فهرست مطالب

مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی - سال نهم شماره 34 (زمستان 1396)

نشریه مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی
سال نهم شماره 34 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ناصر پورصادق، ناصر عسگری، سعید خدابنده* صفحات 3-30
    در سال های اخیر با وجود تحولاتی که در بخش دولتی رخ داده، همچنان بهره وری پایین سازمان های دولتی دغدغه اصلی خط مشی گذاران کشور است. سکوت و دلسردی کارکنان نسبت به سرنوشت و برنامه های سازمان و عدم درک و تفاهم موثر بین کارکنان و مدیریت، زنگ خطری برای کاهش عملکرد سازمانی است که در سطح کلان تر به جامعه آسیب می رساند. این تحقیق به دنبال مدل یابی برای پوشش ابعاد پدیده سکوت سازمانی است. مدیریت سکوت سازمانی بخشی مهم از مدیریت رفتار سازمانی است که براثربخشی تصمیم گیری سازمانی تاثیر مستقیم دارد. در پژوهش حاضر با روش پیمایشی و با تکیه بر مدل سازی معادلات ساختاری، داده ها با کمک پرسشنامه ای محقق ساخته از نمونه ای شامل354 نفر از مردان و زنان شاغل در ستاد مرکزی سازمان تامین اجتماعی گردآوری شد. پرسشنامه مزبور براساس نظریه های موجود و با بررسی تحلیل عاملی اکتشافی در 174 گویه طراحی گردید. از طریق تحلیل عاملی تاییدی، مولفه های پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت و سپس مدل نهایی با تایید مولفه ها و زیر مولفه های آن ها تعیین شد. مدل نهایی، راهی برای فهم سکوت سازمانی پیشنهاد داده و به مدیران و سیاست گذاران کمک می کند این پدیده را در سازمان کاهش داده و روح کار و تلاش را در کارکنان ایجاد نمایند. مدیران می توانند برای برچیدن سکوت در سازمان ها از این نظریه مدد جویند. این نظریه به نظریه پردازان سازمان کمک می کند تا به فرضیه هایی قابل آزمون در تحقیقاتی جامع تر دست یابند.
    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، مدیریت سازمانی، مولفه های سازمانی، سازمان تامین اجتماعی، نظریه پردازی داده بنیاد
  • نرجس خاتون ثمری، حسین صفرزاده* صفحات 31-52
    کاهش اعتماد کارکنان به مدیران مانع از آن می شود که آنها دانش و تجربه خود را برای حل مسائل سازمان به مشارکت بگذارند و از طریق ابراز ایده های جدید در ایجاد تغییرات مطلوب سازمانی سهیم شوند. از این رو ، این پژوهش به بررسی تاثیر اعتماد کارکنان به مدیران بر سکوت سازمانی آنها می پردازد. این پژوهش تاثیر درک کارکنان از ویژگی های مدیر که طبق نظر مایر و همکاران(1995)، شامل درک آنها از توانایی، خیرخواهی و درستی مدیران است ، بر سکوت مطیع و تدافعی آنها را مورد مطالعه قرار داده است. بدین منظور 282 نفر از کارکنان ستاد مرکزی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران واقع در تهران ، به عنوان نمونه آماری انتخاب و اطلاعات مورد نیاز جهت آزمون فرضیه ها از طریق پرسشنامه جمع آوری گردید. تحلیل داده ها نشان می دهد با افزایش اعتماد کارکنان به مدیران، سکوت سازمانی کاهش یافته و با افزایش درک کارکنان از توانایی، خیرخواهی و درستی مدیر، سکوت مطیع افزایش ولی سکوت تدافعی کاهش می یابد. یافته های این پژوهش می تواند شناخت مدیران از فضای سکوت سازمانی را افزایش دهد و به انتقال تجربه، دانش و اطلاعات کارکنان به سازمان و در نهایت بهبود عملکرد سازمان کمک نماید.
