ماده 774 قانون مدنی: «مال مرهون باید عین معین باشد و رهن دین و منفعت، باطل است.» و نیز طبق ماده 772: «مال مرهون باید به قبض... داده شود.» این دو ماده که مشکلاتی را در زمینه رهن اموال فکری پدید آورده اند، هر دو، از نظریه مشهور فقهی در این باب تبعیت کرده اند. با این حال، جایگاهی که استفاده از تاسیس حقوقی «رهن اموال فکری» در ترویج تجارت و تشویق مخترعین و هنرمندان و نویسندگان در تجاری سازی و عرضه ایده ها و آثار ارزشمند فکری و هنری خود می تواند داشته باشد، ما را بر آن داشت تا در مبانی این دو ماده، به تحقیق و تتبع بیشتری بپردازیم.
    کلیدواژگان: اموال فکری، رهن، عین معین، قبض مال مرهون، ورقه حق اختراع
  • علیرضا محمدزاده وارقانی صفحه 325
    تهیه یک اثر توسط گروهی از افراد به اشکال گوناگون انجام می شود. گاهی همکاری افراد همراه با مشورت و همفکری یکدیگر است، در این صورت اثر را مشترک می نامند. گاهی همکاری افراد تحت مدیریت شخصی حقیقی و یا حقوقی انجام می گیرد، در این حالت اثر را جمعی می نامند. گاهی اثر در نتیجه استفاه از اثر سابق صورت می گیرد، در این مود اثر را مشتق (اشتقاقی) یا ثانوی می نامند. بنابراین، اگر آثاری را که در نتیجه فعالیت چند نفر ایجاد می شود به طور کلی مرکب بنامیم، در این صورت اثر مرکب در مقابل اثر ساده قرار می گیرد، و اثر ساده به اثری اطلاق خواهد شد که آفریده شخص واحد است. به عبارتی دیگر، آثار مرکب شامل آثار اشتقاقی (ثانوی)، جمعی و مشترک می باشند. این نوشته به منظور تعیین وضعیت حقوقی و معیار تمییز آثار مشترک از آثار جمعی است.
    کلیدواژگان: اثر جمعی، اثر مرکب، اثر مشترک، حق معنوی، حقوق مالی
  • فیروز محمودی جانکی، سارا آقایی صفحه 339
    اندیشه مقابله با جرم هم متضمن توجیه چرایی و ضرورت اصل این کار بوده و هم توجیه مجازات و کارکردهایش در توجیه مجازات، نظریه ی «بازدارندگی مجازات» یکی از کهن ترین آنهاست، نظریه ای که ازآغاز تاکنون ارعاب و عبرت انگیزی را به عنوان غایت اعمال مجازات معرفی نموده و با تمرکز بر این بعد از مجازات و ایجاد هراس و واهمه در اذهان عمومی، در پی مقابله با انگیزه ها و وسوسه های مجرمانه و در نهایت تقلیل نرخ واقعی جرایم و برقراری امنیت اجتماع بوده است. در این مقاله ابتدا به اختصار اهداف مجازات و سپس به شرح «نظریه ی بازدارندگی مجازات» پرداخته شده و آنگاه تاریخچه ی پیدایش این تئوری و انتقادات وارده برآن مورد بررسی قرار گرفت. در پایان، از نتایج تئوری مزبور و همچنین ابزارهای مکمل از حیث عملی و نه در چارچوب نظری و فلسفی سخن به بیان آمد.
    کلیدواژگان: بازدارندگی، پیشگیری، تکرار جرم، سزادهی، سودمندی، مجازات، ناتوان سازی
  • مجید وزیری، علیرضا حمیسی صفحه 363
    فقهای عظام در باب مشروعیت اصل پناهندگی تنها به آیه 6 سوره مبارکه توبه استناد کرده اند و آن رابه کافر حربی اختصاص داده اند. وحال آنکه می توان از آیات، روایات و قواعد فقهی دیگر مباحث جدید رادر رابطه با پناهندگی به تناسب زمان مطرح نمود. در این مقاله سعی شده با مراجعه به کتب فقهی و تفاسیر معتبر موجود اصول مشروعیت پناهندگی استخراج و با هدف توسعه مفهوم پناهندگی، با ذکر موارد مشابه آن با موارد موجود در مهم ترین قوانین داخلی و بین المللی در این عرصه، به ایجاد ارتباط بیشتر بین مسائل مستحدثه پناهندگی در دنیای امروز و مبانی فقهی مرتبط پرداخت؛ امری که در نوع خود کاری نوین محسوب می شود. در این مقاله به دوازده مورد از مهم ترین اصول مشروعیت پناهندگی اشاره و در پایان هر یک از این اصول فقهی، موارد مطروحه مشابه به آن درحقوق موضوعه داخلی و بین المللی بیان می شود.
