فهرست مطالب

نشریه علوم و فناوری رنگ
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 23، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آرش الماسیان، مازیار پروین زاده گشتی صفحات 1-13
    پژوهش حاضر به منظور تثبیت نانو ذرات دی اکسید زیرکونیم برروی پشم با استفاده از اسید سیتریک به عنوان عامل اتصال دهنده عرضی و هیپوفسفیت سدیم به عنوان کاتالیزور با پرتودهی فرابنفش انجام شده است. تاثیر مقدار نانوذرات بروی عملکرد لیف پشم توسط طیف سنجی زیر قرمز تبدیل فوریه (FTIR)، میکروسکوپ الکترونی (SEM)، اسپکترومتر الکترونی تفرق پرتو X (EDX)، آزمون زاویه تماس قطره آب (WCA) و اسپکتروفوتومتر انعکاسی (RS) بررسی شده است. برهم کنش مابین نانو ذرات دی اکسید زیرکونیم، ماده تثبیت کننده و رادیکال های آزاد پشم توسط طیف FTIR ارزیابی شده است. نتایج نشان می دهد که پشم پوشش داده شده با نانو ذره قابلیت رنگبری رنگزای متیلن آبی با پرتودهی فرابنفش را دارد.
    کلیدواژگان: پشم، اسید سیتریک، طیف انعکاسی، رنگبری، نانو دی اکسید زیرکونیم
  • علی شمس ناتری، عباس حاجی پور صفحات 15-24
    پشت پوشی، یکی از خصوصیات مهم محصولات تجاری مختلف از جمله کاغذ می باشد. روش معمول اندازه گیری به کمک اسپکتروفوتومتر گران می باشد. این کار تحقیقاتی روش جدیدی برای اندازه گیری پشت پوشی به کمک پویشگر به عنوان یک ابزار کم هزینه تر بیان می کند. پشت پوشی براساس مقادیر RGB تصاویر کاغذ حاصله از پویشگر محاسبه می گردد. نتایج حاصله بیانگر این است که قابلیت اندازه گیری پشت پوشی توسط پویشگر با اسپکتروفوتومتر قابل مقایسه می باشد. بهترین نتیجه بر اساس تبدیل RGB به فضای رنگی CIELab حاصل گردید.
    کلیدواژگان: پشت پوشی، پویشگر، کاغذ، اندازه گیری، اسپکتروفوتومتر
  • اورانوس گودرزی، جواد مختاری، مهدی نوری صفحات 25-35
    سه رنگزای خمی آبی 6، زرد 2 و قرمز 13 برای ایجاد استتار در ناحیه زیر قرمز نزدیک و تقلید طیف انعکاسی سه نوع برگ سبز استاندارد روی کالای پنبه ای به کار گرفته شد. نتایج نشان داد که طیف انعکاسی کالای رنگرزی شده با مخلوطی از رنگزاها هنگامی که درصد رنگزای خمی آبی 6 نسبت به وزن کالا برابر 0.85 % و 1.2 % باشد، بیشترین شباهت را با طیف انعکاسی برگ سبز دارد که نشان دهنده نقش مهم خمی آبی 6 در استتار زیر قرمز نزدیک است. شیدهای سبز مربوط به برگ درختان برگ ریز و سوزنی برگ، سبز ناتو و سبز جنگلی با اختلاف رنگ کمتر از دو واحد در فضارنگ CIE1976 روی پارچه پنبه ای به دست آمد. نتایج آنالیز آماری نیز همانندی منحنی های انعکاسی نمونه ها و استاندارد را تایید کرد (1>
    کلیدواژگان: استتار، زیر قرمز نزدیک، پارچه پنبه ای، سبز ناتو، سبز جنگلی، رنگزای خمی
  • سیده رویا هاشمی نسب، سید مجتبی میرعابدینی، منوچهر خراسانی، محمدرضاکلایی صفحات 37-46
    در این تحقیق، اثر مقدار متاکریلواکسی پروپیل تری متوکسی سیلان (MPTMS)، زمان و pH واکنش و نیز مقدار آب بر اصلاح سطحی نانوذرات سیلیکا بررسی شده است. برهم کنش های شیمیایی احتمالی بین ترکیب سیلان دار و گروه های عاملی سطح نانوذرات سیلیکا به روش طیف سنجی FTIR و میزان جذب شیمیایی و یا فیزیکی ترکیب سیلان دار بر روی سطح نانوذرات با استفاده از روش گرما وزن سنجی TGA بررسی شد. در مرحله بعد، 1 % وزنی نانوذرات اصلاح نشده و اصلاح شده به روش پلیمریزاسیون درجا، در کوپلیمر استایرن-بوتیل اکریلات (1:1) پخش گردید. با استفاده از روش های LLS و FTIR هویت شناسی لاتکس های سنتز شده انجام گرفت. نتایج به دست آمده از آزمون های هویت شناسی نانوذرات آماده سازی شده با ترکیب آلکوکسی سیلان، حاکی از برهم کنش های شیمیایی ترکیب سیلان دار با نانوذرات سیلیکا بود. بیشترین میزان پیوندخوری با سطح نانوذرات، حدود 32 % وزنی، در شرایط بهینه حداکثر میزان سیلان و آب، زمان طولانی تر واکنش و در pH معادل با 4 به دست آمد. همچنین نتایج آزمون های FTIR و LLS حاکی از موفقیت واکنش پلیمریزاسیون بود. نتایج به دست آمده نشان داد که استفاده از افزودن نانوذرات سیلیکا (اصلاح شده و اصلاح نشده) موجب افزایش اندازه ذرات لاتکس شده و اصلاح سطحی تاثیر زیادی بر اندازه ذرات لاتکس تشکیل شده ندارد.