    کلیدواژگان: اعتماد کارکنان، توانایی، درستی، خیرخواهی، سکوت سازمانی، سکوت تدافعی و مطیع
  • محمد مهدی علیرحیمی*، امیرحسین امیرخانی، رضا رسولی صفحات 53-82
    هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل کاهش ترک خدمت سازمانی در شرکت پایانه های نفتی ایران است تا هزینه های مستقیم و غیر مستقیم ناشی از ترک خدمت کاهش یابد و گامی در جهت بهبود اثربخشی سازمانی برداشته شود. این پژوهش به روش دلفی انجام گرفته است. بر این اساس، از 12 متخصص مرتبط با موضوع مورد مطالعه، تحت عنوان پانل دلفی خواسته شد تا طی دورهای متوالی دلفی، اقدام به اعتباریابی شاخصهای شناسایی شده برای کاهش ترک خدمت سازمانی نمایند. انجام روش دلفی پس از انجام دور سوم و دستیابی به اتفاق نظر مطلوب پایان یافت. نهایتا مدل مفهومی بر اساس دلفی خبرگان در خصوص شاخصهای بومی موثر بر کاهش ترک خدمت سازمانی کارکنان شرکت پایانه های نفتی ایران (مستخرج از مجموعه عوامل و شاخصهای احصا شده از تحقیقات و پژوهش های پیشین) و در چارچوب الگوهای تاثیرات جو کاری اخلاقی دیکونینک (2011) و الگوی رهبری اخلاقی ژانگ و همکاران (2013) طراحی گردید.
    کلیدواژگان: ترک خدمت، رهبری اخلاقی، اخلاق سازمانی، تعهد سازمانی، اعتماد
  • حسن رنگریز، بیژن عبداللهی، حسن رضا زین آبادی، نازنین تیموری* صفحات 83-114
    هدف از جذب و تامین نیروی انسانی مبتنی بر نظام شایستگی، شناسایی شایستگی های لازم برای عملکرد عالی در پست های کلیدی در سرتاسر سازمان است. با استفاده از این راهکار، مدیریت منابع انسانی به دنبال کشف مهارت ها، دانش و شاخصه هایی است که مستقیما منجر به موفقیت سازمان و پیکربندی فعالیت های منابع انسانی حول آن شایستگی ها می شود. پژوهش حاضر در پی طراحی الگوی جذب منابع انسانی مبتنی بر شایستگی در شرکتهای پتروشیمی تحت پوشش بند ج اصل 44 قانون اساسی است. دراین پژوهش از روش نظریه داده بنیاد استفاده شده است و پس از انجام مصاحبه های اکتشافی و شناسایی هشت بعد موثر بر الگوی جذب و تامین نیروی انسانی مبتنی بر شایستگی و مقوله بندی آنها در الگوی پارادایمی، الگوی جذب و تامین مبتنی بر شایستگی ارائه شد. سپس، به منظورپیاده سازی اثربخش الگوی پیشنهادی، الگوی نظام یافته جذب و تامین نیروی انسانی مبتنی بر شایستگی در شرکتهای پتروشیمی تحت پوشش بند ج اصل 44 قانون اساسی معرفی شد.
