فهرست مطالب

تولید گیاهان زراعی - سال پنجم شماره 3 (پاییز 1391)

مجله تولید گیاهان زراعی
سال پنجم شماره 3 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • الناز فرج زاده، محمد مقدم، سعید اهری زاد، کاظم قاسمی گلعذانی، الناز فرج زاده، محمد مقدم، سعید اهری زاد، کاظم قاسمی گلعذانی صفحات 1-21
    به منظور ارزیابی ژنتیکی 40 لاین جو از نظر مقاومت به یخ زدگی براساس درصد بقای طوقه، یک آزمایش گلخانه ای در قالب طرح کرت های خرد شده با 2 تکرار اجرا شد. لاین های جو در کرت های فرعی و 5 سطح دما (8-، 11-، 13-، 15- و 17- درجه سانتی گراد) در کرت های اصلی منظور شدند. افزون بر این در مورد صفات فیزیولوژیکی، که بعد از عادت دهی و قبل از اعمال دماهای یخ زدگی اندازه گیری شدند، تجزیه داده ها بر مبنای طرح بلوک های کامل تصادفی صورت گرفت. درصد زنده مانی در دماهای 15- و 17- درجه سانتی گراد صفر بود. تجزیه واریانس داده ها بر پایه طرح کرت های خرد شده در دماهای 8-، 11- و 13- درجه سانتی گراد نشان داد که اثر دما، لاین و برهم کنش دما در لاین بر درصد بقای طوقه معنی دار است. اختلاف معنی داری نیز بین لاین های مورد مطالعه از نظر LT50، درصد وزن خشک برگ، درصد وزن خشک طوقه، درصد آب برگ، درصد آب طوقه، درصد آب گیاهچه، اتلاف نسبی آب برگ و میزان پرولین در شرایط بعد از عادت دهی مشاهده شد. صفات LT50، درصد وزن خشک برگ، درصد آب برگ، درصد آب گیاهچه و میزان پرولین بعد از عادت دهی از وراثت پذیری بالایی برخوردار بودند و میزان پرولین بعد از عادت دهی بیش ترین توان دوم ضریب تغییرات ژنتیکی را دارا بود. گروه بندی لاین ها براساس LT50 و درصد زنده مانی در دماهای 8-، 11-، 13- و 15- درجه سانتی گراد، لاین 36 (رقم Schulyer) را به عنوان لاین مقاوم تر به یخ زدگی طوقه و لاین های 9 (با شجره (CI10117/Choyo..)/ Alger)، 31 (رقم ماکویی) و 15 (با شجره K-096M3) را به عنوان لاین های مطلوب از نظر مقاومت به یخ زدگی طوقه و نیز بیش تر صفات فیزیولوژیکی تعیین کرد.
    کلیدواژگان: پرولین، جو، درصد زنده مانی طوقه، مقاومت به یخ زدگی، 50
  • محمدحسین رجبی، افشین سلطانی، ابراهیم زینلی، الیاس سلطانی صفحات 23-44
    پدیده تغییر اقلیم و گرم شدن جهانی توجه بسیاری از دانشمندان را به خود جلب کرده است. هدف از این پژوهش بررسی انتشار گازهای گلخانه ای و پتانسیل گرمایش جهانی (GWP) ناشی از آن در تولید گندم در گرگان بود. برای انجام این پژوهش ابتدا 6 مزرعه گندم در دو بخش شرقی و غربی گرگان انتخاب شدند. همه اعمال زراعی به 8 بخش تهیه زمین، کاشت، کوددهی، حفاظت گیاه، کنترل علف های هرز، آبیاری، برداشت و حمل و نقل به کارخانه برای تحویل محصول تفکیک شدند و اطلاعات مربوط به روش های تولیدی و مقادیر مختلف کاربرد نهاده ها (ورودی ها) برای 3 سال زراعی از 6 مزرعه گندم مورد بررسی و فهرست برداری قرار گرفت. نتایج نشان داد که مقدار پتانسیل گرمایش جهانی (GWP) ناشی از تولید گندم بین 923-268 کیلوگرم معادل 2CO در هکتار متغیر بود که معادل 5/271-8/103 کیلوگرم معادل 2CO به ازای هر تن گندم بود. در بین فعالیت های مختلف زراعی، کود نیتروژن با میانگین 291 کیلوگرم معادل 2CO در هکتار بیش ترین مقدار را از نظر گرمایش جهانی به خود اختصاص داد. مصرف سوخت برای انجام عملیات زراعی نیز با میانگین 213 کیلوگرم معادل 2CO در هکتار در جایگاه بعدی قرار گرفت. مقایسه با سایر نقاط جهان نشان داد که تولید گندم در گرگان به تولید گازهای گلخانه ای زیادتر منجر می شود.
