فهرست مطالب

تولید گیاهان زراعی - سال یکم شماره 3 (پاییز 1387)

مجله تولید گیاهان زراعی
سال یکم شماره 3 (پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/12/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین کاظمی پشت مساری، همت الله پیردشتی، محمدعلی بهمنیار*، مرتضی نصیری صفحه 1

    به منظور بررسی تاثیر مقادیر و تقسیط کود نیتروژن بر انتقال مجدد نیتروژن در ارقام مختلف برنج، آزمایشی در سال 1385 در موسسه تحقیقات برنج کشور (آمل) به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. مقادیر کود نیتروژن در سه سطح (46N1:، 69N2: و 92N3: کیلوگرم نیتروژن در هکتار از منبع اوره) به عنوان عامل اصلی، تقسیط کود نیتروژن در سه سطح (به نسبت های متغیر در مراحل کاشت، پنجه زنی و خوشه رفتن به ترتیب شاملS1 (50، 25، 0 و 25 درصد)، S2 (25، 50 و 25 درصد) و S3 (25، 25 و 50 درصد) به عنوان عامل فرعی و رقم در سه سطح (طارم، شفق و رقم هیبرید بهار 1) به عنوان عامل فرعی فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که ارقام مختلف و همچنین اندام های مختلف گیاه در مقادیر و تقسیط های مختلف کود نیتروژن از نظر انتقال مجدد نیتروژن پاسخ های متفاوتی دارند به طوری که رقم محلی طارم دارای بالاترین مقدار انتقال مجدد از اندام هوایی بود. در بین مقادیر کود نیتروژن، سطح کودی 69 کیلوگرم و در میان تقسیط های مختلف تقسیط نوع دوم (S2) (25، 50 و 25 درصد) بالاترین مقدار انتقال مجدد نیتروژن را داشت. همچنین رقم طارم بیشترین مقدار انتقال مجدد نیتروژن از ساقه (81/14 کیلوگرم در هکتار) و سایر برگ ها (90/12 کیلوگرم در هکتار) را دارا بود که این امر می تواند به علت زودرس بودن و پیری سریع برگ های این رقم نسبت به دو رقم دیگر باشد. انتقال مجدد نیتروژن با عملکرد دانه همبستگی مثبت و معنی داری داشته و در بین اندام هوایی، مقدار انتقال مجدد نیتروژن از ساقه، بیشترین همبستگی مثبت و معنی دار (**65/0=r) را با عملکرد دانه نشان داد.

    کلیدواژگان: ارقام برنج، انتقال مجدد، تقسیط، عملکرد دانه، نیتروژن
  • فرهاد خاوری، افشین سلطانی، فرشید اکرم قادری، غلامعلی گزانچیان، راحله عرب عامری صفحه 17

    به منظور کمی سازی تولید و زوال برگ در گیاه گندم، آزمایشی به صورت تجزیه مرکب در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده علوم زراعی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال 1384 اجرا گردید. در این تحقیق جهت ایجاد شرایط مختلف محیطی، تاریخ کاشت به عنوان محیط تلقی گردید لذا تیمارهای این آزمایش شامل تاریخ های کاشت (23/09/1384، 30/10/1384 و 02/12/1384) و ارقام (آریا، اترک، کوهدشت، شیرودی، تجن، تارو و زاگرس) بودند. نتایج نشان داد که در بین ارقام ار نظر شروع برگ دهی، سرعت ظهور برگ و زمان خاتمه تولید برگ در ساقه اصلی اختلاف معنی داری وجود ندارد اما سرعت تولید برگ در ساقه اصلی گیاه گندم در بین تاریخ های کاشت 01/0 برگ بر درجه ‍روز رشد بود. زوال برگ در ساقه اصلی به طور متوسط بعد از 475 درجه روز رشد شروع شد و با افزایش یک درجه روز رشد 07/0 درصد از برگ های ساقه اصلی زوال یافت. تولید برگ در بوته دارای دو مرحله بود و ارتباط نزدیکی با تولید برگ در ساقه اصلی داشت. در مرحله اول به ازای افزایش هر برگ در ساقه اصلی، یک برگ به کل برگ های بوته اضافه شد اما بعد از تولید سه برگ در ساقه اصلی مرحله دوم شروع شد و به ازای افزایش هر برگ در ساقه اصلی 7/2 برگ به برگ های کل بوته اضافه گشت. زوال برگ در کل بوته ارتباط بسیار نزدیکی با زوال برگ در ساقه اصلی داشت و دارای دو مرحله بود. در مرحله اول و دوم به ازای پیر شدن هر یک درصد از برگ های ساقه اصلی به ترتیب 83/0 و 03/1 درصد از کل برگ های بوته پیر شدند. طول عمر متوسط هر برگ در بوته، حدود 616 درجه روز رشد بود. نتایج نشان داد که تولید و زوال برگ در گیاه گندم را می توان در قالب معادلات مختلف به صورت کمی توصیف نمود.

