فهرست مطالب

سیاست - سال چهلم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1389)

فصلنامه سیاست
سال چهلم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1389)

  • 426 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/04/15
  • تعداد عناوین: 21
|
  • مقالات
  • کیومرث اشتریان صفحات 1-22
    در این تحقیق استدلال شده است که: اولا، سیاست کلی نظام معطوف به فلسفه سیاسی حکومت و مسایل مهم و استراتژیک است و لذا به امور کلی و هدایتی نظام مربوط می شود. این وظیفه بر زمین مانده است و به جای آن تدوین سیاست های کلی برنامه (و نه نظام) وجهه همت قرار گرفته است. بر همین اساس ضروری است که به جای تدوین سیاست های پرشمار برنامه ای توسط مجمع تشخیص مصلحت، سیاست های هدایتی کلی حداکثر در ده ماده ابلاغ شود و هر سه سال یک بار، با توجه به تحولات جهانی، این سیاست ها بازبینی و به روز شود تا مبنایی برای برنامه چهارساله (و نه پنج ساله) هر دولت باشد. انجام وظیفه رهبری در تعیین سیاست کلی (به مفهوم «سیاست های مهم و استراتژیک») نیز در این سند محقق می شود.
    کلیدواژگان: سیاست کلی، رژیم سیاسی، نظام سیاست گذاری، مجمع تشخیص مصلحت، برنامه های پنج ساله، نهادهای سیاسی
  • تاملی بر سیاست خارجی حقوق بشری آمریکا (با نگاهی به سیاست آمریکا در قبال ایران)
    سیدداود آقایی، رضا براتی صفحات 23-37
    مقاله حاضر تلاش دارد به کالبد شکافی سیاست خارجی حقوق بشری آمریکا بپردازد و این فرضیه را به آزمون گذارد که: با ادامه وضعیت موجود در روابط ایران و امریکا، الزامات اصول سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا باعث تشدید و تداوم و البته گسترش فشارهای حقوق بشری این کشور علیه ایران خواهد شد. مقاله از چهار بخش کلی تشکیل شده است. در بخش اول می کوشد مبانی فکری حقوق بشری در سیاست خارجی آمریکا را تبیین کند. در بخش دوم، این موضوع را از منظری تاریخی بررسی می کند. در بخش سوم، به بررسی روندهای کلی سیاست گذاری حقوق بشری آمریکا و تمهیداتی که در این زمینه درپیش گرفته است، می پردازد. در بخش چهارم، سیاست خارجی حقوق بشری آمریکا در قبال ایران در پرتو رویه هایی که پیش از این وجود داشته تحلیل خواهد شد.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، سیاست خارجی، ایالات متحده آمریکا، جمهوری اسلامی ایران
  • محمدجعفر جوادی ارجمند، ام البنین چابکی صفحات 39-59
    در این نوشتار، شاخص های سیاست خارجی جمهوری اسلامی در چارچوب مؤلفه های هویتی نظام، به بحث گذاشته شده است. در این راستا با توجه به ماهیت و محتوای اصول سیاست خارجی ایران، ابتدا به رهیافت بر ساخته گرایی (Constructivism) پرداخته میشود. سپس با بررسی عناصر هویتی نظام جمهوری اسلامی در قالب این رهیافت، شاخص های سیاست خارجی آن تجزیه و تحلیل میشود. سؤال اصلی این است که عمده ترین شاخص سیاست خارجی ایران کدام است و تحت تاثیر کدام مؤلفه هویتی قرار دارد؟ همچنین این سوال مطرح است که منافع اقتصادی در شاخصهای سیاست خارجی از چه جایگاهی برخوردار است؟ فرضیه های مطرح شده درپاسخ به این سؤالات، عبارتند از: 1) عمده ترین شاخص سیاست خارجی ایران، رویکرد امنیتی آن است که تحت تاثیر مؤلفه ی هویتی «امنیت گرایی» قرار دارد. 2)رویکرد امنیتی سیاست خارجی، شاخص های معطوف به منافع اقتصادی را تحت الشعاع خود قرار می دهد.
