فهرست مطالب

سیاست - سال چهل و یکم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1390)

فصلنامه سیاست
سال چهل و یکم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1390)

  • 396 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/04/25
  • تعداد عناوین: 21
|
  • سیدداوود آقایی، علیرضا اکبریان صفحه 1
    با ظهور شرکت های فراملی و جایگاه آنها در اقتصاد سیاسی بین الملل تحول مفهومی عظیم در دیپلماسی و تعامل میان بازیگران رخ داده و اینک با ورود این شرکت ها به عرصه روابط بین الملل، غیر از دیپلماسی دولت دولت دو جنبه دیگر به دیپلماسی افزوده شده و آن دیپلماسی شرکت دولت و شرکت شرکت است. همچنین این مساله اثبات می شود که شرکت های فراملی با ورود به عرصه بین المللی لزوما موجبات توسعه در کشورهای جهان، بالاخص کشورهای درحال توسعه را فراهم نمی آورند، بلکه تعامل آنها با دولت توسعه گرا که مخصوص کشورهای درحال توسعه است، این نوع دولت و نحوه تعامل آن با شرکت های فراملی می تواند توسعه در این کشورها را موجب می شود.
    کلیدواژگان: اقتصادی سیاسی بین الملل، دولت توسعه گرا، شرکت های چند ملیتی، سرمایه گذاری خارجی، جهانی شدن
  • مهدی براتعلی پور صفحه 21
    این نوشتار ظرفیت گفتگوهای عقلانی را برای نیل به جهان‎شمول‎گرایی اخلاقی بررسی می ‎کند در نگاه ایجابی، توانایی عقلانی مهم‎ترین دلیل بر امکان دستیابی به هنجارها و حقوق اجتماعی - سیاسی مشترک تلقی می شود. نظریه گفتگوهای عقلانی با ایجاد فضای مناسب گفتمانی در ورای منافع خصوصی و دخالت قدرت دولتی، توافق بر بنیان‎های اخلاق اجتماعی را با اصلاح فرایندها و شیوه های حصول به آن جستوجو می کند. اما در نگاه سلبی، تکثرگرایی اخلاقی جزء لاینفک جوامع انسانی به شمار می آید. در یک روایت، این امر در خود تعین بخشی غایت واقعی زندگی و نفی هرگونه انتخاب عقلانی نهفته است و در روایت دیگر، نفی عقلانیت با گونه‎ای از اخلاق غایت‎گرا پیوند می خورد که ویژگی های پس زمینه ای و خصلت‎های اجتماعی متفاوت به آن هویت می ‎بخشد.
    کلیدواژگان: گفتگوهای عقلانی، جهان شمول گرایی اخلاقی، خودتعیین بخشی غایات، قیاس استدلال ها
  • محمد توحیدفام صفحه 39
    پس از فروپاشی اردوگاه ایدئولوژی افراطی چپ یعنی کمونیسم به رهبری اتحاد جماهیر شوروی که این شکست را باید در امتداد فروپاشی اردوگاه ایدئولوژی افراطی راست یعنی فاشیسم در نیمه قرن بیستم دانست اردوگاه ایدئولوژیک راست میانه یعنی لیبرالیسم به رهبری کشورهای صنعتی جهان در راستای عصر جهانی شدن این پیروزی را جشن گرفت و در این میان، نظریات اقتصادی سیاسی این اردوگاه بر محور نظریه فردگرایی به نوعی در همسو کردن سایر جریانات فکری میانه معتدل حول محورهای بازار آزاد جهانی، دولت حداقل، آزادی های اساسی و حقوق بشر جزمیت یافت. این مقاله با تاکید بر نظریه فردگرایی سعی دارد تا ضمن ارائه تصویری بی طرفانه از این نظریه در سه بعد مادی، معنوی و اجتماعی، عمده دیدگاه های فرد محورانه، رفاهی و منافع فردی را در اندیشه فردگرایی به همراه سوگیری های این نظریه نسبت به آزادی، دموکراسی، کثرت گرایی، ناسیونالیسم، فمینیسم و ایدئولوژی مورد بازاندیشی انتقادی قرار دهد.
    کلیدواژگان: فردگرایی، لیبرالیسم، منافع فردی، آزادی، آزادی خواهی، دموکراسی، دولت رفاه، ایدئولوژی، کثرت گرایی، ناسیونالیسم، فمینیسم
  • حسین جمالی صفحه 59
    در بررسی حاضر، سؤال اصلی تحقیق این است که به چه میزان، آزمون کارشناسی ارشد 1387 گرایش علوم سیاسی، با اصول و قواعد آزمون سازی علمی مطابقت دارد؟ برای پاسخ به این سؤال، آزمون فوق، با معیارهایی چون روایی محتوایی، حیطه های شناختی مورد سنجش، قواعد طرح و تهیه سوالات و گزینه ها، منابع آزمون و قواعد صوری سؤال نویسی تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش: بیشتر ماده های امتحانی، کم و بیش، فاقد روایی محتوایی مناسب بوده؛ میزان سؤالات تکراری در آزمون ها نسبتا زیاد می باشد. اگرچه بیشتر ماده های امتحانی، به لحاظ منابع آزمون، قابل قبول هستند؛ به علاوه، سؤالات در بیشتر ماده های امتحانی، به لحاظ اهداف آموزشی مورد سنجش، معطوف به حیطه شناختی دانش، به مثابه نازل ترین سطح اهداف آموزشی مورد نظر می باشند. با این همه، وجود پاسخ های متفاوت با توجه به منابع متفاوت، سؤال از وجوه فرعی، گزینه های نادرست، گزینه مبهم، طراحی سؤال نادرست و سؤال از دیگر ماده های امتحانی، از مشکلات جدی و اساسی آزمون هاست. البته، همه آزمون ها از نظر قواعد صوری سؤال نویسی، مشکل چندانی ندارند. در پایان، پیشنهادات و راه حل های کاربردی نیز ارائه شد.
