فهرست مطالب

سیاست - سال چهل و ششم شماره 3 (پیاپی 39، پاییز 1395)

فصلنامه سیاست
سال چهل و ششم شماره 3 (پیاپی 39، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/16
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمدرضا تاجیک *، سمیه خداخواه آذر صفحات 553-572
    استفاده گسترده از رسانه ها و شبکه های اجتماعی مجازی و روابط مبتنی بر ارتباطات الکترونیکی، فعالیت سیاسی و اجتماعی را در دهه اخیر بسیار متحول کرده است.از این رهگذر در این مقاله در پی آنیم تا تاثیر رسانه های اجتماعی مجازی بر عرصه سیاست ایران را بررسی کنیم. بنابراین این مقاله این پرسش را مطرح می کند که چگونه رسانه های اجتماعی مجازی موجب تحول در عرصه سیاست ایران شده است؟ مصادیق اثرگذاری این رسانه ها چیست؟ در پاسخ به این پرسش ها این فرضیه مطرح می شود که رسانه های اجتماعی مجازی، از یک سو با قرار دادن قدرت در دست شهروندان، امکان کنشگری بلاواسطه را در عرصه سیاسی کشور برای شهروندان ایرانی فراهم کردند و از سوی دیگر، این رسانه ها با تسهیل امکان کنشگری فردی، به کنشگران ایرانی این امکان را می دهند که تا حدی مستقل باشند و دیدگاه های رسمی را به چالش بکشند. با توجه به ماهیت پرسش های مطرح شده، در این پژوهش از روش ترکیبی مطالعه بهره برده ایم. از این رهگذر با بررسیوتشریحآرای متفکرانی چون لیوتار، بودریار، کاستلز و باختینسعی بر آن خواهد بود تا فرضیه مطرح شده، آزمون شود. در این زمینهمصادیق مورد بحث انتخابات ریاست جمهوری دهم وکارناوال های شهری در پارک های تهران، که با قرار گروهی از جوانان عضو شبکه های اجتماعی مجازی صورت گرفت، است.
    کلیدواژگان: سیاست، شهروندی و حکومت مندی، رسانه های اجتماعی مجازی، کارناوال های شهری
  • مجید توسلی رکن آبادی*، محمد نژادایران صفحات 573-592
    گسترش کمی نظام آموزشی مدرن و علاقه وافر ایرانیان به تحصیل در علوم جدید و حمایت گسترده حکومت ها طی یک قرن اخیر از نظام آموزشی مدرن و صرف هزینه های زیاد برای گسترش و بهبود کیفیت آن به هیچ وجه به معنای ورود علم و نگرش علمی به مناسبات زیستی ایرانیان نیست. نظام تولید اقتصادی و مناسبات اجتماعی و ساختار سیاسی مستقل از سازه دانایی مدرن و با اتکا به مناسبات سنتی پیشامدرن در ایران به حیات خود ادامه می دهد. پیوند دانش مدرن با زندگی روزمره در زیست جهان اروپایی به علم و دانش مدرن نقش انکارناپذیر در زندگی مدرن داد که زیست جهان ایرانی هرگز آن را تجربه نکرد.
