فهرست مطالب

پژوهش های فقه و حقوق اسلامی - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 50، زمستان 1396)

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 50، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • مهرداد آقاشریفیان *، پرویز رستگار جزی، محسن قاسم پور راوندی صفحات 11-34
    فقه شیعه به اقتضای جامعیت خود یکی از منابع غنی و مهم برای مطالعه و بررسی آداب و اخلاق کسب وکار است. فقها در ابواب گوناگون مرتبط با کسب وکار، تجارت و مکاسب آموزه های متعددی را در قالب واجبات و محرمات و گاهی مستحبات و مکروهات بیان فرموده اند. این آموزه های فقهی پدیدآورنده نوعی خاص از مبانی و اصول اخلاق حرفه ای است که در عرصه اقتصاد، کسب وکار و صناعت نمودار است. از سوی دیگر این مبانی اخلاق حرفه ای و آداب صناعات در متون حرفه ای به ویژه فتوت نامه های صنفی انعکاس یافته است. این مقاله به عنوان یک پژوهش فقهی بر آن است تا به روش کتابخانه ای و توصیف و مقایسه آموزه های فقهی از یک سو و متون صنفی از دیگر سو، میزان تاثیرگذاری فقه شیعه در ایجاد مبانی خاص در اخلاق حرفه ای صناعات را نشان دهد. پرسش اصلی این نوشتار نیز آن است که چه اصولی از تحلیل و مقایسه آموزه های فقه شیعی و مکتوبات صنفی قابل استخراج و استنباط است. ره آورد این مقاله نیز بیان اصولی مانند وجوب تامین معیشت زندگی و شرافت بخشی به صناعت، لزوم کسب دانش در کسب وکار، لزوم تاسی به سیره پیشوایان توحیدی در صناعت، لزوم توجه به اخلاق و معنویت در صناعات، لزوم ذکر و دعا و توحید محوری در صناعت، برکت کار و مال در پرتو صناعت صحیح و به ویژه تحلیل فقهی حقوقی اصل نظارت بر مشاغل به عنوان مبانی اخلاق حرفه ای صناعات است.
    کلیدواژگان: فقه شیعه، صناعت، کسب وکار، اخلاق حرفه ای، حق نظارت
  • مریم آقایی بجستانی *، محمد روحانی مقدم، زهرا ترحمی صفحات 35-50
    خبر واحد به عنوان یکی از امارات ظنیه در لسان اصولی ها از دو جهت عمده مورد مداقه قرار گرفته است؛ یکی اثبات حجیت آن و دیگر تعیین قلمرو آن که فرع بر پذیرش حجیت می باشد. علمای اصول با استناد به ادله اربعه ونیز سیره عقلا در مقابل نظریه ای که خبر واحد را مطلقا حجت ندانسته وآن را موجب علم و عمل نمی داند استدلال کرده اند. در این میان برخی دلالت آیات را بر این مهم تمام دانسته و با به چالش کشیدن سیره عقلا آن را با اشکال ردع از سوی شارع مواجه دانسته اند. در مقابل برخی نیز تنها دلیل حجیت خبر واحد را سیره عقلا دانسته و با ضمیمه کردن روایات مربوط به عنوان تایید شارع سعی در اثبات حجیت خبر واحد به واسطه سیره عقلا داشته اند. برخی نیز ضمن پذیرش دلالت آیه نبا سیره عقلا را نیز در کنار آن از دلایل حجیت خبر واحد دانسته اند. در این نوشتار برآنیم تا با بررسی آرای اصولی ها و جستار در جایگاه سیره عقلا در اثبات حجیت خبر واحد، تمامیت دلالت سیره عقلا بر حجیت خبر واحد را تبیین نماییم.