    کلیدواژگان: گندم، تولید برگ، زوال برگ، رقم، تاریخ کاشت
  • مهناز کاتوزی، فرخ رحیم زاده خویی، حسین صبوری * صفحه 33

    به منظور ارزیابی ارقام برنج در تیمارهای مختلف آبیاری براساس شاخص های تحمل و حساسیت آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در بهار سال 1385 و در موسسه تحقیقات برنج کشور در رشت اجرا گردید. عامل های اصلی 5 سطح آبیاری شامل: غرقاب دایم (تیمار عادی)، آبیاری پس از ناپدید شدن آب، دورهای تناوبی 5، 8 و11 روزه آبیاری (تیمارهای تنش) و عامل های فرعی شامل ارقام بهار، درفک و علی کاظمی بودند. میانگین عملکرد و تعداد خوشه در بوته در شرایط غرقاب و تنش نشان داد که رقم بهار با دارا بودن بیشترین عملکرد (8304) و تعداد خوشه در بوته (61/16) نسبت به دو رقم دیگر در مدیریت ها مختلف اعمال شده متحمل تر بود. شاخص های میانگین هارمونیک (HM)، شاخص تحمل به تنش (STI)، میانگین هندسی (GMP)، شاخص میانگین تولید (MP) بالاترین و شاخص تحمل (TOL) و شاخص حساسیت به تنش (SSI) کمترین مقدار را برای رقم بهار در تمام دورهای آبیاری داشتند. نتایج این پژوهش نشان داد که می توان برای گزینش بهترین ارقام برنج ایرانی در تیمارهای مختلف آبیاری براساس عملکرد از شاخص های تحمل و حساسیت در حالات مختلف آبیاری استفاده نمود.

    کلیدواژگان: برنج، تیمارهای مختلف آبیاری، شاخص های تحمل و حساسیت
  • محمدهادی پهلوانی، قدرت الله سعیدی، آقافخر میرلوحی صفحه 49

    هدف اصلی از انجام این مطالعه درک روابط ژنتیکی بین خصوصیات کمی و کیفی گلرنگ و کمی سازی تاثیر انتخاب یک صفت بر سایر صفات بود. این مطالعه در مزرعه آزمایشی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان طی سال های زراعی 1380 و 1381 با استفاده از نسل های والد، F1 و F2 ح- اصل از تلاقی بین ژنوتیپ های بومی و غیربومی انجام شده است. به منظور اطلاع یافتن از بهترین مسیر انتخاب برای بهبود خصوصیات مورد بررسی از برآورد پاسخ به گزینش غیرمستقیم استفاده شد. پاسخ به گزینش غیرمستقیم یا بیانگر میزان تغییر صفت y در اثر ایجاد تغییر برای خصوصیت x را نشان می دهد. نتایج نشان داد از بین صفاتی که با عملکرد دانه همبستگی ژنتیکی دارند، بیشترین بهبود عملکرد دانه از طریق انتخاب برای افزایش تعداد طبق در بوته حاصل می گردد، زیرا پاسخ به انتخاب غیرمستقیم برای این خصوصیت بیشتر از انتخاب از طریق سایر صفات بود. در مرتبه دوم اهمیت می توان عملکرد دانه در بوته را از طریق افزایش تعداد دانه در طبق بهبود بخشید. همچنین اگر هدف زودرسی محصول باشد، انتخاب ژنوتیپ های پاکوتاه بهترین مسیر انتخاب غیرمستقیم است زیرا بیشترین پاسخ به انتخاب غیرمستقیم برای کاهش صفت روز تا گلدهی و روز تا رسیدگی از طریق انتخاب برای ارتفاع بوته مشاهده گردید. با توجه به نتایج این مطالعه پیشنهاد می گردد که بررسی روابط علی بین اجزای عملکرد و طراحی تیپ ایده آل در گلرنگ با مطالعه همبستگی های ژنتیکی صورت گیرد و در امر انتخاب برای بهبود یک صفت به همبستگی آن با سایر صفات نیز توجه گردد. بر این اساس یافته ها نشان دادند که افزایش تعداد طبق در بوته ضمن افزایش عملکرد دانه موجب کاهش تعداد دانه در طبق می گردد، که خود می تواند میزان بهبود عملکرد دانه در بوته را کاهش دهد و لذا لازم است برای بهبود عملکرد دانه شاخص انتخاب مناسبی تعریف شود. ارتفاع بوته گلرنگ بهترین صفت برای انتخاب غیرمستقیم جهت افزایش میزان روغن دانه در این گیاه است، زیرا پاسخ به گزینش غیرمستقیم آن بیش از سایر صفات مرتبط با میزان روغن دانه بود.

