فهرست مطالب

سلامت و محیط زیست - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1390)

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رضا شکوهی، محمدرضا سمرقندی، فرهاد پورفرضی، مهدی شیرزادسیبنی، حوریه واحدی صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    رنگ یکی از عمده ترین آلاینده های محیط زیست است که در پساب صنایع مختلف از جمله نساجی دیده می شود. لذا هدف از این بررسی کارایی حذف رنگ RB5 از محیط های آبی با استفاده جذب بر روی مهره های مغناطیسی آلژینات سدیم سنتز شده درسیستم ناپیوسته بود.
    روش بررسی
    ابتدا با به کارگیری فناوری نانو، مهره های مغناطیسی آلژینات سدیم ساخته شد و بعد از آن با تغییر دادن مقدار مهره های مغناطیسی و ثابت نگه داشتن بقیه عوامل موثر، مقدار بهینه مهره که برابرcc 100/ g 18 بود به دست آمد. سپس با ثابت نگه داشتن مقدار مهره، تاثیر pH، غلظت اولیه رنگ و زمان تماس بررسی گردید.
    یافته ها
    نتایج مشخص ساخت که کارایی حذف رنگ RB5 با افزایش غلظت اولیه رنگ،کاهش یافت. هم چنین نتایج نشان داد که با افزایش زمان تماس و مقدار ماده جاذب، کارایی حذف افزایش یافت. هم چنین نتایج نشان داد که سینتیک فرایند جذب از مدل سینتیک شبه درجه دو و داده های تعادلی از مدل ایزوترمی لانگمیر پیروی می کند.
    نتیجه گیری
    در مجموع نتایج حاصل از انجام آزمایش ها مشخص ساخت که می توان از فرایند جذب برروی مهره های مغناطیسی آلژینات سدیم سنتز شده به عنوان یک روش موثر و سریع در جهت حذف رنگ RB5 از محلول های آبی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سنتز، مهره های مغناطیسی آلژینات سدیم، رنگ راکتیو بلک 5
  • آرش دالوند، احمد جنیدی، میترا غلامی، احمد عامری، نیازمحمد محمودی صفحات 11-22
    زمینه و هدف
    تخلیه فاضلاب رنگی صنایع نساجی به منابع آبی، بدون تصفیه کافی برای انسان ها و موجودات آبزی مضر بوده و خسارات جدی را به محیط زیست تحمیل می کند. از آنجا که اغلب روش های تصفیه متداول فاضلاب راندمان کافی برای حذف مواد رنگزای نساجی از فاضلاب رنگی را ندارند، در این تحقیق کارایی روش تصفیه الکتروکواگولاسیون با استفاده از الکترود آلومینیومی برای تصفیه فاضلاب سنتتیک حاوی رنگزای راکتیو قرمز 198 در یک راکتور ناپیوسته مورد مطالعه قرار گرفت.
    روش بررسی
    برای انجام آزمایش ها از یک راکتور از جنس پلکسی گلاس با حجم مفید 2 لیتر که به 4 الکترود آلومینیومی مجهز شده بود، استفاده گردید. تاثیر پارامترهای بهره برداری مانند ولتاژ، زمان واکنش، غلظت اولیه رنگزا و فاصله بین الکترودها بر راندمان حذف رنگزا، میزان انرژی الکتریکی مصرفی و میزان الکترود مصرفی بررسی شد.
    یافته ها
    در شرایط عملیاتی بهینه با ولتاژ 20 ولت و فاصله 2 سانتی متر بین الکترودها طی زمان تماس75 دقیقه، میزان حذف رنگ و COD به ترتیب 1/99 و 3/84 درصد به دست آمد. تحت این شرایط، هزینه تصفیه هر متر مکعب فاضلاب 2986ریال بود. با افزایش فاصله بین الکترودها و غلظت اولیه رنگزا راندمان حذف رنگ و COD کاهش می یابد. زمانی که ولتاژ و زمان واکنش افزایش می یابد، میزان مصرف انرژی، مصرف الکترود، pH نهایی پساب و راندمان حذف رنگزا افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    فرایند الکتروکواگولاسیون با استفاده از الکترود آلومینیومی روش موثر و مناسبی برای حذف ماده رنگزای راکتیو از فاضلاب رنگی است.
    کلیدواژگان: الکتروکواگولاسیون، الکترود آلومینیومی، رنگزای راکتیو
  • بهروز کریمی، محمدحسن احرامپوش، مهدی مختاری، اصغر ابراهیمی صفحات 23-34
    زمینه و هدف
    اکسیداسیون مرطوب با هوا (WAO) یکی از روش های اکسیداسیون پیشرفته برای کاهش غلظت ترکیبات آلی در فاضلاب های صنعتی، ترکیبات سمی و غیر قابل تجزیه بیولوژیکی، شیرابه زباله و... است. هدف این پژوهش تعیین راندمان روش اکسیداسیون مرطوب با هوا در تصفیه شیرابه زباله کارخانه کمپوست اصفهان است.
    روش بررسی
    نمونه شیرابه به حجم 5/1 لیتر وارد راکتور فولادی به حجم 3 لیتر شد و تحت فشار bar 10 و دماهای C° 100، 200 و300 و سه زمان ماند60،30 و90 دقیقه قرار گرفت. نمونه در 18 مرحله از برکه های ذخیره شیرابه در کارخانه کمپوست اصفهان به حجم 20 لیتر گرفته و از روشWAO برای تصفیه شیرابه استفاده شد. راندمان حذف COD، BOD، NH4-N، NO3-N و TSS بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که راندمان حذف بیش از 35% برای COD، 38% برای BOD5 و 85 % برای TSS در یک ساعت زمان ماند به دست آمد وحداکثر راندمان حذف NH4-N 3/53% و NO3-N 9/73% در طی فرایند به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که دمای واکنش بیشترین تاثیر در تجزیه مواد آلی دارد. ونیز راندمان حذف COD، BOD5 در فرایند WAOبا افزایش زمان ماند افزوده شد. همچنین نسبت BOD5/COD به عنوان شاخص مهم از قابلیت تجزیه بیولوژیکی از نمونه شیرابه بررسی شد و بهبود این شاخص تا 84% در این فرایند به دست آمد. در این مطالعه نشان داده شد که این فرایند در کاهشCOD، BOD5 و نیترات بسیار موثر است
    کلیدواژگان: اکسیداسیون با هوا WAO، COD، BOD، نمونه شیرابه
  • سهند جرفی، روشنک رضایی کلانتری *، انوشیروان محسنی بندپی، نعمت الله جعفرزاده حقیقی فرد، علی اسرافیلی، لطیفه اعلایی صفحات 35-48
    زمینه و هدف

