فهرست مطالب

سیاست - سال چهل و دوم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1391)

فصلنامه سیاست
سال چهل و دوم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1391)

  • 420 صفحه، بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/05/20
  • تعداد عناوین: 21
|
  • الهه ابوالحسنی صفحه 1
    دموکراسی به معنای حکومتی است که مردم در اداره امور سیاسی مشارکت می کنند. اما این واژه در گفتمان ها و دوره های مختلف معانی متفاوت داشته است. در این مقاله نگاهی گذرا به مفهوم دموکراسی داریم و اینکه در اواخر قرن بیستم، دموکراسی در کشورهای دموکراتیک با چالش هایی روبرو شده است و نظریه پردازان برای حل مشکلات دموکراسی بحثی تازه را تحت عنوان:Governance” «یا»حکمرانی«مطرح کرده اند. آنها معتقدند برای رهایی از بحران دموکراسی باید»از حکومت مردم سالار به حکمرانی مردم سالارانه«رسید. در این گفتار به این سوال می پردازیم که حکمرانی مردم سالارانه چیست؟ و کارکرد آن در جوامع دموکراتیک چه باید باشد؟
    کلیدواژگان: دموکراسی، حکمرانی، حکمرانی مردم سالارانه
  • حمید احمدی، آرش بیدالله خانی صفحه 21
    در یکی دو دهه اخیر بنیاد گرایی و فرقه گرایی مذهبی در جنوب آسیا از جمله پاکستان از رشدی چشم گیر برخوردار بوده است؛ به طوری که این کشور امروزه به مرکز بنیادگرایی و افراطی گری در آسیا شهره است. یکی از جلوه های افراطی گری در پاکستان، شکل گیری گروهی است که به اصطلاح طالبان پاکستان یا تحریک طالبان پاکستان نامیده می شود.این گروه به لحاظ ریشه ها، ایدئولوژی و جهت گیری عینی پیچیدگی خاص دارد و با القاعده و طالبان افغانستان از منظر تشکیلاتی و فکری گره خورده است. بر همین اساس، مقاله حاضر استدلال می کند، عوامل و بسترهای بوجود آورنده طالبان پاکستان و ساختار داخلی و عملیاتی این گروه که در جستار پیش رو تجزیه و تحلیل می شود؛می تواند در آینده نظم و امنیت داخلی پاکستان و به تبع آن بر کل منطقه تاثیر گذار باشد و آن را به چالش بکشد.
    کلیدواژگان: طالبان، پاکستان، بنیادگرایی، امنیت، مذهب، افغانستان
  • علی اردستانی صفحه 39
    شاید مهم ترین ویژگی مطالعات مربوط به اندیشه سیاسی در ایران، تاکید بر وجود اندیشه سیاسی مستقل و مدون در باب دولت در ایران باشد. این اندیشه که از آن تحت عناوین مختلف نظیر «اندیشه ایران شهری»، «خردمزدایی» و مانند آن یاد می شود، موید آن است که سازمان دولت در ایران از پشتوانه نظری مستحکم برخوردار است و بر اساس آن عمل می کند. در مقاله حاضر تلاش می شود در پرتو دو نظریه استبداد شرقی و پاتریمونیالیسم به بررسی این موضوع و قوت نظری آن پرداخته شود. در همین راستا، تلاش می شود به بررسی این موضوع پرداخته شود که بنیاد دولت در ایران بیش از آنکه مبتنی بر اندیشه ای خاص و مدون باشد، ریشه در مقتضیات و ضرورت های عملی داشته است.
    کلیدواژگان: دولت، آرته، اشه، فره ایزدی، زرتشت، اندیشه ایران شهری، پاتریمونیالیسم، استبداد شرقی
  • سیدداود آقایی، روح الله قادری کنگاوری صفحه 59
    از بحث برانگیز ترین استدلال های مربوط به گسترش سلاح های هسته ای، این نظریه است که «بیشتر می تواند بهتر باشد»؛ نظریه ای که بوسیله کنت والتز، نظریه پرداز نئورئالیسم (رئالیسم ساختاری) در اوایل دهه 1980 مطرح شد. این نظریه که واکنش هایی متفاوت را به دنبال داشت؛ نظریه ای است که بر اساس آن، گسترش(افقی) تدریجی تسلیحات هسته ای به سایر کشورها نباید موجب نگرانی و ترس باشد؛ بلکه باید از آن استقبال کرد. هدف اصلی این مقاله نقد نظری این دیدگاه و تبیین نوع ارتباط میان اشاعه هسته ای و امنیت یا ناامنی منطقه ای و جهانی است. مسئله ای که این مقاله درصدد پاسخگویی و تبیین آن است اینکه آیا اشاعه تسلیحات هسته ای در سطح منطقه ای و جهانی به ثبات و امنیت منجر خواهد شد یا برعکس، موجبات ناامنی و بی ثباتی را فراهم خواهد آورد؟. استدلال بر این است که که هر افزایشی در تعداد اعضای باشگاه هسته ای نه تنها امنیت و ثبات منطقه ای و بین المللی را به طور دائم و پایدار بدنبال نخواهد داشت؛ بلکه خطر رویارویی و جنگ هسته ای را افزایش و تشدید خواهد کرد. در این نوشتار، نخست جهت فهم موضوع، ابتدا به تاریخچه گسترش هسته ای اشاره و پس از تبیین مفهوم بازدارندگی هسته ای، انگیزه ها و نیات هسته ای شدن و همچنین نقد نظری نظریه نئورئالیسم، به واکاوی و نقد دیدگاه های موافقان و مخالفان گسترش هسته ای می پردازیم. در نهایت راهکارهایی جهت حفظ صلح و امنیت منطقه ای و بین المللی ارائه خواهد شد.
