فهرست مطالب

تولید گیاهان زراعی - سال هفتم شماره 2 (تابستان 1393)

مجله تولید گیاهان زراعی
سال هفتم شماره 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمید عباس دخت، هادی قربانی، مهدی رستمی صفحات 1-22
    به منظور بررسی و مقایسه تاثیر اسموپرایمینگ و هیدروترمال پرایمینگ بذر در سطوح مختلف فسفر بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهرود انجام گرفت. پرایمینگ در سه سطح عدم پرایم، اسموپرایمینگ و هیدروترمال پرایمینگ و کود فسفر (فسفات آمونیم) در چهار سطح: 0، 150، 300 و 450 کیلوگرم در هکتار اعمال شد. نتایج تجزیه واریانس حاکی از تاثیر معنی دار اثر متقابل پرایمینگ و کود فسفر بر تعداد دانه در ردیف بلال و وزن صددانه بود. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که هیدروترمال پرایمینگ باعث افزایش معنی دار وزن صددانه، تعداد دانه در ردیف بلال و کاهش معنی دار ارتفاع بوته نسبت به شاهد گردید. هیدروترمال پرایمینگ همچنین سبب افزایش جزئی شاخص برداشت و کاهش تعداد برگ در بوته، تعداد ردیف دانه در بلال، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک نسبت به شاهد شد. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که اسموپرایمینگ باعث افزایش جزئی تعداد ردیف دانه در بلال، وزن صددانه و کاهش جزئی ارتفاع بوته، تعداد برگ در بوته، تعداد دانه در ردیف بلال، شاخص برداشت، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک شد. اثرات متقابل تیمارهای پرایمینگ بذر و سطوح کودی فسفر نشان داد که بیشترین وزن صددانه، شاخص برداشت و عملکرد دانه به تیمار هیدروترمال پرایم با سطح کودی 450 کیلوگرم در هکتار و بیشترین تعداد ردیف دانه در بلال و تعداد دانه در ردیف بلال به تیمار اسموپرایم با سطح کودی 450 کیلوگرم در هکتار مربوط می باشد.
    کلیدواژگان: اسموپرایمینگ، هیدروترمال پرایمینگ، فسفر، ذرت، عملکرد
  • فاطمه رسولی، سر الله گالشی، همت الله پیردشتی، ابراهیم زینلی صفحات 23-42
    به منظور بررسی اثر تنش غرقابی بر عملکرد و اجزای عملکرد کلزا(Brassica napus L.) رقم هایولا 401 آزمایشی به صورت گلدانی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل، با دو عامل در سه تکرار در سال 1390-1389 انجام شد. غامل اول شامل مراحل نموی (گیاهچه ای، ساقه رفتن، گلدهی و پر شدن دانه) و عامل دوم مدت اعمال تنش غرقابی (0، 3، 6 و 9 روز) بود. برای کمی سازی اثر تنش غرقابی بر عملکرد و اجزای عملکرد کلزا از مدل زوال کاهشی و مدل خطی استفاده گردید نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین میزان شیب کاهش تعداد دانه در مراحل گیاهچه ای و پر شدن دانه (45/1- و 94/0- در روز) به دست آمد. بیشترین و کمترین شیب کاهش عملکرد دانه در مراحل گلدهی و ساقه رفتن به ترتیب 73/1- و 6/0- در روز بود. همچنین بیشترین میزان عملکرد دانه در شاهد (3/15 گرم در بوته) و کمترین آن در تیمار 9 روز غرقاب مرحله ی گلدهی (53/0 گرم در بوته) به دست آمد. بیشترین میزان پروتئین دانه در مرحله ی پر شدن دانه و 3 روز غرقاب (7/28 %) و کمترین آن در مرحله ی گلدهی و 6 روز غرقاب (7/17 %) مشاهده گردید. همچنین درصد روغن دانه در گستره ای از 5/47% در تیمار 6 روز غرقاب مرحله ی ساقه رفتن تا 1/32 درصد در تیمار 6 روز غرقاب مرحله ی گلدهی مشاهده گردید. تجزیه علیت داده ها بیانگر تاثیر زیاد مستقیم و غیر مستقیم عملکرد بیولوژیک بر عملکرد گیاه تحت تنش غرقابی بود.
