فهرست مطالب

سلامت و محیط زیست - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1390)

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مجید شفیع پور مطلق، مصطفی کلهر، فرید خلیل آریا صفحات 125-136
    زمینه و هدف
    در این تحقیق رفتار دو مدل IAQX 1.0f و Fluent 6.3.26 در تخمین انتشار NOx در یک محیط بسته مسکونی ارزیابی و نتایج حاصل با نتایج نمونه برداری مقایسه شده است.
    روش بررسی
    به منظور مقایسه دو مدل مورد نظر یک ساختمان مسکونی با مساحت m2 84 در نظر گرفته شده است. در مدل سازی با نرم افزار IAQX 1.0f، ساختمان مذکور به پنج ناحیه تقسیم شده است. با کمک ضرایب توصیه شده توسط EPA میزان انتشار از منابع و نرخ جذب هر یک از جاذب ها تعیین شده است. در مدل سازی با نرم افزارFluent 6.3.26 ساختمان با 1777 سلول شبکه بندی شده که منابع آلودگی توسط شرایط مرزی mass inflow و بازشوها توسط شرایط مرزی inflow شبیه سازی شده اند.
    یافته ها
    مدلFluent 6.3.26 مقادیر غلظت در نواحی 2،1و 3 را بیشتر از مقادیر مدل IAQX 1.0f نشان می دهد. هر دو مدل نتایج مدل سازی را در نواحی1، 2، 3 و4 کمتر از مقادیر اندازه گیری شده نشان می دهند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که در اکثر نواحی غلظت های به دست آمده توسط مدل Fluent 6.3.26 نسبت به مدل IAQX 1.0f به مقادیر واقعی به دست آمده از نمونه برداری نزدیکترند.
    کلیدواژگان: مدل سازی، محیط های بسته، Fluent 6، 3، 26، IAQX 1، 0f
  • امیرحسین عندلیب، حسین گنجی دوست*، بیتا آیتی، احمد خدادادی صفحات 137-148
    زمینه و هدف

    استان یزد در قلب کویر مرکزی ایران قرار دارد و کم آبی از مشکلات اساسی آن است که با عنایت مسئولان با طراحی و اجرای شبکه آبرسانی انتقال آب از اصفهان به یزد، این مشکل تا حدی مرتفع شده است. به طور معمول در آخرین مرحله تصفیه آب جهت گندزدایی شبکه، تصفیه خانه، مخازن و ایستگاه های مسیر از سیستم کلرزنی استفاده می گردد که به دلیل واکنش بین مواد آلی طبیعی و کلر آزاد در آب، احتمال تشکیل ترکیبات جانبی سرطان زا ازجمله تری هالومتان ها وجود دارد. براساس استاندارد وضع شده در ایران حد مجاز تری هالومتان ها در آب آشامیدنی 200 میکروگرم در لیتر است. در این پژوهش ضمن تعیین میزان و پراکنش تری هالومتان ها در شبکه انتقال آب و شبکه شهری یزد، به نقش عوامل موثر و روابط آنها پرداخته شده است.

    روش بررسی

    در این تحقیق در طی یک دوره یک ساله اقدام به نمونه برداری، سنجش وآنالیز میزان تری هالومتان ها (THM) به تفکیک چهار ترکیب اصلی عمده شامل کلروفرم، برموفرم، دی کلروبرمومتان و دی برموکلرومتان با استفاده از دستگاه GC، در فصول مختلف سال از 11 ایستگاه شامل آبگیر زاینده رود و تصفیه خانه آب اصفهان تا مخازن شحنه یزد و ایستگاه ها و مخازن متعادل کننده مسیر و نیز سنجش مقادیر در شبکه شهری یزد تحت پنج ناحیه پوشش دهنده شهرستان شد.

    یافته ها

    با توجه به نتایج به دست آمده، مشخص شد حداکثر میزان کل تری هالومتان ها درطول دوره نمونه گیری مربوط به فصل تابستان برابر 14/51 میکروگرم در لیتر و در شبکه شهری ناحیه مسجد جامع یزد که دارای بافت قدیم است. همچنین حداقل غلظت کل تری هالومتان ها در زمستان و در شبکه شهری مربوط به منطقه آزاد شهر برابر 6/1 میکروگرم در لیتر است. میانگین کل تری هالومتان ها در طول دوره نمونه برداری و کل ایستگاه ها برابر 26/12 میکروگرم در لیتر به دست آمد.

    نتیجه گیری

    تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با نرم افزار SPSS و Excel و در سطح توصیفی و استنباطی صورت گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی (ضریب همبستگی ساده، آزمون همبستگی پیرسون و اسپیرمن) با سطح معنا داری 05/0 استفاده شد. نتایج حاکی است که اختلاف آماری معنی داری بین مقادیر این پارامترها با استاندارد ملی و جهانی وجود ندارد و مقادیر کاملا مطلوب و پایین تر از حد استانداردهای مجاز است، همچنین بین مقادیرتری هالومتان ها و برخی از پارامترهای موثر در تولید آن اعم از کلر باقی مانده وگرما همبستگی معنی داری وجود دارد (95% و99%).

