فهرست مطالب

سیاست - سال چهل و ششم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1395)

فصلنامه سیاست
سال چهل و ششم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/24
  • تعداد عناوین: 14
|
  • شجاع احمدوند* صفحات 3-21
    به زعم کاستلز، بنیادگرایی برساختن هویتی برای یکسان سازی رفتار فردی و نهادهای جامعه با هنجارهای برگرفته از احکام خداوند توام با مرجعیتی مقتدر است که واسطه خدا و بشریت است. قرار گرفتن ایشان در فضای سرکوب موجب بروز تمایلات خشونت طلبانه در آنها می شود. اینان تفسیر خود از دین را مطلق و در مرکز هستی می پندارند. آنها دچار خودشیفتگی افراطی اند. این خودشیفتگی موجب می شود تا تمام حقیقت را در انحصار خود ببینند و دیگران را مفسد، مرتد و منحرف بدانند. اوضاع نامناسب معیشتی و ناعادلانه مردم در برخی کشورها نیز این گرایش را تقویت کرده است. این وضعیت در مورد گروه های یهودی که اغلب با اوضاع نامساعد اقتصادی – اجتماعی و ناهنجاری مواجه اند کاملا صدق می کند. بدین سان، پرسش مقاله این است که ظهور گروه های بنیادگرا با خصلت های پیش گفته و به خصوص گرایش به خشونت معلول چیست؟ در این میان، جایگاه علل روان شناختی کجاست؟ پاسخ خود را بر این فرضیه استوار کرده ایم که: بنیادگرایی ریشه در ناکامی های فردی و اجتماعی افراد و گروه های قومی خاص دارد که در قالب واکنش های افراطی هم به جامعه سنتی و هم به جامعه مدرن ظهور پیدا می کند. بررسی این فرضیه با استفاده از چارچوب نظری تد رابرت گار در کتاب چرا انسان ها شورش می کنند؟ انجام می گیرد.
    کلیدواژگان: بنیادگرایی، بنیادگرایی یهودی، روان شناختی، خشونت، محرومیت نسبی، ناکامی، پرخاشگری
  • سید داود آقایی صفحات 23-42
    دانشجویان پیرو خط امام در 13 آبان 1358 در اعتراض به پناه دادن ایالات متحده آمریکا به محمدرضا پهلوی و با این فرض که آمریکا با حضور شاه در آن کشور در تدارک توطئه ای همانند توطئه کودتای 28 مرداد 1332 است و ماموران دیپلماتیک و کارکنان کنسولی آمریکا در تهران نیز از طریق جاسوسی و ارتباط با برخی عناصر مشکوک در داخل در صدد براندازی نظام نوپای جمهوری اسلامی ایران هستند، واکنش نشان دادند و سفارت آمریکا در تهران را اشغال کردند. دولت آمریکا نیز در پی ناکامی های سیاسی در روند حل موضوع به راه حل حقوقی مبادرت ورزید و 25 روز پس از اشغال سفارت یعنی در 29 نوامبر 1979 دادخواستی را در دبیرخانه دیوان بین المللی دادگستری به ثبت رساند. براساس این دادخواست که در لایحه آمریکا نیز تکرار شده است، این کشور مدعی بود دیوان مطابق با چهار عهدنامه بین المللی شامل کنوانسیو ن های وین 1961 و 1963 در مورد روابط دیپلماتیک و کنسولی و نیز عهدنامه مودت، روابط اقتصادی و حقوق کنسولی بین ایران و ایالات متحده منعقده در 1955 و نیز کنوانسیون تعقیب و مجازات جرایم علیه اشخاص مورد حمایت بین المللی به سال 1973، که هر کدام جداگانه صلاحیت دیوان را تایید می کنند، می تواند به دادخواست آمریکا پاسخ مثبت دهد. به هر حال در این مقاله به دلایل و استنادات آمریکا، اعتراض سطحی ایران که طی دو نامه به دیوان منعکس شد و دلایل و براهین دیوان در حکم نهایی صادره و به طور کلی روند طی شده در این پرونده خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: اشغال سفارت آمریکا در تهران، ایران، دیوان بین المللی دادگستری، کنوانسیون روابط دیپلماتیک
  • محسن بیات صفحات 43-65