    کلیدواژگان: اکسیژن، پروتئین دانه، روغن دانه، عملکرد بیولوژیک
  • علی چهل گردی، مهری صفاری، روح الله عبدالشاهی صفحات 43-60
    تنش خشکی یکی از مشکلات مهم کشاورزی و از مهمترین فاکتورهای کاهش محصولات گیاهی است. با کاربرد برخی مواد جاذب رطوبت می توان از بارندگی های پراکنده استفاده و موجب کاهش تبخیر آب از خاک در امر حفظ و ذخیره آب در خاک شد. به منظور بررسی تاثیر پلیمر سوپرجاذب، سولفات پتاسیم و کود دامی در شرایط تنش خشکی و آبیاری مطلوب روی برخی ویژگی های ارزن دم روباهی آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال 1391 انجام گردید. تیمار آبیاری با سه سطح (50،75 و 100) درصد ظرفیت زراعی به عنوان کرت اصلی و پلیمر سوپرجاذب (kg/hec100) سولفات پتاسیم (kg/hec200)، کود دامی (ton/hec25) و شاهد به عنوان کرت های فرعی در نظر گرفته شد. صفات شاخص کلروفیل برگ، محتوای آب نسبی برگ (RWC)، نشت یونی، قند، پرولین و عملکرد علوفه تر بررسی گردید. نتایج نشان داد که با کاهش میزان آبیاری میانگین صفات محتوای آب نسبی و عملکرد علوفه تر به طور معنی داری کاهش و میزان شاخص کلروفیل، درصد نشت یونی، پرولین و قندهای احیا کننده افزایش پیدا کرد. بالاترین میانگین صفات محتوای نسبی آب برگ و عملکرد علوفه تر، همچنین کمترین درصد نشت یونی، میزان قند و پرولین مربوط به پلیمر سوپرجاذب بود. با توجه به نتایج بدست آمده پلیمر سوپرجاذب موجب کاهش خسارات وارد شده در تنش خشکی می باشد. بیشترین میزان علوفه تر با استفاده از پلیمر سوپرجاذب نشان دهنده ی نقش تاثیر گذار آن در شرایط تنش خشکی است.
    کلیدواژگان: ارزن، تنش خشکی، سوپرجاذب، صفات فیزیولوژیکی
  • احمد نوش کام صفحات 61-76
    به منظور مقایسه خصوصیات رشدی و عملکرد کمی و کیفی دو گونه دارویی مرزه خوزستانی و رشینگری در واکنش به شرایط فاریاب و دیم، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در شمال خوزستان(شهرستان اندیمشک، روستای ادریسی سفلی) در سال زراعی 92-1391 انجام شد. تیمارهای آبیاری(15 روز یک بار، 30 روز یک بار و دیم) در کرت های اصلی و گونه مرزه خوزستانی و رشینگری در کرت های فرعی قرار گرفتند. صفات اندازه گیری شده شامل عملکرد تر و خشک، عملکرد برگ و سرشاخه گلدار، درصد و عملکرد اسانس، شاخص سطح برگ و ارتفاع بوته بودند. نتایج تجزیه واریانس صفات نشان داد که اثر تیمارهای آبیاری بر همه صفات اندازه گیری شده به جزء درصد اسانس و ارتفاع بوته مرزه معنی دار بود. مقایسه میانگین صفات نشان داد که در هر دو گونه مرزه، با افزایش فواصل آبیاری و کشت دیم، عملکرد تر، عملکرد خشک، عملکرد برگ و سرشاخه گلدار، عملکرد اسانس و شاخص سطح برگ به ترتیب به میزان 54، 44، 55، 53 و 37 درصد در مقایسه با شاهد (آبیاری 15 روز) کاهش نشان دادند ولی به محتوای اسانس به میزان 6 درصد افزوده شد. در بین گونه ها نیز گونه خوزستانی از نظر عملکرد تر(14/3 تن در هکتار)، عملکرد خشک(82/1تن در هکتار)، عملکرد برگ و سرشاخه گلدار(08/1 تن در هکتار) و شاخص سطح برگ (43/0) بر گونه رشینگری برتری داشت ولی گونه رشینگری از لحاظ درصد اسانس(7/3 درصد) وعملکرد اسانس(86/33کیلوگرم در هکتار) بر گونه خوزستانی برتر بود.
