فهرست مطالب

فصلنامه سیاست
سال سی و هشتم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/11
  • تعداد عناوین: 15
|
  • کیومرث اشتریان صفحه 1
    این مقاله با تاکید بر راهبردی نهادی از رشته های گوناگون که درعلوم انسانی به مطالعه نوآوری پرداخته اند بهره خواهد برد و رابطه توسعه سیاسی-اقتصادی و نوآوری تکنولوژیک، ونقش نهادها در این زمینه را به بحث خواهد گذاشت. عواملی که به ویژه در حیطه علوم سیاستگذاری می گنجند را می توان در حوزه نهادهای اجتماعی به ویژه نهادهای قدرت عمومی، قواعد، مقررات و عرف ها جستجو کرد از اینرو مقاله حاضر تلاش خود را به عوامل نهادی، اجتماعی متمرکز ساخته و استراتژی پژوهش خود را بر تحلیل این عوامل بنا خواهد کرد. در مطالعاتی که مبنی بر رویکرد نظام ملی نوآوری صورت می گیرد، ویژگی هایی مورد توجه و تاکید قرار می گیرد که عمدتا از ریشه های نظری این رویکرد همچون دیدگاه تکاملی و رویکرد نهاد گرایی برخاسته اند. نظریه نهادی و روابط اجتماعی توجه خود را به نقش حمایتی و هدایتی نهادهای عمومی از سویی و روابط هدفمند و هماهنگ شده بنگاه ها از طریق عرف ها و قواعد رسمی و غیر رسمی از سوی دیگر معطوف می نماید. این مقاله ما را در طرح یک فرضیه نهادی در مطالعات نوآوری یاری می نماید: افزایش نوآوری تکنو لوژیک ناشی از هماهنگی قواعد، هنجارها، مقررات حقوقی، میزان ارتباطات بین بنگاه ها، آموزش های کاربردی کارکنان، و سیاست های حمایتی نهادهای عمومی است
    کلیدواژگان: نوآوری، رهیافت نهادی، شبکه، تکنولوژی، نظام ملی نوآوری
  • محمدجعفر جوادی ارجمند، مهدی متین جاوید صفحه 15
    این مقاله تلاشی برای شناخت جایگاه حل و فصل منازعه در نظام بین الملل است. مدعای این پژوهش این است که مفهوم مذکور بعد از جنگ جهانی دوم در سه مرحله ی: بنیان ها، ساختارها و بازسازی ها شکل گرفته است.حل وفصل منازعه در شناسایی ریشه هاو علل پیدایش منازعات نظامی و چگونگی ایجاد صلح در سطوح داخلی، منطقه ایی، و بین المللی مؤثر بوده است. در دهه اخیر در نتیجه تحول روش های حل و فصل منازعه، فرهنگ صلح و رسیدن به صلح پایدار از طرف سازمان ملل، سایر مراجع جهانی و پژوهشگران صلح مطرح شده است. تحقق صلح پایدار مستلزم بسترسازی مناسب برای فرهنگ صلح و از جمله عوامل مهم آن توسعه نهادهای سیاسی - اجتماعی و همچنین آموزش آحاد جامعه از سطوح پایین به منظور تغییر رفتارهای خشونت آمیز به صلح آمیز است. این تغییرات بایستی در ساختار سیاسی - اجتماعی جوامع نیز نهادینه شود تا زمینه های صلح پایدار فراهم گردد.
    کلیدواژگان: حل و فصل منازعه، تغییر منازعه، مدیریت منازعه، جنگ، صلح، میانجی گری، صلح سازی، حفظ صلح، خشونت، بحران
  • حسین خلیلی صفحه 39
    آموزه «عملیات پیشدستانه» با هدف دگرگونی در ساختار رژیم های حاکم بر منطقه، تحت پوشش مبارزه با تروریسم پس از 11سپتامبر2001 در دستور کار واشنگتن قرارگرفت که حمله به افغانستان سرآغاز آن بود. پیروزی زود هنگام و سقوط طالبان موجب شد تا با وجود مخالفت های همه جانبه، عراق در یک ائتلاف نمادین اشغال گردد. واقعیات، ابهامات ژئوپولیتیکی صحنه عراق و واکنش منفی بازیگران باعث شد تا فضای منطقه ای و جهانی به گونه ای شکل گیرد که سراب سیاست «امپراتوری جویانه» آمریکا به فرآیند معطوف به چندجانبه گرایی مبدل گردد. اکنون با گذشت 5سال از این عملیات و تحمل خسارات بیش از انتظار، دکترین مزبور و اقدامات اعمالی در فرایند«دموکراسی سازی» و «امنیت سازی» فاقد مطلوبیت های مورد انتظار بوده و موجب تصاعد بحران امنیتی در عراق و منطقه گشته است. هدف نوشتار حاضر تحلیل این روند می باشد و به نظر می رسد، سیاست تعامل سازنده بین ایالات متحده و ج.ا.ایران راهبرد اساسی برای برون رفت از این بن بست و برقراری ثبات و امنیت پایدار در منطقه می باشد که به دلیل ذاتی بودن نظام سلطه، تحقق این امر دور از انتظار است.
