فهرست مطالب

مطالعات اسلام و روان شناسی - پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1386)

نشریه مطالعات اسلام و روان شناسی
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1386)

  • بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/02/31
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مدیرمسئول صفحه 7
  • منصوره سادات صادقی، محمدعلی مظاهری، محمود حیدری صفحه 11
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین روش تربیت دینی و میزان مذهبی بودن والدین با تاکید بر سبک های تربیتی در دختران و پسران طراحی و اجرا گردید. تعداد 374 نفر دانشجو (177 پسر و 197 دختر) به عنوان نمونه طبقهای نسبتی در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه روش تربیت دینی؛ پرسشنامه محیط خانوادگی، پرسشنامه محقق ساخته، و پرسشنامه میزان مذهبی بودن والدین را تکمیل نمودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یکراهه نشان داد که میانگین نمرات میزان مذهبی بودن مادر در سبک تربیتی مقتدر نسبت به سایر سبکها بالاتر است. همچنین نتایج آزمون تعقیبی شفه نشان داد که تفاوت معنادار در میانگین نمرات میزان مذهبی بودن مادر بین سبک های تربیتی مقتدرانه و مسامحه کارانه وجود دارد. در مطالعه حاضر همچنین نشان داده شد که روش تربیت دینی برای دختران و پسران دارای تفاوت معنادار میباشد، به طوری که تعداد دختران در هر دو گروه والدین در روش تربیتی مقتدرانه بالاتر از فراوانی مورد انتظار و تعداد پسران در روش تربیتی مسامحهکارانه، بالاتر از فراوانی مورد انتظار میباشد. با استفاده از آزمون مجذورکای دوطرفه در بررسی دقیقتر نشان داده شد که سبک های تربیتی کاربردی از سوی والدین برای دختران و پسران تفاوت معنادار دارد، به طوری که فراوانی دختران در سبک تربیتی مقتدرانه بالاتر از فراوانی مورد انتظار، و البته در روش تربیتی مسامحهکارانه، فراوانی پسران بالاتر از فراوانی مورد انتظار میباشد. در بحث و نتیجهگیری به بررسی نقش سبک های تربیتی و نحوه آموزش آموزه های دینی با توجه به جزئیات نتایج تحقیق پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: سبک های تربیتی، تربیت دینی، مذهبی بودن والدین
  • معصومه اسمعیلی صفحه 33
    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی تاثیر گسترش هستیشناسی اسلامی بر فعالسازی مؤلفه های هوشبهر هیجانی میباشد. فرضیه های این پژوهش عبارتند از:1. مداخله درمانی مبتنی بر هستی شناسی اسلامی در فعال سازی مؤلفه های هوشبهر هیجانی مؤثر است.
    2. مداخله درمانی مبتنی بر هستی شناسی اسلامی در فعال سازی مؤلفه های هوشبهر هیجانی تاثیر متفاوتی دارد. ابزاری که در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفته عبارت است از:پرسشنامه هوشبهر هیجانی بار آن (EQ-I) که در ایران توسط دهشیری (1381) هنجاریابی شده است. روش مورد استفاده در این پژوهش، آزمایشی از نوع پیشآزمون پسآزمون با گروه کنترل است. جامعه پژوهش حاضر، مراجعان 3530 ساله زن داوطلب شرکت در برنامه گروه درمانی بوده است. از بین مراجعان 18 نفر برای شرکت در این برنامه در نظر گرفته شدند که به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (n=9) و کنترل (n=9) جایگزین شدند.
    داده ها توسط تحلیل واریانس چندمتغیره یک راهه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتیجه پژوهش نشان داد که این شیوه درمانی در فعالسازی مؤلفه های هوشبهر هیجانی شرکت کنندگان مؤثر بوده است.
    کلیدواژگان: گسترش هستی شناسی اسلامی، هوش هیجانی
  • مجید صدوقی صفحه 45
    مجموعه در حال رشدی از پژوهش، اثرات مثبت رفتارها و باورهای مذهبی را بر سلامت جسمانی و روانی نشان دادهاند. همچنانکه شواهد افزایش می یابد، عناصر مذهبی و معنوی در مدلهای نظری پذیرش بیشتری می یابد. اگرچه مطالعات اخیر حکایت از خلاقیت فزایندهای دارد، باید برای روشن شدن روابط درونی میان سازه های مذهبی و اثرات همبسته آن با سلامت، مطالعات بیشتری صورت گیرد.