    کلیدواژگان: خبر واحد، سیره عقلا، عدم ردع شارع
  • حمید ابهری، محمد فرزانگان *، سمیه ظهوری صفحات 51-66
    اضطرار مجموعه اوضاع و احوالی است که سبب می شود شخص برای اجتناب از خطری فعلی یا قریب الوقوع به دیگری خسارت وارد آورد و در این اضرار ناچار است برای این که شخصی مضطر شناخته شود شرایطی تحقق یابد و در صورت وقوع این شرایط اضطراری، در مورد مسوولیت یا عدم مسوولیت مضطر در زمان حاکمیت تبصره ماده 55 قانون مجازات اسلامی سابق، بین حقوقدانان اختلاف نظر وجود دارد. با حذف تبصره مذکور در قانون جدید مجازات اسلامی، این سوال مطرح می شود که آیا همچنان اضطرار از جمله علل رافع مسوولیت مدنی است؟ در این تحقیق مفهوم، شرایط، آثار و مصادیق اضطرار در مسوولیت مدنی، مورد بررسی قرار خواهد گرفت
    کلیدواژگان: اضطرار، مسوولیت مدنی، خسارت
  • سهیلا رستمی *، مهرانگیز روستایی صفحات 67-86
    اعتبار شهادت زن در فقه اسلامی از دیرباز تاکنون همواره عرصه ی مباحث متعددی در این حوزه بوده است. با این حال قدمت موضوع، مانع از تازگی پرداختن به انتقادات مطرح در این قلمرو و واکاوی نگرش های مختلف پیرامون این موضوع، با هدف نزدیک ترشدن به نظر شارع نخواهد بود. در این زمینه دو رویکرد قابل طرح است. نخست؛ رویکرد جنسیت محور که با استناد به برخی دلایل نقلی و عقلی، معتقد به تنصیف ارزش شهادت زن می باشد. در مقابل، رویکرد دوم، در بستری تاریخ مند، از طریق بازتفسیر مواضع اتخاذ شده در رویکرد سنتی و واکاوی دلایل استنادی آن، به تعدیل نگرش هایی می پردازد که می تواند منشا سوءفهم های احتمالی شود و با توجه به اقتضائات زمانی و مکانی و نواندیشی های فقهی حقوقی امکان گذر از رویکرد سنتی را فراهم کرده و زمینه ساز اتخاذ رویکردی نو در زمینه موضوع شهادت زن می شود. رویکرد اخیر، با اعتباربخشی به شهادت زن آن را به عنوان موضوعی خرد در جریان پویایی فقه اسلامی می داند که خاصیت همگامی با تحولات زمانی و مکانی را در خود می بیند.
    کلیدواژگان: شهادت، جنسیت، فقه اسلامی، رویکرد سنتی، رویکرد تاریخ مند
  • حق اختصاص
    محمد صادقی * صفحات 87-112
    حق اختصاص اعتبار عقلایی است که بین شخص با شیء یا مکانی برقرار می شود. درباره ماهیت حق اختصاص بحث و اختلاف نظر وجود دارد که آیا حق مالی، نوعی ملکیت یا سلطنت یا اولویت است. همچنین نسبت به ثبوت چنین حقی اختلاف نظر وجود دارد و برای اثبات آن به ادله ای مانند اجماع، روایت، استصحاب و سیره عقلا استناد شده است . برخی از اموری که جریان حق اختصاص درباره آنها مطرح است عبارتند از : حق اختصاص در اعیان نجس ، سقوط عین از مالیت و ملکیت و حق اختصاص نسبت به عین بعد از جبران خسارت ( دادن بدل )، مالکیت معنوی، حق تقدم. شرط تحقق حق اختصاص فایده داشتن و وجود قصد انتفاع است. مزاحمت و تصرف در مورد حق اختصاص بدون اذن صاحب آن حرام است. معاوضه و همچنین تملیک حق اختصاص بطور رایگان به وسیله هبه یا وصیت و وقف آن صحیح است. پایان حق اختصاص نسبت به نوع آن متفاوت است .