    کلیدواژگان: جذب و تامین نیروی انسانی، مدلهای جذب و تامین نیروی انسانی، عوامل تاثیرگذار در جذب و تامین نیروی انسانی، انواع شایستگی
  • علیرضا اعوانی، محمدرضا شهاب*، ابوالفضل دانایی صفحات 115-144
    بهترین و جدیدترین راه بقا و موفقیت سازمان ها توجه و تمرکز آن ها بر «چابکی سازمانی» است. چابکی سازمانی، پاسخی است آگاهانه و جامع به نیازهای در حال تغییر در بازارهای رقابتی و کسب موفقیت از فرصت هایی که سازمان به دست می آورد. از آنجایی که شناخت عوامل موثر بر چابکی سازمانی می تواند کمک شایانی به کسب اطلاعات لازم در محیط های متلاطم و آشفته نموده و به تسخیر جنبه های مزیتی جریان های در حال تغییر منجر گردد، پژوهش حاضر به دنبال سنجش چابکی سازمانی در شرکت گاز استان سمنان با تاکید بر فرایند برون سپاری بوده است. بر این اساس پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که آیا برون سپاری بر چابکی سازمانی در شرکت گاز استان سمنان موثر است؟
    روش پژوهش حاضر، پیمایش و ابزار گرداوری داده ها، پرسشنامه است. جامعه آماری پژوهش پرسنل رسمی شرکت گاز استان سمنان (150 نفر) بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، در نهایت 112 نفر انتخاب گردیدند. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد 36 درصد از تغییرات متغیر وابسته چابکی سازمانی مربوط به متغیر مستقل برون سپاری سازمانی با شدت رابطه متوسط می باشد . از مجموع ابعاد چهارگانه متغیر برونسپاری، دو متغیر بر روی تغییرات متغیر وابسته اثرگذار بوده است . این دو متغیر به ترتیب شدت اثرگذاری عبارتند از: «جنبه یادگیری و رشد» و «جنبه فرایندهای داخلی» . همچنین مشخص گردید متغیر« صرفه های مالی» و «مشتری مداری» فاقد اثرگذاری بر چابکی سازمانی هستند.
    کلیدواژگان: برون سپاری، چابکی سازمانی، پیمایش، شرکت ملی گاز، مدیریت
  • مریم درویشی*، علیرضا ضیایی بیده صفحات 145-170
    با افزایش نگرانی های زیست محیطی از طرف مصرف کنندگان، دولت ها و جوامع مختلف در سراسر جهان، شرکت های تولیدی در صدد توسعه ی برنامه های دوستدار محیط زیست مانند توسعه ی محصول سبز، برند سبز، فناوری و نوآوری سبز برآمده اند. مرور پیشینه نشان می دهد که علی رغم پژوهش های متعددی که در حوزه بررسی ارتباط بین سرمایه فکری و نوآوری در سازمان ها انجام شده است به جنبه زیست محیطی این مفاهیم توجه بسیار محدودی شده است. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش سرمایه فکری سبز در انواع نوآوری سازمانی با تاکید بر رویکرد زیست محیطی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش را تمام شرکت های فعال در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی استان خوزستان تشکیل می دهند، که شامل 38 شرکت می باشد. همچنین در این پژوهش از روش سرشماری برای گردآوری داده های مورد نیاز استفاده شده است. در نهایت داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SmartPLS تحلیل شدند و مدل مفهومی پژوهش مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نهایی پژوهش حاضر نشان داد که سرمایه فکری سبز می تواند باعث تقویت انواع نوآوری زیست محیطی در سازمان شامل نوآوری مدیریتی، نوآوری محصول، نوآوری فناورانه و نوآوری فرآیندی سبز شود.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری سبز، نوآوری مدیریتی سبز، نوآوری محصول سبز، نوآوری فناورانه سبز، نوآوری فرآیندی سبز
  • الهام نوروزی چشمه علی*، سید علیقلی روشن، میلاد وفادار صفحات 171-194
    هدف از انجام این پژوهش، سنجش سرمایه فکری در شرکت پایانه های نفتی ایران به منظور شناسایی راه های بیشینه سازی ارزش آن می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ روش، توصیفی تحلیلی و از لحاظ هدف، کاربردی است. ابعاد سرمایه فکری بر اساس مدل مون و کیم (2006) در نظر گرفته شد و پرسشنامه تحقیق، بر اساس این مدل تنظیم و پس تایید روایی و پایایی آن در اختیار کارکنان شرکت پایانه های نفتی ایران شاغل در خارک که در زمان تحقیق 214 نفر بودند، قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که در بین ابعاد مختلف سرمایه فکری شرکت، بیشترین اهمیت را سرمایه ساختاری و سپس سرمایه انسانی و در نهایت سرمایه رابطه ای دارا می باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه رابطه ای، سرمایه فکری، شرکت پایانه های نفتی ایران