    کلیدواژگان: عملیات پیشدستانه، دموکراسی سازی، آمریکا، امنیت سازی، عراق، یک جانبه گرایی، هژمونی
  • احمد ساعی صفحه 71
    روند جهانی شدن اقتصادی، در طول بیش از پنج قرن گذشته شکل گرفته است. کشورهای توسعه یافته در تلاش برای کسب سود، نفوذ و برتری بیشتر اقتصادی به دورترین نقاط جهان راه یافته و به توسعه فعالیت های تجاری، اقتصادی و تولیدی پرداخته اند. این روند در عصر استعمار سرعت فزاینده ای پیدا کرد و در سال های اخیر، متاثر از پیشرفت های مربوط به فناوری و به ویژه سیاست های آزادسازی در سراسر جهان، به رشد چشمگیری دست یافته است. جهانی شدن از بدو پیدایش به نوعی با نگرش ملی گرایانه در تعارض بوده است و حکومت های ملی آن را مایه فرسایش حاکمیت خودشان دیده اند. مهم ترین ویژگی جهانی شدن اقتصادی را در برداشتن موانع ملی امور اقتصادی، فعالیت گسترده شرکت های چندملیتی و گسترش بین المللی فعالیت های تجاری، مالی و تولیدی می توان دانست، به طوری که تقریبا همه کشورها به طور چشمگیری تحت تاثیر این روند قرار گرفته اند. فرآیند جهانی شدن معاصر به نیرویی برای کاهش پدیده فقر تبدیل گشته و توانسته است که برخی کشورهای فقیر را یاری دهد تا فاصله خود را با کشورهای ثروتمند کمتر نمایند. در کنار این موفقیت ها، برخی نگرانی ها نیز از بابت جهانی شدن گسترش پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: سیاست تجارت آزاد، جریان سرمایه، کشورهای شمال و جنوب، نیروی کار، ادغام اقتصادی، مهاجرت، جهانی شدن اقتصادی، فقر، محیط زیست جهانی، نابرابری، بیکاری، تروریسم
  • علیرضا صدرا صفحه 103
    مشروعیت سیاسی، پدیده ای سرنوشت ساز و حتی سرشتین و سرشت سازست. بنابراین پدیده شناسی مشروعیت سیاسی به ویژه منبع، مبنا و معیار یا شاخصه و نشانه شناسی آن، همواره مسئله اساسی بوده و همچنان چالش خیزست. پرسمان مشروعیت سیاسی متضمن؛ پرسه هایی پیوسته و پرسش هایی پایدار در پدیده شناسی مشروعیت سیاسی عموما و در مکاتب، ملل و مدنیت های متفاوت، چه بسا مختلف و حتی مخالف و بلکه متعارض بوده و همچنان می باشد. پرسمان مشروعیت سیاسی به مصداق؛«حسن سئوال، نصف جواب» یعنی پرسش درست کردن و درست کردن پرسش و صورت مسئله، نصف پاسخ است، پیش از پاسخ به پرسش از پدیده مشروعیت سیاسی یا پرسه پدیده شناسی سیاسی می پردازد. در این راستا اهم پرسه ها و پرسش های پدیده و پدیده شناسی سیاسی را طرح نموده و اعم آن ها را در موارد عمده ای با بهره گیری از آثار و آراء سیاسی موجود و معتبر، مستندسازی می نماید. این امر نشانه مبتلابه و معتنابه بودن اهم پرسه ها و پرسش های مشروعیت سیاسی در پرسمان پدیده شناسی آن می باشد. مسئله و موضوعی که فراگیر همگی جوامع و جهان ها بوده و فرا روی همگی مکاتب مدنی یا سیاسی و فرهیختگانست.