    کلیدواژگان: برساخته گرایی، هویت، شاخص های سیاست خارجی، امنیت، منافع اقتصادی
  • محمدحسین حافظیان صفحات 61-78
    این مقاله وضعیت کنونی توسعه یافتگی در منطقه خاورمیانه بررسی می کند به ویژه چالش هایی را که این منطقه برای دستیابی به توسعه پایدار و توسعه انسانی در آینده نزدیک با آن روبروست. در این پژوهش چارچوب تحلیلی نخبه گرایی برای درک علل توسعه نیافتگی منطقه خاورمیانه برگزیده شده است، بدین دلیل که در منطقه خاورمیانه رویکردها و رفتار افراد قدرتمند، در وضعیت عدم نهادینگی، راهنماهایی معتبر برای تحول سیاسی محسوب می شود. سپس به جایگاه منطقه خاورمیانه در میان دیگر مناطق در حال توسعه جهان و دلایل استثناء بودن این منطقه نسبت به دیگر مناطق جهان سوم و به نوعی عقب ماندگی این منطقه از روندهای مسلط جهانی هم در زمینه اقتصادی و همه به ویژه سیاسی می پردازد. در دیگر بخش های مقاله به چالش های سیاسی و اقتصادی ناشی از تسلط دولت رانتیه در منطقه و نیز معضلات برخاسته از مشارکت نابسنده زنان در فرایند توسعه در این منطقه اشاره می شود.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، توسعه انسانی، نخبه گرایی، دولت رانتیه، اقتدارگرایی، مشارکت زنان
  • حسین رفیع، دیان جانباز صفحات 79-97
    استفاده از فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی از دهه 1980 به بعد در کل جهان روز به روز در حال افزایش است، به نظر می رسد این فناوری ها با دادن اطلاعات از پیچیدگی های موضوعات و مسائل برای دولت ها کاسته اند و در عین حال زمینه را برای وابستگی های متقابل پیچیده بین دولت ها فراهم کرده اند. این کارکرد دوگانه فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی باعث شده است که از نظر امنیتی مشکلاتی برای کشورها به خصوص کشورهای کمتر توسعه یافته که از لحاظ دسترسی در سطحی پایین تر قرار دارند یا به عبارتی دارای شکاف دیجیتالی نسبت به کشورهای پیشرفته هستند، به وجود آید. با توجه به سیر تحول مفهوم امنیت و خارج شدن آن از بعد صرف نظامی، این مشکلات امنیتی را می توان در ابعاد مختلف اقتصادی، نظامی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی، زیست محیطی و. .. به بررسی نشست.
    کلیدواژگان: فناوری های اطلاعاتی، و ارتباطاتی، مفهوم امنیت، امنیت اقتصادی، امنیت سیاسی، امنیت نظامی، امنیت اجتماعی و فرهنگی، امنیت زیست محیطی
  • بهاره سازمند صفحات 99-116
    اتحادیه ملل جنوب شرق آسیا (آسه آن) در سال 1967 میلادی به منظور مقابله با تهدید کمونیسم در منطقه جنوب شرق آسیا به وجود آمد؛ اما با گذشت زمان اعضای آسه آن اهداف و فعالیت های این سازمان را گسترش دادند و در حوزه های دیگر از جمله اقتصادی و تجاری، سیاسی، امنیتی و فرهنگی به تعمیق همکاری ها پرداختند، به نحوی که امروزه این نهاد منطقه ای به عنوان یکی از الگوهای موفق همگرایی منطقه ای در آسیا قلمداد می شود. آن چه که در این مقاله بررسی می شود نحوه مواجهه آسه آن با تهدیدات جدید امنیتی از قبیل جرائم فراملی، گسترش سلاح های کشتار جمعی و تروریسم است. سوالی که به آن پاسخ داده خواهد شد این که آسه آن چه اقداماتی را برای مقابله با تهدیدات امنیتی جدید انجام داده است و آیا این اقدامات کافی بوده است یا خیر؟
    کلیدواژگان: آسه آن، تهدید، فراملی، تروریسم، امنیتی
  • سیدفرهاد سجادی صفحات 117-134
    طی سال های بعد از جنگ دوم جهانی، دانشگاه همواره یکی از مراکز اصلی تحرک گروه های دانشجویی بوده است. از این مقطع زمانی به بعد و پیرو خروج رضاشاه از ایران شاهد شکل گیری جنبش های اجتماعی جدید در ایران بوده ایم. چنین جنبش هایی دارای ماهیت و رویکرد انتقادی نسبت به ساختار دولت و قدرت سیاسی بوده است. شواهد نشان می دهد که به هر میزان فعالیت گروه های دانشجویی افزایش یابد، به همان میزان زمینه های شکل گیری شکاف و تعارضات اجتماعی نیز بیشتر می شود. به هر میزان جنبش های اجتماعی به ویژه جنبش های دانشجویی ماهیتی رادیکال تر پیدا کنند؛ طبیعی است که زمینه ظهور رادیکالیسم در فضای کنش اجتماعی گروه های دانشجویی ایجاد خواهد شد. به همین دلیل است که عموما ساختار قدرت تلاش می کند تا زمینه کاهش شکاف های سیاسی را از طریق بازتولید روابط جامعه - حکومت فراهم آورد.