    کلیدواژگان: تری هالومتان، کلروفرم، برموفرم، برمودیکلرومتان، دی برموکلرومتان، تصفیه، انتقال
  • بهروز کریمی، محمدحسن احرامپوش، مهدی مختاری، اصغر ابراهیمی صفحات 149-158
    زمینه و هدف
    اکسیداسیون مرطوب با هوا (WAO) یکی از روش های اکسیداسیون پیشرفته برای کاهش غلظت ترکیبات آلی در فاضلاب های صنعتی، ترکیبات سمی و غیر قابل تجزیه بیولوژیکی، شیرابه زباله و... است. هدف کلی این پژوهش تعیین راندمان سه روش اکسیداسیون مرطوب با هوا و اکسیداسیون مرطوب با پراکسید هیدروژن درحذف مواد آلی از شیرابه زباله شهری اصفهان بوده است.
    روش بررسی
    نمونه شیرابه به حجم Lit 5/1 وارد راکتور فولادی به حجم Lit 3 شد و تحت فشار bar 10 و دماهای 100، 200 و C°300 و سه زمان ماند60،30 و 90 دقیقه قرار گرفت. نمونه در 18 مرحله از برکه های ذخیره شیرابه در کارخانه کمپوست اصفهان به حجم Lit 20 گرفته و از سه روشWAO، WPO و ترکیبی از WAO/GAC جهت پیش تصفیه شیرابه استفاده شد. از اکسیژن خالص و پراکسید هیدروژن 30% به عنوان عامل اکسیداسیون استفاده شد.
    یافته ها
    راندمان حذف COD در روش WAO، 3/33-8/7% و BOD5 6/50-7/14% می باشد. راندمان حذفCOD و BOD5 در روشWPO به ترتیب، 34-6/4% و50-24% است. با افزودن GAC به راکتور راندمان حذف همه پارامترها بهبود یافت. حداکثر راندمان حذف به وسیله روش ترکیبی برایCOD، 48% و برای BOD5، 6/43-31% و نسبت COD/BOD5 هم تا 90% افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    در این مقاله از فرایند WAO و WPO برای پیش تصفیه شیرابه، و از فرایند ترکیبی WAO/GAC برای بهبود حذف مواد آلی و تصفیه شیرابه استفاده شد و نیز مشخص شد که فرایند اخیر در حذف مواد آلی مقاوم بسیار کارآمدتر است.
    کلیدواژگان: شیرابه، کارخانه کمپوست، اکسیداسیون با هوای مرطوب، اکسیداسیون با هیدروژن، اکسیداسیون ترکیبیWAO، GAC
  • روح الله نوری، فاطمه جعفری، دیانا فرمن اصغرزاده، عباس اکبرزاده صفحات 159-170
    زمینه و هدف
    رودخانه اترک یکی از منابع اصلی تامین آب استان های خراسان رضوی، خراسان شمالی و گلستان بوده که از اهمیت ویژه ای نیز به دلیل تشکیل قابل توجهی از مرز ایران و ترکمنستان برخوردار است. متاسفانه کمبود اطلاعات کمی و کیفی به دلیل نداشتن سیستم پایش مناسب یکی از مهم ترین چالش ها در بررسی کیفی آب این رودخانه است. هدف اصلی تحقیق مذکور ارایه چارچوبی مناسب جهت بررسی کیفی این رودخانه با توجه به محدودیت های ذکر شده است.
    روش بررسی
    در گام اول با انتخاب ایستگاه هایی مناسب در طول رودخانه وضعیت کلی کیفیت آب با استفاده از مدل شاخص کیفی آب (WQI) تعیین گردیده است. گام دوم این تحقیق به بررسی و طبقه بندی وضعیت تروفیکی بازه های مختلف رودخانه اختصاص یافته و در نهایت نیز با توجه به محدودیت های مدل WQI، مدل کیفی رودخانه بر مبنای شاخص کیفی مهم کل جامدات محلول (TDS) بر مبنای مدل توصیه شده اکنور (1976) ارایه شده است.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق بر مبنای مدل WQI به طورکلی بیان گر قرارگیری کیفیت آب رودخانه در بیشتر ایستگاه های مورد بررسی در دسته متوسط می باشد. نتایج بررسی وضعیت تروفی این رودخانه نیز مشخص نمود که بخش عمده ای از بازه رودخانه در وضعیت مغذی قرار دارد. در نهایت نیز یافته های حاصل از مدل سازی کیفی بر مبنای مدل اکنور مشخص نمود که عمده شوری در هر چهار ایستگاه مورد بررسی شامل شوری جریان پایه بوده و بنابراین منشا طبیعی دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به کمبود اطلاعات کمی و خصوصا کیفی در غالب رودخانه های کشورهای در حال توسعه، متدولوژی ارائه شده در این تحقیق می تواند جهت اطلاع کلی از وضعیت کیفی دیگر رودخانه نیز مورد استفاده قرار گرفته تا با استفاده از نتایج آن بتوان تخمینی از روند مدیریتی و اصلاحات لازم را در ارتباط با کیفیت آب به انجام رسانید.
    کلیدواژگان: مدل سازی کیفی، شاخص کیفی آب، تغذیه گرایی، رودخانه اترک
  • کاظم ندافی، محمدرضا زارع، مسعود یونسیان، محمود علی محمدی، نوشین راستکاری، سیدنجات موسوی صفحات 171-180
    زمینه و هدف
    در این تحقیق سمیت نانوذرات اکسید روی (ZnO) و اکسید تیتانیوم (TiO2) به عنوان دو نوع از پرکاربردترین نانوذرات مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این مطالعه می تواند به وضع استانداردها و قوانین زیست محیطی نانوذرات کمک کند.
    روش بررسی
    غلظت های مختلف از دو نانوذره ZnO و TiO2 به محیط کشت های نوترینت آگار اضافه شد. سپس باکتری های اشرشیا کلی و استافیلوکوک اورئوس با تعداد مشخص به محیط کشت اضافه شدند و میزان بازدارندگی رشد در مقایسه با نمونه شاهد تعیین شد. اطلاعات حاصل به کمک نرم افزار SPSS ver 16.0 و آزمون استاندارد پروبیت، آنالیز شده و غلظت موثر 50 درصد(EC50) و غلظت بدون اثر بازدارنده (NOEC) در ارتباط با دو نوع نانوذره تعیین گردید.
    یافته ها
    طبق آزمایشات، EC50 24 ساعته نانو ZnO، با استفاده از ا. کلای و ا. اورئوس به ترتیب mg/L 47/5 و mg/L 38/2 به دست آمد. EC50 24 ساعته نانوذرات TiO2 با استفاده از ا. کلای و ا. اورئوس نیز به ترتیب mg/L 5366 و mg/L 3471 محاسبه شد. همچنین برای نانوذرات ZnO غلظت بدون اثر بازدارنده (NOEC) با استفاده از ا. کلای و ا. اورئوس به ترتیب 15/1 و mg/L 28/3 و برای نانوذرات اکسید تیتانیوم غلظت بدون اثر بازدارنده با استفاده از ا. کلای و ا. اورئوس به ترتیب 1937 و 1184 محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که سمیت حاد نانوذرات اکسید روی به مراتب بیشتر از سمیت حاد نانوذرات اکسید تیتانیوم است. مقایسه نتایج این مطالعه با معیارهای ارایه شده توسط EPA نیز نشان می دهد که از نظر سمیت حاد، نانوذرات اکسید روی در رده مواد با سمیت متوسط و نانوذرات اکسید تیتانیوم در رده موادی که عملا غیر سمی هستند قرار می گیرد. بنابراین پیشنهاد حدود مجاز مواجهه و وضع استانداردهای دفع محیطی نانوذرات اکسیدروی از نظر سمیت حاد در مقایسه با نانوذرات اکسید تیتانیوم نیازمند مراقبت بیشتری است.
    کلیدواژگان: نانوذرات، اکسیدروی، اکسیدتیتانیوم، سمیت، آزمون زیستی، اشرشیا کلی، استافیلوکوک اورئوس
  • جمشید درایت، علی الماسی*، کیومرث شرفی، حبیبه مسکینی، عبدالله درگاهی صفحات 181-188
    زمینه و هدف