    کلیدواژگان: روایی آزمون، آزمون سازی، آزمون ارشد، گرایش علوم سیاسی، اهداف آموزشی مورد سنجش، ماده های امتحانی
  • جعفر حق پناه صفحه 81
    طی دهه های اخیر، سیاست خارجی دولت های خاورمیانه ای عمیقا از رشد هویت های قومی و مذهبی در این منطقه تاثیر پذیرفته، در حالی که رهیافت رئالیسم همچنان منطق حاکم بر تحلیل سیاست در خاورمیانه باقی مانده است. این مقاله در قالب رهیافت سازه انگاری به تحلیل نقش متغیر نوظهور هویت قومی بر سیاست خارجی دولت ها در خاورمیانه می پردازد و بر تفکیک ناپذیری حوزه سیاست داخلی و مسائل آن، مانند سیاست قومی از سیاست خارجی این دولت ها و تاثیرپذیری آنان از مؤلفه های معنایی و هویتی تاکید دارد.
    کلیدواژگان: هویت، قومیت، سازه انگاری، رئالیسم، خاورمیانه، سایست قومی
  • احمد دوست محمدی، محمد مهدی باباپور صفحه 97
    با وجود پیش بینی نهادها و سازمان های گوناگون زمامداری، براساس نظام تفکیک قوا با نظارت رهبری و تعیین حقوق و وظایف هر یک در قانون اساسی 1358، تجربه چندین ساله نشان داد که انجام وظیفه و اتخاذ تصمیم در برخی از امور با رعایت کامل قانون به راحتی قابل اعمال نیست. در این مدت، بن بست ها و تنش هایی در کشور به وجود آمد که حل و فصل و رفع آن برای تثبیت اصل نظام ضروری می نمود. «مجمع تشخیص مصحلت نظام» نهادی است که پس از پاره ای چاره جویی های موردی با ابتکار و به موجب فرمان 17/11/1366 امام خمینی(ره) تاسیس شد و در بازنگری قانون اساسی در سال 1368 جایگاه قانونی یافت. در این مقاله، بستر های پیدایش منازعات گفتمانی در مذاکرات شورای بازنگری قانون اساسی در جهت تثبیت و قانونمندی این اصل مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مصلحت، گفتمان، ضرورت، احکام حکومتی، ولایت فقیه
  • احمد رشیدی صفحه 115
    مدرنیته پدیده ای است که در چهارچوب اصول روشنگری به صورت فرایندی درون جوش و متناسب با شرایط تاریخی و فرهنگی اروپای غربی شکل گرفت و به تدریج دامنه آن به سایر کشورها و نظام های فرهنگی رسوخ یافت. این مقاله به دنبال بررسی پیامدهای ورود مدرنیته به کشورهای غیر غربی در سطح روشنفکری است و در این راستا کشورهای روسیه و ایران به عنوان موارد مطالعاتی انتخاب شده اند. استدلال نویسنده این است که ورود مدرنیته به این کشورها موجب ایجاد بحران هویت در سطح روشنفکران شد و آنها در جستجوی راه حلی برای برون رفت از این بحران، با تاثیرپذیری از روشنفکران آلمانی مخالف جنبش روشنگری غربی، به اصالت گرایی فرهنگی روی آوردند. در انجام این مطالعه از الگوی جامعه شناسی تاریخی سود برده شده است که بهترین الگو برای انجام مطالعات فرهنگی و مقایسه ای است.
    کلیدواژگان: مدرنیته، نوسازی از بالا، روشنگری غربی، بحران هویت، تقلیت فرهنگی، اصالت گرایی فرهنگی، رمانتیک گرایی، اندام وارگی اجتماعی، جامعه شناسی تاریخی
  • حمید صالحی صفحه 135
    استدلال اصلی این نوشتار تاثیر نفوذ ابرقدرت ها و نظام بین المللی بر شروع، تطویل و پایان جنگ ایران و عراق است. بدون شک تمامی ابرجنگ ها، متاثر از نوع گفتمان حاکم بر نظام بین الملل و نوع سیاست کشورهای بزرگ است. بالطبع جنگ ایران وعراق از این مورد مستثنی نیست. شروع تهاجم ویرانگر عراق علیه خاک میهمان تا حد زیاد بر عناصر و مولفه های خارجی و اصول و قواعد نظام بین الملل آن زمان بستگی داشت. به عبارتی این نوشتار شروع، تطویل و پایان ابرجنگ ایران و عراق را بیش از آنکه بر عناصر داخلی و منطقه ای متکی بداند بر عناصر و جهت دهی نظام بین الملل اشارت دارد. این ادعا بر نظریه نوواقع گرایی به عنوان یکی از نظریه های روابط بین الملل متکی است.