    پس از سا ل ها تنش بین ایران از یک طرف و آمریکا و متحدانش از طرف دیگر بر سر برنامه هسته ای ایران، برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بین دو طرف به امضا رسید. ویژگی مهم سال های اخیر، تهدید به کاربرد گزینه نظامی علیه ایران بود. این تهدید همراه با افزایش تحریم ها و ممنوعیت های تجاری بود.دلیل کاربرد تهدیدهای نظامی چه بود؟ به طور کلی تهدید نظامی و کارامدی تحریم ها و ممنوعیت های تجاری چه رابطه ای با هم دارند؟ چرا آمریکا و رژیم صهیونیستی در سال های اخیر بارها از تهدید نظامی استفاده کردند؟ بهترین راهبرد واکنشی ایران در وضعیت تحریم و تهدید نظامی، چه راهبردی می توانست باشد؟ در این مقاله در جایگاه پاسخ به این پرسش ها، ابتدا چارچوب نظری جدیدی برای بررسی کنش ها و واکنش های مرتبط با تحریم مطرح می شود که سه پایه مهم و نوآورانه دارد: 1. تعریفی متفاوت و جدید از تحریم و ممنوعیت تجاری؛ 2. تحلیل سود-هزینه مبتنی بر وضعیت و اعمال کنترل بر آن؛ 3. رابطه مکملی ابزارهای سیاست خارجی (تحریم و ممنوعیت تجاری و تهدید نظامی). در قالب این چارچوب نظری و برای پاسخ به پرسش های مطرح شده، این فرضیه مطرح شده است: «در وضعیت اقتصاد جهانی، تبدیل کردن گزینه نظامی از جایگزینی برای تحریم و محدودیت تجاری به مکملی برای آنها، مهم ترین راهبرد آمریکا برای کارامد کردن تحریم ها و ممنوعیت های تجاری علیه ایران بود». با محور قرار دادن این فرضیه و چارچوب نظری در مورد تحلیل کنش ها و واکنش ها در وضعیت تحریم و تهدید نظامی، نتیجه گرفتیم که تهدید به کاربرد گزینه نظامی از طریق تغییر تحلیل سود-هزینه ایران یا شرکای تجاری آن بر کارامدی تحریم ها و ممنوعیت های تجاری تاثیر گذاشته است. همچنین در نتیجه گیری عملی، استدلال کردیم که برای کشورهای مورد تحریم و تهدید نظامی همانند ایران در دوره قبل از برجام، راهبرد «نمایش قدرت نظامی» به عنوان یکی از پایه های مهم سیاست ضد تحریمی می تواند راهبردی مفید باشد و مانع این تاثیر و در نهایت کاهش میزان کارامدی تحریم و ممنوعیت تجاری شود.
    کلیدواژگان: تحریم، جهانی شدن اقتصادی، تحلیل سود، هزینه، راهبرد نمایش قدرت نظامی، کارامدی و ناکارامدی تحریم، ممنوعیت تجاری
  • احمد خالقی دامغانی*، مجتبی نیک فرجام صفحات 67-85
    در روند تحول در عرصه هنر و ادب یک جامعه عوامل گوناگونی دخیل اند. ساخت سیاسی و اجتماعی، و تحولاتی که در بستر آن رخ می دهند، از عواملی اند که همواره ادبیات هر جامعه را تحت تاثیر قرار می دهند. در ایران قرن نوزدهم ادبیات و به ویژه شعر با تاثیرپذیری از ساخت سیاسی- اجتماعی دچار تحولی کارکردی و بنیادین شد؛ شعر درباری جای خود را به شعری با کارکرد سیاسی و اعتراضی داد. در این زمینه هنرمند به واسطه تغییر جایگاه مخاطب خویش از دربار به توده مردم، برای بیان اهداف سیاسی خود به سمت رئالیسم حرکت می کند؛ در این پژوهش، قسمتی از ریشه های تحول شعر مدرن ایران تحت تاثیر ساخت سیاسی- اجتماعی و حرکت آن به سمت رئالیسم بررسی می شود.
    کلیدواژگان: ادبیات، جامعه شناسی هنر، رئالیسم، ساختار سیاسی، ساختار اجتماعی، شعر سیاسی، نقد ادبی
  • صادق زیباکلام*، مختار مظفرپور صفحات 87-107
    پس از انقلاب اسلامی در زمینه اسلامی سازی علوم انسانی در ایران مباحث فراوانی صورت گرفته است. در این پژوهش زمینه هایی که موجب مطرح شدن چنین بحثی در میان اندیشمندان، دانشگاهیان و به طور کلی در سطح جامعه ما شده، بررسی شده است. ریشه های این موضوع به تحولی فکری باز می گردد که به تدریج از اواخر دهه 1320 شمسی در نگرش و بینش دینی اقشار تحصیل کرده و روشنفکر جامعه از یک سو و برخی روحانیان نواندیش از سویی دیگر پدید آمد. زمینه دیگر، به اوایل انقلاب اسلامی باز می گردد که وجود پاره ای ناسازگاری ها میان برخی دانشگاهیان با حکومت اسلامی، چه در قالب فعالیت های گروه های سیاسی دانشجویی مخالف انقلاب مانند گروه های چپ و چه در قالب دیدگاه های عده ای از استادان، به ضرورت اسلامی کردن علوم انسانی و همراه ساختن آن با انقلاب افزود،. سرانجام با پیروزی انقلاب اسلامی تلاش هایی برای عملی کردن این تفکر در قالب انقلاب فرهنگی صورت گرفت.