  • جعفر بیک زاد، سید نادر رضوان*، علی یاوری صفحات 195-214
    هدف کلی تحقیق حاضر ارزیابی توانمندسازی روانشناختی مدیران و تاثیر آن بر نگرش آنان به برنامه ریزی استراتژیک در معاونت توسعه منابع انسانی شرکت ملی نفت ایران می‏باشد. برای این منظور، توانمندسازی روانشناختی مدیران بر اساس نظریه وتن و کمرون (1998) در پنج بعد؛ احساس شایستگی، احساس خودمختاری، احساس معنی داری، احساس اعتماد و احساس موثر بودن و نگرش به برنامه ریزی استراتژیک بر اساس مدل دینجر، تات اوغلو و گلایستر (2006) تعریف شده و فرضیات تحقیق را شکل داده است. جامعه آماری تحقیق شامل مدیران شاغل در معاونت مذکور به تعداد 542 نفر بوده است. حجم نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران 225 نفر برآورد و نمونه تحقیق به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه می باشد. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ برای سوالات مربوط به پرسشنامه توانمندسازی روانشناختی مدیران و نگرش به برنامه ریزی استراتژیک به ترتیب 889/0 و 909/0 کسب گردید. برای تجزیه و تحلیل داده های آماری از آزمون‏هایt تک گروهی، کلموگروف-اسمیرنف، همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شده است. نتایج حاصل حاکی از آن است که توانمندسازی روانشناختی مدیران بالاتر از حد متوسط می باشد . همچنین نتایج تحقیق نشان داد که سه بعد احساس شایستگی(287/0)، احساس خودمختاری(182/0) و احساس معنی داری(567/0) بر نگرش آنان به برنامه ریزی استراتژیک موثر بوده ولی تاثیر دو بعد دیگر ؛ یعنی، احساس اعتماد و موثر بودن بر نگرش آنان به برنامه ریزی استراتژیک در معاونت توسعه منابع انسانی شرکت ملی نفت ایران مورد تایید واقع نگردید.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، توانمندسازی روانشناختی، شرکت ملی نفت ایران، نگرش
|
  • Naser Poursadegh, Naser Asgari, Saeed Khodabandeh * Pages 3-30
    In recent years, despite the developments in the public sector, the low productivity of the government agencies is still the main concern of policy makers in the country. The silence and discouragement of the staff towards the organization's fate and plans and the lack of effective understanding and agreement between employees and the manager(s) is assumed as a danger to the reduction of organizational performance which harms the society at the macro level. Organizational silence management is an important part of organizational behavior management. This research seeks modeling to cover the dimensions of the organizational silence phenomenon. Through the use of survey method and by relying on structural equation modeling, data were collected using a researcher-made questionnaire from a sample of 354 men and women employed at the headquarters of the Social Security Organization. The researcher-made questionnaire was designed based on the available theories and by examining the exploratory factor analysis in 174 items. The components of the questionnaire were confirmed through the confirmatory factor analysis and the final model was then determined by verifying the components and their sub-components. The final model offered a way to understand the organizational silence. It helps the managers and policymakers to reduce this phenomenon in the organization and to create the spirit of work and effort in the staff. Managers can use this theory to eliminate the organizational silence. This theory helps theoreticians of the organization to achieve testable hypotheses in more comprehensive researches.