    کلیدواژگان: دانش مدرن، زیست جهان ایرانی، زندگی روزمره، مدرنیته، نظام آموزشی مدرن
  • سعید حاجی ناصری *، سید محمدحسین اکرمیان صفحات 593-612
    با شدت گرفتن عملیات خشونت بار تروریستی در جهان، در زمینه علل ساختاری شکل دهنده تروریسم، تحقیقات آکادمیک بسیاری صورت گرفته است. برخی محققان، متغیرهای مادی را در افزایش امکان تروریسم بررسی کرده و نشان داده اند که با بهبود شرایط محیط اجتماعی-اقتصادی، می توان امکان شکل گیری تروریسم را کاهش داد. گروهی دیگر از محققان نیز نشان داده اند حتی با افزایش هزینه های مادی فرصت استفاده از تروریسم و بهبود زمینه های ساختاری نیز مواردی را می توان یافت که تروریسم به تداوم خویش ادامه داده است. این محققان معتقدند متغیرهای مادی تنها زمینه فعال کردن تروریسم نیستند و باید متغیرهای ایدئولوژیک و روانی، زیست فرهنگی - هویتی را نیز لحاظ کرد. پدیده تروریسم دلایل پیچیده و متنوعی دارد و نمی توان علل و ریشه های آن را در یک حوزه به خصوص جست وجو کرد. در این مقاله با دیدگاهی توصیفی-تحلیلی پس از معرفی و نقد رویکردهای روان شناختی، رفتارگرایی عقلانی، رویکرد جامعه شناختی در حوزه هویت، به عنوان چارچوبی نظری برای فهم دلایل شکل گیری گروه های تروریستی در جهان کنونی معرفی می شود. این چارچوب نظری می تواند محققان را در تبیین شکل گیری گروه های تروریستی به خصوص در منطقه خاورمیانه یاری رساند. این مقاله با شیوه ای کتابخانه ای، بر این فرض استوار است که تروریسم کنونی در خاورمیانه متاثر از عوامل و محرومیت های هویتی است. رویکرد جامعه شناختی تروریسم به عنوان راهکار فهم هویتی تروریسم، علل شکل گیری این پدیده را در نیازهای هویتی معرفی می کند که با ارجاع به آرای جان برتون، این عوامل تبیین می شود. با توجه به افزایش خشونت های تروریستی، ضرورت فهم هویتی این خشونت ها در محیط آکادمیک کشور بیش از پیش اهمیت یافته است.
    کلیدواژگان: رویکرد جامعه شناختی تروریسم، رویکرد رفتارگرایی، اقتصادی تروریسم، رویکرد روانی تروریسم، هویت و تروریسم
  • جلال درخشه، مرتضی فخاری* صفحات 613-632
    پرسش از نسبت دو مفهوم «حق» به معنای درستی و «خیر» به معنای غیرارزشی آن و تقدم و تاخر یا اولویت هر یک نسبت به دیگری از مسائل مهم حوزه هنجارهاست که نخست در قلمرو نظری فلسفه اخلاق، بخش شایان توجهی از مباحث اندیشمندان را به خود اختصاص داده است. ازآنجا که مباحث بنیادین فلسفه اخلاق در خصوص هنجارها منحصر به حوزه اخلاق فردی نیست و پاسخ به پرسش های آن ساحت اندیشه سیاسی را نیز به عنوان بخش دیگری از حکمت عملی درمی نوردد، پرسش یادشده نیز در اندیشه سیاسی و به طور خاص عدالت پژوهی، گرایش های فکری و در نتیجه تجویزهای مختص خود را به وجود آورده و در مقابل یکدیگر قرار داده است. این نوشتار درصدد است با خوانش برخی آرای مهم اندیشمندانغرب درباره عدالت از دوران باستان تا دوران معاصر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، نشان دهد که اندیشمندان عدالت اعم از اینکه با اصل پرسش از منازعه حق و خیر به عنوان یک سوال مستقل مواجه بوده اند یا نه، همواره به یک جانب این دوگانه (حق و خیر) گرایش داشته اند و نوع نگرش به این منازعه نقشی محوری در شکل گیری آرای ایشان درباره عدالت داشته است.
    کلیدواژگان: حق، خیر، عدالت، نتیجه گرایی، وظیفه گرایی
  • غلامعلی سلیمانی* صفحات 633-652
    هدف این پژوهش، طرح اهمیت سطح تحلیل تصمیم گیر در مطالعه سیاست خارجی است. حوزه تحلیل سیاست خارجی با عنایت به تحولات عملی و نظری بعد از جنگ سرد به ویژه رخت بربستن نظریه های ساختارگرا، تصمیم گیری را به کانون اصلی بررسی سیاست خارجی وارد کرده است. چنین امکانی با عنایت به نقش انسان در نظریه های سیاست خارجی و روابط بین الملل فراهم آمده است. با این وصف، سوال اصلی پژوهش این است که آیا سطح تحلیل تصمیم گیر می تواند بنیان و تکیه گاه نظری مطمئنی برای بررسی و تحلیل سیاست خارجی باشد و در این صورت مزایای حاصل از تکیه بر سطح تحلیل تصمیم گیر در مطالعه سیاست خارجی چیست؟ پژوهش حاضر ضمن پاسخ مثبت به پرسش مذکور استدلال می کند که تکیه بر سطح تصمیم گیر می تواند در حل مشکل سطح تحلیل، تکمیل و تحول در نظریه و مدل های تصمیم گیری و در نهایت امکان تلاقی نظری بین عوامل مادی و معنایی راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل سیاست خارجی، تصمیم گیری، سطح تحلیل، عوامل معنایی، مدل عقلانی