    کلیدواژگان: گسترش هسته ای، بازدارندگی هسته ای، نئورئالیسم، بازیگران غیر دولتی، امنیت جهانی
  • سیدمحسن آل سیدغفور صفحه 81
    مشروطه مهم ترین آوردگاه سنت های فکری- سیاسی متفاوت ایرانی، اسلامی و غربی و سنت های تلفیقی برآمده از آنها است. در این میان، اصحاب سنت اسلام فقاهتی در تباین، سازگاری یا ناسازگاری سنت اسلامی با سنت لیبرال غربی راه هایی متفاوت را پیمودند. در این پژوهش از آن دسته از فقها و مراجعی که در خوانش مجدد از اسلام؛ معتقد به سازگاری سنت ایرانی/اسلامی با سنت غربی بودند به عنوان سنت اسلام نواندیش یاد می شود. این سنت با استناد به آیات و روایات اسلامی نه تنها مشروطه را بر خلاف شریعت نمی یافت؛ بلکه از آن به عنوان آموزه ای اسلامی یاد می کرد که به بوسیله غربیان از مسلمانان به عاریت گرفته شده بود و آنک به تعبیر نائینی هذه بضاعتنا ردت الینا شده بود. اما در عین حال، این سنت از سوی برخی از روشنفکران ایرانی متهم به عدم شناخت و آگاهی صحیح از مشروطه و مبانی آن شد. در پی این مفروض است که شکست مشروطه را هم بر این اساس مورد ارزیابی خود قرار می دهند. این پژوهش با رویکردی مبتنی بر اصالت تعدد فرهنگ ها و یافته های تاریخی بر این فرض استوار است که مشروطه ی ایرانی در سنت اسلام نواندیش مفهومی است که در بستر فرهنگ ایرانی – اسلامی و مبتنی بر تفکر مدرن به صورتی آگاهانه نشو و نما یافته است. از این رو، حقیقت و معنای مشروطه را نه در فرهنگ غربی بلکه باید در جامعه ی ایرانی جست که مفسران ایرانی- اسلامی در خوانشی نوین متناسب با آن فرهنگ به آن دست زده اند.
    کلیدواژگان: مشروطه، سنت اسلام نواندیش، مشروطه ی ایرانی اسلامی، بازی زبانی
  • پریسا امیری فرد صفحه 99
    این مقاله تلاشی در مطالعه ساختار ذهنیت اجتماعی جامعه ایران در شرایط تثبیت گفتمان اسلام سیاسی است. با وقوع انقلاب اسلامی در ایران، اسلام سیاسی به مثابه ایدئولوژی مرکزی نظام سیاسی جدید از موقعیتی مسلط و تقریبا بلامنازعه برخوردار گردید. اما نزاع های سیاسی شکل گرفته در سال های بعد موجب شکل گیری تفاسیر دینی گوناگون به خصوص از اسلام سیاسی شد. از این رو، در این سال ها ما همواره با برداشت های مختلفی از دین مواجه بوده ایم. در پژوهش پیش رو با انتخاب میدان تحلیلی انتخابات ریاست جمهوری دوره های سه گانه (اول پنجم و هفتم) به تحلیل سازوکار مزبور می پردازیم. شیوه مطالعه، روش تحلیل گفتمان است.
    کلیدواژگان: دین، گفتمان، مشروعیت، نظام ادراک اجتماعی، افکار عمومی
  • محمود جلالی، صفورا بنی نجاریان صفحه 117
    بررسی وضعیت زنان نشانگر روند تدریجی توسعه حقوق مدنی و سیاسی آنان در ایران است. با این حال، این توسعه بطور واقعی از دوره قاجاریه و با نهضت تنباکو و بخصوص انقلاب مشروطیت شروع شده و در دوران حکومت پهلوی اول و دوم ادامه یافته است. مشارکت زنان ایرانی در فعالیت های سیاسی در طول انقلاب اسلامی و پس از آن غیر قابل انکار است. با این حال، هنوز مشارکت زنان در امور جامعه و سهم عادلانه آنان از امکانات در ایران با موانع حقوقی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی مختلفی مواجه می باشد. این امر اثراتی نامطلوب بر توسعه کشور بر جای گذاشته است
    کلیدواژگان: توسعه، حقوق مدنی سیاسی زنان، ایران
  • کیامرث جهانگیر، محمدباقر یوسف نیا پاشا صفحه 133
    علم سیاست به تبع علوم انسانی دانشی ایستا و تغییرناپذیر نبوده و برخلاف علوم تجربی دائم در حال تغییر و تبدیل است. این تغییر و تبدیل متناسب با مقتضیات جوامع گوناگون صورت می گیرد؛ چرا که مفاهیم بنیادی و اصلی علم سیاست مانند قدرت زمانی کاربرد درست خود را خواهند داشت که با فرهنگ نظام سیاسی مختلف مطابقت پیدا کند. بنابراین، بومی کردن این مفاهیم مطابق هنجارها و ارزش های نظام های سیاسی امری ضروری در جهت نیل به کارکردهای درست این علم است. از این منظر بدیهی است وقایع جمهوری اسلامی ایران را نمی توان صرفا با نظریه های سیاسی جوامع دیگر تحلیل کرد؛ بلکه ضروری است با تغییراتی این الگوها را مطابق با هنجارهای جمهوری اسلامی بومی و سپس وقایع جامعه را با آنها تحلیل کنیم. این مقاله تلاش دارد امکان بومی سازی علم سیاست در جمهوری اسلامی ایران را از منظر سازه انگاری با استفاده از روش هرمنوتیک (تفسیری) مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: بومی سازی، علم سیاست، جمهوری اسلامی ایران، سازه انگاری هویت
  • سیدمجید حسینی صفحه 151