    کلیدواژگان: پرسمان، کارآمدی، بهره وری، چیستی، چگونگی، هستی(شناسی)، بنیاد، بود(شناسی)، بنیان، ماهیت، نمود(شناسی)، مظاهر، شاخص، جهانی، اثربخشی، چرایی، حقانیت، عقلانیت، شرعیت، مقبولیت، پدیده، مشروعیت، سیاست، سیاسی
  • داود فیرحی صفحه 131
    مذهب و نظریات مذهبی اهمیتی قاطع در فهم ماهیت جنگ و اخلاق نظامی در جهان اسلام داشته و دارد. جنگ که در ادبیات فقه اسلامی با عنوان «جهاد» شناخته می شود، یکی از فروع دهگانه دیانت اسلام است. و بنابراین، یکی از ابواب اصلی فقه اسلامی می باشد. در این مقاله کوشش می کنیم برداشت اسلام شیعی از ماهیت جهاد و اخلاق نظامی در نصوص اسلامی را به اختصار مورد بررسی قرار دهیم؛ جهاد در فقه شیعه. این مقاله کوشش کرده است با نظر به دو تفکیک اساسی؛ 1) بین فقه شیعه و اهل سنت در باب جهاد از یک سوی؛ و2) تمایز بین نظریه کلاسیک و جدید شیعه درباره جهاد از سوی دیگر، به تحلیل دو مطلب اساسی در باب جهاد اقدام نماید؛ الف) دیدگاه شیعه در باب ماهیت جهاد در دوره غیبت؛ و ب) اخلاق نظامی و حقوق بشردوستانه در منابع فقه شیعه.
    کلیدواژگان: اسلام، فقه شیعه، اخلاق نظامی، اهل سنت، جهاد، جنگ، دفاع
  • فردین قریشی صفحه 161
    تئوری معرفت شناختی مکتب اصلاح طلبی دینی ناظر بر ضرورت تعامل عقل ودین در سنجش صحت و سقم گزاره ها و ایده های مختلف است. این تئوری با دو چالش عمده نظری مواجه بوده است. یکی از این دو چالش ناظر بر ادعای متجددین مبنی بر تعارض نظریه تعامل عقل و دین با ضرورت «آزاداندیشی» است و چالش دوم دیدگاه اصل گرایان مبنی بر مغایرت نظریه مزبور با ضرورت «عبودیت الهی» است. این مقاله با پرسش از میزان حقیقی بودن مدعیات متجددین و اصل گرایان در خصوص تئوری تعامل عقل و دین، این فرضیه را به آزمون نهاده است که مدعیات مزبور، با واقعیت تئوری معرفت شناختی اصلاح طلبان سازگاری ندارد و به یک عبارت اثباتی، تئوری تعامل عقل و دین، هم با آزاداندیشی و هم با عبودیت الهی قابل جمع است. این فرضیه با رجوع به متون دست اول برخی از اصلاح طلبان مذهبی و با استفاده از روش تفسیر به آزمون نهاده شده است و نتایج به دست آمده، موید اعتبار فرضیه مورد بررسی است.
    کلیدواژگان: اصلاح طلبی دینی، تئوری معرفت شناختی، عقل و دین، متفکران مسلمان
  • محمد گنجی دوست صفحه 185
    عصر اطلاعات برآمده از رشد معجزه آسای فناوری اطلاعات و ارتباطات زمینه ساز تحول در همه زمینه های حیات بشری گردیده است. دیپلماسی، که با قدمتی به بلندای تاریخ همواره بر دو عنصر اساسی اطلاعات و ارتباطات استوار بوده است بیش از سایر حوزه های اجتماعی در معرض تاثیرپذیری از مشخصه های عصر اطلاعات است. اتصال دورترین ملت ها به یکدیگر از طریق شبکه های الکترونیکی، تسهیل ورود بازیگران جدید به عرصه روابط بین الملل؛ مداخله جمعیت ها، سازمان ها و نهادهای غیردولتی، اعم از منطقه ای و بین المللی در مسائل خارجی و داخلی کشورها، طرح عناوین نوینی چون دهکده جهانی، حقوق شهروندان جامعه جهانی، چرخش آزاد و غیرتبعیض آمیز اطلاعات، حاکمیت بر فضای اینترنت (رایانه ای)؛ رواج تجارت الکترونیک و تحقق مبادلات میلیاردی در دقایقی چند، بدون اطلاع دولت ها و سازمان های ذیربط، حاکی از روندی است که محتوا و شکل دیپلماسی را متحول و بعضا نیازمند بازتعریف و تغییرات ساختاری نموده است. گزاف نخواهد بود چنانچه دیپلماسی در عصر جدید را مواجه با انقلاب بدانیم؛ اگرچه برخلاف انقلابات معمول، بدون سر و صدا و به تدریج صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: عصر اطلاعات، کلان الگو (پارادایم)، دیپلماسی دیجیتال، دیپلماسی مؤث، ر، دیپلماسی نوین، سازمان های غیردولتی، شف، افی، ت، ائتلاف و همگرایی
  • حمیرا مشیرزاده صفحه 213
