فهرست مطالب

مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی - سال نهم شماره 33 (پاییز 1396)

نشریه مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی
سال نهم شماره 33 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریبرز درتاج*، سارا شریعت، عباس عباس پور، علی دلاور، اسماعیل سعدی پور صفحات 3-34
    یکی از رویکردهایی که امروزه نه تنها در ایران بلکه در جهان مطرح است مسئله ترسیم چشم انداز و تدوین استراتژی است. در این رابطه، نقش و اهمیت وجود استراتژیست ها در سازمان بر کسی پوشیده نیست. از این روست که «طراحی الگوی پرورش استراتژیست در شرکت ملی نفت ایران» به عنوان هدف اصلی از انجام این پژوهش کیفی بر اساس رویکرد نظریه داده بنیاد در نظر گرفته شده است. اهداف فرعی این پژوهش، شناسایی ابعاد (مقولات اصلی)، شرایط علی، عوامل مداخله گر (پیش برنده و بازدارنده)، راهبردها و پیامدهای اثرگذار بر پرورش استراتژیست در شرکت ملی نفت و نیز شناسایی مهم ترین مولفه های موردنظر در مقوله ی مرکزی یا همان تفکر استراتژیک، بوده است . این پژوهش از نظر هدف در دسته ی پژوهش های کاربردی، از نظر سطح در دسته پژوهش های اکتشافی و از منظر روش شناختی در دسته ی پژوهش های کیفی با رویکرد نظریه داده بنیاد -طرح نظام مند- قرار دارد. داده های پژوهش توسط مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته از نمونه ی پژوهش (24 نفر از خبرگان صنعت و دانشگاه) گرداوری شده، سپس با کدگذاری اقدام به شناسایی ابعاد، مقولات اصلی و زیر مقوله ها و مفاهیم مرتبط با هر یک از کدهای به دست آمده نمودیم. پس از به دست آمدن جدول کدگذاری محوری و گزینشی، مدل پارادایمی پژوهش کشف شد و نوع ارتباط ابعاد و مولفه های پرورش استراتژیست به دست آمد. نتایج تحقیق نشان دهنده 11 مقوله اصلی و 24 مقوله فرعی و 98 مفهوم بود، که در قالب مدل پارادایمی شامل: شرایط علی ( عوامل فردی، عوامل سازمانی و گفتمان سازی)، مقوله ی مرکزی تفکر استراتژیک (دید سیستمی، تفکر مفهومی، آینده نگری و نگرش فلسفی)، عوامل مداخله گر (محیطی برون و درون سازمانی)، عوامل زمینه ای (بستر فرهنگی، زمینه یادگیری، عوامل روان شناختی و استقلال سازمانی، راهبردهای استعدادیابی و جذب و نگهداشت) و پیامدها (توسعه تفکر استراتژیک و استقرار نظام دیده بانی) در شرکت ملی نفت پدیدار شد و روابط بین ابعاد مختلف آن را نشان داد. در نهایت، یافته های حاصل از این پژوهش منجر به کاوش الگویی برای پرورش استراتژیست در شرکت ملی نفت ایران شد.
    کلیدواژگان: استراتژیست، تفکر استراتژیک، شرکت ملی نفت، نظریه داده بنیاد
  • حسن زارعی متین، حمیدرضا یزدانی، بهاره عطایی * صفحات 35-64
    با توجه به اهمیت فزاینده سرمایه انسانی در صنعت نفت، نقش انکارناپذیر رهبری در هدایت، حفظ و انگیزش کارکنان، همچنین؛ افزایش نتایج مثبت و بهبود عملکرد سازمان و اهمیت روبه رشد و درحال تنیده شدن مطالعه عدالت سازمانی در تحقیقات رهبری، هدف این پژوهش؛ ارائه مدل رهبری عدالت محور در صنعت نفت با بهره گیری از روش تحقیق کیفی و مبتنی بر نظریه داده بنیاد می باشد. شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران بعنوان جامعه آماری انتخاب و برای شناسایی رهبران عدالت محور، با استفاده از پرسشنامه عدالت سازمانی و از طریق روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی، 16 مدیر یا سرپرست با بیشترین امتیاز، برای مصاحبه برگزیده شدند. پس از انجام مصاحبه و با استفاده از روش نظریه پردازی داده بنیاد؛ با تاکید بر فرآیند رهبری، از 104 کد نهایی مستخرج در قالب 29 مفهوم و 7 مقوله فرعی و 6 مقوله، مدل مفهومی فرآیندی رهبری عدالت محور طراحی گردید.