    کلیدواژگان: امان، پناهندگی، کافرحربی، کافر ذمی
  • ضمیمه
  • سید فضل الله موسوی، سید مهدی موسوی صفحه 383
    چندی پیش مجله ای علمی پژوهشی تحت عنوان «فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست» ملاحظه شد. هر چند مطالب مجله مزبور بیشتر فنی و علمی و در خصوص محیط زیست و مسایل مربوط به آن بود اما مقاله آخر (شماره 26، پاییز 1384) آن عنوانی حقوقی داشت که توجه هر حقوقدانی را به خود جلب می کرد. اما در حین مطالعه ملاحظه شد که ایرادهای اساسی بر این مقاله از لحاظ حقوقی، محتوایی، شکلی و علمی وارد است. این مساله باعث شد به نقد علمی این مقاله پرداخته شود. شاید یک مقاله حدود 15 صفحه ای را بشود در یک صفحه نقد و بررسی کرد اما این مقاله حاوی اشکال و ایرادهای بسیار است که ما را واداشت تا آن را نقد نماییم. نقدی طولانی و مفصل که از صفحات مقاله اصلی بیشتر است. البته اگر قرار بود همه سطور آن نقد شود، مطالب مفصل تر می شد. لازم به یادآوری است که نه نویسنده محترم مقاله را دیده و نه وی را می شناسیم، بلکه برای پاسداری از حریم علم و عالم و ارزش نهادن به کتاب ها و مقاله های علمی، بدون حب و بغض و غرض خاص به نقد این مقاله پرداخته ایم تا هر کسی مطلبی ننویسد و هر مجله ای آن هم با عنوان علمی پژوهشی آن را به چاپ نرساند چرا که اگر این روش ادامه یابد دیگر برای عالمان واقعی و علوم، ارزشی باقی نخواهد ماند و عالمان واقعی منزوی و نااهلان بر مسند علم خواهد نشست.
    کلیدواژگان: آلودگی، تحول تدریجی، جبران خسارت، حقوق بین الملل محیط زیست، مسوولیت دولت ها، نقد و بررسی
|
  • Omidi Ali Page 1
    If the reason of many conflicts in the world politics is scrutinized, majority of them rooted in self-determination. The conceptual transformation of the principle of self-determination could be studied in three historic periods. First, it aimed to legitimize the independence of new states which were created of defeated and collapsed empires in the aftermath of First World War. But after the Second World War, it indicated to the independence of colonized and occupied territories. In the third phase and after 1970th, the principle of self-determination indicates to democracy in overall societies and rights of minorities. The international law by emphasizing to the principles of territorial integrity and non-interference in domestic affairs, a solution which both respects to territorial integrity of states and materializes the self - determinations of ethnic and communal minorities, first it stipulates realizing democracy in overall society, if this was not helpful, it recommends giving territorial and cultural autonomy to minorities. Nowadays, self-determination has close relation to democracy and human rights. In this paper, the historical evolution of the concept of self-determination is analyzed.
  • Farhad Iranpour Page 25
    The analyze of petroleum contracts demonstrate that in respect to the intensity of the cooperation between the state company and oil companies, we could find the different evaluative categories of the contracts on upstream oil industry.Historically, the first generation of the petroleum contracts was the Concession Agreement in which the transferring of ownership was the base. The License Agreement as a contract for transfer of the oil benefit was another category of the contract in the oil industry. In the historical evolution of the petroleum contracts, we realize the creation of the Service Contract which is, in fact, the result of national revolution in the oil countries. And actually, the sharing concept is replaced to the reciprocal concept in the petroleum contract and now the Production Sharing Agreement is a predominant model in the oil industry in developing countries.
  • Hassan Badini Page 39
    Today more often than not a person tortiously injured may his losses partially or wholly met from outside sources other than tort recovery, mainly private insurance and social security. The coexistence of such collateral sources of compensation, side by side with conventional tort liability, raises many questions as to their relation one to another. Are these various funds available to the injured person cumulatively, alternatively or in any particular order of priority? Should there be any loss sharing between the collateral fund and the tortfeasor? There are four basic policy solutions: 1- Election, that is, requiring the injured party to elect between the benefits available from private insurance or social security and pursuing a remedy against a tortfeasor; 2- culmination, that is, allowing the victim to benefit by retaining the collateral payments in addition to any damages received; 3-Reimbursement, that is, requiring the tortfeasor (or the victim) to reimburse the private insurance or social security; 4- Relieving the tortfeasor by reducing the damages which would have been payable if the private insurance or social security had not been there. The adoption of the above mentioned solutions depends on different aims and policies such as preventing double recovery, full compensation of the victim, deterrence, efficiency, loss distribution, equity and so on.In this article, in addition to explaining different policies and solutions in different countries and legal systems, we have also studied Iran's legal system and have offered suggestions in this regard.