    کلیدواژگان: جنگ، عراق، ایران، نظام بین الملل، نوواقع گرایی، والتز، ابرقدرت ها
  • عبدالرحمن عالم، علی پورپاشا کاسین صفحه 153
    دموکراسی گفتگویی، برخلاف دموکراسی های رایج، بر سه پایه ی اساسی متکی است: الف. حوزه ی زیست- جهان بازسازی شده؛ ب. زبان یا نیروی زبانی که دارای بنیانی عقلانی است و به عنوان تنها وسیله ی رسیدن به اجماع عقلانی تعریف می شود؛ و ج) مشارکت کنندگانی که همه در یک سطح مشابه «زبان» را به کار می گیرند که بطرف «اجماع» جهت گیری شده است. در حقیقت هابرماس چارچوب اثبات عقلانیت ارتباطی و امکان دستیابی به اصول عام دعوای اعتبار را که مبتنی بر استدلال برتر و بحث عقلانی و اجماع، با ویژگی شرکت آزاد از فشار و اضطرار مشارکت کنندگان و عام بودن دعاوی اعتبار می باشد، در دموکراسی گفتگویی می بیند. نهایتا اینکه دموکراسی گفتگویی به لحاظ زمانی و مکانی در نظر هابرماس در «حوزه ی عمومی» یافت می شود.
    کلیدواژگان: دموکراسی گفتگو، زیست جهان، حوزه عمومی، کنش ارتباطی
  • محسن عبدالهی صفحه 171
    جهانی شدن به عنوان مهم ترین دگرگونی عصر حاضر، ریشه در پیشرفت علم، فناوری و مبادله ی فزاینده ی اطلاعات دارد و در اغلب فعالیت ها و اندیشه های بشری، به ویژه مطالعات اجتماعی و سیاسی تحول ساز بوده است. در این میان، قدرت که در کانون علم سیاست قرار دارد، با رویکردی متفاوت مواجه می شود، به شکلی که می توان مفاهیم نشات گرفته از آن، من جمله توسعه ی سیاسی را باز تعریف و باز تبیین کرد. مدیریت جدید حکومتی، مطالعه ی عوامل موثر بر تصمیم گیری است و نه تنها اعضاء حکومت، بلکه همه ی کسانی را که بر مناسبات عناصر و عوامل قدرت موثرند؛ در سه مبحث ضرورت، تفاوت با حکومت و سازمان دهی در بر می گیرد. مدیریت جدید حکومتی که تابع عوامل کنونی توسعه ی سیاسی است؛ فراتر از حاکمیت دولت ها، خصلتی جهانی می یابد. در نتیجه، مردم، نهادهای سیاسی، حکومت ها و سازمان های غیر حکومتی با توجه به ملاحظات ملی، منطقه ای، بین المللی و جهانی، در سیاست گذاری مشارکت می کنند. در این زمینه، نظریه هایی غیر تقلیل گرا برای توسعه وجود دارد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، توسعه، توسعه ی پایدار، مدیریت جدید حکومتی
  • مسعود غفاری، محمد لعل علیزاده صفحه 189
    فرایند جهانی شدن در حوزه های فنی و تکنولوژیک، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی قابل مطالعه است. هدف مقاله حاضر بررسی تاثیرات تحولات ناشی از ظهور و گسترش تکنولو‍‍ژی های اطلاعاتی ارتباطاتی (بخشی از حوزه ی فنی و تکنولوژیک) بر مولفه های سیاسی حاکمیت ملی است. به این منظور این سوال طرح شد که «ظهور و گسترش تکنولوژی های اطلاعاتی و ارتباطاتی چه تاثیری بر مولفه های سیاسی حاکمیت ملی وارد کرده است؟» به عبارت دیگر با ظهور و گسترش تکنولوژی های اطلاعاتی و ارتباطاتی چه تغییری در قدرت و جایگاه دولت-ملت ها، ماهیت حکومت ها و مفاهیم امنیت و قدرت صورت گرفته است؟ با بررسی رویکردهای نظری مختلف، فرضیه پژوهش صورتبندی شد، تغییر نقش دولت و تضعیف آن، گسترش و تقویت دموکراسی و نرم افزاری شدن مفهوم امنیت و قدرت تحت تاثیر تکنولوژی های جدید اطلاعاتی و ارتباطاتی به تاسی از فرضیه پژوهش نشان داده شد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، تکنولوژی های اطلاعاتی و ارتباطاتی، مولفه های سیاسی حاکمیت ملی، ایران
  • حبیب الله فاضلی صفحه 209
    «اختلاف در جانشینی»مهم ترین عامل شکاف در میان شیعیان بوده است و شکل گیری فرقه اسماعیلیه از این عامل مهم ناشی می شود. این فرقه نقشی مهم در حیات سیاسی _ اجتماعی مسلمانان داشته و از زاویه تحلیل سیاسی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. ایده مقاله این است که مفهوم مرکزی یا دال برتر گفتمان سیاسی اسماعیلیان مفهوم «امام» است به گونه ای که همه مفاهیم دیگر و دال های حاشیه ای در ارتباطی «التفاتی» با آن قرار دارند و به اعتبار آن اهمیت می یابند. امام اسماعیلی به اعتبار هر عصری و مصلحت گفتمان سیاسی حاکم گاه غایب بوده و گاه حاضر، آنچه که مهم است و تغییرناپذیر، حرمت فرامین امام است که به جهان اسماعیلیان معنا می بخشد. نگارنده کوشیده است با نگاهی پدیدارشناسانه، تصویری از کلیت فکر سیاسی اسماعیلی را ترسیم کند و ارتباط آن را با مفهوم امام که عنصر بنیادین آن است، بررسی نماید.
