فهرست مطالب

فصلنامه سیاست
سال چهل و سوم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • کیومرث اشتریان، راضیه امامی میبدی صفحات 3-19
    توسعه نگارش پیشینه پژوهش در دانشگاه ها و مراکز پژوهشی مستلزم آموزش و ترویج آن در دپارتمان های علمی و پژوهشی و هدایت گام به گام دانشجویان برای انجام آن است. در این راستا، این مقاله به اقدامات عملی نگارش پیشینه پژوهش پرداخته و مرور سیستمی را به عنوان متدولوژی انجام آن معرفی می کند. مرور سیستمی به لحاظ لوازم متدولوژیک و گستردگی آن و امکاناتی که لازم دارد معمولا در موسسات پژوهشی و برای اهداف ویژه ای کاربرد دارد. همچنین خود می تواند به صورت مطالعه یا پژوهشی مستقل مطرح شود در حالیکه مرور سنتی معمولا مقدمه ای برای پژوهشی جدید توسط پژوهشگران یا دانشجویان تلقی می شود. به رغم مزایای مرور سیستمی، پیشنهاد اصلی ما در این مقاله آن است که با توجه به وضعیت فعلی پژوهش در کشور و عدم انسجام آن و ناشناخته بودن بسیاری از مطالعات و عدم استفاده از دستاوردهای آنها، مرور سنتی نیز باید به مثابه مطالعات مستقل مورد حمایت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پیشینه پژوهش، مرور سیستمی، مرور سنتی، راهنمای عملی
  • سید مهدی ساداتی نژاد صفحات 23-45
    نقش برجسته و تاثیر گذار استاد شهید مرتضی مطهری در آشنائی نسل جوان با اسلام ناب و مبارزه با انحرافات فکری و نهادینه سازی افکار اسلامی در مسیر انقلاب شکوهمند اسلامی به رهبری امام خمینی (ره)، نیاز به شناخت این شخصیت و دوران حیات علمی و مسائلی را که وی در دهه چهل و پنجاه با آن روبرو بوده است، بیشتر آشکار می نماید. بر اساس روش شناسی اسکینر برای شناخت یک شخصیت باید به بسترها و زمینه های شکل گیری شخصیت وی توجه نمود، شش مشخصه بارز این دوره که به مثابه بستر تاثیر گذار و شکل دهنده به شخصیت شهید مطهری قابل مطالعه می باشد عبارتند از فضای استبدادی دوره پهلوی، فعال شدن جریان های مارکسیستی، فعال شدن جریان های لیبرالیستی ناسیونالیستی، فعال شدن جریان های روشنفکری دینی، تحولات درون حوزوی و شروع نهضت امام خمینی. کنکاش در زندگی سیاسی و علمی استاد مطهری بیانگر آن است که ایشان هم از این موضوعات تاثیر پذیرفته و هم در مواجهه با آنها واکنش ایجابی در نظریه پردازی و تحول آفرینی داشته و در چنین فضایی، فعالیت علمی سیاسی و مبارزاتی خود را دنبال نموده است. لذا مسیری که این مقاله می پوید تسهیل کننده مولفه های شناخت این متفکر نواندیش حوزوی و مقطعی است که او در آن زیست نموده است.