    در رویکردهای سنتی به مطالعه فرهنگ سیاسی، عمدتا بر شاخص های عینی و قابل کمی کردن نظیر میزان مشارکت سیاسی، جامعهپذیری، انتقال ارزش های اجتماعی یا متغیرهای مرتبط با روانشناسی سیاسی مثل رویکرد مردم به دولت، میزان اعتماد به نظام سیاسی تاکید میشود. در این نگرش ها معنایی که مردم به تحولات سیاسی میدهند عمدتا تحت تاثیر متغیرهای عینی دیگر قرار داشته و لذا روشن و فاقد ابهام تلقی میشود. در رویکردهای جدید عمدتا متاثر از مطالعات فرهنگی، نحوه شکلگیری معنا و به تبع آن تفسیر تحولات سیاسی خود فرایندی مستقل است و میتواند شاخص تحولات در فرهنگ در حالت کلی و فرهنگ سیاسی در حالت خاص باشد. ساختارهای فرهنگی و سیاسی یا به تعبیری گفتمان های مسلط در جامعه در فرایند معنادهی به پدیده های سیاسی خود را نشان میدهند و از این رو مطالعه این فرایند میتواند ما را به درک تحولات در ساختارها و گفتمان ها رهنمون شود. مقاله حاضر درصدد مطالعه ارتباط میان معنادهی به فیلمهای مخاطب و تحول در فرهنگ سیاسی میباشد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، فیلم پر مخاطب، قدرت، هژمونی، تفسیر متن، صنعت فرهنگی، سینما
  • غلامحسین دهقانی صفحه 167
    همزمان با انعقاد معاهدات بین المللی خلع سلاحی و عدم اشاعه؛ برخی کشورهای توسعه یافته عضو این معاهدات بین المللی؛ رژیم های موازی دیگری تحت عنوان رژیم های چند جانبه کنترل صادرات ایجاد کردند. این رژیم ها بر خلاف معاهدات بین المللی به روی همه کشورها باز نیستند. عضویت در آنها شرایطی خاص را می طلبد و به جز کنترل نقل و انتقال تسلیحات، نقل و انتقال مواد و کالاهای دو منظوره دارای کاربرد صلح آمیز و فن آوری های نوین را نیز کنترل می کنند و علیه برخی کشورها محدودیت اعمال می کنند. این رژیم ها که به عنوان ابزار فشار سیاسی نیز مورد سوء استفاده قرار می گیرند با دیگر تعهدات اعضای آنان تحت معاهدات بین المللی خلع سلاح و عدم اشاعه مغایرت دارند. در این تحقیق به بررسی جایگاه رژیم های عدم اشاعه و کنترل صادرات در نظریه های روابط بین الملل می پردازیم و به این سوال پاسخ می دهیم که ایجاد و تقویت این رژیم ها بوسیله کدامیک از نظریه های روابط بین الملل قابل توجیه است. نتیجه گیری می شود که مبنای ایجاد رژیم های بین المللی عدم اشاعه عمدتا نظریه های نهادگرایی لیبرال، نئولیبرال و نظریه وابستگی متقابل است. ولی پایه رژیم های کنترل صادرات عمدتا در نظریه های نو واقع گرایی و اندیشه های ناسیونالیسم اقتصادی قرار دارد و ناشی از گفتمان قدرت و مفهوم خودی و غیر خودی است؛ آنگونه که پسا ساختارگرایان می گویند.
    کلیدواژگان: قدرت ملی، امنیت ملی، توزیع توانمندی ها، واقع گرایی، کارکرد گرایی، عدم اشاعه، کنترل صادرات
  • احمد دوست محمدی صفحه 183
    از موضوعاتی که امروزه در ادبیات سیاسی جهان به طور مکرر از آن سخن گفته می شود، قضیه «هولوکاست» است. بر اساس این داستان، یهودیان مدعی هستند که در جریان جنگ جهانی دوم، شش میلیون یهودی به دستور شخص هیتلر و با نیات نژاد پرستانه و یهود ستیزانه نابود شده اند.امروزه باگذشت حدود هفت دهه از آن جنگ خانمانسوز، در سایه همت و شجاعت تعدادی اندک از محققان در غرب که معروف به «مورخان تجدید نظر طلب»هستند، دروغ بودن داستان هولوکاست به طور علمی و مستند به اثبات رسیده است.سئوال این است که چرا یهودیان چنین دروغ بزرگی را جعل کردند؟ در این تحقیق ثابت خواهیم کرد که جعل داستان هولوکاست صرفا یک «مظلوم نمایی» نزد افکار عمومی جهان بود تا یهودیان، به ادعای خودشان، «آواره» و «مظلوم» بتوانند حضور اشغالگرانه و غاصبانه خود را در سرزمین فلسطین توجیه کنند و البته،با ادعای خسارت از آلمان، بودجه لازم برای تاسیس دولت اسرائیل را در آنجا فراهم آورند.
    کلیدواژگان: یهودستیزی، مظلوم نمایی، سرزمین موعود، دولت یهود، هولوکاست، تجدید نظر طلبی
  • محمد سمیعی صفحه 205
    ایدئولوژی تضاد در عرصه سیاسی معتقد به تفاوت ذاتی بین «خود» و «دیگران» و برتری مطلق و بدون قید و شرط «خود» است. پس از مروری گذرا بر چند گونه از این ایدئولوژی در غرب در چند سده اخیر، این نوشته به بررسی ایدئولوژی تضاد بین اسلام و غرب و روند طرح آن در دنیای کنونی می پردازد. در ادامه با نگاهی گذرا به نظرات ادوارد سعید در این زمینه، دو نمونه رایج از این تفکر، یکی از غرب و دیگری از شرق مورد بررسی قرار می گیرند. در پایان استدلال می شود که چرا منطق ایدئولوژی تضاد، فارغ از اینکه توسط غرب بر ضد شرق به کار گرفته شود یا بالعکس، غیر قابل دفاع، خطرناک و کلا از منظرهای سیاسی، فلسفی و اخلاقی فاقد ارزش است.
