فهرست مطالب

فصلنامه سیاست
سال چهل و هشتم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمد مهدی اسماعیلی ، میثم عباسی صفحات 551-570
    امام محمد غزالی از بزرگ ترین متفکران جهان اسلام است. ویژگی بارز وی کثرت تالیفات در موضوع های مختلف است. او در بعضی اوقات در موضوع واحد، حرف مختلف زده است. چنین می نماید که ابوحامد شخصیت یکپارچه و منسجمی نداشته است و این یکپارچگی و وحدت نداشتن در آثار، قبل از همه بر می گردد به حوزه های متعددی که او در آن زمینه ها قلم فرسایی کرده است. این موضوع را می توان با بررسی رویدادهای زندگی وی و بحرانی توضیح داد که در زمانه او وجود داشت. این پژوهش به دنبال آن است تا با بهره گیری از الگوی روش شناسی توماس اسپریگنز، اندیشه سیاسی غزالی را با توجه به شرایط بحرانی ای که بر عصر وی حکمفرما بود بررسی کند. این الگو چهار مرحله دارد: 1. مشاهده بی نظمی؛ 2. مرحله تشخیص درد؛ 3. بازسازی آرمانی جامعه سیاسی؛ 4. ارائه راه حل. هدف در این نوشتار، بررسی ربط عمیق میان اندیشه و آثار غزالی با بحران زمانه وی است.
    کلیدواژگان: باطنیه، بحران، تصوف، غزالی، فقه، فلسفه، کلام
  • سید داوود آقایی ، عبدالله مهربان صفحات 571-588
    در حالی که کشورهای اروپایی چند دهه ای است برای تحکیم همگرایی و تشکیل واحدی فراملی باعنوان اتحادیه اروپا گام برمی دارند و بخشی از حاکمیت و استقلال خود را به این نهاد واگذار کرده اند، در بسیاری از این کشورها جریان های جدایی طلب، خواستار گسست از دولت متبوعشان هستند و روند فزاینده ای به خود گرفته اند. این مقاله در پی تبیین همبستگی میان همگرایی و گرایش های جدایی طلبانه در اروپاست. بررسی های موجود نشان می دهد که به کارگیری سیاست های اتحادیه اروپا درباره اقلیت ها از جهتی هویت های قومی و محلی را تقویت می کند و به آن ها اجازه خواهد داد تا در تصمیم گیری های مرتبط با سرنوشت خود نمایندگانی داشته باشند؛ بنابراین دریچه ای برای گریز از چارچوب های متصلب دولت های متبوع شان بر روی آن ها می گشاید. از سویی دیگر با تعدیل حاکمیت های ملی کشورهای عضو، مجالی برای نقش پررنگ تر اقلیت ها در سیاست های ملی باز می کند.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، اقلیت های قومی، جدایی طلبی، سیاست گذاری های فروملی
  • سیدمحسن آل غفور ، رضا صادقیان صفحات 589-608
    فهم پدیده تروریسم در عصر جهانی شدن و ارتباط میان آن دو، با توجه به تحولات صورت گرفته در فضای فکری مدرنیته امکان پذیر است. مدرنیته، تنها عامل ظهور گروه های تروریستی نیست؛ بلکه از عوامل اصلی بروز تروریسم مدرن و پسامدرن است. آنچنان که می توان در یک دسته بندی کلی از سه گروه متفاوت تروریست نام برد: تروریست های سنتی، مدرن و پسامدرن. تروریست های مدرن و پسامدرن برآمده از تحولاتی هستند که با موج فزاینده مدرنیته و به تبع آن جهانی شدن پا به عرصه گذاشته اند. در تمام تحرکات صورت گرفته از سوی این دو گونه می توان نشانه ها و رگه های جدی از ستیز و دشمنی با جهانی شدن را مشاهده کرد؛ در صورتی که تروریست های سنتی با روشیدیگر فعالیت می کردند. اهداف تروریست های سنتی محدود بود؛ در حالی که تروریست های مدرن و پسامدرن اهداف خود را فراتر از اشخاص سرشناس و ترور مسئولان دولتی انتخاب می کنند. همانند اندیشه مدرنیته که هیچ محدودکننده ای را نمی پذیرد، تروریست های مدرن و پسامدرن نیز راهی را برای تفکراتشان راه برداشته نشدنی نمی دانند. مکتوب پیش رو می کوشد تا نشان دهد که پدیده تروریسم مدرن و پسامدرن برخلاف تروریسم سنتی واکنشی به پیامدهای مدرنیته و جهانی شدن است.