    کلیدواژگان: انتشار گازهای گلخانه ای، تغییر اقلیم، گرم شدن کره زمین، گندم
  • صفحات 45-62
    به منظور بررسی همبستگی صفات، کشف روابط پنهانی حاکم بر آن ها و تعیین مهم ترین اجزای دخیل در توجیه تنوع عملکرد دانه در ژنوتیپ های گلرنگ اهلی و وحشی و تاثیر تنش رطوبتی بر این پارامترها، آزمایشی در سال 1387 در مزرعه دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا گردید. نتایج نشان داد که گونه وحشی در شرایط تنش عملکرد خود را تا حدود زیادی حفظ می کند. تحت شرایط عادی رطوبتی در ژنوتیپ های اهلی صفات تعداد دانه در طبق، روز تا گل دهی، وزن دانه در طبق و ارتفاع بوته بالاترین همبستگی مثبت را با عملکرد داشتند. همین روابط تحت شرایط تنش رطوبتی نیز صادق بود با این تفاوت که عملکرد دانه با تعداد دانه در طبق همبستگی نداشت. در ژنوتیپ های وحشی تحت شرایط بدون تنش رطوبتی عملکرد دانه با تعداد طبق در بوته و وزن دانه در طبق همبستگی مثبت دارا بود در حالی که تحت شرایط تنش عملکرد دانه با ارتفاع، تعداد طبق در بوته و وزن هزاردانه همبستگی مثبت داشت. نتایج رگرسیون گام به گام بیان گر آن بود که نوع و ترتیب اهمیت اجزای عملکرد در گلرنگ اهلی بیش تر از شرایط کمبود آب و خشکی متاثر می گردد. تجزیه علیت نشان داد که در هر دو گونه اثرات مستقیم و غیرمستقیم صفات بر عملکرد دانه تحت شرایط تنش و بدون تنش متفاوت است. به طوری که در شرایط آبیاری کافی، گیاه از طریق تعداد طبق در بوته و تعداد دانه در طبق به طور مستقیم بر عملکرد دانه تاثیر می گذارد ولی در شرایط تنش خشکی وزن هزاردانه یک عامل موثر در تبیین تغییرات عملکرد است. در مجموع نتایج نشان داد که گونه وحشی از تحمل بالایی به تنش خشکی برخوردار است و می تواند در برنامه های اصلاحی گلرنگ استفاده شود.
