فهرست مطالب

نامه آموزش عالی - پیاپی 18 (تابستان 1391)

نشریه نامه آموزش عالی
پیاپی 18 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 7
  • حمید رحیمی*، سیدعلی سیادت، راضیه آقابابایی صفحه 11
    استفاده از رویکرد ترکیبی روز به روز در حال افزایش است. محققان به طور مداوم در پی رهیافت هایی به منظور انجام پژوهش ها به بهترین شکل ممکن و شناخت هرچه بیشتر پیچیدگی های مسائل می باشند. هدف تحقیق حاضر تحلیل چالش ها و فرصت های رویکرد ترکیبی در پژوهش های علوم انسانی است. روش تحقیق به صورت کتابخانه ای و ابزار گردآوری اطلاعات شامل کتب و مجلات داخلی و خارجی است. نتایج نشان داد، لزوم استفاده از این رویکرد به منظور فهم بهتر مسائل مورد پژوهش در علوم انسانی می باشد. بعضی از حیطه های پژوهش مانند تحقیقات تربیتی و مدیریتی به دلیل پیچیدگی های ذاتی و محیطی بیشتر از سایر حیطه ها نیازمند استفاده از این رویکرد می باشند.
    کلیدواژگان: رویکرد کمی، رویکرد کیفی، رویکرد ترکیبی، چالش ها، فرصت ها
  • بهجت یزدخواستی، بدری برندگی* صفحه 29
    هدف اصلی مقاله حاضر این است که برای تقویت توسعه علمی در نهادهای آموزشی چه راهکارهایی می توان ارائه داد. این امر با کند و کاو نظریه های سازمان و سبک های مدیریت و رهبری صورت گرفته است. پرداختن به بحث توسعه علمی و لزوم آن و بررسی راهکارهای تقویت آن ضروری به نظر می رسد. با توجه به ماهیت سوال تحقیق به نظر می رسد که با روش اسنادی بهتر می توان جنبه های مختلف موضوع را کاوید.
    یافته های تحقیق حاکی از آن است که به طور کلی نظریه های انسانی سازمان از جمله تئوری Y، نظریه مدیریت مبتنی بر کرامت انسانی می توانند نهادهای آموزشی را هر چه بیشتر به سمت توسعه علمی سوق دهند. همچنین سبک های مدیریت مشارکتی و الگوهای مردم سالارانه که در آنها کارکنان نقش مستقیمی در هدف گذاری، تصمیم گیری، حل مسائل و ایجاد تغییرات سازمانی ایفا می کنند، الگوی مناسبی در سازمان های آموزشی به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: توسعه علمی، نظریه های انسانی سازمان، الگوی مدیریت مشارکتی، روش دموکراتیک رهبری
  • احمدرضا نصر، بتول جمالی زواره*، محمدرضا نیلی، محمد آرمند صفحه 45
    در پژوهش حاضر به تبیین معیارهای نگارشی و ساختاری تالیف و تدوین کتاب های درسی علوم تربیتی و روان شناسی و مشاوره پرداخته شده است. روش مورد استفاده در این پژوهش توصیفی – پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل صاحب نظران برنامه درسی، مولفان کتاب های درسی و دانشجویان کارشناسی ارشد بوده اند. به منظور برآورد روایی سئوال های پرسشنامه و مصاحبه از روایی محتوایی و برای برآورد پایایی سئوال های سبک لیکرت، از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. پایایی پرسشنامه در حیطه نگارشی70/0 و در حیطه ساختاری 81/0 برآورد شده است. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از مصاحبه از روش مقوله بندی و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از پرسشنامه از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. نتایج نشان داد در حیطه نگارشی توجه به زبان و ادبیات فارسی و اصول نگارشی توجه به سطح دشواری، تعریف واژه های تخصصی توجه به جدیدترین یافته های علمی، ساختار منظم در ارائه مطالب و توجه به زمان آموزش توسط مصاحبه شوندگان مورد تاکید قرار گرفته است. در حیطه ساختاری نیز بخش های مقدمه، پیشگفتار، راهنمای استفاده از کتاب، فهرست مطالب، اهداف کلی کتاب، مقدمه هر فصل، اهداف کلی و جزئی هر فصل، سئوال های تحلیلی، فهرست منابع مورد استفاده در فصل، و منابع پیشنهادی برای مطالعه بیشتر و نمایه ها، اجزای لاینفک یک کتاب درسی را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: کتاب درسی دانشگاهی، تالیف کتاب درسی، ویژگی های نگارشی، ویژگی های ساختاری