    فلوراید به شکل گسترده ای در صنایعی نظیر ساخت نیمه رساناها، نیروگاه های زغال سنگی برق، تولید شیشه و غیره مورد استفاده قرار می گیرد و از طریق پساب آنها به محیط زیست منتشر می شود. یکی از روش های حذف فلوراید، جذب سطحی با استفاده از جاذب های ارزان قیمت است. هدف از این مطالعه مقایسه کارایی جاذب های ارزان قیمت در حذف فلوراید از آب بوده است.

    روش بررسی

    مقادیر pH، زمان تماس و دزاژ جاذب بهینه و غلظت های مختلف فلوراید برای جاذب های باگاس اصلاح شده، باگاس و کیتوزان در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. سپس ضرایب ایزوترم های جذب لانگمیر و فروندلیچ بر مبنای شرایط بهینه محاسبه گردید.

    یافته ها

    pH معادل 7، زمان تماس 60 دقیقه و دزاژ جاذب 2 گرم بر لیتر به عنوان شرایط بهینه برای هر سه جاذب حاصل شد. بیشترین بازده حذف فلوراید در شرایط بهینه، برای باگاس اصلاح شده و به میزان 91 درصد به دست آمد.

    نتیجه گیری

    بر مبنای نتایج حاصل از این مطالعه می توان اظهار نمود که روش جذب سطحی با استفاده از باگاس اصلاح شده یک روش کارآمد و قابل اطمینان برای حذف فلوراید از محلول های آبی است.

    کلیدواژگان: فلوراید، آب، جذب سطحی، کیتوزان، باگاس
  • یحیی همزه، سهیلا ایزدیار، الهام آزاده، علی ابیض، یوسف اسدللهی صفحات 49-56
    زمینه و هدف
    صنایع تولید رنگ و صنایع نساجی مصرف آب زیادی دارند و حجم زیادی از پساب های حاوی مواد خطرناک و سمی تولید می کنند. روش های مختلفی برای جداسازی رنگ از این پساب ها استفاده می شود که فرایند جذب یکی از روش هایی است که در سال های اخیر توجهات زیادی را به خود جلب کرده است و تحقیقات زیادی در زمینه جستجوی جاذب های ارزان قیمت و موثر در جذب انواع مختلف رنگ انجام شده است. در این تحقیق قابلیت پسماند لیگنوسلولزی کانولا برای جذب رنگ اسید اورانژ 7 بررسی شده است.
    روش بررسی
    مواد اولیه شامل ساقه خشک کانولا بود که از مزراع پژوهشی برداشت شد و پس از آسیاب کردن غربال گردید و ذرات به ابعاد 4/0 تا 7/0 میلی متر برای جذب مورد استفاده قرار گرفتند. رنگ اسید اورانژ 7 از شرکت الوان ثابت تهیه شد. در این تحقیق ابتدا اثر عوامل موثر بر جذب شامل غلظت رنگ، pH و دما و بر کارایی جذب بررسی شد و سپس ایزوترم جذب نیز با انجام تیمارهایی در غلظت مختلف انجام گردید و تبعیت آنها از مدل لانگمیر و فروندلیچ بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کارایی جذب به مقدار زیادی به pH محلول و به مقدار کمتری به دمای محلول وابسته است. سرعت جذب رنگ اسید اورانژ 7 با ساقه کانولا سریع بوده و بیش از 95 درصد جذب در 5 دقیقه اول تیمار روی داد. نتایج نشان داد که هر دو مدل لانگمیر و فروندلیچ برای توصیف جذب رنگ اسید اورانژ 7 با ساقه کانولا مناسب هستند.
    نتیجه گیری
    بر اساس مدل لانگمیر، حداکثر ظرفیت جذب رنگ اسید اورانژ 7 توسط پسماندهای لیگنوسلولزی ساقه کانولا برابر با 6/24 میلی گرم بر گرم محاسبه شد که بیشتر از ظرفیت جذب این رنگ توسط خاک اره چوب راش و مخلوط خاک و خاکستر بادی است.
    کلیدواژگان: جذب، رنگ اسید اورانژ 7، پسماند لیگنوسلولزی، ساقه کانولا، ایزوترم جذب
  • عباس تقی پور، امیرحسین محوی *، فروغ واعظی، رامین نبی زاده، رضا دهقانزاده ریحانی صفحات 57-64
    زمینه و هدف

    شیرابه تازه دارای خصوصیات pH پایین و BOD و COD بالاست که عمده آن ترکیبات با وزن مولکولی پایین مثل اسیدهای چرب فرار (اسید استیک و اسید پروپیونیک) هستند. مدیریت شیرابه و تصفیه آن یک موضوع مهم در بهره برداری از جایگاه های دفن بهداشتی است. موضوع این مطالعه بررسی کارایی فرایند تلفیقی انعقاد و لخته سازی و ازناسیون در تصفیه شیرابه تازه زباله شهر تبریز است.