    کلیدواژگان: جنبش های اجتماعی، جنبش دانشجویی، ساخت گرایی قدرت، رادیکالیسم سیاسی، شکاف های متراکم، شکاف های اجتماعی متقاطع
  • حسین سیف زاده صفحات 135-158
    پیشفرض این دانش پژوه حاکی از آن است که بنا به مقتضیاتی، جمهوری اسلامی متعمدانه و آگاهانه سیاست خارجی ابهام برانگیزی در خصوص آمریکا دارد. به رغم این پیشفرض، یافته کلی مقاله آن است که به احتمال زیاد در بلند مدت روابط استراتژیک حساب شده و سنجیده ای بین دو کشور ایران و آمریکا برقرار خواهد شد. اما در میان مدت، دیوار بدبینی جمهوری اسلامی به آمریکا، غرب و آثار لیبرالی-سکیولاریستی مدرنیسم به حدی است که سیاست خارجی جمهوری اسلامی نسبت به آمریکا در حیطه بی اعتمادی احتیاط آمیز باقی خواهد ماند. به اقتضاء این بی اعتمادی احتیاط آمیز، فرضیه مقاله این است که شکل ساده شده ی جهت گیری میان مدت سیاست خارجی جمهوری اسلامی نسبت به آمریکا لزوما«متضمن دامنه ای است تلفیقی بین دو دیدگاه بدیل زیر: »رویاگرایی پیشدستانه«تا»واقعگرایی پیشگیرانه.«
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، جمهوری اسلامی، رویاگرایی پیشدستانه، واقعگرایی پیشگیرانه، تعهدات ارزشی، تعصبات مقید کننده، میان مدت، بلند مدت
  • عبدالرحمن عالم، فرامرز میرزازاده صفحات 159-175
    در مجامع علمی، ادوارد سعید را با کتاب شرق شناسی وی می شناسند. سه اصل کلی در شکل گیری اندیشه و طبعا آثار وی دخیل بوده اند؛ اول، بیان دقیق جایگاه و رسالت فرهنگی روشنفکر؛ دوم، بررسی گفتمان غربیان درباره شرق بطور اعم و اسلام بطور اخص؛ و سوم، برجسته کردن مبارزات مردم فلسطین. این نوشتار با بررسی سه اصل فوق به صورت مجزا و مفصل و نحوه نگرش ادوارد سعید در چارچوب این اصول، نشان می دهد که اگرچه، در گفتار و نوشتار وی تناقضاتی به چشم می خورد، اما سعید صرفا برای رسیدن به یک هدف کلی و متعالی می کوشد: مبارزه برای ابقای سرزمینی، فرهنگی، سیاسی و تاریخی میهن خود: فلسطین. لذا سعید در چارچوب هر یک از اصول سه گانه، به فکر بیرون کشیدن تاریخ، مردم و سرزمین فلسطین از محاق فراموشی گفتمان مدرنیته به طور اعم و گفتمان شرق شناسی به طور اخص است.
    کلیدواژگان: ادوارد سعید، شرق شناسی، اسلام، روشنفکر، تعهد و فلسطین، خاورمیانه
  • محسن عبدالهی صفحات 177-195
    جهانی شدن، فراتر از یک اصطلاح، فرایندی است که در آن توسعه ی دانش و فناوری های تولیدی و اطلاعاتی بسیاری از مفاهیم و پدیده های زندگی را متحول نموده و با برداشتی متفاوت رو به رو ساخته است. روابط همواره دستخوش تغییر قدرت دوباره دگرگون شده و به گونه ای متفاوت شکل گرفته اند، سطوح و ابعاد توسعه هم دچار تداخل و تلفیق بسیار شده است. در جهانی شدن مفاهیم و الگوهای توسعه متفاوت، یا حتی متعارض با مفاهیم و الگوهای ارائه شده در قالب نوگرایی می باشد و در نتیجه در بسیاری از موارد الگوهای مطرح توسعه ی سیاسی قابل اتکا و استناد نخواهند بود و نگرش تقلیل گرایانه ی عصر نوگرایی نسبت به توسعه و بسیاری دیگر از مسائل اجتماعی و سیاسی دیگر قادر نخواهد بود واقعیات موجود را به شکل دقیق مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، فرانوگرایی، توسعه ی سیاسی، رهیافت توسعه ی پایدار
  • فرهاد عطایی، محسن بیات صفحات 197-215
    بحران سیاسی لبنان در سه سال اخیر نه تنها یکی از مسایل مهم این کشور بود بلکه به یک مساله مهم منطقه ای و بین المللی تبدیل شد. در این مقاله، سعی شده است که به علل و عوامل بلندمدت (زمینه ساز) و کوتاه مدت این بحران پرداخته شود. در این مقاله تغییر ترکیب جمعیتی به سود شیعیان، افزایش قدرت حزب الله ، ساختار اجتماعی مبتنی بر فرقه گرایی، نوع ساخت حکومتی و توزیع قدرت عوامل بلند مدت یا زمینه ساز بحران جدید تلقی می شوند. از طرف دیگر، تصویب قعطنامه های 1559 و 1701 شورای امنیت، جنگ 33 روزه اسرائیل و حزب الله ، ترور رفیق حریری و طرح تشکیل دادگاه بین المللی برای رسیدگی به آن و مصوبات دولت لبنان در 6 مه 2008 از عوامل کوتاه مدت بحران در لبنان محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: بشر، سیاست خارجی، ایالات متحده آمریکا، جمهوری اسلامی ایران
  • داود فیرحی صفحات 217-238
    فقه، در ادبیات اسلامی، دانش زندگی است. بنا براین، فقه سیاسی چونان رابط ایمان و سیاست در جامعه اسلامی تلقی شده است. در این مقاله، ضمن اشاره به تعاریف رایج فقه و نیز جایگاه فقه سیاسی در دسته بندی علوم اسلامی به ویژه بر دو نکته اساسی تاکید شده است: نخست؛ مبانی و محدودیت های فقه سیاسی به عنوان دانش معطوف به عمل، و دوم؛ کالبد شناسی فقه سیاسی به مثابه یک دستگاه دانایی و مکانیسم تولید احکام سیاسی در درون این شاخه از دانش اسلامی. کوشش شده است الگویی از مهندسی «مسئله و حکم» در فقه سیاسی به اجمال طرح و بررسی شود. تاکید مقاله بر ادبیات فقه شیعه است.