    کلیدواژگان: تروریسم، تروریسم پسامدرن، تروریسم مدرن، جهانی شدن، مدرنیته
  • حسین پوراحمدی میبدی ، عارف بهرامی صفحات 609-629
    پس از فروپاشی اتحاد شوروی در دهه 1990 و رکود اقتصادی چشمگیر حاصل از آن در منطقه آسیای مرکزی، در دهه نخست سال 2000، منطقه روند رشد سریع اقتصادی و ادغام داخلی و خارجی را تجربه کرد. ادغام در آسیای مرکزی، اتصال بین قزاقستان، قرقیزستان افغانستان و رشد سریع در روابط اقتصادی با برخی از همسایگان بزرگ، به ویژه چین و روسیه بود. این فرایند ادغام آسیای مرکزی بخشی از روند بزرگ تر ادغام فضای اقتصادی اوراسیا بوده است. در این معنا، یکپارچگی اقتصادی آسیای مرکزی یک واقعیت است؛ اما در این فرایند این شکاف های جدی وجود دارد: رویه عملی بسته برخی از کشورهای منطقه به تجارت درون منطقه ای به ویژه توسط ترکمنستان و ازبکستان، بسته شدن مرزها، همکاری نداشتن در زمینه های انرژی و آب، حکومت ها و سازمان های منطقه ای ضعیف. همکاری های منطقه ای موثر در میان کشورهای آسیای مرکزی، رویایی دور باقی مانده است؛ ولی چهار تحول اخیر به شدت از روند همکاری های منطقه ای در آسیای مرکزی حکایت دارد: 1. نیت آشکار چین برای استفاده از سازمان همکاری شانگهای به عنوان ابزاری موثر برای حمایت از همکاری های اقتصادی منطقه ای؛ 2. روند جامعه اقتصادی اوراسیا به رهبری روسیه و پیشرفت آن در ایجاد یک اتحاد گمرکی؛ 3. تلاش اروپا و آمریکا برای حمایت از روند ادغام منطقه ای افغانستان؛ 4. تلاش های مداوم، با حمایت چین برای تقویت برنامه همکاری اقتصادی منطقه ای آسیای مرکزی.
    کلیدواژگان: برنامه همکاری اقتصادی منطقه ای آسیای مرکزی، برنامه ویژه برای اقتصاد آسیای مرکزی، طرح های متمرکز منطقه ای در افغانستان، همکاری های منطقه ای نوین در آسیای مرکزی
  • سمیه حمیدی ، پیمان زنگنه صفحات 631-650
    گفتمان مجموعه ای از احکام و گزاره هاست که شرایط را برای عاملان اجتماعی معنادار می کند. در رویکردهای گفتمانی، برخی از مفاهیم و موضوع ها کنارگذاشته می شوند؛ زیرا نظام گفتمانی بنا به ماهیتی که دارد برخی از موضوع ها و مفاهیم را برجسته می کند و برخی دیگر را به کنار می نهد. در نظام گفتمانی برخی از دانش ها بر اساس مطلوب های نظام قدرت برجسته می شوند؛ زیرا آن دانش ها بنا به ماهیتی که دارند به آن نظام سیاسی مشروعیت می بخشند. در دوره صفویه که نقطه عطفی در تاریخ تشیع محسوب می شود، دانش فقه به نهاد قدرت مشروعیت می بخشید؛ زیرا در این دوره بسیاری از کردارهای پادشاهان بر مبنای تعالیم و آموزه های تشیع شکل گرفته بود. در این زمان بسیاری از علما از سایر شهرهای اسلامی به ایران می آمدند و تحت تاثیر فضای مساعدی که پادشاهان صفوی ایجاد کرده بودند، آموزه های شیعی را ترویج می کردند. ماهیت روابط علما و پادشاهان صفوی از آنجا اهمیت دارد که بسیاری از علمای شیعی در مشروعیت بخشی و تحکیم موقعیت حاکمان صفوی نقش ارزنده ای را ایفا کرده اند؛ اما برخی از این علما در قالب همان ساختار دانشی که به پادشاهان مشروعیت می داد، از نزدیک شدن به پادشاهان صفوی خودداری می کردند و با رویکردی انتقادی، بسیاری از رفتارهای آنان را تایید نمی کردند. پرسش این پژوهش آن است که عالمان دینی در دوره صفویه در ارتباط با پادشاهان به تولید چه دانشی اقدام کردند؟ این نوشتار برآن است تا با تکیه بر روش گفتمان دانش قدرت میشل فوکو، نوع رویکردهای موافق و مخالف علما در نهاد تولید دانش فقه را نسبت به ساختار قدرت صفوی بررسی و کنکاش کند.