    کلیدواژگان: درصد اسانس، شاخص سطح برگ، عملکرد اسانس، عملکرد خشک
  • مهدی براانی دستجردی، محمد رفیعی الحسینی، عبدالرزاق دانش شهرکی صفحات 77-96
    به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی و محلول پاشی عناصر روی و منگنز بر کیفیت بذر لوبیا قرمز (رقم ناز) آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در سال زراعی 1390- 1389 انجام شد. تیمارهای تنش خشکی در سه سطح (آبیاری پس از 50، 70 و 90 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) به عنوان فاکتور اصلی و فاکتوریل محلول پاشی عناصر روی (شاهد، 100 گرم در هکتار و 200 گرم در هکتار) و منگنز (شاهد، 150 گرم در هکتار و 300 گرم در هکتار) هر کدام در سه سطح به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. بذرها پس از برداشت و تهیه نمونه مرکب طی آزمون پیری تسریع شده در چهار تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که تنش خشکی تاثیر معنی داری بر شاخص های جوانه زنی نداشت. محلول پاشی منگنز باعث افزایش سرعت جوانه زنی، وزن خشک گیاهچه و شاخص ویگور Iو II گردید. در این بین، محلول پاشی 150 گرم در هکتار منگنز بیشترین تاثیر را بر شاخصهای جوانه زنی داشت. همچنین در بین تیمارهای محلول پاشی روی، بیشترین طول گیاهچه، وزن خشک گیاهچه، شاخص ویگور I و II در تیمار 100 گرم در هکتار روی مشاهده گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که غلظت های کم عناصر روی و منگنز به همراه تنش خشکی سبب افزایش کیفیت بذر طی آزمون پیری تسریع شده و در نتیجه افزایش قابلیت انبارداری بذرها حاصل می گردد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، منگنز، روی، کیفیت بذر، پیری تسریع شده
  • سدابه جهانبخش، شیوا حمیدزاده مقدم، علی عبادی صفحات 97-112
    گندم یکی از محصولات زراعی مهم در سطح جهانی بوده که همواره تحت تاثیر تنش های زیستی و غیرزیستی قرار می گیرد. مرگ برنامه ریزی شده ی سلولی از جمله روش های مقابله با تنش های مختلف می باشد که تحت عوامل مختلفی تحریک می گردد. با توجه به اینکه اسید سالیسیلیک در ایجاد مقاومت به تنش های مختلف دخالت دارد، به منظور بررسی نحوه ی تاثیر اسید سالیسیلیک در مرگ برنامه ریزی شده ی سلولی، اثرات تیمار خارجی اسید سالیسیلیک بر گیاهچه های دو رقم گندم فلات و چمران بررسی گردید تا سیستم های دخیل در انتقال پیام دفاعی این گیاه طی مرگ برنامه ریزی شده از جنبه بیوشیمیایی مورد ارزیابی قرار گیرد. به این منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل دو رقم چمران و فلات، تیمار با هورمون اسیدسالیسیلیک در غلظت های 0، 5/2، 5، 10 میلی مولار و نمونه برداری 8 و 12 ساعت بعد از تیمار بود. نتایج این بررسی نشان داد که تحت تیمار اسیدسالیسیلیک میزان فعالیت کاتالاز و پلی فنل اکسیداز با افزایش غلظت اسید-سالیسیلیک کاهش و برعکس میزان پروتئین کل، کربوهیدرات، فعالیت پراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز افزایش می یابد. نتایج این تحقیق نشان می دهد، با توجه به اینکه این متابولیت ها در مرگ برنامه ریزی شده ی سلولی دخالت دارند، تیمار اسید سالیسیلیک می تواند از طریق دخالت در فعالیت آنزیم های آنتی-اکسیدانت و سطوح پروتئین ها در تنظیم مرگ برنامه ریزی شده ی سلولی دخالت داشته باشد.