    یکی از مهم ترین خصوصیات کیفی در مورد استفاده مجدد پساب، کیفیت میکروبی آن است. هدف از این مطالعه تعیین کارایی تصفیه خانه فاضلاب کرمانشاه (سیستم لجن فعال متعارف) و گیلانغرب (سیستم برکه تثبیت) در حذف کیست تک یاخته و تخم انگل بوده است.

    روش بررسی

    در این تحقیق به مدت 5 ماه و هر پنج روز یک بار از ورودی و خروجی تصفیه خانه نمونه برداری شد. آنالیز انگلی جهت شناسایی کیست و تخم انگل ها مطابق روش جدید بیلنجر با لام شمارش مک مستر(با حجم حفره ای3/0 میلی لیتر) انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین کل تعداد تخم انگل ها و کیست تک یاخته ها در پساب خروجی از تصفیه خانه کرمانشاه به ترتیب برابر با 42/0±99/0 و 25/0±9/0عدد در هر لیتر بوده و راندمان زدایش تخم انگل و کیست انگل به ترتیب 3±3/98% و 5/4±5/97% حاصل شد. در حالی که هیچ کیست و تخم انگلی در پساب خروجی تصفیه خانه گیلانغرب مشاهده نشد و راندمان حذف این دو پارامتر، 100% برآورد گردید. بیشترین تعداد تخم انگل در فاضلاب ورودی و پساب خروجی هر دو تصفیه خانه مربوط به تخم آسکاریس لمبریکوئیدس بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان گفت که کارایی هر دو تصفیه خانه از لحاظ حذف کیست و تخم انگل ها مطلوب بوده و کیفیت پساب خروجی هر دو تصفیه خانه از نظر میزان تخم نماتودها با شاخص انگلبرگ (تعداد تخم نماتود: 1≥ عدد در لیتر) مطابقت دارد.

    کلیدواژگان: لجن فعال، برکه تثبیت، کیست و تخم انگل، کرمانشاه، گیلانغرب
  • مهناز حیدری، هاجر صفاری خوزانی، محمد مهدی امین *، محمد قاسمیان، الهام طاهریان، لیلا عطاری، اکبر حسن زاده صفحات 189-200
    زمینه و هدف

    آنتی بیو تیک ها و هورمون ها پس از تاثیرگذاری، همراه با سایر زایدات از بدن دفع می شوند و با ورود به فاضلاب، می توانند فرایند تصفیه بی هوازی را مختل کنند. در این مطالعه رفتار بازدارندگی دو آنتی بیوتیک اوفلوکساسین و سیپروفلوکساسین و هورمون β17 استرادیول والرات (E2) بر فعالیت متان سازی ویژه (Specific Methanogenic Activity (SMA بیومس بی هوازی مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش بررسی

    تعداد 21 آزمون SMA به روش ناپیوسته و در ویال های شیشه ای 120 میلی لیتری انجام شد. 17% از حجم هر ویال به بیومس، 66% به سوبسترا، و 17% به تجمع بیوگاز اختصاص یافت. هر تست 30 15 روز به طول انجامید. متان تولید شده به وسیله جایگزینی گاز با محلول 2 نرمال KOH به عنوان جاذب CO2 اندازه گیری شد.

    یافته ها

    در این مطالعه در غلظت های 200، 500 و mg/L 1000 آنتی بیوتیک اوفلوکساسین کاهش تولید متان به ترتیب به میزان 45، 76 و 88 درصد بود. کاهش 68، 81 و 88 درصدی تولیدی متان به ترتیب در غلظت های 100، 200 و mg/L 500 سیپروفلوکساسین مشاهده شد. میزان متان تجمعی در غلظت های mg E2 /L 1/0، 1، و 5 به ترتیب 66، 90، و121 میلی لیتر بود.

    نتیجه گیری

    آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین در غلظت های مشابه نسبت به آنتی بیوتیک افلوکساسین دارای بازدارندگی بیشتری بر فعالیت متان سازی ویژه بیومس بی هوازی دارد. همچنین، هورمون E2 در غلظت های پایین نسبت به دو آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین و اوفلوکساسین بازدارنده تر است.

