فهرست مطالب

مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی - سال پنجم شماره 19 (بهار 1393)

نشریه مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی
سال پنجم شماره 19 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسلم باقری*، محمد مهدی علیشیری، روح الله تولایی، سیامک طهماسبی صفحه 9

    مدیریت استعدادها یکی از جدیدترین مباحث مدیریت منابع انسانی است که در سال‌های اخیر توانسته است توجه بسیاری از فعالان این حوزه را در جهان به خود جلب نماید. پیاده‌سازی موفق این نظام می‌تواند آثار فراوانی در ایفای نقش راهبردی حوزه مدیریت منابع انسانی سازمان داشته باشد. صنعت نفت ایران به عنوان یکی از مهمترین مجموعه‌های اقتصادی و فنی در کشور، زمینه‌های فراوانی برای پیاده‌سازی این نظام دارد. این مقاله با مصاحبه با خبرگان صنعت نفت کشوربا استفاده از نمونه گیری گلوله برفی و تحلیل محتوای کیفی آنها تلاش کرده است تا با بررسی عوامل محیطی و سازمانی اثرگذار بر اجرای نظام مدیریت استعدادها در صنعت را یادآور شود و جهت‌گیری کلان مورد نیاز برای پیاده‌سازی آن را تعیین کند. محققین این عوامل اثرگذار را در 3 سطح محیط عمومی صنعت نفت، چالش های موجود منابع انسانی صنعت نفت و تعریف استعداد در صنعت دسته بندی و رویکرد توسعه ای رقابتی را برای اجرای نظام مدیریت استعدادها در صنعت نفت کشور پیشنهاد کرده اند.

    کلیدواژگان: استعداد، مدیریت استعدادها، رویکردهای مدیریت استعدادها، صنعت نفت
  • میرزا حسن حسینی، احمد سلاجقه پور صفحه 38

    این پژوهش در صدد است تا مدلی اریه نماید که بر اساس آن میزان آمادگی بالقوه کارکنان یک سازمان را جهت پیشنهاد کار از راه دور سنجش نموده و امکان اجرای نظام دورکاری رابررسی نماید. بنابراین ابتدا ادبیات بین المللی دورکاری مطالعه و شاخص های موثر، استخراجمی گردد. در گام بعدی یک مدل سلسله مراتبی با قابلیت سنجش درجه آمادگی کارکنان جهت دورکار شدن طراحی و ابعاد و عناصر آن تعریف شده و با استفاده از نظر متخصصان و مدیران سازمانی و خبرگان دانشگاهی و در قالب تکنیک های تصمیم گیری ضرایب اهمیت هر یک از این مولفه‌ها تعیین می گردد و در نهایت مدل طراحی شده در قالب یک پرسشنامه موزون در شرکت مورد مطالعه (خطوط لوله و مخابرات نفت ایران) اجرا و درجه آمادگی بالقوه آنان جهت موفقیت در طرح دورکاری ارزیابی شده و مستعدترین آنها به ترتیب جهت پیشنهاد دورکار شدن رتبه بندی می گردند. علی رغم این هدف مهم یافته های پژوهش نشان می دهد که بین مهارتهای رایانه ای و شرایط و فرهنگ خانوادگی کارکنان با تمایل آنان به دورکاری رابطه معناداری مثبت وجود دارد و کارمندان با سابقه به سازمانشان متعهد تر می باشند و البته کارکنان زن بیشتر از مردان متمایل به دورکاری هستند. در انتها نیز مهمترین عوامل عدم تمایل کارکنان به دورکاری از منظر آنان شناسایی و اولویت بندی می شوند

    کلیدواژگان: مدل، دورکاری، خصوصیات شغل، ویژگیهای شخصیتی، مهارت، فناوری اطلاعات و ارتباطات، شرایط خانه و خانواده، فرهنگ سازمانی و تمایل شخصی
  • جعفر بیک زاده، علیرضا سیدمفید صفحه 72