    کلیدواژگان: پادشاهان صفوی، دانش، علما، قدرت، گفتمان مشروعیت زا، گفتمان مشروعیت زدا
  • علیرضا خسروی ، شایان افراسیابی صفحات 651-670
    رهبران سیاسی اطلاعات مربوط به موقعیت را بر اساس ادراکات یا به بیان دقیق تر باورهای خود پردازش می کنند و به برداشتی از موقعیت می رسند. با وجود اینکه باورها اغلب در مقابل تغییر مقاومت می کنند، تحول در آن ها منتفی نیست و ممکن است به علت های گوناگونی از جمله وقوع رخدادی خارجی دچار تغییر شوند. در این مقاله چنین تغییری را در باورها بررسی خواهیم کرد. به دلیل اهمیت نقش رئیس جمهور آمریکا در سیاست خارجی این کشور، بر تغییر احتمالی باورهای باراک اوباما رئیس جمهورآمریکا پس از انتخابات ریاست جمهوری یازدهم در ایران متمرکز خواهیم شد. فرضیه ای که در چارچوب نظریه رمزگان عملیاتی و با روش وی آی سی اس مورد آزمون قرار می گیرد، این است که تغییر در باورهای اوباما جزئی و محدود، ولی در جهت جلب همکاری بیشتر بوده است. یافته های ما جدا از دلایل و زمینه های تغییر، این فرضیه را تایید می کند.
    کلیدواژگان: باراک اوباما، تغییر رمزگان عملیاتی، رویکرد ادراکی، سیاست خارجی آمریکا
  • بهادر زارعی صفحات 671-689
    صلح و هم زیستی مسالمت آمیز انسان ها و ملت ها با یکدیگر، هم در درون مرزها و هم در عرصه نظام بین الملل از ضرورت های ارکان پایدار تمدن بشری و منطبق بر فطرت و طبیعت بشر در طول تاریخ بوده است. اسلام، آیات متعدد قرآن کریم، اندیشمندان و فقهای جهان اسلام نیز بر اصالت صلح در روابط جوامع و ملت ها تاکید و توجه جدی دارند. با توجه به تاثیر مستقیم اصول شریعت اسلام در شکل گیری نظام جمهوری اسلامی ایران و تدوین قانون اساسی و اصول سیاست خارجی، همان گونه که ملاحظه می شود، در طول بیش از سه دهه حیات جمهوری اسلامی، روابط ما با سایر ملت های دنیا تا حدودی رفتاری صلح آمیز و مبتنی بر احترام متقابل بوده و به اصالت صلح در اسلام و به تبع آن در سیاست خارجی، به عنوان اصلی مسلم و بدیهی توجه جدی شده است. دولت مردان در ایران همواره دو رویکرد متفاوت نسبت به اصل صلح در این مدت به جامعه جهانی عرضه کرده اند که یکی پذیرفته شده و دیگری نادیده انگاشته شده است.
    کلیدواژگان: اسلام، صلح، جهاد، قرآن کریم، سیاست خارجی، جمهوری اسلامی ایران
  • مهدی عباس زاده فتح آبادی ، زهرا شجاعی صفحات 691-707
    به سبب اهمیت مباحث حقوق بشر جهانی، سازوکارهای بین المللی ایجادشده در این زمینه اهمیت خاصی دارند. از سازوکارهایی که سازمان ملل متحد ایجاد کرده است، می توان به کمیسیون حقوق بشر و در پی آن شورای حقوق بشر اشاره داشت. وظیفه این ارکان توسعه، ترویج، حمایت و نظارت بر وضعیت حقوق بشر در کشورهای مختلف از جمله جمهوری اسلامی ایران بوده است. بررسی وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران از زمان تاسیس کمیسیون آغاز شده و در شورای حقوق بشر ادامه پیدا کرده است. نکته ای که شایان توجه است ضرورت توجه به شباهت ها و تفاوت ها در عملکرد کمیسیون و شورای حقوق بشر یا به بیان دیگر مقایسه عملکرد این دو نهاد است. این موضوع پرسش اصلی پژوهش حاضر را تشکیل می دهد. فرضیه این پژوهش این است که با وجود تغییرات سازمانی در شورای حقوق بشر از لحاظ عملکرد و انتقادهای واردشده به جمهوری اسلامی ایران تفاوت محسوسی در روند کاری شورای حقوق بشر نسبت به کمیسیون حقوق بشر ایجاد نشده است. همچنین جو سیاسی حاکم بر کمیسیون حقوق بشر در روند کاری شورای حقوق بشر نیز محسوس است. بدین ترتیب با وجود تلاش های جمهوری اسلامی ایران برای ایجاد کانال های ارتباطی با شورای حقوق بشر، شاهد هستیم که تفاوت شایان توجهی در ارتباط ایران و شورای حقوق بشر، نسبت به ارتباط ایران و کمیسیون حقوق بشر رخ نداده است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، حقوق بشر، سازمان ملل متحد، شورای حقوق بشر، کمیسیون حقوق بشر