    کلیدواژگان: مبانی فقه سیاسی، کالبد شناسی فقه سیاسی، ایمان، سیاست، مهندسی مسئله و حکم، علوم اسلامی
  • بهمن کشاورز صفحات 239-258
    گزارش حاضر درصدد پاسخ به این سوال است که آیا انقلاب مشروطیت 1911-1905، یک انقلاب دموکراتیک است یا انقلاب اجتماعی؟ این بحث از نقطه نظر جامعه شناسی سیاسی و با تکیه به تئوری مور- به صورت نسبی – تبیین گردیده است. بررسی ها دلالت بر آن دارند که انقلاب مشروطیت، بنا به دلایل زیر از ویژگی های انقلاب دموکراتیک برخوردار بوده است: الف) این انقلاب از سوی بورژوازی و اشراف زمین دار – در مراحل مختلف-هدایت شد. ب) این انقلاب از قانون گرایی دفاع کرد، آزادی های سیاسی را برقرار ساخت و از ابزارهای مسالمت آمیز- بیش از هر انقلاب اجتماعی دیگر – استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مشروطیت، انقلاب اجتماعی، انقلاب دموکراتیک، طبقات اجتماعی، دولت
  • ابراهیم متقی صفحات 259-278
    اگرچه منطقه گرایی از اوایل دهه 1950 در ادبیات روابط بین الملل مطرح شد، اما تحلیل موضوعات منطقه ای خاورمیانه و خلیج فارس تا اواخر دهه 1960 توجه این گروه از نظریه پردازان را به خود جلب نکرد. از سوی دیگر، باید تاکید داشت که نظریه پردازان اولیه منطقه گرایی، تمامی تلاش خود را بر سازماندهی اراده سیاسی رهبران منطقه ای برای مشارکت اقتصادی کشورها متمرکز کردند؛ در حالی که منطقه گرایانی که موضوعات خاورمیانه و خلیج فارس مورد توجه و تحلیل قرار داده بودند، رهیافت خود را برای سازماندهی مدل های همکاری امنیتی طراحی کرده بودند. اگر چه فرآیندهای منطقه گرایی در خاورمیانه و خلیج فارس رویکرد امنیت محور دارند، اما تاکنون شکل بندی امنیتی مشخص مورد، پذیرش واحدهای سیاسی آن قرار نگرفته است. چنین وضعیتی را می توان عامل اصلی شکل گیری «معضل امنیتی» در منطقه دانست.