    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین، آنتی بیوتیک اوفلوکساسین، هورمونE2، فعالیت متان سازی ویژه (SMA)
  • عباس رضایی، گیتی کاشی، احمد جنیدی جعفری، علیرضا ختایی صفحات 201-212
    زمینه و هدف
    روش های فیزیکی و شیمیایی متداول در گندزدایی آب، استفاده از پرتو فرابنفش، کلرزنی و ازن زنی هستند. در سال های اخیر گندزدایی آب به روش الکترولیز رو به گسترش است. هدف در این تحقیق کاربردی تحلیلی بررسی حذف باکتری اشرشیا کلی (شاخص آلودگی میکروبی آب) از آب آشامیدنی به روش الکترولیز است.
    روش بررسی
    نمونه آب آلوده با افزودن 102 و 103 عدد باکتری اشرشیا کلی در میلی لیتر آب آشامیدنی تهیه گردید. آب آلوده به باکتری وارد راکتور الکترولیزی شد و کارایی حذف باکتری در شرایط مختلف pH (6، 7، 8)، تعداد باکتری (102 و 103 عدد در میلی لیتر)، زمان (10،5، 20 و 40 دقیقه)، فاصله بین الکترودها (2، 5/2، 3 و 5/3 سانتی متر) و ولتاژ (10، 20، 30 و 40 ولت) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها همبستگی غیرمستقیم کارایی حذف را با فاصله بین الکترودها نشان دادند. نتایج همبستگی مستقیم بین راندمان حذف باکتری و متغیرهای ولتاژ و مدت زمان الکترولیز را نشان دادند. نتایج نشان دادند که بهترین حذف باکتری با تعداد 102 و 103 عدد در میلی لیتر در شرایط pH معادل 7، مدت زمان الکترولیز 10 دقیقه، فاصله 2 سانتی متر بین الکترودها به ترتیب در ولتاژ 20 و 30 ولت به دست آمد.
    نتیجه گیری
    تحقیق نشان داد که ولتاژ و مدت زمان الکترولیز بیشترین اثر را در عملکرد الکترولیز داشته است. یافته های تحقیق نشان دادند که الکترولیز روش امیدبخشی در حذف باکتری اشرشیا کلی از آب آشامیدنی است.
    کلیدواژگان: باکتری، اشرشیا کلی، الکترولیز، گندزدایی، آب آلوده
  • محمد آقاپورصباغی صفحات 213-222
    زمینه و هدف
    نداشتن قیمت و ارزش مشخص برای فعالیت های زیست محیطی باعث ایجاد برخی ویژگی های خاص برای این کالاها می شود. از جمله این ویژگی ها فاصله ای است که بین هزینه و منافع شخصی و اجتماعی آنها به وجود می آید. محققین در جهت ارزیابی این فعالیت های زیست محیطی روش های مختلفی از جمله هزینه سفر، تمایل به پرداخت و روش هدونیک را پیشنهاد می کنند. با توجه به مشکل آلودگی هوای تهران استفاده از الگوهای فوق در جهت ارزش گذاری برای حفظ کالای زیست محیطی (هوای پاک) مدنظر قرار گرفته اند.
    روش بررسی
    دریک مطالعه موردی ارزش گذاری برای هوای سالم در سال 1387 با استفاده از روش هدانیک انجام گرفته است. به منظور انجام تحقیق حاضر 300 پرسش نامه به روش طبقه بندی تصادفی از مناطق مختلف شهر تهران جمع آوری شده است.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان می دهد که فعالیت های انجام شده در جهت کاهش آلودگی هوا علاوه بر ارزش زیست محیطی از دید مصرف کنندگان دارای ارزش اقتصادی نیز هست. همچنین نتایج نشان می دهد که تمایل به پرداخت هر شهروند تهرانی برای هر مترمربع خانه ای که در مناطق با آلودگی کمتر قرار دارند بین 1120 تا 1350 هزار ریال است.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق و تحقیقات مشابه می تواند در توجیه اقتصادی طرح های زیست محیطی مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، الگوی هدونیک، فعالیت های زیست محیطی کشاورزی
  • معصومه خسروی، نادر بهرامی فر، سیدمحمود قاسمپوری صفحات 223-232
    زمینه و هدف
    تالاب انزلی یکی از بوم سازگان مهم آبی در ایران است که در جنوب غربی دریای خزر قرار داشته و زیستگاه ماهیان، آبزیان و پرندگان با ارزشی است که از ابعاد اکولوژیک و اقتصادی درخور توجه اند. این تحقیق به پایش آلودگی برخی از فلزات سنگین در رسوب سطحی تالاب انزلی می پردازد.
    روش بررسی
    نمونه های رسوب از سه بخش شرقی، غربی و مرکزی تالاب جمع آوری شدند. در هر بخش سه ایستگاه انتخاب شد و در هر ایستگاه سه تکرار نمونه برداری انجام شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که بیشترین غلظت در منطقه شرقی تالاب مشاهده شد. میانگین غلظت فلزات سنگین در رسوب تالاب به ترتیب برای کادمیوم 023/157، سرب 646/3، جیوه 692/300 نانوگرم بر گرم وزن خشک و فلز روی 953/186، مس 452/44 میکروگرم بر گرم وزن خشک در منطقه شرق تالاب، به دست آمد. در این بررسی ترتیب غلظت فلزات مورد بررسی در نمونه های رسوب در هر سه منطقه به صورت زیر Zn>Cu>Hg>Cd>Pb به دست آمد.
    نتیجه گیری
    بیشترین غلظت فلزات در تمام نمونه در بخش شرقی تالاب بیانگر این است بیشترین آلودگی در بخش شرقی تالاب وجود دارد و این ناحیه متاثر از فعالیت های متنوع انسانی است.
    کلیدواژگان: آلودگی، فلزات سنگین، رسوب، تالاب انزلی
  • بهنام چاوشی، محمدرضا مسعودی نژاد، امیر ادیب زاده صفحات 233-244
    زمینه و هدف