    کلیدواژگان: امام، کیهان شناسی، تاویل، عقیده تعلیم، اندیشه سیاسی نزاریان
  • محسن مدیر شانه چی، حسین محمدی خشتی صفحه 229
    حکومت هخامنشیان در سال 550 ق م با سقوط دولت ماد به دست کورش بزرگ تاسیس شد. از همان نخستین نبردی که به سقوط مادها منجر شد، اساسی ترین اصل سیاست خارجی و داخلی کورش یعنی تسامح و مدارا پایه گذاری شد. پادشاهان بعدی کمابیش این سیاست را ادامه دادند. کمبوجیه، سیاست توسعه ارضی پیش گرفت و پس از تسخیر مصر همان سیاست ملایم پدرش را دنبال کرد. داریوش بزرگ سیاست تسامح و مدارای سلف خویش را به یک دکترین سیاسی تبدیل و تلاش کرد با روش های مسالمت جویانه به اهداف خود برسد. در پی حملات خشایارشا به یونان اتحادیه دلس به رهبری آتن شکل گرفت. اردشیر اول در قبال یونانی ها سیاست صبر و مماشات و داریوش دوم و اردشیر دوم سیاست تفرقه بینداز و حکومت کن پیش گرفتند. سرانجام با حملات مقدونی ها در زمان داریوش سوم، آفتاب عمر امپراتوری معظم هخامنشی غروب کرد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، هخامنشیان، کورش بزرگ، داریوش بزرگ، خشایارشا، اردشیر، تسامح و مدارا، دیپلماسی، جنگ
  • بهرام مستقیمی، روح الله قادری کنگاوری صفحه 251
    نقض گسترده حقوق و آزادی های اساسی بشر از جمله سرکوب سیاسی، تبعیض های اجتماعی، عدم رواداری (oleranct) و تحمل در برخورد با اقلیت ها (مذهبی، نژادی و...)، به حاشیه راندن هر گونه صدای مخالف و... یکی از موجبات اساسی نضج و گسترش خشونت و اقدامات تروریستی است. از سوی دیگر، اعمال خشونت آمیزی که عموما «تروریسم» نامیده می شود - مستقیم و غیرمستقیم- باعث نقض حقوق بشر و آزادی های بنیادین شهروندان می شود. به عبارت دقیق تر از آنجا که مقابله با جرائم تروریستی باید به صورت سامانه مند (systematic) و مداوم صورت گیرد و مستلزم اتخاذ تدابیر نسبتا شدید (در مقایسه با سایر جرایم) است؛ همواره این نگرانی وجود دارد که دولت ها (حتی سامانه های مبتنی بر مردم سالاری و حاکمیت قانون) از مسیر اعتدال و عقلانیت خارج شده و در چهارچوب مبارزه با تروریسم، خود مرتکب نقض و یا تحدید (محدودیت) حقوق بشر شوند. بنابراین با نوعی پدیدار تسلسل و دور باطل ((circularity «تروریسم- نقض حقوق بشر» مواجه هستیم. از این رو، هدف اصلی این مقاله توصیف و تبیین نحوه رابطه علی ((causalمیان این دو مفهوم و ارائه راهکارهای مناسب جهت حل این معضل جهانی است.
    کلیدواژگان: تروریسم، حقوق بشر، امنیت، محرومیت، خشونت
  • مصطفی ملکوتیان، میثم طاهری بن چناری صفحه 271
    نحوه نگرش امام خمینی به مساله حکومت و نظام سیاسی و تاثیر دیدگاه سنتی یا مدرن بر نگرش ایشان همواره مورد توجه اندیشمندان و صاحبنظران بوده است؛ به طوری که برخی نگرش امام به دولت را سنتی و برخی دیگر مدرن می دانند. برای بررسی دقیق نگرش امام در این خصوص، یکی از بهترین شیوه ها، بررسی موضع امام درباره ارکان و عناصر اصلی تشکیل دهنده «دولت مدرن» یعنی حاکمیت، حکومت، سرزمین و ملت است. این بررسی جامعیت و برتری دیدگاه امام نسبت به دیدگاه غربی را نشان داده است.