  • حسن عبدی ، محمد جواد هاشمی صفحات 709-732
    در این مقاله با استفاده از روش توصیفی اسنادی، تلاش شده است ضمن بررسی مولفه های سلاح های کشتارجمعی، تعریفی جامع از سلاح های کشتار جمعی ارائه شود. در ادامه برخی ابعاد سلاح های کشتار جمعیمطابق با معیار ارائه شده، بر اساس آراء دین شناختی مقام معظم رهبری امام خامنه ای (مدظله العالی) بررسی شده است. بر اساس یافته های پژوهش منظور از سلاح های کشتارجمعی سلاح هایی است که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم از راه تخریب محیط زیست یا تخریب سازه های ساخت بشر به انسان ها آسیب می رساند و این آسیب رساندن برگشت ناپذیر است یعنی امکان ترمیم و بهبود به وضع اولیه را ندارد یا به کشتار گروهی انسان ها منجر می شود و نمی توان در کاربرد این سلاح ها و آسیب رسانی آن ها میان نظامیان و غیرنظامیان تفکیکی داشت؛ به گونه ای که هرگاه از این سلاح ها استفاده می شود در کنار نظامیان، شمار بسیاری از غیرنظامیان هم کشته می شوند یا آسیب می بینند. همچنین بررسی بیانات مقام معظم رهبری امام خامنه ای (مدظله العالی) نشان می دهد که از نظر ایشان استفاده از سلاح های کشتارجمعی نه تنها به کشتار و تخریب گسترده منجر می شود؛ بلکه میان آحاد ملت، نظامی و غیرنظامی، کوچک و بزرگ، زن و مرد و کهنسال و خردسال تمایزی قائل نمی شود و آثار ضدبشری آن مرزهای سیاسی و جغرافیایی را در می نوردد؛ حتی به نسل های بعدی نیز خسارت های جبران ناپذیر وارد می سازد؛ بنابراین هرگونه استفاده و حتی تهدید به استفاده از این سلاح، نقض جدی مسلم ترین قواعد بشردوستانه و مصداق بارز جنایت جنگی به شمار می آید و به لحاظ شرعی حرام است.
    کلیدواژگان: سلاح های شیمیایی، سلاح های کشتار جمعی، سلاح های میکروبی، سلاح های هسته ای، مقام معظم رهبری
  • نسرین مصفا ، مریم عبادی صفحات 733-751
    بحران ها به عنوان متغیرهای دائمی سیاست بین الملل هنگامی که به وقوع می پیوندند از سوی بازیگران موثر نظام بین الملل برای مدیریت و کنترل آن ها اقداماتی صورت می گیرد. شورای امنیت به عنوان مسئول اصلی حفظ صلح و امنیت بین الملل یکی از این بازیگران است. با توجه به اقدامات این نهاد در بحران های متعدد این پرسش مطرح است که ایفای نقش آن در بحران ها متاثر از چه عواملی است؟ در پاسخ، این فرضیه مطرح می شود که ایفای نقش شورای امنیت در مدیریت بحران ها متاثر از ماهیت بحران، گستردگی بحران و سیاست قدرت های بزرگ است. یافته های پژوهش هم نشان می دهد که عواملی همچون گستردگی بحران، تنوع مسائل در آن و حضور بازیگر مداخله گر موثر در موضع گیری ها و اقدامات این نهاد، تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: اوکراین، سوریه، شورای امنیت، قطعنامه، مدیریت بحران
  • محمود رضا مقدم شاد صفحات 753-770
    در روزگار ما شاید بیش از هر مقطع تاریخی دیگری مسئله اقلیت ها ذهن اندیشمندان و دست اندرکاران سیاست را درگیر کرده است. اینکه اقلیت ها چه نقش و جایگاهی در پیشبرد پروژه دموکراسی دارند؟ پرسش اصلی این مقاله است. در این مقاله ضمن ارائه تعریف جدیدی از مفهوم اقلیت که الهام گرفته از فلسفه سیاسی دلوز و گوتاری است تلاش می کنیم تا ابعاد گوناگون «موقعیت ویژه» اقلیت ها در جوامع دموکراتیک امروزی را بررسی کنیم. بر مبنای چشم اندازی که در برابر ما گشوده خواهد شد، سیاست بدیلی را برای دفاع از حقوق اقلیت ها پیشنهاد خواهیم کرد که نه تنها جایگزینی کارآمد برای جنبش ها و جریان های اجتماعی سیاسی ملهم از «سیاست هویتی» باشد؛ بلکه مسیر شالوده شکنی از دوگانه اکثریت اقلیت را هموار کند. در نهایت نشان خواهیم داد که چگونه با کنارگذاشتن انگاره های پیشین در رابطه با هویت اکثریت و هویت اقلیت تصویر بی سابقه ای از دموکراسی جلوه گر می شود که اصل «اقلیت شدن» در بطن جریان انقلابی آن قرار دارد.