    کلیدواژگان: منطقه گرایی، دولت سازی، معضل امنیتی، ثبات و تعادل منطقه ای، نظام اجتماعی منطقه ای، کارکردگرایی اقتصادی، نئوکارکردگرایی سیاسی، امنیتی
  • بهرام مستقیمی، نسیم سادات واسعی زاده صفحات 279-293
    در ادبیات نسبتا پدید سرمایه اجتماعی، این مفهوم عمدتا در عرصه داخلی جوامع مطرح شده است. با وجود این، می توان از سرمایه اجتماعی در عرصه بین المللی نیز یاد کرد. در این مقاله ارتباط سرمایه اجتماعی با عرصه روابط بین الملل از دو جنبه خرد و کلان ترسیم شده و با توجه به این دو جنبه، تاثیر فناوری اطلاعات بر سرمایه اجتماعی در دو بعد داخلی و بین المللی موضوع بررسی قرار گرفته است. فناوری های جدید اطلاعات و ارتباطات می تواند به افزایش سرمایه مشارکتی در عرصه داخلی جوامع و تکمیل سرمایه شبکه ای آن ها به عنوان دو شاخص از شاخص های سرمایه اجتماعی انجامیده و در عرصه بین المللی نیز امکان شکل گیری شبکه های رسمی و غیر رسمی گوناگون را به منظور پیگیری اهداف مشترک در اختیار افراد جوامع گوناگون قرار دهد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، اینترنت، سرمایه اجتماعی، شبکه های اجتماعی، مشارکت، اعتماد، شبکه های مجازی، روابط بین الملل
  • دره میرحیدر، حسین حمیدی نیا صفحات 295-313
    نقشه مهم ترین ابزار شناخت در جغرافیا و عالی ترین وسیل? به نمایش در آوردن اطلاعات جغرافیایی است. نقشه ابزاری در خدمت محیط شناسی و بازنمایی کننده تسلط انسان بر محیط پیرامون خود، در برخی موارد ابزاری در اختیار قدرت سیاسی و حاکمیت ها بوده است. لذا نقشی مهم در القاء سیاست و اعمال قدرت ایفا می نماید. مفهوم قدرت در اینجا همه شکل ها و صورتبندی های آن در سطوح مختلف جامعه را شامل می گردد. چرا نقشه به عنوان ابزاری در خدمت اعمال قدرت و القاء سیاست قرار می گیرد. مقاله حاضر به منظور پاسخگویی به این پرسش و همچنین نقد و بررسی نظراتی که در این باره ارائه شده، طراحی و نوشته شده است. به این منظور چارچوبی نظری، مفهومی با استفاده از نشانه شناسی، قدرت و متن، گفتمان، قدرت و رسانه و نقشه های ادراکی و شناختی وژئوپلیتیک انتقادی طراحی شده است.
    کلیدواژگان: نقشه، قدرت، نشانه، متن، گفتمان، رسانه، نقشه ادراکی
  • پرویز نادری نسب صفحات 315-336
    در سال های اخیر شاهد تحولاتی در منطقه خاور میانه بوده ایم که تغییرات در صحنه سیاسی عراق، بحران مشارکت در کابینه لبنان، اختلافات داخلی فلسطین و موضوع صلح آمیز هسته ای ج.ا.ایران از آن جمله هستند و با توجه به رقابت های منطقه ای عربستان با جمهوری اسلامی ایران، تحولات یاد شده موجبات واگرایی و بروز تنش هایی در روابط دوکشور شده است با توجه به اینکه ظاهرا روند اوضاع در منطقه در راستای مواضع و منافع عربستان قرار ندارد، بنابر این ج.ا.ایران می باید از هر اقدامی که به تشدید تنش در روابط و ارایه تصویر نامطلوب از ایران نزد عربستان سعودی منجر شود اجتتناب ورزد.
    کلیدواژگان: ایران، عربستان، چالش ها، واگرایی، همگرایی
  • مهدی نجف زاده صفحات 337-354
    این نوشتار شرحی از گسترش مناسک و شعائر و همچنین شکل گیری دستگاه دینی و نوع مواجهه آن با دستگاه سیاسی بعد از اعلام رسمی مذهب شیعه اثنی عشری در دوره صفویه است. به گمان نویسنده حداقل چهار دوره از گسترش این آیین ها را در جامعه ایرانی عصر صفویه می توان سراغ گرفت. دوره اول با ظهور شاه اسماعیل مصادف است که یکپارچه سازی عقیدتی انجام گرفت. در دوره بعد مقارن ظهور شاه عباس اول مناسک و شعائر مذهبی چهره ای همگانی به خود گرفت، دوره سوم، احتمالا مقارن با سلطنت طهماسب و شاه صفی جنبه های دراماتیک به این مراسم وارد شد و سرانجام در دوره شاهان ضعیف صفوی همچون سلیمان و حسین، اصولگرایی مذهبی رواج گسترده یافت. بر همین اساس، روابط میان علما و شاه را نیز در طی این دوره درازمدت در سه عرصه فکری و تاریخی می توان توضیح داد.