    کلیدواژگان: رهبری، فرآیند رهبری، عدالت سازمانی، رهبری عدالت محور، نظریه داده بنیاد
  • حاجیه رجبی فرجاد *، شبنم ایمانی خو صفحات 65-86
    رهبران خدمتگزار روی خدمت رسانی به دیگران تاکید می کنند و منافع شخصی را فدای منافع دیگران می کنند تا افراد از درایت و اختیار و سلامت بیشتری برخوردار شوند و خودشان تبدیل به رهبرانی خدمتگزار شوند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر رهبری خدمتگزار بر ادراک کارکنان از عدالت سازمانی انجام شده است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش همبستگی بوده است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان ستاد وزارت نفت است به تعداد 800 نفر بود که از طریق جدول مورگان حجم نمونه 260 نفر برآورد شده است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد رهبری خدمتگزار باربوتو و ویلیر (2006) و عدالت سازمانی نیهوف و مورمن (1993) استفاده شد که روایی آنها به ترتیب از طریق آلفای کرونباخ79/0 و 84/0 محاسبه شده است. آزمون فرضیه ها با استفاده از آزمون رگرسیون چندگانه، روش مدل سازی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار پی ال اس در دو بخش مدل اندازه گیری و بخش ساختاری انجام پذیرفت. نتایج تحقیق حاکی از آن بود که رهبری خدمتگزار بر ادراک کارکنان از عدالت سازمانی تاثیر دارند. همچنین هر یک از ابعاد رهبری خدمتگزار(خردمندی، ایثارگری، بازنمایی اقناعی، التیام بخشی عاطفی، مباشرت و پیشکاری) بر عدالت سازمانی تاثیر دارد که به ترتیب گرایش ارزشی به ایثارگری و فداکاری، التیام بخشی عاطفی، مباشرت و پیشکاری، بازنمایی اقناعی و خردمندی بیشترین تاثیر را بر عدالت سازمانی داشته اند.
    کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، خردمندی، ایثارگری، بازنمایی اقناعی، التیام بخشی عاطفی، مباشرت و پیشکاری، عدالت سازمانی
  • حشمت الله صادقی، سید نجم الدین موسوی *، امیرهوشنگ نظری پور، محمد حکاک صفحات 87-110
    با توجه به نقش و اهمیت فرهنگ سازمانی بعنوان یکی از عوامل زمینه ای موثر بر ارتباطات سازمانی و عملکرد کارکنان، هدف تحقیق حاضر، تحلیل خرده فرهنگ های سازمان و شکاف میان آنها با استفاده از مدلی بومی مبتنی بر سنت های کاری بوده است. برای انجام این کار ابتدا بر اساس مدل طراحی شده توسط محقق، وجود خرده فرهنگ های وظیفه ای و سلسله مراتبی با انجام آزمون های کروسکال والیس و من ویتنی در سازمان مورد مطالعه مورد بررسی و تایید قرار گرفت و سپس، فاصله خرده فرهنگ ها محاسبه شد. تحلیل در محیطSPSS بر روی پاسخ های 255 نفر به پرسشنامه تحقیق در سازمان مرکزی شرکت خطوط لوله و مخابرات انجام شد. مطابق نتایج، بیشترین فاصله میان خرده فرهنگ های واحدهای کاری در بعد توسعه و کمترین میزان در بعد بوروکراسی بود. همچنین، بیشترین فاصله میان خرده فرهنگ های مدیران و کارکنان در بعد مشارکت و کمترین آن در بعد استرس مشاهده شد. آگاهی از خرده فرهنگ ها و فاصله میان آنها، امکان اصلاح سنت های فرهنگی جهت سازگاری بهترسازمان با محیط، کاهش سوء ادراک میان خرده فرهنگ ها بخصوص بین خرده فرهنگ های مدیران و کارکنان و نیز اتخاذ تصمیم های اثربخش تر مدیران را فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: سازمان، تحلیل خرده فرهنگ، واحد وظیفه ای، سلسله مراتب سازمانی، شکاف فرهنگی
  • حجت طاهری گودرزی * صفحات 111-132
    این پژوهش با هدف تبیین تاثیر تضاد کار- خانواده و حمایت کار- خانواده بر رضایت شغلی و عملکرد شغلی کارکنان شرکت ملی حفاری ایران انجام شد. روش تحقیق از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش توصیفی- پیمایشی انتخاب شد. جامعه آماری پژوهش را 5817 نفر از کارکنان شرکت ملی حفاری ایران تشکیل داده بودند که با استفاده از جدول تعیین حجم نمونه مورگان 361 نفر به دو روش ترکیبی نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی و نمونه گیری غیراحتمالی در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از ابزار پرسش نامه های استاندارد