فهرست مطالب

تولید گیاهان زراعی - سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1397)

مجله تولید گیاهان زراعی
سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1397)

  • 160 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1397/08/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • منصور سالکی، اصغر رحیمی *، بنیامین ترابی، عبدالرضا اخگر، امیر دادرسی صفحات 1-14
    سابقه و هدف
    ارزن یکی از غلات سنتی در نواحی خشک و نیمه خشک مناطق گرمسیری محسوب می شود که از تحمل بالایی نسبت به تنش خشکی و شوری برخوردار است. شوری یکی از مهمترین تنش‎های غیر زنده است، کاهش اثرات محدود کننده تنش شوری، تاثیر مثبتی بر تولید محصولات کشاورزی دارد. مواد هیومیکی به عنوان مهم ترین و پایدارترین بخش ماده آلی به طور مستقیم روی رها سازی عناصر غذایی، ظرفیت تبادل کاتیونی، آزاد سازی فسفر و مهار فلزات سنگین و سمی نقش اساسی دارند ورمی کمپوست نوعی کمپوست تولید شده به کمک کرم های خاکی است که در نتیجه تغییر و تحول و هضم بازمانده های آلی، ضمن عبور از دستگاه گوارشی این جانوران بوجود می آید هدف از اجرای این تحقیق عبارتند از مقایسه تاثیر کود هیومیک گرانوله و ورمی کمپوست در افزایش عملکرد ارزن پروسو در شرایط شوری و بررسی تاثیرکاربرد کود اسید هیومیک گرانوله و ورمی کمپوست در کاهش اثرات شوری خاک بود.
    مواد و
    روش
    به منظور بررسی اثر کاربرد کود های آلی از قبیل کودهای هیومیکی و ورمی کمپوست در بهبود شرایط خاک و اصلاح خاک های شور و همچنین کاهش یا حذف تدیجی مصرف کود های شیمیایی، آزمایش گلدانی در شهر یزد صورت گرفت. این آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی و در 4 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل فاکتور اول شامل شوری با دو سطح (1 و 10دسی زیمنس بر متر)، فاکتور دوم شامل سه سطح (صفر، 2 و 4 درصد وزنی)کود اسید هیومیک و فاکتور سوم شامل سه سطح (صفر، 5 و 10 درصد وزنی) کود ورمی کمپوست بودند که بر روی گیاه ارزن پرسو اعمال گردید
    یافته ها
    نتایج نشان داد وزن خشک بوته تحت تاثیر درصد اسید هیومیک و ورمی کمپوست قرار گرفت. بر طبق نتایج بدست آمده کلروفیل تنها تحت تاثیر اسید هیومیک قرار گرفت و سطح برگ تنها تحت تاثیر ورمی کمپوست قرار گرفت. در این آزمایش اثرات متقابل ارتفاع بوته، عملکرد دانه، با ورمی کمپوست، شوری و اسید هیومیک معنی دار شد. طبق نتایج بدست آمده مصرف ورمی کمپوست باعث افزایش وزن خشک بوته شد و بیشترین وزن خشک بوته با مصرف 2 درصد اسید هیومیک بدست آمد. بنابراین به نظر میرسد با کاربرد کودهای آلی میتوان اثرات سوء ناشی از تنش شوری را تعدیل نموده و گیاهان نسبتا مقاوم به شوری را بدون کاهش معنی دار عملکرد کشت نمود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق، اسید هیومیک و ورمی کمپوست باعث افزایش برخی از ویژگی های رشدی در ارزن شد. اثر متقابل اسید هیومیک و ورمی کمپوست برعدد اسپد، وزن خشک بوته و عملکرد دانه، اثر معنی دار داشت. همچنین با اعمال تیمار شوری کمترین میزان عملکرد دانه بدست آمد که این امر تاثیر منفی شوری را بر گیاه نشان میدهد. هم زمان با کاربرد تیمار شوری در داخل خاک یون سدیم، فاز تبادلی برخی از کاتیون ها را اشغال کرده و غلظت آنها را در محلول خاک افزایش داد! که منجر به دسترسی آسان تر و جذب بیشتر آنها توسط گیاه گردید. بنابراین می توان از کودهای بیولوژیک به منظور کاهش اثرات ناشی از تنش شوری استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ارزن پرسو، اسید هیومیک، تنش شوری، ورمی کمپوست
  • محسن شکرگزار دارابی* ، افشین سلطانی، ابراهیم زینلی صفحات 15-28
    سابقه و هدف
    یکی از مشکلات اساسی تولید گیاهان زراعی در کشور ما اختلاف بین عملکرد واقعی کشاورزان و عملکرد قابل حصول (خلاء عملکرد) می باشد. بنابراین شناسایی عوامل محدود کننده عملکرد و خلا عملکرد بسیار حایز اهمیت است. تخمین میزان خلا عملکرد و تعیین عوامل به وجود آورنده‎ی آن مستلزم به کارگیری روش‎های مناسب می‎باشد. آنالیز خط مرزی یک روش آماری است که به کمک آن می‎توان واکنش عملکرد به یک عامل محیطی یا مدیریتی را در شرایطی که سایر عوامل نیز متغیر هستند و ثابت نشده‎اند، کمی نمود. در واقع روش آنالیز خط مرزی پاسخ عملکرد به عامل مورد نظر را در شرایطی که سایر عوامل مناسب باشند، مشخص می‎کند و به منظور تعیین عوامل و متغیرهای تاثیر گذار بر کاهش عملکرد انجام می شود
    مواد و روش ها
    این پژوهش، به منظور بررسی خلاء عملکرد پنبه و در روستاهای شهرستان های علی آباد کتول و آق قلا از استان گلستان در سال های 93 و 94 انجام شد. جامعه آماری، کشاورزان پنبه کار این دو شهرستان بود و 100 کشاورز به صورت تصادفی در طی این دو سال انتخاب شد و عوامل مدیریتی مورد بررسی شامل میزان کود نیتروژن مصرفی به صورت پایه و سرک، کود فسفر(P2O5) ، مقدار بذر مصرفی، تراکم، تعداد دفعات آبیاری، تاریخ کاشت و تاریخ برداشت بودند. با رسم پراکنش داده‏های عملکرد در مقابل متغیرهای مختلف مدیریتی، بالاترین عملکرد‏ها در سطوح مختلف هر نهاده یا مدیریت خاص انتخاب شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین عملکرد کشاورزان (عملکرد واقعی) و عملکرد قابل حصول (عملکردی که می توانند برداشت کنند) 1425 کیلوگرم در هکتار فاصله (خلاء) وجود دارد. نتایج نشان داد که 80 درصد از مزارع مورد بررسی از نظر تاریخ کاشت، 70 درصد از نظر کود نیتروژن، 64 درصد از نظر فسفر(P2O5) ، 63 درصد از نظر بذر مصرفی، 71 درصد از نظر تراکم، 74 درصد از نظر آبیاری و 16 درصد از نظر تاریخ برداشت خارج از حد بهینه بودند. نتیجه حاصله این بود که درحالی که متوسط عملکرد کشاورزان 2657 کیلوگرم است، آن‎ها می‎توانند با بهبود مدیریت زراعی به عملکرد 4082 کیلوگرم در هکتار دست یابند و برای این منظور اقدامات زیر مد نظر قرار گیرد: 1) مصرف حداقل 65 کیلوگرم کود نیتروژن در هکتار 2) مصرف حداقل 40 کیلوگرم کود فسفر 3) حداقل چهار نوبت آبیاری 4) تراکم بوته بین 7 تا 8 بوته در مترمربع 5) حداقل دو نوبت وجین 6) کشت در اوایل اردیبهشت ماه و یا قبل از آن و 7) تاریخ برداشت اواسط مهرماه و 8) مقدار بذر مصرفی، 50 کیلوگرم در هکتار.