    کلیدواژگان: صفویه، شعائر شیعی، دستگاه دینی، سیستم سیاسی، علماء مذهبی، شاهان صفوی، عرصه عمومی، مشروعیت سیاسی
  • ناصر هادیان صفحات 355-374
    برنامه هسته ای ایران سالهاست که توجه محافل سیاسی داخلی و نیز مقامات سایر دولت ها، سازمان های بین المللی و محافل سیاستگذاری را در جهان به خود جلب کرده است، اما این مناظرات و زمینه های ظهور آنها مورد بررسی عمیق قرار نگرفته است. هدف از این مقاله شناسایی«دیدگاه ها»، «رهیافت ها» و «مناظرات» موجود حول این برنامه و بررسی زمینه های ظهور آنها و عوامل بیناذهنی مؤثر در برداشت های متفاوت از معنا و اهمیت برنامه هسته ای ایران است. به طور خاص پرسشی که این مقاله به آن می پردازد این که چه زمینه هایی موجب شکل گیری مناظرات داخلی و خارجی درباره برنامه هسته ای ایران شده است؟ فرضیه ای نیز که در پاسخ به این پرسش وارسی می شود این است که مجموعه ای از عوامل بیناذهنی و معنایی یا به بیانی دیگر، گفتمان هایی خاص را باید به عنوان زمینه در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: ایران، برنامه هسته ای، آمریکا، گفتمان امنیت ملی، گفتمان ایدئولوژیک، گفتمان اسطوره ای
  • بخش ضمیمه
  • اندیشه سیاسی اسلام یا اندیشه سیاسی اهل سنت؟ / معرفی و نقد کتاب اندیشه سیاسی اسلام در سده های میانه
    عباس خلجی صفحات 377-396
    این مقاله ابتدا به معرفی ساختاری و محتوایی کتاب اندیشه سیاسی در اسلام سده های میانه می پردازد. محتوای آن دو بخش اصلی دارد که در مجموع ده فصل را در برمی گیرند. سپس در بخش اصلی مقاله، نکات انتقادی مهم مطرح و پیشنهادهای اصلاحی و سازنده برای بهبود آنها ارائه می شود. سرفصل مهم ترین انتقادهای آن به قرار زیراست: فقدان روش شناسی روشن و چارچوب نظری آشکار، رویکرد تحلیلی پوزیتیویستی، تاکید بر اندیشه سیاسی اهل سنت و غفلت از اندیشه سیاسی شیعه، تاکید بر وامداری اسلام نسبت به یهودیت و مسیحیت، ضرورت بازنگری در معادل سازی واژگان تخصصی و تهیه فهرست منابع یا کتابشناسی، و لزوم پاسخگویی به برخی شبهات علمی در پاورقی های توضیحی. با وجود این، کتاب حاضر به عنوان اثری کلاسیک در حوزه اندیشه سیاسی در اسلام به عنوان یک متن دانشگاهی در کنار دیگر آثار قابل بهره گیری است.
    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی اسلام، میراث افلاطونی، شریعت، شریعت نامه، اندرزنامه
  • نمایه مقالات در 4 شماره سال 1388
    صفحه 397
|
  • Pages 1-22
    “Grand policies” are based on philosophical foundation of political regimes, and they are related with strategic problems of political system. Because of philosophical nature and strategic level of grand policies, it is recommended that they have not to be numerous. In Iranian political system, official structure of policy making procedure begins by the Expediency Council. This council, according to the constitution, is mandated by the Supreme Leader of the Islamic Republic of Iran. This article basically aims to analyze policy making tasks of different levels of Iranian political system, and argue that, because of its constitutional nature, the Expediency Council has to reduce its numerous policies, maximum to 15 grand policies, whereas they are actually more than 50 grand policies.
  • AMERICAN HUMAN RIGHTS FOREIGN POLICY WITH A GLANCE TO IRANIAN CASE
    Pages 23-37
    The United States of America has sought to utilize human rights discourse so that it forces other countries, either friends or foes, to submit to its demands. In doing so, the article seeks to explain American human rights foreign policy and hypothesize that given continuity in existing situation, implications for U.S. foreign policy principles will lead to endure and intensify, and, of course, broaden human-rights-centered pressures on Iran. The article concludes that considering existing trends, American human rights foreign policy towards Iran, especially after approaching the U.S. to exert soft and smart power under the Obama administration, will increase in extent and scope.
  • Pages 39-59
    This research surveys the relationship between elements of identity and foreign policy indicators in the Islamic Republic of Iran (I.R.I.). For this purpose, at first it explains constructivism theory because of the essence of I.R.I constitution and Islamic-Iranian norms and values in foreign policy. According to this approach, these values and norms shape the I.R.I. identity, and identity determines its interests and foreign policy. The research intends to study the role of I.R.I. identity in its foreign policy. The main question is what includes the most important indicator in foreign policy of I.R.I? Other questions are: 1- Which elements in I.R.I. identity have the main impact on Iranian foreign policy? 2- What is the stand of economic interests in these indices? The hypothesis of this research is that security approach is the main indicator in I.R.I. foreign policy.
  • Pages 61-78
    This paper seeks to examine the current situation of development in the Middle East and particularly the challenges ahead of the region in attaining sustainable development and human development in the near future. The elitist theory is adopted as the conceptual framework for the research, since in the absence of institutionalization, the attitudes and behavior of power-holders serve as valid guides for political change. Then the author addresses the place of the Middle East among the other developing regions of the world and studies the reasons why this region is exceptional due to its backwardness from the world dominant trends in the economic and political fields. The other parts of the paper deal with the political and economic challenges arising from the dominance of the rentier state in the region as well as problems resulting from women's insufficient participation in the region's development process.