    کلیدواژگان: گلرنگ، انتخاب، عملکرد دانه، روغن
  • محمد یزدانی، همت الله پیردشتی، محمدعلی تاجیک، محمدعلی بهمنیار صفحه 65

    بررسی موجودات خاکزی و برهم کنش روابط همزیستی مفید بین اجزاء بوم نظام در زنجیره های غذائی و چرخه های حیاتی یکی از مباحث نوین کشاورزی پایدار در مدیریت منابع خاک است. به منظور بررسی اثرات دو گونه تریکودرما و انواع کودهای آلی بر رشد و نمو گیاه سویا آزمایشی در گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1387 به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار و به صورت گلدانی انجام شد. چهار بستر کاشت شامل، خاک مزرعه (شاهد)، ورمی کمپوست و کمپوست زباله (20 تن در هکتار) و کود دامی (30 تن در هکتار) و دو گونه تریکودرما (T. harzianum، T. viride)، به همراه شاهد (بدون تلقیح) به عنوان عوامل مورد بررسی در نظر گرفته شدند. نتایج آزمایش نشان داد که مصرف کمپوست زباله شهری، ورمی کمپوست و کود دامی به همراه قارچ T. viride به ترتیب 6/19، 7/37 و 3/18 درصد وزن ریشه را نسبت به شاهد افزایش داد. تلقیح هر دو نوع تریکودرما و مصرف کمپوست زباله شهری و کود دامی سبب افزایش معنی دار وزن ساقه و گیاهچه شدند. همچنین مصرف هر دو گونه تریکودرما به همراه کود دامی و کمپوست زباله درصد ظهور اولیه گیاهچه را نسبت به شاهد افزایش داد و از نظر درصد ظهور نهائی قارچ T. harzianum فقط با افزودن کمپوست زباله اثر افزایشی داشته است. تلقیح قارچ T. harzianum نیز سبب افزایش سرعت ظهور تجمعی گیاهچه نسبت به شاهد (بدون تلقیح) شده است.

    کلیدواژگان: تریکودرما، سویا، کمپوست زباله، کود دامی، ورمی کمپوست
  • معصومه نعیمی، غلامعلی اکبری، امیرحسین شیرانی راد، سید علی محمد مدرس ثانوی، سید احمدسادات نوری، حمید جباری صفحه 83