  • محمد سمیعی* صفحات 653-671
    پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، فقی هان به صورت وسیعی وارد عرصه سیاست شدند و ازآنجا که فقه همان حقوق اسلامی است، می توان نتیجه گرفت که سیاست کشور تا اندازه ای تحت مدیریت حقوق دانان قرار گرفت. به اقتضای ساختار علم حقوق و نوع نگرش حقوق دانان به واقعیت، این گروه، ساختار شخصیتی ویژه ای دارند که با سایر سیاستمداران متفاوت است. این مقاله با استفاده از روش تحلیل نمونه آرمانی به بررسی ساختار شخصیتی حقوقدانان و ویژگی های آنان در جهان بینی، روش ها و منابع می پردازد. براساس بررسی انجام گرفته، این ساختار شخصیتی تاثیراتی را در منش و روش فقی هانی که در مسند سیاست قرار می گیرند به جا می گذارد. در پایان نتیجه گیری می شود که هنگامی که فقی هان وارد سیاست شوند به نسبت، جزمی تر و قاطع ترند؛ در مرحله اجرای احکام، کمتر سازش پذیرند ولی در مرحله صیانت از ساختار کلی نظام محافظه کارترند؛ نیز تکلیف مدارتر، پیش بینی پذیرتر، فن مدارتر و متن گراترند.
    کلیدواژگان: حقوق و سیاست، فقه و سیاست، فقه و حکومت، فقها و سیاستمداران
  • علیرضا صدرا *، محمدرضا شمسا صفحات 673-691
    انقلاب اسلامی از زمان وقوع از دیدگاه های مختلفی تحلیل شده است، اما مسئله ای که در مطالعه پدیده انقلاب اسلامی مغفول مانده، تحلیل آن از منظر نظری و جست وجو برای یافتن یک بنیان نظری برای آن است. در واقع بیشتر مقالات و کتاب هایی که در زمینه انقلاب اسلامی نگاشته شده است یا از انقلاب تلقی پدیده سیاسی- اجتماعی داشته اند و ازاین رو در پی یافتن علل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی آن بوده اند یا آن را نظام ایدئولوژیکی یا گفتمانی می پنداشتند و علت آن را در منازعات اجتماعی و اقتصادی یا راهبردهای طرد، سرکوب و غیریت سازی گفتمان های رقیب می جستند. ادعای این تحقیق مبنی بر ضعف تحلیل نظری از انقلاب اسلامی و نبود بنیان نظری برای آن، در این است که آثار و نوشته های دکتر شریعتی در میان منابع مطالعاتی انقلاب اسلامی مغفول مانده است؛ آثاری که بیش از دیگر آثار متفکران، منابع نظری برای پدیده انقلاب اسلامی در آن فراهم شده است.
    کلیدواژگان: استعمار، انقلاب اسلامی، ایدئولوژی اسلامی، شریعتی، مارکسیسم
  • حبیب الله فاضلی*، نوذر خلیل طهماسبی صفحات 693-708
    ناسیونالیسم و مدرنیسم و ارتباط آنها از دیدگاه متفکران گوناگون و جریان های فکری مختلف،همواره مورد بحث بوده است. متفکران بسیاری در زمینه مقولات قومیت، ملت و ملی گرایی و ارتباط آنها با مدرنیته به اظهار نظر پرداخته اند. اختلاف نظر اصلی میان اندیشمندان و جریان های فکری مختلف همواره بر سر این موضوع بوده که آیا می توان شکل گیری ملت را نیز همانند شکل گیری ملی گرایی در ارتباط با مدرنیسم قلمداد کرد یا خیر. درحالی که مدرنیست ها نوعی رابطه علی بین ناسیونالیسم و دولت - ملت برقرار می کنند، نظریه پردازانی همچون آنتونی اسمیت چنین نظری را نقد می کنند. مقاله حاضر در پی پاسخگویی به این پرسش است که تفاوت دیدگاه آنتونی اسمیت و مکتب نوگرا در مورد ناسیونالیسم و مدرنیسم چیست؟ ایده حاکم بر مقاله این است: درحالی که نوگرایان ملت و ملی گرایی را حاصل تحولات عصر مدرن قلمداد می کنند، آنتونی اسمیت معتقد است بین ناسیونالیسم و مدرنیسم ارتباطی قوی وجود دارد، اما این رابطه علی نیست و ملت را ضرورتا محصول مدرنیته نمی داند.