  • جواد حاتمی*، کوروش غلامی کوتنایی، ناهیده وطن دوست لاله صفحه 67
    در مطالعه روابط بین نگرش به رشته تحصیلی و عملکرد تحصیلی باید دو مفهوم بنیادی و نظری نگرش و رفتار را مورد توجه قرار داد. در این تحقیق، سعی شده تا ضمن بررسی نگرش های موجود (والدین، جامعه و معلمان) نسبت به دانشگاه، تاثیر نگرش های القاء شده به افراد بر عملکرد آنها سنجیده شود. داده ها از طریق روش پیمایشی و با پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد و برای تحلیل داده ها از آزمون های پیرسون اسپیرمن و t-test استفاده شده است. از جامعه آماری دانشجویان دانشگاه تبریز نمونه ای به اندازه 200 نفر انتخاب شده است. نتایج نشان داد فرض تاثیر نگرشجامعه و نگرش خود فرد و موفقیت عملکرد تحصیلی فرد مورد تایید قرار گرفت؛ در نتیجه می توان گفت، هر چه نگرش جامعه (دوستان، آشنایان و...) انتظارات و توقعات بیشتری از دانشجو داشته باشند، عملکرد تحصیلی وی بهتر خواهد شد. همچنین هر اندازه که فرد، انتظارات و توقعات بیشتری از خودش داشته باشد، عملکرد تحصیلی بهتری خواهد داشت.
    کلیدواژگان: نگرش، موفقیت تحصیلی، نگرش والدین، نگرش جامعه
  • غلامحسین عبدالله زاده*، ابوالقاسم شریف زاده، ابوالقاسم عربیون، مهدی طلایی صفحه 89
    هدف تحقیق حاضر، شناسایی و اولویت بندی سرفصل ها و محتوای دوره های آموزش کارآفرینی بر اساس کارکردهای کسب وکار است. این تحقیق، از نظر هدف کاربردی است، که بر مبنای راهبرد پیمایش و به صورت تک مقطعی به انجام رسیده است. جامعه آماری تحقیق حاضر را کلیه افراد شرکت کننده در دوره های آموزش مهارت های کسب و کار و کارآفرینی وزارت کار در استان کرمانشاه تشکیل دادند، که 176 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه ای دو بخشی بود که بخش اول آن به شناسایی مهارت های مورد نیاز و بخش دیگر آن به شناسایی ویژگی های فردی پاسخگویان اختصاص داشته است. نتایج نشان داد که ابعاد مدیریت منابع انسانی، مدیریت اطلاعات و فناوری، مدیریت بازاریابی، مدیریت امور عملیاتی، مدیریت ریسک، مدیریت راهبردی و مدیریت مالی به ترتیب در اولویت های اول تا هفتم قرار داشتند. همچنین مهم ترین مولفه ها نیز شامل مولفه های «سازماندهی» و «کارگزینی» در قالب بعد «مدیریت منابع انسانی» و مولفه های «ثبت و ضبط اطلاعات» و «کسب اطلاعات» در قالب بعد «مدیریت اطلاعات و فناوری» بودند.
    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، دوره های آموزش کارآفرینی، استانداردهای محتوایی، کارکردهای کسب و کار
  • نسرین نورشاهی* صفحه 115
    هدف اصلی این مقاله پایش رفتارها و سیاست های نظام علم و فناوری در کشور ترکیه و مقایسه آن با ایران است. در این مقاله، با رویکردی تطبیقی مشتمل بر روش توصیفی- تاریخی بعد از توصیف یا جمع آوری منظم اطلاعات، تفسیر یا تحلیل های موردنظر براساس سئوالات پژوهشی صورت می پذیرد.
