فهرست مطالب

تولید گیاهان زراعی - سال هشتم شماره 3 (پاییز 1394)

مجله تولید گیاهان زراعی
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • هدی آبادیان، همت الله پیردشتی*، مهرداد یارنیا، رحمت عباسی، فرهاد فرح وش صفحات 1-18

    به منظور بررسی اثر کشت مخلوط ریحان (Ocimum basiilicum L.) و لوبیا پشم بلبلی (.Vigna unguiculata L) و سطوح مختلف کود نیتروژن بر عملکرد آن ها، آزمایشی در دو سال زراعی 90-1389 اجرا شد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل کنترل و عدم کنترل علف های هرز، سه سطح کود نیتروژن (صفر، 50 و 100کیلوگرم در هکتار)، ترکیب های مختلف کاشت شامل کشت خالص لوبیا چشم بلبلی و ریحان، 25% ریحان+ 100% لوبیا چشم بلبلی، 50% ریحان+ 100% لوبیا چشم بلبلی و 75% ریحان+ 100% لوبیا چشم بلبلی بودند. در شرایط کنترل علف های هرز، حداکثر عملکرد ریحان (37/ 430 کیلوگرم در هکتار) به ترکیب 100:50 و مصرف100 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن و لوبیاچشم بلبلی(16/ 685 کیلوگرم در هکتار) به ترکیب100:50 و مصرف 50 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن اختصاص یافت. اما در شرایط عدم کنترل، حداکثر عملکرد ریحان (95/ 138 کیلوگرم در هکتار) در ترکیب 100:25 و مصرف 100 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن به دست آمد. بیشترین سودمندی کشت مخلوط (LA= 1.74) به ترکیب 100:25 و مصرف 100 کیلوگرم کود نیتروژن در شرایط کنترل اختصاص یافت. محاسبه نسبت برابری زمین (LER=1.43) نشان داد که در ترکیب 100:50 و مصرف 50 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن در شرایط کنترل میزان عملکرد محصول بیشتر از تک کشتی بود. بیشترین مقدار مجموع ارزش نسبی (88/ 1 =RVT) در ترکیب کشت 100:50 و مصرف 100 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن در شرایط کنترل مشاهده شد. در مجموع حضور لوبیا چشم بلبلی به عنوان یک گیاه پوششی در کشت مخلوط و افزایش کود نیتروژن موجب همپوشانی سریع تر گونه های گیاهی وکاهش جمعیت و زیست توده علف هرز نسبت به تیمار ریحان خالص (بدون کنترل) شد.

    کلیدواژگان: ترکیب کشت، تراکم، مجموع ارزش نسبی، نسبت برابری جزئی زمین، سودمندی
  • عباس فروغی صفحات 19-41
    به منظور ارزیابی اثرات فاصله ردیف و تراکم توق روی ارتفاع، شاخص سطح برگ و تجمع ماده خشک دو رقم کنجد آزمایشی در سال 1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. فاکتورها شامل تراکم توق در 5 سطح (صفر، 2، 4، 6 و 8 بوته در متر مربع)،2 رقم کنجد (اولتان، یکتا) و 3 فاصله ردیف کاشت کنجد (35، 45 و 55 سانتی متر) بود. نتایج نشان داد که اثر تراکم توق و رقم روی ارتفاع کنجد معنی دار بود، اما فاصله ردیف تاثیر معنی داری روی ارتفاع کنجد نداشت. رقم اولتان در رقابت با توق شاخص سطح برگ و زیست توده بیشتری در مقایسه با رقم یکتا داشت. با افزایش تراکم توق در هر 3 فاصله ردیف کنجد، سطح برگ هر لایه کاهش یافت. توزیع سطح برگ در کانوپی کنجد به شکل سهمی و متقارن بوده و بیشترین میزان سطح برگ در لایه میانی قرار داشت، ولی توزیع سطح برگ در توق به صورت نامتقارن بوده و بیشترین میزان سطح برگ در لایه های بالایی کانوپی قرار گرفته بود که این امر از جمله عوامل برتری توق در رقابت با کنجد محسوب می شود.
    کلیدواژگان: تراکم علف هرز، رقابت، زیست توده، شاخص سطح برگ
  • الیاس سلطانی، افشین سلطانی، نادر محمدی، بنیامین ترابی، ابراهیم زینلی صفحات 41-62
    سابقه و هدف
    مدل QUEFTS برای بهینه سازی مدیریت کود در گیاهان زراعی استفاده می شود، ولی تاکنون در ایران از این مدل استفاده نشده است. این مدل اثرات متقابل NPK روی کارایی درونی جذب عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم را در نظر می گیرد و امکان تفکیک سطوح مختلف عملکرد هدف در شرایط مختلف کودی را می دهد. پیش از کاربرد این مدل نیاز است که پارامترهای گیاهی برای منطقه مورد مطالعه تعیین شوند. اولین مرحله از مدل نیاز به تخمین ظرفیت خاک برای تامین عناصر یا پتانسیل عرضه خاک برای عناصر NPK در هر مزرعه یا منطقه دارد. در مرحله دوم، میزان جذب واقعی یک عنصر (UN، UP و UK) براساس پتانسیل عرضه عنصر محاسبه می شود (SN، SP و SK). در مرحله سوم، دو دامنه عملکرد به دست آمده برای هر عنصر (YND، YNA، YPD، YPA، YKD، YKA) از مقادیر جدب NPK در مرحله دوم محاسبه می شود.
    مواد و روش ها
    برای این منظور دو آزمایش 1) آزمایش پیمایشی در 45 مزرعه زیرکشت گندم، 2) آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 36 ترکیب تیمار کودی صورت گرفت. قبل از انجام هر دو آزمایش از خاک مزارع نمونه گیری شد و آنالیز خاک برای تعیین مقدار عناصر موجود در خاک صورت گرفت. در این دو آزمایش عملکرد دانه و بیولوژیک، میزان جذب عناصر NPK، کارایی درونی استفاده از عناصر و حداکثر تجمع و رقیق سازی عناصر محاسبه شدند.
    یافنه ها: نتایج نشان داد که مقادیر حداکثر و حداقل کارایی درونی استفاده از نیتروژن در آزمایش اول به ترتیب حدود 48 و 25 کیلوگرم بر کیلوگرم و در آزمایش دوم 46 و 17 کیلوگرم بر کیلوگرم به دست آمد. آزمایش اول نشان داد که کارایی درونی استفاده از فسفر در مزارع کشاورزان بین 194 تا 442 کیلوگرم بر کیلوگرم تغییر داشت. همین مقادیر در آزمایش دوم بین 97 تا 264 کیلوگرم بر کیلوگرم بود. با محاسبه مقادیر کارایی درونی استفاده از پتاسیم در آزمایش اول مشاهده شد که مقادیر آن بین 32 تا 68 کیلوگرم بر کیلوگرم تغییر داشت. در آزمایش دوم بیشترین و کمترین مقادیر کارایی درونی استفاده از پتاسیم 25 و 9 کیلوگرم بر کیلوگرم بود. حداکثر رقیق سازی برای عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم به ترتیب 46، 415 و 56 (کیلو گرم دانه بر کیلو گرم عنصر جذب شده) به دست آمد. همچنین حداکثر تجمع برای عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم به ترتیب 25، 120 و 14 (کیلو گرم دانه بر کیلو گرم عنصر جذب شده) بود.