    در شرایطی که انتظار می رفت جهان پس از جنگ سرد جهانی متکی بر نهادهای بین المللی و رشد چندجانبه گرایی باشد، تهاجم ایالات متحده به عراق به شکلی کم و بیش یکجانبه و بدون اخذ مجوز از نهادهای بین المللی ذی صلاح و مبتنی بر آموزه نوین جنگ پیشدستانه یا پیشگیرانه انجام گرفت. این اقدام در سطوح مختلف از جمله در سطح دولت ها و گروه های اجتماعی با واکنش های منفی بسیار رو به رو شد. پرسشی که در این مقاله به آن پرداخته می شود، این است که چرا این اقدام ایالات متحده با مخالفت های گسترده رو به رو شد؟ فرضیه مورد بررسی نیز این است که مغایرت اقدام آمریکا با ساختار بیناذهنی حاکم بر جامعه بین المللی، دلیل مخالفت ها بوده است. در این مقاله تلاش می شود با تاکید بر ابعاد هنجاری و معنایی نظم بین المللی، این رویداد از این منظر و با اتکا بر آموزه های دو نظریه مکتب انگلیسی و سازه انگاری بررسی شود. پس از ارائه چارچوبی مفهومی بر اساس این دو نظریه، مقاله به بررسی اصول بنیادین تعریف کننده ساختار معنایی نظام بین الملل می پردازد و سپس مغایرت اقدامات آمریکا با قواعد این ساختار نشان داده می شود.
    کلیدواژگان: جامعه بین الملل، ساختار معنایی، قواعد نظام بین الملل، ایالات متحده، جنگ عراق، مکتب انگلیسی، سازه انگاری
  • عباس مصلی نژاد صفحه 241
    سیاست خارجی آمریکا در دوران بعد از جنگ سرد با تغییرات الگویی و رفتاری همراه بوده است. تغییرات الگویی ناشی از دگرگونی در ساختار نظام بین الملل می باشد؛ در هر ساختار بین المللی شکل خاصی از تعامل بین بازیگران وجود دارد. در ساختار دوقطبی، آمریکا و اتحاد شوروی یکدیگر را در چارچوب «موازنه واقع گرایانه» کنترل می کردند. این الگو، رفتارهای خاص خود را به وجود می آورد. از جمله «رفتارهای الگویی» این دوران می توان به سیاست هایی از جمله «سد نفوذ»، «بازدارندگی» و «موازنه قدرت استراتژیک» اشاره داشت. در دوران بعد از جنگ سرد، الگوهای رفتاری آمریکا با تغییر رو به رو شد. بخشی از این تغییرات، ناشی از دگرگونی ساختاری در نظام بین الملل است، یعنی اینکه چگونگی توزیع قدرت بین بازیگران با تغییرات فراگیر و گسترده ای همراه گردیده و از سوی دیگر، چگونگی تعامل و رفتار بازیگران مختلف، از جمله کنش ابتکاری آمریکا نیز تکامل می یابد. در روند جدید، شاهد خلق قالب های معنایی و همچنین قالب های ساختاری در رفتار سیاست خارجی آمریکا می باشیم. الگوهای جدید در این روند شکل گرفته است. از جمله این الگوها می توان از هژمونیک گرایی بین المللی، جنگ پیش دستانه، سیاست تغییر رژیم، دیپلماسی عمومی تهاجمی و همچنین گسترش نظامی گری در حوزه های پیرامونی، به ویژه خاورمیانه نام برد. سیاست منطقه ای آمریکا، تابعی از تحولات الگویی در سیاست خارجی می باشد.
    کلیدواژگان: انقلاب های رنگی، چندجانبه گرایی، نظم نوین جهانی، اداره امور جهانی، واکنش های تهاجمی، مبارزه با تروریسم، عملیات پیشدستانه، درگیرسازی منطقه ای، یک جانبه گرایی
  • سیداحمد موثقی، محمدحسن جباری صفحه 281
    ایران و ژاپن دو کشور آسیایی می باشند که در مواجهه با برتری های غرب، نوسازی و اصلاحات را به شکل مدرن شروع کردند.نخبگان نوساز و اصلاح طلب دو کشور برای هم سطح شدن با غرب در زمینه های نظامی، اقتصادی، آموزشی و...، نوسازی و اصلاحات را ضروری دانستند.نوسازی و اصلاحات ژاپن با اعاده قدرت به امپراطور در اواسط قرن 19م [1868م] شروع شد. نخبگان و نیروهای قدرتمند ژاپن با یک هدف واحد، آن هم رسیدن به توسعه، برای فائق آمدن بر برتری های غرب اجماع و انسجام داشتند و توانستند به توسعه دست یابند و هم سطح غرب شوند. ولی با وجود اینکه نوسازی و اصلاحات در ایران زودتر از ژاپن در دوره معاصراوائل قرن19م با عباس میرزا شروع شده بود، با اجماع و انسجام نخبگان و نیروهای قدرتمند جهت رسیدن به توسعه و فائق آمدن بر برتری های غرب همراه نبود. نیروهای قدرتمند جهت حفظ منافع شخصی شان حاضر به همکاری با همدیگر برای پیشبرد نوسازی و اصلاحات نبودند.