    روش بررسی

    نمونه های شیرابه تازه برای اندازه گیری پارامترهای pH، BOD5، COD، قلیاییت، کل جامدات معلق، مطابق با روش های استاندارد آزمایش های آب و فاضلاب مورد آنالیز قرار گرفتند. تاکید بر حذف COD و TSS شیرابه است. از آلوم و کلرور فریک و PAC به عنوان منعقدکننده استفاده شد.

    یافته ها

    مشخص شد کلرور فریک با دوز 1 گرم بر لیتر و در pH برابر 10 با حذف 34 درصد از COD و 54 درصد از TSS برتر از آلوم و PAC می باشد. نمونه منعقد شده با کلرور فریک در مرحله ازناسیون در pH بهینه 9 و با دز 3 گرم بر ساعت مورد ازن زنی قرار گرفت که پس از 39 ساعت ازن زنی، 51 درصد از COD و 2/18 درصد از TSS حذف شد.

    نتیجه گیری

    این تحقیق نشان می دهد که برای کاهش بیشتر COD و رسیدن به استانداردهای دفع نیاز به روش بیولوژیکی پس از انعقاد و لخته سازی و ازناسیون یا استفاده از روش های مختلف اکسیداسیون پیشرفته و یا سایر روش های تصفیه است.

    کلیدواژگان: شیرابه، انعقاد، لخته سازی، ازن زنی
  • محمد جواد ذوقی، آریامن قویدل صفحات 65-76
    زمینه و هدف
    به علت وجود پسماندهای جامد شهری تفکیک نشده در دفنگاه زباله، شیرابه دفنگاه زباله، ترکیبات سمی و فلزات سنگین زیادی دارد. بنابراین کنترل و تصفیه این نوع شیرابه ضروری است. جهت طراحی سیستم جمع آوری و تصفیه شیرابه مراکز دفن زباله، برآورد حجم و مشخصات کیفی شیرابه مورد نیاز است. به منظور برآورد حجم شیرابه تولیدی در مراکز دفن زباله از مدل ارزیابی هیدرولوژی مراکز دفن (Hydrologic Evaluation of Landfill Performance) که به اختصار HELP نامیده می شود، استفاده می گردد. برنامه HELP یک مدل هیدرولوژیک دو بعدی است که برای بررسی بیلان آب در دفنگاه زباله، سیستم های پوشش و سایر لایه های موجود در دفنگاه زباله استفاده می شود. در این مقاله برای تخمین میزان شیرابه تولیدی در دفنگاه زباله شهرستان سمنان پس از پایان عمر بهره برداری از دفنگاه زباله، از نرم افزار HELP استفاده شده است.
    روش بررسی
    مدل HELP از اطلاعات هواشناسی، مشخصات خاک و پارامترهای طراحی، جهت تخمین میزان شیرابه تولیدی در دفنگاه زباله استفاده می کند. داده های هواسنجی مورد نیاز از ایستگاه سینوپتیک شهر سمنان و مشخصات خاک از آزمایش های مکانیک خاک صورت گرفته در منطقه به دست آمده است. هم چنین پارامترهای طراحی براساس طراحی صورت گرفته در دفنگاه زباله شهرستان سمنان است. این دفنگاه زباله برای پذیرش زباله شهرستان سمنان در 25 سال آینده طراحی شده است.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان می دهد که بارندگی بیشترین تاثیر را در افزایش تولید شیرابه و تبخیر و تعرق بیشترین تاثیر را در کاهش تولید شیرابه در دفنگاه زباله سمنان دارد. در دفنگاه زباله سمنان 82% از بارش سالانه به علت تبخیر و تعرق به دفنگاه زباله وارد نمی شود. با توجه به خروجی مدل HELP، در دفنگاه زباله سمنان میانگین ارتفاع شیرابه بر روی لایه مانع 3 میلی متر و حداکثر ارتفاع شیرابه بر روی این لایه 36 میلی متر است.
    نتیجه گیری
    دفنگاه زباله سمنان تحت شرایط حداقل استاندارد طراحی شده و علت ارتفاع کم شیرابه تولیدی، شرایط هواسنجی منطقه است. میزان بارندگی در منطقه احداث دفنگاه زباله کم و تبخیر و تعرق بالاست. علت تبخیر و تعرق بالا در منطقه دما و میزان تابش زیاد در محل احداث دفنگاه زباله سمنان است. تبخیر و تعرق بالا و ایجاد رواناب سطحی در سرپوش دفنگاه زباله سبب می شود، تنها حدود 2/14% از کل بارش در تشکیل شیرابه شرکت می کند.
    کلیدواژگان: HELP، سمنان، شیرابه، دفنگاه زباله
  • محمد ملکوتیان، کامیار یغماییان، مریم مصرقانی، امیر حسین محوی، محمد دانش پژوه صفحات 77-84
    زمینه و هدف
    آلودگی به فلزات سنگین یکی از مشکلات مهم زیست محیطی و یکی از نگرانی های مهم بهداشت مواد غذایی به شمار می آید. برنج یکی ازانواع پر مصرف غلات در جهان است که به طورگسترده در رژیم غذایی مردم وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی میزان سرب، کادمیوم، کروم و نیکل در نمونه های برنج هندی موجود در بازار ایران بود.
    روش بررسی
    20 نوع برنج هندی پر مصرف از بازار ایران جمع آوری گردید. از هر مارک تجاری سه نمونه مورد آنالیز قرار گرفت. میزان سرب، کروم، نیکل و کادمیوم پس از هضم اسیدی به وسیله دستگاه طیف سنج جذب اتمی تعیین مقدار شد.
    یافته ها