    کلیدواژگان: تجزیه علیت، خشکی، گلرنگ وحشی، همبستگی
  • عظیم خزایی، عزیز فومن صفحات 63-79
    به منظور ارزیابی تحمل به تنش خشکی در ارقام و لاین های پیشرفته سورگوم دانه ای، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در سال زراعی 1388 اجرا شد. در این آزمایش اعمال تیمار آبیاری در 3 سطح به صورت آبیاری پس از 60 میلی متر (آبیاری نرمال)، 120 میلی متر (تنش ملایم) و 180 میلی متر (تنش شدید) تبخیر از سطح تشتک تبخیر به عنوان عامل اصلی و 10 رقم و لاین پیشرفته سورگوم دانه ای (کیمیا، پیام، سپیده، KGS27، KGS32، KGS23، KGS19، KGS15، KGS36 و KGS25) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج ارزیابی با استفاده از شاخص های مختلف تحمل به خشکی نشان داد که براساس شاخص حساسیت به تنش (SSI) و شاخص تحمل (TOL) ارقام پیام و سپیده و لاین های KGS19 و KGS15 به عنوان متحمل ترین ژنوتیپ ها شناسایی شدند. براساس شاخص های تحمل به تنش (STI) و میانگین هندسی بهره وری (GMP) رقم کیمیا با عملکرد دانه به میزان 7/12026 کیلوگرم در هکتار در شرایط بدون تنش و عملکرد دانه 3/7663 کیلوگرم در شرایط تنش و لاین KGS32 با عملکرد دانه به میزان 9/12973 کیلوگرم در شرایط بدون تنش و عملکرد دانه 6/8830 کیلوگرم در شرایط تنش به عنوان ژنوتیپ های با عملکرد بالا در هر دو محیط شناخته شدند. شاخص عملکرد (YI)، رقم کیمیا و لاین های KGS32 و KGS36 را به عنوان ژنوتیپ هایی با بالاترین میزان عملکرد در محیط تنش تعیین نمود
    کلیدواژگان: تنش خشکی، سورگوم دانه ای، شاخص های تحمل به تنش، عملکرد دانه
  • لیلا زارعی، عزت الله فرشادفر، رضا حق پرست، رحمان رجبی، مریم محمدی سراب بادیه، حسن زالی صفحات 81-97
    تنش خشکی یکی از مهم ترین عوامل محدودکننده تولید عملکرد گیاهان زراعی در دنیا است. برهم کنش ژنوتیپ در محیط (G×E) تحت تنش خشکی بسیار معمول بوده و پیشرفت کارهای اصلاحی را مشکل می سازد. برای ارزیابی این برهم کنش، 20 ژنوتیپ گندم نان در یک طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار و 2 مکان (مکان تنش و مکان غیرتنش) در دو سال زراعی مورد بررسی قرار گرفتند. پایداری ژنوتیپ ها با استفاده از چندین روش پایداری از جمله انحراف از خط رگرسیون و ضریب خط رگرسیون در روش ابرهارت و راسل، واریانس پایداری شوکلا، انتخاب هم زمان برای عملکرد و پایداری، اکووالانس ریک و روش ناپارامتری رتبه مورد ارزیابی قرار گرفت. هدف از این مطالعه مقایسه نتایج روش های بالا و انتخاب ساده ترین روش برای تعیین پایداری ژنوتیپ ها بود. در بیش تر روش ها ژنوتیپ های شماره 9 و 12 به عنوان پایدارترین ژنوتیپ ها انتخاب گردیدند. ضرایب همبستگی روش های مختلف تعیین پایداری ژنوتیپ ها با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن تعیین گردید. به دلیل همبستگی قوی معنی دار بین میانگین عملکرد و میانگین رتبه و همبستگی های قوی و معنی دار بین انحراف از رگرسیون و سایر روش های مورد استفاده و همبستگی قوی بین این روش با روش انحراف معیار رتبه می توان نتیجه گرفت که روش ساده رتبه بندی برای تعیین پایدارترین ژنوتیپ ها کافی بوده است.