    کلیدواژگان: آنتونی دی، اسمیت، مدرنیسم، مکتب نوگرا، ملت، ناسیونالیسم
  • حجت کاظمی* صفحات 709-726
    درحالی که دیدگاه مسلط رابطه ضروری میان گسترش دسترسی به رسانه های دیجیتال و بسط ظرفیت های استقرار و تثبیت دموکراسی قائل است، تجربه انقلاب های عربی، نتایجی خلاف این دیدگاه خوش بینانه پیش روی ما قرار می دهد. مقاله نشان می دهد که رسانه های دیجیتال در مراحل مختلف تحولات کشورهای عربی، تاثیرات مختلفی برجای گذاشته اند. در مرحله فروپاشی رژیم های اقتدارگرا، این تاثیر بسیار سریع و شدید بوده است؛ در مرحله شکل گیری نظم بدیل دموکراتیک، این تاثیرگذاری اندک بوده و در نهایت در مرحله آخر، از قابلیت های این شبکه ها به عنوان ابزاری در خدمت نفرت پراکنی قومی و دینی و تشدید خشونت استفاده شده است. براساس الگوی «دولت های ضعیف- جوامع قوی» نشان داده ایم که چگونه ضعف ساختاری دولت و وجود یک جامعه به شدت پراکنده، فاقد انسجام و «قوی» در خاورمیانه باید به عنوان کلید درک تاثیرگذاری سریع و شدید سیاست دیجیتال در مرحله فروپاشی رژیم های اقتدارگرای عرب و بدل شدن این ابزارها به عنصر تشدیدکننده روند تباهی سیاسی این کشورها در مرحله انحطاط انقلاب های عربی لحاظ شود.
    کلیدواژگان: انقلاب های عربی، تباهی سیاسی، دموکراسی، دولت های ضعیف، سیاست دیجیتال
  • محسن مدیر شانه چی*، حسین شریعتی صفحات 727-740
    جمهوری خواهی در ایران از زمان طرح در دوره قاجار تا زمان وقوع در انقلاب اسلامی و پس از آن با برداشت ها و تفاسیر گوناگون ارائه و پیگیری شده است. ایرانیان که بر اثر سابقه طولانی حکومت های پادشاهی مطلقه وراثتی، فاقد تجربه دموکراسی بودند، بر اثر کسب آگاهی های ناشی از ورود مفاهیم سیاسی جدید، به اعتراض علیه حکومت استبدادی پرداختند. سلطنت، نماد استبداد و اصلی ترین مانع تحقق اراده سیاسی ایرانیان دانسته می شد. در نتیجه به رغم آمیختگی سلطنت با سنت و کسب مشروعیت از جانب مذهب، جامعه ایران خواستار محو سلطنت شد. بدیهی است که جایگزین سلطنت، جمهوری است. در نتیجه جمهوری خواهی ایرانی بیش از آنکه مفهومی ایجابی و در راستای ایجاد یک نظام دموکراتیک باشد، مفهومی سلبی بود که صرفا در پی محو نظام سلطنتی به عنوان نماد استبداد مطلقه بوده است.
    کلیدواژگان: استبداد، جمهوری خواهی، دموکراسی، سلطنت، مشروطیت
  • سیدعلی منوری* صفحات 741-759
    این مقاله تلاشی است برای تحلیل و ارزیابی مسئله «دیگری» در تاریخ روابط خارجی ایران از منظر جامعه شناسی تاریخی در روابط بین الملل. نویسنده در چارچوب رویکرد جامعه شناسی تاریخی و استفاده از تکنیک تبیین روایی از این رهگذر مسئله «دیگری» را در روابط خارجی ایران برمی کاود. به لحاظ زمانی این مقاله دوره کلان تاریخی متعاقب تکوین حکومت صفوی تا ده سال نخست تاسیس نظام جمهوری اسلامی را در برمی گیرد. به نظر نویسنده با توجه به رویدادهای داخلی و خارجی مرتبط با روابط خارجی ایران، عنصر «دیگری» در عصر صفوی با توجه به تضاد مذهبی یا درون دینی با عثمانی سنی مذهب تکوین یافت، در اعصار قاجار و پهلوی با توجه به مواجهه ایران با قدرت های بزرگ سده نوزدهم میلادی و ابرقدرت های جنگ سرد به ترتیب تحول و تداوم یافت، و در عصر جمهوری اسلامی در سایه تاسیس نظام جمهوری اسلامی تثبیت شد و به اوج نهادینگی رسید.