    در این مطالعه مقدار کادمیوم در کلیه نمونه های برنج قابل تشخیص نبود بدین معنا که میزان آن کمتر ازحد تشخیص دستگاه (mg/kg 015/0) بوده است. میانگین میزان سرب mg/kg364/0، کروم mg/kg 653/0 و نیکل mg/kg 019/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج آنالیز بیانگر این بود میانگین میزان سرب در نمونه های برنج کمی بیش تر از رهنمود FAO/WHO بود. همچنین با تعیین میزان برداشت هفتگی قابل تحمل (PTWI) سرب، کروم، نیکل و کادمیوم هر فرد در هفته توسط مصرف برنج هندی میزان کمتری از این فلزات را از استاندارد مشخص شده توسطFAO/WHO دریافت می کند. البته باید توجه داشت با افزایش منابع غذایی آلوده به فلزات سنگین و به دلیل خاصیت تجمع پذیری این فلزات بر بافت بدن و اثرات سو آن بر انسان بهتر است از محصولات پاک تر استفاده گردد.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، بهداشت مواد غذایی، جذب اتمی، PTWI
  • سعید احمدی، علی اصغر کاربرد، مهرداد اینانلو، حسن ایوبی زاده، محسن زارعی صفحات 85-92
    زمینه و هدف
    سر و صدا یکی از رایج ترین و شایع ترین عوامل زیان آور محیط کار در دنیا محسوب می شود. هدف از این مطالعه ارزیابی میزان مواجهه با صدا و افت شنوایی ناشی از آن در شاغلین صنایع صافکاری خودروی شهرستان قزوین بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تحلیلی مقطعی در سال 1388 از 218 کارگاه صافکاری خودرو شهرقزوین به روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 50 نفربه عنوان جامعه آماری انتخاب شدند. به منظور کسب اطلاعات زمینه ای، عوامل مداخله گر، الگوی زمان مواجهه و... از یک پرسش نامه استفاده گردید. تراز معادل مواجهه کارگران با استفاده ازدستگاه دزیمتر مدل CEL-280 و شنوایی سنجی با استفاده از ادیومتر مدل OB 822 شرکت MADSEN انجام شد. متوسط افت شنوایی در بسامدهای مختلف محاسبه گردید ودر ادامه اطلاعات به دست آمده توسط آزمون های آماری آنالیز شد.
    یافته ها
    متوسط سن و سابقه کار گروه مورد مطالعه به ترتیب 7/9±7/38 و 6/9±5/21 سال بود. تراز مواجهه با صدا 4/3 ± 2/98 دسی بل (حدود 104- 90 دسی بل) و افت شنوایی هردوگوش 6 1/9 ±1/22 دسی بل به دست آمد. ضریب همبستگی اسپیرمن بین افت شنوایی دایم گوش چپ و راست در سطح 05/0>P معنی دار بود. (87/0=R) افت شنوایی دایم کلی در64 درصد (32 نفر) افراد تحت مطالعه بدون آسیب (25≥ NIHL)، 34 درصد(17 نفر) آسیب جزیی(40 ≥ NIHL≥ 26) و2 درصد (یک نفر) آسیب متوسط(60≥ NIHL≥41) به دست آمد. بیش ترین میزان افت در گوش چپ در بسامد4000 هرتز برابر 4/42 دسی بل و در گوش راست در بسامد8000 برابر 1/37 دسی بل بود. آزمون کای دو بین درجه آسیب، سابقه کار و سن در سطح 015/0=P معنی دار بود. آزمون ANOVA به منظور بررسی تراز صدای معادل اندازه گیری شده بر افت شنوایی با حذف اثر سابقه کار بر افت شنوایی ارتباط معنی داری را نشان نداد.(09/0=P)
    نتیجه گیری
    باتوجه به مواجهه غیر مجاز و شدید با صدا وافت شنوایی ایجاد شده لزوم رعایت اقدامات کنترلی وحفاظتی در برابر صدا ضروری است.
    کلیدواژگان: صدا، افت شنوایی، صافکاری خودرو
  • محمدهادی دهقانی، فاطمه فاضلی نیا، قاسمعلی عمرانی، رامین نبی زاده، کمال اعظم صفحات 93-104
    زمینه و هدف
    عدم توجه به مدیریت و کنترل پسماندهای بیمارستانی در مراحل مختلف تولید، ذخیره سازی، جمع آوری، حمل و نقل و دفع نهایی در حال حاضر مشکلات عدیده ای را ایجاد نموده است. به طوری که پیامد آن، محیط زیست و سلامتی انسان را در معرض خطر جدی قرار داده است. این تحقیق از نوع مطالعات توصیفی مقطعی و مشاهده ای است که در سال 1388 در بیمارستان های ولی عصر، امیر کبیر، طالقانی، امیرالمومنین و امام خمینی شهر اراک انجام شده است. در این پژوهش وضعیت موجود جمع آوری، نگه داری، حمل و نقل و دفع نهایی پسماندهای بیمارستانی شهر اراک و اریه الگوی مناسب دفع مورد توجه قرار گرفته است.
    روش بررسی
    وزن پسماندها در دو فصل متوالی مورد تفکیک، توزین و ثبت قرار گرفت. به منظور آگاهی از نحوه مدیریت پسماند پزشکی در بیمارستان های مورد مطالعه از پرسش نامه مورد تایید سازمان جهانی بهداشت استفاده گردید و نیز با مراجعه به بیمارستان ها، سوال از مدیران و کارشناسان بهداشت شاغل دربیمارستان ها، پاسخ ها ثبت گردید.
    یافته ها
    مطالعات انجام شده در5 بیمارستان نشان داد که متوسط سرانه در بیمارستان های مورد مطالعه 9/2 کیلوگرم در شبانه روز به ازای هر تخت فعال و 6/4 کیلوگرم به ازای هر بیمار بستری شده به دست آمد که شامل60 درصد پسماند شبه خانگی، 39 درصد پسماند عفونی،34/0درصد پسماند نوک تیز و برنده، 28/0 درصد پسماند پاتولوژیک و38/0 درصد پسماند دارویی و شیمیایی است.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده از این تحقیق، به منظور کاهش آلودگی در این بیمارستان ها مدیریت بایستی فعالیت هایی را در مورد پسماندهای پزشکی در محل تولید و متمرکز در محدوده بیمارستان ها انجام دهد. کارکنان شاغل در امر جمع آوری و حمل و نقل پسماندها بایستی کلیه اقدامات حفاظت شخصی را رعایت نمایند. البته مدیریت پسماندهای پزشکی بدون همکاری و تشریک مساعی گروه های مختلف حرف پزشکی نمی تواند در این امرموفقیت کسب نماید.
    کلیدواژگان: پسماندهای پزشکی، بیمارستان، مدیریت پسماند، شهر اراک