    کلیدواژگان: نانوذرات سیلیکا، آلکوکسی سیلان، اصلاح سطح، پلیمریزاسیون درجا
  • طاهره پورصابری، سیدکامران ترکستانی، مرتضی رضاپور، مصطفی حسنی سعدی صفحات 47-52
    مواد فلوئورسنت جزء معرف هایی هستند که درحسگرها کاربردهای فراوانی یافته اند. با توجه به اهمیت تعیین آنیون سولفات در نمونه های زیست محیطی، شیمیایی، دارویی و خوراکی، در این تحقیق از خاصیت فلوئورسانس ماده رنگزای 2و6-دی فنیل پیریلیوم تترافلوئوروبورات جهت طراحی و ساخت حسگر نوری سولفات گزین استفاده شد. نتایج نشان داد که شدت فلوئورسانس ماده رنگزا در اثر افزایش یون سولفات کاهش می یابد.
    به طوری که این کاهش متناسب با غلظت یون سولفات می باشد. عوامل موثر بر اندازه گیری شرایط بهینه از حسگر جهت اندازه گیری یون سولفات در دارو به طور موفقیت آمیزی استفاده شد.
    کلیدواژگان: حسگر نوری، یون سولفات، 2و6، دی فنیل پیریلیوم تترافلوئوروبورات، سالبوتامول
  • سارا خیرآبادی، منوچهر خراسانی، علی اصغر سرابی داریانی صفحات 53-59
    منومر sipomer pam 100sp محصول Rhodia به عنوان عامل بهبود دهنده چسبندگی سیستم های اکریلیکی معرفی شده است. در این تحقیق یک لاتکس بر پایه اکریلیک استایرن سنتز شد. منومر sp در محدوده 10%-1 وزنی منومرها استفاده شد. سایر منومرها عبارت بودند از استایرن، متیل متاکریلات، اتیل اکریلات و اسید اکریلیک.در لاتکس نرم با محتوای 10% sp بهترین نتایج چسبندگی و خوردگی به دست آمد. افزایش sp تاثیر مثبتی بر چسبندگی لاتکس سخت نداشت. در مرحله بعدی با به کارگیری قانون FOX اثر تغییرات Tg برچسبندگی و خوردگی لاتکس بدون حضور sp بررسی شد. بهترین نتیجه چسبندگی در دمای انتقال شیشه ای oC 30-20 و کمترین خوردگی در oC 10- به دست آمد. در بخش سوم این تحقیق لاتکس های سنتز شده بدون sp با عوامل سود، آمونیاک و آمین خنثی سازی و با فرم اسیدی مقایسه گردید. بهترین چسبندگی از نمونه خنثی سازی شده با سود و کمترین خوردگی از نمونه خنثی شده با آمونیاک حاصل شد. بررسی چسبندگی توسط کراس کات و خوردگی با آزمون مه نمکی طبق استانداردهای ASTM D3359و ASTM D714صورت گرفت.