    به منظور ارزیابی تحمل به خشکی در ارقام مختلف کلزا براساس شاخص های ارزیابی تنش در انتهای فصل رشد، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 85-1384 در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج اجرا شد. نتایج بررسی با استفاده از شاخص های متفاوت تحمل به خشکی نشان داد که براساس شاخص حساسیت به تنش (SSI) و شاخص تحمل (TOL) ارقام Talaye و Opera به عنوان متحمل ترین ارقام شناخته شدند. شاخص های تحمل به تنش (STI) و میانگین هندسی بهره وری (GMP) که مقادیر بالای آنها نشان دهنده تحمل به تنش خشکی در ارقام مورد بررسی است، ارقام Opera، Hyola420 و Zarfam را به عنوان ارقام با عملکرد بالا در هر دو شرایط عادی و تنش تعیین کردند. با بررسی تمام شاخص ها و با توجه به اینکه بهترین ارقام، ارقامی با عملکرد بالا در شرایط عادی و حداقل کاهش عملکرد در شرایط تنش است، ارقام Opera و Zarfam به عنوان مناسب ترین ارقام در شرایط تنش خشکی می باشند. همچنین با توجه به همبستگی مثبت و معنی دار شاخص های STI، GMP و MP با عملکرد دانه در شرایط مطلوب و تنش، در مجموع اینشاخص ها به عنوان معیارهای مناسب جهت شناسایی ارقام متحمل به تنش شناخته شد.

    کلیدواژگان: شاخص های تحمل به تنش، رقم، تنش خشکی، کلزا
  • بهنام کامکار، علیرضا کوچکی، مهدی نصیری محلاتی، پرویز رضوانی مقدم صفحه 99
    به منظور ارزیابی پتانسیل عملکرد ماده خشک در ارزن مرواریدی، یک مدل مکانیستیک ساده تدوین شد. پارامترهای مورد نیاز برای ساخت این مدل از یک سری آزمایش های مزرعه ای، آزمایش های انجام شده در محیط های کنترل شده و داده های واقعی به دست آمده از 86 مزرعه ارزن در چهار منطقه محاسبه شدند. مهمترین فرآیندهای شبیه سازی در مدل های موجود عبارت بودند از: فنولوژی (به عنوان تابعی از دما و فتوپریود)، توسعه برگ ها (به عنوان تابعی از میزان ماده خشک اختصاص یافته به برگ ها در هر روز و سطح برگ ویژه گیاه)، و بیوماس تجمعی در گیاه (به عنوان تابعی از تابش جذب شده و کارایی مصرف نور). این مدل تغییرات روزانه متغیرهای وضعیت را براساس گام زمانی روزانه شبیه سازی نمود. آزمون مدل نیز با مقایسه مقادیر شبیه سازی شده روز تا گلدهی و روز تا رسیدگی با مقادیر واقعی ثبت شده انجام شد. جذر انحراف مربع میانگین ها (RMSD) محاسبه شده برای مقادیر واقعی و شبیه سازی شده روز تا گلدهی نشان داد که روز تا گلدهی شبیه سازی شده توسط مدل برای اولین و آخرین محدوده تاریخ های کاشت به ترتیب به میزان 61/2 و 37/3 روز از میانگین فاصله داشتند. ضرایب تبیین حاصل از خط 1:1 عملکرد ماده خشک شبیه سازی شده در مقابل عملکرد ماده خشک مشاهده شده نشان داد که در تمام موارد، عملکرد شبیه سازی شده مطابقت خوبی با عملکرد مشاهده شده دارد. اگرچه در تمامی موارد تقریبا در دو سوم انتهایی فصل رشد مقدار تولید ماده خشک بیش از مقادیر واقعی تخمین زده شد، اما مقادیر جذر میانگین مربعات خطا (6/0 و 74/0 برای تاریخ های کاشت اول و دوم) نیز مبین دقت قابل قبول این مدل در ارزیابی ماده خشک ارزن مرواریدی بود (98/0 =R2). در این تحقیق، به نقاط قوت و ضعف مدل نیز اشاره شده است
    کلیدواژگان: ارزن مرواریدی، مدل شبیه سازی، ماده خشک، فنولوژی
|
  • H. Kazemi Poshtmasari, H. Pirdashti, M.A. Bamanyar, M.Nasiri Page 1