  • مهدی هادی، رضا شکوهی، امیرمرتضی ابراهیم زاده نامور، مهرداد کریمی، مهری سلیمانی امین آباد صفحات 105-114
    زمینه و هدف
    استفاده گسترده از آنتی بیوتیک ها و ورود آنها به فاضلاب های پذیرنده منجر به افزایش باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک ها شده که اثرات منفی بر درمان عفونت های باکتریایی دارد. مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری های اشریشیا کلی، کلبسیلا پنومونیه و سودوموناس آئروجینوزا در فاضلاب های شهری و بیمارستانی نسبت به آنتی بیوتیک های کلرامفنیکل، سیپروفلوکساسین، تری متوپریم سولفامتوکسازول، جنتامایسین، سفتیزوکسیم، نالیدیکسیک اسید، سفتازیدیم و سفالکسین مورد مطالعه قرار گرفت.
    روش بررسی
    طی یک مطالعه توصیفی مقطعی به دنبال جداسازی باکتری ها از فاضلاب بیمارستانی و شهری با استفاده از تکنیک های میکروبشناسی، حساسیت آنها با تکنیک استاندارد انتشار دیسک و تفسیر ناحیه انتشار با چارت کربی- بوئر، سنجیده شد. اختلاف آماری بین مقاومت آنتی بیوتیکی در فاضلاب شهری و بیمارستانی با استفاده از تست ناپارامتریک Mann-Whitney مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    درصد مقاومت باکتری اشریشیا کولای نسبت به آنتی بیوتیک ها بین 81/1% تا 02/51% تعیین شد که نسبت به سودوموناس آئروجینوزا (بین 57/3% تا 76/61%) و کلبسیلا پنومونیه (بین 45/6% تا 831/9%) کمتر است. باکتری کلبسیلا پنومونیه بیشترین مقاومت را در مقایسه با بقیه نشان داد. باکتری های اشریشیا کلی، کلبسیلا پنومونیه و سودوموناس آئروجینوزا به ترتیب بیشترین مقاومت را نسبت به سفتازیدیم، تری متوپریم سولفامتوکسازول و سفالکسین نشان دادند. مشخص شد که میزان بروز مقاومت دارویی در فاضلاب بیمارستانی بیشتر از فاضلاب های شهری است.
    نتیجه گیری
    با دسترسی آسان به آنتی بیوتیک ها و استفاده بی رویه آنها طیف وسیعی از آنها به فاضلاب ها راه یافته و از توانایی آنها در درمان عفونت های باکتریایی کاسته شده است. بالاتر بودن غلظت و تنوع آنتی بیوتیک ها در فاضلاب های بیمارستانی در مقایسه با شهری منجر به افزایش انتقال عوامل مقاوم بین باکتری ها شده و مقاومت چندگانه تسریع می گردد.
    کلیدواژگان: مقاومت آنتی بیوتیکی، فاضلاب شهری، فاضلاب بیمارستانی
  • ولی علی پور، لیلا رضایی، خدیجه معلمی، مریم اقبالی صفحات 115-124
    زمینه و هدف
    آبمیوه یکی از بهترین نوشیدنی ها است که بخش عمده ای از نیاز بدن به ویتامین ها را تامین نموده و منبعی مناسب برای جبران آب هدر رفته به حساب می آید، لیکن در صورت عدم رعایت استانداردهای بهداشتی به عنوان منابع بالقوه آلودگی عمل می نماید. هدف این مطالعه بررسی سلامت میکروبی آبمیوه های تازه در آبمیوه فروشی های شهر بندرعباس بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، کلیه 56 مغازه آبمیوه گیری وبستنی فروشی شهر بندرعباس به عنوان جامعه پژوهش انتخاب شد، ضریب همکاری 84 درصد بود. کل نمونه ها 146 نمونه بود. آزمایش ها شامل کل کلیفرم، اشریشیا کلی، باکتری های مزوفیلیک، استافیلوکوکوس اورئوس، کپک و مخمر بود.
    یافته ها
    از بین 146 نمونه، 142 نمونه حداقل به یک میکروارگانیسم آلوده بوده. 100درصد نمونه های آب هویج و آب انبه آلوده بودند. میانگین آلودگی به کلیفرم، مخمر، باکتری های مزوفیلیک و اشریشیا کلی به ترتیب 2 /86، 6/56، 2/53 و 57 درصد بود. در هیچ کدام از آبمیوه ها، استافیلوکوکوس اورئوس و کپک مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    3/97 درصد نمونه ها غیر قابل استفاده هستند. اگر مصرف آبمیوه های تازه باعث گردد که مصرف کننده در معرض خطر بیماری های قابل انتقال از طریق مواد غذایی قرار گیرد، همه مزایای طبیعی آبمیوه های تازه به لحاظ غنای مواد معدنی و ویتامین ها هدر خواهد رفت.
    کلیدواژگان: آبمیوه، کیفیت میکروبی، کپک و مخمر، اشریشیا کلی، باکتری مزوفیلیک، بندرعباس
|
  • Shokohi R., Samarghandi M.R., Shirzad Siboni M., Vahedi H Pages 1-10
    Background And Objectives
    Industrial wastewater included the dyes one of the important sources of environmental pollution, that founded in loom wastewater which are harmful for human health and environment. Therefore, the purpose of this research was investigated removal of RB5 dye from aquatic solution by using of adsorption onto synthesized magnetic sodium alginate beads.
    Material And Methods
    At first, synthesized magnetic sodium alginate beads. Then, acquired beads optimum dosage equal to 18 g/100CC, with constant other parameters. The effect of pH, contact time and initial RB5 dye concentration was studied at the constant of beads (18 g/100CC).
    Results