  • Laya Joneydi Page 69
    One of the complicated debates in international commercial arbitration law is the matter of judicial competence for examination of challenge over arbitral awards and annulment proceedings. In the first part of this essay, I have tried to clarify that judicial competence on annulment proceedings is limited to national or domestic arbitral awards and then, to give main criteria for determination of nationality of arbitral awards based on their popularity and acceptance in the world. Incompatibility among the said criteria, specially the two main criteria i.e. criterion of place of issuance of the award and criterion of law of procedure, have caused undesirable effects like positive and negative conflict of jurisdictions over challenge proceedings. This problem and relative solutions for decreasing the indicated effects are studied in the second part of the essay.
  • Saeed Habiba, Zahra Shakeri Page 97
    The Exhaustion doctrine refers to one of the limits of intellectual property rights. Once a product protected of IP right has been marketed either by the IP right owner or by others whit her consent, the IP right owner cannot prohibit the further commercialization (like the resale) of that product. Thus, a critical element in determining that the owner of an IP right has exhausted her/his rights is her/his consent to the product on the market. The above doctrine have different implications depending on whether the country of importation, for reasons of Law or policy, applies the concept of national, regional or international exhaustion. This doctrine is unanimously recognized at a national level. However, the exhaustion of rights remains a matter of each individual jurisdiction.
  • Esmail Rahiminejad, Mohammad Jafar Habibzade Page 115
    Disproportionate punishments are punishments passed or enforced without considering the criteria of proportionality, namely the criteria of harm done, the absolute or relative seriousness of crimes, the kind of committed crime and offender characteristics, the degree and kind of victim culpability. Considering the penological aims, such as retribution, rehabilitation, deterrence and securing social defense, as a part of proportionality tests, is contrary to the rationale of proportionality. The main cause of the prohibition of disproportionate punishments in the international, and, national human right's documents is the proscription of using human being as a means to an end aiming at the heart of human dignity. In Iranian legal system, there are no clear rules and regulations about the prohibition of this kind of punishments and the determined punishments in many penal codes, arent compatible with the standards of proportionality. This article explores the principal criteria of proportionality, the concept of disproportionate punishments an their contraction with human dignity.
  • Mohammad Javad Rezaeizade Page 135
    In this paper I am going to discuss the characteristics of administrative contracts. These contracts are very important for the public legal persons because they are used by these persons as an instrument in order to intervene in economy. This importance is examined by the numbers of contracts that are entered into by administrative organizations and by the system of the managing, which caused some authors called them as "the organization of contract" and also representing them as a new form of management of public' welfare that are on base of consenting instead of being authoritarian.The existence of public legal persons in a contract by taking advantages of public power is caused that some scholars consider these kinds of actions comparable to regulation instead of being a contract. Therefore it is required to distinguish the signs that make an administrative action as a contract and also it is required to distinguish the elements of administrative contract from other general contracts that an organization enters into with private parties. The administrative organizations employ not only the administrative contracts that are under special rules of public law but also they can use general contracts which are under the private law rules. The second group of contracts is not considered in this paper. The consideration of the characteristics of administrative contracts illustrates that they have comprised by two main elements of organization and purpose. According to organization element of an administrative contract one of the parties should be a public legal person, which have own exceptions. The purpose' element of an administrative contract should serve public services or have some exception clauses which are not principal in general contract law.
  • Mohammad Hossein Ramazani Ghavamabadi Page 153
    The participation of N.G.Os can also be found in the process of creating and their control as well as in the area of their application and the implementation of these norms. Clearly, this study dose not attempt to present a general picture of the modus operandi of N.G.Os in international law. These can only serve as a secondary aspect of the main subject of this study, from the viewpoint particularly of the juridical application of the rules of international law.This study aims to provide an illustration in relation to procedural issues concerning the institution of amicus curiae before international tribunals. This institution, indeed, offers a not inconsiderable opportunity for N.G.Os to have access to international tribunals. Even without actually being parties to the hearing. Having examined the definition of amicus curiae before international tribunals, this study will then consider the use of this institution by N.G.Os and the success that have achieved through exploiting amici proceedings.