    کلیدواژگان: ژاپن، ایران، نوسازی، اصلاحات، نخبگان
  • سید محمد موسوی صفحه 297
    این نوشتار بر آن است تا تحول گفتمان سیاسی شیعه را در قرن بیستم نشان دهد. داده های پژوهش حاکی از آن است که گفتمان سیاسی شیعه بر خلاف دوره حضور امام معصوم (ع) در دوره غیبت تنوع دارد. بدین معنا که در دوره های خاص بنا به عللی گفتمان سیاسی خاصی شکل گرفته است. مهم ترین تحول گفتمان شیعه در قرن بیستم تحول از سیاست گریزی و تمایل به ضرورت دخالت در مسائل سیاسی با هدف تشکیل حکومت اسلامی است. از اینرو، گفتمان ولایت فقی هان عادل، گفتمان سیاسی غالب شیعه در این دوره است، که با پیروزی انقلاب اسلامی به گفتمان حاکم تبدیل شد.
    کلیدواژگان: شیعه، گفتمان سیاسی، سیاست گریزی، فعال گرایی سیاسی، ولایت فقیه
  • علی اشرف نظری صفحه 317
    مسئله «اسلام گرایی» و «اسلام سیاسی» در برگیرنده مباحثی گسترده، دامنه دار و مجادله برانگیز است که ابعاد و دامنه های آن در سال های اخیر به واسطه شکل گیری آثار و نظریات گوناگون، غنی تر شده است. در درون مباحث و نظریات موجود می توان مجموعه ای متنوع و متفرق از مباحثات و مجادلات فکری را در ارتباط با «هویت اسلام سیاسی» و چرایی و چگونگی پدیدار شدن آن، ملاحظه نمود. اما علی رغم این تلاش ها، آنچه که در این زمینه موجب ابهام مفهومی «اسلام گرایی» و «اسلام سیاسی» می شود، ماهیت سیال و مبهم این پدیده است که موجب شده است طیف گسترده ای از گفتمان های متفاوت را از جریان های نوگرا، میانه رو و پذیرای تحول، تا رادیکالیسم نامتسامح و خشونت طلب را در برگیرد. پرسش اولیه ما در این پژوهش، این است که منظور از «اسلام سیاسی» چیست؟ در نظریه های متفکرین غربی، هویت اسلام سیاسی چگونه پی بندی می شود؟ اسلام گرایان نیز در ارتباط با «غیریت» متمایز از خود، یعنی «غرب»، چه هویت هایی یافته اند؟ چه عواملی در «برساخته شدن» هویت سیاسی مسلمانان از سوی متفکرین غربی تاثیرگذار بوده است؟ فرضیه اصلی در پژوهش حاضر این است که «شناخت غرب از اسلام بیانگر انگاره های پدیدارشناسانه است که مبتنی بر روابط پیچیده میان متن، کلام، شناخت اجتماعی، قدرت و جامعه است و در پرتو آن تصوراتی درباره «دیگران» در چارچوب گزاره هایی قابل بیان ارائه می شود». بنابراین تمرکز بحث ما، بیشتر بر نحوه شکل گیری ایده هایی متمرکز است که دیدگاه غرب نسبت به اسلام سیاسی (به خصوص در یک دهه اخیر) از یک سو و دیدگاه اسلام گرایان را در ارتباط با غرب از سوی دیگر شکل داده است. بر این اساس با بهره گیری از روش های «پدیدار شناسی» و «تحلیل گفتمان»، درصدد درک چگونگی شکل گیری الگوهای هویتی پیرامون اسلام سیاسی برمی آییم. در ادامه با نگاهی از درون، گفتمان های هویتی شکل گرفته را مورد کندوکاو قرار داده و نحوه به چالش کشیده شدن آنها را مورد مداقه و بررسی قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، پدیدارشناسی، گفتمان، بنیادگرایی، برخورد تمدن ها، اصلاح طلبی، صفت فعل
  • عباس خلجی صفحه 337
    این مقاله انتقادی، با ارایه خلاصه ای از مطالب کتاب اصلاح طلبان تجدیدنظرطلب و پدرخوانده ها، برخی ویژگی های برجسته آن را آشکار می سازد. رهیافت نظری پژوهش از جمله این برجستگی هاست. اما برخی کاستی ها بر اعتبار روشی و یافته های پژوهشی آن لطمه وارد ساخته است. فقدان چارچوب نظری، هرج و مرج روش شناختی در تبیین موضوع، عدم رویکرد انتقادی نسبت به آثار موجود و ادبیات موضوع، عدم کفایت منابع، ویراستاری ضعیف، رعایت نکردن نکات روش شناختی در ارجاعات و تنظیم کتابنامه، مهم ترین ضعف های کتاب هستند.