    کلیدواژگان: اسلام، غرب، شرق شناسی، غرب شناسی، ایدئولوژی تضاد سیاسی
  • محسن عبدالهی صفحه 225
    پست مدرنیسم، رویکرد مسلط بر نظریه پردازی در عصر جهانی شدن است. بر این اساس، مفاهیم اجتماعی و سیاسی متفاوت از گذشته رقم زده می شوند. توسعه سیاسی نیز از این رویکرد تاثیر گرفته و از نگرشی نوین برخوردار شد که از پیشرفت دانش، فناوری های تولید و گسترش ارتباطات و مبادله اطلاعات در سطوح و ابعاد مختلف منشا گرفته است. در نتیجه، معیارهای آن متحول شد، تحولی که در تعریف، توصیف و تبیین توسعه در عصر حاضر مشهود است. روابط قدرت نیز در این چهارچوب به گونه ای دیگر شکل گرفته اند و دولت، جامعه مدنی و شهروندی از این برانگیختگی بی بهره نمانده اند. سطوح و ابعاد توسعه هم دستخوش تداخل و تلفیق شده است؛ در مقطعی الگوهای انتزاعی و جزمی، در برهه ای الگوهای عینی و تجربی و گاهی همراهی، تعامل و نیز تضاد مشاهده می شود. به نظر می رسد که رویکردهای متعلق به عصر نوگرایی از توان کافی برای تجزیه و تحلیل توسعه سیاسی برخوردار نباشند. پرهیز از تقلیل گرایی، مخالفت با جزمیت گرایی و مطلق گرایی، نفی عقل گرایی و علم گرایی افراطی، دفاع از نسبی گرایی و ارزش های سنتی و همراهی با نوگرایی در راستای شناخت تعامل دولت، جامعه مدنی و شهروندی و رسیدن به الگویی مناسب برای توسعه در قرن بیست و یکم در خور توجه است.
    کلیدواژگان: پست مدرنیسم، توسعه سیاسی، جهانی شدن، دولت، جامعه مدنی، شهروندی
  • فرهاد عطایی، زهرا عالی صفحه 243
    حمایت های آمریکا از اسراییل از عوامل اصلی تاسیس و تداوم حیات این کشور در منطقه خاورمیانه بوده است که در سایه جانبداری و کمک های ایالات متحد آمریکا به کشوری قدرتمند تبدیل شده است. این مقاله تلاشی است برای بررسی و شناخت «روابط ویژه» که بین دو کشور وجود دارد. پس از بحثی در باب حمایت دولت های آمریکا و افکار عمومی این کشور از جنبش صهیونیسم و دعاوی یهودیان در مورد استقرار حاکمیت یهود در فلسطین در سال های پیش از تشکیل کشور اسراییل، کمک های گسترده و نامتعارف آمریکا به این کشور از ابعاد اقتصادی، نظامی و سیاسی بررسی و امتیازات خاص اسراییل در بهره مندی از این کمک ها نشان داده می شود. در بخش پایانی با بهره گیری از یافته های نظرسنجی های متعدد، حمایت مردم و افکار عمومی ایالات از کشور اسراییل بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: ایالات متحده آمریکا، صهیونیسم، اسراییل، کمک خارجی، افکار عمومی
  • ناصر فرشادگهر صفحه 271
    سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)و سازمان جهانی تجارت؛ دو سازمان بین المللی مشهور در عرصه اقتصاد جهانی هستند. با وجود این، دو سازمان مزبور اغلب دو نقش کاملا متضاد را در اقتصاد ایفا می کنند: سازمان جهانی تجارت با قوانین خشن بازار و اوپک با دستکاری بین دولتی قیمت های نفت. اوپک نقش اساسی را به عنوان موسسه ای برای مذاکرات، قوانین و تعیین قیمت ها دارد و سازمان جهانی تجارت به عنوان سازمانی پیشرو در مذاکرات و قوانین برای تمام اقلام قابل تجارت است. این مقاله به بررسی این امر می پردازد که «آیا نظام تجارت چند جانبه بین المللی جایی برای تطابق با اوپک به عنوان یک سازمان دارد؟ » همچنین نقاط اتصال این دو سازمان در اقتصاد بین المللی و نقش مورد انتظار از آنها در صنعت نفت را تجزیه و تحلیل می کند.