    کلیدواژگان: اسید سالیسیلیک، سوپراکسیددیسموتاز، کاتالاز، مرگ برنامه ریزی شده سلولی
  • سیده سمانه سهرابی، اسفندیار فاتح، امیر آینه بند، افراسیاب راهنما صفحات 113-134
    به منظور ارزیابی میزان تاثیر مدیریت بقایای گیاهی و منابع مختلف نیتروژن بر تجمع و انتقال مواد ذخیره ای ساقه گندم (Triticum aestivum) این پژوهش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 91 -1390 در مزرعه آزمایشی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا شد. فاکتور اصلی شامل مدیریت های اجرا شده بر روی بقایای گندم سال قبل (حذف، سوزاندن و برگرداندن بقایا) بود. فاکتور فرعی نیز شامل 5 سطح نیتروژن (شاهد، 75 و 150 کیلوگرم در هکتار کود اوره، کود زیستی سوپرنیتروپلاس و 75 کیلوگرم در هکتار کود اوره+ کود زیستی سوپرنیتروپلاس) بود. صفات طول میان گره، وزن و وزن مخصوص میان گره ها و تجمع و انتقال ماده خشک ساقه اصلی گیاه گندم اندازه گیری شدند. به طور کلی نتایج نشان داد که وجود بقایای گیاهی مانع از طویل شدن میانگره ها به خصوص میان گره پایین گردید. اثر منابع مختلف نیتروژن بر طول میانگره ها چشمگیرتر از اثر مدیریت های مختلف بقایا بود و حداکثر طول برای تمام میانگره ها در تیمار 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار مشاهده شد که البته این مقدار تفاوت معنی داری با تیمار 75 کیلوگرم اوره + کود زیستی سوپرنیتروپلاس (به جز در میانگره اول) نداشت. نتایج هم چنین نشان داد که بیشترین (307 میلی گرم) و کمترین (95 میلی گرم) میزان انتقال مجدد به ترتیب از میان گره های زیرین و میانگره اول (پدانکل) صورت گرفت.
    کلیدواژگان: پدانکل، ذخیره سازی مواد فتوسنتزی، طول میانگره، کود زیستی، مدیریت منابع غذایی
  • محمد زمان نکاحی، افشین سلطانی، آسیه سیاهمرگویی، ناصر باقرانی صفحات 135-156
    به منظور بررسی عوامل موثر بر کاهش عملکرد گندم دیم، آزمایشی بصورت پیمایشی در سطح 45 مزرعه گندم در شهرستان بندرگز در سال 1391 انجام گردید. نمونه برداری در دو مرحله بصورت تصادفی در پنج نقطه از هر مزرعه با استفاده از کوادراتی به ابعاد 1*1 متر انجام شد. در این تحقیق کلیه اطلاعات مربوط به مدیریت زراعی شامل عملیات تهیه بستر بذر، رقم مورد استفاده، محل تهیه بذر، زمان کاشت، مبارزه با علف هرز و مسایل مربوط به کاشت و برداشت، زمان سم پاشی، میزان بذر مصرفی، در قالب پرسش نامه و در طول فصل رشد از طریق پرسش از کشاورزان جمع آوری و تکمیل شد. در پایان فصل رشد میزان عملکرد واقعی برداشت شده توسط کشاورزان، ثبت گردید. از میان پارامترهای مختلف مورد بررسی تراکم بوته، تراکم خوشه، سابقه کشاورز، تاریخ کاشت و تاریخ برداشت تاثیر معنی داری بر عملکرد گندم داشتند. کشاورزان با سابقه بیشتر عملکرد کمتری داشتند و با تاخیر در عملیات کاشت و برداشت، عملکرد محصول نیز کاهش یافت. نتایج نشان داد بین متوسط عملکرد واقعی(2236 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد قابل حصول(5698 کیلوگرم در هکتار)، 3462 کیلوگرم در هکتار خلاء عملکرد ناشی از تراکم بوته پایین (15%)؛ عدم استقبال کشاورزان از یافته های جدید(10%)؛ تاریخ کاشت دیر هنگام(36%)؛ رقم نامناسب N8019 در مقایسه با N8118(21%) و عدم استفاده از علف کش تاپیک و گرانستار(18%) وجود داشت. با بهینه سازی موارد ذکر شده می توان خلاء عملکرد را کاهش داد و عملکرد را به بالاتر از 5 تن در هکتار افزایش داد.