    کلیدواژگان: تجزیه پایداری، گندم نان، روش ناپارامتری رتبه، مقاومت به خشکی
  • حشمت زرین جوب، محمد جواد زارع *، ابراهیم محمدی گل تپه، علی حاتمی، محمد پورسیابیدی صفحات 99-114

    کودهای زیستی، متشکل از ریزموجودات مفید، به عنوان جایگزین مناسبی برای کودهای شیمیایی در تولید محصولات زراعی در سامانه های کشاورزی پایدار محسوب می گردند. این پژوهش با هدف بررسی اثرات باکتری های حل کننده فسفر، قارچ های میکوریزا و اندوفیت بر عملکرد و جذب عناصر آفتاب گردان در کشت آن با شبدرهای ایرانی و برسیم در مزرعه آزمایشی مرکز تحقیقات کشاورزی ایلام در سال 1388 انجام شد. عوامل آزمایش شامل قارچ میکوریزا Glomus mosseae، قارچ اندوفیت Piriformospora indica، باکتری های حل کننده فسفر (Bacillus lentus + Pseudomonas putida)، کود شیمیایی کامل، خاک غیراستریل، خاک استریل و سیستم کاشت در دو سطح کشت و کشت نکردن مخلوط دو شبدر ایرانی و برسیم زیر پوشش آفتاب گردان بودند. نتایج آزمایش نشان دهنده سودمندی های تلقیح گیاه آفتاب گردان با قارچ میکوریز و اندوفیت و نیز تلقیح با باکتری های افزاینده رشد در مقایسه با عدم کاربرد آن ها بر جذب عناصر و عملکرد دانه آفتاب گردان بود. کشت زیر پوشش آفتاب گردان با مخلوط دو شبدر ایرانی و برسیم موجب افزایش میزان نیتروژن دانه و اندام های هوایی و نیز میزان فسفر دانه آفتاب گردان گردید، اما تاثیری بر میزان فسفر اندام های هوایی، عملکرد دانه و عملکرد زیست توده نداشت. با توجه به نتایج به دست آمده، کاربرد باکتری های حل کننده فسفر، قارچ های میکوریزا و اندوفیت و نیز کشت لگوم ها زیر پوشش کانوپی آفتاب گردان می تواند راه کاری برای طراحی زراعت آفتاب گردان در یک روش کشت زراعی کم نهاده باشد.

    کلیدواژگان: باکتری های حل کننده فسفر، کشت مخلوط، Glomus mosseae، Piriformospora indica
  • جعفر احمدی، محمد مهدی سیفی، مجید امینی دهقی صفحات 115-130
    این پژوهش به منظور ارزیابی تاثیر محلول پاشی ریزمغذی های آهن، روی و کلسیم بر عملکرد دانه و اجزای عملکرد 7 رقم کنجد در سال زراعی 1386 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شاهد انجام شد. آزمایش به صورت کرت های خردشده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا گردید. عامل اصلی شامل 4 عامل محلول سولفات آهن، سولفات روی، نیترات کلسیم و تیمار شاهد (آب) و عامل فرعی شامل 7 رقم کنجد (یکتا، ورامین 237، کرج 1، برازجان 2، جیرفت 13، بوشهر 2 و داراب 14) بودند. نتایج تجزیه واریانس اختلاف های معنی داری را بین 4 تیمار ریزمغذی در مورد صفات تعداد دانه در کپسول، وزن هزاردانه، تعداد دانه در بوته، درصد روغن و عملکرد دانه و روغن نشان داد، ولی اثر متقابل رقم در ریزمغذی برای هیچ کدام از صفات به جز درصد روغن (01/0P<) معنی دار نشد. عنصر روی بیش ترین تاثیر را بر عملکرد دانه (37/1 برابر)، تعداد دانه در کپسول (30/1 برابر) و عملکرد روغن (41/1 برابر) در مقایسه با تیمار شاهد داشت. بیش ترین همبستگی بین عملکرد دانه با تعداد دانه در بوته (95/0) و تعداد کپسول در بوته (93/0) مشاهده شد. با تجزیه رگرسیون گام به گام 4 صفت تعداد دانه در بوته، وزن هزاردانه، تعداد شاخه های فرعی و تعداد دانه در کپسول به ترتیب وارد مدل رگرسیونی شدند. در این آزمایش عناصر کلسیم و روی بیش ترین تاثیر را در افزایش درصد روغن و عملکرد دانه و روغن کنجد داشته و دو رقم بوشهر و برازجان با بالاترین عملکرد دانه و عملکرد روغن به عنوان بهترین ارقام معرفی شدند.