    Results showed that removal efficiency was decreased by increasing of initial RB5 dye concentration. Also the results showed the removal efficiency was increased by increasing of adsorbent dose and contact time. The results showed data were explained acceptably by Langmuir isotherms and pseudo-second-order kinetics models respectively.
    Conclusion
    The results showed that removal of RB5 dye from aqueous solution by using of magnetic sodium alginate beads can be done cheaper and effective.
  • Dalvand A., Jonidi Jafari A., Gholamim., Ameri A., Mahmoodi N. M Pages 11-22
    Background And Objectives
    Discharge of textile colored wastewater industries without providing enough treatment in water bodies, is harmful for human and aquatic organisms and poses serious damages to the environment. Most of conventional wastewater treatment methods don’t have enough efficiency to remove textile dyes from colored wastewater; thus in this research the efficiency of electrocoagulation treatment process with aluminum electrodes for treatment of a synthetic wastewater containing C.I. Reactive Red 198 in batch reactor was studied.
    Material And Methods
    The experiment conducted in a Plexiglas reactor with a working volume of 2L that equipped with 4 aluminum electrodes. The effects of operating parameters such as voltage, time of reaction, initial dye concentration and interelectrode distance on the color removal efficiency, electrical energy consumption and electrode consumption were investigated.
    Results
    in the optimum operational condition electrocoagulation, is able to remove color and COD as high as 99.1 and 84.3% in aluminum electrode in 75 minutes at 20 volt and 2 cm interelectrode distance, respectively. Under this condition, operating cost was 2986 rails per cubic meter of treated wastewater. Increase in the interelectrode distance and initial dye concentration,lead to the decrease in efficiency of dye and COD removal.While as the voltage and time of reaction increased, energy consumption, electrode consumption, final pH and color removal, increased too.
    Conclusion
    electrocoagulation process by aluminum electrode is an efficient and suitable method for reactive dye removal from colored wastewater.
  • Karimi B., Ehrampoush M.H., Mokhtari M., Ebrahimi Pages 23-34
    Background And Objectives
    Wet air oxidation (WAO) is One of the advanced oxidation process for reduce organic matter concentration from industrial wastewater, toxic and non biodegradable substance and solid waste leachate. In this study the efficiency of wet air oxidation method in leachate treatment from Esfahan Composing factory was Evaluate.
    Material And Methods
    The experiment was carried out by adding 1.5 Lit pretreated leachate sample to 3Lit autoclave reactor and adding 10 bar pressure at temperature 100, 200 and 300 °C with retention time of 30, 60 and 90 min. Leachate sample in 18 stages from composting factory in Isfahan in the volume of 20 Lit was taken and the WAO method, was used for pre-treatments. Removal efficiency of COD, BOD, NH4-N, NO3 and TSS were examined.
    Results
    The result shows removal efficiency of COD more than 35%, BOD5 38%, and TSS 85% was obtained in one hour reaction. The Maximum removal efficiency of NH4-N 53.3% and NO3-N 73.9 % were obtained during the process.
    Conclusion
    This result indicates that the reaction temperatures are the most important factors affecting the degradation of organic matter. The COD, BOD5 removal efficiency of the WAO process was found to vary significantly with the reaction time being the most effective. In additional, BOD5/COD ratios of the effluents, which are generally regarded as an important index of biodegradability of leachate sample, were determined and showed 84% improvement in this factor. The WAO process presented in this paper is efficient process for pretreatment of leachate, as the COD, BOD5 and NO3 reduction for leachate sample.
  • Jorfi S., Rezaei Kalantary R., Mohseni Bandpi A., Jaafarzadeh N., Esrafili A., Alaei L Pages 35-48
    Background And Objectives