    کلیدواژگان: چسبندگی، خوردگی، پلیمریزاسیون امولسیونی، sipomer pam 100
  • مژگان حسین نژاد، کمال الدین قرنجیگ، سیامک مرادیان صفحات 61-68
    یک ماده رنگزای جدید بر پایه ایندولین با استفاده از فنوتیازین به عنوان ماده اولیه سنتز شد. در این راستا فنوتیازین با انجام یک سری واکنش های متوالی از قبیل آلکیل دار کردن، اکسایش، نیترودار کردن و احیاء به ماده رنگزای دیسپرس تبدیل شد. تمامی مواد واسطه و ماده رنگزای سنتز شده خالص گردید و به روش های دستگاهی مختلف از قبیل UV-Vis، DSC، FTIR، 1HNMR، 13CNMR و آنالیز عنصری شناسایی شدند. بررسی خواص اسپکتروفوتومتری ماده رنگزای سنتز شده در حلال های تولوئن، استن و DMF نشان داد که ماده رنگزای سنتز شده دارای قدرت رنگی نسبتا خوبی بوده و دارای اثر سولواتوکرومیزم مثبت است. در نهایت دیسپرسیونی از ماده رنگزای سنتز شده برای رنگرزی الیاف پلی استر به روش دما بالا (HT) به کار برده شد. نتایج نشان داد که ماده رنگزای سنتز شده دارای خواص و قابلیت رنگرزی خوبی بر روی الیاف پلی استر است. ضمنا اندازه گیری خواص ثباتی ماده رنگزا بر روی الیاف پلی استر نشان داد که ماده رنگزای سنتز شده دارای ثبات شستشویی و سایشی عالی و ثبات نوری متوسط است.
    کلیدواژگان: فنوتیازین، پلی استر، ماده رنگزای دیسپرس، آلکیل دار کردن، سنتز
  • معصومه رشوند، زهرا رنجبر صفحات 69-74
    با وجود اینکه اخیرا صنعت خودرو پیشرفت قابل توجهی در تولید پوشش های خودرویی با کارایی بسیار خوب داشته است، در حال حاضر تقاضاهای مردمی برای پوشش هایی با پایداری نوری خوب و ظاهری بهتر بیشتر شده است. از این رو در تحقیق حاضر برای افزایش پایداری نوری سیستم پوششی، از دو ماده پایدارکننده نوری UV با نام های نانو اکسید روی و نانو تیتانیا استفاده شد و این مواد به لایه آستر ضدخوردگی یک سامانه پوشش خودرویی افزوده شدند. پس از آماده سازی نمونه ها اثر این مواد جاذب بر روی مقاومت به خوردگی پوشش تحت شرایط جوی شتابیده از قبیل آزمون های محفظه UV، غوطه وری در محلول 3.5 درصد کلرید سدیم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حضور بسیار اندک این جاذب های نور UV باعث بهبود پایداری جوی و خواص ضدخوردگی پوشش تا 10 برابر بیشتر نسبت به پوشش بدون پایدارکننده می شود.
    کلیدواژگان: ارکننده های نوری، نانو اکسید روی، نانو تیتانیا، فیلم پوششی، پلی یورتان
  • فرهاد عامری، سیامک مرادیان، کمال الدین قرنجیگ صفحات 75-83
    هدف از این تحقیق بررسی و مقایسه عملکرد روش های مختلف رنگ همانندی می باشد. روش های بررسی شده در این تحقیق شامل رنگ همانندی بر اساس حدس اولیه آلن و روش تکرار بر اساس معادله اختلاف رنگ CIELAB (روش های کالریمتری) می باشد. علاوه بر این، روش های اسپکتروفوتومتری همچون روش حداقل مربعات مک گینس، روش تکرار، روش تکرار وزن داده شده و رنگ همانندی اسپکتروفوتومتری با استفاده از مقادیر محرکه رنگ پایه نیز مورد بررسی قرار گرفتند. با به کارگیری نسخه های متفاوت از مواد رنگزا، تعداد 165 نمونه مورد رنگرزی قرار گرفتند. جهت بررسی میزان موفقیت هر یک از روش های مذکور در تخمین این 165 نمونه، برای هر روش مواردی همچون اختلاف رنگ و اندیس متامریزم مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت جهت بررسی عملی، پیشگویی های انجام شده توسط برخی از این روش ها در مورد 24 نسخه از 165 نسخه رنگرزی شدند که نتایج حاصله هم راستا و موید نتایج تئوری بوده و نشان دهنده برتری نسبی روش رنگ همانندی اسپکتروفوتومتریک با استفاده از مقادیر محرک رنگ پایه می باشد.