    نتیجه گیری
    در گذشته چنین تحقیقی در ایران صورت نگرفته بود و این اولین بار بود که پارامترهای مربوط به دامنه های عملکرد (حداکثر تجمع و رقیق‫سازی) برای یک گیاه زراعی در ایران و گرگان تعیین شد. این مدل نه تنها امکان تخمین نیاز کودی برای رسیدن به عملکرد هدف را می دهد بلکه ابزاری مفید برای شناسایی شرایط تغذیه ای مناسب برای رسیدن به عملکرد هدف را مهیا می سازد. کالیبراسیون مدل QUEFTS برای گندم نیاز به تعیین دو حدبالا و پایین حداکثر تجمع (a) و حداکثر رقیق سازی (d) عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم در گیاهان در رابطه به عملکرد دانه دارد.
    کلیدواژگان: جذب عناصر، کارایی درونی عناصر، عملکرد، حداکثر تجمع و رقیق سازی عناصر
  • احمد نظامی، حمیدرضا خزاعی، فرزین پورامیر، امیر حسین سعیدنژاد، حمیدرضا مهرآبادی صفحات 63-76
    چغندر قند به طور متداول در بهار کشت می شود ولی در سال های اخیر به دلیل مصرف زیاد آب توسط چغندر بهاره و مشکلات مربوط به کمبود آب، کاشت پاییزه این گیاه مورد توجه قرار گرفته است. بررسی ها همچنین نشان می دهد که کاشت پاییزه چغندر قند در مقایسه با کشت بهاره دارای مزایایی از جمله کاهش گسترش آفات و بیماری ها و استفاده مطلوب تر از تشعشع می باشد.در مقابل، در کشت پاییزه وقتی گیاه در معرض شرایط تنش سرما قرار می گیرد بسیاری از فرآیندهای حیاتی آن دچار اختلال خواهند شد. از اینرو شناسایی ارقام متحمل به سرمای چغندر قند لازم و ضروری می باشد اما به دلیل تنوع زمانی و مکانی در بروز سرما در شرایط طبیعی، ممکن است نتایج به دست آمده چندان معتبر نباشند. علاوه بر این، هزینه و مدت زمان لازم برای فرآیندهای انتخاب ژنوتیپ های مقاوم چغندر قند در شرایط طبیعی بیشتر از شرایط کنترل شده خواهد بود. در همین راستا و به منظور بررسی تحمل به تنش سرما در تعدادی از ارقام کاندید چغندر قند (جلگه، پالما، گیادا، موناتونو،SBSI1، سوپرما و (PP8 برای کشت پاییزه آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در پاییز و زمستان سال 1388 در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. در این آزمایش گیاهان تحت شرایط کنترل شده در معرض 10 دمای یخ زدگی (صفر، 2-، 4-، 6-، 8-، 10-، 12-، 14-، 16- و 18- درجه سانتیگراد) قرار گرفتند و پس از آن میزان نشت الکترولیت ها اندازه گیری شد.نتایج آزمایش نشان داد که اثرات یخ زدگیو ژنوتیپ بر میزان نشت الکترولیت ها و LT50el ارقام مورد بررسی معنی دار بود. ارقام جلگه، PP8 و سوپرما به ترتیب با 7/ 38، 5/ 38 و 7/ 37 درصد، دارای بیشترین و رقم موناتونوبا 26 درصد، دارای کمترین مقدار نشت الکترولیت ها بودند. اثر متقابل دما و ژنوتیپ بر LT50el از نظر آماری معنی دار بود. به طوری که بیشترین و کمترین LT50el را به ترتیب ارقام موناتونووپالمابا LT50el های معادل 1/ 11- و 6/ 9- درجه سانتیگراد، دارا بودند. بر اساس نتایج حاصل از همبستگی بین درصد نشت الکترولیت ها و LT50el ارقام چغندر قند، ارقام مورد مطالعه به دو گروه متحمل (موناتونو، گیادا و پالما) و حساس (جلگه، PP8،SBSI1و سوپرما) تقسیم شدند. در بین ارقام متحمل همبستگی بالا و مثبتی (***98/ 0= r) بین درصد نشت الکترولیت ها و LT50el مشاهده شد این درحالی بود که همبستگی بین درصد نشت الکترولیت ها و LT50el در بین ارقام حساس پایین و غیر معنی دار (64/ 0= r) بود. از آنجایی که تنش سرما عامل محدود کننده کشت پاییزه چغندر قند در مناطق معتدله می باشد، بنابراین شناسایی و انتخاب ژنوتیپ هایی که بتوانند تحت این شرایط تحمل مناسبی به سرما نشان دهند در اولویت قرار دارد. بعلاوه، از آنجایی که نشت الکترولیت ها و LT50el در آزمایشات مختلف، همبستگی بالایی با تحمل به سرمای گیاهان نشان داده اند، به نظر می رسد که بتوان از این صفت در ارزیابی و انتخاب ژنوتیپ های متحمل به سرما و مناسب برای کاشت پاییزه چغندر قند در کشور استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تحمل به سرما، غشای سیتوپلاسمی، LT50el
  • سارا فرخ زاده، حسین شاهسوند حسنی، قاسم محمدی نژاد صفحات 77-94
    غله جدید تریتی پایرم اولیه آمفی پلوئیدی مصنوعی و حاصل تلاقی ارقام زراعی گندم دورم AABB) Triticum durum، 2n=4x=28،) و گونه وحشی علف شور ساحل (Thinopyrum bessarabicum، 2n=2x=14، EbEb) می باشد. در این پژوهش اثر متقابل ژنوتیپ و محیط حاوی تغییر در جهت و مقدار برای عملکرد دانه 17 ژنوتیپ متشکل از هشت لاین اولیه و ترکیبی اولیه گندم جدید تریتی پایرم، پنج لاین تریتیکاله و چهار رقم گندم نان ایرانی با طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی سال های زراعی 81، 85 و 89 در هفت محیط در سه منطقه کرمان، سیرجان و نی ریز، بر اساس روش مور صورت گرفت. نتایج تجزیه واریانس مرکب برای عملکرد دانه حاکی از وجود تفاوت های معنی دار بین محیط ها و اثر متقابل ژنوتیپ در محیط بود. بر اساس معیار مور بیشترین درصد تغییرات در رتبه، مربوط به دو رقم گندم (امید و الوند) و کمترین مقدار به دو لاین ترکیبی اولیه تریتی پایرم {(St/b)(Cr/b)-4 and (Ka/b)(Cr/b)-6)} اختصاص داشت بنابراین لاین تریتی پایرم St/b)(Cr/b)-4) پایدارترین و رقم گندم امید ناپایدارترین ژنوتیپ شناخته شدند. بر اساس بخش تغییر در جهت مجموع مربعات اثرمتقابل (67/ 86%) لاین تریتیکالهM45 و لاین ترکیبی اولیه تریتی پایرمKa/b)(Cr/b)-5) پایدارترین ژنوتیپ ها با عملکرد بالا بودند بنابراین اولا می توان با انجام آزمایش های تکمیلی به زارعی به ترتیب جهت معرفی یک لاین جدید زراعی تریتیکاله برای تولید دانه و یک لاین مرتعی تریتی پایرم ترکیبی اولیه برای تولید علوفه اقدام نمود و ثانیا می توان از این لاین تریتی پایرم در برنامه اصلاح گندم نان مقاوم به شوری در ایران استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اثر متقابل ژنوتیپ در محیط، تریتی پایرم اولیه، تریتیکاله، گندم نان و روش مور