    کلیدواژگان: اسلامی سازی، دانشگاه، روشنفکران مذهبی، روحانیان نواندیش علوم انسانی، علوم انسانی اسلامی، گروه های چپ
  • ابوالفضل شکوری*، آوات عباسی صفحات 109-128
    اندیشه سیاسی تجدد آمرانه پس از سقوط محمدعلی شاه تا روی کار آمدن رضاشاه به گفتار سیاسی غالب در ایران تبدیل شد. مقاله های سیاسی و اجتماعی نامه فرنگستان مهم ترین نقش را در ترویج این اندیشه سیاسی بر عهده داشته است. در این پژوهش با در نظر گرفتن مقاله های سیاسی و اجتماعی نامه فرنگستان به عنوان یک کنش گفتاری در مورد زمینه فکری و سیاسی دوره انتشار آن، نشان داده شده اندیشه سیاسی تجدد آمرانه پاسخی به بحران ناامنی و بی نظمی، و همچنین شکست آرمان های ترقی خواهانه انقلاب مشروطه در ایران بوده است. پس از آن با بررسی فرایندی که نویسندگان مقاله های سیاسی و اجتماعی این مجله از مشاهده مشکل سیاسی تا ارائه راه حل طی کرده اند، سعی شده فراتر از مواجهه های ایدئولوژیک، تبیینی نظری از پیدایش اندیشه سیاسی تجدد آمرانه و روی کار آمدن رضاشاه در تاریخ معاصر ایران ارائه شود.
    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی، بحران ناامنی و بی نظمی، آرمان های ترقی خواهانه، تجدد آمرانه، نامه فرنگستان
  • محمدعلی شیرخانی*، فریبرز ارغوانی پیرسلامی صفحات 129-149
    هدف این مقاله پاسخ به این پرسش است که مهم ترین زمینه ها و شاخصه های مدل توسعه اجماع پکن و علت قرار گرفتن آن به جای الگوی واشنگتن چیست و چه چالش هایی برای آن قابل تصور است؟ با ارزیابی شاخصه های الگوی اجماع پکن، زمینه هایی ایجابی مانند سیاست خارجی توسعه گرا، شاخص های چشمگیر اقتصادی، عملکرد قابل قبول در بحران مالی شرق آسیا در کنار زمینه سلبی همانند ناکارامدی تدریجی الگوی اجماع واشنگتن این فرضیه را حمایت می کند که اجماع پکن با شاخصه هایی همچون اولویت ابتکار، توجه به نقش دولت و اهمیت تغییر اجتماعی در عصر جهانی شده و در مطابقت با روندهای الگویی توسعه از اهمیت الگویی بدیل برخوردار شده است. روند الگوهای توسعه در رابطه دولت و بازار و بررسی مدل اجماع پکن از حیث زمینه ها، شاخصه ها و چالش ها نیز مورد توجه قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: اجماع پکن، اجماع واشنگتن، توسعه، جهانی شدن، چین
  • محمد عبدالله پور چناری* صفحات 151-170
    یکی از مهم ترین دغدغه های روشنفکران دهه 40 و 50ش. در ایران مفهوم بازگشت به خویشتن بود که چنین دغدغه ای به وفور در آثار جلال آل احمد، شریعتی، فردید و نصر به چشم می خورد. در همین زمینه باید پرسید: بازگشت به کدامین خویشتن؟ در مقابل، این بازگشت از یک سو، به معنای نفی حال و از سوی دیگر، به معنای بازگشت به گذشته است. با وجود این، چنین بازگشتی متضمن دو پیش فرض است: اولا دلالت بر آگاهی نسبت به میراث گذشته دارد؛ در ثانی این بازگشت به معنای رجعت به سنت اصیل است. در حالی که با مداقه، باژگونی این دو پیش فرض بیش از پیش نمایان خواهد شد. ازاین رو، جستار حاضر بر این فرض مبتنی است که سنت برساخته در آرای آل احمد بر یک آنتاگونیسم استوار است که تالی منطقی آن چیزی نیست جز بومی گرایی و ممزوج کردن امر دینی با امر سیاسی.