    کلیدواژگان: فضای سیاسی اجتماعی، ایران، شهید مطهری
  • حمید احمدی*، سجاد ستاری صفحات 49-68
    مقاله درصدد تحقیقی تئوریک در ماهیت و علل اقتصاد سیاسی توسعه نیافتگی خصوصی سازی در ایران و درک فرایند تاریخی مستمری است که طی آن، هسته در حال گسترش سرمایه داری دولتی همچنان در تاریخ ایران معاصر به شکل حادی بازتولید و توسعه یافته و در مقابل، بخش خصوصی اقتصاد از زمینه های محدودی برای مالکیت، انباشت سرمایه، رشد و ایفای نقش در فرایند توسعه ایران برخوردار بوده است. مقاله با استفاده از یک رهیافت نظری جدید نشان می دهدکه چگونه فهم ماهیت و منطق درونی گرایش نخبگان مسلط در هر پارادایم قدرت به اقتصاد دولتی یا اقتصاد بازار، بدون توجه به فرایند تاریخی تکوین، تکامل و تعین یا استقرار آن پارادایم قدرت در جامعه و بویژه ماهیت نظم موردنظر سرآمد و شارحان اصلی آن پارادایم قدرت در حوزه «انباشت، هژمونی، هویت و مشروعیت» (به مثابه علیت های ساختی یا هسته مرکزی و سخت پارادایم قدرت) ممکن نیست.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، پارادایم قدرت، خصوصی سازی، اقتصاد بازار، امر توسعه
  • حسین زحمتکش صفحات 69-96
    پژوهش حاضر به تحلیل سیاست های اقتصادی دولت در فاصله سال های 32- 30 می پردازد و شیوه های دولت برای تامین کسری بودجه و ابزارهای ایجاد موازنه در پرداخت های خارجی را مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: کسری بودجه، کسری موازنه تجاری، تورم، سیاست های پولی و مالی، اقتصاد بدون نفت
  • اکبر ولی زاده*، سید محمد هوشی سادات صفحات 99-120
    انرژی به عنوان متغیری ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک، جایگاه ویژه ای را در نظام بین الملل به خود اختصاص داده و دسترسی به منابع انرژی نیز اهمیتی راهبردی پیدا کرده است و به همین علت، هر یک از بازیگران نظام بین الملل درصدد بیان تعریفی از جایگاه خود در مبحث امنیت انرژی در جهان می باشند. در این میان ایران با واقع شدن در مرکز بیضی استراتژیک انرژی و با در دست داشتن دومین منابع نفت خام و گاز طبیعی جهان، جایگاه مهمی را در مباحث امنیت انرژی به خود اختصاص داده است. بر همین اساس و به منظور بهره جستن از این قابلیت خود نیازمند داشتن شرکایی استراتژیک می باشد و برای نیل به این هدف، گروه بریکس به ویژه چین و هند با بازار تقاضای رو به رشد خود برای انرژی در کنار جایگاه تاثیرگذار این کشورها در نظام جهانی، از اهمیت ویژه ای برخوردارند. این پژوهش بر آن است که با روشی توصیفی و تحلیلی به بررسی جایگاه ژئوپلیتیک انرژی ایران بر امنیت انرژی گروه بریکس و مناسبات با این کشورها در حوزه مذکور بپردازد.
    کلیدواژگان: بریکس، ایران، روسیه، نفت و گاز، ژئوپلیتیک انرژی، ژئواکونومیک، برزیل، هند، چین
  • مصطفی ملکوتیان، سید هدایت الله عقدایی صفحات 121-135
    همزمان با روند رو به تزاید تمایل کشورهای مختلف به استفاده از گاز طبیعی برای تامین انرژی مورد نیاز خود، هند نیز جهت گیری سیاست انرژی خود در طی سال های اخیر را به سمت و سوی افزایش استفاده از گاز طبیعی برای تامین انرژی مورد نیازش متمایل ساخته است. سیاست مداران هندی برای نیل به این هدف گزینه های مختلفی را پیش روی خود مشاهده می کنند، گزینه هایی که انتخاب هریک از آنها به وسیله سیاست مداران هندی با توجه به اهمیت تامین امنیت انرژی برای این کشور می تواند تاثیرات معناداری را بر دیگر سیاست های هند به ویژه بر سیاست خارجی این کشور بر جای بگذارد. لذا این پرسش مطرح می شود که بهترین گزینه برای تامین گاز طبیعی مورد نیاز این کشور برای آینده چیست؟ در این مقاله ضمن بررسی و مقایسه گزینه های موجود برای تامین گاز طبیعی مورد نیاز هند نشان می دهیم که بهترین گزینه برای تامین گاز طبیعی مورد نیاز این کشور، واردات گاز از طریق خط لوله انتقال گاز بین المللی به طور همزمان از مرزهای شمال شرقی (میانمار) و مرزهای غربی هند (ایران) است.
