فهرست مطالب

سلامت و محیط زیست - سال ششم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1392)

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال ششم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • روح الله نوری*، غلامعلی هشیاری پور، خسرو اشرفی، عمران راستی صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    پیشبینی دقیق آلاینده های هوا، به عنوان اولین گام جهت برخورد مناسب با مشکل آلودگی هوا، میتواند اطلاعات مفیدی را برای برنامه ریزی جهت مقابله با این موضوع در اختیار مدیران ذیر بط قرار دهد. در این مقاله با توجه به معضل آلاینده مونوکسیدکربن (CO) در هوای شهر تهران، اقدام به ارایه مدلی مناسب برای پیشبینی این آلاینده شده است.
    روش بررسی
    برای این منظور از اطلاعات آلاینده های هوا و پارامترهای هواشناسی ثبت شده در ایستگاه قلهک در شمال تهران که مجموعا 12 ورودی به مدل برای پیشبینی غلظت میانگین روزانه CO را تشکیل میدادند، استفاده گردید. در گام اول این مطالعه از مدل ماشین بردار پشتیبان (SVM) برای مدلسازی غلظت روزانه CO استفاده شد. در گام بعد با استفاده از تکنیک انتخاب پیشرو، تعداد ورودی به مدل SVM از 12 به 7 متغیر کاهش و سپس مدل مناسبی (مدل FS-SVM) جهت پیشبینی غلظت روزانه CO توسعه داده شد.
    یافته ها
    به منظور ارزیابی دقت مدل های SVM و FS-SVM در پیش بینی روزانه CO در شهر تهران از شاخص ضریب همبستگی استفاده گردید. ضریب همبستگی در مرحله تست هر دو مدل مذکور تقریبا یکسان بوده وحاکی از دقت مناسب هر دو مدل در پیش بینی روزانه CO است. به هر حال باید توجه داشت که استفاده از مدل FS-SVM به دلیل کاهش تعداد متغیرهای ورودی نسبت به مدل SVM، با هزینه های کمتر محاسباتی و اقتصادی همراه است.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از این دو مدل مشخص نمود که اگرچه هر دو مدل از دقت تقریبا یکسانی در پیشبینی غلظت روزانه CO برخوردارند، اما مدل FS-SVM به دلیل نیاز به تعداد کمتر ورودی و در نتیجه حجم محاسباتی کمتر، میتواند از عملکرد بهتری در این زمینه برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: مونوکسیدکربن، ماشین بردار پشتیبان، انتخاب پیشرو، تهران
  • محمدعلی قربانی*، لیلا نقی پور، وحید کریمی، رضا فرهودی صفحات 11-22
    زمینه و هدف
    آلودگی هوا ناشی از ازن در کلان شهرها از مهم ترین عوامل آلوده کننده هاست که موجب آسیب به محیط زیست و موجودات زنده می گردد، این تحقیق سعی دارد مدلی برای تخمین میزان ازن کلان شهر تبریز در دو ایستگاه پایش آلودگی آبرسان و راسته کوچه ارایه نماید.
    روش بررسی
    در این تحقیق شبکه عصبی مصنوعی برای در نظر گرفتن تاثیر همزمان پارامترهای هواشناسی و آلودگی هوا بر میزان غلظت ازن، مورد استفاده قرار گرفته است و از ماتریس وزنی شبکه عصبی مصنوعی به همراه معادله گارسون برای آنالیز حساسیت پارامترهای ورودی به شبکه عصبی استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد میزان غلظت ازن از خصوصیات هواشناسی و نیز پارامترهای آلودگی هوا به طور همزمان تاثیر گرفته است، که از میان پارامترهای هواشناسی حداکثر دما و از میان پارامترهای آلودگی منواکسید کربن به عنوان پارامترهای تاثیرگذار است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل حاکی از توانمندی قابل قبول مدل شبکه عصبی در پیش بینی میزان غلظت ازن است. علاوه بر آن، متغیرهای مورد استفاده در این مدل توانسته است، نحوه تغییرات میزان غلظت ازن ایستگاه های مورد بررسی در منطقه را تشخیص دهند.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، شبکه عصبی مصنوعی، آنالیز حساسیت، غلظت ازن، تبریز
  • نگار درویش زاده، فریده گلبابایی*، محمدرضا پورمند، فریده زینی، عباس رحیمی فروشانی صفحات 23-32
    زمینه و هدف
    میکروارگانیسم ها عواملی هستند که در صورت ورود به بدن انسان با سازوکارهایی چون عفونت، آلرژی یا خواص سمی سبب ایجاد اختلال در واکنش های بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی بدن انسان می شوند و در صورتی که سیستم ایمنی قادر به نابود کردن و از بین بردن عوامل بیولوژیکی نباشد، اختلال ایجاد شده می تواند سبب بیماری و حتی مرگ شود. این مطالعه میزان بیوآیروسل ها (باکتری و قارچ) را در بخش های مختلف یک بیمارستان مورد بررسی قرار می دهد.