    Fluoride is widely used in industries such as manufacture of semi-conductors, power plants, glass production etc and release to the environment via their effluents. The purpose of this sturdy was to compare the efficiency of low price adsorbents in fluoride removal from water.

    Materials And Methods

    The optimum values of pH, contact time and adsorbent dosage were determined and different concentrations of fluoride were experimented in lab scale conditions for bagasse, modified bagasse and chitosan. Then Langmuir and Freundlich coefficient were determined based on optimum conditions.

    Results

    The pH value of 7, contact time of 60 min and adsorbent dose of 2 g/L were determined as optimum conditions for all three adsorbents. The most fluoride removal efficiency of 91% was obtained for modified bagasse in optimum conditions.

    Conclusion

    Based on data obtained in this study, it can be concluded that adsorption by modified bagasse is an efficient and reliable method for fluoride removal from liquid solutions.

  • Hamzeh Y., Izadyar S., Azadeh E., Abyaz A., Asadollahi Y Pages 49-56
    Background And Objectives
    The dyestuff manufacturing and textile industries consume a high volume of water and produce a great amount of wastewater containing various toxic substances. Different methods are used to remove dye compounds from wastewaters. Removal of dyes from water by adsorption processes received considerable attention and a number of studies focused on the adsorption of some dyes by non-conventional low cost and effective adsorbents. In this study, the suitability of the canola stalks for Acide orange 7 adsorption was assessed.
    Materials And Methods
    The dry canola stalks obtained from the research farm were milled and screened and the particles size ranged between 0.4-0.7 mm were used in all experiments. Acid orange 7 supplied by Alvan Sabet. Initially, the effects of initial dye concentration, pH and temperature on adsorption were examined. The kinetic and equilibrium data obtained for various concentrations of evaluated on the basis of Langmuir and Freundlich isotherms.
    Results
    The results showed that the absorption efficiency depended strongly on pH and slightly on the temperature. Absorption of acid orange 7 on the canola stalks was fairly rapid and more than 95% of adsorption occurred within the initial 5 minutes of the treatment. Both Langmuir and Freundlich models were applicable for the description of acid orange 7 dye adsorption by canola stalks.
    Conclusion
    According to the Langmuir model, the highest capacity of canola stalks for acid orange 7 adsorption was found 24.8 mg/g which was higher than the capacity of beech wood sawdust and soil mixture with fly ash.
  • A.Taghipour, A.H.Mahvi, F.Vaezi, R.Nabizade, R.Dehghanzade, H.A.Jamali Pages 57-64
    Background And Objectives

    Fresh leachate has a low pH and high amounts of BOD and COD which are mainly constituents with low weight molecular such as volatile fatty acids (acetic and propionic acids). Management and treatment of leachate is an important subject in sanitary landfill operation and performance.Th objective of this study is determining the efficiency of the integrated coagulation –flocculation and ozonation processes in fresh leachate treatment of Tabriz city.

    Materials And Methods

    Quantitive parameters of pH, BOD5, COD, alkalinity and TSS were studied based on standard methods.The study emphasizes of COD and TSS leachate removal.Alum, ferric chloride and PAC had been used as coagulants.

    Results

    Results indicated the superiority of Ferric chloride at the dosage of 1 g/l in pH 10, which reduced 34% of COD and 54% of TSS.in the stage of ozonation the leachate sample coagulated by ferric chloride was treated by 3 g/h ozone gas at optimum pH and after 39 hours ozonation about 51% of COD and 18.2 % of TSS were reduced.

    Conclusion

    This study clearly indicates that there would be need to apply biological treatment (after coagulation – flocculation) and ozonation, various advanced oxidation processes and / or other treatment methods for further reduction of COD in leachate and meeting discharge standards.