    کلیدواژگان: امنیت انرژی، هند، گاز طبیعی، محیط استراتژیک، سیاست انرژی
  • سید رحیم ابوالحسنی، سعید عطار صفحات 139-157
    این نوشتار، مقدمه ای است به رویکردی جدید در سیاست و کانون محوری آن، دولت که در آن، دولت به عنوان مکان نزاع شبکه هایی دانسته می شود که می کوشند تا سهم بیشتری از توان تصمیم گیری در مورد منابع کمیاب را در اختیار بگیرند. مقاله با پرسش از چیستی تحلیل شبکه ای آغاز و در نهایت به خطوط اصلی رویکردی در تحلیل دولت که آن را «سیاست شبکه ای» می نامد می پردازد. در سیاست شبکه ای جایگاه، اصل محوری کنش ورزی، قدرت سیاسی موضوع نزاع، و کسب سهم بیشتر از قدرت، مهمترین هدف از کنش ورزی سیاسی است. رویکرد سیاست شبکه ای به عنوان شیوه خاصی از تحلیل دولت، رویکردی در ادامه جریان بازگشت به موضوع اصلی علوم سیاسی یعنی دولت است. نوشتار حاضر، طرحی اولیه از چارچوب تحلیلی سیاست شبکه ای را ارائه کرده است.
    کلیدواژگان: دولت، دولت کاوی، تحلیل شبکه ای، سرمایه اجتماعی، سرمایه مجتمعی، رویکرد سیاست شبکه ای
  • سید احمد موثقی صفحات 159-181
    توسعه در پیوند با ناسیونالیسم و دولت های ملی و توسعه خواه در اروپا آمریکا و برخی از کشورهای آسیایی و غیره آن محقق شد ولی امروزه در عصر جهانی شدن، ناسیونالیسم و دولت ها با چالش های جدی مواجه شده اند. کشورهایی که تا دهه 1980 توانستند به کمک این گونه دولت ها در قالبی ملی توسعه یابند، در فرآیند جهانی شدن نیز می توانند از فرصت ها و امکانات حاصله استفاده کرده و رقابتی عمل کنند و جهانی شوند. اما در اکثر کشورهای جهان سوم که دولت ها فاقد جهت گیری های ملی و توسعه ای بودند، در دوره جهانی شدن در وضعیت بسیار شکننده تری از نظر نیل به اهداف کلان ملی و توسعه ای قرار دارند و نمی توانند به آسانی توسعه یابند. این مقاله درصدد است با توجه به ماهیت فرآیند جهانی شدن و ضعف و ناکارآمدی دولت ها، این وضعیت شکننده و دشوار را بررسی و تحلیل نماید.
    کلیدواژگان: ناسیونالیسم، توسعه، دولت ملی، دولت توسعه خواه، دولت رقابتی، جهانی شدن، سرمایه داری، نئولیبرالیسم
  • جلال درخشه، امید شفیعی قهفرخی صفحات 185-201
    بدون تردید مقوله «خوشبختی و سعادت»، از مسائل بنیادین و پرسش های دیرینه و پایدار بشر به شمار می آید که بسیاری از مکاتب دینی و فکری نیز آن را مد نظر داشته اند. بررسی متون دینی و سخنان پیشوایان دین در رابطه با سعادت بشر و شناخت بهتر این مفهوم از دیدگاه آنان می تواند بر نحوه زندگی فردی انسان و حتی جهت گیری ها و سیاست گذاری های کلان جامعه تاثیر گذارد. این پژوهش بر آن است تا با تمرکز بر موارد به کارگیری ریشه «سعد» در نهج البلاغه امیرالمومنین، به دریافت منظور امام علی (ع) از «سعادت» بپردازد. در این مقاله با توجه به کاربرد ریشه «سعد»، به دسته بندی موارد کاربرد این ریشه، و نیز گیرنده سعادت، اعطاکننده آن، ماهیت آن، سعادت دنیوی و اخروی و رابطه امور اخلاقی، دینی و معرفتی با سعادت پرداخته شده و برخی از الزامات و پیامدهای آن برای سیاست بیان گردیده است.
    کلیدواژگان: امام علی، سعادت دنیوی، سعادت اخروی، نهجالبلاغه
  • سید محمدرضا احمدی طباطبایی*، وحید کرباسی صفحات 203-221
    ورود آموزه های مدرن در حوزه ی سیاست و جامعه به کشورهای اسلامی، در دوران معاصر، عکس العمل های مختلفی را به دنبال داشته است و بحث چگونگی تطابق و یا عدم تطابق آموزه های دینی و سنتی با مفاهیم مدرن سیاسی و اجتماعی یکی از مهمترین دغدغه های جامعه دینی و روشنفکران دین اندیش، به خصوص در دوره مشروطه، محسوب می شده است. بر همین اساس، سوال اصلی که این پژوهش به دنبال پاسخ آن می باشد، بر این محور متمرکز شده که «عالمان دینی و مراجع مشروطه خواه بر پایه ی چه اصول و مبانی دینی و عقلی، مستظهر به مبانی اصولی و فقهی، در تطبیق نسبی مفاهیم سیاسی مدرن با آموزه های اسلامی تلاش کرده اند؟».