    کلیدواژگان: اوپک، سازمان جهانی تجارت، بازار نفت، اقتصاد جهانی، قیمت نفت، سهمیه های مقداری، تولید نفت، عرضه، مذاکرات
  • داود فیرحی صفحه 287
    آیت الله بهشتی از جمله رهبران تاثیرگذار در جریان انقلاب اسلامی و تاسیس نظام جمهوری اسلامی در ایران است. در این مقاله کوشش شده است؛ دیدگاه این فقیه شهید درباره «رهبری و حکومت» مورد ارزیابی قرار گیرد. این ارزیابی با توجه به نظریه «امت و امامت» و نیز دیدگاه ها و نظرات وی درباره برخی اصول عمده قانون اساسی مصوب 1358 جمهوری اسلامی ایران انجام شده است. تلاش شد، تفسیر شهید بهشتی از برخی مفاهیم عمده شیعه نظیر امامت، اجتهاد و حکومت به اجمال مطرح شود و آنگاه نسبت رهبری یا ولایت فقیه با حاکمیت ملی، قانون اساسی، حزب، آزادی و انتخاب انسان و... تحت بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: امت، امامت، رهبری، ولایت فقیه، حزب، جمهوری اسلامی، ایران
  • عباس مصلی نژاد صفحه 311
    امروزه، مسئولیت اجتماعی از مفاهیم کهن خود، همانند نوع دوستی و کمک های انساندوستانه فراتر رفته و طیف گستره فعالیتهای دولت در سطوح محلی، ملی و بین المللی را در بر می گیرد. از آنجا که مسئولیت اجتماعی دولت در حوزه های مختلف وجود دارد؛ بنابراین، سیاستگذاری اقتصادی باید در ارتباط با موضوعاتی همانند حقوق اجتماعی، بهداشت، سلامت، فعالیت بخش خصوصی و نقش شرکت ها در توسعه اقتصادی انجام پذیرد. هر یک از حوزه های یاد شده بخشی از فرآیند مسئولیت اجتماعی و سیاستگذاری اقتصادی دولت ها را شامل می شود. بنابراین، دولتی می تواند مسئولیت بیشتری در حوزه اجتماعی عهده دار شود که اولا، از قابلیت های زیرساختی برخوردار باشد؛ ثانیا، بتواند از قابلیت های خود در ارتباط با مسئولیت اجتماعی اش در برابر جامعه و ساختار قدرت در کشور استفاده کند. درباره مسئولیت اجتماعی دولت در برابر گروه های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی نظریات مختلف ارائه شده است. تمامی تحلیلگران مسائل سیاستگذاری عمومی بر این اعتقاد هستند که مسئولیت اجتماعی دولت ها بیانگر چگونگی حمایت آنان از سازمان ها، نهادها، شرکت ها و گروه های اجتماعی است. در این مقاله تلاش می شود تا عوامل، ضرورت ها و بستر های ساختاری اجرای مسئولیت اجتماعی دولت از طریق سیاستگذاری اقتصادی مورد بررسی قرار گیرند. در این ارتباط، عوامل مختلف می توانند بر چگونگی و روند مسئولیت اجتماعی دولت در برابر بخش خصوصی تاثیرگذار باشند. از جمله این عوامل و مولفه ها می توان به نقش موضوعات سیاسی، مولفه های رقابتی، عوامل اخلاقی و قانونی اشاره داشت. مسئولیت اجتماعی دولت ایجاب می کند تا بستر تحرک گروه های مختلف اقتصادی- اجتماعی را فراهم آورده و بخشی از وظایف دولت در حوزه عمومی به آنان واگذار شود. این مقاله براساس رهیافت ساختاری- کارکردی در سیاستگذاری اقتصادی تدوین شده است.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی دولت، حوزه عمومی، حوزه خصوصی، عوامل رقابتی در مسئولیت اجتماعی، عوامل قانونی مسئولیت اجتماعی، عوامل اخلاقی مسئولیت اجتماعی دولت
  • مصطفی ملکوتیان، خرم بقایی، هومن نیری صفحه 333
    نظریه پردازان حوزه انقلاب با ارایه نظریه های متعدد و بعضا ناسازگار علاقه مندان این حوزه را با سردرگمی مواجه ساخته اند. از این رو برخی درصدد برآمده اند تا با طبقه بندی این نظریه ها اندکی از این سردرگمی کاسته و راه را برای مطالعه انقلاب هموارتر سازند. در این بین جک گلدستون از جمله افرادی است که به دسته بندی انقلاب ها تحت عنوان نسل های انقلاب پرداخته است. وی سه نسل از نظریه های انقلاب را شناسایی کرده و بر این باور است که با توجه به نقطه ضعف هایی که این سه نسل در تبیین انقلاب ها با آن مواجه بوده اند، در حال حاضر ما در حال گذار به سوی نسل چهارم نظریه های انقلاب هستیم که در مقام مقایسه با سه نسل نخست از قابلیت تعمیمی بیشتری برخوردار بوده و می تواند در نقش مکمل سه نسل پیشین ظاهر شود. مقاله حاضر بر گونه شناسی نظریه های انقلاب از دیدگاه گلدستون استوار می باشد.
    کلیدواژگان: انقلاب، نظریه انقلاب، گونه شناسی نظریه ها، نسل های نظریه ها، نظریه توصیفی، نظریه تعمیمی، نظریه ساختاری
  • علی اشرف نظری صفحه 351
    آیزایا برلین در صدد بر آمده است تا نشان دهد چگونه تضاد میان مونیسم و پلورآلیسم خود را در دو مفهوم بسیار متفاوت از آزادی یعنی آزادی «مثبت» و «منفی» جلوه گر ساخته است. اساس نگاه کثرت گرای برلین مبتی بر این فرض است که امکان های بسیار برای انتخاب وجود دارد که قابل تلفیق و ترکیب نیستند و باید با آزادی عمل میان آنها دست به انتخاب زد. او در صدد بر می آید با رد مونیسم معرفتی، پایه های کثرت گرایانه روش خود را بنیان نهد و اندیشه و عمل را از حوزه ای تک سویه به حوزه ای چند سویه مبدل کند تا از این راه دغدغه اصلی او یعنی فراهم کردن بستر های آزادی تحقق یابد. فرضیه مقاله حاضر این است که «آیزایا برلین با بهره گیری از روش کثرت گرا و محور قرار دادن گزینش و انتخاب (هم در سطح فردی و هم در سطح جمعی)، نظریه ای درباره آزادی حداکثری با محوریت آزادی منفی ارائه کرده است». هدف اصلی مقاله، ارائه رویکردی تحلیلی- انتقادی درباره مفهوم آزادی و بازشناسی دو مفهوم آزادی مثبت و منفی در اندیشه سیاسی آیزایا برلین است. با این هدف، ابتدا روش شناسی، سپس مفهوم آزادی و مفاهیم آزادی مثبت و منفی در اندیشه سیاسی برلین مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مونیسم، آزادی مثبت و منفی، آیزایا برلین، گزینش، عقلانیت، اندیشه سیاسی
  • نورالدین نعمتی صفحه 371
    دولتمردان آمریکایی پس از جنگ دوم جهانی با درک اهمیت موقعیت ژئوراهبردی و ژئوانرژی، راهبرد خود را در خصوص ایران تغییر دادند و راهبرد جدید سد نفوذ را تدوین کردند. بر اساس این راهبرد، دفاع از ایران را مساله حیاتی و مرتبط با امنیت ملی و منافع کشور خود دانستند. دولتمردان ایران نیز با درک شرایط بین المللی و منطقه ای پس از جنگ دوم، اندیشه راهبردی نیروی سوم را تداوم بخشیدند و با درگیر کردن آمریکاییان در امور کشور، بستر را برای فعالیت های دیپلماتیک فراهم کردند و با بهره گیری از شرایط بوجود آمده بر بحران های داخلی فائق آمدند و توانستند استقلال و تمامیت ارضی کشور را حفظ کنند.