    مقاله حاضر ضمن ارائه تعاریفی از مفاهیم سلامت و مذهب که با چهارچوب روانشناسی سلامت متناسب است، رابطه مشارکت مذهبی و جهت گیری مذهبی با سلامت روانی را مورد بحث قرار داده است. سپس مفهوم مقابله مذهبی را بررسی و به کنکاش در مدل مقابله مذهبی پارگامنت پرداخته و تلاش کرده است تا مکانیزمهای شناختی و رفتاری را که نقش واسطهای در ارتباط میان مذهب و سلامت روانی ایفا میکنند، مورد بررسی قرار دهد. این مقاله با ذکر مزایا و معایب مقابله مذهبی برای سلامت و ارائه پیشنهادهایی برای تلفیق متغیرهای مذهبی در عرصه پژوهشهای آتی به ویژه در قلمرو روانشناسی سلامت بالینی خاتمه می یابد.
    کلیدواژگان: مذهبی بودن، مشارکت مذهبی، مقابله مذهبی، سلامت روان، روانشناسی سلامت
  • علی نقی فقیهی، دکتب باقر غباری بناب، یدالله قاسمی پور صفحه 69
    هدف پژوهش حاضر، بررسی مدل چندوجهی اسلامی دردرمان افسردگی ومقایسه آن با مدل درمانی شناختی بک است. دو مدل مذکور، از بهترین مدلهای مؤثر در درمان افسردگی شناخته شده اند. این دو مدل برای دوازده نفر از مراجعان مرکز مشاوره که شرایط مساوی داشته و با مصاحبه تشخیصی براساس علائم DSM-IV افسرده شناخته شده بودند، به کارگرفته شد. چهار نفر با مدل بک و هشت نفر دیگر با مدل اسلامی درمان شدند. همه مراجعان مؤنث بودند. آزمودنی ها (هردوگروه) در مرحله پیش از درمان (خط پایه) و در طی جلسه های چهارم، هشتم و دوازدهم و پس از درمان و در مرحله پیگیری (سه ماه پس از اتمام درمان) مقیاس افسردگی بک را تکمیل کردند. مقایسه نمرات پیشآزمون و پسآزمون و مرحله پیگیری نشان داد که هردو مدل مؤثر بودند، اما تفاوتهای عمدهای ازکاربردهای این دومدل مشاهده گردید. مقایسه نمره های انفرادی وگروهی نشاندادکه مدل چندوجهی اسلامی درکاهش علائم افسردهخویی بیش ازشناختدرمانی بک مؤثر بوده است. همچنین این مدل، برخلاف مدل شناختی بک که تنها به فرآیندهای شناختی مراجعان میپردازد، به جنبه های شخصیتی رفتاری و معنوی مراجعان نیز میپردازد. مدل اسلامی برخلاف مدل شناختی در درمان افرادی که گرایشات مذهبی دارند، بیشتر مؤثر واقع شد و در مورد افرادی که افسردگی معنایی یا وجودی دارند مفیدتر بود. در مدل چند وجهی اعتقادات مذهبی با مذهب مطابقت داده شده ولی در مدل شناختی، این افکار و اعتقادات کنار گذاشته میشود. این امور باعث تمایز چند وجهی در درمان افسردگی از روش بک گردیده است.
    کلیدواژگان: افسردگی، شناخت درمانی بک، مدل چند وجهی درمانی برگرفته از متون اسلامی، جنبه معنوی، اعتقادات و رفتارهای دینی
  • محمدصادق شجاعی صفحه 87
    در این مقاله نخست مروری بر جایگاه و اهمیت نیازها در حوزه روانشناسی میگردد و در ادامه با توجه به ضرورت درنظر گرفتن نیازهای معنوی در سلسله مراتب نیازها، به بررسی اجمالی ادبیات تفکر ارزشی و نیز متون علمی موجود، درخصوص اهمیت و جایگاه نیازهای معنوی پرداخته میشود. در حوزه معرفت دینی گستره نیازها از محدوده انسان و روابطش با خود و دیگران به وسعت خدا و همه هستی بسط می یابد. با این پیشفرض، نیازهای معنوی انسان متناظر با هرم نیازهای مازلو در پنج طبقه (نیازهای وجود، نیازهای ایمنیجویی معنوی، نیاز محبت و دوستی با خدا، نیاز کرامت نفس، نیاز خودشکوفایی معنوی و تقرب به خدا) عنوان شده است. امید است این رهیافت، بتواند دریچه تازهای را به سوی روانشناسی مذهب بگشاید و بعد دیگری از نیازهای انسان را که به روشنی در هرم نیازهای مازلو به چشم نمیخورد، برجسته نماید.