    کلیدواژگان: کلمات کلیدی: خلاء عملکرد، عملکرد واقعی، عملکرد قابل حصول، گندم، مدیریت زراعی
  • سید علی محمد مدرس ثانوی، الهه منافی، مجید آقاعلیخانی، سید مرتضی مدرس وامقی صفحات 157-174
    ترکیب شیمیایی 5-آمینولوولینیک اسید (5-ALA) در غلظت های بالا اثرات علف کشی دارد، اما در غلظت های پائین تر مانند تنظیم کننده های رشد عمل می کند و باعث ایجاد مقاومت به تنش های گوناگون از جمله سرما و شوری می گردد. بنابراین بررسی کاربرد خارجی 5- آمینولوولینیک اسید در القای مقاومت به سرما در گیاهچه های سویا (Glycine max L.) در دانشگاه تربیت مدرس در سال های 90-1389 بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار صورت گرفت. 5- آمینولوولینیک اسید در غلظت های (0، 3/0، 6/0 و 9/0 میلی مولار) از طریق دو روش پیش تیمار کردن بذر و محلول-پاشی در مرحله ی چهار برگی بکار برده شد. آزمایش در دو بخش شامل اعمال تنش و بدون تنش سرما (به ترتیب 10=T1 و 25=T2 درجه سانتی گراد) صورت گرفت. اعمال تنش سرما (°C 10) به مدت 72 ساعت، پس از پیش تیمار کردن بذر و محلول پاشی صورت گرفت. تنش سرما محتوی نسبی آب برگ، کلروفیل، هدایت روزنه ای و فتوسنتز را کاهش داد ولی تجمع پرولین و نشت الکترولیت افزایش یافت. 5- آمینولوولینیک اسید در غلظت 3/0 میلی مولار با افزایش کلروفیل، هدایت روزنه ای، محتوی نسبی آب برگ و فتوسنتز و به دنبال آن افزایش در ارتفاع، وزن تر و خشک، گیاه را در برابر تنش سرما حفظ کرد. کاربرد این ماده فعالیت آنزیم های کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز را بویژه در شرایط تنش سرما افزایش داد. در اکثر صفات محلول پاشی 5- آمینولوولینیک اسید به پیش تیمار کردن بذر، برتری داشت. به عبارتی کاربرد خارجی شبه هورمون 5- آمینولوولینیک اسید در کاهش صدمات حاصل از سرما بدون هیچ گونه اثرات کاهشی روی رشد گیاه سویا موثر می باشد.
    کلیدواژگان 5- آمینولوولینیک اسید؛ تنش سرما؛ محلول پاشی؛ پیش تیمار کردن بذر؛ سویا
  • محمد جواد بیدادی، بهنام کامکار، امید عبدی صفحات 175-187
    استفاده درست و بهینه از اراضی نیازمند ارزیابی دقیق منابع بوم شناختی کشاورزی می باشد. تحقیق حاضر به منظور پهنه بندی مناطق مستعد کشت سویا در حوزه قره سو استان گلستان با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) انجام شد. متغیرهای محیطی مورد استفاده در این تحقیق شامل دمای کمینه، دمای متوسط، دمای بیشینه، بارش، شیب، جهت شیب، ارتفاع و هدایت الکتریکی (EC) بودند. در ابتدا نیازهای اکولوژیک سویا در مورد متغیرهای مورد استفاده، از منابع علمی استخراج و جهت تعیین مناطق مستعد کشت از آن ها استفاده شد. سپس نقشه های مربوط به این متغیرها تهیه و طبقه بندی شدند. پس از آن وزن هر یک از متغیرها با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی تعیین شد. در نهایت با تلفیق و هم پوشانی این نقشه ها در محیط GIS نقشه پهنه بندی سویا استخراج گردید. نتایج نشان داد حدود 34505 هکتار (39 درصد) از مساحت اراضی زراعی حوزه قره سو و 21 درصد از مساحت کل اراضی حوزه جهت کشت سویا دارای تناسب بالایی بودند. ارتفاع کمتر اراضی، شیب های کمتر و رو به جنوب، دماهای مناسب و همچنین هدایت الکتریکی در حد مطلوب از جمله عواملی هستند که باعث قرار گرفتن این مناطق در این پهنه شده اند. حدود 17517 هکتار (20 درصد) از مساحت اراضی زراعی حوزه قره سو و 11 درصد از مساحت کل اراضی حوزه به دلیل شوری بالای این مناطق جهت کشت سویا ضعیف ارزیابی شدند.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، حوزه قره سو، سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
|
  • Pages 1-22
    In this study، we aimed to determine the effects of halo-priming on yield and yield components of four wheat cultivars in a saline soil. A field study was conducted in factorial based on randomized complete block design (RCBD). Soil pH was 8/1 and electrical conductivity was 9 dS/m. Wheat cultivars (Falat، Ghods، Chamran and Shoori4) were primed with CaCl2 solutions (Control، 0، 50 and 100 mM). Plant length، spike length، kernel in spike، kernel weight، grain yield، biological yield and harvest index were affected by cultivars. The highest grain yield، plant length and harvest index were observed in Shoori4 and Ghods cultivars، and the lowest grain yield، spike length and kernel in spike were observed in Chamran cultivar. Kernel in spike was highest in Ghods cultivar، and highest kernel weight was observed in Shoori4 and Chamran cultivars. The results of this study indicated that halo-priming had different effects in different wheat cultivars. Priming with 0 mM CaCl2 (hydro-priming) increased germination rate of Chamran and Ghods cultivars significantly. Halo-priming significantly increased leaf area index (LAI)، crop growth rate (CGR) and net assimilation rate (NAR) of Chamran cultivar. Hydro-priming increased grain yield of Chamran cultivar، but decreased grain yield of shoori4 cultivar. Halo-priming with 100 mM CaCl2 decreased grain yield of Ghods cultivar. Among the investigated wheat cultivars، Chamran was received the highest positive effects of hydro-priming.