    کلیدواژگان: ایران، ایالات متحده، شوروی، انگلیسی، راهبرد، ژئوانرژی، ژئوراهبردک
  • نمایه مقالات در 4 شماره سال 1390
    صفحه 391
|
  • Elahe Abolhasani Page 1
    Democracy is a form of government in which all the people of a country can vote to elect their representatives. Democracy is not a new concept in the world, but in developed countries, in different discourse, it has new meaning. Democracy encountered crisis in the end of 20th century. Some thinkers believe to diffuse crisis of democracy, a way is to establish governance. This means that democracy must be transfer to democratic governance. How can it be down? In this article I am trying to answer this question. I discuss how democracy can be changed to democratic governance.
    Keywords: democracy, governance, democratic governance
  • Hamid Ahmadi, Arash Baidollah Khani Page 21
    Over the past decade or so, fundamentalism and religious factionalism in southern Asia including Pakistan have been on the rise significantly in a way that that country has been named the heartland of fundamentalism and extremist movements in Asia. The creation of the so-called Taliban of Pakistan is one of the features of extremism. Pakistani Taliban has a complex structure, ideologically, and has intertwined with Al-Qaeda and Taliban in Afghanistan, structurally. Accordingly, this article argues that the factors creating Pakistani Taliban would challenge this country's internal order and security and that of the whole region.
    Keywords: Taliban, Pakistan, Fundamentalism, Security, Religion, Afghanistan
  • Ali Ardestani Page 39
    It seems the most important of feature studies about the government in Iran is related to the existence of an independent and articulated political thought in the country. This thought from which is mentioned under different names of "kingship" or "Iranian" thoughts and so on, indicates the organization of government in Iran has based on a powerful theoretical back and worked on it. This article attempts on the light of two theories of oriental despotism and patrimonialism to study its theoretical cohesion. In the same order, it efforts to show the foundation of government in Iran mostly is concentrated not to an articulated and special thought but to practical imperatives and necessities.
    Keywords: Government, Iranian thought, Charisma, kingship thought, Oriental despotism, Patrimonialism
  • Seyed Davood Aghaie, Rouhollah Ghaderi Kangavari Page 59
    One of the most controversial logics related to the spread of nuclear weapons is the theory of "more may be better" which was put forward in the early 1980s by the theorist of neorealism (structural realism) theory، Kenneth Waltz. This theory that is followed by different responses، is a theory according to which، gradual spread (horizontal) of nuclear weapons to other countries should not lead to anxiety and fear, rather it should be welcomed. The main aim of this article is theoretical critique of this viewpoint and explanation of the sort of relation between nuclear spread and regional and global security or insecurity. The issue that this article is about to answer and explain is that whether this issue, the spread of nuclear weapons in the regional and global level, results in stability and security or, on the contrary, in insecurity and instability. This article reasons that any increase in the number of nuclear club members, not only is not followed by international and regional stability and security consistently and permanently, but it will increase and intensify the risk of confrontation and nuclear war. In this article, first, to get on the point, the history of nuclear spread is pointed out, and after explaining the nuclear deterrence concept, motivations and intentions of nuclearization, as well as the theoretical critique of the neorealism theory. We will address the analysis and critique of the viewpoints of proponents and opponents of nuclear spread. Finally, some guidelines are provided to maintain international and regional peace and security.
    Keywords: Nuclear spread, Nuclear deterrence, Neorealism, Non, state actors, Global security
  • Seyed Mohsen Aleghafour Page 81
    Mashrooteh is the most important ground for different Iranian Islamic and west mental- political traditions and their outcome compilation traditions. Members of Islamic Fiqh tradition had different ideas about consistency or inconsistency Isalmic tradition with liberal tradition. In this search a group that believe in consistency Islamic tradition with liberal tradition known as liberal Islam. This tradition with Quran signs and Islamic narratives using tried to prove that liberal tradition is not opposite to Islam tradition but mashrooteh is Islamic concept basically that liberal tradition had borrowed it from Moslems. In spite of some Iranian intellectuals accused liberal Islam tradition to unknown and misapprehend to Mashrooteh and its bases. On this assumption they examine Mashrooteh failure. This article use historical texts to search that their judgment is true or not? Methodologically was The choice of liberal Islam correct? and was it on Islamic Iranian culture and tradition or not?
    Keywords: Mashrooteh, Liberal Islam tradition, Islamic Iranian mashrooteh, Mashrooteh understanding, Intellectual assumption
  • Parisa Amirifard Page 99
    This essay is a studying the structure of the social mentality of the Iranian society in establishment situation of political Islam discourse. After the event of the Islamic revolution in Iran, Political Islam as the central ideology of the new political system gained a dominant and almost incontestable position. Political disputes constituted in the following years led to the genesis of particularly diversified religious interpretations of Political Islam. Therefore, during the years we have confronted different understandings of religion. These narrations, regarding the important role of religion in the social mentality, lead the public opinion into a kind of agency with the final purposes of the reproduction of current order legitimacy. This essay selecting the analytical field of the presidency elections in three periods (first, fifth and seventh) analyses the said mechanism. The method proposed here is that of discourse analysis.