  • Pages 79-97
    After the 1980s, usage of informative & communicative technologies is increasing throughout the word. It seemed that complicated subjects and issues decrease by this given data and technologies for the states and have therefore provided complicated interdependence among states. This bi-functionalism of the informative & communicative technology causes security problems for the countries specially underdeveloped countries i.e. the countries that have digital gap rather than developed ones. Considering the concept of security evolution and apart from military aspect, these security problems could be surveyed in economic, cultural, social, political and environmental aspects.
  • Pages 99-116
    Association of Southeast Asia Nations (ASEAN) was created in 1967 in order to prevent the threat of communism in Southeast Asia. But, over time, new states joined it and goals and activities of this organization expanded to other areas such as economic, commercial, political and cultural ones. Thus, over time, cooperation between members expanded in a way today this regional organization is considered as one of the successful models of regional integration in Asia. The main purpose of this article is that how ASEAN encounters new security threats such as organized crimes, weapons of mass destruction and terrorism. Questions to be answered are that what ASEAN has done for combating new security threats and whether these actions were adequate or not?
  • Pages 117-134
    After the Second World War, universities had been permanently one of the main centers for student movements. Since the Reza Pahlavi's rule in Iran, we have seen the formation of a new social movement. They have had a critical approach to political power and the structure of government. The increase in the student activities are closely related to the creation of more social cleavages and conflicts. If social movements particularly student movement possess radical nature, the ground for the emergence of radicalism will be established in social action of student groups. As a result generally power structure tries to reduce political cleavage through reproducing of nation-state relations. This could happen whenever the "(massed) condensed cleavages" turn into the "crossed cleavages".
  • Pages 135-158
    Contrary to President Obama’s stated position in November 2009, it is presumed here that the Islamic Republic intentionally procrastinates normalization of its foreign policy towards the U.S. This intentional delay is due to mutual mistrust existing between the two states. Nonetheless, the Islamic Republic is determined to avoid further confrontation with the U.S. In this respect, the Islamic Republic has devised a mixed foreign policy towards the U.S. In its bid to offset U.S. soft-power pressures on Iran, it implements a surrealist approach to pre-empt U.S. diplomatic efforts. In the meantime, it is concerned about the spiral effects of its surrealist policies. In its attempt to avoid adverse consequences, it implements all realistic measures to prevent U.S. military attack on Iran’s strategic sites. Consequently, the mid-term foreign policy of the Islamic Republic versus the U.S. has a range between pre-emptive surrealism to preventive realism.
  • Pages 159-175
    We know Edward Said with his book "Orientalism." There are three principles that were important in his thought and his books: first, his obsession with exact expression of intellectual's place and cultural message; second, analysis of Westerner's discourse on the east generally and Islam especially; and third, distinguishing Palestinian fighting. Even though we can see some contradictions in his works and words, Said's aim is to gain a general and transcendental
    Aim
    Fighting for retaining his homeland, i.e. Palestine. Said, then, in the framework of threefold obsessions thinks about bringing out Palestine territory, history and people (and Muslims) from the oblivion of modernity discourse in general and orientalism in particular. In this path, he never omits any attempt and by attention to the facts of the world and region, he first, reveals the truth, then, even accepts the Jewish-Palestine country in order not to let the name of Palestine.
  • Pages 177-195
    Globalization, more than a concept, is a process in which developing of sciences, technologies of production and information have changed many sides of life and brought some different approaches to them. Among these phenomena, power relations have significantly changed. Levels and aspects of development have interaction with other changing concepts and sometimes reject the patterns of modernization theories. As a result, political development criteria are not reliant and practical as they were in the past. Today, reductionism attitude in modern theories of development cannot analyze and solve most of social and political problems. Accordingly, we should regard some post-modern approaches to development following all aspects and levels such as environmental, political and economic considerations as well as internal and external sides of policy making. This is a new situation for human values to be different and concentrated while policy making, titling sustainable development approach.
  • Pages 197-215
    The political crisis in Lebanon during the past three years has remained one of the critical issues in the regional and international scenes. This article attempts to examine the short-term and long-term causes of the political crisis in Lebanon. It proposes that demographic changes in favor of the Shias, increased power of Hezbollah, the multi-ethnic structure of Lebanese society, the type of government and allocation of political power are amongst the long-term causes. The 1559 and 1701 UN resolutions, the 33-day war between Israel and Hezbollah, and the assassination of Rafiq Harii are the contributing elements in the short-term. The paper suggests that the increased power and clout by Hezbollah is a critical factor that needs to be addressed if any long-term solution to the Lebanese crisis is to be found.
  • Pages 217-238
    Fiqh (Islamic jurisprudence) is known as the knowledge of life in Islamic literature. So, political fiqh is usually defined as a go-between and coherent adaptor of faith and politics in Islamic communities. In this article, I outline the general anatomy of political fiqh and attempt to provide a productive paradigm for understanding Islamic society's politics. I concentrate in particular on two subjects; First, the foundations, possibilities and limitations of political fiqh; and second, the operational analysis of political fiqh as a subsystem of Islamic knowledge and the protector of political sentences, judgments and orders in Islamic society.