    کلیدواژگان: بيگانه، دموکراسي اکثريتي، سياست اقليتي، سياست هويتي، کين توزي، موقعيت ويژه اقليت ها، هويت اکثريت
  • احمد موثقی ، مرجان کوه خیل صفحات 771-788
    دومین مرحله لیبرالیزه سازی اقتصاد، جامعه و نهادهای سیاسی ترکیه در سال های 2002 تا 2014 شکل گرفته است. در سال های 2014 تا 2018 نشانه هایی از پوپولیسم و سیاست های اقتصاد کنترلی پدیدار شده است. علت چنین فرایندی را باید در تحول نقش اردوغان و بهره گیری از حزب عدالت و توسعه در ساختار قدرت ترکیه دانست. در سال های 2002 تا 2014 حزب عدالت و توسعه توانست روند لیبرالیزه سازی اقتصاد و جامعه را به موازات یکدیگر پیگیری و سازماندهی کند. مهم ترین نشانه نوسازی ترکیه در دوران حزب عدالت و توسعه را باید پیوند موضوع های اجتماعی، ساختاری و اقتصادی در فرایند لیبرالیزه سازی قدرت و کنش اقتصادی دانست. در سال های 2014 تا 2018 حزب عدالت و توسعه همانند سلطان سلیم سوم و سلطان محمود دوم از پادشاهان امپراتوری عثمانی، درصدد برآمد تا ساختار دولت را متمرکز و یکپارچه سازد. کودتای ناموفق علیه اردوغان به یکپارچه سازی پوپولیستی جامعه ترکیه منجر شد که شکل بندی های اقتصاد و سیاست جامعه را با تغییراتی نسبت به اولین دهه قرن 21 همراه ساخته است. پرسش اصلی مقاله این است که «زمینه ها و نشانه های لیبرالیزه شدن اقتصاد، سیاست و نظام اجتماعی ترکیه در سال های 2014 تا 2018 کدام بوده است؟» فرضیه مقاله به این موضوع اشاره دارد که «موج دوم لیبرالیزه شدن اقتصاد ترکیه به توازن بین درآمد ملی، رشد اقتصادی، میزان سرمایه گذاری، تراز بازرگانی براساس مقیاس واردات و صادرات با تولید ناخالص داخلی» منجر شده است. با الهام از «رهیافت اقتدارگرایی بوروکراتیک ساخت دولت» می توان در این دوران، زمینه برای سازماندهی نهادهای اجتماعی و اقتدار بوروکراتیک در مقیاس گسترده تری نسبت به گذشته فراهم شده است.
    کلیدواژگان: اقتدار بوروکراتیک، اقتدارگرایی پوپولیستی، عدالتگرایی حزبی، لیبرالیزهسازی اقتصادی
  • سید مرتضی هزاویی ، علی زیرکی حیدری صفحات 789-808
    اهمیت بررسی افکار شریعتی در این است که ضرورت بررسی مضمون فکری او و چگونگی تاثیرگذاریش بر نسل جوان جامعه را هرچه بیشتر بر ما آشکار می سازد. ضرورت بررسی و تبیین ابعاد مختلف اندیشه سیاسی شریعتی در راستای هرگونه پژوهش پیرامون تحولات سیاسی و اجتماعی ایران معاصر به ویژه دهه منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی آشکار می شود. برای تحدید موضوع، در نوشتار حاضر وجهه دین اندیشی شریعتی را با تکیه بر حادثه عاشورا با استفاده از روش توصیفی تحلیلی بررسی می کنیم. در این زمینه، پرسش اصلی پژوهش این است که خوانش شریعتی از اسلام سیاسی، به ویژه واقعه عاشورا دارای چه ویژگی هایی بوده است؟ در پاسخ به این پرسش مدعای پژوهش عبارت است از اینکه با توجه به ویژگی نواندیشانه ای که در تفکر دینی شریعتی وجود داشت، می توان خوانش وی از تاریخ اسلام را خوانشی نوآیین خواند که امروزه با عنوان «اسلام سیاسی» شناخته می شود. بر این اساس، این نوشتار در سه محور اصلی بررسی و ارائه خواهد شد: 1. مفهوم شناسی «اسلام سیاسی» و شاخصه های آن در اندیشه سیاسی شریعتی؛ 2. خوانش جدید از تاریخ اسلام به مثابه «اسلام سیاسی» در مجموعه افکار شریعتی؛ 3. تجلی عاشورا به مثابه نماد «اسلام سیاسی» در اندیشه شریعتی.