    Keywords: Osmopriming, hydrothermal priming, phosphorus, corn, yield
  • Pages 23-42
    In order to evaluate the waterlogging stress effects on yield and yield components of rapeseed، a pot experiment was conducted at Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources during 2010-2011. The experiment design was completely randomized with factorial arrangement and three replications. Examined factors were developmental stage (seedling، stem elongation، flowering and grain filling) and duration of waterlogging stress (0، 3، 6 and 9 days). An exponential decay and linear models were fitted to quantify waterlogging stress on yield and yield components. Maximum slope of grain number reduction were recorded at the seedling stages (-1. 45 per day) while the lowest slope belonged to the number of seeds per pod in the grain filling stage (-0. 94 per days). Maximum slope of grain yield reduction (-1. 73 per day) observed in the flowering stage while the lowest was recorded at stem elongation (-0. 6 per day). Control plants had the highest yield (5. 1 g per plant) while imposing 9 days waterlogging either flowering or grain filling stages (0. 18 and 1. 4 g per plant، respectively) decreased the seed yield. Most proteins levels were in grain filling stages and 3 days of waterlogging (28. 7%) and lowest was in the flowering stage and 6 days of waterlogging (17. 7%). Also oil percentage ranged between 47. 5% in stem elongation and 6 days of waterlogging to 32. 1% at flowering stage and 6 days of waterlogging. Allayet analysis of data indicated that high direct and indirect effect of biologic yield was in plant yield in waterlogging stress.
    Keywords: Oxygen, grain protein, grain oil, biological yield
  • Ali Chelgerdi Pages 43-60
    Drought stress is one of the most important problems of agriculture and an important factor of plant product reduction. Application of absorbent materials can help usage of sporadic rain fall and cause more maintenance of water storage. In order to study the effect of super absorbent polymer، potassium sulfate and manure under drought condition and favorable irrigation on some traits of foxtail millet، a split plot experiment in a completely randomized block design in three replication was conducted in research field of Shahid Bahonar University of Kerman in 1391. Irrigation in three levels (50،75،100 % F. C) as main plot and super absorbent polymer (100 kg/hec)، potassium sulfate (200 kg/hec)، farmyard (25ton/hec) and no use of them was as sub plot. Leaf chlorophyll index، relative water content، ion leakage، reducing sugar، proline and forage yield were evaluated. Results showed that decrease in irrigation causes a significant decrease in relative water content and forage yield and increase in leaf chlorophyll index، ion leakage percent، proline and reducing sugar. The most average yield of relative water content and forage yield and the least ion leakage percent، reducing sugar and proline was due to super absorbent polymer. Accordind to results super absorbent polymer can lessen damage of drought stress. The most forage in presence of super absorbent polymer demonstrates effective role of it under drought stress.
    Keywords: Drought stress, Millet, Super absorbent, Quantity, quality characteristics
  • Ahmad Nooshkam Pages 61-76
    For comparison the growth characteristics and quantitative and qualitative yield of two summer savory species (such as Satureja khuzestanica and S. rechingeri) in response to rainfed and irrigated conditions، an experiment was carried out on the basis of split-plot design in completely randomized block design with three replicates in north of Khuzestan during growing season of 2012-2013. Irrigation treatments (15 and 30 days interval and rainfed) as main-plot and species in two levels (Satureja khuzestanica and satureja rechingeri) as sub-plot was carried out. The characteristics measured were fresh and dry yield، leaf and flower yield، essential oil content، oil yield، leaf area index and plant height. Results of variance analysis of traits showed that the effect of irrigation treatments on all traits except essential oil content and plant height was significant. Mean comparison of traits showed that in rainfed cultivation and by increasing in irrigation intervals، fresh and dry yield، leaf and flower yield، oil yield and leaf area index of both summer savory species were decreased amount of 54، 44، 55، 53 and 37%، respectively compared to control (Irrigation interval of 15 days)، but the essential oil content was increased by 6 percent. Fresh yield (3/14t/ha)، dry yield (1/82 t/ha)، leaf and flower yield (1/08 t/ha) and leaf area index (0/43) of specie of khuzestanica were higher than rechingeri specie، but essential oil content (3/7%) and essential oil yield (33/86 kg/ha) of Satureja rechingeri were more than Satureja khuzestanica.