    کلیدواژگان: ایران، پهلوی، جمهوری اسلامی، دیگری، روابط خارجی، صفویه، قاجار
  • سید احمد موثقی*، جعفر نوروزی نژاد صفحات 761-777
    واکاوی پیروزی و تداوم گفتمان اسلام گرایی میانه رو بر دیگر گفتمان های موجود در ترکیه در یک محیط اجتماعی که نزدیک به یک قرن در آن غربی سازی و سکولارگرایی مهم ترین مبنای تغییرات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی بوده، محوری ترین بحث مقاله پیش رو است. این مقاله فراتر از بحث های ایدئولوژیک موجود، در پی واکاوی نحوه شکل گیری این تغییر بنیادین به عنوان یک فرایند طولانی در این کشور است. در همین زمینه، پرسش مطرح در این مقاله این است که: مهم ترین عامل غلبه گفتمان اسلام گرایی میانه رو بر دیگر گفتمان های موجود در ترکیه چیست؟ در پاسخ به این پرسش، فرضیه اصلی مقاله این است که: دگردیسی در فرهنگ سیاسی ترکیه در سایه تعدیل شکاف های موجود در این کشور مهم ترین عامل غلبه این گفتمان در این ساختار سیاسی و اجتماعی سکولارگرای ژاکوبینیستی است.
    کلیدواژگان: اسلام گرایی میانه رو، توسعه اقتصادی، شکاف های اجتماعی ترکیه، فرهنگ سیاسی ترکیه
  • جلال میرزایی* صفحات 779-795
    یکی از مهم ترین وقایع سیاسی و اجتماعی تاریخ ایران، انقلاب مشروطه است که با وجود تالیفات فراوان در این زمینه، هنوز مجهولاتی از آن باقی مانده است. یکی از این مجهولات نقش یکی از علمای کرمان به نام آیت الله میرزا محمدرضا مجتهد است که در طی مهاجرت صغری یکی از خواسته های متحصنین، بازگشت ایشان از تبعید بود. در برخی آثار مربوط به مشروطه از او نام برده شده و در مواردی از پیشگامان مشروطه معرفی شده است. هدف این مقاله بررسی عملکرد این روحانی در روند حوادث و تحولات نهضت مشروطه است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که ایشان یکی از نیروهای تاثیرگذار در تحولات مشروطه در کرمان بوده، اما برخلاف آنچه نقل شده مشروطه خواه نبوده است. نقش ایشان در انقلاب مشروطه منحصر به فرصتی است که از موقعیت فلک کردن او توسط حاکم وقت کرمان نصیب آزادی خواهان در تهران شد تا به نظام استبدادی و عین الدوله بتازند و خواهان حاکمیت مشروطه در ایران شوند.
    کلیدواژگان: آیت الله میرزا محمدرضا، انقلاب مشروطه، ایران، دوره قاجار، کرمان
  • احمد نقیب زاده*، امیر محمد ایزدی صفحات 797-815
    از ابتدای تاریخ بشر، یکی از مشکلات پیش روی هر دولتی، این است که چگونه براساس رضایت عمومی حکومت کند. این عبارت سیاسی قدیمی که «شما نمی توانید بر روی سرنیزه جلوس کنید» حکایت از این دارد که اگرچه دولت می تواند قدرت خود را برمبنای اجبار سیاسی به کار بندد، برای مدت زیادی استفاده از اجبار نمی تواند برای حکومت جامعه کافی باشد. جامعه شناسان سیاسی از زمان وبر به بعد، در پاسخ به این پرسش که چرا مردم رضایت می دهند بدون استفاده از زور بر آنان حکومت شود، از مفهوم مشروعیت استفاده کرده اند. با توجه به مباحث مطرح شده، و بررسی تاریخی دو نظام هخامنشی و ساسانی، نتیجه می شود که اندیشه جامعه از زمان هخامنشیان تا ساسانیان در حال تکامل بوده و اگرچه بنا بر نظر وبر مشروعیت قانونی خاص جامعه نو است، اندیشه اقتدار از پایین و مفهوم قرارداد اجتماعی در جامعه عصر ساسانی وجود داشت و برطبق آن عمل می شد.