  • آرزو مولودی، علی عبادی، سدابه جهانبخش صفحات 95-114
    با توجه به نقش خشکی به عنوان مهمترین عامل محدود کننده محیطی برای محصولات کشاورزی و استفاده از نیتروژن به عنوان پر مصرف ترین عنصر غذایی در نظام زراعی، در این مطالعه به بررسی اثر مصرف نیتروژن بر روی برخی شاخص های تحمل تنش شامل تغییرات میزان کلروفیل کل، پروتئین کل، سطح برگ، فسفر و فعالیت آنزیم پراکسیداز تحت تنش کم آبی در جو بهاره پرداخته شد. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1391 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی اجرا شد. تنش کم آبی در سه سطح35% (تنش شدید)، 60% (تنش متوسط) و 85% (شاهد) ظرفیت مزرعه ای با روش وزنی (تیمار های تنش کم آبی یک هفته بعد از مصرف اولین نوبت کود اعمال گردید) و نیتروژن به شکل اوره در سه سطح 40، 80 و 120 کیلو گرم در هکتار (با احتساب دو ملیون کیلوگرم وزن هر هکتار در خاک) بر روی ژنوتیپ EBYTW-11 جو بهاره اعمال گردید. نتایج نشان داد که با افزایش تنش کم آبی و تسریع پیری برگ ها میزان کلروفیل کل، پروتئین کل، فسفر، سطح برگ و عملکرد دانه کاهش پیدا کرد، در صورتی که میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز افزایش یافت. تنش شدید (35% ظرفیت زراعی) نسبت به تنش ملایم (60% ظرفیت زراعی) و شاهد (85% ظرفیت زراعی) بیشترین تاثیر را بر این شاخص ها نشان داد، به طوری که کمترین میزان صفات (بجز آنزیم پراکسیداز) در تنش شدید مشاهده شد. کاربرد نیتروژن به طور معنی داری در تمام سطوح تنش کم آبی میزان تحمل را بهبود بخشید. عملکرد دانه طی تنش شدید و مصرف 40 کیلو گرم نیتروژن در هکتار نسبت به شاهد 66% کاهش یافت. مصرف نیتروژن طی تنش، کاهش شدید تری در مقایسه با شرایط بدون تنش نشان داد، به طوری که در تنش شدید، مصرف 120 کیلو گرم نیتروژن در هکتار موجب کاهش 69% عملکرد شد. بررسی همبستگی بین صفات مورد مطالعه نشان داد که بین عملکرد دانه و سطح برگ، درصد پروتئین، کلروفیل کل و فسفر همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد و بیشترین همبستگی عملکرد به فسفرr= 0.944*)) تعلق داشت. همبستگی بین میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز و سایر صفات شامل درصد پروتئین، میزان فسفر، سطح برگ و کلروفیل کل منفی و معنی دار بود. به عبارت دیگر با کاهش میزان این صفات فعالیت آنزیم پراکسیداز در طی تنش کم آبی افزایش یافت. افزایش میزان تنش کم آبی باعث کاهش غلظت کلروفیل و سطح برگ شده و در نهایت منجر به کاهش عملکرد در گیاه می شود. یکی از آثار قابل مشاهده کاهش عملکرد در طی تنش کم آبی کاهش سطح برگ ها است. پیامد های فیزیکی و مولکولی مانند تجزیه کلروپلاست، کاهش فتوسنتز و شکستن پروتئین نیز به وقوع می پیوندد.
    کلیدواژگان: پیری برگ، تنش کم آبی، پراکسیداز، عملکرد دانه، جو بهاره
  • سلیم فرزانه، بهنام کامکار، فرشید قادری فر، lمحمدعلی چگینی صفحات 115-138
    سابقه و هدف
    بوته های بذری چغندرقند حدود پنج تا شش هفته پس از تشکیل ساقه های بذری، گل دهی خود را آغاز کرده و در مدت دو هفته، این مرحله از رشد گیاه تکمیل می شود. همبستگی منفی بین میزان دمای دریافتی از گلدهی کامل بوته تا رسیدن بذر و دوره رشد زایشی با عملکرد دانه نشان می دهد که طولانی شدن دوره رشد، به کاهش عملکرد بذر منجر خواهد شد. با تعویق مراحل فنولوژیکی رشد بوته های بذری چغندرقند، احتمال همزمانی دوره رشد زایشی بوته ها با شرایط نامساعد محیطی افزایش می یابد که کاهش عملکرد را بدنبال دارد. برای افزایش عملکرد بذر مورد استفاده، ضروری است تحقیقات لازم در مورد مسائل مربوط به تولید بذر از قبیل اصلاح و مدیریت مزرعه در تولید بذر چغندرقند نسبت به نوع رقم صورت گیرد. در این خصوص تحقیقات کمی در کشور انجام شده است. بنابراین این تحقیق با هدف بررسی زمان وقوع مراحل فنولوژیک و ویژگی های مورفولوژیک و تاثیر آن بر ویژگی های کمی و کیفی بذر در هیبریدهای منوژرم چغندرقند انجام شد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل پنج پایه مادری دیپلوئید سینگل کراس شامل 436×7112، SB36×7112، 231×261، SB37×28874 و 419×SB36 بودند. هر کرت آزمایشی شامل هشت خط کاشت بود، به طوریکه دو ردیف کناری به والد پدری و شش ردیف وسطی به والدین نرعقیم اختصاص یافته بود. برای محاسبه صفات فنولوژیک شامل مولفه های سبزشدن، ساقه روی و گلدهی، طی بازدیدهای روزانه در زمان های مشخص یادداشت برداری شدند. برای اندازه گیری صفات ریخت شناسی بوته، پنج بوته از هر کرت به طور تصادفی انتخاب و در آزمایشگاه ارزیابی گردید.