    نتایج بررسی نشان داد، ترکیه نیز مانند ایران با گسترش کمی ساختارهای آموزشی، به بهبود نرخ های ثبت نام در آموزش عالی چه در کل و چه در میان زنان دست یافته است. در عین حال افزایش سهم آموزش های فنی- حرفه ای از کل آموزش های عالی به افزایش شاغلان (نیروی کار) با آموزش عالی (نیروی کار ماهر) از کل شاغلان در این کشور منجر شده است. با افزایش سهم هزینه های تحقیق و توسعه از کل GDP که بهبود نسبتا چشم گیری از 37/ 0 در سال 1998 به 73/ 0 در سال 2008 داشته، همچنین افزایش سهم بخش صنعت و فعال تر نمودن بخش خصوصی در هزینه تحقیق و توسعه و دریافت کمک های خارجی (برای تامین هزینه های تحقیق و توسعه)، در سال 2010-2011 در شاخص کلی آمادگی تکنولوژیکی و دسترسی به پیشرفته ترین تکنولوژی ها توسط شرکت ها، از ایران پیشی گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی ترکیه، تحقیق و توسعه، آمادگی تکنولوژیکی، گسترش کمی
  • عباس عباسپور، محمد همتی*، سلمان شهولی خیرآبادی صفحه 139
    هدف از پژوهش حاضر ارزیابی وضعیت مولفه های مدیریت دانش و همچنین بررسی تفاوت وضعیت موجود و مطلوب مدیریت دانش در پردیس فنی دانشگاه تهران است. برای سنجش مولفه های مدیریت دانش (در چهار بعد: خلق دانش، تسهیم دانش، بکارگیری دانش و ذخیره دانش) بر اساس مدل عمومی نیومن ابزار پژوهش ساخته شد. این ابزار، بعد از تعیین روایی و پایایی در بین 118 نفر از کارشناسان آموزشی دانشکده های فنی به اجرا در آمد. داده های بدست آمده با استفاده از آزمون تی تک متغیره و آزمون تی وابسته برای ارزیابی وضعیت و تفاوت بین وضع موجود و مطلوب مدیریت دانش مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن است که به جز دانشکده های مواد، مهندسی شیمی و گروه علوم پایه در بقیه دانشکده ها وضعیت مدیریت دانش در مجموع نامطلوب نیست. علاوه بر این به بررسی وضعیت موجود و مطلوب هر یک از مولفه ها در هر یک از دانشکده ها پرداخته که تنها در گروه مهندسی صنایع شکاف معنی داری بین وضعیت موجود و مطلوب مدیریت دانش مشاهده نمی شود.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، خلق دانش، تسهیم دانش، بکارگیری دانش، ذخیره دانش
|
  • Hamid Rahimi*, Seyyed Ali Siyadat, Raziye Aghababaee Page 11
    The use of mixed approach is undergoing a remarkable increase day by day. Researchers are continually seeking solutions in order to perform research projects and cognition issues complexities. The purpose of the present research is studying challenges and opportunities of mixed approach in humanities researches. Research method was librarian and information collection tool included domestic and international books and journals. The results of the study suggest that the use of this approach is to better understand the research issues in humanity sciences. Some of research domains such as educational and managerial areas need this approach more than other areas due to their inherent and environmental complexities.
    Keywords: Quantitative approach, Qualitative approach, Mixed Approach, Humanity Sciences, Challenges, Opportunities
  • Behjat Yazdekhasti, Badri Borandegi* Page 29
    The main Purpose in this article is what approaches are effective for reinforcement of scientific development in educational institutions. To answer, we studied organizational theories and management styles. In today’s world, it is necessary to appeal to the idea of scientific development and the ways to reinforce it. With regard to our research question, documentary method is the best method to apply. The findings of the research suggest human organizational theories such as Y theory, human munificence and so forth can help educational institutions in scientific development. Moreover, cooperative and democratic styles of management in which staff have a direct role in setting objectives, decision making, problem solving and organizational change seem to be appropriate patterns in educational institutions.
    Keywords: Scientific development, Human organizational theories, Participation management style, Democratic leadership style
  • Ahmad Reza Nasr, Batul Jamali Zavareh*, Mohammad Reza Nili, Mohammad Armand Page 45
    This study aims to explain the writing and structure criteria for authoring and developing textbooks in disciplines of education, psychology and consulting. In this study, descriptive-survey method has been used. Statistical population of the study included curriculum development experts and the authors of textbooks that their opinions were considered by semi-structured interview. Another Statistical population is MA. students studying Education, Psychology and Consulting. Researcher-made questionnaire involve Likert rating and multiple choices questions. The experts’ points of view were asked using semistructured interview. Reliability of this questioner is calculated by Cronbach Alpha Coefficient. Reliability of the questionnaire was 0.70 in writing domain and 0.81 in structure domain. Categorization method was applied in order to analyze the data from interview and descriptive and deductive statistics was used so as to analyze the data from questionnaire. The results of the interviews show that in writing area these features have been emphasized by interviewees: paying attention to Persian language and literature and writing principles, paying attention to the level of difficulty, defining technical words, paying attention to the latest scientific findings, regular structure in content presentation and the Education time. In the structural domain, moreover, preface, introduction, guide to use the book, table of contents, the overall objectives of the book, introduction to each chapter, sub goals and total objectives of each chapter, analytical questions, list of resources and suggested resources for further study and index forms are integral parts of a textbook.