    پالایشگاه های نفت منبع مهم تولید آلاینده های خطرناک و سمی مانند دی اکسید گوگرد (SO2) هستند. حدود 99 درصد از دی اکسیدگوگرد موجود در هوا از منابع انسانی تولید می گردد. اگرچه اندازه گیری های مختلفی از خروجی صنایع و پالایشگاه ها توسط کارشناسان محیط زیست و یا شرکت های خصوصی فعال در زمینه محیط زیست انجام گرفته ولی ارزیابی دقیق از میزان انتشار آلاینده ها بر حسب میزان تولید (ضرایب انتشار) و همچنین میزان کل انتشار سالانه که می تواند به عنوان داده اولیه در مدل سازی های آلودگی هوا و تصمیم گیری های مدیریتی مورد استفاده قرار گیرد در دسترس نیست.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بوده و اندازه گیری گازهای خروجی از دودکش با استفاده از دستگاه Testo 350 XL صورت گرفته است. نوع استاندارد عملکرد دستگاه براساس ASTM D6522 EPA-CTM030-41 تعیین گردید. میزان دی اکسیدگوگرد از 44 خروجی دودکش پالایشگاه نفت تهران از ابتدای فروردین 1386 لغایت آبان 1387 به مدت 20 ماه اندازه گیری شد. نمونه برداری به طور میانگین در بازه زمانی ساعات 9 تا 14به انجام رسید.
    یافته ها
    با مطالعه نتایج به دست آمده مشخص گردید که میزان آلاینده SO2 تولیدی توسط واحد تقطیر شمالی بیش از 3 برابر واحد جنوبی است و میزان انتشار گاز آلاینده از این واحد 8/2 برابر و ضریب انتشار آن 6/5 برابر نسبت به واحد تقطیر جنوبی است، همچنین میزان غلظت، انتشار و ضریب دی اکسیدگوگرد در واحد تبدیل کاتالیست شمالی بیش از 2 برابر واحد مشابه جنوبی است و مقایسه این سه فاکتور در واحد غلظت شکن شمالی به ترتیب 3، 6/2 و 6/2 برابر در مقایسه با واحد مشابه جنوبی اندازه گیری شده است.
    نتیجه گیری
    در کلیه واحدهای مستقر در بخش شمالی میزان آلایندگی 2 تا 3 برابر واحدهای جنوبی است. با ارزیابی به عمل آمده مشخص گردید که اولا حجم تولید در واحدهای شمالی بیشتر از واحدهای جنوبی بوده و از طرفی واحدهای جنوبی از طراحی جدیدتری برخوردار و از امکانات حذف آلاینده بهتری استفاده می نمایند. با مطالعه منابع مشخص می گردد استفاده از تکنولوژی های جدیدتر در فرایند تولید در پالایشگاه ها و استفاده از آخرین دستاوردها در این صنعت قادر است گام اساسی در توسعه این صنعت در بخش های مختلف کشور را ایفا نماید.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، پالایشگاه نفت، دی اکسیدگوگرد، فاکتور انتشار، ضریب انتشار
  • مقداد پیرصاحب، علی الماسی، علی اکبر زینتی زاده، راضیه خاموطیان، سهراب دل انگیزان صفحات 245-254
    زمینه و هدف
    آلکیل بنزن سولفانات خطی(LAS)به طور عمده در ترکیبات دترجنت ها به کار می رود. استفاده دترجنت ها در مصارف خانگی و صنعتی سبب ورود این ترکیبات به سیستم جمع آوری و تصفیه خانه های فاضلاب می شود. اندازه گیری LAS در تصفیه خانه های فاضلاب اهمیت ویژه ای دارد. روش معمول اندازه گیری آن روش استاندارد متد است که علاوه بر وقت گیر بودن، نیاز به مصرف بالایی از کلروفرم دارد. در سال 2006، E Jourdo روش ساده شده ای را برای اندازه گیری LAS پیشنهاد کرد. در مطالعه حاضر این روش با روش استاندارد متد از نظر اقتصادی مقایسه گردیده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه هزینه های سرمایه گذاری اولیه، پرسنل، مواد مصرفی و وسایل غیر مصرفی در دو روش محاسبه گردیده و در نهایت مقدار ارزش خالص هزینه ها (NPV) برای هر کدام به دست آمده است. نرخ بهره 15% در نظر گرفته شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان سرمایه گذاری اولیه، هزینه سالیانه پرسنل و مواد مصرفی در روش استاندارد متد به ترتیب برابر با 13351981، 499968 و 1710981 ریال و در روش ساده شده برابر با 12048202، 83328 و 58202 ریال است. میزان NPV در روش استاندارد متد و ساده شده به ترتیب برابر با 30360309 و 14681848 ریال است.
    نتیجه گیری
    روش ساده شده اقتصادی تر بوده و توصیه می گردد در اندازه گیری های روتین LAS در تصفیه خانه های فاضلاب از این روش استفاده گردد.
    کلیدواژگان: فاضلاب، دترجنت، LAS، مقایسه اقتصادی
|
  • Shafiepourmotlagh M., Kalhorm, Khalil Arya F Pages 125-136
    Background And Objectives
    This study presents an evaluation between IAQX 1.0f and Fluent 6.3.26 in modeling of NOx dispersion in an indoor residential environment. Modeling predictions are compared with sampling results.
    Materials And Methods
    Aresidential building with about 84 m2 area is modeled. In IAQX 1.0f the building is divided into five zones. Emission factors and absorption rate of sinks is estimated with US.EPA suggested factors. On the other hand, In the Fluent 6.3.26 model, the building was divided into 1777 cells, and the openings are defined by the boundary conditions of the inflow. In this model, pollution sources were simulated by boundary conditions of the mass inflow.
    Results
    Compared to IAQX 1.0f, Fluent 6.3.26 showed higher estimation of the concentrations in the zones of 1, 2 and 3. In comparison with the measurements, both models had underestimated results.
    Conclusion
    The results of Fluent 6.3.26 were closer to the sampling results in the zones.
  • Andalib A.H., Ganjidoust H., Ayati B., Khodadadi A Pages 137-148
    Background And Objectives