    یافته ها
    نتایج آزمایش نشان داد که بین پایه های مختلف مادری از نظر صفات فنولوژیک، صفات مورفولوژیک بوته و صفات کمی و کیفی بذر اختلاف آماری وجود دارد. مقایسه میانگین صفات نشان داد که بیشترین تعداد شاخه اصلی و فرعی، وزن خشک شاخه، وزن خشک بذر و وزن خشک کل در پایه های مادری 7112×SB36 و SB37×28874حاصل شد و پایه مادری 261×231 از کمترین تعداد شاخه اصلی و فرعی، وزن خشک شاخه، وزن خشک بذر و وزن خشک کل برخوردار بود. بیشترین عملکرد خام بذر از پایه های مادری 7112×SB36 و SB37×28874 بدست آمد و کمترین مقدار عملکرد بذر در بوته به 261×231 اختصاص یافت. بین مولفه های ساقه روی و گل دهی با عملکرد و همچنین بین تعداد شاخه های اصلی و فرعی، وزن خشک شاخه و وزن خشک کل بوته با عملکرد بذر خام همبستگی مثبت و بین ارتفاع بوته با کمیت و کیفیت بذر همبستگی منفی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    باتوجه به اینکه بین تعداد شاخه های اصلی و فرعی، وزن خشک شاخه و وزن خشک کل بوته با عملکرد بذر خام همبستگی مثبت و بین ارتفاع بوته با کمیت و کیفیت بذر همبستگی منفی وجود داشت. بنابراین جا دارد، موسسهء چغندرقند ارقام را قبل از معرفی، ارزیابی کرده و بر اساس ویژگی های مورفولوژیکی رقم توصیه های لازم را در زمینه آرایش کاشت و هرس بوته اعلام نمایند. این در حالیست که در ایران (اردبیل)، جهت تولید بذر چغندرقند اغلب عملیات کاشت ریشه چه را بدون توجه به خصوصیات مورفولوژیکی رقم مورد کاشت، با آرایش 50 ×70 انجام می دهند و تراکم کاشت و هرس بوته هیچ وقت در تولید بذر تجارتی در ایران مورد توجه قرار نگرفته است.
    کلیدواژگان: بذر چغندرقند، مراحل فنولوژیک، صفات ریخت شناسی، صفات کمی و کیفی بذر
  • رضا صدرآبادی حقیقی، مهدی قوی صفحات 139-158
    به منظوربررسی اثرمحلول پاشی کودهای بیولوژیک، محرک زیستی و شیمیایی برروی خصوصیات رشدی، بنه و عملکرد زعفران زراعی آزمایشی در سال زراعی 1390-1389 در مزرعه زعفران سه ساله واقع در شهرستان درگز به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. عامل اول در پنج سطح شامل چهار نوع کود محرک زیستی بیوآمینوپالیس، محرک زیستی آمینول فورته، بیولوژیک نیتروکسین، شیمیایی دلفارد 15 و شاهد (عدم اعمال تیمار کودی) و عامل دوم در دو سطح شامل یک و دو نوبت محلول پاشی باغلظت 7 درهزار از هر یک از تیمارهای کودی بود. نتایج نشان دهنده برتری معنی دار تیمار کود آمینول فورته نسبت به سایر کودها در صفات طول برگ، وزن تر و خشک برگ، وزن خشک بنه، تعداد بنه، تعداد بنه های دارای وزن کمتر و مساوی یا بیشتر از 8 گرم، وزن گل تازه، تعداد گل، وزن تر و خشک کلاله و خامه در متر مربع بود. در صفات تعداد گل، وزن تر و خشک کلاله و خامه تیمارهای کودی بیوآمینوپالیس و آمینول فورته تفاوت معنی داری نداشتند. دو بار محلول پاشی تنها باعث کاهش تعداد بنه با وزن کمتر از 8 گرم در واحد سطح شد. اثر متقابل سطوح محلول پاشی و تیمارهای کودی بر روی صفات اندازه گیری شده اثر معنی داری نداشت. براساس نتایج این آزمایش استفاده ازمحلول پاشی آمینول فورته برای یک بار توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آمینول فورته، بنه، بیوآمینوپالیس، دلفارد15، نیتروکسین
  • نیلوفر نصرالهی، حسین کاظمی، بهنام کامکار صفحات 159-182
    در این تحقیق به منظور استعدادسنجی اراضی کشاورزی شهرستان آق قلا (استان گلستان) جهت تولید جو دیم، از رهیافت سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شد. بدین منظور لایه های محیطی منطقه مورد مطالعه، جمع آوری و نقشه های موضوعی مورد نیاز تهیه شد، که شامل 17 نقشه از جمله نقشه شیب، ارتفاع از سطح دریا، بارش سالانه، دمای بیشینه، دمای کمینه، دمای متوسط و برخی عناصر پر مصرف و کم مصرف خاک بود. جهت استخراج اوزان متغیر های محیطی از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) کمک گرفته شد. سپس لایه های رقومی عوامل محیطی در محیط GIS با اختصاص وزن AHPروی هم گذاری و تلفیق شدند. در ادامه انطباق لایه ی نهایی با نیازهای بوم-شناختی گیاه مورد نظر صورت گرفت و در چهار طبقه بسیارمستعد، مستعد، نیمه مستعد و نامستعد برای کشت جو دیم پهنه-بندی شد. نتایج نشان داد که به ترتیب 5 /27 و 1/ 32 درصد اراضی کشاورزی این شهرستان برای کشت جو بسیارمستعد و مستعد هستند. مقدار بارش در این پهنه ها حدود 400 میلی متر و بیشتر از آن بود و همچنین از نظر حاصلخیزی خاک در سطح مطلوبی قرار داشتند. پهنه های مستعد بیشتر در قسمت جنوبی شهرستان مشاهده شدند. اراضی نیمه مستعد و غیر مستعد نیز از مرکز تا شمال محدوده زراعی شهرستان قرار گرفتند. از دلایل عدم تطبیق این اراضی با نیازهای محیطی مورد نیاز گیاه جو، میزان اندک بارش و نامناسب بودن برخی متغیر های خاک مانند pH و شوری بالا، بافت نامناسب، پتاسیم و کلسیم بالا، فسفر، آهن، و ماده آلی پایین و نیز جهات شیب نامناسب می باشد.