    Keywords: Religion, Discourse, Legitimacy, Social Mentality, Public Opinion
  • Mahmoud Jalali, Safoura Baninajarian Page 117
    Throughout the history of the world, the types of governments and administrative systems of societies have had direct impacts on the rights of human beings in general and on those of women in particular. A study of the status of women in different periods of history, and from different aspects, demonstrates that women have been struggling for their rights from the beginning. Over the passage of history, e.g., in pre-historic times, there was a time when there existed no huge gap between men and women and even woman domination can be seen. Gradually, by the growth of economy and advancement in ownership and accumulation of goods, concentration of wealth in the hands of mainly men, led to the monopolization by men of decision-making. Little by little, this led to the creation of inequality of various kinds between men and women in that some are of the view that the only solution to this inequality is to make a positive discrimination in favour of women. As the achievements of this article illustrate, over the past century, the participation of women in the public life of the international society shows an evolutionary progress of their affairs. The advancements in the last decades of the 20th century have developed the said participation. The increasing attention of the world community to human rights and the achievements in the field, together with decolonization movements has made this progress stronger. These developments have had impacts on the world including the Islamic countries.
    Keywords: Politico, Legal Status of Women, Feminism, History of the World, International Law, International Relations
  • Kiamars Jahangir, Mohammadbagher Yousofnia Pasha Page 133
    Following to humanities, science of policy is not static and unchanging, unlike experimental (science) is which are constantly changing and modifying. this modification happens to suit the requirements of various communities. Because, these fundamental concepts like power will have their proper function. When they are compatible with culture of different political systems.so, customization of these concepts according to local norms and values of political systems are essential in order to achieve correct functions of this science. Obviously, form this point, events of Iran can not only be analyzed with the theory of other societies, but it is essential accompanied with some changes, these models should be customized in accordance with the norms of our community and them we analyze events of our society with them. This essay tries to scrutinize, the possibility of customization of political science in Islamic republic of Iran, in terms of constructivism using the hermeneutics studies.
    Keywords: Customization, Politics, Islamic republic of Iran, Constructivism, Identity
  • S. Majid Hosseyni Page 151
    In traditional approaches to political culture studying, generally the main focus is on objective and quantitative criteria's such as political involvement rates, sociability, transferring social values or variables relating to political psychology including people's approach to state and the amount of trust to political system. In these attitudes, the meanings that people give to political transformations mainly affected by objective variables and hence they are clear and unambiguous. In new approaches that generally affected by cultural studies, the way of formation of meaning and interpreting its following political transformations is an independent process and can be a criteria for transformation in culture generally and political culture privately. Cultural and political structures or in the other word, the dominant discourses in society show themselves in sense giving process to political phenomenon's and therefore, the studying of this process can help us to achieve an overall understanding of transformations in structures and discourses. The present article attempts to study the relationship between sense giving to high viewer films and transformation in political culture.
    Keywords: Political culture, High viewer films, Power, Hegemony, Text Interpretation, Cultural industry
  • Gholamhossein Dehghani Page 167
    Despite being the member of the international disarmament and non-proliferation conventions i.e. Non-Proliferation Treaty (NPT), Chemical Weapons Convention (CWC) and Biological Weapons Convention (BWC) which include their own specific export control regimes, some developed countries established parallel export control regimes that are against their commitments under aforementioned international instruments. These ad-hoc regimes are not open to all members of international community. These regimes would have always been used as a political leverage against targeted states by imposing restrictions and sanctions against them. They restrict the transfer of dual use equipment and materials and high-technology and know-how to targeted states that negatively affect their development process. This article examines how international relations theories can justify the establishment of international as well as ad-hoc non-proliferation regimes. We concluded that the conclusion of International non-proliferation instruments are based on liberal, neo-liberal and interdependence theories while establishing export control regimes are justified by constructivists, economic nationalists and post modern theories.
    Keywords: National Power, National Security, Distribution of Power, Realism, Functionalism. Non, Proliferation. Disarmament
  • S. A. Doust Mohammadi Page 183
    One of the subjects that has been repeatedly addressed in current world political literature, is the story of Holocaust. Based on this story, the Jews claim that during World War 2, by the order of Hitler and with the intention of racism and Anti-Semitism, 6 million Jews were annihilated" extermination camps". Today, after nearly 7 decades from that devastating war, thanks to the endeavor and courage of a small number of conspicuous scholars in the west, the falsehood of the story has scientifically and documentally been demonstrated. The question is that why the Jews fabricated such a big lie? The answer is that the fabrication of Holocaust story was merely a show of the Jews’ being oppressed before the world public opinion, so that, the, so-called, “wandering “and “oppressed”, Jews could justify their occupance and usurpation of Palestine and, of course, by demanding indemnity from Germany, provide required budget to establish the state of Israel there.
    Keywords: Anti, Semitism, Oppression, The Promised Land, Jewish State, Holocaust, Revisionism
  • Mohammad Samiei Page 205
    Ideology of political dualism reads that there is dichotomy between us and them, between the self and others. Following a brief review of the history of political dualism this paper focuses on the ‘West-and-Islam dualism.’ Considering ideas of two influential and inspiring dualists one from the Western camp and the other from the East, this paper aims to critically evaluate the philosophical assumptions of this ideology. The main argument of the paper is that political dualism, regardless of being used by whom against whom, is a flawed and dangerous political ideology.
    Keywords: Islam, The West, Orientalism, Occidentalism, Political dualism
  • Mohsen Abdollahi Page 225
    Post-Modernism is a predominant approach in theory making while globalizing process. Accordingly, social and political concepts are figured so different from the past epochs. Political development is affected by this approach and is entitled a new attitude which originates from progressing of sciences, production technologies, telecommunications and information exchanging in all sides and levels. As a result, the change in criteria of development, has led in changing of definition, description and explanation, regarding post modern theories. Power relation, including state, civil society and citizenship, encounters this paradigmatic shift. Sometimes we observe dogmatic and abstract beliefs, sometimes identical and empirical views, and also accompaniment, interaction and contraction among them. Probably, modern attitude can’t analyze the recent problems of political development. Reductionism, dogmatism, absolutism, severe rationalism and scientism are avoided. Relativism and referring to the values and identity of traditional era by considering the norms of Enlightenment Age is obviously important, while recognizing relations between state, civil society and citizenship in attaining an applied pattern for political development in 21st century.