  • Mohsen Sadeghi, Habib Goudarzi Page 173
    Engineering – Procurement and Construction (EPC) contract is one of the current contracts in the today world. When governmental sector trends to use the expertise of domestic or foreign private in engineering and construction of infrastructural projects, finds EPC contract as a suitable legal frame. In this article, we have tried to discuss about the most important legal aspects of this kind of contracts such as: structure of EPC contracts, legal relationship between contract parties, guarantees and parties responsibility.
  • Mohsen Safari Page 191
    The understanding of the basics and principles of inference of Islamic jurisprudence- specially Shia jurisprudence- is founded on studying the several and different titles. One of these is the reasonable principles and evidences of that's inference - based upon Shia viewpoint. A part of them is quality and kinds of reasonable reasonings and this article contains considering these. There are two viewpoints between jurisconsults practicing Islamic jurisprudence (mojtahedaan) and this difference has caused two Islamic schools, with believing in different basics and oppinions - Who are nominated Osulyyon and Akhbaryyon.Then, The quality of that impression of reasonable inference at types of commandments and precepts - containing factual or outward ones - and review of rational evidences and reasonings concerned to practical principles will reveal the importance and place of the object. Finally, the studying of history of shia jurisconsults, oppinions about reasonable deductions will well clear the historical changes of that object.
  • Bizhan Abbasi Page 215
    The Democratic system is applied by three methods; by the representatives of people (indirect or representative democracy); by the people and their representative; and by the people themselves. In the constitution of the countries who accepted the national sovereignty doctrine the people's regime will be only applied by their representatives (like members of parliament, primeminister, the president). Whereas, in the states that are on base of the people's sovereignty the role of people could be applied by the representatives of people or directly by people. It is usually common that the states applying the doctrine of representative's system and it is not usual to submit to people in applying the constitutional and legislative power. In this paper I have tried to discuss the main subjects of the direct sovereignty of people in some countries. These topics are: public assembly, the recall of elected representatives by people, and the veto or statute' proposals by people, constitutional and Act' referendum, etc.
  • Behnam Ghaffari Farsani Page 237
    Child labour is one of problems and old examples of violation of human rights. Of course, complete elimination of child labour often is not possible; According to this, endeavours have made in order to prohibit and eliminate merely those categories of works which are intolerable, illicit, harmful, or hazardous for children at the international level under leadership of ILO. "The Convention on the Worst Forms of Child Labour", prepared by ILO in 1999, is the culmination of these efforts that received unprecedented universal acceptability during a short time after its approval. Each member ratifying this Convention must take immediate and effective measures to secure the prohibition and elimination of the worst forms of child labour as a matter of urgency. In spite of importance of this convention and accession's Iran, it has not been considered in our legal literature. Therefore, we seek to study it in this article. Furthermore, the glance over other related international instruments and Iranian regulations will be useful.
  • Fazlolah Foroughi Page 261
    One Kind Of Principles of extraterritorial Criminal Jurisdiction is Universal Jurisdiction. According to this Principle, every State is entitled or even obliged to undertake legal proceeding without regard to where the crime was Commited or the nationality of the perpetrators or the victims.In Spite of its growing importance, universal jurisdiction is not widely understood. but Germany and U.S.A are advanced in this field and so the present article examines this problem in those states.
  • Nasser Katouzian, M.Ansari Page 285
    La directive n° 2004/35 du 21 avril 2004, sur la responsabilité environnementale en ce qui concerne la prévention et la réparation des dommages environnementaux qui a été définitivement adoptée le 31 mars 2004. La directive établit un cadre de responsabilité environnementale fondé sur le principe du «pollueur-payeur», en vue de prévenir et de réparer les dommages environnementaux. d’atteinte à l’environnement limitativement considéré en trois des domaines qui le compose: - les espèces et habitats naturels protégés.  les eaux, entendues au sens large de la directive n° 2000/60 du 23 octobre 2000, établissant un cadre pour une politique communautaire dans le domaine de l’eau; - les sols contaminés du fait de l’introduction directe ou indirecte de substances, préparations, organismes ou micro-organimes. La directive canalise la responsabilité environnementale sur la personne de l’exploitant. l’annexe III de la directive vise à identifier les activités posant des risques pour l’environnement, fussent-ils seulement potentiels, d’une nature telle qu’ils justifient que la responsabilité des exploitants concernés puisse être engagée indépendamment du caractère fautif ou négligent de l’acte ou omission qui est à l’origine du dommage; il s’agit donc d’un régime de responsabilité objective. Le second régime de responsabilité diffère du premier à trois points de vue: les exploitants concernés, la nature de la responsabilité et la catégorie de dommage environnemental couverte. Seuls les exploitants des activités professionnelles autres que celles relevant de l’annexe III sont en effet assujettis à ce second régime, lequel ne jouera que pour autant que l’exploitant soit fautif ou négligent et uniquement lorsque la menace imminente ou le dommage survenu concerne les espèces et habitats naturels protégés.