    Keywords: Organizational Silence, Organizational Management, Organizational Components, Social Security Organization, Grounded theory
  • Narjes Khatoon Samari, Hossein Safarzadeh * Pages 31-52
    Reduction of staffs’ trust prevents them sharing their experience and knowledge to solve the issues in an organization and sharing their ideas to have desirable organizational changes. Thus, this research aimed at investigating the relationship between the employees’ trust in managers and organizational silence. Indeed, in this research the effect of employees’ perception of managers’ character that according to Mayer et al, (1995) including: ability, benevolence and integrity, were studied on defensive and acquiescence silence. To cover this aim, the selected sample included 282 employees of central branch of National Iranian Oil Products Distribution Company (N.I.O.P.D.C) and the required data was gathered by a questionnaire and analyzed by Structural Equations Methods.
    Our study showed that increasing the trust of employees in managers reduces the organizational silence of staff. In addition, if the trust in managers increase, the defensive silence reduces, while acquiescence silence increases. According to the results, managers can improve their recognition of the silence environment in organizations which can lead to the change in behavior and increasing trust in managers resulting in not only creating positive employee's perception of managers’ character but also, the willingness to share knowledge, experience and information. Finally, this can increase organizational performance.
    Keywords: Ability, Acquiescence silence, Benevolence, Defensive silence, Integrity, Organizational trust
  • Mohammad Mehdi Alirahimi *, Amirhossein Amirkhani, Reza Rasouli Pages 53-82
    The purpose of the present study was designing a model for turnover reduction in Iranian Oil Terminals Company (IOTC) to reduce the direct and indirect costs of turnover and to take steps to improve organizational effectiveness. This study was conducted using Delphi method. According the Delphi panel, from the 12 experts related to the subject, was asked to validate the indexes of organizational turnover over the successive rounds of Delphi. The Delphi method was completed after the third round and a favorable consensus was reached. Finally, the conceptual model was designed from Delphi of experts on indigenous indices affecting the reduction of organizational turnover of IOTC’ personnel (selected from the set of factors and indicators from previous researches and projects) and within the framework of the effects of the ethical work climate of DeConinck (2011) and Zhang et al. (2013)’ ethical leadership model.
    Keywords: Turnover, Ethical Leadership, Organizational Ethics, Organizational Commitment, Trust
  • Hassan Rangriz, Bijan Abdollahi, Hasanreza Zeinabadi, Nazanin Teimouri * Pages 83-114
    The goal of Recruitment and Selection of human resources based on the merit system is to identify the competencies necessary for excellent performance at key posts throughout the organization. Using this Solution, HRM seeks to explore the skills, knowledge and attributes that directly contribute to the organization's success and the configuration of human resources activities around those competencies. So, this research aimed at identifying influential variables in designing pattern of competency based recruitment and selection of human resources in petrochemical companies. Using grounded theory as a qualitative method approach, and after interviewing with panel of experts, eight factors affecting the competency-based recruitment and selection model have been identified. Then for best implementation of the pattern, the systematic pattern of Competency Based Recruitment and Selection of Human resource in petrochemical companies was also provided.
    Keywords: Recruitment, Selection, human resources, Influential variables in Recruitment, Competency, Grounded Theory
  • Alireza Avani, Mohammadreza Shahab *, Abolfazl Danaei Pages 115-144
    The best and newest way of survival and success of organizations is their concentrat and focus on organizational agility. Organizational agility is a conscious and comprehensive response to the changing needs of competitive markets and the success of the opportunities that the organization gains. Since recognizing the factors affecting organizational agility can help to obtain the necessary information in turbulent and disorder environments and to capture the advantages of changing trends, the present study seeks to measure organizational agility in Semnan Province Gas Company emphasizing the outsourcing process. Accordingly, the main question of the present research is whether outsourcing is effective on organizational agility in Semnan Province Gas Company?
    The research method of this study was survey and data gathering tool was a questionnaire. The statistical population of the study was the official personnel of the Gas Company of Semnan province (150 people). Finally, 112 people were selected by stratified random sampling method.