    کلیدواژگان: سولفات آهن، سولفات روی، کود، روغن، نیترات کلسیم
  • اباسلط رستمی اجیرلو، غلامرضا محمدی، مراد شعبان، محمداقبال قبادی، عبدالله نجفی صفحات 131-144
    با توجه به مخاطره آمیز بودن کودهای شیمیایی برای سلامت انسان ها امروزه توجه بیش تری به کودهای آلی گردیده است. این پژوهش به منظور بررسی اثر کودهای زیستی همراه با کاربرد کود شیمیایی اوره بر عملکرد، درصد پروتئین غده ها، تعداد جوانه در هر غده، ارتفاع بوته و میزان سبزینگی کلرفیل های سیب زمینی رقم مارفونا انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار اجرا شد. تیمارها شامل کود زیستی نیتراژین در 2 سطح مصرف و عدم مصرف (به صورت بذرمال)، محلول کاملا ارگانیک (HB-101) در 3 سطح (عدم مصرف، یک بار محلول پاشی و 2 بار محلول پاشی) و کود اوره در 2 سطح مصرف و عدم مصرف بود. نتایج نشان داد که بالاترین عملکرد غده (46526 کیلوگرم در هکتار)، بالاترین ارتفاع بوته (2/70 سانتی متر) و بیش ترین میزان سبزینگی برگ ها (عدد اسپاد 2/55) در تیمار کاربرد کود زیستی نیتراژین به همراه کود اوره و 2 بار محلول پاشی HB-101 به دست آمد. همچنین بالاترین درصد پروتئین غده ها و پایین ترین تعداد جوانه در هر غده نیز در شرایط هم زمان کود زیستی نیتراژین، کود اوره و 2 بار محلول پاشی HB-101 مشاهده شد. در نهایت نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد هم زمان کودهای شیمیایی و نهاده های زیستی عملکرد و کیفیت سیب زمینی را افزایش داد.
    کلیدواژگان: اوره، سیب زمینی، عملکرد، کود زیستی
  • نیلوفر سلامتی، سرالله گالشی، افشین سلطانی، حمیدرضا صادقی پور صفحات 145-156
    تنش غرقابی یکی از مشکلات کشت پنبه در مناطق پرباران می‎باشد که در مراحل اولیه تاثیر نامطلوبی بر رشد گیاه می‎گذارد. به طوری که با وقوع بارندگی در اوایل تا اواسط فصل بهار در مزارع بدون زه کش مناسب، حالت غرقابی ایجاد می‎گردد. همچنین با وقوع بارش دمای خاک و محیط نیز کاهش می‎یابد. به منظور بررسی اثرات طول دوره غرقابی و دما بر خصوصیات رویشی و فعالیت آنزیم‎های گلیکولیتیک- تخمیری در پنبه، آزمایشی در آزمایشگاه و گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل طول دوره غرقابی (0، 24، 48 و 96 ساعت) و دما (16، 20 و 25 درجه سانتی‎گراد) بودند. نتایج نشان داد که سطح برگ، ارتفاع و وزن خشک بوته، کلروفیل و نسبت فلورسانس متغیر به فلورسانس حداکثر با افزایش طول دوره غرقابی از 0 به 96 ساعت و کاهش دما از 25 به 16 درجه‎ سانتی‎گراد کاهش یافتند؛ گرچه اثر متقابل طول دوره غرقابی و دما تنها بر سطح برگ، ارتفاع و وزن خشک بوته معنی‎دار بود. نتایج نشان داد که آنزیم‎های الکل دهیدروژناز و فروکتوز 1و6 بیس فسفات آلدولاز تحت تاثیر طول دوره غرقابی و دما قرار گرفتند؛ اما اثر متقابل طول دوره غرقابی و دما تنها بر فعالیت آنزیم فروکتوز 1و6 بیس فسفات آلدولاز معنی‎دار بود. بنابراین می‎توان نتیجه گیری نمود که در شرایط غرقابی، با کاهش دما رشد پنبه نیز کاهش می‎یابد. همچنین با توجه به این که فعالیت آنزیم‎های الکل دهیدروژناز و فروکتوز 1و6 بیس فسفات آلدولاز در شرایط غرقابی روند افزایشی را نشان می‎دهند می‎توانیم از این دو آنزیم به عنوان مارکر و نشانگر مناسب برای تعیین ارقام و ژنوتیپ‎های مقاوم به غرقابی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آنزیم‎های گلیکولیتیک، تخمیری، پنبه، خصوصیات رویشی، دما، رقابی
|
  • E. Farajzadeh, M. Moghaddam, S. Aharizad, K. Ghassemi Gholezani, S.A. Mohammadi, S. Hamian Pages 1-21
    In order to determine the genetics of barley lines for freezing resistance based on crown survival percentage an experiment was carried out as a split plot design on the basis of randomized complete blocks with two replications. Forty barley lines were assigned in subplots and five freezing temperatures (-8، -11، -13، -15 and -17 ˚С) were allocated in main plots. The results showed significant differences among lines at the temperatures -8، -11 and -13 ˚С. Analysis of variance of the data based on randomized complete block design showed significant differences among lines for LT50، leaf fresh weight، percentage of leaf dry weight، percentage of crown dry weight، percentage of leaf water content، percentage of