    نتیجه گیری
    به طور کل نتایج این تحقیق نشان داد که خلاء عملکرد منطقه مورد مطالعه حدود 35 درصد بوده و با اصلاح برخی از روش های مدیریتی می توان سطح عملکرد پنبه را در منطقه مورد مطالعه افزایش داد. علاوه بر این، استفاده از آنالیز خط مرزی در مطالعات خلاء عملکرد می تواند به خوبی پاسخ های عملکرد به عوامل مدیریتی را نشان دهد و با استفاده از این پاسخ ها می توان بهترین مدیریت ها را جهت رسیدن به بالاترین عملکرد مشخص کرد.
    کلیدواژگان: خلاء عملکرد، خط مرزی، پنبه، عوامل مدیریتی
  • هادی وروانی، بهمن فرهادی بانسوله *، محمد علی شریفی صفحات 29-41
    سابقه و هدف
    روش های سنتی تخمین پارامترهای بیوفیزیکی گیاهان (از جمله زیست توده) در قالب نمونه برداری های محدود یا توزین نهایی محصول برداشت شده علاوه بر صرف وقت و هزینه زیاد، مشکل می باشد. در سالیان اخیر استفاده از تصاویر ماهواره ای و فناوری سنجش از دور برای تخمین این پارامترها مورد توجه قرار گرفته است. تاکنون شاخص های گیاهی متعددی برای ارزیابی و برآورد پارامترهای بیوفیزیکی و بیوشیمیایی گیاهان توسعه داده شده و مورد استفاده قرار گرفته اند. به دلیل سهولت استفاده از این شاخص ها، این روش یکی از متداولترین تکنیک های سنجش از دور برای برآورد چنین پارامترهایی می باشند. با توجه به اینکه تاکنون چنین مطالعاتی در استان کرمانشاه انجام نگرفته است مطالعه کنونی به منظور برآورد زیست توده ذرت علوفه ای در یکی از دشت های استان کرمانشاه (ماهیدشت) با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست 8 انجام شده است.
    مواد و روش ها
    وزن خشک گیاه (زیست توده) در زمان گذر ماهواره لندست 8 از 15 مزرعه در سطح منطقه مطالعاتی(دشت ماهیدشت کرمانشاه) اندازه گیری شد. در طول دوره رشد ذرت 8 تصویر ماهواره لندست (سنجنده OLI) وجود داشت که از سایت زمین شناسی آمریکا دانلود شد. در پژوهش حاضر 17 شاخص پوشش گیاهی (NDVI، TNDVI، MNDVI، SAVI، OSAVI، NRVI، RVI، PD321، PD312، PD311، VI3، VI2، VI1، IPVI، DVI، NIR* و MIRV1) که در مطالعات قبلی همبستگی قابل قبولی با مقدار زیست توده داشتند مطالعه شدند. از ضریب همبستگی میان زیست توده اندازه گیری شده و مقدار متناظر شاخص های گیاهی جهت ارزیابی دقت عملکرد این روش ها استفاده شد. برای هر بازدید شاخص با همبستگی بالاتر به عنوان شاخص مطلوب برای آن مرحله از رشد گیاه تعیین و یک رابطه رگرسیونی بین مقدار زیست توده ذرت و شاخص مطلوب ارایه گردید. در نهایت مقادیر اندازه گیری شده زیست توده و برآورد شده بر اساس روابط رگرسیونی برازش یافته با استفاده از آماره جذر میانگین مربعات خطای نرمال شده (NRMSE) مورد مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    مقادیر اندازه گیری شده زیست توده در ابتدای دوره رشد کم بود و به تدریج تا بازدید هفتم (4 شهریور) افزایش و سپس در بازدید آخر (20 شهریور) کاهش یافت. میانگین زیست توده در مزارع 15 گانه در بازدیدهای هفتم (4 شهریور) و هشتم (20 شهریور) به ترتیب با 40195 و 36741 کیلوگرم در هکتار اندازه گیری شد. نتایج بررسی شاخص ها بیانگر این بود که شاخص های PD311 برای بازدید اول، PD312 برای بازدید دوم و مراحل ابتدایی رشد، *NIR برای بازدید های سوم، ششم، هفتم و هشتم، VI3 برای بازدید چهارم و NRVI برای بازدید پنجم بیشترین ضریب همبستگی را با مقادیر زیست توده اندازه گیری شده داشتند. ضریب همبستگی شاخص مطلوب در بازدیدهای 8 گانه مراحل رشد برابر با 42/0، 5/0، 58/0، 71/0، 73/0، 66/0، 57/0 و 47/0 بدست آمدند. در مجموع شاخص NIR* با میانگین ضریب همبستگی 51/0 مطلوب ترین شاخص برای کل دوره رشد تعیین شد. همچنین با توجه به آماره NRMSE می توان نتیجه گرفت که روابط برازش یافته قادر هستند که مقدار زیست توده ذرت را به جز در مرحله اول رشد با دقت متوسط تا خوب برآورد نمایند. میزان NRMSE در بازدیدهای چهارم، پنجم، ششم، هفتم و هشتم نشان دهنده تطابق خوب بین داده های مشاهداتی و برآورد شده می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر بیانگر این بود که زیست توده ذرت را می توان با استفاده از شاخص های گیاهی مستخرج از تصاویر ماهواره ای با دقت قابل قبولی تخمین زد. دقت این روش برای دوره های میانی رشد بهتر از دوره های ابتدایی رشد گیاهان می باشد. بهتر این است که به جای استفاده از یک شاخص گیاهی برای کل دوره رشد گیاه از شاخص مطلوب برای آن مرحله از رشد گیاه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تصاویر ماهواره ای، زیست توده، سنجش از دور، شاخص های گیاهی
  • فاطمه خدایی، علیرضا ابدالی مشهدی* ، امین لطفی جلال آبادی، احمد کوچک زاده صفحات 43-59
    سابقه و هدف
    سطح وسیعی از خاکهای ایران شور است و پرورش گیاهان در این خاک ها با مشکلات متعددی از جمله مشکلات تغذی های همراه است. در چنین شرایطی عملکرد کمی و کیفی گیاهان کاهش می یابد. در این راستا و در شرایط خاک شور آزمایشی با هدف ارزیابی اثر محلول پاشی برگی عناصر سلنیوم و بور و همچنین کاربرد دو نوع خاک پوش کلش گندم و کود گاوی در مقایسه با عدم کاربرد بر تعدادی از خصوصیات گیاه آفتابگردان انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی امکان افزایش کمیت و کیفیت محصول در شرایط خاک شور (در عمق صفر تا 60 سانتی متر با میانگین هدایت الکتریکی 65/8 دسی زیمنس بر متر، پی اچ 85/7 و بافت خاک رسی سیلتی) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در سال زراعی 95-1394 در دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان بر روی گیاه آفتابگردان (هیبرید قاسم) انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل سه خاک پوش (بدون خاک پوش ، خاک پوش کلش گندم به میزان 15 تن در هکتار، کود گاوی پوسیده به میزان 30 تن در هکتار)، محلول پاشی سلنیوم به شکل سلنیت سدیم (عدم کاربرد ، 17 و 34 میلی گرم در لیتر) و محلول پاشی بور از منبع اسید بوریک (عدم کاربرد و 400 میلی گرم در لیتر) بود. آبیاری به صورت جوی پشته ای (نشتی) انجام شد. صفات مورد بررسی شامل عملکرد دانه، عملکرد روغن، درصد پروتئین دانه، محتوای سلنیوم دانه، محتوای بور دانه، شاخص برداشت روغن، شاخص برداشت دانه، عملکرد بیولوژیک، تعداد دانه در طبق و وزن هزار دانه بود.