    کلیدواژگان: دوم خرداد، تساهل و تسامح، نوگرایی دینی، خاتمی، سروش، مجتهدشبستری، اصلاح طلبان، تجدیدنظرطلبی، هرمنوتیک، پلورالیسم، سکولاریسم، جامعه مدنی، دموکراسی، اصلاح طلبی، صفت ذات
  • حمیدرضا ملک محمدی، حسین قلجی صفحه 367
    دیوانسالاری، چه از آن زمان که نامش به یمن تلاش های فکورانه وبر در سیاهه علوم قرار گرفت و قرین و همنشین دو صدساله ها شد و چه از آن زمان که رسمی بی نام و نشان بود، در فراز و فرود تمدن های بزرگ، نقشی حیاتی را ایفا کرده است تا جایی که امروزه، تصور وجود یک دولت پایا و کارآمد بدون تصور وجود یک نظام دیوانی ورزیده، خیالی بیش نیست. «ما در سازمان زاده می شویم، در سازمان رشد می کنیم، تربیت می شویم و بعد از مرگ به سازمان سپرده می شویم.» این، ماحصل اندیشه های باله (باله 1379) در نگاهی نقادانه به سازمان به عنوان مجرایی برای بازآیی قواعد دیوانی محسوب می شود. نظام دیوانی اگرچه در دل نظام سیاسی قرار می گیرد اما چنان بدان پیوسته و با آن همراه است که با لایه برداری از نظام سیاسی در هر نقطه ای، نظام دیوانی به سرعت رخ می نمایاند و خود را به صورت همراهی دایمی و جدا نشدنی با آن آشکار می سازد. از این رو، بی راه نخواهد بود اگر در وارسی پیوند میان این دو، چیستی تاثیر نظام سیاسی بر نظام دیوانی و رابطه برگشتی آن را به کمند آزمون درکشیم و از رهگذر این تامل، تعامل پیش گفته را به نقطه ای برای بازاندیشی این دو نظام مبدل سازیم.
    کلیدواژگان: نظام سیاسی، نظام دیوانی، بوروکراسی، دیوانسالاری، ماکس وبر
|
  • Kioomars Ashtarian Page 1
    Technological innovation, because of its curtail role in socio-economic development is one of the important aspects of governmental policies. In this article technological innovation is studied by an institutional approach. Public policy by applying this approach could use norms, regulations and other institutional measures to improve innovations and technological policy. More specifically in this article we elaborate this hypothesis: technological innovation depend on coordination and collaboration of regulations, norms, enterprises interactions, training and government policy.
  • Mohammad Jafar Javadi Arjmand, Mehdi Matin Javid Page 15
    The purpose of this research is to understand the position of conflict resolution in international system. It can be said that, conflict resolution has formed after the Second World War in three stages: foundations, constructions, reconstructions. Conflict resolution has effective role in recognition of the routs and causes of formation of military conflicts and establishing peace in national, regional, and international levels. In the recent two decades, as a result of evaluation methods of conflict resolution, the culture of peace has put forwarded by international authorities and peace researchers. Creation of sustainable peace is required appropriate construction for peace culture and developing of social and political institutions, education in societies from the low level for changing violence to peaceful behavior. These modifications should penetrate in political- social structure in order to achieve sustainable peace.