    In order to investigate the effect of nitrogen fertilizer rates and top dressed on nitrogen remobilization in different rice cultivars, a field experiment was conducted in the Rice Research Institute of Iran (Amol) during 2006. A split split experiment in the basis of randomized complete block design with 3 replications and 3 factors were used in which fertilizer rates in 3 levels (including 46, 69 and 92 kg N ha1 from urea source), top dressed in the 3 levels (in variable ratios in transplanting, tillering and heading stages including S1(50, 25 and 25 percentage) S2 (25, 50 and 25 percentage) and S3 (25, 25 and 50 percentage)) and cultivar in 3 levels (including Tarom, Shafagh and Bahar 1) were considered as main plot, sub plot and sub sub plot, respectively. Results of variance analysis showed that cultivars and different organs of plant had different responses to nitrogen fertilizer rates and split application in terms of nitrogen remobilization, and traditional cultivar, Tarom, had the highest amount of nitrogen remobilization from shoot organs. Among nitrogen fertilizer levels, 69 kg.ha-1 caused the highest rate of nitrogen remobilization, although application of the second split application level (S2) (25, 50 and 25 percentage) increased this rate too. Moreover, Tarom cultivar had the highest rate of nitrogen remobilization from stem and other leaves that seems due to early maturity and increased senescence of leaves in this cultivar. Findings of this experiment showed that nitrogen remobilization had a significant and positive correlation with grain yield. Among shoot organs, stem nitrogen remobilization had the highest significant and positive correlation(r=0.65**) with grain yield.

  • F. Khavari, A. Soltani, F. Akram Ghaderi, Gh. Gazanchian, R. Arabameri Page 17

    This experiment was conducted to quantify leaf production and senescence in wheat. The experiment was carried out at Research farm of the Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran in 2005 using a Randomized Complete Design considering sowing dates as environment. Treatments were sowing date (14 December, 20 Jan and 21 Feb, 2005) and cultivars (Aria, Atrak, Koohdasht, Shirodi, Tajan, Taro and Zagros). The results revealed that the start of leaf production, leaf appearance rate and time of cessation of leaf production on main steam arent different in between cultivars but leaf production rate on main steam for sowing dates was 0.01 leaf day-1. Leaf senescence on main steam commenced after 475 growth degree day (GDD) and it continued at 0.07% per GDD. Production of leaves in plant consisted of two phases and that were closely related to the leaf production on main stem. At the first phase, one leaf were added to the whole plant leaves by each leaf increase on the main stem. The second phase started when there were three leaves on main stem. At this phase, 2.7 leaves were added to the leaves of the whole plant by each leaf increase on main stem. Leaf death on whole plant was closely related to leaf senescence on the main stem, and it had two phases. With each percent of leaves death on main stem 0.83 and 1.03 percent of whole plant leaves died at first and second phases, respectively. Mean leaf longevity was about 616 GDD. The results suggest that leaf production and senescence in wheat could be quantified using different equations.

  • M. Katouzi, F. Rahimzadeh Khoei, H. Sabouri Page 33

    In order to evaluation rice cultivars in different irrigation treatment based on sensitive and tolerance indices in rice, an experiment was conducted as split plot based on Randomized Completed Block Design with three replications at Rice Research Institute of Iran. Main factors were included of five irrigation levels: flooded irrigation (normal treatment), irrigation after banishment, five, eight and eleven interval irrigation (stress treatments) and sub main factors were included three verities: Bhar, Dorfak and Ali kazemi. Mean of yield and panicle number of plant showed that Bahar is the most tolerant variety because of its the most panicle number in plant. Data showed highest HM, STI, GMP and MP indices and least SSI and TOL for all traits and irrigation levels for Bahar. The result of this research showed that for selection of the best Iranian rice variety and determination of best irrigation management based on yield can use these tolerant and sensitive indices in different irrigation position.

  • M.H. Pahlavani, G. Saeidi, A.F. Mirlohi Page 49

    The main objective of this study was to understand of genetic association between quantitative and qualitative traits and also to quantify effects of selection for one trait on others in safflower. The study took place in the experimental field of the faculty of agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran, in the 2001 and 2002. To find the best variable for selection to improve evaluated traits the correlated response to selection was calculated. The correlated response to selection indicates when selection takes place for a trait what happens for other related traits. The results indicated that, among all correlated traits with seed yield per plant the highest progress can be obtained by selection for increasing the number of head per plant, because correlated response to selection for number of head per plant was bigger than others. After the number of head per plant, the most important trait for improving of seed yield was number of seed per head. Also, if shortening of time to maturity be the aim of breeding project, the best choice is selection of dwarf genotypes, because the highest increasing of correlated response to selection was observed for plant height. On the results of this study it was proposed that evaluation of casual association between yield components and designing of ideotype in safflower must be done with considering of genetic correlations between all related traits and for selection of one trait much attention should be pay to its correlations with other traits. Our findings shows that increasing the number of head per plant improve seed yield and additionally decrease number of seed per head, and this can reduce amount of yield improving. Therefore, it seems necessary that for improving seed yield in safflower a suitable selection index would be defined. Plant height was the best variable for increasing oil content in indirect selection, because the results showed that its correlated response to selection was higher than other traits.