    یافته ها
    کاربرد خاکپوش ها به ویژه خاک پوش کلش گندم در مقایسه با عدم کاربرد خاک پوش بر بیشتر صفات مورد بررسی اثر مثبت داشت. کاربرد سلنیوم به صورت معنی داری محتوای سلنیوم دانه را نسبت به عدم کاربرد آن افزایش داد به طوری که بیشترین مقدر سلنیوم دانه (14/0 قسمت در میلیون) در بالاترین سطح محلول پاشی سلنیوم و کمترین محتوای سلنیوم دانه در عدم کاربرد آن (12/0 قسمت در میلیون) مشاهده شد. اثر اصلی تیمار محلول پاشی بور اثر معنی داری بر صفات مورد بررسی نداشت ولی اثر متقابل سه گانه آن با محلولپاشی سلنیوم و خاک پوش بر روی صفات مهمی مانند عملکرد دانه، عملکرد روغن و شاخص برداشت معنی دار گردید. کاربرد سلنیوم به صورت معنی داری باعث کاهش وزن هزار دانه شد به طوری که بیشترین وزن هزار دانه از عدم کاربرد سلنیوم (50/55 گرم) و کمترین وزن هزار دانه (55/50 گرم) از بالاترین سطح سلنیوم به دست آمد. اثر متقابل محلولپاشی سلنیوم و بور بر تعداد دانه در طبق اثر معنیدار داشت به طوریکه کمترین تعداد دانه در طبق (1293) از عدم کاربرد سلنیوم و بور بدست آمد که به طور متوسط بیش از 100 دانه کمتر از سایر ترکیبات تیماری بود. بیشترین عملکرد دانه و عملکرد روغن به ترتیب با متوسط 6431 و 2529 کیلوگرم در هکتار در حضور توام محلول پاشی بور و کاربرد کلش گندم به دست آمد. تیمارها اثر معنی داری بر درصد روغن دانه (با میانگین 78/35 درصد) نداشتند. بیشترین پروتئین دانه (46/25 درصد) از تیمار کاربرد کلش گندم حاصل گردید.
    نتیجه گیری
    در مجموع در این آزمایش عدم محلول پاشی سلنیوم × محلول پاشی بور × کاربرد مالچ کلش گندم بهترین عملکرد کمی و کیفی در شرایط خاک شور را داشت. با توجه به نتایج بدست آمده در شرایط خاک شور در این آزمایش، اثرات مثبت و مفید مالچ کلش گندم (افزایش معنی دار شاخص برداشت، تعداد دانه در طبق، عملکرد دانه و درصد پروتئین دانه نسبت به شاهد) بسیار خوب و فرا تر از حد انتظار بود. با وجود اثرات مفیدی که محلولپاشی سلنیوم در غلظت 17 میلی گرم در لیتر داشت ولی سطح بالاتر آن یعنی محلولپاشی سلنیوم در غلظت 34 میلی گرم در لیتر اثرات منفی بر عملکرد کمی و کیفی داشت.
    کلیدواژگان: تغذیه گیاه، شاخص برداشت روغن، گیاه روغنی، مالچ کلش گندم
  • مهدیه لیلاسی مرند، محمدرضا ساریخانی* صفحات 61-75
    سابقه و هدف
    با وجود مقدار نسبتا زیادی از پتاسیم در خاک، مشکل دسترسی به منابع پتاسیمی، مهم‎ترین عامل بروز کمبود پتاسیم در گیاهان می‎باشد. بنابراین تجزیه کانی‏های خاک توسط میکروارگانیسم‎ها قابل تامل بوده و در این بین کاربرد باکتری‎های آزادکننده پتاسیم می‎تواند از اهمیت بیش‎تری برخوردار باشد. بر این اساس این آزمایش با هدف بررسی تاثیر جدایه‎های مختلف باکتریایی در تامین پتاسیم گیاه ذرت انجام شد.
    مواد و روش‎ها: این آزمایش گلخانه‏ای با کاربرد بذور ضدعفونی شده ذرت (رقم سینگل کراس 704)، در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل 10 تیمار تلقیح شده با جدایه‎های مختلف باکتریایی متعلق به جنس های سودوموناس، باسیلوس، انتروباکتر و ازتوباکتر، تیمارهای کودی (کاربرد کود سولفات پتاسیم به میزان 50% و 100% توصیه کودی) و کنترل منفی (بدون تلقیح باکتری و بدون مصرف کود) بود. آزمایش تا ابتدای فاز زایشی گیاه به طول انجامید و پس از برداشت گیاه و آون خشک کردن نمونه‏های گیاهی، وزن خشک اندام هوایی و ریشه توزین شد. در نهایت نمونه‎ها هضم شده و در عصاره‎های به‎دست آمده غلظت و مقدار پتاسیم، فسفر و نیتروژن محاسبه گردید.
    یافته‏ها: نتایج نشان داد به غیر از وزن خشک ریشه، فاکتور انتقال و غلظت فسفر اندام هوایی، بقیه پارامترها متاثر از تیمارهای آزمایش بودند. بیش‎ترین مقدار کل پتاسیم در Pseudomonas sp. Az-8 و تیمار کودی 100% برابر با 1582 و 1570 میلی‎گرم بر وزن گیاه به دست آمد. در مورد مقدار کل فسفر و نیتروژن هم بالاترین مقادیر در بین تیمارهای باکتریایی به جدایه باکتری Az-8 اختصاص داشت که به ترتیب برابر با 59/50 و 5/264 میلی‎گرم بر وزن گیاه بود. اما بیش‎ترین غلظت و مقدار پتاسیم اندام هوایی در تیمار کودی 100% به ترتیب 55/2% و 29/1077 میلی‎گرم بر وزن اندام هوایی بود. اما در بین تیمارهای باکتری، Azotobacter chroococcum 14SP2-1 با افزایش 24 و 16% نسبت به شاهد، نتایج بهتری را به همراه داشت. بیش‎ترین غلظت و مقدار پتاسیم ریشه (به ترتیب 4/2% و 1/605 میلی‎گرم بر وزن ریشه) نیز در تیمار باکتری Az-8 مشاهده شد.جدایه Az-8 با 5/104% بیش‎ترین کارایی تغذیه پتاسیمی را به خود اختصاص داد. بیش‎ترین وزن خشک اندام هوایی در تیمارهای کودی 50% و 100% (42/44 و 06/44 گرم) مشاهده شد.
    نتیجه‎گیری: نتایج کلی این آزمایش نشان داد، تلقیح باکتری‎های مورد آزمون در برخی پارامترهای اندازه‎گیری شده بهتر از کاربرد کود شیمیایی عمل کرده است و علت این امر می‎تواند به تاثیرات زیستی باکتری‎ها در خاک مربوط باشد. به طور کلی جدایه‎های Pseudomonas sp. Az-8، A. chroococcum 14SP2-1 و Enterobacter sp. S16-3 برای انجام آزمایشات تکمیلی پیشنهاد می شوند.
    کلیدواژگان: باکتری‎های آزادکننده پتاسیم، تلقیح باکتری، جدایه، ذرت
  • مریم خاص امیری، محمداقبال قبادی* ، مختار قبادی، غلامرضا محمدی صفحات 77-93
    سابقه و هدف
    گیاه سویا [(Glycine max(L.) Merr.] توانایی تثبیت نیتروژن هوا از طریق باکتری های همزیست ریزوبیوم ژاپونیکوم (Rhizobium japonicum) را دارد. مقدار نیتروژن تثبیت شده اگرچه نیاز گیاه را برای تولید حداکثر عملکرد تامین نمی کند اما در شرایط مناسب ممکن است تا حدود 80 درصد کل نیتروژن مورد نیاز گیاه را تثبیت کند. استفاده از مکانیسم تثبیت زیستی نیتروژن باعث کاهش هزینه تولید، کاهش آلودگی های زیست- محیطی و حفظ ساختمان خاک خواهد شد. مقدار تثبیت نیتروژن در سویا به نحوه و شرایط تلقیح، نوع خاک، عکس العمل رقم و شرایط آب و هوایی منطقه بستگی دارد. با توجه به اهمیت سویا این مطالعه با هدف ارزیابی اثر تلقیح ریزوبیوم و سطوح مختلف کود نیتروژن بر برخی خصوصیات مرفوفیزیولوژیکی و عملکرد ارقام سویا انجام شد.