    کلیدواژگان: ساسانیان، سنت، کاریزما، مشروعیت، هخامنشیان
|
  • Mohammad Reza Tajik *, Somayeh Khodakhah Azar Pages 553-572
    Using virtual social media and networks widely and relations based on electronic communication have transformed political and social activities in recent decades. Through this, in this essay we are going to review the effects of virtual social media on the field of politics in Iran. Therefore, this essay propounds the question that how has the virtual social media caused transformation on the field of politics in Iran? What are the effective evidences of such media? In reply to these questions, this hypothesis is propounded that virtual social media prepared the possibility of direct activities for the Iranian citizens in the political field of the country by putting power on the citizen’s hand from one side. On the other side, these media through easing possibility for individual activity make such a possibility for the Iranian activists to be independent to some extent and to challenge formal viewpoints.Considering the quiddity and nature of the propounded questions, we have utilized a mixed method for study in this research. Through this, by review and describing views of intellectuals such as Lyotard, Baudrillard, Castells and Bakhtin, we are trying to examine the propounded hypothesis. At this direction, the evidences for debate are the tenth presidential elections and urban carnival in Tehran parks that carried out through arrangements by a group of youth on the virtual social networks.
    Keywords: virtual social media, politics, governing, citizenship, urban carnival
  • Majid Tavassoli Roknabadi *, Mohammad Nezhadiran Pages 573-592
    Development of the modern education system and Iranian high interest to study the new science and Broad support government over the last century of the modern educational system, and high costs to expand and improve its quality by no means enter science and scientific attitude to life, not an Iranian relations. System of economic production and social relations and political structure of modern knowledge independently. Reliance on traditional ties with Iran continues to exist. Link modern science with everyday life in European Life World undeniable role modern science in modern life but Iranian Life World never did not experience it.
    Keywords: Modernity, Modern knowledge, Iranian Life World, Everyday life, Modern education system
  • Saeed Haji Naseri *, Seyed Mohammad Hosein Akramiyan Pages 593-612
    With the intensification of violent terrorist operations in the world, in terms of the structural causes of terrorism has been much academic research. The active area of terrorism is not only physical variables and variable should ideological and psychological, environmental and cultural-identity also tracked. The reasons are complex and varied phenomenon of terrorism and can not cause its roots in a particular area of the search. theoretical framework for explaining the formation of terrorist groups, particularly in the Middle East to be used.
    Keywords: approach to terrorism, economic terrorism behaviorist approach, sociological approach to terrorism, identity, terrorism
  • Jalal Dorakhshah, Mortaza Fakhari * Pages 613-632
    The question of the relation between the concept of "right" and "good" and the precedence of each about another has been one of the important issues of normative ethics. Since the fundamental issues of ethics are not restricted to the personal ethics and the responses to them will be applied in political thoughts, the question of this essay has led to intellectual trends and prescriptions in political thought, especially justice studies. Studying some important western opinions and theories of justice from antiquity to the present by a descriptive-analytical method, the essay is supposed to illustrate that the thinkers ,whether they have faced the question of Right and good as a direct problem, have always tended to one side of the dilemma (right and good) and their attitude toward the dilemma had a central role in the formation of their opinions about justice.
    Keywords: Consequentialism, Deontology, Good, Justice, Right
  • Gholamali Soleimani * Pages 633-652
    The aim of this research is consider the importance of decision maker level of analysis in the study of foreign policy. This Capability created by the regard to the role of man in foreign policy and international relations theories. However, the main research question is whether the decision maker level of analysis will be the theoretical support for the analysis of foreign policy and what are the benefits of decision maker level of analysis in the study of foreign policy? This research addition to a positive response to the above question argues the relying of decision maker level of analysis can solve the level of analysis problem, complete the models of decision-making and ultimately helpful in the possibility of theoretical synthesis between the material and semantic factors.