  • Abbas Karimi, Mohammad MoeinÉslam Page 315
    Il ne Sagit pas ici de traiter la situation juridique du gage des biens intellectuels en droit positif iranien.En fait les deux conditions posées par le code civil(tengibilité et la possibilité de la deliverance de Lobjet du gage) empêchent la mise en gage de ces biens. Lobjectif principal de cette étude consiste à verifier les sources des dispositions des articles 774 et 772 du code civil et à envisager les évolutions que ces articles supporterait prochainement. Il est démontré que ces derniers ont obéi à une opinion célèbre à ce propos. Cependant, il est également approuvé que cette opinion ne soctroie pas lunanimité des jurisconsults chiites. Au Contraire certains entre eux dont lautorité est grande, refusent catégoriquement la solution admise ainsi par la majorité.Quelques passages ont été aussi consacrés aux évolution observées au niveau de la doctrine civile iranienne qui soriente de plus en plus vers lautorisation de la mise en gage des biens intellectuels.
  • Alireza Mohammadzadeh Page 325
    The creation of an intellectual work by a group of people could take different forms. Sometimes, the cooperation of the members of the group takes the form of mutual consultation, in this case the work is called joint work. Sometimes it is realized under the management of a real or legal person. In this case the work is a collective work. There are some occasions where the intellectual work is derived from another existing work. In the latter case, the intellectual work is called a derivative work. Therefore, if a work is produced by several persons it is called a complex work. Complex work stands vis-a-vis simple work. A simple work is a work which has only one creator. In other words, a complex work includes a work which is collective, joint or is derived form other works. This paper aims to define and discern collective work from joint works.
  • F.Mahmoodi, Sara Aghaei Page 339
    Man has always preoccupied with the notion of wiping out the tsunami of crime –because of disturbing the public order and causing much problems on interpersonal relationships –and hence, the realization of this lifelong dream in the course of history has resulted in proposing various plans & systems.These theories –based on their own tools- have aimed to effectively deal with the problem of Crime and there stands the “the deterrent punishment theory” as one of the oldest ones, which has introduced deterrence and making example as the ultimate goal of punishment from the beginning till now.However, the theory of deterrent punishment has focused on these aspects to control and restrain the real frequency of crimes and at last it is intended to establish peace and security throughout the society. Thus, in the first step, we discuss the goals and objectives of punishment in short and then, we will explain the theory of deterrent punishment in detail and its history of origin and the critiques in literature, and finally a summary of its results and outcomes in addition to complementary tools will be presented.
  • Majid Vaziri, Alireza Hamisi Page 363
    supreme jurists have focused on sixth verse of sura TOBEH to legitimize refuge in Islam and assigned it to unbelievers. However, deliberating on other verses of holy Quran, traditions and juristically regulations we can justify new issues which haven’t mentioned by supreme jurists. Referring to the juridical books and various interpretations of holy Quran to develop the concept of refuge this essay tried to indicate bases of refuges legitimation in Islam and its similar bases of refuge in written laws underlining new issues related to this mater and clarifying this issue. In this research, that is unprecedented in this respect, twelve fundamental, Juridical bases of refuge and similar bases in written laws have been cited.
  • Sayed Fazlollah Mousavi, Sayed Mahdi Mousavi Page 383
    Recently we faced with a scientific Journal, named ``Journal of Environmental & Technology''. Although the most content of this Journal had scientific and technical aspect relating to environment, the subject of the last article in this issue (No. 26, 1384) was on international environmental law. Off course the tittle of the article which was ``Progressive Development of International Environmental Law and State Responsibility'', usually attracts some lawyers to read it. During studing of the said article, we understood, how basic prolems existes, procedural and substantive, in this article. This matter caused that we started to critically review it.It is worthy to note that, we do not know the author of the article, but for the sake of supporting the high position of knowledge and scientists as well as giving value to the valuable books and articles, we decided to analyseit critically without any personal benefit. We Hope the present article causes stopping the countinuation of the issue of these kind of papers in scientific journals.