    کلیدواژگان: فقه سیاسی، دولت مدرن، مشروطیت، آزادی، مساوات
  • علیرضا ازغندی*، مهدی آقاعلیخانی صفحات 225-243
    ایران و عربستان روابط پر فراز و نشیبی را در دوران پیش و پس از انقلاب پشت سر گذاشته اند. پیش از انقلاب، نقش آمریکا و پس از انقلاب در برخی برهه ها به واسطه نقش و سیاست های نخبگان حاکم، دو کشور به رغم عوامل داخلی، منطقه ای و بین المللی واگرایی، در جهت دوستی حرکت کردند. اما عوامل متعددی در سطوح مختلف موجب گردیده است تا پس از انقلاب، روابط دو کشور غیردوستانه شده، با تعارض و واگرایی همراه شود. هدف تحقیق این است که ضمن بررسی عوامل واگرایی در روابط دو کشور، عوامل منطقه ای واگرایی میان ایران و عربستان به ویژه دوره (2011-2005) را مطالعه کند و بر این اساس این فرض مطرح است که مسایل عراق، لبنان و به ویژه بحرین مهمترین عوامل منطقه ای واگرایی در روابط دو کشور و تلاش برای توسعه نفوذ در منطقه، مهمترین علت منطقه ای بی ثباتی در روابط ایران و عربستان است.
    کلیدواژگان: روابط ایران و عربستان، واگرایی، شیعیان، بحران بحرین، حزب الله لبنان
  • نورالدین نعمتی صفحات 245-261
    روس ها در اواخر دهه 1970 با حمایت مالی و نظامی نتوانستند دولت وابسته به خود را در افغانستان حفظ نمایند و برای حفظ نفوذ خود و تثبیت موقعیت آن، افغانستان را اشغال نمودند. در این میان، نیروهای مقاومت افغان ضمن برخورداری از حمایت بین المللی و جهان اسلام، برای حفظ استقلال و تمامیت ارضی کشورشان به مقابله با شوروی پرداختند. نتیجه یک دهه مقاومت، عقب نشینی ارتش شوروی از افغانستان بود. در مطالعات مربوط به این موضوع، بیشتر به نقش ایالات متحده و «عرب های افغان» پرداخته شده است، اما این مقاله در نظر دارد ظرفیت مقاومت این نیروها را در دهه 89-1979 مورد بررسی قرار دهد. فرض مورد نظر مقاله این است که مقاومت نیروهای جهادی بومی افغان در برابر تهاجم شوروی بنیاد اصلی مقاومت در اخراج روس ها بوده و پشتیبانی نظامی ایالات متحده و کشورهای جهان اسلام اگرچه مهم بوده، اما در سایه این مقاومت قابل بررسی است.
    کلیدواژگان: نیروهای جهادی، افغانستان، عرب های افغان، اتحاد شوروی، ایالات متحده
|
  • Kioomars Ashtarian, Razieh Emami Meibodi Pages 3-19
    Following the first part of our article on Literature Review and Systematic Review، in this second part we elaborate in detail the importance of systematic review and its method to improve the skills in this regard. To prepare a literature review، one has to define research domain، to find appropriate sources، to organize findings، to validate prior researches، and to put them in logical sequence. By systematic review we mean aggregating researches to be verified (quantitatively in preference). It help us elaboration and examination of theories.
    Keywords: Literature Review, Systematic Review, Graduate students, researches, Methodology
  • Seyed Mehdi Sadatinejad Pages 23-45
    The brilliant and effective role of Shahid Motahari in 40&50 decades in familiarizing the young generation with pure Islam، struggling thinking deviation and institutionalizing Islamic thoughts in line of Islamic Revolution led by Imam Khomeini reveal the need to know Motahari and his scientific life and era. To know a person according to Quentin Skinner the bases and fields in which his characteristics have been formed should be taken into account; the effective features influencing on the character of Shahid Motahari may include: the dictatorship space of Pahlavi era، activation of Marcsism، Nationalism &Liberalism activities، religious Intellectualism، changes within Hozah، and beginning of Imam Khameini movement. Studying the political and scientific life of Dr. Motahari indicates that he has both been influenced from and reacted affirmatively on theorization and transformation space in which he followed his scientific، political and challenging activities. So this paper tries to facilitate understanding recognision categories of this thinker of Hozah and his time.