    Yazd province is located in the central desert part of Iran in which water scarcity was one of the most important problems. This has been recently solved to some extent, due to the approved channel project of water transferring from Isfahan to Yazd. Chlorination is usually used in the last stage of water treatment for disinfection in the networks, treatment plants, storages and channel stations. The possibility of carcinogen lateral composites formation is expected by tri-halo-methanes (THMs) due to the reactions occurs between the natural organic materials and free chlorine available in water. Based on the established standard by the country, the permissible limit of THMs in water is 200 mg/L. In this research, in addition to the amount of THMs and their distribution in Yazd water transferring channel and the city water network system, the important parameters and their correlations with THMs formation were discussed.

    Materials And Methods

    In a year of sampling period, the concentrations of THMs including the four major components of chloroform, bromoform, bromo di-chloro methane and di-bromo chloro methane during all seasons were measured using gas chromatograph and analyzed. This was done for 11 stations including Zayande-rood Basin River and Isfahan water treatment plant up to Yazd Shehneh storage, stations and inline equalization tanks and also five regions of Yazd city network.

    Results

    According to the results, the maximum rate of THMs (51.14 mg/L) during the sampling period in summer for Yazd city network and in ancient context of Jamea Mosque district was found. In addition, the minimum concentration of THMs was 1.60 mg/L in winter for the domestic network of the city which was related to Azad Shahr district. The Average total amount of THMs during sampling periods in all stations was 12.26 mg/L.

    Conclusion

    SPSS and Excel softwares were used to analyze the research data in the descriptive and inferential manner. Both statistical methods (Simple correlation coefficient, Pearson and Spearman correlation test)) with 5% significant level were considered for data analysis. The results indicated that no significant difference existed between these parameters and national and international standard scales. These rates were generally desirable and lower than standard limit which indicates acceptable operation in the treatment system and storages in the channel line of Isfahan to Yazd. Furthermore, it was obtained that there is a correlation between THMs rates and effective parameters in producing confidential values such as 95%and 99%for the residue chlorine and heat respectively. Finally the distribution and diffusion plan of THMs in transferring line and civic network of Yazd were drawn.

  • Karimi B., Ehrampoush M.H., Mokhtari M., Ebrahimi A Pages 149-158
    Backgrounds and
    Objectives
    Wet air oxidation (WAO) is one of the advanced oxidation process which is mostly used to reduce organic matter concentration from industrial wastewater, toxic and non biodegradable substance and solid waste leachate.The objective of this paper is comparisons of three advance oxidation in organic matter removal in different conditions from Esfahan composing factory leachate
    Material And Methods
    The experiment was carried out by adding 1.5 Lit pretreated leachate sample to 3Lit autoclave reactor and adding 10 bar pressure at temperature of 100, 200 and 300 °C and pressure (10 bars) with retention time of 30, 60 and 90 min. leachate sample in 18 stages from composting factory in Isfahan in the volume of 20 lit was taken and the three methods WAO,WPO, and a combination of WAO/GAC were used for pre-treatments. Pure oxygen and 30% hydrogen peroxide was used as oxidation agent.
    Results
    The result shows significant improvement on the removal rate of COD (7.8-33.3%), BOD5 (14.7-50.6%)by WAO process.The removal efficiency of 4.6-34% COD, 24-50% BOD, was observed in the reactor.Adding theGACto the reactor improved removal efficiency of all parameters. Combination Process (WAO/GAC) removed 48% of COD, 31-43.6% of BOD.Combination process demonstrated higher efficiency than two other previous methods as BOD5/COD ratio of 90% achieved.
    Conclusion
    TheWAO process presented in this paper is efficient for pretreatment of leachate, And the modified WPO process remove organic materials and ammonia moreover WAO/GAC can be considered as an excellent alternative treatment for removing reluctant organic matter (COD, BOD5) and organic nitrogen compounds, which found in leachate.
  • Noorir, Jafarif, Forman Asgharzadehd, Akbarzadeha Pages 159-170
    Backgrounds and
    Objectives
    TheAtrak River is an important water supply resource in the Razavi Khorasan, Northern Khorasan and Golestan provinces. This river is the line border of Iran and Turkistan countries. Unfortunately, lack of water quality and quantity data due to nonexistence of a proper surface water qualitymonitoring station network is one of themain problems for water quality evaluation in the Atrak River. The main objective of the research is to offer a proper framework for surface water quality evaluation regarding to the mentioned limitations.
    Materials And Method
    In the first step, proper surface water quality monitoring stations along Atrak River are selected and water quality conditions are indicated using water quality index (WQI) model. The second step is allocated for determining trophic states of the river. Finally, the river water quality modeling is carried out for one of the most important index of water quality in the Atrak River i.e. total dissolved solids (TDS) based on proposed method by Oconnor (1976).
    Result
    Results of WQI model showed that most of the stations were in the moderate class. The result also showed that most parts of this river had trophic condition. Finally, based on findings of O.Conor model it is demonstrated that the salinity status observed in these four stations originated from the base flow and therefore, salinity is affected by the natural sources.
    Conclusion
    This methodology in the research can be used in rivers which don.t have the proper surface water qualitymonitoring stations and therefore encountered with lack of water quality data. It can provide the proper strategy and management tasks to reach the good water quality conditions.
  • Naddafi K., Zare M.R., Younesian M., Rastkari N., Alimohammadi M., Mousavi N Pages 171-180
    Background And Objectives
    This study was conducted to investigate the toxicity of Titanium Oxide (TiO2) and Zinc Oxide (ZnO) nanoparticles as two of most widely used nanoparticles. The result of this study can help to designing environmental standard and legislations for nanoparticles.
    Materials And Methods
    Different concentrations of nano ZnO and TiO2 nanoparticles were added to nutrient Agar culture media. Then, definite numbers of Escherichia coli and Staphylococcus aureus bacteria were added to culture media and inhibition of these bacteria growth was measured in comparison to controls. Obtained data were analyzed to determine nanoparticles’ EC50 and NOEC (No Observed Effect Concentration) using SPSS ver.16 and Probit standard test.
    Results
    24-hours EC50 of nano ZnO using E. coli and S. aureus determined to be 5.47 mg/L and 2.38 mg/L respectively. In addition, 24-hours EC50 of nano TiO2 using E. coli and S. aureus determined to be 5366 mg/L and 3471 mg/L respectively. In the case of ZnO nanoparticles, no observed effect concentration determined to be 1.15 and 3.28 mg/L for E. coli and S. aureus respectively and in the case of TiO2 nanoparticles no observed effect level determined to be 1937 and 1184 mg/L for E. coli and S. aureus respectively.
    Conclusion
    This study showed that acute toxicity of nano ZnO is by farmore than that of nano TiO2. Regarding the EPA acute toxicity criteria, nano ZnO is categorized as moderately toxic and nano TiO2 is categorized as practically non toxic. Hence, regarding the acute toxicity, in recommending exposure criteria and environmental disposal standards, compared to nano TiO2, nano ZnO requires more attention.
  • Derayat J., Almasi A., Sharafi K., Meskini H., Dargahi A Pages 181-188
    Background And Objectives