    کلیدواژگان: حق اختصاص، ملک، سلطنت، حق تقدم، اولویت
  • مجید عباسی *، علی غریبه، اسماعیل صغیری، حسن پاشازاده صفحات 113-146
    در فقه امامیه هدف از قواعد مسوولیت مدنی، جبران زیان است و به همین دلیل معیار ارزیابی مسوولیت خاطی (ضامن)، برپایه زیان واردشده به زیان دیده استوار گردیده است. این درحالی است که مسوولیت متفاوتی از مسوولیت مدنی وجود دارد که هدف از وضع آن جلوگیری از تحصیل بلاسبب مال بوده (نه جبران زیان ) و میزان انتفاع شخص مسوول(ضامن) معیار محاسبه مسوولیت است. وجود مصادیق متعدد با این خصیصه، سبب طرح نظریه نوینی تحت عنوان «مسوولیت استردادی» در مقابل مسوولیت مدنی در نظام حقوقی کامن لا شده است. حال سوال این است که مبانی نظریه مذکور با هدف و معیار گفته شده، قابلیت طرح و دفاع در فقه امامیه را دارد؟ اگر پاسخ مثبت است، کدام قواعد و اصول فقهی می تواند متضمن نظریه مذکور باشند؟ نگارنده معتقد است مبانی و مصادیق نظریه مذکور در قالب قواعدی چون قاعده ما یضمن...، ضمان ید و حرمت اکل مال غیر و نیز در پرتو عناوینی مثل غصب، ضمان درک و ضمان معاوضی در فقه امامیه مورد بحث قرار گرفته است هرچند تحت عنوان کلی استرداد یا مسوولیت استردادی مورد مطالعه نبوده است. زیرا هدف نخستین از وضع این قواعد، جلوگیری از تحصیل و انتفاع بلاسبب مال بوده و نتیجه اعمال آن نیز ابتدائا استرداد مال یا بدل آن است که این هدف با شاخصه های مسوولیت استردادی (که مبتنی بر انتفاع است) انطباق بیشتر دارد نه با شاخصه های مسوولیت مدنی که مبتنی بر ضرر است.
    کلیدواژگان: مسوولیت استردادی، مسوولیت مدنی، ضمان، کامن لا
  • عباس عرب خزائلی *، احمد مرادخانی صفحات 147-160
    در شریعت مقدس اسلام، احکام شرعی فرعی، با استعانت ادله اربعه مورد استخراج و استنباط قرار می گیرد و این در کلیات امر است و تکالیف مکلفین در موارد جزئی و خاصی و استنتاج احکام آن تعیین نگردیده است و از ابتداء چاره جوئی و تدبیر نگردیده است. برای حل این معضل، مجتهدین عظام و فقهاء عالیقدر دست به کار شدند به عرصه عمل ورود نمودند. استصحاب، یکی از اصول عملیه است. هرگاه شخصی به وجود موضوعی یا وجود حکمی در زمان گذشته علم و یقین نماید؛ سپس این علم در زمان حال، به جهتی از جهات، مورد شک و تردید و دودلی قرار گیرد، اگر اساس و مبنای معتبر را این قرار دهد که حالت سابق چه بوده است و حکم به باقی ماندن بر حالت سابق نماید، گفته می شود که آن حکم خاصی یا آن موضوع خاصی، استصحاب گردیده است. مثلا به وجود و حیات فردی در سال یکهزاروسیصدوپنجاه علم و قطع داریم در سال 1370ایشان غایب مفقودالاثر شده و پدرش فوت نموده است. آیا باید براساس حیات او را وارث پدر به حساب آوریم و به او ارث تعلق گیرد یا براساس مرگ، ارثی به او تعلق نگیرد؟ در اینجا یقین سابق حیات و زندگی فرد است و شک لاحق، شک در موت اوست اگر براساس زندگی و یقین سابق عمل کنیم حیات و زندگی آن فرد را استصحاب نموده ایم. چون اصل استصحاب دارای جایگاه ممتازی در حقوق مدنی و فقه امامیه است. در این مقاله سعی در تدوین و تجزیه و تحلیل این اصل پرکاربرد در حقوق مدنی و فقه شیعه می باشد
    کلیدواژگان: استصحاب، شبهات موضوعیه، شبهات حکمیه، مقتضی و مانع
  • تاملی پیرامون صاحبان (مستحقین) خمس
    عباس نیکزاد * صفحات 161-178
    معروف میان فقها این است که خمس به شش سهم تقسیم می شود سهمی از آن برای خدا و سهمی برای پیامبر (ص) و سهمی برای امام معصوم (ع ) و سهمی برای مساکین و سهمی برای ایتام و سهمی برای ابن السبیل از سادات و بنی هاشم است. دو قسمت از این فتوای مشهور در این مقاله به صورت اجتهادی مورد نقد و ارزیابی قرار گرفته است و در نهایت نظریه این مقاله این است که صاحب اصلی همه خمس امام و حاکم اسلامی است و آن سه گروه مصارف اند نه صاحبان سهام، از این گذشته سادات و هاشمی بودن این سه گروه الزامی و همیشگی نیست.