    کلیدواژگان: نیاز، معنویت، نیازهای معنوی
  • مسعود آذربایجانی صفحه 117
    در این جستار آثار دینداری از دیدگاه جیمز بحث شده، جیمز ثمرات دین را به طور کلی تحت عنوان «قداست» با ویژگی های زهد، قوت قلب، خلوص و مهرورزی مشخص میکند. در این مقاله آثار دینداری از منظر جیمز در شش بخش معنوی، اخلاقی، معرفتی، عاطفی - هیجانی، سلامت و بهداشت روانی و بالاخره انسجام شخصیت و یکپارچگی هویت بررسی شده است. ملاحظات پایانی این جستار در محورهای جذابیت بحث آثار دینداری، نقد مبنای پراگماتیسم در آثار دینداری، پذیرش نگاه کارکردگرایانه در موضوعاتی که غایات عملی دارند، نقد انحصار آثار در ابعاد فردی و بالاخره نقد سنخشناسی روانشناختی جیمز در مورد افراد سلیمالعقل و ناخوشروان ذکر شده است.
    کلیدواژگان: دینداری، ویلیام جیمز، روانشناسی دین، پراگماتیسم
  • ابراهیم نیک صفت صفحه 149
    روش های مختلف سنجش و بررسی ابعاد مختلف شخصیتی، دو عامل عمده در تفسیر رویکردها در مطالعه شخصیت میباشد. براین اساس یکی از مباحث مهم در تفاوت مدلها، در استراتژی تحقیق، روش ها و مدلهای جمعآوری داده ها میباشد که این تغییر نگرشها عامل اساسی شکلگیری مکاتب روانشناسی و رویکردهای مطالعاتی اندیشمندان اسلامی میباشد. در تقسیمبندی موجود درباره روش های مختلف تحصیل شناخت، چهار روش عمده تجربی، عقلی، نقلی و شهودی مورد تاکید قرار گرفته است. این تحقیق بر مبنای روش مطالعات کتابخانه ای و به شیوه تحلیل محتوا در متون انسانشناختی دانشمندان مسلمان و مباحث روششناختی نظریهپردازان شخصیت در روانشناسی غربی انجام شده است. از روش های سنجش شخصیت در سه مکتب عمده مطالعه شخصیت؛ یعنی روانتحلیلگری، صفات و انسانگرایی؛ و سه رویکرد عمده مطالعات اسلامی درباره انسان، یعنی رویکرد نقلی، عقلی و عرفانی گزارشی ارائه شده و سپس به توصیف و تبیین اجمالی روش ها و آزمونهای مربوط به این رویکردها میپردازد. در ادامه به بررسی، تحلیل و ترکیب نتایج مطرح شده در روش شناسی پرداخته و راهحلهایی را برای مطالعات نوین روانشناسی در حوزه دین بیان میکند.
    کلیدواژگان: روش شناسی، شخصیت، سنجش، روانتحلیلی، صفات، انسانگرایی، وحی، عقل و عرفان
  • مهدی محبی صفحه 187
  • علیرضا اسفندیاری مقدم صفحه 3
|
  • Mansooressadat Sadeghi, Mohammadali Mazaheri , Mahmood Heidari Page 11
    In order to study relationship between method of religious education and parent's religiousness rate with educational styles used in educating and fostering girls and boys, the present survey was done. To do this, 374 students (177 boys and 197 girls) were selected as sample. They completed questionnaires of "method of religious education", "family environment", "researcher-made", and "parent's religiousness rate". Analysis of data via One-way ANOVA indicated that mother's religiousness rate is more influential than other styles. Also, results of Post-hoc Scheffe's test showed that there is a significant difference between scores of styles (authoritatively and negligently) mother applied in educating children. In addition, research findings demonstrated that method of religious education is meaningfully different in boys and girls; frequency of girls in both methods – authoritatively and negligently – is high especially in the former, while frequency of boys is more than expected in the latter method. Using two-way Chi-square test it was found that applied educational styled adopted by parents are significantly different for education of girls and boys. Accordingly, girl's frequency in authoritative style is more than expected limit, while boy's frequency in negligent style is paramount. Furthermore, in "discussion and conclusion" section, role of educational styles and how religious lessons can be educated have been discussed according to findings of the research.
  • Masoomeh Esmaeeli Page 33
    This research aims to study influence of development of Islamic ontology on activating components of emotional intelligence quality. It revolves on two hypotheses:1. Therapeutic intervention based on Islamic ontology is effective in activating components of emotional intelligence quality;2. Therapeutic intervention based on Islamic ontology has a different impact on activating components of emotional intelligence quality.It is important to note that tool used in the present research is Bar-On EQ-I questionnaire which has been standardized by Dehshiri (2003) in Iran. Methodology applied is experimental using pretest-posttest with control group. Population involved in this research is composed of 18 women (30-35 years old) who have participated in group therapy program. Afterwards, they were randomly divided into two groups – 9 subjects in test group and 9 individuals in control group. Also, data collected were analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA). Finally, research findings showed that such therapeutic method is effective in activating participator's emotional intelligence quality.