  • M. Yazdani, H. Pirdashti, M.A. Tajik, M.A. Bahmanyar Page 65

    Evaluation of soil microorganisms and their beneficial relationships among ecosystem components is one of new topic in soil resource management for ensuring sustainable agriculture. In order to investigating effects of Trichoderma spp. and different organic manures on improvement of growth and development in soybean [Glycine max (L.) Merril.], an experiment was conducted at glasshouse in Sari Agricultural and Natural Resources Sciences University. The pot experiment was laid out factorial based on completely randomized design with four replications. Four seedbed materials [consisted of field soil as control, vermicompost and municipal waste compost (20 ton/ha) and farmyard manure (30 ton/ha)] and two species of Trichoderma (including T. harzianum and T. viridae) with a check were the treatments. Results showed that application of vermicompost, compost and farmyard manure enriched with T. viridae increased soybean root weight as much as 19.6, 37.7 and 18.3 percent, respectively. Inoculation of two fungi with farmyard manure and compost significantly increased shoot and plumelet weight. Furthermore, application of two fungi with farmyard manure and compost simultaneously increase seedling emergence percent compared to control. However, only T. harzianum and compost combination had additive effect in terms of final emergence percent. Overall, inoculation of T. harzianum could improve cumulating emergence rate (CER) compared to control.

  • M. Naeemi, Gh.A. Akbari, A.H. Shirani Rad, S.A.M. Modares Sanavi, S. A. Sadat Nuri, H. Jabari Page 83

    In order to evaluate of drought tolerance in different Canola varieties based on stress evaluation indices in terminal growth duration, an experiment was conducted as split-plot design on randomized complete block design with four replications at experimental field of Seed and Plant Improvement Institute, Karaj in 2005 and 2006. Results using Stress Susceptibility Index (SSI) and Tolerance Index (TOL) revealed that Talaye and Opera varieties are more tolerant than other varieties. Stress Tolerant Index (STI) and Geometric Mean Productivity (GMP), that their higher values indicate the tolerance of cultivars under stress, revealed Opera, Hyola420 and Zarfam, as cultivars with highest yield in both optimum irrigation and drought conditions. Study of total indices with give attention to that the best cultivars are they have high yield in optimal condition and least decrease in yield at stress condition, introduced Opera and Zarfam cultivars as suitable cultivars in drought stress condition. Study of high and positive correlation between drought tolerance index (STI), Geometric mean productivity index (GMP) and mean productivity index (MP) with yield in optimum and drought conditions indicated that them as the best indices for introduce drought tolerant cultivars.

  • B. Kamkar, A.R. Koocheki, M. Nassiri Mahallati, P. Rezvani Moghaddam Page 99
    A simple mechanistic model was constructed to evaluate potential dry matter of pearl millet. All needed parameters were calculated based on many field and laboratory experiments and actual data obtained from 86 fields of Millet located at different regions of Khorasan's provinces. The major simulated processes were crop phenology (as a function of temperature and photoperiod function curves), development of leaves (as a function of daily biomass partitioning to leaves and Specific Leaf Area (SLA)), and total dry matter (as a function of intercepted radiation and radiation use efficiency).The model was run based on daily time step and outputs were evaluated by comprising actual and predicted data. Calculated Root Mean Square Error (RMSE) by actual and predicted data indicated that predicted days to flowering biased 2.61 and 3.37 days from mean of actual values for the first and second sowing dates in studied regions, respectively. Determination coefficients of actual data plotted against predicted data revealed that predicted dry matter yield was acceptable in comparison with actual data. Although, the model had an overestimation during two-third of growing season, but low RMSEs (0.6 and 0.74 ton ha-1 for first and last sowing dates, respectively) demonstrated the ability of model to predict dry matter production during growing season of pearl millet (R2=0.98). In this study, the advantages and deficiencies of model, also, have considered.