    کلیدواژگان: مصلحت، سنت، دولت مدرن، حاکمیت، حکومت، سرزمین، ملت
  • جهانشیر منصوری مقدم، علی اسمعیلی صفحه 283
    طی سال های 1387 – 1384 گفتمان حاکم بر سیاست خارجی ایران از «صلح مردم سالار اسلامی» به «اصول گرایی عدالت محور» تغییر کرد. از خصوصیات قابل توجه گفتمان جدید می توان به زیر سؤال بردن هنجارهای بین المللی، اتخاذ رویکرد تهاجمی نسبت به غرب و به چالش کشیدن سیاست قدرت های بزرگ، بازبینی در سیاست های ایران بر مبنای اولویت تنظیم روابط بر گسترش روابط و ضرورت تعامل با ملت ها و جنبش های عدالت خواه جهان اشاره کرد. این مقاله در چارچوب مدل پیوستگی «جیمز روزنا» به بررسی علل و عوامل این تغییر در دو سطح تحلیل محیط بین الملل و محیط داخلی می پردازد و بر آن است که در چارچوب این نظریه، عامل محیط بین الملل و عامل فرد (اندیشه ها و شخصیت محمود احمدی نژاد) بیشتر از سایر عوامل (نقش، حکومت و جامعه) نقش ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، سیاست خارجی، محمود احمدی نژاد، گفتمان اصول گرایی دولت محور
  • سیداحمد موثقی، نسا زاهدی صفحه 301
    با توجه به تشدید جریانات بنیاد گرا در دهه های اخیر بالاخص در جوامع اسلامی، هدف این مقاله بررسی و تحلیل تاثیر بحران اجتماعی و جهانی شدن بر رشد جریانات بنیادگرا در مصر است. این پژوهش درصدد پاسخ دادن به این سوال است که بحران اجتماعی به عنوان متغیر اصلی و جهانی شدن به عنوان عامل تشدید کننده چه تاثیری در ظهور بنیادگرایی در مصر داشته است؟ فرضیه پژوهش حاضر این است که مجموعه بحران های اجتماعی و جهانی شدن علت اصلی ظهور بنیادگرایی در جوامع مسلمان و در مطالعه ی موردی مصر است. بدین منظور در مقدمه به طرح مسئله، چارچوب نظری، تعاریف و مفاهیم و سپس تاثیر بحران اجتماعی و جهانی شدن بر ظهور بنیادگرایی در مصر پرداخته شده است. در آخر نتیجه گیری و جمع بندی بحث ارائه می شود.
    کلیدواژگان: بحران، جهانی شدن، بنیادگرایی، مصر
  • سید محمد موسوی صفحه 321
    یکی از موضوعات اساسی در جامعه شناسی سیاسی هر جامعه ای، ماهیت دولت در آن جامعه است. دولت ها ماهیت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی گوناگون دارند. در این نوشتار ماهیت سیاسی دولت در ایران دوره پهلوی از نظر میزان گذار به دموکراسی بررسی می شود. هدف از بررسی ماهیت سیاسی دولت آن است که چگونگی اعمال حاکمیت مردم و تعامل میان شهروندان و حاکمیت روشن شود. با این رهیافت، پرسش اساسی این است که ماهیت دولت در ایران دوره پهلوی در چارچوب چه گفتمان یا خرده گفتمان شکل می گیرد؟ فرض نگارنده آن است که نوع رابطه میان مردم و حاکمیت نقشی تعیین کننده در ماهیت سیاسی نظام از نظر میزان گذار به دموکراسی دارد. بر این اساس، ماهیت دولت در ایران در دوره مورد مطالعه دستخوش دگرگونی بوده و فرایند دموکراتیزاسیون در چهارچوب گفتمان دولت استبدادی شبه مدرن، خرده گفتمان های دولت خودکامه، دولت اقتدارگرای بوروکراتیک و دولت اقتدارگری رانتیر را تجربه کرده است.
    کلیدواژگان: دولت خودکامه، دولت اقتدارگرای بوروکراتیک، دولت اقتدارگری رانتیر، دموکراتیزاسیون
  • احمد نقیب زاده، سلمان صادقی زاده صفحه 335
    همگی ما تاکنون عبارت «معجزه آسیای جنوب شرقی»را بارها شنیده ایم. در فضایی که نظریه های وابستگی و نظام جهانی، رویکرد قالب داشتند، کشورهای این حوزه سریع ترین رشد اقتصادی تاریخ جهان را تجربه کردند. به باور بسیاری از محققین، کشورهای این منطقه با تقدم بخشیدن به توسعه اقتصادی و به تعویق انداختن سایر جنبه های توسعه به این مهم نایل آمده اند. در این مقاله ما بر آنیم جنبه های مختلف این موضوع را بررسی کرده و نشان دهیم که توسعه اقتصادی در این منطقه نه تنها همراه با توسعه فرهنگی و اصلاحات سیاسی بلکه تا حدود زیاد نیز ناشی از موارد مزبور بوده است. در این راستا، چارچوب وبری توسعه را اتخاذ کرده ایم تا نشان دهیم جنبه های مختلف توسعه کاملا اندرکنش داشته و تنها بر بستری مساعد از فرهنگ توسعه یافته و نظام سیاسی اصلاح ساختار شده، امکانپذیر است.