    تحقیق حاضر بر بررسی عوامل موثر بر اجرای برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران متمرکز می باشد. در این پژوهش از نظریه های لی و گا و موسس و ساینلان در رابطه با عوامل موثر بر اجرای برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی و نظریه های استینر و کریستوفر در خصوص اجرای برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی به عنوان چارچوب نظری با ده فرضیه در نظر گرفته شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران است که تعداد آنها 301 نفر می‌باشد. حجم نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران 173 برآورد و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ایی است که با توجه به تعریف عملیاتی عوامل موثر بر اجرای برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، نظریه های لی و گا، موسس و ساینلان و کریستوفر تنظیم گردیده، که پس ازسنجش روایی و پایایی آن دراختیار جامعه مورد بررسی قرار گرفت. پرسشنامه ها، جمع آوری و اطلاعات حاصله تلخیص، طبقه بندی و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی(آزمون های کولموگورف اسمیرنوف،آر پیرسون، رو اسپیرمن، رگرسیون دو متغیره و t تک نمونه ای) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تمرکز این پژوهش بر اجرای برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی است و در حقیقت بر آن نیستیم که این برنامه ریزی چه مسایل و مشکلاتی را قرار است از سر راه منابع انسانی بر دارد. نتایج حاصل بیانگر آن است که میزان اجرای برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران بالاتر از متوسط است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی، عوامل کلیدی اجرا، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
  • مجید همه مرادی، اباصلت خراسانی، کوروش فتجی واجارگاه صفحه 102

    جامعه آماری ما عبارتست از کلیه کارکنان شرکت ملی گاز ایران که در 6 ماهه نخست سال 90 در دوره های آموزشی کوتاه مدت ضمن خدمت این سازمان، شرکت نموده اند. با توجه به اطلاعات بدست آمده در کل کشور حدود 10350 نفر جزو جامعه قرار می گرفتند که طبق نمونه گیری خوشه ای شرکت گاز استان تهران با جامعه 1195 نفری انتخاب شد و از این شرکت با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر طبق جدول مورگان تعداد 291 نفر بعنوان نمونه پژوهشی انتخاب شدند.در این پژوهش جهت گردآوری اطلاعات از نمونه مورد نظر از ابزار پرسشنامه استفاده گردید. نتایج پژوهش حاکی از این است که دوره های آموزشی شرکت ملی گاز ایران در عامل های واکنش، یادگیری، رفتار، نتایج، زمینه، فرایند و برونداد فاقد اثربخشی لازم بوده و فقط در دو عامل درونداد و سودآوری اثربخشی لازم را دارا بوده است.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، اثربخشی، آموزش ضمن خدمت، کرک پاتریک، جک فیلیپس، CIPP
  • خدایار ابیلی، علی اصغر حیات، علیرضا یوزباشی صفحه 130

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر بهره وری نیروهای دانشگر شرکت ملی نفت ایران به روش توصیفی پیمایشی صورت گرفته است. تعداد 90 نفر از کارشناسان واحدهای ستادی شرکت ملی نفت ایران از طریق روش سرشماری کامل انتخاب و به سوالات پرسشنامه که پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرنباخ مورد تایید قرار گرفته بود پاسخ دادند. داده های حاصل به دو شیوه توصیفی و استنباطی تحلیل شده اند. «t تک متغیره» محاسبه شده در سطح a=0/05 مبین معناداری تاثیر عوامل فردی؛ شایستگی، رضایت شغلی، توان و مهارت بر بهره وری نیروهای دانشگر شرکت ملی نفت ایران در حد خیلی زیاد بوده است. هم چنین «t تک متغیره» محاسبه شده در سطح a=0/05مبین معناداری تاثیر عوامل سازمانی؛ مشارکت، انگیزش، ارتباطات سازمانی، آموزش بر بهره وری نیروهای دانشگر شرکت ملی نفت ایران در حد خیلی زیاد بوده است. نتایج «t تک متغیره» محاسبه شده در سطح a=0/05 مبین معناداری تاثیر عوامل شغلی؛ کار با معنی و چالش برانگیز، آزادی و استقلال عمل و وضوح نقش بر بهره وری نیروهای دانشگر شرکت ملی نفت ایران در حد خیلی زیاد بوده است. در نهایت آزمون فریدمن ضمن معنادار نشان دادن اظهارات پاسخگویان، اولویت‌ بندی عوامل موثر بر بهره وری نیروهای دانشگر را به ترتیب شامل؛ عوامل فردی، عوامل شغلی و عوامل سازمانی نشان داد.