crown water content، percentage of seedling water content، leaf relative water loss and the amount of proline after hardening. The heritability of LT50، percentage of leaf dry weight، percentage of leaf water content، percentage of seedling water content and amount of proline after hardening were high and amount of proline after hardening had the largest squared genetic coefficient of variation. Grouping of barley lines based on LT50 and survival percentage at the temperatures -8، -11، -13 and -15 ˚С، determined line 36 (Schulyer cultivar) as the most freezing tolerant and based on physiological characters indicated the lines 9 (with the pedigree of Alger/(CI10117/Choyo.. )، 31 (Makouee cultivar) and 15 (with the pedigree of K-096M3) as the more desirable genotypes.
    Keywords: Proline, Barley, Crown survival percentage, Freezing resistance, LT50
  • M.H. Rajabi, A. Soltani, E. Zeinali, E. Soltani Pages 23-44
    Global warming and global climatic changes have attracted many concerns. The objective of this research was to examine greenhouse gas emission and its resultant global warming potential (GWP) in wheat production in Gorgan، north-east of Iran. To do this، six wheat fields were selected and during three consecutive growing seasons، data were gathered on input and energy use in all production practices. The production practices were classified into eight categories، i. e. seed bed preparation، plant protection، weeds control، irrigation، harvesting and transportation for storage. Results showed that GWP for wheat production was between 268 and 923 kg equivalent CO2 per ha which was equal to 104 to 272 kg eq-CO2 per t wheat production. Among different production activities، nitrogen fertilizer with GWP of 291 kg eq-CO2 ha-1 had the greatest contribution. Using fuels in field operations with a GWP of 213 kg eq-CO2 ha-1 occupied the next position. Comparisons showed that wheat production in Gorgan results in more GWP than some other locations around the world.
    Keywords: Greenhouse gas emission, Climate change, Global warming, Wheat
  • Pages 45-62
    To investigate the relationship between different traits، discover factors affecting this relationship and to identify components of seed yield in cultivated and wild safflower genotypes، this investigation was conducted at Isfahan University of Technology research farm under two different water regimes during 2008. Significant differences were observed between genotypes belonged to the two species for drought tolerance. Wild genotypes were more tolerant than the cultivated genotypes. In cultivated genotypes under normal moisture condition، number of seed per head، days to flowering، head weight and plant height had a positive correlation with seed yield. Under water deficit condition، seed yield showed non-significant correlation with number of seed per head. Similarly in wild safflowers number of heads per plant and seed weight per head had positive correlation with seed yield under normal condition. Under stress; seed yield was correlated with plant height، number of head per plant and thousand seed weight. Results of step wise regression showed that the kind and order of seed yield components in cultivated safflower was more affected by drought condition. Path analysis indicated that moisture stress changed direct and indirect effects of traits on seed yield. Under normal irrigation regime development of reproductive system (increasing number of head per plant and number of seed per head) directly affect yield، while under deficit irrigation، thousand seed weight was the effective parameter. Results indicated that wild species had high drought tolerance which can be used for breeding of cultivated safflower.