    کلیدواژگان: آسیای جنوب شرقی، توسعه اقتصادی، توسعه فرهنگی، منابع انسانی، اصلاحات سیاسی، نخبگان سیاسی، رانت
  • اکبر ولیزاده صفحه 349
    تحریم به عنوان ابزار فشار و اجبار در پیشبرد اهداف سیاست خارجی کشورها همواره مد نظر بوده و ادبیات آن نیز یکی از بحث انگیزترین و غیرقطعی ترین ادبیات ها در روابط بین الملل است. با توجه به فضای موجود داخلی و بین المللی درباره تحریم ایران، این پژوهش تلاش دارد برخی از این رهیافت ها و دیدگاه های نوین را در ارتباط با کارایی تحریم ها بویژه تحریم اقتصادی از منظر اقتصاد سیاسی - بین المللی بررسی و تبیین کند.
    کلیدواژگان: تحریم، تحریم اقتصادی، کارایی سیاسی، اقتصاد سیاسی بن المللی، بالدوین، هافبائر و اسکات، نظریه فشار مضاعف، رهیافت بازدارندگی، دهیافت سمبولیک، تحریم یکجانبه، چند جانبه
|
  • Seyed Davood Aghaie, Alireza Akbari Page 1
    In this article, by investigating the nature of post national companies and their status in international political economy it is attempted, to show that great evolution has been occurred in diplomacy and persons having role in it and by entering these companies into field of international relations two additional aspects have been added to diplomacy other than diplomacy of governments: company government & company- company diplomacy. Also we intend to prove that by entring of post national companies, it will not result to development in countries of world specially developing countries. rather by investigating a kind of government which is called developing based government that is particular to developing countries. we will show that characteristics of this government and kind of its exchange with post national companies will result in bringing development in such countries.
  • Mahdi Baratalipour Page 21
    This article examines capacity of rational dialogues to achieve ethical universalism. In positive attitude, rational ability considered as most important reason for possibility of achievement to common social-political norms and rights. Rational dialogue, by creating a suitable space for dialogue beyond the private interests and involvement of state power; searches consensus on foundation of social ethics via reforming processes and practices to ensure it. But in negative attitude, ethical pluralism is considered integral part of human societies. In a narrative, this lies in self-specification of life's real goals and denying any kind of rational choice, and in another narrative, denying rationality links to any kind of goal-oriented ethic that endues background features and different social ones to that identity.
  • Mohammad Tohidfam Page 39
    After the collapse of the left extreme ideological camp (communism) in leadership with soviet union in 90’s; That must be consider along the collapse of the right extreme ideological camp (fascism) in the mid of twentieth century; the middle right ideological camp (liberalism) in leadership of industrial world countries, to celebrate this victory along with globalization age. In the meantime, political – Economic theories of this camp with individualism theory wanted to gather other moderate ideologies around centers of global free market, minimal state, fundamental freedoms and human rights. This article with emphasizing on individualism, want to create an neutral image from this theory in three dimensions of materialistic, psychological and social basis of individualism. Then wanted to have a critical rethinking to all individualistic views such as individual benefits and welfare state together with all it’s taking sides related to freedom, democracy, pluralism, nationalism, feminism and ideology.
  • Hossein Jamali Page 59
    A superficial glance at graduate-level entrance exam items and results (1387) for Political Science has led me to formulate the following question: To what extent is the process of test construction compatible with the scientific fundamentals of test construction process. The present research aims, on the whole, to upgrade the validity of the exam items and to prevent its dire consequences. The exam items studied were analyzed on the basis of the following criteria: (1) content validity (2) educational objectives (3) exam references; (3) item construction procedures. Results from the analyses indicate that the majority of the subjects chosen for the exams were lacking in content validity. Repetitive items tended to resurface on regular basis. Also, the items only test candidates on the subjects chosen at a superficial level. Furthermore, the analyses of the alternatives (choices) showed that some of the items had all their choices wrong or the very correct answers were incorrect content-wise. The results seem to strongly suggest that the items themselves have to analyzed carefully a posteriori to identify possible problems to be cleared for the exams to come.
  • Jafar Haghpanah Page 81
    In recent decades, foreign policy of Middle East countries has been deeply affected by increasing ethnic and religious identities. On the other hand, realist approach has still remained as dominant logic for analyzing of politics in this region. This article based on constructivist approach, analyses the impact of ethnic identity factor on foreign policy of Middle East states and emphasizes on influence of domestic policy such as ethnic demography and ethnic policy on foreign policy of these states on effects of identity ideational factors.
  • S. A. Doust Mohammadi, Mohammad Babapour Page 97
    Despite the prediction of various organizations of governance, based on Separation of Power System under the supreme leader’s supervision and determination of rights and obligations of each one in the 1979 Constitution, a longtime experience showed that some duties and decisions with full respect to the law could not be easily applicable. During this period, there were a lot of deadlocks and tensions that resolve and elimination of those, had been essential to stabilize the system.Expediency discernment council after some makeshifts, established based on Imam Khomeini's decree on 6 February 1988 and legally stated upon therevision to the 1989 revision of constitution. This paper attempt to discuss about the infrastructures and conflict discourse in negotiations of Constitution’s revision council, toward the consolidation of this foundation.