    کلیدواژگان: تناسب اراضی، جو دیم، سامانه ی اطلاعات جغرافیایی (GIS)، آق قلا، استان گلستان
  • محمدرضا عسکرنژاد، غلامرضا زارعی، عباس زارع زاده صفحات 183-198
    سابقه و هدف
    خردل سیاه (Brassica nigra) گیاهی یکساله از تیره شب بو است. این گیاه در طب سنتی مصارف متنوعی داشته و جهت تسکین دردهای عصبی و روماتیسمی استفاده می شود. رشد و نمو و تولید محصول گیاهان دارویی مانند سایر گیاهان متاثر از عوامل ژنتیکی و زراعی می باشد انتخاب مناسب ترین تاریخ کاشت و مطلوب ترین تراکم بوته از عوامل مهم موفقیت در زراعت هر گیاهی به شمار می رود. برای هر محصول تاریخ کاشت مطلوبی وجود داشته که به تاخیر افتادن آن معمولا موجب کاهش عملکرد می شود. متخصصین زراعت بر این عقیده اند که تراکم مطلوب بوته های سالم در سطح مزرعه پایه و اساس یک سیستم زراعی محسوب می شود. در تراکم مطلوب بوته تمامی عوامل محیطی (آب، هوا، نور و خاک) مورد استفاده کامل قرار گرفته و در عین حال رقابت های بین بوته ای و درون بوته ای به حداقل می رسد.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و تراکم بر عملکرد گیاه دارویی خردل سیاه، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در استان یزد، شهرستان ابرکوه، روستای فراغه، مزرعه علی آباد، ارتفاع از سطح دریا در این منطقه 1700 متر می باشد و در سال زراعی 91-1390 به اجرا گذاشته شد، تیمارهای آزمایش شامل تاریخ های مختلف کشت در سه سطح (10، 30 بهمن و 20 اسفند) به عنوان فاکتور اول و تراکم کشت در سه سطح (33، 50 و 100 بوته در هر متر مربع) به عنوان فاکتور دوم بودند. صفات اندازه گیری شده شامل محتوای نسبی آب گیاه، پتانسیل آب برگ، ارتفاع بوته ها، تعداد شاخه فرعی در هر بوته، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، درصد و عملکرد روغن بود. برای بدست آوردن پتانسیل آب برگ، از محلول هایی با پتانسیل 5-، 10- و 15- بار، تهیه شده از ساکارز استفاده شد و داده های حاصل توسط نرم افزار MSTATC و SAS 9.2 تجزیه و تحلیل شد و همچنین مقایسه میانگین ها از طریق آزمون LSD مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج آزمایش نشان داد، که تاریخ کاشت اثر معنی داری بر صفات محتوای نسبی آب گیاه، ارتفاع بوته ها، تعداد شاخه فرعی در هر بوته، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و عملکرد روغن خردل سیاه گذاشت. تاریخ کاشت 10 بهمن با عملکرد دانه 2/1474 کیلوگرم در هکتار، عملکرد روغن 34/359 کیلوگرم در هکتار و عملکرد بیولوژیک 8190 کیلوگرم در هکتار بهترین تاریخ کاشت بود. اثر تراکم در عملکرد و اجزای عملکرد اختلاف معنی داری نداشت و تنها بر صفت تعداد خورجین در بوته دارای اختلاف معنی داری بود، اثر متقابل تراکم و تاریخ کاشت بر صفات تعداد خورجین در بوته و تعداد دانه در خورجین خردل سیاه اختلاف معنی داری داشت. اثر تراکم بر عملکرد دانه معنی دار نبود. عملکرد دانه در تراکم بالا به دلیل کاهش تعداد شاخه فرعی و کاهش تعداد خورجین در بوته، کاهش یافته و با تراکم های دیگر فاقد اختلاف معنی دار است و اثر تاریخ کاشت و تراکم بر درصد روغن معنی دار نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که تاریخ کاشت بر عملکرد خردل سیاه اثر قوی و تراکم های انتخاب شده اثر ضعیفی دارد و در تاریخ کاشت مناسب بوته هایی بوجود می آیند که دارای رشد رویشی مناسب بوده و در نهایت عملکرد بهتری دارند. به طور کلی با توجه به نتایج مقایسه میانگین اثر متقابل تراکم و تاریخ کاشت بر صفات عملکرد دانه و عملکرد روغن، تاریخ کاشت 10 بهمن و تراکم 100 بوته در مترمربع در شهرستان ابرکوه و مناطق مشابه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، تاریخ کاشت، تراکم، خردل سیاه، عملکرد دانه
  • بهروز اسماعیل پور، سرور خرم دل، افسانه امین غفوری صفحات 199-224
    ارزیابی چرخه حیات (LCA) ابزاری مناسب برای تجزیه و تحلیل فرآیند تولید در بوم نظام های کشاورزی است که بر اساس دو مولفه مصرف نهاده ها و انتشار آلاینده ها به محیط زیست تعیین می شود. این مطالعه با هدف محاسبه LCA برای بوم نظام های تولید سیب زمینی بر اساس میزان مصرف کود نیتروژن اجرا شد. میانگین عملکرد غده و میزان مصرف نهاده ها طی سال های 92-1378 به ازای یک هکتار تعیین شد و LCA در چهار گام تعریف اهداف و حوزه عمل مطالعه، ممیزی چرخه حیات، ارزیابی تاثیر چرخه حیات و تلفیق و تفسیر نتایج محاسبه گردید. گروه های تاثیر مورد مطالعه شامل اسیدی شدن، اوتریفیکاسیون و گرمایش جهانی بودند. واحد کارکردی معادل یک تن غده در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که بالاترین پتانسیل اوتریفیکاسیون در محیط های خشکی و آبی مربوط به سطح کودی بیش از 400 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به ترتیب برابر با 72/ 0 واحد معادل NOx به ازای یک تن غده و 80/ 1 واحد معادل PO4 به ازای یک تن غده بود. بالاترین انتشار CO2 در گروه تاثیر گرمایش جهانی با 87/ 948 واحد معادل CO2 به ازای یک تن غده برای سطح کودی 400-350 کیلوگرم نیتروژن در هکتار محاسبه گردید. بالاترین شاخص زیست محیطی مربوط به سطح کودی بیش از 400 کیلوگرم نیتروژن در هکتار با 37/ 0 EcoX به ازای یک تن غده بود. بالاترین مقادیر گروه های تاثیر شامل اوتریفیکاسیون در محیط های آبی و خشکی و اسیدی شدن برای سطح کودی بیش از 400 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به ترتیب با 29/ 0، 015/ 0 و 012/ 0 EcoX به ازای یک تن غده محاسبه شد.
    کلیدواژگان: اوتریفیکاسیون، انتشار آلاینده ها، شاخص زیست محیطی، محیط زیست
|
  • Hemmatollah Pirdashti Pages 1-18

    To investigate the effects of intercropping of basil (Ocimum basiilicum L.) and cowpea (Vigna unguiculata L.), different levels of nitrogen fertilizers on basil and cowpea yield, an experiment was carried out during 2010 and 2011. Experimental factor were included weed treatment (weeding and unweeding), three levels of nitrogen fertilizer (0, 50 and 100 kg ha-1), different planting ratio, (P1: sole cropping of cowpea, P2: 100% cowpea+ 25% basil, P3: 100% cowpea+ 50 % basil, P4: 100% cowpea+ 25% basil, P5: sole cropping of basil). Results showed that the maximum yield of basil (430.37 kg ha-1) and cowpea (685.16 kg ha-1) recorded in 100 and 50 mixture with using of 100 and 50 kg ha-1 nitrogen fertilizer in weed control condition, respectively. In unweeding conditions, however, the maximum yield of basil (138.95 kg ha-1) was obtained in both 100 and 25 planting ratio plus 100 kg ha-1 nitrogen fertilizer. Also the highest intercropping advantage (LA= 1.74) belonged to 100 and 25 planting ratio along with 100 kg ha-1 nitrogen fertilizer and weeding. Land equivalent ratio (LER=1.43) in 100 and 50 mixture with 50 kg ha-1 nitrogen fertilizer and weeding was more than sole cropping. Also the highest relative value total (RVT= 1.88) was observed in 100 and 50 planting ratio plus 100 kg ha-1 nitrogen with weeding condition. In conclusion, cultivation of cowpea as a cover crop in basil/cowpea intercropping system could and improve nitrogen status and suppressed weed population and biomass as compared to basil sole cropping.