  • Pages 239-258
    This paper seeks to answer the question whether the Constitutional Revolution of 1905-1911 in Iran was a democratic revolution or social revolution? This discussion has been explained from the view point of the political sociology, relying on the Moore's theory. Studies indicate that the Constitutional Revolution in all periods has had the features of democratic revolution for the following reasons: The revolution was led by bourgeoisie and land aristocracy in different periods. The revolution defended the legalism, established political freedom and applied the peaceful means more than other social revolutions.
  • Pages 259-278
    In the mid-1950s, regionalism rose in international literature. In the Middle East and Persian Gulf regional issues draw attention of theorists in the late 1960s. At first, regionalism aimed to organize political will of regional leaders towards to organize political will, while regionalism in the Middle East and Persian Gulf concentrated on the security affairs. This proves that the essence of regionalism in Europe and Southeast Asia is different from the Middle East and Southwest Asia. There is a need to make that in the situation of the Persian Gulf, delay in state-building process, security could be more important than development. Consequently, regionalization in the region needs a security–centric approach.
  • Pages 279-293
    In the almost new literature of Social Capital, the concept has mainly been considered domestic, while we can find social capital beyond state borders. In this article Social Capital has been connected to International Relations through micro and macro aspects. The effect of information technology on social capital is then mentioned on both domestic and transnational scales. Information technologies can lead to increase in Participation, Capital and supplement of Network Capital in domestic scale as well as making possible the creation of formal and informal networks of relationship, pursuing common goals in transnational scale.
  • Pages 295-313
    Map is the most important tool for cognizance in the field of geography and is the best instrument for presentation of geographic information. The study of ecology in general, which means the study of relationship between man and his environment, is only possible by means of maps. As a tool for ecology and manifestation of human sovereignty over environment, the map has served political power-holders and authorities. Therefore, it can play a critical role in pursuit of the policies and exercising the authority. The concept of power is not limited to political power, rather it includes all forms and classes of power in a community. Why the authorities use the map as a tool for exercising power and in pursuit of their policies? This paper is designed and conducted to respond to the above question.
  • Pages 315-336
    In recent years, we have witnessed the developments in the Middle East region including changes in the political arena of Iraq, participation crisis in Lebanese cabinet, internal disputes of Palestine and nuclear issue of the I.R. of Iran. Given regional rivalries between Saudi Arabia and the I.R. of Iran, the mention developments led to divergence and tensions in foreign relation Saudi Arabia towards the I.R. of Iran. Seemingly, in case of non peaceful settlement of such rivalries and tensions, the relationships between the I.R. of Iran and Saudi Arabia would be strained and would be led to crisis in the relations between both countries. With regard to this point that the trend of situations in the region is not in the line of stand and interests of Saudi Arabia and this country has been prompted to reactions, therefore, I.R. of Iran, should...
  • Pages 337-354
    This study is a description about the development of ceremonies and rituals and also the formation of religious system and the type of its opposition with the political system, after the official declaration of Asna Ashari (twelve Imams) Shiism in the Safavid Dynasty. The author believes that at least four development periods can be considered in Iranian rituals in the Safavid era. The first period is related to Shah Ismaeil including the harmonization process of the religion. Another period is considered as the appearance of Shah (king) Abbas I, along with the popularization of religious practices and disciplines. In the third period, probably Shah Thahmasb and Shah Safi had emerged and dramatic aspects had entered these Rituals.
  • Pages 355-374
    The objective of this paper is to provide an overview of various approaches on Iran’s nuclear program and the frameworks within which the approaches can be located. It first addresses different views held in relevant think tanks and academic circles in the U.S. regarding Iran’s nuclear program, including motivation-based and consequence-based arguments in their different variants. Then Iranians’ views will be discussed to demonstrate the diversity of approaches to the issue. These include those who reject efforts to obtain nuclear energy, those who support it, those who are for nuclear capability, and a minority who are for nuclear weapons. The main argument here is that a variety of discursive contexts including National Security Discourse, Ideological Discourse, and National Pride Discourse, constitute the significance of nuclear debates and make them meaningful.
  • Pages 377-396
    This paper firstly introduces the structure and the content of 'Political Thought in Medieval Islam'. The content has two main parts, covering ten chapters totally. In the main part of the paper some critical notes are mentioned and some ameliorative and constructive suggestions are presented. The major headlines of these critiques are as follows: lacking clear methodology and theoretical framework, concentration on political thought of Sunni sect and paying no attention to Shiite political thought, focusing on debt of Islam to Christianity and Judaism, the need to review technical terms and preparation of bibliography or list of referendces, and finally accounting some scientific doubts using descriptive footnotes. The book, however, is useful as a classic work in political thought of Islam and is useful as an academic text alongside other books.