    کلیدواژگان: عوامل فردی، عوامل سازمانی، عوامل شغلی، بهره وری، نیروهای دانشگر، شرکت ملی نفت ایران
  • علی مبینی دهکردی، عامر دهقان نجم آبادی، علیرضا محمدی، محمد پیران صفحه 162

    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر رهبری تحول آفرین بر نوآوری سازمانی در میان مدیران میانی و ارشد اجرایی شرکت ملی گاز ایران است. این پژوهش از نظر هدف کابردی، از نظر نحوه ی گردآوری داده ها از نوع توصیفی-پیمایشی و از لحاظ داده های جمع آوری شده از نوع کمی می باشد. .جامعه آماری پژوهش را کلیه مدیران میانی و ارشد شرکت ملی گاز ایران تشکیل می دهد که 400 نفر می باشد و با استفاده از فرمول کوکران تعداد 227 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است. برای تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری و روش حداقل مجذورات جزیی (PLS) استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از ارتباط معنی دار بین این دو متغیر بوده وتعداد چهار فاکتور مورد بررسی قرار گرفته که براساس مدل معادلات ساختاری، شاخص های نفوذ آرمانی، انگیزش الهام بخش، ترغیب ذهنی و ملاحظات فردی نقش موثری بر نوآوری سازمانی دارد

    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، نوآوری سازمانی، شرکت ملی گاز ایران
  • محمدرضا مهدی زاده، محمدرضا رضوی صفحه 199

    مقاله حاضر به وضعیت دانش وزمینه های اجتماعی کسب قابلیت های فناورانه در یکی از بخش های مهم کشور یعنی صنعت نفت می پردازد.با بررسی وتحلیل مقالات علمی چاپ شده در فصل نامه انجمن نفت ایران تا سال1357 وبررسی سایر نهاد های مرتبط، نخست سیمای وضعیت علمی وفناورانه این صنعت ترسیم می گردد.آنگاه نظام تولید وانتشار دانش واجزای تشکیل دهنده آن در زمینه ای تاریخی واجتماعی تحلیل می گردد.نتیجه آنکه علی رغم فعالیت های برجسته وموثر علمی وفنی در این بخش به ویژه از سوی انجمن مذکور بخش های سیاست گذار و پژوهشی دیگر نتوانسته اند جهت علمی ودانشی این بخش را به سوی تولید ونشر دانش روز وفناوری محور ودر نتیجه کسب قابلیت های نوآورانه ودانشی که زمینه ساز توسعه فناوری است سوق دهند.

    کلیدواژگان: صنعت نفت ایران، دانش، تحقیق، انجمن نفت ایران، تولید و انتشار دانش، قابلیت های فناورانه
  • هوشنگ تقی زاده، عبدالحسین شکری صفحه 228

    تحقیق حاضر با هدف تعیین تاثیر رهبری معنوی بر عدالت سازمانی و تعهد سازمانی کارکنان شرکت گاز استان اردبیل انجام شده است. روش تحقیق توصیفی بوده و جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه کارکنان رسمی شرکت گاز استان اردبیل می باشد. نمونه آماری با توجه به محدود بودن حجم جامعه آماری، با استفاده از رابطه تعیین حجم نمونه در جامعه های محدود 70 نفر تعیین شده است. این تعداد با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده های لازم از سه پرسشنامه استفاده شده است. روایی پرسشنامه ها به صورت روایی سازه ای و پایایی آن ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و به تفکیک مولفه های رهبری معنوی، عدالت سازمانی و تعهد سازمانی محاسبه شده است. برای تجزیه و تحلیل داد ه ها از آزمون های رگرسیون تک متغیره و کلموگروف- اسمیرنوف استفاده شده است. نتایج یافته های پژوهش نشان داده است که رهبری معنوی بر عدالت سازمانی و تعهد سازمانی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: رهبری معنوی، عدالت سازمانی، تعهد سازمانی
|
  • Moslem bagheri, MohammadMahdi Alishiri, Rohollah tavallaee, Siamak tahmasebi Page 9