  • Hossein Khalili Page 39
    Pre-emptive operations doctrin a with purpose of regime change and under the banner of "fight against terrorisim" was put under Washington agenda after the sep11, 2001 tragedy and initiated with Afghanestan Attach. Premature victory and fall of Taleban which faced significant positive reactions all around the world, consequesly caused US invasion against Iraq unilaterally with symbolic coalition under slogan of "Democracy Building" even without UN permition. But after while, Iraq scene realities, and geopolitik ambiguities, negative reactions of other actors made regional and global spatial transformation in a way that US,s imperial mirage policy process shifted to a multilateral policy.Today, in spite of passing 5 years from Iraq invasion and suffering unexpected losses, President Bushe, s doctrine,s and all alternative ways shows lack of expected desirable ideals in the process of "State & Security Building" and ends to intensification of security crisis in Iraq and whole region. The purpose of this paper is to explore this trend and seems that constractive interactions policy between Iran and US is the best strategy and the way out of this stalemate and to stablish constant security & stability in Iraq as well as region, but the formation and fulfill of this reality is far beyond expectation due to the innateness of dominating in nature of US, s empire system.
  • Ahmad Saei Page 71
    Economic globalization has been formed through last five centries, during which more developed counties in attempt 5 gain profits, influence and more economic lejemony dominated some states and developed their trade, economic and productive activifies. In recent years due 5 technological progress and specially liberalization polies through the world, there has been more progress everywhere. Globalization, from the beginning, have conflicted national autlook and the national governmeats have seen that a threat 5 their soveriegnty. But it seams that the contemporary globalization trend is a factor in reduction of poverty phenomenon, and it has helped to some countries to be came more developed. Meanwhile there is some concerns also.
  • Alireza Sadra Page 103
    Political Legitimacy (Legitimation - Legitimization) is an important phenomenon and fact. Therefore questions about؛ resources، Origin، authority، basis، standards of Political Legitimacy are basic and permanent questions. Good Question is half of answer. Therefore there are important questions about Political Legitimacy in all societies in the world wide (worldly/globality) and along the history. These questions are in face of all political schools, trends and thinkers. This paper and essay inquire into these questions about aspects or cases of Political Legitimacy and analyse and answers to those. Philosophical and teological aspects of Political Legitimacy are about existence or necessity and why and what about it. Legal or lawfully and political sociology or political science and policy making of P. L. are also important.
  • Davood Feirahi Page 131
    In Islam, as in many other civilizations, religious texts / principles define and set human behavior.Religion and religious ideas have great importance in understanding the nature of war and military ethics in the Islamic world.In Islamic Jurisprudence, war is equal to "Jihad" which is one of the ten secondary rules of Islam. Therefore, it is one of the main chapters/topics of the Islamic Jurisprudence. This article aims to analyse the interpretation of Jihad and military ethics in Shi’ite Islam with reference to the Islamic texts that deal with Jihad from the Shi’ite perspective.Any proper study of concept of Jihad in Shi’ite Islam shall be based on two principles:a. Differentiating the classic and new interpretations of Jihad in Islamic jurisprudence.b. Understanding the basic difference in concept of Jihad between the Shi’ite and Sonnies.Since these two Issues are so essential, without a proper understanding of the concept of Jihad in Shi’ite Islam, a through understanding of the issue of Jihad would not be possible.
  • Fardin Ghoreishi Page 161
    Based on the epistemological theory of Islamic reformism which is an important school of thought in the Muslim world, in order to gain or construct an authentic knowledge, the interaction between reason and religion is a necessity. This theory faces with two main theoretical challenges. The first challenge is the position of Modernists toward this theory. They argue that this theory is in contradiction with free thinking. And the second challenge comes from the viewpoint of traditionalists. From their point of view this theory violates the necessity of absolute obedience from God. This paper tries to clarify the above mentioned situation by taking into consideration the Islamic reformist’s first hand resources regarding the subject. And the findings of this paper confirm the authenticity of Islamic reformist’s epistemological theory.
  • Mohammad Ganjidoost Page 185
    The emergence of the information age, as the result of the miraculous advances in information and communication technology, has set off the ground for changes in all walks of human life. Diplomacy, a concept, as old as the history itself, and in close relations with the two principal elements, namely information and communication, has been influenced by the information age characteristics, much more than any other social domains. Connectivity amongst the most distant nations of the world, through electronic networks; facilitating the easy participation of new players in the world's affaires; interventions by communities or non-governmental organizations and institutions, regional as well as international, in their affairs, both internal and external; introduction of new terms and subjects such as "the global village"; "the global community citizenship rights"; "free and unbiased circulation of information"; "governance of the virtual and cyberspace"; "the prevalence of the e-trade" and billions of dollars of transactions, taking effect in minutes, without even the knowledge of the governments and the related organizations"; manifest the very trend indicating that the content, as well as the behavior of diplomacy is changing and, in cases, is in need of reinvention. It will not be exaggeration to suggest that diplomacy is being revolutionized; but unlike the other revolutions, quietly and in steps.