    مواد و روش ها
    این آزمایش به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه در سال 1388 اجرا گردید. فاکتور اصلی میزان کود نیتروژن (صفر، 50، 100، 150 و 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) از منبع اوره، فاکتور فرعی رقم سویا (ویلیامز و هابیت) و فاکتور فرعی فرعی تلقیح باکتری ریزوبیوم ژاپونیکوم (تلقیح وعدم تلقیح) بودند. صفات حداکثر شاخص سطح برگ، ارتفاع بوته، عملکرد کوانتومی، شاخص کارایی فتوسنتز، دمای سایه انداز، هدایت روزنه ای و شاخص سبزینگی در مرحله اوایل گلدهی و عملکرد زیست توده، عملکرد دانه، شاخص برداشت، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن هزار دانه، تعداد شاخه فرعی در بوته و درصد روغن دانه در مرحله رسیدگی بررسی شدند.
    یافته ها
    نتایج تجزیه واریانس نشان داد که در مرحله اوایل گلدهی، شاخص سطح برگ برعکس هدایت روزنه ای با افزایش مصرف نیتروژن، زیاد شد ولی بیشترین کارایی فتوسنتز در مصرف 50 و 100 کیلوگرم نیتروژن بدست آمد. بیشترین عملکرد کوانتومی در شرایط تلقیح و مصرف 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و در رقم ویلیامز بدست آمد. ارتفاع بوته در رقم هابیت برعکس رقم ویلیامز با افزایش مصرف نیتروژن از 100 کیلوگرم در هکتار افزایش داشت. در مرحله رسیدگی، اثر کود نیتروژن، ارقام سویا و تیمار تلقیح بذر بر صفات عملکرد زیست توده، عملکرد دانه، شاخص برداشت و وزن هزار دانه معنی دار بود. عکس العمل عملکرد زیست توده در دو رقم به مصرف نیتروژن و تلقیح متفاوت بود. بیشترین مقدار عملکرد زیست توده در رقم ویلیامز با مصرف 50 و در رقم هابیت در 150 و 200 کیلوگرم در هکتار نیتروژن، بدست آمد. تلقیح ریزوبیوم عملکرد دانه را در رقم ویلیامز به میزان 570 کیلوگرم در هکتار نسبت به شاهد افزایش داد. بیشترین عملکرد دانه به مقدار 5400 کیلوگرم در هکتار با مصرف 50 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن و تلقیح در رقم ویلیامز بدست آمد.
    نتیجه گیری
    در شرایط آب و هوایی شهرستان کرمانشاه هر دو رقم سویا (ویلیامز و هابیت) با مصرف کود نیتروژن به مقدار 50 تا 100 کیلوگرم در هکتار همراه با تلقیح باکتری بیشترین عملکرد داشتند. رقم ویلیامز دارای عملکرد بیشتری نسبت به هابیت بود.
  • بهرام پارسا* ، حمید عباس دخت، احمد غلامی، ابوالفضل فرجی صفحات 95-114
    سابقه و هدف
    تلقیح گیاهان زراعی با قارچ مایکوریزا و باکتری های محرک رشد به دلیل فوائد زیاد (از جمله افزایش سطح ریشه و تثبیت نیتروژن) باعث افزایش رشد می شوند، همچنین نیتروژن به دلیل نقش اساسی که در رشد و نمو گیاه زراعی دارد به طور مستقیم باعث افزایش عملکرد دانه در گیاهان زراعی می شود. از طرف دیگر افزایش رقابت بین گیاه زراعی و علف هرز و کاهش دسترسی گیاه زراعی به منابع باعث کاهش عملکرد دانه می شود، بنابراین این آزمایش با هدف بررسی برهمکنش تلقیح قارچ مایکوریزا، رایزوبیوم و کاربرد کود نیتروژنه بر خصوصیات سویا در شرایط وجین و عدم وجین علف هرز انجام شد.
    مواد و روش ها
    این آزمایش در سال 1395 در شهرستان علی آباد کتول انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل: 1- مبارزه با علف های هرز در دو سطح کنترل کامل علف های هرز و عدم کنترل، 2- کاربرد کود بیولوژیک در چهار سطح عدم مصرف (شاهد)، تلقیح بذرها با باکتری Bradyrhizobium japonicum، تلقیح بذرها با قارچ مایکوریزا گونه Glomus mosseae و تلقیح همزمان با مایکوریزا و رایزوبیوم و 3- کاربرد کود نیتروژن (خالص) از منبع کود اوره در سه سطح صفر (شاهد)، 25 و 50 کیلوگرم در هکتار بود.
    یافته ها
    نتایج این آزمایش نشان داد اثر کود بیولوژیک و اثر متقابل علف هرز و کود شیمیایی بر حداکثر شاخص سطح برگ سویا معنی-دار بود. بدین صورت که با افزایش کاربرد کود نیتروژن در حالت وجین و عدم وجین علف های هرز حداکثر شاخص سطح برگ افزایش پیدا کرد، اما این افزایش در هنگام وجین علف های هرز بیشتر بود. همچنین نتایج این آزمایش نشان داد، اثر کود بیولوژیک، کود نیتروژنه و وجین علف های هرز بر اجزای عملکرد و عملکرد دانه سویا معنی دار بود، به طوری که با افزایش کاربرد کود نیتروژنه، تلقیح با کود بیولوژیک و وجین علف های هرز تعداد غلاف در بوته، وزن صد دانه و تعداد دانه در بوته افزایش پیدا کرد. عملکرد دانه با وجین علف های هرز 2/22 درصد افزایش پیدا کرد و با کاربرد 50 کیلوگرم نیتروژن خالص 3/16 درصد به عملکرد دانه نسبت به حالت شاهد اضافه شد. تلقیح با قارچ مایکوریزا و رایزوبیوم نیز به ترتیب باعث افزایش 6/8 و 2/13 درصدی عملکرد دانه نسبت به حالت شاهد شدند.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد بهبود شرایط رشد برای گیاه سویا (وجین علف هرز و کاربرد کود نیتروژن و بیولوژیک) باعث می شود سطح برگ و تجمع ماده خشک در طی فصل رشد افزایش یابد. این افزایش در سطح برگ و تجمع ماده خشک باعث افزایش در اجزای عملکرد سویا شده و در نهایت عملکرد دانه را افزایش داد.
    کلیدواژگان: سویا، وجین، کود اوره، اجزای عملکرد دانه، حداکثر سطح برگ
  • غلامرضا چلویی* ، غلامعلی رنجبر، نادعلی باباییان، نادعلی باقری، محمد زمان نوری صفحات 115-130
    سابقه و هدف
    با توجه به اهمیت غذائی برنج و همچنین افزایش جمعیت، ایجاد لاین های جدید برنج و به دنبال آن گزینش برای بهبود عملکردآنها ضروری است. شناسائی اثرات مستقیم و غیر مستقیم صفات موثر بر عملکرد دانه موجب تسهیل در یک گزینش موفق می شود. با توجه به اهمیت عوامل پنهانی در شکل گیری صفات و تاثیر آنها بر عملکرد دانه، لزوم تعیین مسیر های برهمکنش اجزای عملکرد بر عملکرد دانه جهت بهبود در برنامه های اصلاحی، شناخت روابط داخلی بین صفات و تعیین مهم ترین صفات مرتبط با عملکرد دانه در گزینش لاین های موتانت پیشرفته طارم محلی این پژوهش انجام شد.