    کلیدواژگان: بازگشت به خویشتن، جلال آل احمد، سنت برساخته، غرب زدگی و بومی گرایی، ماشینیسم
  • مهدی فدایی مهربانی صفحات 171-188
    سید جعفر کشفی به لحاظ زمانی در دوره ای قراردارد که مطابق با نظریه زوال، باید اندیشه سیاسی در آن دوره از جامعه علمی ایران رخت بربسته باشد. با وجود این، کشفی از اندیشمندان بزرگ عصر قاجار است که در دو کتاب خود یعنی «تحفه الملوک» و «میزان الملوک»، بر مبنای اسلوبی عرفانی، اندیشه های سیاسی خود را ارائه داده است. ما در این مقاله در پی بررسی این نکته ایم که کشفی چه سنخی از اندیشه سیاسی را در عصر خود ارائه داد و اندیشه وی چه تاثیری بر اندیشه های سیاسی پس از خود نهاد. فرضیه اصلی ما در این مقاله این است که کشفی از اصلی ترین نمایندگان اندیشه سیاسی عرفانی دقیقا در زمانه ای است که مطابق نظریه زوال، اندیشه سیاسی در ایران می باید خاتمه می یافت؛ اما حضور کشفی عامل تردید در این نظریه است.
    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی پادشاه، سلوک، سیاست، عرفانی
  • داود فیرحی صفحات 189-209
    مذهب و سیاست در جهان اسلام همسایه دیواربه دیوار یکدیگرند. تحولات کنونی منطقه نیز، خواه بهار عربی، بیداری اسلامی یا افراط گرایی مذهبی نامیده شود، تاکیدی بر این واقعیت است. اما باز گشت مذهب به سیاست چندان هم بی دغدغه نیست؛ ظاهرا، نیروی مذهب چهره ای ژانوسی دارد و هم زمان دو گرایش متخالف از خود نشان داده است: سازنده و مخرب، افراط گرایی مذهبی و اصلاح زندگی. پیدایی نظام جمهوری اسلامی ایران در سال 1979 میلادی، به عنوان دولتی مذهبی، همواره این دوگانگی را در خاورمیانه و آسیای مرکزی تداعی کرده است. از دیدگاه ناظران منطقه، ایران اسلامی الهام بخش جنبش های اصلاح گرای اسلامی یا رادیکالیسم مذهبی است. بسیاری از مطبوعات جهانی هم سعی کرده اند این کشور را منبع الهام و حتی حامی رادیکالیسم معرفی کنند و از پدیده ای به نام ایران هراسی سخن می گفتند. اما، در واقع چنین نیست. مطالعه موردی در آسیای مرکزی نشان می دهد که ایران نه در مبانی دینی خود و نه از دیدگاه منافع اقتصادی و امنیت ملی، میل به هم دلی و تشویق رادیکالیسم مذهبی ندارد. خوشبختانه، تحولات جدید جهان عرب نیز این ایده را تقویت کرده است که اسلا م گرایی امروز نه از تنوره رادیکالیسم، بلکه از بزرگراه دموکراسی می گذرد. اما گذار به دموکراسی مستلزم سه شرط اساسی است: اندیشه دموکراسی، نهادهای دموکراسی و نیروهای دموکراسی. در این نوشته ضمن بررسی مبانی و رویکردهای عملی سیاست مذهبی ایران در آسیای مرکزی، سعی شده است به مقوله مهم « توسعه مذهبی» در شرایط گسترش دموکراسی در منطقه تاکید شود.
    کلیدواژگان: اسلام گرایی مذهبی، افراط گرایی، ایران، آسیای مرکزی، دموکراسی، سیاست خارجی
  • فردین قریشی*، هادی داوودی زواره صفحات 211-228
    این مقاله در پی بررسی و مطالعه در زمینه مبانی فکری و اندیشه ای جریان اصل گرایی اسلامی است. تکیه بر شریعت به عنوان منبع اصیل معرفت، تاکید بر تکلیف، اعتقاد به سیاست بر مبنای فقه و موضع گیری علیه دستاوردهای تمدن غرب در حوزه اندیشه اجتماعی به ترتیب مبانی معرفت شناختی، انسان شناختی، رهیافت سیاسی و رویکرد غرب اندیشانه جریان اصل گرایی اسلامی را شکل می دهند. تجزیه وتحلیل مبانی مذکور با تکیه بر آرا، عقاید و اندیشه های فداییان اسلام به عنوان یکی از برجسته ترین و رادیکال ترین مصادیق اصل گرایی اسلامی در ایران معاصر وضوح بیشتری به منطق این نوع اندیشه ورزی بخشیده است. روش تحقیق مورد استفاده نیز عبارت است از روش توصیف نظری و تفسیر متون مرتبط با موضوع از طریق مراجعه به سخنان، نوشته ها و مواضع و اعلامیه های جمعیت فداییان اسلام.