تضاد کار- خانواده بولز و همکاران(2001)، عملکرد شغلی بابین و همکاران(1998)، رضایت شغلی هارت لاین و فرل(1996) و حمایت کار- خانواده گراوژ و مارکس(2000) به ترتیب با ضرایب پایایی 84/0، 81/0 ، 83/0 و 79/0 بر حسب آلفای کرونباخ استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها از طریق آزمون رگرسیون خطی ساده و مدلسازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار Spss و با بهره گیری از تکنیک Amos نشان داد که تضاد کار- خانواده و تضاد خانواده- کار بر رضایت شغلی اثر منفی و حمایت کار- خانواده و حمایت خانواده - کار بر رضایت شغلی تاثیر مثبت دارند. همچنین رضایت شغلی بر عملکرد شغلی موثر می باشد.
    کلیدواژگان: تضاد کار - خانواده و حمایت کار- خانواده، رضایت شغلی، عملکرد شغلی
  • سیمین دخت کلنی، حمیدرضا عریضی صفحات 133-156
    هدف پژوهش حاضر مقایسه ی تعارض کار- خانواده در افراد دارای الگوهای رفتار کاری سالم (G: الگوی سلامت و S: الگوی صرفه جو) و ناسالم (A: الگوی جاه طلب و B: الگوی فرسوده شغلی) است. بدین منظور 137 نفر از کارکنان شرکت پالایشگاه نفت امام خمینی شا زند به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و به ابزارهای پژوهش پاسخ دادند. ابزارها عبارت بودند از: مقیاس تعارض کار خانواده و پرسشنامه رفتارها و الگوهای تجربی مرتبط با کار (AVEM). داده ها با روش تحلیل واریانس تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد 45 نفر از افراد نمونه دارای الگوی G، 48 نفر الگوی S، 21 نفر الگوی A و 23 نفر الگوی B بودند و الگوهای G و S میانگین تعارض کار-خانواده کمتری نسبت به الگوهای A و B دارند. بر اساس این نتایج، سبک مقابله ای کارکنان با استرس ها و تنش های شغلی شان، میزان تجربه ی تعارض کار- خانواده در آنان را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: تعارض کار- خانواده، استرس شغلی، سبک مقابله، الگوهای رفتار کاری سالم، الگوهای رفتار کاری ناسالم
  • حجت وحدتی *، سید هادی موسوی نژاد، علی اکبر حسنی صفحات 157-184
    با توجه به اهمیت بهره وری منابع انسانی به ویژه در شرکت ملی نفت ایران و شرکت های وابسته به آن و ارتباط مستقیم آن با رشد اقتصادی کشور، پژوهش حاضر به بررسی عوامل اثرگذار (سرمایه اجتماعی، فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش) بر آن در شرکت پخش فراورده های نفتی استان قزوین پرداخته است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان این شرکت در سال 1394 می باشد که با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه 153 نفر برآورد شده است. همچنین به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه و روش نمونه گیری طبقه ای استفاده گردیده است. به منظور آزمون مدل و فرضیه های پژوهش نیز روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) با کمک نرم افزار ایموس بکار گرفته شده است. نتایج تجزیه و تحلیل، حاکی از تاثیر مستقیم و معنادار سرمایه اجتماعی بر متغیرهای فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش و بهره وری منابع انسانی است. همچنین نتایج نشان داد که مدیریت دانش نقش واسط مثبتی در تاثیرگذاری سرمایه اجتماعی و فرهنگ سازمانی بر بهره وری نیروی انسانی داشته و فرهنگ سازمانی نیز می تواند تاثیر سرمایه اجتماعی بر بهره وری نیروی انسانی را افزایش دهد. پژوهش حاضر با تمرکز بر نقش متقاوت متغیرهای واسط فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش در ارتقاء بهره وری منابع انسانی در بین اعضای جامعه مورد مطالعه که تاکنون از چشم پژوهشگران نادیده گرفته شده است، نوآور بوده و می تواند با پر کردن خلاء موجود نقش بسزایی در حوزه مدیریت ایفا کند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش، بهره وری نیروی انسانی
  • بهشته غلامی، داریوش نوروزی * صفحات 185-212