  • Majid Sadooghi Page 45
    Many studies have demonstrated positive effects of religious believes and behaviors on physical as well as mental health. As evidence supporting such reality increases, religious and spiritual elements within theoretical models are being accepted more. Although recent studies confirm this, more research should be done in to clarify inter-relations among religious structures and its correlated influences with health. The present article first provides some definitions for concepts "health" and "religion" which are compatible with the framework of health psychology, and discusses on relation between religious participation and religious orientation with mental health. Then, it deals with concept "religious coping" and Pargament's religious coping model so that cognitive and behavioral mechanisms which serve as a mediator between religion and mental health are investigated. Finally, it debates advantages and disadvantages of religious coping for health, and offers some recommendations for including religious variables in the future surveys especially in arena of clinical health psychology.
  • Alinaghi Faghihi , Bagher Ghobari Bonab , Yadollah Ghasemipoor Page 69
    The present research focuses on studying Islamic multifacets model in depression therapy and comparing it with Beck's cognitive model. These models were used for 12 female clients who referred to counseling center and were recognized as depressed individuals based on DSM-IV. It is notable that 4 and 8 subjects were undergone therapy via beck's model and Islamic model, respectively. Since the research was case study, clinical interview and Beck's depression scale were utilized. Accordingly, both of test groups completed Beck's depression scale in pre-therapy stage (baseline) during fourth, eighth, and twelfth sessions, as well as in post-therapy stage at follow-up stage (three months after finished therapy). Then, data collected were analyzed and scores of pretest and posttest stages were compared. Research findings demonstrated that both models were effective in depression therapy; but major differences in association with their applications and functions were observed. As a result of comparing scores available, it was found that Islamic multifacets model was more influential in the therapy of depression. Moreover, first test group had less improvement than second group in posttest stage and returned to some symptoms of depression during follow-up stage, while second test group individuals stayed in improvement limit after therapy course and even some of them had more improvement. In addition, time of therapy by Islamic multifacets model was shorter. Alongside such findings, some advantages of Islamic multifacets model compared to Beck's cognitive model in depression therapy have been debated.
  • Mohammadsadegh Shojaii Page 87
    This paper first has an overview on status and importance of needs in the field of psychology, and then due to the necessity of considering spiritual needs in needs hierarchy, deals with significance of spiritual needs on the basis of value thinking literature as well as related scholarly texts. Because of highly expansion of needs in the area "religious knowledge" beyond limit of human and his relations with self and others, in the present work, human's spiritual needs have been treated correspondent with Mazlov's needs pyramid in the form of 5 classes namely "existence needs", "spiritual safety needs", "need of love and friendship with God", "need of self-esteem", and "need of self-actualization and approach to God". Hopefully, such an approach can open a new door toward psychology of religion and highlights another dimension of human's needs not apparently considered in Mazlov's pyramid of needs.
  • Masood Azarbaijani Page 117
    In this essay, effects of religiousness based on William James's viewpoint have been discussed. He believes that religiousness has some effects including sanctity (holiness) which here is characterized as asceticism, purity, kindness, and so on. In the present article, religiousness effects have been debated in the form of 6 sections – spiritual, ethical, epistemological, emotional, mental health, and personality or identity integrity. In concluding remarks of this essay, some related issues of religiousness effects, criticism on pragmatism, acceptance of pragmatic view and a couple of critics on James's standpoints have been mentioned.
  • Ibrahim Nikseffat Page 149
    Among major factors involved in the interpretation of approaches relating to study of personality are "various methods of personality measurement" and "study of various dimensions of personality". Accordingly, one of main issues in association with "difference among models" is methods and models of collecting data which, in turn, can be treated as a basic factor affecting formation of "psychological school of thoughts" and "research approaches of Islamic scholars" as well. In categorization of various methods of acquiring cognition, four main methods namely "experimental", "intellectual", "traditional", and "witnessed" can be identified. This research has been done based on both library and content analysis methods with which some psychological texts written by Islamic scholars and methodological issues posed by western theory makers of personality have been consulted. Also, it discusses on methods of personality measurement available in three main personality schools of thought – psychoanalysis, traits, and humanism – as well as three major Islamic approaches about human – traditional, intellectual, and mystical – and then, describes and addresses briefly methods and tests relating to such approaches. Following this, in addition to analyzing and synthesizing results found in respective methodologies, some solutions have been provided for modern psychological studies in area of religion.