    کلیدواژگان: رنگ همانندی، تئوری کیوبلکا، مانک، محرک رنگ پایه، متامریزم
|
  • A. Almasian, M. Parvinzadeh Gashti Pages 1-13
    The present research carried out to stabilize nano-zirconium dioxide on a wool fabric using citric acid as a crosslinking agent and sodium hypophosphite as a catalyst under UV irradiation. The influence of the amount of nano-ZrO2 on the performance of wool fiber was investigated using Fourier transform infrared spectrophotometer (FTIR)، scanning electron microscope (SEM)، energy dispersive X-ray microanalysis (EDX)، water contact angle test (WCA) and reflectance spectrophotometer (RS). The possible interactions between nano-zirconia particles، cross-linking agent and wool free radicals were elucidated by the FTIR spectroscopy. Results indicated that the stabilized nano-zirconia is capable for discoloration of methylene blue on wool under UV irradiation. J. Color Sci. Tech. 7 (2013)، 1-13© Institute for Color Science and Technology.
    Keywords: Wool, Citric acid, Reflectance spectra, Discoloration, Nano, ZrO2
  • A. Shams, Nateri, A. Hajipour Pages 15-24
    The opacity is one of the important properties of various commercial products such as paper. The common opacity measurement method by using spectrophotometer is expensive. This work explains the novel method for measuring opacity by using scanner as a lower cost instrument. The opacity is evaluated by using RGB value of paper image which was obtained by scanner. The obtained results indicate that opacity measurement performance of scanner is comparable with spectrophotometer. The best opacity estimation is obtained conversion RGB to CIELab color space. J. Color Sci. Tech. 7 (2013)، 15-24© Institute for Color Science and Technology.
    Keywords: Opacity, Paper, Measurement, Scanner, Spectrophotometer.
  • U. Goudarzi, J. Mokhtari*, M. Nouri Pages 25-35
    Three vat dyes، namely C. I. Vat Blue 6، C. I. Vat Yellow 2 and C. I. Vat Red 13، were employed on cotton fabrics in order to provide camouflage in NIR region and imitate reflectance profile of greenish leaves. Results showed that the reflectance curve of dyed fabric with the mixture of dyes when concentration of Vat Blue 6 is 0. 85% (owf) and 1. 2% (owf)، has more similarity with reflectance profile of greenish leaf، which states that vat blue 6 plays an important role in NIR camouflage. Green shades related to deciduous tree leaf and coniferous needle، NATO and forest green were received on cotton fabrics with color difference less than 2، in CIE1976 color space. The results of statistical analyses confirmed the matching of reflectance curves of the samples and the standard (0 Keywords: Camouflage, NIR, Cotton fabric, NATO green, Forest green, Vat dye.
  • S. R. Hashemi-Nasab, S. M. Mirabedini, M. Khorassani, M.R.Kalaee Pages 37-46
    In this work، the effects of methacryloxypropyltrimethoxy silane (MPTMS) molar ratio، reaction’s pH and time، and water amount on the surface modification of fumed silica nanoparticles were studied. Possible interactions between the silane coupling agent and the functional groups on the surface of the silica nanoparticles were studied using Fourier Transform Infrared (FTIR) spectroscopy. The grafting of MPS compounds on the nanoparticles surface was characterized using Thermo Gravimetric Analysis (TGA) technique. Then untreated (PSB-Si) and treated (PSB-MPS) fumed silica nanoparticles were included into the styrene: butyl acrylate wt. % ratio of 1:1 emulsion latex، throughout in-situ polymerization method. The synthesized latex samples were characterized using; FTIR and Laser Light Scattering (LLS) techniques. The results of characterization studies revealed the chemical interactions of silane compounds with silica nanoparticles with about 32 wt. % grafting. The silane and water amount، reaction time and pH، have significant effect on the nanoparticles grafting as a result of higher silane hydrolysis. The result of LLS and FTIR studies indicated that the polymerization reaction performed successfully and the inclusion of either untreated or treated nanoparticles has a main effect on the latex particles size. J. Color Sci. Tech. 7 (2013)، 37-46© Institute for Color Science and Technology.
    Keywords: Silica nanoparticles, Alkoxy silane, Surface modification, In, situ polymerization.
  • T. Poursaaberi, K. Torkestani, M. Rezapour, M. Hassanisadi Pages 47-52
    1 Analytical Chemistry Research Group، Research Institute of Petroleum Industry، P. O. Box: 14665-137، Fluorescent materials are some kind of reagents with vast applications in sensors. Considering the importance of the deremination of sulfate ion in environmental، chemical، pharaceuticals and food samples، in this research we used the fluorescence properties of 2،6-diphenyl-pyrylium tetrafluoroborate (DPF) for the design and construction of an optical sensor for the determination of SO42- ions. The results showed that the fluorescence intensity of DPF quenched upon the addition of sulfate ions، which was proportional to the sulfate concentration. Effective parameters were optimized and under optimal conditions the proposed optode was successfully applied to the determination of sulfate content in a drug sample. J. Color Sci. Tech. 7 (2013)، 47-52© Institute for Color Science and Technology.