    Keywords: dry yield, essential oil content, essential oil yield, leaf area index
  • Mahdi Baraani-Dastjerdi, Mohammad Rafieiolhossaini, Abdolrazagh Danesh-Shahraki Pages 77-96
    The objective of the present study was to assess the combined effects of drought stress and foliar application of zinc and manganese on seed quality of red bean (Naz variety) during the accelerated aging test. The experiment was carried out as split factorial in a randomized complete block design (RCBD) with three replications at the research farm of Shahrekord University during 2010-2011. Drought stress levels (irrigation after 50، 70 and 90 mm evaporation from class A evaporation pan) was used as the main plot factor، while factorial combination of zinc and manganese foliar application (0، 100، 200 and 0، 150، 300 g. ha-1 for zinc and manganese، respectively) were used as sub-plots. After harvesting the seeds and preparation of composite samples، seeds were evaluated through the accelerated aging tests with four replications. The results showed that drought stress didn’t have any significant effect on germination indices. Mn foliar application increased germination rate، seedling dry weight and vigor indices (I and II). In between، Mn foliar application at the rate of 150 g. ha-1 had the maximum effect on germination indices. Between Zn foliar application levels، maximum seedling length، dry weight and vigor indices (I and II) were obtained for application of 100 g Zn per hectare. Based on the results of this study، drought stress with application of low concentration of Zn and Mn improves seed quality during the accelerated aging test as well as the seed storage capabilities.
    Keywords: Drought stress, Manganese, Zinc, Seed quality, Accelerated aging test
  • Sodabeh Jahanbakhsh, Shiva Hamidzadeh Pages 97-112
    Wheat is one of the most important crops in the world that is constantly faced with the different biotic and abiotic stresses. Programmed cell death is one of the methods for coping with different stress which is stimulated by several factors. Because salicylic acid is involved in resistance to various stresses، to explore the effects of salicylic acid on programmed cell death، the effects of salicylic acid exogenous treatment examined on the Chamran and Falat cultivars to evaluation of biochemical aspects of plant defense system to transmit messages during the programmed cell death. So، the experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. Experimental factors consisted of two Chamran and Falat cultivars، Salicylic acid treatment at concentrations of 0، 2. 5، 5 and 10 mM and sampling after 8 and 12 hours treatment. The results of this study showed that catalase and polyphenol oxidase activity decreased with increasing of salicylic acid concentration، however carbohydrate، total protein، peroxidase and superoxide dismutase activity increased. The results indicated، as regards، these metabolites are involved in programmed cell death، salicylic acid exogenous treatment could involve in the regulation of programmed cell death through the involvement of antioxidant enzymes activity and protein levels.
    Keywords: Catalase, Programmed cell death, Salicylic acid, Superoxide dismutase, wheat
  • Pages 113-134
    A trial study was set to assess the influence of the plant residue management in conjuction with application of different nitrogen sources on accumulation and translocation of wheat stem reserves، at the Agricultural Faculty of Shahid Chamran University of Ahvaz during 2011-2012. The experimental design was split plot at randomized completed block design arrangement. The main plot were different wheat residue management at three levels (residue moving، residue incorporated to the soil and burning) and the subplot were different nitrogen resources (control، 75 & 150 kg/ha urea، Supernitroplus biological fertilizer) SNBF and 75 kg/ha urea fertilizer+ SNBF. Plant characteristic such as main stem internode length، weight and specific weight of internodes and dry matter accumulation and translocation were measured to learn about their growth behavior under plant residue and nitrogen treatments. The result showed that the plant residues are able to inhibit the growth of the internode length in particular those in which developed at the lower internodes of the plant stem. While، various nitrogen application have been shown more striking in term of growth of internode length as compared to the plant residues treatment and the majority of internode lengths on the plants were able to develop maximum growth at the 150 kg/ha urea. Similar growth for the internode length were obtained at the75 kg/ha urea+ SNBF، except for the peduncle length. The present study reveales information that the lower internodes are capable of conserving the most remobilization (307 mg) while peduncle holding the least remobilization (95 mg).