  • Homeira Moshirzadeh Page 213
    The US invasion against Iraq in 2003 can be regarded as one of the turning points in the evolution of International Relations as a discipline. Following the end of the Cold War, it was expected that a new world order would be built on the basis of a more important role for international institutions and more emphasis on multilateralism. The United States, however, resorted to war almost unilaterally and without the authorization of relevant international bodies. Furthermore, it presented a new strategic doctrine, that is, the doctrine of preemptive (and even preventive) war. Many countries as well as social groups opposed the US invasion. The main objective of this article is to explain these oppositions on the basis of international meaning structure. It is argued that the US action was widely regarded as a violation of the fundamental rules of the international society. In the first part of the article a conceptual framework based on the insights of the English School and Constructivism is developed to emphasize the significance of ideational and normative aspects of international life. The second part examines the Westphalian society of states, its most important constitutive and regulatory rules, and the ways in which these have been modified in the course of time. Then the war against Iraq is explained as a violation of principles, rules, and norms of the society of states. And the concluding part explains how the oppositions against the US invasion were an expression of dissatisfaction with any attempt to change the fundamentals of the existing system.
  • Abbas Mossalanejad Page 241
    US foreign policy has been accompanied by paradigmatic and behavioral changes. Changes in the structure of international system cause paradigmatic changes. There is a special form of interaction among actors in every international system. In bipolar structure, America and the Soviet Union were controlling each other through the framework of "Realistic Balancing". This pattern creates its own special behaviors. Among paradigmatic behaviors of this age one can point out policies such as: "Containment", "Deterrence" and "Strategic balance of power". After the cold war, US behavioral patterns changed. A part of these changes were caused by structural changes in the internationaql system; that is, how power is distributed among actors encountered comprehensive and widespread changes. On the other hand, interaction and behavior of different actors, for instance, innovative act of US is completed as well. In the new Process, we can see creation of conceptual and structural frameworks in US foreign policy. New patterns have shaped. Among these patterns we can name international hegemonies, preemptive war, regime change policy, offensive public diplomacy and also expansion of militarism in pre-feial fields especially in Middle East. US regional politics depends highly on paradigmatic changes in foreign policy.
  • S. Ahmad Movassaghi, Mohammad Hassan Jabbari Page 281
    Iran and Japan are two Asian countries which in confrontation with west superiorities, started the reforms and modernization in the modern shape. The two countries reformist and modernistic elites found it necessary to be leved with the west in the fields of military, economy, training and so on the reforms and modernization. Japan reforms and modernization with restitution of power to the emperor in mid 19 th chrisitian century (1868) was began. Japan elites, in other word, japan powerful forces with a unit aim, that is for achieving to development, for overcoming to the west superiorities were unit and could to reach to development and became equal with the west. But al though iran reforms and modernization had begun sooner than in contemporary era through abbas mirza at the first of 19 th century, with elits uninamity, in other word the powerful forces for achieving to development and overcoming in west superiorities, were not cooperated. The powerful forces for maintaining their benefists were not ready to cooperate with each other for promoting reforfms and modernization.
  • S. M. Mousavi Page 297
    This essay represents the change of Shiite's political discourse in 20th century. The outputs of research explain that Shiite has different political discourse after pass of the last Imam, which it differs from political Neutralism to political participation during 20th century. therefore discourse of "Velayat Fageh" dominant one after the victory of slamic revolution.
  • Aliashraf Nazari Page 317
    The Rise of Political Islam and Islamism in Muslim countries cause a pervasive & contestable controversy among western scholars. Today Islam has been identified with Activism, Radicalism, Fundamentalism, and etc. yet, there are many questions being propounded; such as, what is political Islam? Why Islamic movements acted against interest of the west? Why Islamism constructed against the west? There is no doubt that the rise of Islamism & Political Islam has produced a major global ideological shift that has manifested basically in more focus on and accommodation of the political legitimacy of the west, thus in the west focus has been instead on Islamic Threats to interests and lifestyles of the west. This article aim at outlining the ideas and processes that have been used to study Islam and to create major western images about Islam. The conclusion suggests a different frameworks for studying Islamic Movements and consequently, refining and correcting western images.
  • Abbas Khalaji Page 337
    This review article presents a brief in reduction of The Revisionist Reformers and Stepfathers and points out some of the strengths of the book. The theoretical approach which the book is developed on is one of the strengths. How ever, there are some limitations such as: Lack of theoretical framework, use of wage methodology in explaining the subject, not applying a critical approach toward the current literature, not using all the authentic sources, weak editing of the book and not using a good framework for writing the references ant bibliography are the main weaknesses of the book which in turn decreased the validity of the findings and theoretical validity of the book?