    مواد و روش ها
    تعداد 12 لاین موتانت پیشرفته طارم محلی به همراه ارقام طارم هاشمی، ندا و طارم محلی در دو منطقه ساری و تنکابن در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1395 مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات اندازه گیری شده شامل روز تا 50 درصد گلدهی، روز تا رسیدن کامل دانه، ارتفاع بوته، تعداد پنجه بارور، طول خوشه، تعداد دانه پر و پوک در خوشه، وزن هزار دانه ، طول و عرض دانه، نسبت طول به عرض دانه، طول و عرض برگ پرچم، نسبت طول به عرض برگ پرچم و عملکرد دانه بودند. از طریق رگرسیون گام به گام متغیرهای مستقلی که اثر ناچیزی بر روی متغیر تابع داشتند حذف گردید و برازش بهترین مدل انجام شد. تجزیه علیت برای تعیین آثار مستقیم و غیر مستقیم صفات مورد بررسی بر عملکرد دانه محاسبه گردید، همچنین به منظور توجیه و تفسیر بهتر روابط داخلی بین صفات و شناخت عوامل پنهان از تجزیه به عامل ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد عملکرد دانه با صفات وزن هزار دانه (*354/0 و *304/0 به ترتیب در منطقه ساری و تنکابن) و تعداد پنجه بارور(**627/0 و **442/0) همبستگی مثبت و معنی دار و با ارتفاع بوته (*300/0- و **501/0-)همبستگی منفی و معنی دار داشت که در واقع بیان می کند ژنوتیپ های پاکوتاه با تعداد پنجه و وزن هزار دانه بیشتر عملکرد دانه بیشتری دارند. بر اساس نتایج تجزیه علیت مشخص شد که در منطقه ساری بیشترین اثر مستقیم به ترتیب مربوط به صفات تعداد پنجه بارور (613/0)و روز تا رسیدگی کامل (242/0) بودند، بنابراین ژنوتیپ های دیررس تر با تعداد پنجه بارور بیشتر، عملکرد دانه بیشتری خواهند داشت. در منطقه تنکابن ارتفاع بوته (452/0-) در جهت عکس و روز تا رسیدگی کامل دانه(431/0)در جهت مثبت بیشترین تاثیر را بر صفت عملکرد داشتند و ژنوتیپ ‎های پاکوتاه تر و دیررس تر عملکرد بیشتری را نشان دادند. بر اساس تجزیه به عامل ها در منطقه ساری، پنج عامل انتخاب شدند که در مجموع بیش از 77 درصد تغییرات عملکرد را توجیه کردند که عامل اول مرفو-فنولوژی، عامل دوم خوشه و اجزای آن، عامل سوم تولید دانه، عامل چهارم اندازه دانه و عامل پنجم به عنوان اندازه برگ پرچم نامگذاری شدند. در منطقه تنکابن چهار عامل شناخته شدند که بیش از 70 درصد تغییرات عملکرد را توجیه کردند که عامل اول به عنوان ویژگی دانه و فنولوژی، عامل دوم به همراه عامل چهارم، مرفولوژی و اجزای تولید دانه و عامل سوم به عنوان تولید دانه و دیررسی نامیده شدند
    نتیجه گیری
    ضرائب مسیر نشان داد که صفت روز تا رسیدگی کامل دانه،افزایش تعداد پنچه بارور و کاهش ارتفاع بوته کارائی بیشتری داشتند و در برنامه های به نژادی می توانند به عنوان شاخص گزینش مورد استفاده قرار گیرند. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه به عامل ها مشخص شد که انتخاب برای افزایش عملکرد دانه، افزایش دوره رشد رویشی و افزایش تعداد پنجه بارور در لاین های موتانت مورد بررسی به طور همزمان امکان-پذیر می باشد.
    کلیدواژگان: موتانت، همبستگی، تجزیه علیت و تجزیه عاملی
  • سعید یوسف زاده* صفحات 131-137
    سابقه و هدف
    زوفا گیاهی است چند ساله متعلق به خانواده نعناعیان که دارای گل های آبی رنگ بوده و ارتفاع آن تا 60 سانتی متر هم می رسد. اسانس زوفا در صنایع آرایشی، بهداشتی و غذایی کاربرد های فراوانی دارد. عصاره آبی استخراج شده از اندام هوایی این گیاه دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و آنتی میکروبی بوده و همچنین فعالیت ضد ویروسی بالایی در برابر بیماری ایدز دارد. مصرف مقادیر زیاد نهاده های شیمیایی در سیستم های کشاورزی فشرده باعث افزایش عملکرد در گیاهان می شود ولی از پیامد های نامطلوب آن آلودگی منابع آب های زیز زمینی، کاهش کیفیت محصولات کشاورزی و تخریب اکوسیستمها می باشد. کاربرد کود های آلی نظیر ورمی کمپوست علاوه بر کاهش مصرف کود های شیمیایی با تامین عناصر غذایی مورد نیاز گیاه شرایط فیزیکی و میکروبی خاک را بهبود می دهد. با توجه به اهمیت گیاه دارویی زوفا در صنایع مختلف در این تحقیق تاثیر کاربرد ورمی کمپوست و کود نیتروژن بر خصوصیات کمی و کیفی این گیاه دارویی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    به منظور مطالعه تاثیر ورمی کمپوست بر صفات کمی و کیفی گیاه زوفا آزمایشی مزرعه ای در سال 1394 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه پیام نور مرند در سه تکرار انجام گردید. تیمار ها شامل (0، 5، 10، 15 تن در هکتار ورمی کمپوست و 75 کیلو گرم در هکتار نیتروژن) بودند. در این مطالعه ارتفاع بوته، قطر ساقه، تعداد شاخه های جانبی،عملکرد ماده خشک، درصد اسانس، عملکرد اسانس، میزان کلروفیل ( a، b، و کل)، فلاونوئید و آنتوسیانین کل مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد محتوی اسانس از 48/0 تا 62/0 درصد در سرشاخه های گلدار گیاه زوفا متغیر بود. بیشترین ارتفاع گیاه، قطر ساقه، تعداد شاخه های جانبی و گل دهنده و وزن خشک کل بواسطه کاربرد ورمی کمپوست در مرحله گل دهی کامل در بالاترین سطح بدست آمد. بیشترین مقدار مصرف ورمی کمپوست (15 تن در هکتار) تاثیر معنی داری بر میزان کلروفیل، ، فلاونوئید و آنتوسیانین کل داشت. ورمی کمپوست بر اغلب صفات مورد مطالعه تاثیر مثبتی داشت و تجمع اسانس را در گیاه به طور معنی داری افزایش در سطح احتمال یک درصد داد. با افزایش مقادیر ورمی کمپوست میزان اسانس افزایش یافت و کاربرد 15 تن در هکتار ورمی کمپوست بیشترین عملکرد اسانس (46/2 گرم در متر مربع) را تولید کرد کرد.
    نتیجه گیری
    کاربرد ورمی کمپوست با کاهش اثرات مضر نهاده های شیمایی صفات مورد اندازه گیری را بهبود داد. در کل کاربرد 15 تن در هکتار ورمی کمپوست در مقایسه با سایر سطوح تیماری تاثیر مطلوبی بر محتوای اسانس، رنگدانه های فتوسنتزی و صفات آگرومورفولوژیکی گیاه زوفا داشت.
    کلیدواژگان: فلاونوئید، کلروفیل، کود، گیاهان دارویی، متابولیت های ثانویه
|
  • mansour saleki, asghar rahimi*, benyamin torabi, abdolreza akhgar, amir dadrasi Pages 1-14
    Introduction
    Millet is one of the traditional cereal in arid and semi-arid tropics That it had high tolerance to drought and salinity stress. Salinity is one of the most important abiotic stresses. Reducing the limiting effects of salinity, has a positive impact on agricultural production. Humic acid substances play a major role as the most stable part of organic matter directly on the release nutrients, cation exchange capacity, inhibiting the release of phosphorus and heavy metals and toxic. Vermicompost is a kind of compost produced by worms as a result of the transformation and digestion of organic remains, occurs while passing through the digestive tract of the animals. The aim of this study was include Comprising of the granular humic and vermicompost fertilizer at increasing grain yield in salinity condition and Effect of humic acid granular fertilizer and vermicompost at reducing the effects of soil salin.
    Materials and method
    In order to evaluation the effect of organic fertilizers such as vermicompost and humic fertilizer on amendment of salty soils to improve soil conditions as well as reduce or eliminate the use of chemical fertilizer. This factorial experiment took place in a randomized complete block design with 4 replications. The First factor include salinity levels (1 and 10 ds/m), the second factor consists of three levels (0, 2 and 4%) humic Fertilizer and the third factor consists of three levels (0, 5 and 10 %) vermi compost fertilizer that applied in growth of millet Proso.