    Microbial quality, particularly parasitic characteristics in terms of effluent reuse in agriculture is one of themost important indices.The aimof this study is determination of removal efficiency of Kermanshah wastewater treatment (conventional activated sludge) and Gilangharb wastewater treatment plants (stabilization ponds) for cyst and parasitic eggs.

    Material And Methods

    In this study research samples were taken once in five days from both inlet and outlet of wastewater Plants within a period of five months. The identification and counting of cyst and parasitic eggs were carried out by Mac master slide according to Bailenger method.

    Results

    The findings shows that mean of parasitic eggs and protozoan cysts in effluent of Kermanshah wastewater treatment plant were 0.99±0.42 and 0.90±0.25 per liter respectively, indeed removal efficiency for parasitic eggs and cysts are %98.42±3 and %97.5±4.5 respectively, but, any parasitic eggs and protozoan cysts in Gilangharb wastewater treatment plant was not observed and removal efficiency of these tow parameters was %100. Ascaris lumbricoides eggs had most number in influent and effluent of both plants.

    Conclusion

    As results show, removal efficiency for cysts and parasitic eggs in both abovementioned are desirable, and the quality of effluent treatment plant of both the rate of nematode eggs Anglbrg index (number of nematode eggs: 1 " number per liter) is consistent.

  • Heidari M., Saffari Khouzani H., Amin M.M., Ghasemian M., Taherian E., Attari L., Hassanzadeh A Pages 189-200
    Background And Objectives

    Antibiotics and hormones are excreted with other wastes following their influences on bodies.These substances can disturbed treatment process by their entery to the wastewater. In this study the inhibitory behavior of antibiotics Ofloxacin and Ciprofloxacin and hormone stradiol 17- valerat have been investigated on Specific Methanogenic Activity (SMA) of anaerobic biomass.

    Materials And Methods

    Twenty one SMA tests were done using 120-mLvials in batch mode. In each vial, substrate, biomass and biogas were occupied 66, 17, and 17 % (v/v), respectively. Each test longed in range of 15-30 days. Produced methane was measured by gas replacement with 2N KOH solution as CO2 absorbent.

    Results

    In this study, at the concentrations of 200, 500 and 1000 mg/L of antibiotic Ofloxacin, the methane production reduced to 45, 76 and 88 percent, respectively. Reduced methane production of 68, 81 and 88 percent was observed in Ciprofloxacin concentrations of 100, 200, and 500 mg/L, respectively. Cumulative methane at the concentrations of 0.1, 1, and 5 mg E2 /L was 66, 90, and 121 mL, respectively

    Conclusion

    Antibiotic Ciprofloxacin at concentrations similar to the antibiotic Ofloxacin have a greater inhibitory effect on specific methanogenic activity of anaerobic biomass. Also, the hormone E2 at lower concentrations showed more inhibitory effect than other two antibiotics Ciprofloxacin and Ofloxacin.