    Keywords: Intercropping, density, Relative Value Total, Land Equivalent Ratio, Advantage
  • Pages 19-41
    In order to investigate the effect of crop row spacing and cocklebur (Xanthium strumarium) densities on height, leaf area index and total dry matter of two sesame cultivars, a Field experiment was conducted in 2009-2010 growing season at Research Farm of University of Agricultural Sciences and Natural Resources of Gorgan, Iran. The experiment was established as factorial arrangement using a randomized complete block design with three replications. The factors included different densities of cocklebur (0, 2, 4, 6 and 8 plant m-2) and two cultivars of sesame (Oltan, Yekta) and three sesame row spacings (35, 45 and 55 cm). The results showed significant effect of cocklebur density and sesame cultivar on height of crop but the effect of row spacing was not significant. Under competition Oltan had more LAI and biomass in comparison with Yekta cultivar. Based on the results leaf area distribution in the canopy, leaf area of sesame in each layer redused with increasing the cocklebur density in all sesame row spacings. Distribution of leaf in sesame is symmetrical parabolic shape and the maximum leaf area was located in the middle layer, but leaf area distribution in the canopy of cocklebur was asymmetric and the most LAI was distributed in the upper layers of canopy resulting in advantage of the weed in competition with sesame.
    Keywords: Biomass, Competition, Leaf area index, Weed density
  • Pages 41-62
    Background And Objectives
    The QUEFTS model is using for optimizing fertilizer managements in crops, but it has not been used in Iran yet. QUEFTS accounts for interactions among NPK affecting the IE of N, P and K and allows differentiation according to different yield levels targeted. It is necessary to determine crops parameters before application the model in the studying area. The first step of the QUEFTS model requires the estimation of the soil-supplying capacity or potential indigenous supplies of N, P and K for a given site or field. In step 2, the actual uptake of a nutrient (UN, UP, UK) is calculated as a function of the potential supply of that nutrient (SN, SP, SK). In step 3, two yield estimates are obtained for each nutrient (YND, YNA, YPD, YPA, YKD, YKA) from the UN, UP and UK estimated in step 2.
    Materials And Methods
    In order to, two experiments were conducted. The first one was a survey experiment in the 45 wheat production fields. The latter was an experiment based on completely randomized design with 36 fertilizer treatments. Before the experiments, soil samples were obtained from the farms and analysis were conducted to determine the nutrients. Grain and biological yields, NPK uptake, internal use efficiency and maximum nutrient accumulation and dilution were obtained from these two experiments.
    Results
    Results indicated that maximum and minimum internal use efficiency of N were 48 and 25 Kg/Kg in the first Experiment and 46 and 17 Kg/Kg in the second experiment. Maximum and minimum internal use efficiency of P changed from 194 to 442 Kg/Kg in the studying fields in the first experiment. The same results were 97 to 264 Kg/Kg in the second experiment. Results showed that maximum and minimum internal use efficiency of K ranged from 32 to 68 Kg/Kg in the first experiment. The same results for the second experiment were from 9 to 25 Kg/Kg. Maximum nutrient dilution for NPK were obtained 46, 415, and 56 (Kg grain/Kg nutrient uptake). Maximum nutrient accumulation for NPK were 14, 120, and 14 (Kg grain/Kg nutrient uptake).
    Conclusion
    There was no report on maximum nutrient dilution and accumulation of NPK for a crop in Gorgan or Iran. The presented approach using QUEFTS allows not only the estimation of nutrient requirements to achieve a certain yield target, it also provides a useful tool for identifying nutritionally optimal yield targets. The calibration of the QUEFTS model for wheat required the estimation of the slopes of two borderlines describing the maximum accumulation (a) and dilution (d) of N, P and K in the plant in relation to grain yield.
    Keywords: nutrient uptake, internal use efficiency, Maximum, minimum internal use efficiency
  • Farzin Pouramir, Amir Hossein Saeidnejad, Hamid Reza Mehrabadi Pages 63-76
    In general, spring cultivation of sugar beet is Prevalent, but nowadays because of water sources limitation and also plants low water use efficiency in this time of cultivation, autumn cultivation is growing up. Several assessments also have showed that in compare with spring cultivation, autumn cultivation of sugar beet has other benefits including reducing the likelihood of plant disease and pests outbreaks as well as high radiation use efficiency and also other resources use efficiency. In contrast,in autumn cultivation several vital processes will be disturbed when sugar beet plantsare exposed to chilling stress condition. Thus, it’s necessary to identify chilling tolerance of sugar beet genotypes for this purpose, but because of temporal and spatial variation in chilling stress occurrences in natural environmental condition, it might be lead to uncertain results. As well as, selection processes of sugar beet chilling tolerance genotypes in the natural conditions will take long time and more cost than controlled conditions. In order to evaluation ofchilling tolerance in number of sugar beet (Beta vulgaris L.) genotypes (Jolge,Palma,Giada, Monatunno, SBSI1, Super Ma and PP8) that were candidate for autumn cultivation, an experiment was performed in 2009 in the Faculty of Agriculture Ferdowsi University of Mashhad as a factorial experiment in completely randomized design with three replications. In this study, sugar beet genotypes were exposed to 10 freezing temperatures (including 0, -2, -4, -6, -8, -10, -12, -14, -16 and -18 °C) at controlled conditions and then amount of electrolyte leakage was measured. Results showed that the effects of freezing temperature and genotype on electrolyte leakage were significant. Jolge, PP8 and Super Ma genotypes with 38.7 %, 38.5 % and 37.7 % had the highest amount of electrolyte leakage, respectively and the Monatunno genotype with 26 % had the lowest amount.Interaction effect of genotype and temperature on LT50el was significant, statistically.Monatunnogenotype with -11.1 and Palma genotype with -9.6 degree centigrade had the highest and the lowest freezing tolerance, respectively. Based on correlation between electrolyte leakage and LT50el, sugar beet genotypes separated in to two groups. Sensitive group including Jolge, PP8, Sbsi1 and Superma genotypes and resistant group including Monatunna, Giada and Palma genotypes. There was high significant correlation (r=0.98***) between electrolyte leakage and LT50el into resistant group while it was low (r=0.64) into the sensitive group.Chilling stress is one of the major limiting factors for sugar beet cultivation in regions that have moderate weather. Therefore, identify and select the genotypes that are able to resist under this conditions is the first preference. As well as, based on exist of high correlation between electrolyte leakage, LT50el and plants resistance to chilling stress in several experiments it seems that we are able to use this trait to assessment of high tolerant genotypes candidate for autumn cultivation in the Iran.