    Keywords: Post, Modernism, Political development, Globalization, State, Civil society, Citizenship
  • Farhad Ataie, Zahra Alee Page 243
    The American support for Isreal has been one of the main reasons for the creation and survival of the state of Israel. This paper looks at the “special relation” that exists between the United States and Israel. After a review of the continued support of successive American administrations of the state of Israel, the paper examines the various financial, military and free aid granted to Tel Aviv since the birth od the Zoinist state in 1948. The paper also shows that popular support for and public opinion in favor of Israel had remained strong since then.
    Keywords: United States, Israel, financial aid, military aid, public opinion
  • Naser Farshadgohar Page 271
    The Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) and the World Trade Organization (WTO) are two of the most visible international economic institutions today. but, they are aften associated with two diametrically opposed players in the global economy. the WTO with the savage rules of the market and OPEC with the demonized intergovernmental manipulation of prices. OPEC has pivotal role as the forum for the negotiations, regulation of petroleum supplies and ultimately of prices and the role of the WTO as a foremost forum of negotiations and regulations of trade in virtually all tradable items at large. This article inquires some lights on the issue of whether the multilateral trading system has any room to accommodate OPEC as an organization and to analyze the interface between these two organizations in the existing international economic order and their respective roles over the petroleum industry.
    Keywords: OPEC, WTO, Oil market, Global economy, Oil price, Quantitative quotas, Oil production, Supply, Negotiations
  • Davood Feirahi Page 287
    Ayatollah Beheshti (1928-1981) is one of influential leaders during the Islamic Revolution (1979) and the establishment of the Islamic Republic in Iran. This article focused on his view about "leadership and governance". We try to assess his theory of "nation and leadership". Also, his views on some major principles of the Islamic Republic of Iran’s constitution, adopted in 1358 are reviewed. Dr. Beheshti has special Interpretation on the certain concepts such as Shiite Imamate, ijtihad and government. In this paper, the relationship with this interpretation with of his views about the supreme leadership, sovereignty, constitution, freedom, parties, etc. have been investigated.
    Keywords: Ayatollah Beheshti, Iran, Islam, leadership, Sovereignty, Constitution, Freedom, Parties
  • Abbas Mosallanejad Page 311
    Today, Social Responsibility goes far beyond of its old concepts -philanthropy and donations and is instead all responsibility that a government should do for their engagement in their local national and international duties. Since the social responsibility of government is unlimited, Economy Policy should cover the notions such as social law, public health, private sectors competitive and ethical factors. Each of aforementioned domains is a part of social responsibility and economic policy; therefore, it is obvious that a government will undertake more social responsibility if firstly provides structural capacities and secondly use of its capacity toward the society and authority power of the country. There are different theories regarding social responsibility of government from Viewpoints of political, economical and social groups. Public policy analysts believe that social responsibility of government reveals the supportive intends of government in front of organizations, institutions, corporations and social groups. Social responsibility of government has been taken into consideration since 1960 decades when the multi-national and private companies played crucial role in national, regional and international governance. Attempt has been made by the author to study the factors, components, principals and structural capacities in enforcing the social responsibility of government through economic policy. Transition of some public duties to economic and social groups is one of the realizations of the government's social responsibilities. This paper has been organized on accordance with structural- functional approach in economic policy.
    Keywords: Social responsibility of Government, Public Sector, Private Sector, Competitive factors of SR, Legal Factors of SR, Ethical Factors of SR of Government
  • Mostafa Malakootian, Khorram Baghayee, Hooman Nayeri Page 333
    Revolution theoreticians have declared contending and approximately incompatible theories, caused in bewilderment among concerned field enthusiasts. As a result, some have intended to categorize these theories till reduce bewilderment, and make them easier to study. One of these theoreticians is Jack Goldstone who at first categorized theories of revolution into three generations. But after the beginning of 1990s, he suggests, we are transferring into fourth generation of revolution theories that considering the defects of first three revolution theories in explaining revolutions and has more generality in comparison with previous generations, so can be used as complementary beside three previous generations.
    Keywords: Revolution, Revolutionary Theory, Typology of Theories, The Generations of Theories, Descriptive theory, General theory, Structural theory
  • Aliashraf Nazari Page 351
    Isaiah Berlin on Berlin, trying to show how the conflict between monism and pluralism in two very different concepts of freedom, the freedom to "positive" and "negative" effects, is critical matter. Pluralistic view of Berlin is characterized by the assumption that many possibilities exist for the selection and field of freedom. Main hypothesis of this paper is that "using Isaiah Berlin and pluralistic approach to the selection and choice (both individual and collective level), a theory about the centrality of freedom with negative offers maximum freedom." The main purpose of this paper presents an analytical and critical approach about the concept of freedom and recognition both positive and negative concept of freedom in the political thought of Isaiah Berlin.
    Keywords: Monism, Negative, positive liberty, Isaiah Berlin, Selection, Rationality, Political thought, Field of freedom
  • Noorodin Nemati Page 371
    Considering Iran's geo-political and geo-energy situation, American statesmen changed their usual strategy towards Iran into the new strategy of containment. Upon this, they conceived vital situation of Iran as an important part of their national security. In Iran's part, taking into account the international and regional situation, statesmen were developing the third force by getting involved the United States in the country's affairs. Iranian statesmen were concerning of their relations with the United States as main part of their thinking to overcome a chain of foreign and domestic crises which stemmed from geo-political and geo-energy situation of Iran. This was imagined as main way of keeping the country's independence.
    Keywords: Iran, The United States, Soviet Union, Strategy, Geo, politics, Geo, energy