    این پژوهش با هدف بررسی و مقایسه رضایتمندی کارکنان شرکت ملی نفت از دوره های آموزشی مجازی و حضوری، به روش توصیفی - مقایسه ای با دو گروه مطالعه و مقایسه انجام شده است. نمونه تحقیق، 108 نفر از کارکنان شرکت نفت که در سال 94 در دوره های آموزش مجازی شرکت کرده بودند به عنوان گروه مطالعه و به همین تعداد نیز از بین شرکت کنندگان در دوره های آموزش حضوری به عنوان گروه مقایسه از 5 استان کشور انتخاب شدند. میزان رضایتمندی از دوره های آموزشی، طی پرسشنامه محقق ساخته مورد سنجش قرار گرفت. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، نمودار) و آمار استنباطی (آزمون های کالموگورف اسمیرانف و یومان–ویتنی) مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج آزمون ها نشان داد که بین رضایتمندی از آموزش های مجازی و حضوری در سطح اطمینان 99/0 تفاوت معنی داری وجود دارد. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که «رضایتمندی از دوره های آموزشی مجازی بیشتر از دوره های آموزش حضوری است». همچنین، بررسی ابعاد سه گانه رضایتمندی از آموزش (محتوا، شیوه ارائه و بازخورد) نشان داد که «رضایتمندی از محتوای دوره، شیوه ارائه و بازخورد دوره های آموزش مجازی بیشتر از دوره های آموزش حضوری است».
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، رضایتمندی کارکنان، شرکت ملی نفت ایران
|
  • Fariborz Dortaj * Pages 3-34
    One of the approaches that is currently being addressed not only in Iran but in the world is the problem of creating a perspective and strategy formulation. In this regard, the role of strategists in the organization is very important. So, the main goal of this qualitative research was "developing a strategic training model at the national Iranian oil company", based on grounded theory approach, and secondary aims included identifying dimensions (main categories), causal conditions, confounding factors (adversary and deterrent), strategies and implications for the development of strategists in national Iranian oil company; Although, identifying the most important components of the main category, which is strategic thinking. This research is in the category of applied research in terms of purpose, in the category of exploratory research in term of level and methodologically located in the category of qualitative research with grounded theory and systematic approach. The research data were collected through semi-structured interviews (24 experts from industry and university) from study sample, then by coding, we have identified the dimensions, the main categories and the subcategories and concepts associated with each of the codes obtained. After the axial and selective coding table was obtained, the paradigm model was realized and the type of relationship between dimensions and components of strategist development was achieved. The findings of the research showed 11 main categories and 24 sub categories and 98 concepts, which are in the form of a paradigmatic model including: causal conditions (individual factors, organizational factors and discourse), the central category of strategic thinking (systemic vision, conceptual thinking, prospective and philosophical attitude), Interventive factors (external and internal environment), background factors (cultural context, learning context, psychological factors and organizational independence, strategies of talent identification and absorption and maintenance) and consequences (development of strategic thinking and establishment of monitoring system) in national oil company and showed the relationship between its various dimensions. The findings of this study led to the exploration of a model for development of strategists at the National Iranian Oil Company.