    Keywords: cold tolerance, cytoplasmic membrane, LT50el
  • Sara Farokhzadeh, Hossein Shahsavand, Hassani, Ghasem Mohammadi, Nejad Pages 77-94
    The new cereal, primary tritipyrum is a synthetic amphiploid derived from crossing between durum wheat varieties (Triticum durum, 2n=4x=28, AABB) and wild coach grass species (Thinopyrum bessarabicum, 2n=2x=14, EbEb). In this study the genotype × environment interaction effect containing change in rank and value for grain yield of seventeen genotypes including eight primary and combined primary of new wheat, tritipyrum lines, five triticale lines and four Iranian wheat varieties was evaluated in a randomized completely block design with three replication in seven environment during growing seasons of 2002, 2006 and 2011 in three locations of Iran (Kerman, Sirjan, Neyriz) based on Muir method. Combined analysis of variance for grain yield showed significant differences between environments and genotype × environment interactions. Based on Muir criterion the highest and lowest percentage of changes in rank, were belonged to two wheat cultivars (Omid and Alvand) and two primary combined tritipyrum lines}(St/b)(Cr/b)-4 and (Ka/b)(Cr/b)-6{, respectively, therefore (St/b)(Cr/b)-4 tritipyrum line was indicated as the most stable and Omid wheat cultivar were known as the most unstable genotype. On the base of change portion in rank of sum of square for interactions (86.67%), the M45 triticale line and (Ka/b)(Cr/b)-5 combined primary tritipyrum line were most stable genotypes with high yield, therefore, first, with complementary agronomical experiments may release a new grain crop of triticale and new pasture line of combined primary tritipyrum for forage., second, the combined tritipyrum line can be used in bread wheat improveing program for producing salt tolerant wheat cultivar/s in Iran.
    Keywords: Genotype × environment interaction_Primary tritipyrum_Triticale_Bread wheat_Muir method
  • Arezu Movludi Pages 95-114
    According to the drought as the most important environmental factor that limiting agricultural products and using nitrogen as the most consumed nutrition element in farming system, In this study investigates examined the effect of nitrogen on drought tolerance characteristics, including changes in total chlorophyll content, total protein content, leaf area, phosphorus and peroxidase enzyme activity under water stress on spring barley. experiment as factorial was conducted with three replications based on completely randomized design in greenhouse of the Faculty of Agriculture, University of Mohaghegh Ardabil in 2012. Water deficit imposed at three levels: 35% (Severe stress), 60% (mild stress) and 85% (control) field capacity by gravimetric method (Treatment of water deficit was applied, a week after taking the first dose of fertilizer) and three levels of nitrogen 40, 80 and 120 kg per hectare)including two million kilograms per hectare in the soil(was applied in the form of urea on EBYTW-11 spring barley genotypes. The results showed that the water stress accelerated aging of leaves and decreased the total chlorophyll content, total protein, phosphorus, leaf area and grain yield, whereas the peroxidase enzyme activity increased. Severe stress (35% of field capacity) than mild stress (60% of field capacity) and control (85% of field capacity) showed the greatest impact on these parameters, So that the lowest traits (Except for peroxidase enzyme) was observed in severe stress. Nitrogen application significantly improved plant tolerance at all levels of water stress. Grain yield was 66% decreased in severe stress and consumption of 40 kg nitrogen per hectare than control. Nitrogen application showed severe reduction during stress than the control condition, So that in the severe stress decreased 69% yield with consumption of 120 kg nitrogen per hectare. Correlation between the studied parameters showed that there was a significantly positive correlation between the grain yield and leaf area, protein, chlorophyll and phosphorus, and the highest correlation was belonged to crop yield and leaf phosphorus content (r=0.994*). Correlation was a significantly negative between the peroxidase enzyme activity and other traits include protein content, phosphorus, leaf area and total chlorophyll, In other words with reduce the amount of these traits. peroxidase enzyme activity was increased during drought stress. With increasing water stress, chlorophyll concentration and leaf area were reduced which leads to decrease the yield in plant. One of the visible effects of decline in yield is reduced of leaves area. A physical and molecular implication occurs such as analysis chloroplasts, reduction in photosynthesis and protein breakdown.
    Keywords: Grain yield, Leaf senescence, Peroxidase, Spring barley, Water stress
  • Salim Farzaneh, Behnam Kamkar, Farshid Ghaderifar, Mohammadali Chegini Pages 115-138
    Background And Objectives
    Sugar beet seed plants about five to six weeks after the formation of a seed stem, flowering started and within two weeks, this stage of plant growth will be completed. A significant negative correlation between the temperature received from flowering to seed maturity and the plant reproductive growth period with grain yield shows that the long plant reproductive growth period, will lead to a decrease in seed yield. With the postponement of phonological stages of sugar beet seed plants the possibility of synchronization of plant reproductive stage, with unfavorable conditions increases which leads to loss of yield. To increase the yield, it is necessary to do research on issues such as seed breeding and farm management reform in the production of sugar beet seed according to variety to be done. In this regard, little research has been done in Iran. Therefore, this study aimed to investigate the occurrence of phonological stages and morphological characteristics and its impact on quantitative and qualitative characteristics of hybrids monogerm sugar beet seeds were.
    Materials And Methods
    This study was conducted in Ardabil Agricultural Research Station (Alarough) in two years (2011-2012 and based on a Completely Randomized Block Design. The experimental treatments were five promising diploid cytoplasmic male sterile (CMS) lines (7112×SB36, SB37×28874, 7112×436, 419×SB36 and 261×231) of sugar beet. Each plot consists of eight lines planting and hybrid varieties were sown in strips in female: male ratio was 6: 2. Phonological characteristics, including the emergence, bolting and flowering components, during daily visit were recorded at the time specified. For the evaluation of plant morphological characteristics, before harvest, five plants of each plot were randomly selected and evaluated in the laboratory.
    Results
    The results indicated that there were significantly differences among CMS lines in respect to phonological and morphological characteristics and quantity and quality of seed. The maximum number of main branch and auxiliary branch, and plant dry weight was obtained in 7112×SB36 and SB37×28874. But, for line of 261×231, number of main branch and auxiliary branch and plant dry weight was lower than other lines, and the highest crude seed yield was observed in the 7112×SB36 and SB37×28874 and the lowest of crude seed yield was observed in 261×231. These data indicate that there is a positive correlation between phonological and morphological characteristics with the quantity and quality and negative correlation between plant heights with seed yield
    Conclusion
    Considering that there is a positive correlation between phonological and morphological characteristics with the quantity and quality and negative correlation between plant heights with seed yield. Therefore, the sugar beet institutions must, prior to the introduction of CMS lines, assess the CMS lines on the morphological characteristics and do advise in the fields planting density and pruning plant announced. While in Iran (Ardabil), for the production of sugar beet seed, planting operations often regardless of the morphological characteristics of crop varieties, with a density of 50 × 70 doing and plant density and topping of seed plants on seed production in Iran has never been considered.