    Results and discussion
    The results indicated that plant dry weight influenced by humic acid and vermi compost by weight percentage. According to the results, chlorophyll was only affected by humic acid treatment. In this study was significant interaction between plant height, grain yield, with vermicompost, salt and humic acid. The results indicated that the use of vermicompost increased plant dry weight. The highest plant dry weight were obtained with the use of 2% humic acid. thus seam with application of organic fertilizer can be adjusted adverse effects of salt stress and planted Relatively tolerant plants without a significant reduction in yield and yield components
    Conclusion
    According to the results of this study Vermicompost humic acid and the increased growth in some of the properties of millet Interaction of humic acid and vermicompost had a significant effect on chlorophyll content index, plant dry weight and grain yield Also with the applying salinity stress was obtained least amount of grain yield that This was indicated the negative impact of salinity stress on plant. Simultaneously with application of salinity in the soil Na + occupying exchangeable phase Some of the cations And increased concentration in the soil solution. Leading to easier access and more absorbed by the plant. Therefore, it can be used. Biofertilizers in order to reduce the effects of salinity stress
    Keywords: humic acid, vermi compost, Salinity, millet Proso
  • mohsen shokrgozar darabi*, afshin soltani, ebrahim zeinali Pages 15-28
    Background and objectives
    One of the main problems in crop production in Iran is the difference between actual yield and attainable yield which is called yield gap. Thus, identifying yield constraints and yield gap are important. Estimation the amount of yield gap and determination of it’s causes requires using proper methods. Boundary line analysis is a statistical method that can quantify the response of yield to an environmental or management factors in a situation in which other parameters are variable. Indeed, this method is able to determine the response of yield to a desired factor while other factors are appropriate and done to determine factors and variables influencing the yield reduction.
    Materials and methods
    The objective of this study was to evaluate the gap yield of cotton cultivation during 2014 and 2015 in the villages of Aq-Qala and Ali Abad Katul cities,in the Golestan province. The statistical community was cotton farmers of the two Regions. One hundred farmers were selected randomly. Management factors consisted of nitrogen and phosphorus (P2O5) used as a base fertilizer, seed rate, density, irrigation frequency, the planting and harvest dates. By drawing distribution of the yield data against different variables management, has been chosen the highest yield of any inputs or management at different levels.
    Results
    The results showed there is a 1425 kg.ha-1 difference (gap) between actual yield (average farmers' yield) and attainable yield (maximum farmers' yield). The results showed that 80 percent of farms studied in terms of planting date, 70 percen in nitrogen, 64 percent in phosphorus, 63 percent in seeding, 71 percent in density, watering 74 percent and 16 percent of harvest dates were outside the optimal. The results show that while the average yield of farmers is 2657 kg.ha-1, they can achieve up to 4082 kg.ha-1 by improving their agricultural management. For this purpose, the following should be considered: (1) using at least 65 kg of N fertilizer per hectare, (2) using at least 40 kg of P2O5 per hectare as a base fertilizer (3) at least four irrigations (4) two times weeding (5) plant density of 7 to 8 plant in per m2 (6) planting date the late of April and (7) harvest date the early of October and (8) seed rate 50 Kg.ha-1.
    Conclusion
    The yield gap of the study area farms was about 35 percent and with improving some of the management practices can increase cotton yield. Boundary line analysis in yield gap studies could clearly show the responses of yield to management factors and by using these responses can be define the best management to achieve the highest yield.
    Keywords: Yield Gap, Boundary-Line Analysis, Cotton, Management factors
  • Hadi Varvani, Bahman Farhadi Bansouleh*, M. Alii Sharifi Pages 29-41
    Introduction
    Traditional methods of biophysical crop parameters (including biomass) estimation in the form of finite sampling or final weighing of the harvested products, is time consuming, costly and difficult. In recent years, the use of satellite imagery and remote sensing technology has been considered to estimate these parameters. So far, several vegetation indices have been developed and used to evaluate and estimate the bio-physiological and biochemical parameters of the crops. Because of the ease of using these indicators, this method is one of the most commonly used remote sensing techniques to estimate such parameters. Considering that such studies have not been carried out so far in Kermanshah province, the current study was carried out to estimate the corn biomass in a fertile plain of Kermanshah province (Mahidasht) using Landsat 8 satellite imagery.
    Materials and Methods
    The dry weight of the crop biomass was measured at the time of the satellite passing from 15 farms at the study area. During the corn growth period, there were 8 satellite images which downloaded from the American Geological Survey web site. In this study, 17 vegetation indices (NDVI- TNDVI- MNDVI- SAVI- OSAVI- VI1-VI2-VI3-PD311-PD312-PD321-RVI-NRVI- MIRV1-NIR*-DVI-IPVI) which in previous studies showed acceptable correlation with crop biomass were used. The correlation coefficient between the measured biomass and the corresponding values of the vegetation indices were used to evaluate the accuracy of the algorithms. For each fieldwork, the index with higher correlation coefficient was determined as the appropriate index for that stage of crop growth, and a regression relation was presented between the amount of corn biomass and the desired index. Finally, estimated values of the biomass based on the regression equations were compared with measured biomass using normalized mean square error (NRMSE).
    Results
    The measured values of the biomass were low at the beginning of the growth period and gradually increased until the seventh visit (August 26) and then decreased in the last visit (September 11). The average of biomass in 15 farms was measured as 40195 and 36741 kg / ha respectively in seventh and eighth fieldworks. Results of the study showed that the indices of PD311 for the first visit, PD321 for the second visit and the initial stages of growth, NIR* for the third, sixth, seventh and eighths, VI3 for the fourth visit, and the NRVI for the fifth visit, had the highest correlation coefficient with the measured values of biomass. The correlation coefficient of the appropriate index in the 8 fieldworks was 0.42, 0.5, 0.58, 0.71, 0.73, 0.66, 0.57 and 0.47, respectively. In overall, NIR * with the mean correlation coefficient of 0.52 was the most favorable index for the entire growth period. Based on values of NRMSE, it can be concluded that fitted relationships were able to estimate the amount of corn biomass except in the first stage of growth with a moderate to good accuracy. The amount of NRMSE in the last fieldwork, which is related to the final biomass yield, was 11.7%, indicating a good match between observed and predicted data.
    Conclusion
    The results of this study indicate that corn biomass can be estimated using vegetation indices with acceptable accuracy. The precision of this method was better for intermediate periods of crop growth than the early stages. It is better to use an appropriate vegetation index for each stage of crop growth instead of using an index for the entire crop growth period.
    Keywords: Biomass, Remote sensing, Satellite images, Vegetation index
  • Fatemeh Khodaeii, Alireza Abdali Mashhadi*, Amin Lotfi Jalal Abadi, Ahmad Koochekzadeh Pages 43-59
    Background and objectives
    Iran has a large surface area of saline soil and in this condition of saline soil, crop production is involved with a lot of problems including deficiency of some nutritional elements and outcome of this problems is decreasing of quantitative and qualitative yield. For this purpose, in saline soil conditions, an experiment was conducted to evaluate the effect of foliar spraying of selenium and boron elements, and mulches application of wheat straw and cow manure on some of sunflower properties.
    Materials and methods
    In order to evaluate the possibility of increasing the quantitative and qualitative yield of the product in saline soil conditions (At a depth of 0 to 60 cm, with an average electrical conductivity of 8.68 dS.m-1, pH of 7.85 and silty clay soil texture) a factorial experiment in a randomized complete block design with three replications was conducted on sunflower (Ghasem hybrid) in Khuzestan Agricultural Sciences and Natural Resources University in 2016. Treatments was included, three mulches (no application, wheat stubble 15 ton.ha-1 and cow manure 30 ton.ha-1), foliar spraying of selenium in the form of sodium selenite (no application, 17 and 34 mg.l-1) and boron foliar spraying in the form of boric acid (no application and 400 mg.l-1). Irrigation was done in a furrow. The traits that were studied included: seed yield, oil yield, seed protein percentage, selenium and boron content of seed, oil harvest index, seed harvest index, biological yield, number of seeds per capitulum and 1000-seed weight.