    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، اصالت شریعت، اصالت تکلیف، اصل گرایی اسلامی، غرب اندیشی، فداییان اسلام
  • پیروز مجتهدزاده* صفحات 229-248
    درحالی که ژئوپلیتیک از علوم سیاسی بر آمده و پیدایش جغرافیای سیاسی را بنا نهاده است، گاه دیده می شود که علمی مستقل از هر دو دانش جغرافیای سیاسی و علوم سیاسی فرض می شود. یک بررسی اتیمولوژیک ثابت می کند که این دو توام اند و با افول ژئوپلیتیک در فردای جنگ جهانی دوم بود که دوران فراز جغرافیای سیاسی آغاز شد. به گفته دیگر، شایان توجه است که مباحث ژئوپلیتیکی به صورتی پراکنده در وادی مباحث علوم سیاسی سر برآورده و قدیم شمرده می شود و جغرافیای سیاسی جدید است که با یافتن بدنه و محتوای فلسفی لازم در میانه قرن بیستم به صورت یک علم مستقل و برخوردار از هویت علمی ویژه در آمد. نگارنده در آثار دیگرش آغاز جغرافیای سیاسی را در تحولات فکری سال های نخستین دهه 1950 میلادی جست وجو کرده است که از بحث های کم وبیش هم آوای ریچارد هارتشورن، ژان گاتمن و استیفن جونز حاصل شد. در آن سال ها جهانی اندیشان یادشده فرا آمدن این اندیشه را نوید دادند که «حرکت» ایده ها فضا را دستخوش شکل گیری های سیاسی می سازد. از بین سه جهانی اندیش یادشده، ژان گاتمندر بحث های فلسفی که درباره «دیالکتیک ژئوپلیتیک» مطرح کرده است، سخن از آن به میان می آورد که حرکت اندیشه سیاسی پویایی لازم را برای شکل گیری سیاسی فضای جغرافیایی فراهم می کند و این پویایی سبب می شود تا فضای جغرافیایی از نظر سیاسی،هم به صورت ازهم گسیخته در آید و هم یکپارچگی یابد. وی سخن درباره ازهم گسیخته شدن فضا را در فرایند یکپارچه شدن فضادر درازمدت مطرح کرده و به شیوه فلسفی ویژه ای زیر عنوان دو اصطلاح آیکونوگرافی و سیرکولاسیونعرضه کرد و با این بحث جنبه دیالکتیک کاملا مشهودی به مفهوم سرزمین سیاسی داد و از این طریق توانست تولد جغرافیای سیاسی،به عنوان دانشی مرتبط با جغرافیا و علوم سیاسی،ولی مستقل از هر دو،را واقعیت بخشد.
    کلیدواژگان: آیکونوگرافی، جغرافیای سیاسی، ژئوپولیتیک، سیرکولاسیون، علوم سیاسی
  • علی اصغر مقصودی صفحات 249-264
    این مقاله به تحلیل رویکرد مطبوعات سیاسی نیمه دوم سال 1329 به جنبش ملی شدن صنعت نفت ایران می پردازد. این تحلیل با هدف تعیین میزان تاثیر مطبوعات سیاسی این دوره بر روند شکل گیری و به ثمر رسیدن این جنبش انجام گرفته است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است و برای گردآوری اطلاعات از مطالعه اسنادی و کتابخانه ای بهره گرفته شده است. برای انجام این پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری کوتایا انتخاب موجه، 269 سرمقاله از یازده نشریه وابسته به مهم ترین و فعال ترین احزاب و جمعیت های سیاسی در نیمه دوم سال 1329ه.ش، به عنوان واحد تحلیل انتخاب و با تحلیل محتوای آنها، موضع گیری هر یک از آنها نسبت به شش مقوله اصلی و تاثیر گذار بر جنبش، مشتمل بر لایحه الحاقی، دولت انگلستان، شرکت نفت ایران و انگلیس، دولت رزم آرا، جبهه ملی و تز ملی شدن صنعت نفت تعیین شده است. در نهایت، با استفاده از این داده ها، رویکرد و بالطبع نقش هر یک از آنها، به عنوان ابزار فشار احزاب و جمعیت های سیاسی در این جنبش تبیین شده است. نتایج این پژوهش بیانگر آن است که اکثریت قریب به اتفاق مطبوعات سیاسی منتشرشده در این دوره تاریخی، با وجود تفاوت در موضع گیری نسبت به رزم آرا، جبهه ملی و تز ملی شدن نفت، به سبب همسویی اکثریت در مخالفت همه جانبه با لایحه الحاقی، شرکت نفت ایران و انگلیس و دولت انگلستان، فشار شایان توجهی بر قدرت موجود واردآوردهو نقش موثری در این جنبش اجتماعی ایفا کرده اند.