    Keywords: Experts, strategic thinking, oil industry, Grounded Theory
  • Bahare Ataei * Pages 35-64
    Cconsidering the growing significance of human capital in the oil industry, the irrefutable role of leadership in guiding, maintaining and motivating employees, and also; increasing positive outcomes, progressing performance of organization and the growing importance of the study of organizational justice, which are intertwined in leadership research, the purpose of this article has been developing a model of justice leadership in the oil industry using a qualitative research method based on the grounded theory. Iranian Oil Pipeline and Telecommunication Company was considered as a population and based on the purposive sampling and snowball technique, using the organizational justice questionnaire, 16 managers and supervisors with the highest score were selected and interviewed. After conducting the interview and, using the grounded theory Method with Emphasizing on the leadership process, the conceptual model of the justice leadership process was designed from 104 final extracted codes in the form of 29 concepts, 7 subcategories and 6 categories.
    Keywords: Leadership, Leadership Process, Organizational Justice, Justice Leadership, Grounded Theory
  • Hajiye Rajabi Farjad * Pages 65-86
    Servant leaders emphasize the service to others and sacrifice personal interests for the interests of others in order to empower individuals with greater freedom, self-control and self-serving as service leaders. The purpose of this study was to investigate the effect of servant leadership on employee perceptions of organizational justice. The research method was applied in terms of purpose and in terms of correlation method. The statistical population consisted of all the staff of the Oil Ministry of Iran, in headquarters, which numbered 800 employees. Using a Morgan table, the sample size was 260 people. They were selected using simple random sampling. For collecting data, two standard questionnaires used by Barbuto and Wheeler (2006) and organizational justice Niehoff and Moorman (1993) has been applied. The validity of the questionnaires computed through Cronbach's Alpha was 79/0 and 84/0 respectively. Examining the information and testing the hypotheses was done by using multiple regression tests, Structural Equation Modeling, and using the PLS software, two parts of the measurement model and structural part were performed. The results of the research indicated that the servant leadership affects employee's perceptions of organizational justice. Also, each aspect of servant leadership (wisdom, self-sacrifice, persuasive representation, emotional healing, stewardship, and promise) affects organizational justice Which respectively have a significant tendency toward sacrifice, sacrifice, emotional healing, stewardship and promise, persuasive representation and wisdom.
    Keywords: servant leadership, wisdom, self-sacrifice, represented persuasive, emotional healing, stewardship, secure servers, organizational justice
  • Najmodin Mosavi * Pages 87-110
    According to the main role of culture as an affecting factor on organizational relationships and personnel performance, the purpose of this study has been analyzing organizational subcultures and rifts among them using a locally-developed model founded on work practices. To do this, first, the existence of functional and hierarchical subcultures was investigated and proved based on the researcher-developed model using Kruskal Wallis and Mann –Whitney U tests and then, cultural rifts among the subcultures were calculated. The analysis performed within SPSS on 255 responses to the research questionnaire in the central office of IOPTC. According to the results, the highest level of cultural rift among functional subcultures was in development dimension and its lowest level was in bureaucracy dimension. Also, the highest level of cultural rift among managers’ and employees’ subcultures was in participation dimension and its lowest level has been observed in stress dimension. Having knowledge about subcultures and rifts among them provides possibilities for correcting cultural practices for better organizational adaptation to environment, decreasing misunderstandings between subcultures especially between managers’ and employees’ subcultures and also, help managers to take more effective decisions.