  • Ahmad Rashidi Page 115
    Modernity is a reality that formed in framework of the enlightenment movement and histo-cultural context of west European countries as an internal process. Because of the disseminating nature of modernity, its waves spread across the non-western countries. This article focuses on the outcomes of imported Modernity in Intellectual level of the non-western countries. For analyzing this topic, Russia and Iran have been selected as case studies. In this framework, I argue the imported modernity, after an imitation and infatuation period, caused an Identity Crisis within intellectuals. Looking for a way to overcome the crisis, Russian and Iranian intellectuals, under the impact of the German anti-enlightenment thinkers, called to returne on authentic culture and so they denounced imitation of western models. In this research, historical sociology is used as methodological framework, since historical sociology is the best approach for doing a comparative study which stresses on cultural elements.
  • Hamid Salehi Page 135
    The main purpose of this Article is to investigate the role of the great powers in the eight- year's old war between Iran and Iraq.Due to the nature of the various variables involved in this study, we have to employ political as well as international theories. Because of the effect on international political order on this war, it was realized that the approach taken by the neorealism including wars was more appropriate. With the help of this approach, we can indentify the anarchy international actors and their subsequent influence on the Iran- Iraq war. We address, for example, study and consider foctors such as the balance of power amongst the great powers, rules and regulations governing sanctions and the role of the Security Council in the conflict. How all of them influenced the conduct of the war by the two actors. The final objective of the Article is to show the compatibility of the neorealism theory in describing the international arm conflict including the Iran- Iraq war.
  • Abd Al-Rahman Alem, Ali Pourpasha Kasin Page 153
    Modernity has been interpreted from different angles. Scholars such as Derida and Lyotard talk about the end of modernity and the beginning of a new era called post-modernism, though thinkers like Habermas do not believe in that.Habermas who do not believe in the end of modernity and the beginning of post-modernism, finds modernism as the only way to human liberty who has chosen a wrong path and asserts that its superficial face should be reconstructed. In the search to find a solution for this situation, Habermas proposes two matters: “dialog in the public domain” and “Dialogic democracy theory”. His theory has attracted criticisms which are of considerable importance in political thinking domain. Lyotard criticized Habermas’s “dialogic democracy theory”, particularly the concept of oriented integration in this theory. The purpose of the present article is to criticize Habermas’s theory. We made use of analytical research method since the aim of our research was to analyze and probe into Habermas’s theory, our criticism on that with regard to the original text and its interpreters. Therefore this research is to clarify two important concerns: first to distinguish the kind of school in which these scholars fit, say, modernism or post- modernism and second their different perspectives toward issues of “language’ and “linguistic turning’.In fact Habermas uses communicative and dialogic language, while Lyotard make use of ‘language plays” and “linguistic relativity”. Ultimately Lyotard’s criticism of Habermas’s theory is based on this “linguistic relativity”.The final purpose of the present research is to analyze Habermas‘s dialogic democracy theory in a comprehensive way and to show its unique position in Habermas‘s liberal thinking.
  • Mohsen Abdollahi Page 171
    Globalization, as the most important change at recent age, depends on developing of science, technology and information. It has several effects on aspects of human activities such as social and political studies and changing ideas. Moreover, power, the central concept in politics, has confronted different approaches. So, any subject, e.g. political development, needs re-definition and re-explanation. It includes three subjects: its necessity, the differences between government and governance, and organizing of governance. Governance evolves all factors which relates in political development in a global domain. As a result, people, political institutions, governments and non- governmental organizations participate in policy making process by considering national, local, International and global orientations. Accordingly, there are some non-reductionism theories for development.
  • Masood Ghaffari, Mohammad Lalalizadeh Page 189
    Globalization can be studied is in the extents of technologic, economic, political and cultural. The aim of this paper is survey effect of Information & Communications Technologies (part of the technical and technologic area) on the political component of national sovereignty. For this purpose, this question were designed that "the emergence and expand of Information & Communications Technologies what have affected the political component of national sovereignty?" In other words, with the emergence and spread of Information & Communications Technologies what change in power and status of state - nations, nature of governments and the concepts of security and power have been done?With the survey of different theoretical approaches, the research hypotheses was changing role of state and weaken it, expand and strengthen democracy and the concept of software security and power being affected by new information and communications technologies according to the Hypothesis was shown.
  • Habib Ollah Fazeli Page 209
    "Disagreement over succession" has been the deciding factor in divergence among Shiites, and led to the formation of Ismaili sect. Although this sect has played an influential role in the muslim socio-political life, little work has been done to analyze it from a political perspective. This article suggests that the concept of "Imam" is the nodal point of the Ismaili political discourse, and all the other concepts and subsidiary signifiers bear an "intentional" relation to it and gain importance due to it. Depending on the time necessities and the expediency of the dominant political discourse, the Ismaili Imam was either absent or present. On no conditions, however, should his decrees which give meaning to Ismaili cosmos be disregarded. Adopting a phenomenological approach, this article aims to give a general view of the Ismaili political thought and explore its relationship with the constituent concept of Imam.