    Keywords: University textbook, Writing textbook, Writing characteristics, Structure characteristics
  • Javad Hatami*, Koroush Gholami Kotnaee, Nahideh Vatandoust Laleh Page 67
    To examine the relationship between attitude towards field of study and educational performance two concepts should be taken into consideration: attitude and behavior. This study seeks to measure the effects of indoctrinated attitudes to individuals on their performance. Pondering existing attitudes such as parents, teachers and society towards the university, this research also tries to investigate impacts of such attitudes on student's performance in university. Data were gathered using survey method through researcher-designed questionnaire. To analyze data, tests such as Pierson, Spearman, and T were utilized. The population included students from University of Tabriz among whom a sample of 200 people was selected. Finally, the hypotheses considering the effect of society attitude, individual himself, and individual success in performance were approved. As a result, it could be claimed that: The more a society (including friends, relatives etc) expects higher from a student, the better educational performance he will achieve. The more one expects himself, the better educational performance he will gain.
    Keywords: Attitude, Educational succeed, Parent's attitude, Society attitude, Educational performance
  • Gholamhossein Abdollahzadeh*, Abolqasem Sharifzadeh, Abolqasem Arabiun, Mehdi Talaei Page 89
    The purpose of this research is to identify and prioritize syllabuses and contents of entrepreneurship training program based on business functions. The current applied research is carried out according to survey cross sectional methods. Statistical population contained all candidates who participated in business and entrepreneurship skills training program (N=1000) held by Ministry of Labor and Social Affairs in Kermanshah province. 176 people were randomly selected from this population. Research tool was a questionnaire containing two parts. The first part includes identifying essential skills. And the second part contains demographic characteristics of respondents. Results showed that dimensions include; "human resources management", "information and technology management", "marketing management", "operational issues management", "risk management", "strategically management" and "financial management" are respectively ranked from one to seven. Also the most important components included: "organizing", "staffing" in the frame of “human resources management", and "compiling and recording information" and "information gathering" in the frame of "information and technology management".
    Keywords: ntrepreneurship education, Entrepreneurship training programs, Content standards, Business functions
  • Nasrin Norshahi* Page 115
    This article is mainly aimed to monitor behaviors and policies governing science and technology systems in Turkey in comparison with that of Iran. Any interpretation offered here is based on research questions applying comparative –analytical method as well as describing subject and systematic data gathering. One of the most significant findings is that Turkey, just as Iran, has attained to advance its enrollment rate in higher education, both in general and in female sector, through quantitative expansion of educational structures. At the same time, growing share of technical – vocational training of total higher education has led to increasing employed people with higher education (skilled labor force) of total employed community in this country. Improving the share of R&D of total GDP from 37% in 1998 to 73% in 2008, Turkey has tried to increase the share of industry and private sector for funding R&D expenditure, and enjoyed foreign financial aids for research and development. That is why Turkey has overtaken of Iran in indexes of technological readiness and access to the most advanced technologies.
    Keywords: Higher education of Turkey, Research, development, Technological readiness, Expansion
  • Abbas Abbaspour, Mohammad Hemmati*, Salman Shahouli Kheirabadi Page 139
    The aim of this study is to evaluate the status of components of knowledge management and the difference of current situation and the desired situation in technical compose of Tehran University.To assess component of knowledge management, the research tools were made according to general model of Newman and its four dimensions (knowledge creation, knowledge sharing, knowledge implementation and knowledge storage) and similar questionnaires. After determining reliability and validity of these tools, they were performed among 118 educational experts of technical faculties of Tehran University.Obtained data were analyzed using univariate t- test and dependent t-test.Results shows that except faculties of chemical engineering, materials engineering and basic sciences, other faculties have good status of knowledge management.Moreover we studied the current situation and desired situation of each component in faculties and just in industrial engineering we didn’t observed significant gap between current and desired situation.Finally, solutions offered by educational experts were analyzed.
    Keywords: Knowledge Management, Knowledge Creation, Knowledge Sharing, Knowledge implementation, Knowledge Storage