    کلیدواژگان: تحلیل رویکرد، جنبش ملی شدن صنعت نفت ایران، مطبوعات سیاسی
  • حمیدرضا ملک محمدی*، یحیی کمالی صفحات 265-285
    سیاستگذاری عمومی فرایندی پیچیده و چندبعدی است و عوامل متعددی بر آن تاثیر می گذارند.هدف تحلیل سیاستگذاری شناخت این عوامل و متغیرهاست. یکی از رویکردهای مهم در تحلیل سیاستگذاری عمومی، بررسی نقش ایده ها و ارزش ها در سیاستگذاری عمومی است. این رویکرد به دنبال پاسخ به این پرسش است که چگونه ایده ها به سیاست ها و قوانین رسمی تبدیل می شوند و در نهایت در جامعه مورد نظر به مرحله اجرا در می آیند. در این زمینه سه مفهوم پارادایم سیاستگذاری توسط پیتر هال، مفهوم مرجعیتتوسطپیر مولر و مفهوم ائتلاف حامی توسط پل ساباتیر ارائه شده است. این پژوهش براساس چهار مولفه (اصول اساسی، اصول مشخص، شیوه های اقدام و ابزارها) به بررسی و مقایسه این سه مفهوم می پردازد و نقش ارزش ها و ایده ها را در تحلیل سیاستگذاری عمومی تبیین می کند.
    کلیدواژگان: ائتلاف حامی، ارزشها، پارادایم، سیاستگذاری، مرجعیت
|
  • Shoja Ahmadvand Pages 3-21
  • Seyed Davood Aghaee Pages 23-42
    Follower university students of Imam Khumaini reacted in 4/11/1979 and occupied the USA embassy in Tehran in protest against the supporting of Mohammad Reza Pahlavi by the USA to provide conspiracy like what happened as the coup in 18/8/1953 and interference of the spies and relation with the specious elements in Iran to remove Islamic Republic Of Iran. The UAS following the political failures, 25 days after the occupation of the embassy in 29/11/1979 registered a claim in secretariat of the international court. According to the mentioned claim that is claimed UAS bill, this country claimed: according to the four international conventions like Wien 1961 and1963 about the diplomatic and council relations and also friendship treaty, economic relations and council rights between Iran and the USA made in 1955 and also crimes against persons under international support convention1973 each confirmed the qualification of the court separately, could vote the UAS request positively. After all in present research the USA documents and reasons, Iran superficial claim which is reflected in two letters of the court and the court reasons in final issued verdict and generally, the done process in this document are focused.
    Keywords: the occupation of the USA embassy in Tehran, diplomatic relation convention, International Court of Justice, inviolability
  • Mohsen Bayat Pages 43-65
    Threat to use military force against Iran has been repeated by US. These threats have been along with increasing sanctions and embargo against Iran. The question we address in this paper is: what is the impact of on military threats against Iran on effectiveness of sanctions and embargo against it? we will examine this hypothesis: in situation of global economy, Transforming of military option from an alternative for sanctions and embargo to a supplement to their, is most efficient strategy for US to Increase efficiency of sanctions and embargoes against Iran. Threat to use military force makes this efficacy through change in cost - benefit analysis of Iran or its business partners. However, usage of military prestige strategy by Iran has made the US strategy inefficient. Given to continuing of political ineffectiveness of sanctions and increasing military threats, the military prestige strategy should be axis of Iran policy against Sanctions.
    Keywords: Benefit, Cost analysis, Economic Globalization, Embargo, Military Prestige, Ineffectiveness of Sanctions, Sanctions
  • Ahmad Khaleghi Damghani *, Mojtaba Nikfarjam Pages 67-85
    Various criteria are involved impacting trend of art and literature in a society. Socio-political infrastructure and changes within it are of the parameters affecting literature in a society. in 19th century in Iran, literature and poetry in particular was reformed fundamentally under impact of socio political structure. Courtier poetry was replaced by practical protest one To achieve this Whilst audience shifted from court to public, artists moved towards realism to express their political objectives In this research we aim to analyze some root causes of this reformation at Persian poetry and its move towards realism.