    Keywords: political, social status, Shahid Motahari –Iran
  • Hamid Ahmadi*, Sajjad Sattari Pages 49-68
    Although the macro-economic policies of the country have changed from time to time in the Iranian contemporary history، still the nature and structure of state economy and the integration of the major parts of Iranian economy into the core of state capitalism and its semi-state satellites have been maintained. Therefore، the Iranian economy has experienced an identical process due to the lack of transition from state and semi-state capitalism to a logical and balanced synthesis of the functions of state and market in the economy. The primary concern and central objective of this article are to investigate the political-economic nature and causes of the non-development of privatization and to understand the continuous historical process during which the core of state capitalism has been acutely developed and reproduced in the contemporary history of Iran. In contrast، it endeavours to demonstrate، the private sector of Iranian economy has only enjoyed limited chances of and conditions for generating [property] ownership، capital accumulation، and economic growth، as well as for playing a key role in the power structure of political economy and development process in Iran. The article critiques the reductionist nature of the existing literature on the subject، and shows، by using a new theoretical approach called the “paradigm of power،” that it is not possible to understand the nature and internal logic of the tendency of the dominant elite in Islamic Republic paradigm of power towards the development of state capitalism and non-development of private sector in economy without taking into account the historical process of the formation، evolution، and establishment of this paradigm of power in society and particularly without considering their preferred nature of order in the areas of capital accumulation، hegemony، identity and legitimacy (as metonymic causations or the central and hard core of these paradigm of power).
    Keywords: political economy, paradigm of power, privatization, market economy, Development
  • Hossein Zahmatkesh Pages 69-96
    This study analyzes Iranian government''s economic policies within the years 30-32 and focuses on its approaches to deal with deficit and its means of making a balance in foreign payments.
    Keywords: Budge Deficit, Trade balance deficit, Inflation, Monetary, fiscal policies, economy with out oil
  • Akbar Vali Zadeh*, Mohammad Houshisada Pages 99-120
    The BRICS has already appeared as the main challenging rival for the Western-dominated economic model and this trend will most likely continue in coming years. Obviously، energy security would be a top priority for this new emergence coalition، particularly China and India، while Russia and Brazil are the least dependent of energy import and South Africa sits in the middle. Global energy demand will increase، so non-hydrocarbons grow faster than hydrocarbons، however natural gas is the fastest-growing fossil fuels in the energy markets all over the world. As a result، energy relationships with other hydrocarbon-rich countries، notably main gas suppliers، outside the BRICS، seem vital. Iran، as the second hydrocarbons holder worldwide with its outstanding geo-economic geo-politics and geo-strategic position، is situated in the centre of the global ‘strategic energy ellipse’ and even becomes more significant. Therefore، energy relationship between Tehran and the BRICS could be influential on both side''s energy security in the future.
    Keywords: BRICS, China, India, Russia, Brazil, hydrocarbons, geo, economic, geo, politics, energy security
  • Mostafa Malakootian, Seyed Hedayatollah Aghdaee Pages 121-135
    Along with increasing demand and trend of the various countries for using from Natural Gas for supplying their required energy، India has changed its Energy Policy direction toward more use from Natural gas in order to supply its required energy in recent years. For achieving to this goal، Indian Politicians have faced various alternatives، which selecting each of them، due to the importance of the securing the energy supply for this country، can have significant influences on other Indian Policies especially in the field of Foreign Policy of this country. Therefore this question will be raised that what is the best alternative for supplying the Natural Gas for the Future of this Country? In the present study، we have attempted to compare the available alternatives for supplying the Required Natural Gas for India; which the best choice for supplying the required Natural Gas for this country is Gas Import through the International Gas Transformation Pipe Line، simultaneously from the North-Eastern Borders (Myanmar) and Western Borders (Iran) of India.