    Results
    The application of mulch, especially wheat mulch, in comparison with non-application of mulch, had a positive effect on most of the studied traits. The use of selenium significantly increased the content of selenium seed compared to its non-application so that the highest and lowest selenium seed content were observed in high (0.14 ppm) and low (0.12 ppm) levels of selenium foliar spraying treatments respectively. The main effect of boron foliar application were not significant on the studied traits, but its triple interaction with selenium foliar spraying and mulch on important traits such as seed yield, oil yield and harvest index were significant. Application of selenium significantly reduced the weight of 1000 seeds, so that the highest 1000-seed weight was obtained from the non-use of selenium (55.50 grams) and by increasing the concentration of selenium foliar spraying solution, 1000 seed weight (50.55 grams) decreased. The interaction effect of selenium and boron foliar spraying on seed number per capitulum was significant so that the lowest number of seeds per capitulum (1293) was obtained from non-use of selenium and boron which averaged more than 100 seeds less than other treatment compounds. The highest seed yield (6431 kg.ha-1) and oil yield (2529 kg.ha-1) showed in boron foliar spraying × wheat straw. Treatments had no significant effect on seed oil percentage (with mean of 35.78 %). The highest protein content (25/46 %) was obtained from treatment of wheat straw.
    Conclusion
    Overall, in this experiment, non-selenium foliar spraying (17 mg.l-1) × boron foliar spraying (400 mg.l-1) × wheat straw mulch application had the best quantity and quality yield. According to the results obtained in saline soil conditions, the beneficial effects of wheat stubble mulch (significant increase in harvest index, number of seeds per head, grain yield and seed protein percentage compared to non- application) was more than expectation. However, suitable selenium concentration (17 mg.l-1) had beneficial effects but the higher level of selenium foliar application (34 mg.l-1) had a negative effect on quantitative and qualitative yield.
    Keywords: Oil harvest index, Oil plant, Plant nutritionWheat stubble mulch
  • Mahdiyeh Leylasi Marand, Mohammad Reza Sarikhani* Pages 61-75
    Background and objectives
    There are large amount of K in soil but main of that are not in the available form for plants hence potassium deficiency can occur in this condition. Hence, dissolution of soil minerals with microorganisms is notable and it could be very important to use potassium releasing bacteria for supplying potassium to plants. Accordingly, this experiment was performed in order to determine the effect of different bacterial isolates on providing potassium in corn.
    Materials and methods
    This greenhouse experiment was performed using completely randomized design with 3 replications and with application of disinfected seeds of corn (single-cross 704). Experiment treatments were including 10 treatments with different bacterial isolates inoculation (including Pseudomonas, Bacillus, Enterobacter and Azotobacter), fertilizer treatments (K50 and K100; using 50% and 100% of K2SO4 based on fertilizer recommendation) and negative control (no bacterial inoculation and no fertilizer). The experiment prolonged to the beginning of reproductive phase and after harvesting and oven- drying of plant specimen, dry weight of shoot and root were weighed. Eventually, plant samples were digested and concentration of potassium, phosphorus and nitrogen were measured in extracts. In addition the amount of elements uptake or content was calculated.
    Results
    Results showed expect root dry weight, phosphorus transfer factor and shoot phosphorus concentration, all the parameters were significantly affected by treatments. The highest total potassium content were obtained in Pseudomonas sp. Az-8 and 100% fertilizer recommendation, respectively equal to 1582 and 1570 mg/plant. Among bacterial isolates, the highest total content of phosphorus and nitrogen belonged to Az-8 that was equal to 50.59 and 264.5 mg/plant, respectively. But the highest shoot potassium concentration and content were in 100% fertilizer treatment, 2.55% and 1077.289 mg per shoot weight, respectively. But in regard to bacterial isolates, this parameter was measured in A. chroococcum 14SP2-1 with an increasing of 24% and 16% as compared with control. The highest root potassium concentration and content (2.4% and 605.1 mg per root weight, respectively) were observed in Pseudomonas Az-8. This isolate has the highest efficiency of potassium nutrition by 104.5%. The maximum shoot dry weight was observed in 50% and 100% fertilizer treatments (44.42 and 44.06 g).
    Conclusion
    In general results of experiment showed, some bacterial inoculations were better than chemical fertilizers in some parameters and it could be related to biological effects of bacteria in soil. Overall, it could be suggested to use selected bacteria such as Pseudomonas Az-8, A. chroococcum 14SP2-1 and Enterobacter S16-3 for ongoing and future experiments.
    Keywords: bacterial inoculation, corn, isolate, potassium releasing bacteria
  • Maryam Khas, Amiri, mohammad Eghbal Ghobadi*, Mokhtar Ghobadi, Gholamreza Mohammadi Pages 77-93
    ackground and objectives
    The soybean plant [(Glycine max (L.) Merr.] has the ability to air nitrogen fixation through the bacteria of the Rhizobium japonicum. Nitrogen fixation, although not providing the plant's needs for maximum yield, but in the right conditions, it may be up to about 80% of the total nitrogen required for the plant to stabilize.Use of the nitrogenfixation mechanism of nitrogen will reduce production costs, mitigating environmental pollution and maintain soil construction. In soybean, amount of nitrogen fixation depend on the usage and condition of inoculation, the type of soil, the reaction of the variety and the weather conditions of the region.With attention to importance of soybean, this study fulfilled with the aim of evaluation the effect of inoculation of Rhizobium and different levels of nitrogen on some morphophysiological characteristics and yield of soybean cultivars.
    Materials and methods
    This experiment was conducted as split-split plot based on a randomized complete block design with three replications at the Research Farm of Campus of Agricultural and Natural Resources, Razi University, Kermanshah during2009.The main factor was nitrogen fertilizer (0, 50, 100, 150 and 200 kg ha-1) from urea source, sub-factor of soybean varieties (Williamz and Hobbit) and sub-sub-plot of inoculation of Rhizobium japonicum (no-inoculation and inoculation).In this experimenttraits were investigated such as leaf area index, plant height, quantum yield, photosynthesis efficiency index, canopy temperature, stomatal conductance and chlorophyll index atearly-flowering stage and biomass, grain yield, harvest index, number of pods per plant, number of seeds per Pods, 1000-seed weight, number of branches per plant and seed oil percent.
    Results
    The results showed that in the early-flowering stage by increasing nitrogen levels leaf area index versus stomata conductance were enhanced, but the highest efficiency of photosynthesis was obtained at 50 and 100 kg ha-1 nitrogen.The highest quantum yield was obtained for inoculation conditions and consumption of 100 kg ha-1for Williamz variety.Plant height for Hobbit variety increased compared to Williams by more than 100 kg ha-1 nitrogen. In the ripening stage, the effect of nitrogen fertilizer, soybean cultivars and seed inoculation were significant on biomass yield, seed yield, harvest index and 1000-seed weight.The response of biomass was different in two varieties from nitrogen and inoculation. The highest amount was for Williamz(50 kg ha-1) and Hobbit(150 and 200 kg ha-1). Rhizobium inoculation increased seed yield by 570 kg ha-1.The highest grain yield was obtained amount of 5400 kg ha-1 with 50 kg ha-1 nitrogen fertilizer and inoculation at Williamz variety.
    Conclusion
    In Kermanshah climatic conditions, Williams and Hobbit varieties produced maximum seed yield by 50 and 100 kg ha-1 nitrogen with Rhizobium inoculation. Williamz had the highest yield to Hobbit.