    Keywords: realism, art sociology, literature, literal criticism, political poem, political structure, social structure
  • Sadegh Zibakalam *, Mokhtar Mozaffarpour Pages 87-107
    After the Islamic Revolution, many discussions have taken about Islamization of human sciences in Iran. In this research, we have study context of raised a debate among intellectuals, academics and generally in our society. The roots of this gradual evolution come back to attitudes and insights of educated people, intellectuals and some intellectual Clergymen from late 1320s. Other root goes back to early of Islamic Revolution there are some inconsistencies between activities of opposed student groups such as leftist groups and some views of academics led to islamization of human sciences and coupled with Revolution. Finally, After Islamic Revolution, took place efforts to implement the idea in the form of Cultural Revolution.
    Keywords: Humanities, Islamization, Islamic Humanities, University, Religious Intellectuals, Leftist Groups
  • Abulfazl Shakuri *, Awat Abbasi Pages 109-128
    After deposing Mohammad Ali Shah Qajar until Reza Shah's reign, tajadod-e āmerāneh (Modernization) as a Political Discourse turned to the main political paradigm in Iran. The political and social articles of "Nāme farangestān" journal had the main role in propagating this political thought. Considering "Nāme farangestān" articles as a speech act in relation to the intellectual and political contexts of its time, shows that political thought of tajadode āmerāneh (Modernization) is a response to insecurity and disorder crisis and also the failure of the progressive ideals of the constitutional revolution in Iran. Investigation of the process that the authors of this Journal left behind from facing the political crisis to providing a political order, beyond the ideological perspective, could suggest a theoretical explanation of the rise of Reza Shah as a reformer-dictator and therefore tajadod-e āmerāneh (Modernization) political thought in modern Iran.
    Keywords: “Political Thought”, “insecurity, disorder crisis”, “progressive ideals”, “tajadode ?mer?neh (Modernization)”, “N?me farangest?n journal”
  • Mohammadali Shirkhani *, Fariborz Arghavani Pirsalami Pages 129-149
    The present study aims to answer the question that what the fundamental grounds and characteristics of Beijing Consensus Model are and what challenges may be posed before it. Concentrating on characteristics of Beijing Consensus Model, the present study argues that positive factors inclusive of Development-oriented foreign policy, significant economic indicators and good performance in the East-Asia financial crisis as well as such negative ones as gradual incompetency of Washington Consensus Model have bestowed on Beijing Consensus, with characteristics like precedence of creativity, role of government and significance of social change in the globalized era and in accordance with development model trends, a considerable significance. Examination of development model trends in state-market relations and dealing with Beijing Consensus Model in terms of its grounds, characteristics and challenges are the main parts of the study.
    Keywords: Beijing Consesus, Washington Consensus, Developmaent, Globalization, China
  • Mohammad Abdolahpour Chenari Pages 151-170
    One of the main concerns of intellectuals in the 40 and 50 th. Back to the concept of self-concern in such abundance in the works of Jalal Ahmad, law, and Nasr Farid is there. However, in this context, one must ask: Back to what self? In contrast, the return on the one hand, the rejection means and the other, a return to the past. However, such a return is guaranteed two assumptions: First, it implies awareness of the heritage of the past; the second is the return to the original meaning of a return to tradition. While the scrutiny, return to the default will be more than ever before. Hence, the present article is based on the assumption that tradition is constructed based on the ideas of antagonism Ahmad on a logical consequent it is nothing but a nativist and merge the religious with the political.
    Keywords: Jalal Al e Ahmad_a return to self_constructed tradition_machinism_West_nativist rejection
  • Mahdi Fadaei Mehrabani Pages 171-188
    In terms of time, Iranian Mystic Seyyed Jaafar Kashfi belongs to the era that is known as the end of the political thought era, from the perspective of Decline theory. However, He is one of the great thinkers of the Qajar era who in his two books entitled “Tohfat al-Muluk” and “Mizan al-Muluk” presented his political thought on the basis of mystical way. The main question in this research is what kind of political thought is presented by Kashfi, and how far has been impacted this kind of political thought in Qajar era. The main hypothesis of this article is that Kashfi was one of the main representatives of Mystical-Political thought exactly during that era is called the Decline of political thought in Iran.