    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، شهادت، عاشورا، علی شریعتی
  • احسان یاری ، مهدی اسفندیاری صفحات 809-833
    ژئوپلیتیک به عنوان تحلیل علمی عوامل جغرافیایی حاکم بر روابط بین الملل و هدایت کننده تعاملات سیاسی، رهیافتی است قدرت محور و برآمده از سنت واقع گرایی در روابط بین الملل. ژئوپلیتیک به دنبال بررسی این موضوع است که چگونه جغرافیا و متغیرهای آن از جمله سرزمین، جمعیت، موقعیت راهبردی، منابع و… هم به عنوان عامل تاثیرگذار بر رفتار کشورها و هم به عنوان صحنه عملیات راهبردی، بر روابط بین دولت ها و تلاش برای کسب قدرت و برتری بر دیگران موثرند و می توانند یاری بخش یا محدودکننده بازیگران برای دستیابی به اهدافشان باشند. بدین لحاظ، پژوهش حاضر با شیوه توصیفی تحلیلی سعی در کالبدشکافی نظری در مطالعات ژئوپلیتیک از منظر مکتب ژئوپلیتیک آمریکایی و درک واقعی از مفاهیم آن با تاکید بر تعامل میان زمینه های جغرافیایی و نیروهای ژرف و بنیادین قدرت، اقتصاد و فرهنگ مطرح در شبکه ژئوپلیتیک منطقه ای در ساخت نوین بین المللی دارد. هدف آن نیز نشان دادن کاربست نظریه های مکتب ژئوپلیتیک آمریکایی در شکل گیری شبکه ژئوپلیتیک منطقه ای ساخت نوین نظام بین الملل است.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، سیستم نوین بین الملل، شبکه ژئوپلیتیکی منطقهای، مکتب ژئوپلیتیک آمریکایی
|
  • Mohammad Mahdi Esmaeili , Meysam Abbasi Pages 551-570
    Imam Mohammad Ghazali, the Islamic world is the greatest thinkers. He is characterized by a multitude of books on various subjects, and she is sometimes the same thing, what is different. Such My Nmayd Abu Hamed has been integrated personality, and the lack of integrity and lack of unity in the works, first of all refers to numerous areas of application context in which he has a pen-tough. This can be critical to the investigation of accidents in the era of his life and he was there, explained. This research aims to use the methodology of Thomas Springs, al-Ghazali's political thought according to Bhrany Ay that dominated his era, examine. This model has four steps: 1. See By Nzmy; 2. identifying pain; 3. rehabilitation of ideal political society; and 4. Provide solution. The purpose of this paper is to investigate the deep relation between thought and works of al-Ghazali's crisis of his era.
    Keywords: Ghazali, crisis, Batnyh, philosophy, jurisprudence, theology, mysticism
  • Seyed davood Aghaei , Abdollah Mehraban Pages 571-588
    At first glance, the phenomenon of separatism nationalism in Western European democracies may seem unusual. While European countries have been taking decades to form a transnational state under the name of the European Union, and have left the body part of their sovereignty and independence, in many of these countries separatist movements have called for a break with their respective governments and have been taking on an increasing trend. This article seeks to clarify the correlation between convergence and separatist tendencies in Europe. Existing surveys show that the practical adoption of EU policies on minorities will strengthen ethnic and local identities in a way that will allow them to make decisions about their own fate. It opens up a window to escape the constrained frames of their respective governments, and in another way, by affecting the national sovereignty of the member states, it allows minorities to have more freedom.
    Keywords: Committee of Regions, EU, Integration, Membership Conditions, Separatism
  • Seyed Mohsen Alghafor , Reza Sadeghian Pages 589-608
    Understanding the phenomenon of terrorism in the era of globalization and the relationship between the two, according to accepted changes in the mindset of modernity is possible. Modernity is not the only factor in the emergence of terrorist groups but also one of the main causes of terrorism is modern and postmodern. As can be seen in a general classification of three different dark named terrorists, terrorists, traditional, modern and traditional Psamdrn.rvykrd terrorist groups, terrorists of modern and postmodern Tva’man the latter case is different.
    Keywords: Modernity, globalization, terrorism, modern, postmodern terrorism
  • hossein pourahmadi , aref bahrami Pages 609-629
    After the collapse of the Soviet Union and its impressive economic downturn in the region of Central Asia in the 1990s, in the first decade of 2000, the region experienced rapid economic growth and internal and external integration. Integration in Central Asia, the connection between Kazakhstan, Kyrgyzstan, Afghanistan and the rapid growth in economic relations with some great neighbors, especially China and Russia. This process of integration of Central Asia is part of a larger process integration of the Eurasian Economic Space. In this sense, economic integration in Central Asia is a reality.
    But serious gaps in this process, including practical procedures closing on the number of countries in the region,intra-regional trade, especially by Turkmenistan and Uzbekistan, closure of borders, lack of cooperation in the fields of energy and water, weak governments and regional organizations.