  • Mohsen Modir Shanechi, Hossein Mohammadi Kheshti Page 229
    Achaemenian's imperia (government) were established in 550 B.C, by the Median crash, by Cyrus the great. By the first battle that redounded to Median crash, Cyru's basic theory in internal and external diplomacy, it means, "tolerance and forbearance" was founded. Kings were nearly next to this policy. Campuses followed the territorial expansion policy and after the capture of Egypt followed his fathers soft policy. Darius transformed "tolerance and forbearance" to political doctrine and endeavored to the methods peaceful ways to reach his goals.Following the attacks Xerxes to Greece Delos confederacy led by Athens, was formed. First Artaxerxes followed the consistency and patience policy. Second Darius and Second Artaxerxes adopting the policy "divide and rule". Finally, with Macedonian attacks on Darius III, Achaemenid Empire sun life, fell.
  • Bahram Mostaghimi, Rouhollah Ghaderi Kangavari Page 251
    The vast violation of humans’ fundamental rights and freedoms including political suppression, social discrimination, intolerance and endurance towards minorities (religious, ethnic and so on), marginalization of opposition voice from any sort and so on is one of substantial causes in shaping and developing the aggressive and terrorist actions. On the other hand, the aggressive actions generally named as “terrorism” –either direct or indirect- lead to violation of human rights and the citizens fundamental freedoms. Put exactly, since dealing/meeting with terrorist crimes must be carried out systematically and consistently, and requires the relatively severe measures (as compared with other crimes), sometimes there is an anxiety that states (even systems based on democracy and rule of law) may lose rationality and moderation way and in framework of combating terrorism, the state itself commit violating or limiting the human rights. Human rights are threatened by both terrorists and the states victimized by terrorist actions. Therefore face with a kind phenomenon of terrorism-human rights circularity. Thus the main purpose of this article is to describe and explain the causal relation between these two concepts and to present the appropriate solutions in order to meet this global problem.
  • Mostafa Malakootian, Meysam Tahery Bon Chenari Page 271
    The thought and viewpoint of Imam Khomeini about government and political system and the impacts of traditional or modern viewpoints on his thought always has been important for scientists and theory makers.For accurate understanding of imam's thought, one of the best ways is surveying imam khomeini's viewpoints about the bases and essential elements of the "Modern state": sovereignty, government, territory and nation. This survey pointed out to the comprehensiveness and priority of imam's thought to the west scientist,s viewpoints about the bases of state.
  • Jahanshir Mansoori Moghaddam, Ali Esmaeli Page 283
    Iran's foreign policy discourse of "Islamic democratic peace" changed to "justice-oriented fundamentalism" during the years 1384 - 1387. Notable features of the new discourse include questioning international norms, adopting aggressive approach towards the West, particularly the United States, revising the policies of Iran by giving priority to relations with nations and movements seeking justice around the world. This article applies "coherence model" of "James Rosenau" to explain this change and argues that the international system and individual factors (Ahmadi-nejad's character and beliefs) play a more significant role than other factors (role, state and community).
  • S. Ahmad Movassaghi, Nesa Zahedi Page 301
    Considering increment in fundamentalism movements in recent decades, especially in Islamic society, objective of this work is to survey and analyzing effect of social crisis and globalization on development of fundamentalism movements in Egypt. This assay is up to answer that what is the role of social crisis as major variant and globalization as intensifier on emergence of fundamentalism movements in Egypt? The hypothesis is that a set of social crisis and globalization are the major factors in emergence of such movements in Islamic society and Egypt. To this end we’ve presented the issued in abstract, then we have worked on discuss theoretical frame and definitions and meaning, and then we will work on the effect of social crisis and globalization on emergence of fundamentalism in Egypt. And finally we will finish with conclusion.
  • S. M. Mosavi Page 321
    One of the basic subjects in political sociology of every society is the nature of stat in that society.The states have different economical social culture and political nature.The essay studies the political nature of the state in studies the political nature of the state in iran during Pahlavi period, from the view point of transition to democracy.The aim of study the political nature of the state here is to example the implementation of peoples sovereignty and the interaction between citizen and government.The basic question in this approach is to illuminate that the political nature of the state in Pahlavi`s period in iran in that what discourse or semi-discourse frame works shapes.The author`s hypothesis is that the type of relation between people and government has determining role in political nature of the system from the view point of transition to democracy.In this regard, the nature of the state in iran this the refered period has been expose to the changes and therefore, in the process of democratization in this period has experienced the frameworks of pseudo-modern despotic state, discourses and semi-discourses of authoritrain-bureacratic state, autocrat state and rentier authoritarian state
  • Ahmad Naghib Zadeh, Salman Sadeghi Zadeh Page 335
    All of us have heard about the Asian South East miracle many times. In the situation that dependency and world system theories was whimpering over the third world countries, the countries of this region experienced highest economic growth in history in according to WB. Many of researchers believe that this have been achieved by making economic development prior and suspending other development aspects. In this article we are trying to inquire this problem in different aspects and demonstrate that economic development in this region has been not only accompanied by cultural development and political reforms but also rooted in mentioned fields. Thus we have adopted Weberian framework of development theory to show different aspects of development are interacted and enabled only on an appropriate context of developed culture and reformed political system.
  • Akbar Valizadeh Page 349
    Sanctions as a tool to pressure and coercion in promotion of foreign policy goals in mind and its literature has been introduced as one of the most arguable and non-definitive literature on international relations. According to the available space on domestic and international sanctions against Iran, this study has tried some of these new approaches and perspectives in relation to the efficiency of sanctions, particularly economic sanctions from the perspective of international political economy and to explain.