    کلیدواژگان: خمس، سهام شش گانه، سادات، صاحب اصلی، بنی هاشم، امام، حاکم اسلامی
|
  • Mehrdad Aghasharifian *, Parviz Rastegar Jazi, Mohsen Ghasempour Ravandi Pages 11-34
    The Shiite jurisprudence, due to its comprehensiveness, is one of the richest and most important sources which can be applied in studying the etiquettes and moralities involved in business. The jurists have mentioned various teachings in form of religious precepts including obligatory, unlawful, recommended and disliked rules in the legal works devoted to business and trading in Islam. Such legal teachings can create certain principles and bases known as professional ethics used in the fields of economics, business and industries. Furthermore, such principles have been reflected in some professional texts, particularly in some chivalry-manifestos presented by certain business. This essay, as a legal research, seeks to indicate the degree of Shiite jurisprudential influence on the emergence of specific principles of professional ethics in different business using a library base and descriptive method and by comparing the legal texts on the one hand and the professional texts on the other. The main question which this essay tries to answer is to know what principles can be inferred from analyzing and comparing the Shiite jurisprudential teachings and the professional texts written in this regard. Based on the findings of this article, the following principles can be extracted from the above mentioned analysis: the obligation of providing livelihood, and giving reverence to business, the necessity of gaining knowledge for business, the necessity of pursuing the example of religious role models in different businesses, the requirement of attending to ethics and spirituality in work, the obligation of adding prayer and devotion in all works. The blessing in work and business can take place in the light of proper businesses which can be achieved through legal analysis and by supervising the jobs as one of the principles of professional ethics in business.
    Keywords: Shiite jurisprudence, Industry, Business, Professional ethics, Supervision right
  • Maryam Aqaei Bajestani *, Mohammad Rohani Moghadam, Zahra Trahomi Pages 35-50
    Unit notice, as one possible reason, has been considered from two main aspects in the language of principles. One is the proof of its validity, and the other is the determination of its domain which acceptance of validity is supposed to be more important. Referring to the arguments of the Arbaa reasons as well as the methods of wise men, the scholars of the principles have argued against the theory that does not fully consider the unit notice as valid and as the trigger of notice and practice. Meanwhile, some have fully understood the implication of the verses on this issue and faced the challenges of method of wise men with the drawback of retribution by the lawyer. On the other hand, some have considered the method of the wise men as the only reason for the validity of the unit notice, and by attaching related narratives as validity from the lawyer have tried to prove the authority of unit notice. Some others, while accepting the implications of the verse of Al-Naba Surah, have considered the method of wise men as one of the reasons for the authority of the unit notice. In this paper, we will examine the integrity of the rationale for the validity of the unit notice through examining the principles and searching for the status of the wise men in proving the authority of the unit notice.
    Keywords: Unit notice, Method of wise men, Retribution, Lawyer
  • Hamid Abhary, Mohammad Farzanegan *, Somayeh Zohori Pages 51-66
    Necessity is the one of the circumstances that causes one person to avoide an existence or near risk enter to damage on the other person. For realization, the necessity must exist in some conditions and with existing these conditions, at the time of enforcing of waver of article 55 of the former Islamic penalty code, there will be different opinions among the lawyers. With elimination that waver in new penalty code, the question is that whether necessity is one of factors that raises the civil liability or not? In this article, the author consider the concept, conditions, effects and cases of necessity in civil liability.
    Keywords: Necessity, Liability, Civil, Damage
  • Soheila Rostami *, Merangez Rostaei Pages 67-86
    The credibility of women’s testimony in Islamic jurisprudence has been controversial. Although it is not a new subject and it has been proposed for a long time but this cannot avoid us not to address the new comments on this issue and not to consider different attitudes toward it in order to understand legislator’s opinion better. Two approaches can be proposed in this field. First, gender-based approach which treats a woman’s testimony as half of a man’s based on rational and narrative reasons. On the other hand, the second approach, in the historical context, attempts to adjust the attitudes which can be the cause of misunderstandings, through reinterpretation of situations in traditional approach and the analysis of citation reasons and provide the possibility to bypass the traditional approach based on time and space requirements and juridical-legal modernity in order to pave the way for a modern approach towards women’s testimony. The latter approach through accreditation to women’s testimony, assumes women’s testimony as a small issue in dynamism of Islamic jurisprudence, so that it can keep pace with time and space changes.