    Keywords: Optical sensor, Sulfate ion, 2, 6, diphenyl, pyrilium tetrafluoroborate, Salbutamol sulfate.
  • S. Kheirabadi, M. Khorassani, A. A. Sarabi Pages 53-59
    The sipomer Pam 100(sp100) monomer is introduced by Rodia company as adhesion promoter of lattices. In this research, an acrylic- styrene latex is synthesized. Sp100 was included in the range of 1-10% by the weight of the monomers. The other monomers were styrene methyl methacrylate (MMA), ethyl acrylate(EA) and acrylic acid(AA). Optimum contenet of sp100 was obtained at 10%. In the next step the effect of Tg on corrosion and adhesion in the absence of sp 100 was investigated using Fox equation. The best result of adhesion was obtained at Tg 30°C; and the least corrosion occurred at -10°C.In the third step of this research the synthesized lattices were neutralizeaed with different bases: NaOH, amonia and monoethanolamine then they compared with their acid form.The best adhesion and corrosion resistance was obtained by the sample which neutralized by NaoH and Ammonia respectively. Adhesion evaluated by cross cut test and corrosion was studied by salt spray under the standards ASTM D3359 and ASTM D714 respectively. J. Color Sci. Tech. 7(2013), 53-59© Institute for Color Science and Technology.
    Keywords: Adhesion, Corrosion, Emulsion polymerization, Sipomer pam 100.
  • M. Hossein Nezhad, K. Gharanjig, S. Moradian Pages 61-68
    In this study، a novel disperse dyestuff based on indoline derived from phenothiazine as the starting material using a standard methods was prepared. To this end، phenothiazine was exposed to some consecutive reactions including alkylation، oxidation، nitration، and redox reactions in order to obtain the synthesized disperse dyestuff. All intermediates and the final disperse dyestuff were purified and then characterized by the use of DSC، FTIR، 1HNMR، 13CNMR، elemental analysis and UV-Visible spectrophotometry. Spectrophotometric properties of the prepared dyestuff in various solvents such as toluene، DMF and acetone showed that the synthesized dyestuff has a positive solvatochromism effect as well as appropriate color strength. Finally، the synthesized dyestuff was used to dye polyester fibers at high temperature (i. e. 130 ºC). The measured spectrophotometric attributes of dyed fibers showed that the synthesized dyestuff has a good build up on polyester fibers. In addition، assessment of fastness properties of dyed fibers showed that the synthesized dyestuff has excellent wash and sublimation fastnesses as well as good to very good light fastness. J. Color Sci. Tech. 7 (2013)، 61-68© Institute for Color Science and Technology.
    Keywords: Phenothiazine, Polyester, Disperse dyestuff, Alkyltion, Synthesis.
  • M. Rashvand, Z. Ranjbar Pages 69-74
    Recently, demands for the automotive coatings with good protective resistance and better appearance are grown up. So that in this research two kinds of UV stabilizer, nano Zinc Oxide and nano Titania were used in an automotive corrosion resistant primer to improve the light resistance of coatings. After that the corrosion resistance of the nano composite coatings, under some accelerated weathering condition like dry UV cabin and immersion in 3.5 wt% NaCl solutions were studied. The results show that presence of these additives even in a small amount could improve about 10 times the UV stability and corrosion resistance of coatings. J. Color Sci. Tech. 7(2013), 69-74© Institute for Color Science and Technology.
    Keywords: Light stabilizer, Nano zinc oxide, Nano titania, Coating film, Polyurethane.
  • F. Ameri, S. Moradian, K. Gharanjig Pages 75-83
    The aim of the present study was to investigate and compare the performance of various color matching procedures inclusive of color matching based on Allen''s rough match and an iterative procedure using the CIELAB color difference formula، spectrophotometric procedures such as McGinnis least square method، iterative method، weighted iterative method and spectrophotometric color matching based on fundamental color stimulus. To this end، 165 samples were dyed. Initially، the comparisons were made theoretically on the basis of color differences and indices of metamerism. Additionally، such comparison was extended practically by dyeing 24 real dyed samples. Practical results were in good agreement with the theoretical results، showing a relatively better performance of the spectrophotometic color matching procedure based on the fundamental color stimulus. J. Color Sci. Tech. 7 (2013)، 75-83© Institute for Color Science and Technology.
    Keywords: Color matching, Kubelka, Munk theory, Fundamental color stimulus, Metamerism