    Keywords: Path analysis, Drought, Wild safflower, Correlation
  • A. Khazaei, A. Fouman Pages 63-79
    In order to evaluate drought tolerance of cultivars and advanced grain sorghum lines، an experiment was conducted as split-plot on randomized complete blocks design with three replications at experimental field of seed and plant Improvement Institute، Karaj in 2009. Three levels of irrigation regimes including normal irrigation (IR0=60 mm)، moderate stress (IR2=120 mm) and sever stress (IR3=180 mm evaporation from the surface evaporation pan) were the main plot and the subplots were ten cultivars and advanced lines including (Kimiya، payam، sepeede، KGS27، KGS32، KGS23، KGS19، KGS15، KGS36، KGS25). Results using stress susceptibility index (SSI) and tolerance index (TOL) revealed that Payam and Sepeede cultivars and KGS19 and KGS15 lines are more tolerant than others. Stress tolerance index (STI) and geometric mean productivity (GMP)، that their higher values indicate the tolerance of cultivars under stress، revealed kimiya cultivar with grain yield 12026. 7 Kg ha-1 in non-stress conditions and grain yield 7663. 3 Kg. ha-1 in stress conditions and KGS32 line with grain yield 12973. 9 Kg. ha-1 in non-stress conditions and grain yield 8830. 6 Kgha-1 in stress conditions، as genotypes with highest yield in both optimum irrigation and drought conditions.
    Keywords: Grain yield, Grain sorghum, Stress tolerant indices, Drought stress
  • L. Zarei, E. Farshadfar, R. Haghparast, R. Rajabi, M. Mohammadi Sarab Badieh, H. Zali Pages 81-97
    Drought stress is one of the most important factors limiting the productivity of crop plants around the world. Genotype-by environment (G×E) interactions are common under drought and make breeding progress difficult. For this reason twenty genotypes of bread wheat were evaluated in a randomized complete block design with 3 replications at 2 locations (stress and non-stress environments) in two growing seasons. Stability of genotypes were evaluated by using of several methods such as coefficient of regression and deviation from regression in method of Eberhart and Russell، stability variance of Shukla، simultaneous selection for yield and stability، Rick ecovalance and ranking method. The object of this study was to compare the results of above methods and to introduce the simplest method for determining stable genotypes. In the most methods genotypes 9 and 12 selected as stable genotypes. Coefficients of correlation between different methods were calculated using Spearman''s coefficient. Regard to strength significant correlation between mean yield and mean of ranks in ranking method، strength significant correlations between deviation from regression and most of used methods and its highly significant correlation with standard deviation in ranking method، it''s concluded that the simple method of ranking was enough for determining stable genotypes.
    Keywords: Stability analysis, Bread wheat, Non, parametric method of ranking
  • H. Zarinjoob, M.J. Zarea, E. Mohammadi Goltapeh, A. Hatami, M. Porsiabidi Pages 99-114

    Biofertilizer is a substance which contains living microorganisms which can use instead of chemical fertilizer in sustainable crop production. The effects of phosphate solubilizing bacteria; root endophytic fungi (EF) Piriformospora indica، and Arbuscular mycorrhizal fungus (AMF) Glomus mosseae on growth and nutrient uptake of sunflower plants grown in mixture with two clover species، Persian clover and berseem clover، were investigated at the experimental farm of Ilam agriculture center. The treatments were consisted of sunflower colonized and non-colonized by P. indica or Glomus mosseae، inoculated by phosphate solubizing bacteria (Bacillus lentus + Pseudomonas putida)، non-fertilizer soil، non-sterilized and sterilized soil، and two cropping system which consisted of mixture clover of Persian clover and brseem clover at the ration of 1:1 under sunflower canopy. Result indicated the benefits of colonization of sunflower plants with mycorrhizal and endophytic fungi as well as inoculated with bacteria on increasing growth، nutrient uptake and yield compared with their non-application of sunflower. Sunflower cultivation covered with a mixture of two clovers spices achieve increased yield and shoot nitrogen and phosphorus of sunflower seeds، but no effect on shoot phosphorus، grain yield and biomass yield. According to the results، the use of phosphate solubilizing bacteria، mycorrhiza and endophytic fungi and legumes cultivated under canopy cover could be a mechanism for designing sunflower farming under system with low input.