  • Rezaee A., Kashi G., Jonidi Jafari A., Khataee A.R Pages 201-212
    Background And Objective
    The conventional chemical and physicalmethods for water disinfection include the application of ultraviolet (UV), chlorination, and ozonation. Water disinfection by electrochemical methods has been increasingly carried out recently. The goal of this applied. analytical research is to investigate the removal of E. coli bacteria, as the index of water microbial contamination, from drinking water by electrochemistry method.
    Materials And Methods
    In this study, the contaminated water sample was prepared through adding 102 and 103 E. coli bacteria per ml of drinking water. The contaminated water entered into the electrochemical reactor and different conditions were studied, included pH (6, 7, and 8), number of bacterium (102 and 103 per milliliter), time (5, 10, 20, and 40 min), distance between electrodes (2,2.5, 3, and 3.5 cm), and voltage (10, 20, 30, and 40 volts).
    Results
    The findings indicated the indirect correlation between bacteria removal efficiency and the variable distances between two electrode. The results indicated the direct correlation between bacteria removal efficiency and the variables voltage and electrolysis times. The results showed that the best conditions for removal of 102 and 103 bacteria per milliliter obtained at pH 7, electrolysis time of 10 min, distance between electrodes 2 cm, in the voltage 20 and 30 volts, respectively.
    Conclusion
    The results of this study indicate that voltage and electrolysis time have the most significant effect on electrolysis efficiency. Research findings showed that electrolysis is a promising method for removal of E. coli bacterium from drinking water.
  • Aghapour Sabbagi M Pages 213-222
    Backgrounds and
    Objectives
    Environmental activitiesunknownprice andvalue causedestablishing of some unique characteristics for mentioned commodities. One of these characteristics was existing gap between private and social cost and benefit. For assessing these activities different approaches include travel cost, willingness to pay and hedonic price had been suggested. According to Tehran’s air pollution problem, in this study Hedonic approach had was used for the assessment of healthy air on Tehran’s residential house price.
    Materials And Method
    Hedonic approach is one of the methods that are used for evolution environmental goods. In this method, each good’s price is estimated as a functions of that good`s properties. To gather this study information 300 questionnaires has been collected by random sampling from different area of Tehran.
    Result
    Results revealed that activities in order to reduce air pollutions, in addition to environmental value have economical value formthe point of viewof consumers.Also, results showthatwillingness to pay of every Tehran’s citizens for every squaremeter of house located in region with less pollution is between 1120 to 1350 thousands Rials.
    Conclusion
    According to the obtained results can be said that, clean air as an environmental good from the viewpoint of consumers has economic value that can be calculated this value using methods such as Hedonic.
  • Khosravi M., Bahramifar N., Ghasempouri M Pages 223-232
    Background And Objectives
    Anzali Wetland is one of the most important aquatic ecosystems of Iran which is located in south-west of the Caspian sea. This Wetland provides a suitable and non-market price habitat for valuable fish and aquatic animals which have an important role in the life cycle of this ecosystem. This study reports the results of some heavy metals contamination monitoring in superficial water of the AnzaliWetland, Iran.
    Materials And Methods
    The samples were collected from three sites (east, center and west) of AnzaliWetland, in each site three stations existed and each sample replicated three times.
    Results
    The results showed high heavy metal levels in eastern site of wetland, where there were high levels of contamination. The mean of heavy metals concentration in sediment from Anzali Wetland were in order as Cd 157.023, Pb 3.646 and Hg 300.692 ng /g dried weight, Zn 186.953 and Cu 44.452 mg /g dried weight in eastern site. The concentration levels of heavy metals in three sites were in order as follows: Zn > Cu > Hg > Cd > Pb.
    Conclusion
    Concentrations of heavy metals in eastern zone reflected metal loadings fromanthropogenic sources located at and in the vicinity of the sampling sites.
  • Chavoshi B., Massoudinjad M.R., Adibzadeh A Pages 233-244
    Bachgrounds and
    Objectives
    Oil, gas and petrochemical are known as important sources of air pollutants and emission of green house gases. About 99 percent of sulfur dioxide in the air is produced from human resources.Although several samples have been taken from industries and refineries’ output by environmental experts and private companies, but accurate assessment is not available based on pollutant emissions on product levels (emission coefficients) and on the total amount of the annual emission which, can be used as basic modeling of air pollution and planning.
    Materials And Methods
    This study was cross sectional and the output of the chimney measured with Testo 350 XL system. Performance standard was determined based on ASTM D6522 EPACTMO30- 41. The amounts of sulfur dioxide were measured from Tehran oil refinery’s outlet from the beginning of the march 2007 till the year 2008 for 20 months. Sampling was carried out on averaged range (9 am to 14 pm)
    Results
    The results showed that Northern Distillation unit produced pollutants’ concentration more than 3 times in the southern Distillation unit. An emission of pollutants from Northern unit was, 2.8 times higher than the Southern unit. The northern emission factor was 5.6 times higher than the value obtained from southern unit. The Concentration, emissions and coefficient of sulfur dioxide in North catalyst convert unit were more than 2 times in comparison with the same South unit. These three factors in northern concentration breakers unit were 3, 2.6 and 2.6 times higher than the Southern concentration breakers unit‚ respectively.
    Discussion
    Emission rate in all northern units is 2 to 3 times more than similar southern units. The production volumes in northern units are higher than the southern units and the southern units designed properly to remove more pollutants. The use of new technologies in production processes and application of the latest scientific resources can play a major role on pollutants’ reduction.
  • Pirsaheb M. Almasi A., Zinatizade A.A., Khamutian R., Delangizan S Pages 245-254
    Background And Objectives
    Linear alkyl benzene sulfonates are widely used as surfactants in formulated detergent products. Because of their use in household and industrial detergents, LAS is discharged into wastewater collection systems and subsequently entered to wastewater treatment plants. Therefore, it is important to determine the concentration of LAS with accuracy. They are usually determined by standardmethodwhich is time-consuming,tedious and requires great quantitiesof chloroform. IN 2006 E.Jurado et al proposed a simplified method for measurement of LAS. In the present work the standard method and E.Jurado simplified method was compared economically.
    Material And Methods
    In this work NPV method was used for accounting the cost of initial investment, consumable material, non-consumable equipment and annual cost of staff and finally Net Present Value was calculated for them separately. The rate of interest was considered 15%.
    Results
    calculation showed initial investment, annual cost of staff andmaterials for standardmethod 13351981, 499968 and 1710981 RLS, respectively. And these costs for simplified method were 12048202, 83328 and 58202 RLS, respectively. Finally NPV for standard method and simplified method were equal to 30360709 and 14681848 RLS.
    Conclusion
    The method proposed by E.Jurdo et al is simple, time consuming and more economical than standard method. This technique can be suggested applying to the routine measurement of LAS in wastewater treatment plants.