    Keywords: mohammad Eghbal Ghobadi1, Maryam Khas-Amiri1, Mokhtar Ghobadi2, Gholamreza Mohammadi3
  • Bahram Parsa*, hamid abbasdokht, ahmad gholami, abolfazl faraji Pages 95-114
    Background and objectives
    Inoculation of crops with mycorrhiza fungi and growth-promoting bacteria, due to the high benefits (including increased root area and nitrogen fixation) increase the growth, and also nitrogen due to the important role that in crop growth and development directly increases the seed yield in crops. On the other hand, increasing competition between crops-weeds and reducing the access of crops to resources reduces seed yield. Therefore, this experiment was conducted with the aim of investigating the interaction of mycorrhiza, rhizobium inoculation and nitrogen fertilizer on soybean characteristics under weedy check and weed free conditions.
    Materials and methods
    This experiment was conducted in the city of Ali Abad Katoul in 2016. Treatments were included 1- Weed management at two levels of weed free and weedy check, 2- inoculation of biological fertilizer at four levels of non-application (control), inoculation of seeds with Bradyrhizobium japonicum, inoculation of seeds with mycorrhizal fungus Glomus mosseae and co-inoculation with Mycorrhiza and Rhizobium and 3- Application of nitrogen fertilizer (pure) from the source of urea fertilizer at three levels of zero (control), 25 and 50 kg / ha. In this experiment, leaf area and dry matter changes were measured during the growing season and grain yield, biological yield, number of pods per plant, number of seeds per plant and 100 seed weight in soybean plant was measured in Soybean plant (Katoul variety).
    Results
    The results of this experiment showed that the effect of biological fertilizer and the interaction of weed and chemical fertilizer on maximum soybean leaf area index was significant. So that, with increasing application of nitrogen fertilizer in weedy check and weed free treatments, the maximum leaf area index increased, but this increase was higher in weedy check tratments. Also, the results of this experiment showed that the effect of biological fertilizer, nitrogen fertilizer and weed management on yield components and seed yield was significant. So, with increasing application of nitrogen fertilizer, inoculation with biological fertilizer and weed control, number of pods per plant, 100 seed weight and number of seeds per plant increased. seed yield with weed control increased 22.2% and by using 50 kg of pure nitrogen, 16.3% was added to seed yield compared to control. Inoculation with mycorrhizal fungi and rhizobium also increased 8.6% and 13.2% of seed yield, respectively, as compared to the control.
    Conclusion
    In general, the results showed improved growth conditions for soybean (weed control and the use of chemical and biological fertilizers) makes the leaf area and dry matter accumulation during the growing season increase. This increase in leaf area and dry matter accumulation cause increases in yield components of soybean and eventually increased seed yield.
    Keywords: soybean, weed control, urea fertilizer, seed yield components, maximum leaf area
  • gholamreza cheloei*, gholamali ranjbar, nadali babaeian, nadali bagheri, mohammadzaman nori Pages 115-130
    Background and objective
    According to importance of food rice, and also increase of population, the development of new rice lines, and following that selection for improvement of grain yield is essential. Identification of direct and indirect effects of traits affecting grain yield facilitate successful selection. This research was done according to the importance of hidden factors in the formation of traits and their effects on grain yield, the need to determine the paths of the interaction between yield components on grain yield to improve in breeding programs, understanding the inter-relationships between traits and determining the most important traits related to grain yield for selecting the advanced mutant lines of Tarom Mahalli.
    Material and
    methods
    Twelve advanced mutant lines derived from Tarom mahalli together with Tarom Hashemi, Neda and Tarom mahalli were evaluated in a randomized complete block design with three replications at two locations of Sari and Tonekabon in 2016. The measured traits include: days to 50% flowering (DF), days to full maturity (DM), plant height (PH), no. of fertile tiller (FT), panicle length (PL), no. of filled and unfilled seeds per panicle (FUS), 1000 grain weight (1000 GW), grain length and width (GL&W), grain length / width ratio (GL/W), flag leaf length and weight (FLW), flag leaf length / width ratio (FL/W) and grain yield. Through stepwise regression, independent variables that had little effect on the function variable were eliminated, and fit the best model. Path analysis was calculated to determine the direct and indirect effects of traits on grain yield and also factor analysis was used in order to better justify and interpret the inter-relationships between traits and better understanding of hidden factors.
    Results
    Results showed that grain yield had positive significant correlation with 1000 grain weight (0.354* and 0.304* at Sari and Tonekabon location respectively) and fertile tiller (0.627** and 0.442**), and negative significant correlation with plant height (-0.300* and -0.501**). It expressed that the shorter cultivars having more fertile tillers and heavier 1000 grain weight illustrating more performance. Based on results of path analysis revealed that the most direct effect related to no. of fertile tiller (0.613) and days to maturity (0.242) respectively, so later maturity genotypes with more no. of fertile tiller produced more grain yield. At Tonekabon location, plant height (-0.452) in the opposite direction and days to full maturity (-0.431) in the positive direction had the greatest impact on yield and shorter and late maturity genotypes exhibited higher performance. According to factor analysis at Sari location, five factors were selected so that totally more than 77% of yield variance was identified by the first factor was called as morpho-phenology. The second, third, fourth and fifth factors were called as panicle and its components, grain production, seed size and flag leaf size, respectively. At Tonekabon location four factors were known which are able to identify more than 70% of yield variance. The first factor was called as grain characteristic and phenology, the second together with the fourth factor, were defined as morphology and grain production component and the third factor was defined as grain production and late maturity.
    Conclusion
    Path analysis showed that days to full maturity, increase of number of fertile tiller and decrease of plant height have greater efficiency and can use as a selection index in breeding programs. Based on results obtained of the factor analysis found that selection for increased of grain yield, increased of the period of vegetative growth and increased of number of fertile tiller in investigated mutant lines is possible simultaneously.
    Keywords: mutant, correlation, path, factor analysis
  • saeed yousefzadeh* Pages 131-137
    Background and objectives
    Hyssop is herbaceous perennial plants belong to Lamiaceae family that it has small blue flowers borne on the upper part of the branches with up to 60 cm tall. The essential oils of hyssop are widely used in cosmetics, sanitary and food industries.
    Distilled aqueous extract of aerial part of the plant has antioxidant and antimicrobial activities also it has high antivirus activity against AIDS. The indiscriminate use of chemical fertilizers in intensive agriculture has increased crop performance, but the undesirable results of this action is the pollution of water resources, reducing the quality of agricultural products and destroying ecosystems.
    Application of organic fertilizers such as vermicompost, beside of reducing the use of chemical fertilizers, improves the physical and microbial conditions of soil by supplying the nutrients required of plant. In this research considering the importance of hyssop in different industries, the effect of vermicompost and nitrogen fertilizer were studied on quantitative and qualitative traits of Hyssop.
    Materials and methods
    In order to study the effect of vermicompost on some traits of hyssop, a field experiment was carried out based on a randomized complete block design with three replicates during 2015/2016. Treatments consisted of 0, 5, 10, 15 ton ha-1 vermicompost and 75 kg N ha-1. In this study plant height, stem diameter, number of lateral branches, total dry weight, essential oil content, chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, total anthocyanins and total flavonoids were measured .
    Results
    The results indicated that percentage of essential oil varied from 0.48 to 0.62 in flowering branches of Hyssop plant. The greatest plant high, stem diameter, number of lateral and flowering branches as well as total dry weight was gained by application of vermicompost in high level at full flowering stage. The greatest amount of vermicompost (15 ton ha-1) had significantly affected on chlorophyll, carotenoid, total flavonoids and anthocyanins. Vermicompost levels had a promoting influence on most of growth traits and it increased significantly on essential oil accumulation at 1% of probability level. With enhancing levels of vermicompost the essential oil content was increased and use of 15 ton ha-1 vermicompost produced the maximum (2.46 g m-2) essential oil yield.
    Conclusion
    In this study application of vermicompost with decreased harmful chemical inputs improved the most measured traits. Overall, utilization of 15 ton ha-1 compared to other levels of treatments had suitable effect on content of essential oil, photosynthetic pigments and agro-morphological characteristics in Hyssop.
    Keywords: Chlorophyll, fertilizer, Flavonoid, Medicinal plants, secondary metabolite