    Keywords: Glomus mosseae, Piriformospora indica, Phosphate solubizing bacteria, Sunflower, Mixure cropping
  • Pages 115-130
    This study was performed in order to evaluate the effects of spraying micronutrients iron، zinc، calcium on yield and yield components of seven sesame varieties on 2007 cropping season in research farm of Shahed University. The experiment was performed as split-plot based on randomized complete blocks design with three replications. The main factor included FeSo4، ZnSo4، CaNo3 and control (water) solutions. The sub-main factors were seven varieties (Yekhta، Varamin 237، Karaj 1، Borazjan 2، Jiroft 13، Bushehr 2 and Darab 14) of sesame. The results of variance showed significant differences among micronutrients on seeds per capsule، 1000-seed weight، oil percent and grain and oil yields. The cultivar×micronutrient interactions were not significant for all traits exception for oil percent (P<0. 01). Zinc was highly affected grain yield (1. 37 fold)، seeds per capsule (1. 30 fold) and oil yield (1. 41 fold) in comparison with control treatment. The highest significant correlation observed between grain yield with seeds per plant (0. 95) and grain yield with capsule per plant (0. 93). According to stepwise regression analysis four traits، seeds per plant، 1000-seed weight، Secondary branches number and seeds per capsule were entered in regression equation. In final conclusion، this survey showed that zinc and calcium were the best micronutrients to increase oil and grain yields of sesame and the cultivars Bushehr 2 and Borazjan 2 were introduced as the best cultivars with high grain yield (27. 5 and 24. 1 gr. plant-1) and high oil yield (13. 8 and 12. 6 gr. plant-1).
    Keywords: Calcium nitrate, Iron sulfate, Oil, Fertilizer, Zinc sulfate
  • A. Rostami Ajirloo, Gh.R. Mohamadi, M. Shaban, M.I. Ghobadi, A. Najafi Pages 131-144
    Chemical fertilizers are threat in hman life and today application of biological fertilizer find more important. This study performed in order to evaluate the effects application of biofertilizers with urea fertilizer on yield، protein percentage and numbers of eyes in plant، plant height and chlorophyll SPAD in potato var. Marphona. A factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with four replications. The traits were consist of nitragin biofertilizer in two application levels and not application (application with seed)، HB-101 biofertilizer in complete organic soluble (whit three levels of application، control، one spray application and tow spray applications) and urea fertilizer in tow levels (application and not application). The results showed that highest tubre yield (46526 kg). Heigth plant (70. 2 cm) and chlorophyll SPAD (55. 2) were founded in nitragin biofertilizer with urea fertilizer and tow application of HB-101 treatment. Also highest protein percentage and lowest number of eyes in tubre were founded in application of nitragin biofertilizer with urea fertilizer and two applications of HB-101. In final، the results showed that inoculation of biofertilizer with chemical fertilizer increased yield and quality of potato.
  • Pages 145-156
    Waterlogging is one of the problems of cotton-growing in rainy regions which affects adversely plant growth in the early stages. So that rainfall causes waterlogging in early to mid spring in the fields without proper drainage. Also، rainfall declines soil and environment temperatures. To investigate the effects of waterlogging period duration and temperature on vegetative properties and glycolytic-fermentative enzymes activity in cotton، an experiment was carried out in laboratory and green house at Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. Experimental treatments were the waterlogging period duration (0، 24، 48 and 96 h) and temperature (16، 20 and 25 ˚C). The results showed that increasing waterlogging period duration from 0 to 96 h and decreasing temperature from 25 to 16 ˚C led to decrease of leaf area، plant height and dry weight، chlorophyll and Fv/Fm ratio. However، the interaction of waterlogging period duration and temperature was significant only on leaf area، plant height and dry weight. The results showed that alcohol dehydrogenase and fructose-1،6-bisphosphate aldolase enzymes was affected by waterlogging period duration and temperature; but the interaction of waterlogging period duration and temperature was significant only on fructose-1،6-bisphosphate aldolase activity. So it can be concluded that in waterlogging conditions، decreasing temperature led to decrease cotton growth. Also، according to that alcohol dehydrogenate and fructose-1،6-bisphosphate aldolase enzymes activity show an increasing trend in waterlogging conditions، we can use from both enzymes as proper marker in order to determination of tolerant genotypes to waterlogging.
    Keywords: Glycolytic, fermentative enzymes, Cotton, Vegetative properties, Temperature, Water logging