    But three most recent evolution of the process of regional cooperation in Central Asia suggests: 1: China's apparent intention to use the Shanghai Cooperation Organization and CAREC program as an effective tool to support regional economic cooperation; 2: the Eurasian Economic Community, led by Russia and its progress in the creation of a customs union; 3: Europe and the United States to support the efforts of the Central Asia Regional Integration Special Program for the Economies of Central Asia through both centralized and regional initiatives in Afghanistan.
    In this paper, the economic and social indicators Central Asian republics from 2005 to 2015 examined that At the same time new working processes that control the growth of this index in the Republic have also that herald a promising future for the region
    Keywords: New regional cooperation in Central Asia, Central Asia Regional Economic Cooperation Program, Eurasian Economic Community, Shanghai Cooperation Organization, Special Program for the Economic of Central Asia, Regional focused programs in Afghanistan
  • Somayeh Hamidi , Peyman Zanganeh Pages 631-650
    Discourse is a set of commends and statements which gives meaning to the conditions for social agents. In discourse approaches, some of the concepts and subjects are excluded; because the discourse system highlights some concepts and subjects and ignores some others due to its notion. In the discourse system, some subjects are highlighted based on the favorites of the power system. Because those subjects give legitimacy to the political system. In Safavid era which is regarded as a landmark in the history of Shias, the subject of religious jurisprudence provides legitimacy for the power institution, because in this era, many of kings’ behaviors are shaped based on teachings of Shia. In this era, many scientists have come to Iran from other Islamic countries and promoted Shia teachings influenced by the favorable atmosphere created by Safavid kings. The notion of the relations between scientists and Safavid kings is important because many of Shia scientists had important roles in legitimizing and consolidating the situation of Safavid kings. However, some of these scientists refused to approach Safavid kings in the frame of that scientific structure which gave legitimacy to the kings and rejected many of their behaviors with the critical approach. This research intends to analyze the opposing and proposing approaches of the scholars in producing religious jurisprudence to the power structure of Safavid using Michel Foucault’s theory of subject and power.
    Keywords: Safavid kings, scholars, interaction, contrast, subject, power
  • Alireza Khosravi , Shayan Afrasyabi Pages 651-670
    Political leaders reprocess the information related to situation based of their cognitions, and then come to a perception of their situation. However beliefs usually resist in confronting to change, but the change may take place by different factors like occurring of an outside event. In this article we are going to evaluate such a change in beliefs of American current president Barack Obama and we want to know if his beliefs has changed after 11th presidential election in Iran or not. The hypothesis, which we test with operational code theoretical framework and by VICS method, is that his beliefs change only partially and unremarkable, but toward more optimism and cooperation. Without considering the reasons of change, the results based of the methods we acquired, confirm our hypothesis.
    Keywords: Barack Obama, Cognitive Approach, Operational Code Change, US Foreign Policy
  • Bahador Zareie Pages 671-689
    Islam , various verses of the Holy Quran , Muslim scholars and jurists, peace, relationships , communities and nations as well as the originality and attention are highlighted . According to Islamic Sharia direct impact on the formation of the Islamic Republic of Iran and the drafting of the constitution and the principles of foreign policy , as can be seen during more than three decades of the Islamic Republic , our relations with other nations of the world behaves somewhat Peace violence and peace in Islam is based on mutual respect and authenticity, and shortage of foreign policy , the main attention is clear and obvious . Always two different approaches towards peace in the international community during this period offered by the government is one acceptable and the other has been ignored .
    Keywords: Islam is peace, jihad, Quran foreign policy of the Islamic Republic of Iran
  • Mehdi abbaszadeh fathabadi , Zahra Shojaee Pages 691-707
    Because of the importance of Human Rights issues, Mechanisms and organizations established in this field have an especial importance too. Human Rights Commission and Human Rights Council substituted the former are two important mechanisms established in this respect by U.N. The major functions of these organizations are development, promotion, protection and supervising human rights in member states of U.N such as Islamic Republic of Iran. The investigation of human rights situation in Iran started when Human Rights Commission was established and continued when Human Rights Council substituted in 2006. The main goal of the present research is to compare the practice of these two organizations toward Iran for finding the similarities and differences. Findings of the research show that despite of the organizational changing and developments in Human Rights Council there are not considerable differences in the practice of Human Rights Council comparing to Human Rights Commission; this means that the general political atmosphere and criticisms against Iran experienced in Human Rights Commission practice toward Iran continued in the practice of its substituted organization. Meanwhile Iran's strives for establishing channels to effect on the decisions of both organizations have not been successful. Research method in this research is analytical- descriptive and data gathering is based on library way.