    Talent Management is one of the most recent development in HRM which many human resource specialists in the world are working on it. Successful implementation of TM has a great impact on strategic human resource management. Iranian oil industry, with its considerable economic and technological importance, has a great capability to use this system. In this paper, based on deep interview with oil industry experts, using snowball technique and qualitative methodology, we tried to study environmental and organizational factors which impacts on TM main orientation implementation in Iranian oil industry. We classified this factors in environmental factors in general environment of the industry, challenges in oil industry HRM and definition of talent in it. At last, we propose a competitive orientation for TM in Iranian oil industry

    Keywords: talent, talent management, talent management approaches, oil industry
  • MirzaHasan Hosseini, Ahmad Salajeghepour Page 38

    This paper is seeking to present a procedure to assessthe potential preparation of the employees of an enterprise for suggestion of remote working and consider the possibility of teleworking system execution. Therefore, at first, the international teleworking literature was studied and effective indices were extracted and localized. At the next stage, a hierarchic model with the capability of measuring the employees’ preparation level for teleworking was designed and its elements and dimensions were defined and the coefficients of each elements was determined by the experts and organizational managers and academic personos’ Ultimately, the designed model was implemented as a balanced questionnaire in July 2012 in Iranian Oil Pipeline & Telecommunication Company and their potential preparation level was evaluated for success in teleworking schema and the most talented employees were graded respectively for suggesting the telework. In addition to this objective, the most important findings of this study indicated that a positive relationship exists between computer skills and employees’ familial status and culture and their tendency to telework, and the experienced employees are more obliged to the enterprise and woman employees have tendency to the teleworking more than the men. Finally, the most important agents of non-tendency of the employees to the teleworking was identified and prioritized as their viewpoint

    Keywords: Method- Teleworking- Job Specifications-Personal Characteristics, Skill, Information & Communication Technology, Home, Family Condition, Organizational Culture, Personal Tendency
  • Jafar Beikzad, AliReza Seyed Mofid Page 72

    The main pupose of this research is to survey of effective factors on Strategic human resource planning Implementation in National Iranian Oil Products Distribution Company (N.I.O.P.D.C). In order to this survey, lee & Gough & Moses & Sinelane theories and for survey of effective factors on HR, Stainer and Christopher theories have been used with ten phrases as theorical framework.Statistical society of this research is the employees of NIOPDC whom are 301 persons. The volume of statistical sample calculated with Cockran’s equation of 173 ones and with categorized random sampling has been chosen. The instrument of data gathering is the questionnaire which arranged whith mentioned theories as operational definitions of of effective factors on Strategic human resource planning Implementation in National Iranian Oil Products Distribution Company (N.I.O.P.D.C) which delivered to statistical society after justifiability and reliability tests. Then questionnaires collected, summarized, categorized and analyzed with descriptional and deductive statistics.Results expresses that six factors such as CEO cooperation on strategic planning of HR in NIOPDC, team cooperation of HR strategic planning of employees, employees and management’s obligations in HR strategic planning, change management in HRM strategic planning and attention to cultural dimentions in HR strategic planning are effective in HR strategic planning at NIOPDC.

    Keywords: Strategic human resource planning, Implementation key factors, National Iranian Oil Products Distribution Company (N.I.O.P.D.C)
  • Majid Hamemoradi, Abasalt Khorasani, Kourosh FathiAjargah Page 102

    The objective of this research is "effectiveness evaluation of on-the job- training courses of National Iranian Gas Co. based on 3 patterns of Kirkpatrick, Phillips and CIPP".The statistical society is the employees of the National Iranian Gas Co. who attended the short term training courses in the first 6 months of the year 1390With reference to the obtained data about 10350 people includes in this research in all the country, of whom based on the sampling, a number 1195 people from Tehran Province's Gas Co. were elected and the company elected 291 people based on Morgan's Table with the methods of random selection method as the research sample.Survey questions were used for the data collection of the mentioned sample. The results of the research shows that the training courses of the National Iranian Gas Co. were not sufficiently effective in factors of reactions, learning, behavior, results, procedure and relevant our-put and has been effective only in two In-put and profitability factors.