    Keywords: The Energy Security, India, Natural Gas, Strategic Environment, Energy Policy
  • Seyed Rahim Abolhassani, Saeed Attar Pages 139-157
    This paper is an introduction to new approach in politics and its central focus، state. In this approach، the state is a struggle place where a number of politics networks try to take more share of ability to make decision about scarce resources. The paper begins with a question of what network analysis and finally analyzes basic framework of “Network Politics” in state’s analysis. In network politics، taking a position is the main reason for the action، the political power is the subject of struggle and the main goal of political action is to take more share of power. “Network Politics Approach” as a way of state’s analysis is a continuation of bringing the state back. This paper has offered preliminary analysis framework of network politics.
    Keywords: State, State analysis, Network analysis, Social capital, Complex capital, Network Politics Approach
  • Seyed Ahmad Movassaghi Pages 159-181
    Development in Europe، United States of America، and in Asia realied through nationalism and by national and developmental states. But، in the era of globalization، nationalism and the states have faced with serious challenges the countries that have developed till 1980s by these kinds of states، can enjoy the opportunities of the globalization process and become competitive and global. But، the majority of third world countries which did not have these kinds of states and orientations، are in an extremely weak position in the globalization period and cannot reach to the their developmental and national goals and cannot become developed. This article analyse this difficult situation، with regard to the nature of globalization process and the weakness and inefficiency of the states.
    Keywords: Nationalism, Development, National State, Developmental State, Competitive State, Globalization, Capitalism, Neoliberalism
  • Jalal Dorakhshah, Omid Shafiai Ghahfarokhi Pages 185-201
    Without doubt، «happiness and salvation» is one of the old and fundamental problems of human being; many schools of thought paid attention to this question. Study of religious texts and quotes of religious leaders on this concept، can affect on personal lifestyle and even the overall direction and policy of society. This paper is looking for focus on areas of application of «sa''adah» derivatives in Nahj Al-balaghah in order to understand Imam Ali''s view on happiness. Subject to these derivatives، this paper categorizes areas of applications and identifies receiver، donor and nature of happiness، and discusses earthly bliss and eternal salvation، and relationship between happiness and moral، religious، and epistemic affairs; also pays attention to requirements and implications of this discussion for political affairs.
    Keywords: Imam Ali, earthly bliss (happiness), eternal salvation (happiness), Nahj Al balaghah
  • Mohammad Reza Ahmady Tabatabai*, Vahid Karbasi Pages 203-221
    When the new waves of modern world about liberty، equality and constitutional government reached to Islamic countries، The reaction of Jurists and religious leaders was different. The main dispute has been concentrated on how and in which way we can compare and adapt the modern concepts of politics to Islamic doctrines''? In this article we are going to answer to this question «how and based on what traditional and rational reasons، theologians and shi''a religious leaders tried to compare and adapt new concepts of politics and constitutional government to Islamic approach?»
    Keywords: political jurisprudence, constitutionalism, modern state, equality, liberty
  • Alireza Azghandi*, Mahdi Aghaalikhani Pages 225-243
    There have been great ups and downs in relations between Iran and Saudi Arabia before and after the Islamic Revolution of Iran. For the US role before the revolution along with the ruling elite''s role afterwards، both countries stepped toward friendship. However، after the revolution، their relations have been deteriorated. The research aims at inspecting the general reasons of disintegration between these two، particularly the regional grounds since 2005 to 2011. The hypothesis suggests the developments in Iraq، Lebanon and especially Bahrain as the most important regional drives for this disintegration as well as the both sides'' effort to expand their authority in the region as the main regional cause for instability in their relations.
    Keywords: Iran, Saudi Arabia Relations, Disintegration, The Shiite, Bahrain Crisis, Lebanon's Hezbollah
  • Noorodin Nemati Pages 245-261
    In the late 1970s، the Soviets could not save their Afghani dependents in power even by providing them huge military and financial aids. As a result، they decided to occupy Afghanistan. Having support from Islamic world and international society، Afghan resistance forces fought against the Soviets to defend their country’s independence and integrity. After a decade of struggle and jihad، they were successful to force the Soviet army leave Afghanistan. Previous research on this subject has emphasized the role of the United States and Afghan Arabs and undermined the role played by the Afghan resistance. This paper intends to study the political and military aspects of the movement. The paper concludes that the Afghan resistance has had a leading role in forcing the Soviets out of the country، and that other factors have had only subsidiary roles.
    Keywords: Afghanistan, Jihadi forces, the Soviet Union, the United States, Afghan Arabs