    Keywords: Morphological characters, quantitative, qualitative of seed, Phenological stages, Sugar beet seed
  • Reza Sadrabadi Haghighi, Mahdi Ghavi Pages 139-158
    In order to comparison the foliar application of biological, biostimulator and chemical fertilizers on growth characteristics and yield of saffron, a factorial experiment was conducted in a completely randomized block design with four replication in 3- year field of saffron in Dargaz, Khorasan Razavi province from 2010 to 2011. The first factor had 5 levels included biostimulator fertilizer Bio-Amino-Palis, biostimulator fertilizer Aminol-Forte, biological fertilizer Nitroauxin, chemical fertilizer Dalfard-15, and control (without fertilizer treatment). The second factor had two levels included 1 and 2 times spraying with seven per thousands concentration of each fertilizers treatments. The results showed Aminol-Forte have better effect than other fertilizers on dry weight of corm, number of corm, number of corm equal/ higher or under 8 grams, fresh weight of flower, number of flowers, fresh and dry weight of stigma and style per square meter, leaf length as well as fresh and dry fresh weight of leaf. Bio-Amino-Palis and Aminol-Forte fertilizer treatments for number of flowers, fresh weight of stigma and style and dry weight of stigma, did not have significant difference. Two times foliar applications only reduced the number of corms weighing less than 8 g per unit area. Interaction of foliar applications levels and fertilizer types did not have significant effect on measured traits. On the basis of the results of this experiment, spraying of Aminol-Forte recommended in saffron fields once.
    Keywords: Aminol, Forte, Bio, Amino, Palis, Corm, Dalfard 15, Nitroauxin
  • Pages 159-182
    In this research, geographical information system (GIS) and analytical hierarchy process (AHP) were applied to agricultural land use suitability of Aq-Qala township for barley cropping in rainfed condition. For this purpose, 17 environmental layers of the study area collected, and thematic maps such as slope, elevation, precipitation, average, minimum and maximum temperatures and some of micro and macro elements were provided. The analytical hierarchy process (AHP) was applied to determine the weight of environmental variables. The digital environmental layers overlaid and integrated in GIS media in respect to AHP weights. Then zoning of lands carried out in 4 classes (high suitable, suitable, semi-suitable and non-suitable) for dryland barley cultivation. The results showed that 27.5% and 32/1% of this area were high suitable and suitable for wheat cropping, respectively. These zones had enough rainfall (>400 mm), and high fertility. The semi-suitable and non-suitable regions were located in the central to north of Aq-Qala township. In this areas, the limitation factors were include: low precipitation, some soil variables such as: high pH and salinity, non-suitable texture classes, high potassium and calcium contents, low phosphate, iron, and organic matter) and non-suitable and slope aspects.
    Keywords: Aq, Qala, dryland Barley, geographical information system (GIS), Golestan Province, land suitability
  • Pages 183-198
    Background And Objectives
    Black mustard (Brassica nigra (L.) Koch) is an annual plant belongs Brassicaceae. It has a variety of uses in traditional medicine for rheumatic and neurological pain. Growth and development and production of medicinal plants, like other plants is influenced by genetic and environmental factors. Select the most appropriate planting date and the most favorable plant density is an important factor in the success of any plant is cultivated. There is optimal planting date for each plant that the delay is usually reduced its yield. Agronomists believe that the appropriate plant density at the farm is the foundation of a farming system. In appropriate density the plant can use all environmental factors and decreased competition between plants.
    Materials And Methods
    In order to evaluate the effects of sowing date and plant density on yield and yield components of black mustard, an experiment was conducted based on RCBD with three replications at Abarkooh (Yazd Province) during growing season (January-June) at 2012 and the height is 1700 meters above sea level in the region. Treatments were three planting dates (30/Jan, 19/Feb and 11/March/2012) and three plant densities (33, 50 and 100 plant/m2). Following traits were measured: LWP, RWC, plant height, branch/plant, fruit/plant, seed/fruit, 1000-seed weight, seed yield, biological yield, oil percent and oil yield of black mustard. For measuring LWP, had used solutions from sucrose (-5, -10 and -15 bar). Data analyzed by MSTATC and SAS 9.2 and then means compared with LSD.
    Results
    Results showed there is significant difference between planting dates on RWC, plant height, branch/plant, fruit/plant, seed/fruit, 1000-seed weight, seed yield and biological yield. 30/Jan is the best date with 1474.2 kg/ha (seed yield), 359.34 kg/ha (oil yield) and 8190 kg/ha (biological yield). There is no significant difference among plant densities on biological yield, seed yield and oil yield traits. The interaction effect of planting date and density on the number of silique/plant and the number of seed/silique were significantly different. The effect of plant density on seed yield did not have significant difference. In high density seed yield decreased because of decreasing of branch and silique/plant. There’s no significant difference between plant densities and sowing dates on oil percent.
    Conclusion
    Results showed that planting dates have strong effect and selected densities have poor effect on yield, in appropriate planting date arise plants with good vegetative growth and ultimately yield well. In general, according to the results of mean comparison of interaction effects of density and planting date on seed yield and oil yield, 30/Jan and 100 plant/m2 in the Abarkooh and similar areas is recommended.
    Keywords: Black mustard, planting date, plant density, seed yield, yield components
  • Pages 199-224
    Life Cycle Assessment (LCA) had proven to be an appropriate assessment tool for analysis of agri-food products by identifying, quantifying and evaluating the resources consumed and emissions released into the environment. This study was performed for evaluation the environmental impacts of potato agroecosystems based on nitrogen levels by using LCA methodology. Tuber yield mean during 1999-2013 and consumed inputs as one hectare were determined and LCA at four steps including goal definition and scoping, inventory analysis, life cycle impact assessment and integration & interpretation were calculated. Impact categories were acidification, eutrophication and global warming. Functional unit was considered as one tonne tuber. The results revealed that the maximum aquatic and terrestrial eutrophication potentials were computed for >400 kg N ha-1 with 0.72 PO4 equiv./t tuber and 1.80 NOx equiv./t tuber, respectively. The highest global warming potential was calculated 948.87 CO2 equiv./t tuber for 350-400 kg N ha-1. The maximum Eco-Index were computed for >400 kg N ha-1 with 0.37 Eco-x per one tonne tuber. The highest values for impact categories such as aquatic eutrophication, terrestrial eutrophication and acidification were calculated for >400 kg N ha-1 with 0.29, 0.015 and 0.012 Eco-x per one tonne tuber, respectively.
    Keywords: Eutrophication, Emission of pollutants, Environmental index, Environment