    Keywords: Peduncle, Storage of assimilates, Internode Length, Biological Fertilizer, Nutrient sources Management
  • Pages 135-156
    In order to investigate the effective factors on the reduction of rain-fed wheat yield، an experiment in 45 fields was conducted in the township of Bandar-Gaz in 2012. In this research، all information such as crop management operations، seedbed preparation، cultivar، site preparation، seed sowing، weed combating، planting and harvesting issues، time of toxicant spraying، used seed rate were collected during a growing season by preparing questionnaire answered by farmers. In addition، at the end of the growing season، the actual yield harvested by farmers، were recorded. Among the various parameters، plant and raceme density، farmer experiment، planting and harvesting dates had significant effects on wheat yield. Farmers with higher experiment had lower yield and with delay in planting and harvesting، yield was reduce. Results showed، there was between actual yield mean (2236kg/ha) and attainable yield (5698 kg/ha)، 3462 kg/ha yield gap due: low plant density (15%)، lack of acceptance of new finding (10%)، late planting date (30%)، inappropriate cultivar N8019 compared with N8118 (21%)، non-use Topic and Geranestar herbicides (18%).
    Keywords: yield gap, actual yield, attainable yield, crop management, wheat
  • Pages 157-174
    Compound of 5-aminolevulinic acid (5-ALA) has herbicide behavior in high concentration. While، it acts as growth regulator at low concentrations and causes resistance to various stresses incluing cold and salibity. Therefore the exogenous application of 5-aminolevulinic acid was investigated to induce cold stress tolerance in young soybean plants (Glycine max L.). The experiment was conducted as randomized complete block design at Tarbiat Modares University، with three replications in 2010-2011. 5-ALA was applied at different concentrations (0، 0. 3، 0. 6 and 0. 6 mM) by seed priming and foliar application at V4 stage methods. Two temperatures (T1=10، T2=25ºC) were added to the experiment as temperature treatments. After 5-ALA application، the plants were in V4 stage subjected to cold stress at 10 ± 0. 5°C for 72 h. Cold stress significantly decreased plant growth، relative water content، chlorophyll، photosynthesis and stomatal conductivity while increased electrolyte leakage and proline accumulation. 5-ALA at low concentration (0. 3 mM) protected plants against cold stress، enhancing plant height، shoot fresh and dry weight، chlorophyll content، photosynthesis، stomatal conductivity as well as relative water content. Superoxide dismutase and catalase activities also increased by application of 5-ALA especially under cold stress condition. In most cases،5- ALA applied by foliar application method was better than seed priming method. Results show that 5-ALA، which is considered as an endogenous plant growth regulator، could be used effectively to protect soybean plants from the damaging effects of cold stress without any adverse effect on the plant growth.
    Keywords: 5, aminolevulinic acid, cold stress, foliar application, seed priming, soybean
  • Mohammad Bidadi, Behnam Kamkar, Omid Abdi Pages 175-187
    Optimal use of lands heavily relies on careful assessment of agro-ecological resources. The present study was aimed to zoning of suitable areas for of soybean cropping in Qaresoo basin of Golestan province by Geographical Information System (GIS) and Analytical Hierarchy Process (AHP). In this study، environmental components included: minimum، average، maximum temperatures، precipitation، slope، aspect، elevation and EC. At first، ecological requirements of soybean were identified from scientific resources and used to determine suitable areas cropping. The Analytical Hierarchy Process (AHP) was used to determine the weight of criteria. Finally، the maps were integrated and overlaid in GIS media and afterward the zoning of soybean was done. The results indicated that about 28071 hectares (45%) of the agricultural areas and 17. 2% of the total area of the Qaresoo basin had a high fitness for soybean cultivation. Available water recourses، lower slopes and south aspects، suitable temperature and also the desirable Electrical Conductivity were the reasons make these regions suitable for this zone. About 5537 hectares (9%) of the agricultural areas and 3. 4% of the total area of the Qaresoo basin were evaluated less as suitable for cultivation of soybean due to high salinity level.
    Keywords: Zoning, Qaresoo Basin, Geographical Information System (GIS), Analytical Hierarchy Process (AHP)