    Results from Regression analysis showed that 36 percent of changes in dependent variable of organizational agility have been related to the independent variable of organizational outsourcing. Among the four dimensions of outsourcing, two variables were effective on changes of dependent variables. These two variables based on impact severity included: learning aspect and inner processes aspect. Also, it was demonstrated that the other variables including customers and financial variables have no effect on organizational agility.
    Keywords: Outsourcing, Organizational Agility, Scrolling, Gas Company, Management
  • Maryam Darvishi *, Alireza Ziaee Bideh Pages 145-170
    After increasing of concerns about environment from consumers, governments and communities around the world, manufacturing companies start to develop environmental friendly programs such as development of green products, green brand, green technology and green innovation. Literature review showed that unlike doing many studies regarding the relationship between intellectual capital and innovation in organizations, researchers paid little attention to the environmental aspects of these concepts. So this study aimed to investigate the role of Green intellectual capital in different type of organizational innovation with regard to the environmental aspects. The population of this research is all companies active in the oil, gas and petrochemical industries in Khuzestan province, which includes 38 companies. Also in this study census method is used to gather required data. Finally collected data were analyzed with smartpls software and conceptual model was tested. The final results of this study showed that intellectual capital can enhance all types of environmental innovation including managerial innovation, product innovation, technological innovation and process innovation.
    Keywords: green intellectual capital, green managerial innovation, green product innovation, green technological innovation, green process innovation
  • Elham Norouzi C.A. *, Seyed Aligholi Roshan, Milad Vafadar Pages 171-194
    The purpose of this study has been to measure the intellectual capital in Iranian Oil Terminals Company (IOTC) to identify the ways of increasing its value. For this purpose the variables of the research were defined by exploring the background research and theoretical framework, and after that the primary model for the research was designed based on the model of Moon and Kym (2006). This research has been done using a descriptive survey method. The sample in this study has been employees of IOTC in Khark, including 214 individuals. The Smart PLS software was used to validate the proposed model. The results of data analysis indicated that the triple aspects of intellectual capital which considered as human capital (HC), structural capital (SC) and relational capital (RC) have had considerable effect on company’s intellectual capital. The most effective component of intellectual capital was relational capital, human capital and structural capital, respectively.
    Keywords: Intellectual capital, Iranian Oil Terminals Company, Human capital, Relational capital, Structural capital
  • Jafar Beykzad, Seyed Nader Rezvan *, Ali Yavari Pages 195-214
    The aim of present study has been to evaluate psychological empowerment of managers and its effects on their attitudes toward strategic planning in the Department of Human Resources Development of National Iranian Oil Company. Hence, psychological empowerment of managers was defined based on Whetten and Cameron’s (1998) theory in five dimensions: Sense of meaning, Sense of competence, Sense of self-determination, sense of impact, sense of trust and attitude toward strategic planning process was defined based on Dincher, Tat Oglu and Gloucester’s (2006) model. In this regard, two main hypotheses and five sub-hypotheses were set. Statistical population of the study (n=542) involved all managers employed in this Department. Sample size of the study was obtained 225 using Cochran relation, being selected by classified random sampling method. The data collection tool was a questionnaire. The reliability of the questionnaire was obtained by using Cronbach's alpha for questions related to psychological empowerment of managers and strategic planning attitudes of 0/889 and 0/909. One group t-test, Colmogrov-Smirnoff, Pearson Corelation and Regression tests were used at inferential level to test the research hypotheses. Results of the study indicated that psychological empowerment of the managers is at above average level. Moreover, findings of the study revealed that three aspects of psychological empowerment of the managers (i.e. sense of competence (0/287), sense of self-determination (0/182) and sense of meaning (0/567)) affect their attitude toward strategic planning. However, two factors of trust and efficacy, from among aspect of psychological empowerment of the managers, on their attitude toward strategic planning was rejected in the Department of Human Resources Development of National Iranian Oil Company.
    Keywords: Attitude, NIOC, Psychological Empowerment of Managers, Strategic Planning