    Keywords: Human Rights, United Nations, Human Rights Commission, Human Rights Council, Islamic Republic of Iran
  • Nasrin Mosaffa , maryam ebadi Pages 733-751
    Crisis as one of permanent variables in international Politics replace war in nuclear weapon era.When crisis take place in regions with strategic importance, the issue of crisis management and role of (non)-governmental actors highlighted. Particularly those are active in peacekeeping, for example Security Council of United Nations. This organization with its actions has significant role in crisis management all over the word. With due attention to its actions, there is a question what factor affect on role of Security Council. Proposed hypothesis is that crisis nature, extension and Great power politics may affect on the role of international organization
    Keywords: Security Council, Crisis management, Resolutions, Syria, Ukraine
  • Mahmoud Reza Moghaddam Shad Pages 753-770
    Nowadays, perhaps more than any time before, both politicians and political philosophers are struggling with the question of minorities. The main question here, in this article, is about the historical role of minorities in the democracy project. We tend to present a new definition of the concept of minority which is mostly inspired by the political philosophy of Deleuze and Guattari. This will help us to rediscover various dimensions of ‘special situation’ of minorities in modern societies. According to this novel perspective, we suggest an effective alternative for defending the essential rights of minorities which replaces the identarian politics and aims to deconstruction of the duality of majority/minority. In the end, by rejecting the presuppositions about the majority identity and the minority identity at the same time, we see how, with ‘becoming minority’ as its revolutionary principle, a new image of democracy will appear.
    Keywords: Majoritarian democracy, Majority identity, Minoritarian politics, Minorities’ special situation, Ressentiment, Stranger
  • ahmad movassaghi , marjan kouhkheil Pages 771-788
    This article studies the second phase of liberalization of Turkey’s economy, society and political institutions. The procedure resulted in crucial role of the Justice and Development Party (AKP) in Turkey’s power structure. In the years 2002-14, the Justice and Development Party (AKP) failed to follow up and organize liberalization of economic and society along with each other. In the past eras, especially in the years of presidency of Kenan Evren and Turgut Özal, economic liberalization took place irrespective of social indices. The most important sign of Turkey’s renovation was evident in the era of the Justice and Development Party (AKP), manifested in linkage of social, structural and economic subjects in the process of power liberalization and economic action.
    The priorities of renovation and development of the structural and social grouping and of government in Turkey were based on the nature of traditional society and renovation procedures. In the era of militarists’ rule the ground was prepared for the bureaucratic development and formation of the bureaucratic action. However, such a procedure merely resulted in reforms in the years 2001-14. This article studies connection between national income, economic growth, amount of investment, trade balance based on the scheme of imports and exports with Gross Domestic Production of Turkey.
    Keywords: Key words: Bureaucratic Authority, Financial Balance, Investment, Gross National Production Economic Liberalization.
  • Seyed Morteza Hazaveie , Ali Ziraki Heydari Pages 789-808
    Shariati's ideas and thoughts on the importance of the need to examine the content of his thought and how its effectiveness on the younger generation of our society as much as reveal. Of Shariati the most famous Iranian intellectuals in the decade of 40 and 50 have mentioned that was unparalleled popularity among academics and elites. Because the words and rhetoric without Bdlysh compelling narrative stories with commentary converts from Islam, which mesmerized the audience.
    The need to examine and explain the various aspects of political ideology law to any research on contemporary political and social developments in Iran, especially the decade leading up to the Islamic Revolution is obvious. In order to limit the topic, the article examines the image reflection religion law by relying on Ashura event, using cross - paid. In this context, the key question is that the reading of the Shariati of political Islam, especially the Ashura event What characteristics have you been? In response to this question is that the claim of the innovative features that religious thought there was a law, it can be called that converts Her reading of Islamic history reading today as "Political Islam" is known. Accordingly, this article will be reviewed along two main axes: 1. How new reading of the history of Islam in Mjvە thoughts Shariati; (2) the expression of Ashura as a symbol of "political Islam" in the idea ofShariati
    Keywords: Ali Shariati, Political Islam, Ashura, Shahadat
  • Ehsan Yari , Mahdi Esfandiari Pages 809-833
    Geopolitics as scientific analysis of geographical factors governing international relations and the power-driven approach derived from the tradition of realism in international relations. This is how the geography and geopolitics to examine variables such as land, population, strategic location, resources, etc., as well as the factors influencing the behavior of countries as well as strategic theater of operations, the effective inter-state relations. As such, this study is descriptive and analytical approach to the autopsy Theoretical on geopolitical studies from the perspective of American geopolitical school and a real understanding of its concepts, and aims to demonstrate the application of the theories of American geopolitical school, geopolitical regional network construction on the formation of a new international system.
    Keywords: geopolitics, American geopolitical school, new international system, geopolitical regional network