  • Zoqi M.J., Ghavidel A Pages 65-76
    Background And Objectives
    The components in the leachate are often toxic with numerous heavy metals, from non-separated municipal solid waste. Hence, leachate treatment is a serious problem. In order to design leachate treatment and collection systems, estimate of quality and quantity of leachate is necessary. Hydrologic Evaluation of Landfill Performance (HELP) Model was used to estimate leachate generation in the lined landfill cells for a variety of conditions. The HELP program is a quasi-two-dimensional hydrologic model for conducting water balance analysis of landfills, cover systems, and other solid waste containment facilities. In this paper HELP program is used to predict leachate
    Materials And Methods
    HELP model use weather, soil and design data to estimate leachate quantity. The meteorological data were obtained from semnan Atmospheric Data Centre. Soil mechanics examinations in the landfill area were used to achieve soil data. In addition, design parameters are base on Semnan landfill design specifications. Semnan landfill capacity is designed to accommodate the municipal solid wastes during the next 25 years.
    Results
    In this study result indicated that precipitation and evapotranspiration has the most influenced on leachate generation increase and decrease, respectively. 82% of annual precipitation isn’t percolated into Semnan landfill due to evapotranspiration. HELP Model simulations were indicated that the maximum and average value of leachate height above barrier layer is 36 and 3mm, respectively.
    Conclusion
    Semnan landfill is designed under minimum standard condition. Therefore, low height of leachate generated is due to area weather. The precipitation amount is low while the evapotranspiration amount is high in this area. High evapotranspiration is due to high temperature and solar radiation in Semnan landfill area. High evapotranspiration in the landfill cap caused 14.2% of the precipitation to infiltrate into the wastes and became leachate.
  • Malakootian M., Yaghmaeian K., Meserghani M., Mahvi A.H., Danesh Pajouh M Pages 77-84
    Background And Objectives
    Heavy metal pollution has always been a major cause contamination of environmental and concern for health food. rice is the most popular food in the Iranian and presence of heavy metal in trace level in rice has received spatial attention because they are directly related to health. The aims of this research were to investigate the Pb, Cd, Cr, Ni in Iranian consumed rice.
    Materials And Methods
    20 of the most widely consumed brands of Iranian rie were purchased from local market in Iran. 3 samples of each brand were collected and certain volumes of each sample were digested with acid. Heavy metal contents in the tea were determined by atomic absorption spectrometry.
    Results
    The results showed that mean concentration Pb, Cr, Ni in rice samples respectively was 0.387, 0.683, 0.019 (mg/kg). Maximum concentration Pb, Cr, Ni for Tamash, Mehrab and Panel rise sample respectively.
    Conclusion
    Notably the Ni and Cr content in the rice samples was found to be below the food sanitary standards in India rice. In the other hand 50% samples content Pb was found to be upper the food sanitary (Pb: 0.3 mg/kg). The result indicated that weekly intake of heavy metal by rice was below the provisional tolerable weekly intake recommended by WHO/FAO. However, risk assessments needs considerable attention and better prevention this low pollution.
  • Ahmadi S., Karboro A.A., Einanlo M., Aubi Zade H., Zarei M Pages 85-92
    Backgrounds and
    Objectives
    Indusrial noise exposure is the most common hazardous agent in the world.This study has been done to determine the prevalence associated with occupational noise in car smoothers at qazvin.Materials and
    Methods
    The study group composed of 50 subjects who were selected out of a total of 218 car smoothing workshops.Background information,exposure time and.with a questionnaire collected.Noise exposure and hearing loss were measured by noise dosimeter model CEL-280 and audiometer model OB 288 Madsen.
    Results
    The mean of age and work experience were 38.7 and 21.5 respectively.Noise exposure and total hearing loss were measured 98.2±3.4 dB(90-104dB) and 22.1±9.16 dB respectively. Spireman correlation was significant between right and left ears(P<0.05, R=0.87).Total hearing loss were measured natural(NIHL!25) in 64 percent(32 person),slight(26! NIHL!40)in 34 percent(17 person) and moderate (41! NIHL!60) in 2 percent (1 person).The most and the least hearing loss were measured 42.4(4000 HZ) and 37.1(8000 HZ) dB in left and right ear respectively. The chi square analysis was significant between hearing loss,work experience and age (P=0.015). ANOVA analysis was not significant between noise exposure and hearing loss(P=0.09).
    Conclusion
    Considering NIHL and severe noise exposure, the necessity for improvement of controlling and protection measures has prime importance.
  • Dehghani M.H., Fazelinia F., Omrani Gh.A., Nabizadeh R., Azam K Pages 93-104
    Background And Objectives
    Not paying attention to management and control of medical wastes in different stages of production, keeping, gathering, transporting and finally eliminating them all have been creating various hard problems such that the environment and human’s health are in danger with the relevant consequences following. This descriptive cross-sectional study was performed in Vali-e Asr, Amir Kabir, Taleghani, Amir Al-Momenin and Imam Khomeini hospitals of Arak city in 2009. At the present research the current condition of gathering, maintaining, transportation and final elimination of hospital wastes of Arak city as well as proving an appropriate model are paid attention.
    Materials And Methods
    The solid wastes were separated, weighed and registered in two sequential intervals. And in order to get acquaintance with the management procedure for medical solid wastes in the studied hospitals, a questionnaire approved by W.H.O was used and by referring to hospitals, the questions were replied by Managers and Hygiene Experts working at hospitals and their responses were recorded.
    Results
    The investigations made in 5 hospitals reveal that the average per annum is 2.9 Kg in 24 hours per active bed and 4.6 Kg for every patient. This volume consists of 60% for semi-home solid wastes, 39% for infectious solid wastes, 0.34% for sharp wastes, 0.28% for the pathologic and 0.38% for medicinal and chemical solid wastes as well.
    Conclusion
    According to the results obtained in this study, in order to reduce these kinds of pollution in the hospitals, action should be taken to deal with pollutants at their source of generation, which should be focused within the hospitals. The staff members involved in waste collection and transport should practice all the personal protection measures. Of course, medical waste management cannot succeed without cooperation and participation of all groups of medical staff.
  • Hadi M., Shokoohi R., Ebrahimzadeh Namvar A.M., Karimi M., Solaimany Aminabad M Pages 105-114
    Background And Objectives
    widely use of antibiotics as therapy and uncontrolled discharge of them to receiving waters increased the percentages of antibiotic resistant bacteria in various environments that may cause problems in therapy. The aim of this study was to investigate the antibiotic resistance of E. coli, K. pneumoniae and P. aeruginosa bacteria isolated from urban and hospital wastewaters. Nine antibiotics namely Chloramphenicol, Ciprofloxacin, Trimethoprim Sulfamethoxazol, Gentamycin, Ceftizoxime, Nalidixic Acid, Ceftazidime, Ceftriaxon and Cefalexin were investigated in this study.
    Materials And Methods
    through a cross-sectional descriptive study the isolation of bacteria from hospital and urban wastewater samples was performed by microbiological identification techniques. The resistance to nine antibiotics was tested by application of the standard disc diffusion technique and zone-size interpretation chart of Kirby-Baeur. Non-parametric Mann-Whitney test was used to assessing two environments differences.
    Results
    The resistance percentage of E. coli to studied antibiotics was significantly less (ranged from 1.81 to 51.02%) than the resistance percentage of P. aeroginosa (ranged from 3.57 to 61.76) and K. pneumoniae (ranged from 6.45 to 91.83%). the highest resistance to studied antibiotics was for K. pneumonia in comparison the others. E. coli, K. pneumonia and P. aeroginosa bacteria showed the highest resistance to CAZ, SXT and CN, respectively. The study showed the resistance rate in hospital wastewater is more than that in urban wastewater.
    Conclusion
    Ready availability and uncontrolled usage of antibiotics causes to discharge them to wastewaters and consequently diminished the drugs effectiveness. High antibiotic concentration and diversity in hospital wastewater in comparison with urban wastewater causes to transfer resistant agents between bacteria and increased the multiple resistances.
  • Alipour V., Rezaei L., Moalemi Kh, Eghbali M. Pages 115-124
    Background And Objectives
    Fresh fruit juice is one of the best drinks which contains minerals and vitamins besides its appealing nature as a good source of water.Whoever does the microbial quality of fresh fruit juice not meet the standard level,it can play a large part in food transmission diseases.
    Material And Methods
    In this cross-sectional study, all of 58 fruit juice. The Samples were then tested for total Coliform, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, yeasts and molds.
    Results
    The results obtained showed that 142 case out of 146 samples were contaminated by microorganisims. All of Carrot and mango juices were contaminated. The mean contamination rate of Coliform bacteria, Mesophilic bacteria, Escherichia coli and yeasts in samples were detected as 86.2, 53.2, 57 and 56.6 percents respectively.
    Conclusion
    97.3 percents of samples did not have a goodmicrobial quality for human consumption. If consumption of fresh fruit juices will cause the consumer at risk of food borne diseases, all the natural benefits of them in terms of richness in minerals and vitamins will waste.Therefore it can be concluded that the natural benefits of frash fruit juice would be under question due to their low level microbial quality which move people to the high risk of food born diseases.