    Keywords: Organization, Subculture Analysis, Functional Unit, Organizational Hierarchy, Cultural Rift
  • Hojat Taheri Godarzi * Pages 111-132
    This research was conducted to explain the effect of work-family conflict and work-family support on job satisfaction and job performance in National Iranian Drilling Company’s employees. In terms of purpose this study is applied and in terms of nature and method it is descriptive-survey. The statistical population of the study includes 5817 employees of the National Iranian Drilling Company. Using Morgan sample size table, 361 peoples were selected as statistical samples by a combination of proportional stratified random sampling and non-probability convenience sampling. For data gathering, standard questionnaires of work-family conflict by Boles et al. (2001), Job performance by Babin et al. (1998), job satisfaction by Hartline and Ferrell (1996), and work-family support by Grzywacz & Marks (2000), with reliability coefficients of Cronbach's alpha 0.84, 0.81, 0.83 and 0.79, were used respectively. By simple linear regression and structural equation modelling using SPSS software and using Amos technique, the results of data analysis showed that work-family conflict and family-work conflict had a negative effect on job satisfaction and work-family support and family - work support had a positive effect on job satisfaction. Also, job satisfaction effects on job performance.
    Keywords: work-family conflict, work-family support, job satisfaction, job performance
  • Simin Dokht Kelni * Pages 133-156
    The aim of present study has been comparison of work – family conflict among people with healthy (G: good health, S: sparing) and unhealthy (A: ambitious, B: burnout) patterns of work behavior. Within this scope, 137 employees of Imam Khomeini Oil Refinery Company of Shazand were selected by stratified random sampling and responded to research tools. The instruments were the measure of work–family conflict and Work-related Behavior and Experience Patterns Questionnaire (AVEM). The data were analyzed using variance analyze. Results showed that among research sample, there are 45 G pattern, 48 S pattern, 21 A pattern A and 23 B pattern and G and S types have lower means of work-family conflict than A and B types. According to the results, the coping style of employees with their work stress and strain, affects their experience of work-family conflict.
    Keywords: work – family conflict_work stress_coping style_healthy Patterns of work behavior_unhealthy Patterns of work behavior
  • Hojat Vahdati * Pages 157-184
    Due to the importance of human resources productivity especially in Iranian Oil’s National Company and the related companies and its direct relationship with economic growth of the country, the present research deals with investigating the effective factors (social capital, organizational culture and knowledge management) on productivity of Qazvin Oil Products Distribution Company. In this research, population concluded all employees of this company in 1394 where the sample size was estimated as 153 using Cochran formula. Moreover, questionnaire and stratified sampling method were used in order to gather data. To test the model and research hypotheses, structural equation modelling (SEM) was applied using Amos software. Analysis results indicated the direct and significant effect of social capital on organizational culture, knowledge management and human resources productivity. Also, results showed that knowledge management had a positive mediator role in influencing the social capital and organizational culture on human resources productivity as well as the organizational culture could increase the effect of social capital on human resources productivity. Focusing on the different role of the mediator variables of organizational culture and knowledge management in promoting human resources productivity among the case study society members, the current article has been assumed innovative and could play an important role in management by filling the current gap.
    Keywords: Social Capital, Organizational Culture, Knowledge Management, Human Resource Productivity
  • D. Nnooruzi * Pages 185-212
    This research aimed to determine virtual training effect on the satisfaction of National Iranian Oil Company's personnel from training courses. The method of this research has been causal-comparative with two groups of study and comparison. The research sample was including 108 of company’s personnel participating virtual training courses in 1394 as study group, and the same number which was participated in attendance training courses as comparison group. The sample was selected from 5 provinces of Iran with. The level of personnel satisfaction measured by a researcher made questionnaire. Research data was analyzed by descriptive statistical methods (i.e. mean, standard deviation, charts) and inferential statistical methods (Kolmogorov Smirnoff and Mann-Whitney U test). The results showed that there is a significant difference of level 99% between two groups. Therefore we can conclude that virtual training has a positive effect on employee's satisfaction. Findings showed that three dimension of training satisfaction (course context, presentation method & Feedback) have a positive influence on employee's satisfaction.
    Keywords: virtual training, employee's satisfaction, National Iranian Oil Company