    Keywords: Evaluation- Effective, On-the, Job Training, Kirkpatrick, Jack Phillips, CIPP
  • Khodayar Abili, Aliasghar Hayat, Alireza Yozbashi Page 130

    The present paper aims at studying factors affecting knowledge workers’ productivity in national Iranian Oil Company, using descriptive survey method. 90 experts working at staff divisions were sampled, using census method and responded to a reliably confirmed questionnaire. One sample t test revealed at α= 0.05 that individual level factors, such as competence, job satisfaction, proficiency have a highly significant effect on oil company knowledge workers’ productivity. Also one sample t test revealed at α= 0.05 revealed that organization level factors, such as involvement, motivation, organizational communication, and training have highly significant effect on oil company knowledge workers’ productivity. one sample t test revealed at α= 0.05 revealed that job factors, such as meaningful and challenging job, job autonomy, and job clarification have highly significant effect on oil company knowledge workers’ productivity. Indicating participants’ responses’ significance, Freedman’s test ranked factors influencing knowledge workers’ productivity as follows: individual factors, jobrelated factors, and organizational factors

    Keywords: individual factors, organizational factors, job factors- productivity, knowledge workers, national Iranian Oil Company
  • Ali Mobini dehkordi, Amer Dehghan najmabadi, AliReza Mohammadi, Mohammad Piran Page 162

    This paper aims to investigate the effect of transformational leadership on organizational innovation among line and senior managers of national Iranian gas company. This study is practical in terms of the objective, descriptive survey in terms of gathering data procedure and finally quantitative with regards to the gathered data. Our research population contains all of the line and senior managers of national Iranian gas company who are about 400 people. The Cochran formula was employed to calculate 227 people as the statistical sample of our paper. Structural equation modeling (SEM) and partial least squares (PLS) was used for analyzing our data. Our findings indicate the significant impact of transformational leadership on organizational innovation. Moreover, theanalyseof four factors: idealized influence, inspirational motivation, intellectual stimulation and individual consideration exhibit the significant role of them on organizational innovation.

    Keywords: Transformational Leadership, Organizational Innovation, The National Iranian Gas Company
  • Mohammadreza Mehdizadeh, MohammadReza Rezavi Page 199

    In this essay the situation of petroleum knowledge creation and dissemination in Iran oil industry and its technological capabilities have been investigated. This configuration and trend has been studied by a documentary method and content analysis of the scientific articles that published in a distinguished journal of Iran oil industry and so the related structures during 1979-1908.the result is that ,however so many brilliant activities and technological outputs in this sector developed but the policy makers and research-oriented sections couldn't go ahead and the set the direction of industry to a knowledge and technology oriented trend and sector .so it couldn't reach to the innovation capabilities that are the foundation of technology development in oil industry.

    Keywords: Iran oil industry's institutions, knowledge, technological capabilities, research, Iran petroleum association
  • Hooshang Taghizadeh, Abdolhossein Shokri Page 228

    The present study aimed to assess the impact of spiritual leadership on organizational justice and organizational commitment of Gas Company employees of Ardabil province. The research method was descriptive and statistical population includes all official personnel of Gas Company. The research sample includes 70 people selected by the sampling formula in limited population. These numbers are selected using Simple Random Sampling. For collecting intransitive data, three questionnaires were used. To its validity if formal validity and reliability using Cronbach's alpha coefficient and the breakdown of the moral component leadership, organizational justice and organizational commitment has been calculated. For analysis of these data simple variable Regression and Kolmogorov-Smironov test has been used. Results indicate that spiritual leadership has an impact on organizational justice and organizational commitment.

    Keywords: spiritual leadership, organizational justice, organizational commitment