    Keywords: Politics, Mystical, Political Thought, wayfaring, Governor
  • Davood Feirahi Pages 189-209
    Religion and politics in Muslim world are like two next-door neighbors. Current developments in the region, no matter they named as Arab spring, Islamic awakening or radicalism stress the mentioned fact. However, involvement of religion in politics is not inappropriate at all, probably these two are Janus-faced and they have synchronically showed tendency to each other: constructive and destructive; religious extremism and life healing aspects. The establishment of Islamic republic of Iran (1979) as a religious state has always brought to mind this dilemma in central Asia and Middle East. This paper trying to evaluate the religious politics in central Asia and Iranian foreign policy in this region.
    Keywords: Iran, Central Asia, foreign policy, Islamism, religious extremism
  • Fardin Ghoreishi *, Hadi Davoudi Zavareh Pages 211-228
    This article seeks to reveal the theoretical basics of Islabmic Fundamentalism. Precedence of religion over reason in epistemology, emphasize on human being duties in anthropology, Government on the base of jurisprudence in political approach, and criticizing the western civilization, are the theoretical indicators of Islamic Fundamentalism. The Devotees of Islam (Fadaiyan-e Islam) as an important Islamic Fundamentalist group in Iranian contemporary history has been considered as the case study. Theoretical description and hermeneutics has been used as methods of research in this regard.
    Keywords: Islamic Fundamentalism, Traditional Epistemology, Traditional Anthropology, Political Jurisprudence, Devotees of Islam (Fadaiyan, e Islam), Islamic
  • Pirouz Mojtahedzadeh Pages 229-248
    While it is a well-known fact that geopolitics is a subject of boardroom discussions that has been derived from the debth of political science, there are those who consider it to be an academic discipline, independent of both political geography and political science. Yet, an etymological review of the case proves that political geography must have gained prominance as a specialist field of academic subject subsequent to the decline in geopolitical debates in the post-world war II era. In his other publications, this author has defined the beginning of political geography as an independent branch of social sciences in the modern thoughts of early years of 1950s which was the outcome of a wave of more or less similar thinkings of Richard Hartshorn, Jean Gottmann and Stiven Jones. These thinkers argued that space is not static but dinamic, and movements help political shaping of the space. In other words, these political geographers (global thinkers) turned any the ideas of political geography being born in the depth of geopolitical debates into a reality.
    From amongst these three thinkers, Jean Gottmann argues in his phylosophical theorisation of the dinamics of geopolitics argues that the dinamics of politicl thoughts have moved to facilitate realizaytion of the idea that political perspect of space can shape geographical arena by causing it to become both fragmented and unified politically. He argued this philodophical vew of political space in his works under two new theories: iconography and circulation and with these theories he qualified the concept of territory in a dialectical capacity and helped emergence of political geography in connection with both ‘geography’ and ‘political science’, but independent of both.
    Keywords: Political Geography, Geopolitics, Political Science, Iconography, Circulation
  • Aliasghar Maghsoudi Pages 249-264
    This paper presents an approach analysis of the political presses(published 23rd September 1950 to 20th March 1951) to the Iranian oil industry nationalization movement. The analysis aims at determining the impact of political presses of this period, as one of the most tools of pressing groups,on the rise and victory of the movement. The research methods is descriptive-analytic and in gathering data the documentary and library methods have been used. The sample includes 269 editorials of 11 political presses that belong to the most important political parties and associations of that time, have been chosen through qoutas sampling method. The analysis has been done on the approaches of the sample to six categories including Razmara government, Jebhe Melli political party, nationalization of oil industry thesis, Attached bill, Iran and Britain Oil Industry Company and State of Britain. The paper concludes that the political presses published 23rd September 1950 to 20th March 1951, despite of some differences in their approaches to Razmara government, Jebhe Melli political party and nationalization of oil industry thesis ,have played a significant role in the rise and victory of Iranian oil industry nationalization movement.
    Keywords: Approach analysis, Iranian oil industry nationalization movement, Political presses
  • Hamid Reza Malekmohammadi *, Yahya Kamali Pages 265-285
    The process of public policy is a complicated and multidimensional process that affected by several factors. The purpose of policy analysis is analyzing such factors and variables. One of the major approaches in policy analysis is the studding the role of ideas and values in public policy. This approach seeks to answer the question of how ideas are turned into policies and rules and finally, be implemented in a given society. In this regard have submitted three concepts. The policy paradigm by Peter Hall, the policy referential by Pierre Muller and the advocacy coalition by Paul Sabatier. This research based on four components (basic principles, specific principles, course of action and tools) has compared these concepts and then in the path has been clarified the role of ideas and values in public policy.
    Keywords: Values, policy, referential, paradigm, advocacy coalition