    Keywords: Testimony, Gender, Islamic jurisprudence, Traditional approach, Historical approach
  • The Patent Right
    Mohammad Sadeghi * Pages 87-112
    The Patent Right is a rational validity that is established between a person and an object or a place. There are some arguments and disagreements about the nature of the patent right‒is the financial right considered a kind of possession, kingdom, or priority? Also, there are some disagreements about proving such right and to prove this matter, some reasons such as consensus, narration, associating with someone, and the practice of the wise are cited. Some of the issues about which the Patent Right is considered are as follows: the Patent Right in unclean entities, the decline of entity from taxes and possession and the Patent Right towards entity after compensating the damage (giving substitution), the spiritual ownership, and the priority right. The provision of the realization of the Patent Right is its benefit and the existence of exploitation. The disturbance or seizure of the Patent Right without the permission of its owner is unlawful. Also, the exchange and ownership of the Patent Right freely through gift, will, or devotion is correct. Due to its kind, the end of the Patent Right is different.
    Keywords: Patent right, Possession, Kingdom, Priority right, Priority
  • Majid Abbasi *, Ali Gharibeh, Esmaeil Saghiri, Hassan Pashazadeh Pages 113-146
    In Imamieh jurisprudence, the purpose of the rules of civil liability is to compensate for losses and for this reason the liability assessment criterion (wrongdoer) is based on the losses incurred to the loser. While there is a different responsibility from civil liability that its purpose is to prevent the defendant of unjust enrichment rather than to compensate the plaintiff for loss suffered. The existence of numerous examples of this feature has led to the development of a new theory of "restitutionary liability " against civil liability in the legal system. The question now is that the basis of this theory with the purpose and the criteria, for which it was said, is capable of designing and defending in the Imam's jurisprudence? If the answer is yes which principles and rules of jurisprudence can entail the theorem? The author believes that the basics and examples of this theory are in the form of rules such as prohibition of eating another property and if it's true binding corrupt it is binding and in some topics liability, such as, risk and confiscation. Because the primary purpose of these rules is preventing of unjust enrichment and the result of using it is primarily the return of the property or its owner. This goal is more consistent with the characteristics of restitutionary liability (which is gain based), not with the indicators of civil liability that is damage based.
    Keywords: Restitutionary liability, Tortious liability, Responsibility, Common law
  • Abbas Arab Khazaeli *, Ahamd Moradkhani Pages 147-160
    The subsidiary religious laws, in the sacred Islamic law, are extracted and inferred using the book (Quran), tradition, consensus (among Fokaha) and wisdom. However, it is very general in nature and no more specific details had been set from the beginning. The great mujtahids and scholars of Fiqh embarked upon the problem in order to solve it. Accordingly, Istishab is considered as one of the oft-used principles in this respect. It is where a situation existing previously is presumed to be continuing at present, although there is some doubt, it presumes the continuation of the fact until the contrary is proven. For example: we know that someone was certainly alive in 1971, and was missed in 1991 when his father died. Doubt arises as to whether a man is still alive and can inherit his father's wealth? The previous certainty, in this case, is presumed to be continuing at present that he is known to have been alive. In case of doubt, on the contrary, it is assumed that he is deceased. However, by istishab, the presumption will be that the death is not proven. Because the principle of Istishab, has a privileged position in civil law and Imamieh jurisprudence. The purpose of this study was to analyze the role of Istishab in civil law and Imamieh jurisprudence.
    Keywords: Istishab, Subject doubts, Mistake of law, Mistake of fact, Arbitrary, obstructive
  • An Investigation about the Owners of Quint
    Abbas Nikzad * Pages 161-178
    Quint is divided into six portions to be spent on expenditure for God, the prophet, Imam (AS), orphans, the poor and wayfarers from Hashemian the believers according to all FOKAHA. Two parts of this famous Fatwa have been reviewed and evaluated in accordance with jurisprudence in this paper. The main result of the theory of this paper is that they are Imam and Islamic governor who are the main owners of quint and the others including orphans, the poor and wayfarers from Hashemian are consumers (those to whom quint is paid) not the owners of quint. Furthermore, being SADAT is not a necessity to being paid. In other words, there is no necessity and no compulsory for these three groups to be Sadat so as to be entitled to receive quint.
    Keywords: Quint, Six portions, SADAT, The original, main owner, Banu Hashim, Imam, Islamic governor