    Keywords: decision making, of foreign policy analysis, Level Analysis, rational choice
  • Mohammad Samiei * Pages 653-671
    After the victory of the Islamic Revolution of Iran a great number of Islamic jurists entered the political scene, an event which made Iranian politics to a great extent under a legalist approach. Considering the structure of law and the way jurists look at reality, they have a different type of personality from other politicians. Using the ideal type method, this article attempts to study Islamic jurists’ personality and their specifications in their worldview, methods and resources. As other studies teach us, this type of personality can impact on their political approach and behavior. It is generally concluded that once Islamic jurists enter politics, they are relatively more definite and more decisive, less compromising, more conservative, more duty-based, more predictable, more technicalist and finally more literalist.
    Keywords: Islamic jurisprudence, politics, Islamic jurisprudence, governance, Islamic jurists, politicians, law, politics
  • Alireza Sadra *, Mohammad Reza Shamsa Pages 673-691
    Iranian Islamic revolution since its victory has been analyzed from different perspectives but in these analyses, the theoretic point of view and searching a theoretic foundation for the revolution has been neglected. In fact, most of the books and articles on the Iranian revolution interpret it as a political and social phenomenon and based on this view, has been searched for its political, economic and social causes of the Iranian revolution. On the other hand some thinkers believe that the Iranian revolution is the ideological or discursive system which we should find its causes in socio-economic conflicts or the strategy of repression, exclusion and making other on behalf of adversarie's discourses.
    The author in this dissertation believes that the reason of lack of theoretic analysis and theoretic foundation of the Iranian revolution is rooted in negligence of Dr. Shariati' books and writings among the research resources on the Islamic revolution. These writings provide theoretical resources for phenomenon of Islamic revolution.
    Keywords: Islamic revolution, Shariati, Islamic Ideology, colonialism, Marxism
  • Habibollah Fazely *, Nozar Khalil Tahmasebi Pages 693-708
    Nationalism and modernism, and the relationship between them from the perspective of different scholars and schools of thought have always been a subject of debate. Many scholars have concerned themselves with the concepts of ethnicity, nation, and nationalism and their relationship with modernism and modern age. The main controversy among scholars and schools of thought have centered on the issue of whether the formation of nation, as it is with nationalism, is a function of modernism or not. While the most illustrious exponents of the modernist approach see a causal relationship between nationalism and nation-state, some scholars such as Anthony Smith have criticized such a view. This paper is an attempt to investigate Anthony Smith’s and modernists’ viewpoint on nationalism and modernism. The main theme is that while modernists consider nation and nationalism to be the products of the changes of the modern era, Anthony Smith, although definitely recognizes some relationship between nationalism and modernism, does not establish a causal relationship between these two phenomena. More specifically, he does not conclude that nation
    Keywords: Smith, modernism, nation, nationalism, modern paradigm
  • Hojjat Kazemi * Pages 709-726
    The digital revolution as a great transformation is leading to the formation of new spaces for the political action. this paper was intended to criticize the viewpoint which would uncritically consider digital politics to be the bedrock for the creation of general area and the formation and establishment of democracy finally. In contrast to this optimistic approach, the experience of Arab revolutions indicated that both digital tools and social networks caused various impacts during the different phases of such experiences. The impacts were quick and severe when the Arab authoritarian regimes started to collapse, and they dwindled away in the formation phase of the alternative democratic system. Finally, the capabilities of such networks were misused as a tool to spread the ethnic and religious hatred and to escalate violence. It has been argued that the diversity of results caused by the promotion of digital politics in various states had to be analyzed as a consequence occurring when the social structure and certain politics of each society would face this phenomenon. According to the theory of "weak states-strong societies", it was demonstrated how the structural weakness of states and a completely dispersed and incoherent society in the Middle East had to be considered the key to understanding the quick and severe impact of the digital politics in the collapse phase of Arab authoritarian regimes. It was also indicated why such tools would become the factors intensifying the process of political decay in such countries when their revolutions were derailed.
    Keywords: Digital Revolution, Digital Politics, Arab Revolution, Weak States, Strong Society, Political Decay
  • Mohsen Modir Shanechi *, Hossein Shariati Pages 727-740
    Many political concepts as well as technology exported to various regions of the world from Europe after renaissance, industrial revolution and protestantism. Meanwhile western technology andconcepts of political philosophy came to Iran since nineteenth century. Republicanism was one of these concepts. This concept and idea as one of the most factors in Iranian contemporary political - social transformations since its introducing in Qajar era till Islamic revolution has diversely been interpreted. In this these various approachs would be studied.
    Keywords: republicanism, constitutionalism, Islamic revolution
  • Sayed Ali Monavari * Pages 741-759
    This paper is an attempt to examine, with narrative explanation technique, the notion of the “other” in the history of Iran’s foreign relations from the perspective of Historical Sociology in International Relations. It covers the historical period following the founding of the Safavid state in 1502 A.D. through the first decade of the Islamic Republic (1989 A. D.). From the perspective of how the “other” is perceived, Iran’s foreign relations are divided into three periods; in the Safavid period, it is the internal events that affect the way the “other” is perceived. In the Qajar and Pahlavi eras, however, it is the external developments that shape the way the “other” is seen. In the Islamic Republic, it is both the internal and external events that affect this perception of the “other” in the country’s foreign relations. Based on the above, it is suggested that the perception of the “other” in Iran’s foreign relations goes through the phases of emergence, transformation, and establishment within a framework of a chain of narratives regarding internal and external developments. In this process, one should also consider the role of human beings, and the main decision-making actors and their influence on the perception of the “other”. It is suggested that during the Safavid period, it is the inter-religious conflicts vis-à-vis the Sunni Ottoman Empire that shape the perception of the “other”. This perception was transformed during the Qajar and Pahlavi eras in confrontation with major colonial powers of the 19th century and continued during the Cold War era. Finally, it reached its peak and was institutionalized in the first decade of the Islamic Republic.To sum up, affected by the internal and the external events, the “other” evolves from the construction phase to the establishment phase in the history of Iran’s foreign relations.
    Keywords: Iran, Foreign Relations, Other, Historical Sociology, Safavid, Qajar, Pahlavi
  • Seyyed Ahmad Movasseghi *, Jafar Norozi Nezhad Pages 761-777
    Analysis and the continued success of the moderate Islamic discourse on other discourses in Turkey in a social environment that nearlya century in the western orientation and secular changes in the basis of social, Political and cultural, is the central issue to the most article. This article goes beyond the ideological debates, in the analysis of this fundamental Change in this Country as a long process. The main question of this paper is that what is the main moderate Islamismdiscourse over other discourses in Turkey? The main hypothesis of this paper is the transformation of Turkish political culture in the shadow adjustment slots available in this country is the most important factor in overcoming the political and Social discourse in such a structure jacobon secular – oriented.
    Keywords: Moderate Islamism, political culture of turkey, Turkey's Social gaps, Economic development
  • Jalal Mirzaee* Pages 779-795
    One of most important socio-political events in Iranian History is constitutional Revolution in spite of passage of more than one century and writing many books and articles about that, there are unknowns about the issue yet. One of these unknown issues is the role of one of Kerman Olamas named "Mirza Mohammad Reza Mojtahed" in the revolution. In the small migration protestors wanted the government to bring him back from the deportation. His name was mentioned as one of the leaders of the revolution is some books writed about the revolution. Author describes his role in Kerman socio-political development in the era of the revolution. Foundings show that he was one of the effective actors in Kerman but contrary to the common thought he was not Liberal and Constitutionalist. According a Realistic approach his role is related to the event of punishing and hitting him by then Kerman governor. This event gave the opportunity to the protesters to protest against Eynoddowla and his dictatorship.
    Keywords: Constitutional Revolution, Aayatollh Mirza Mohammad Reza, Kerman
  • Ahmad Naghibzadeh *, Amir Mohammad Izadi Pages 797-815
    Since the beginning of human history, one of the basic dilemma that every political institution must solve is how to exercise legitimate authority—that is, how to govern with the consent.“You can’t sit on bayonets,” goes an old political expression.This is a way of saying that although a state can exercise its power through the use of police force or coercion, in the long run the use of force will not be sufficient to govern a society. For political sociologists since Weber’s time, the answer to this question begins with the concept of legitimacy. According to discussions that Considered in this paper, and Historical review of two systems Achaemenid and Sassanid we can result that thought in Iranian social from Achaemenid to Sassanid was Evolving and however according weber's idea, LEGAL AUTHORITY is for modern society, but the thought that political authority comes ‘from below’ and concept of social Contract was exist in ancient iran
    Keywords: Sassanid, Achaemenid, Charisma, Tradition, legitimacy