    روش بررسی
    در این مطالعه میزان بیوآیروسل ها (باکتری و قارچ) مطابق روش 0800 NIOSH با استفاده از دستگاه باکتریال سمپلر و محیط های کشت اختصاصی برای باکتری و قارچ به طور جداگانه در بخش های ICU (بخش مراقبت های ویژه)، آزمایشگاه پاتولوژی، اتاق عمل، ریکاوری و CSR یک بیمارستان مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج ارزیابی نشان می دهد میانگین تراکم باکتری ها در بیمارستان مورد مطالعه در ردیف CFU/m3 88/1226 – 47/294 بوده است که بیشترین تراکم مربوط به بخش CSR و کمترین تراکم آن مربوط به اتاق عمل است. نوع باکتری های شناسایی شده شامل باسیل های گرم مثبت (6/50%)، استافیلوکوکوس اپیدرمیس (29/20%)، استافیلوکوکوس ساپروفیتوکوس (6/2%)، استافیلوکوکوس اورئوس (03/7%)، سایر استافیلوکوکوس ها (9/5 %) و میکروکوک (43/13%) است. همچنین نتایج سنجش قارچ ها نشان می دهد که میانگین تراکم قارچ ها در بیمارستان مورد مطالعه در گستره CFU/m3 45/188- 0 بوده است که حداکثر تراکم مربوط به ICU و حداقل تراکم مربوط به ریکاوری و اتاق عمل است. نوع قارچ های شناسایی شده شامل آسپرژیلوس فلاووس (65/31 %)، آسپرژیلوس فومیگاتوس (17/25 %)، آسپرژیلوس نایجر (82/15%) و پنیسیلیوم (33/27 %) بوده است.
    نتیجه گیری
    مقایسه تراکم باکتری ها در بخش های مختلف بیمارستان با حد توصیه شده ACGIH که CFU/m3 500 است نشان داد تراکم بیوآیروسل باکتری در همه بخش ها به جز اتاق عمل از حد توصیه شده بیشتر بوده است. همچنین مقایسه تراکم قارچ ها در بخش های مختلف بیمارستان با حد توصیه شده ACGIH که CFU/m3 100 است نشان داد تراکم بیوآیروسل قارچ در همه بخش ها کمتر از حد توصیه شده بوده است.
    کلیدواژگان: تراکم بیوآیروسل، نوع بیوآیروسل، بخش های مختلف بیمارستان
  • مهدی احمدی مقدم، پرویز محمودی صفحات 33-44
    زمینه و هدف
    از آنجایی که آلودگی هوای تهران به یک مساله زیست محیطی ملی تبدیل شده است. و در اکثر موارد فراتر از حد استاندارد است، بنابراین تحلیل داده های آلودگی هوای شهر تهران در سال های 1388-1379 به منظور بررسی تغییرات و تحلیل آن ضروریست.
    روش بررسی
    در این تحقیق داده های ساعتی آلودگی هوای شهر تهران ثبت شده توسط ایستگاه های پایش شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، در فاصله سال های 1388-1379 جمع آوری شد و روند تغییرات پنج آلاینده مونواکسیدکربن، ذرات معلق، دی اکسیدگوگرد، دی اکسیدنیتروژن و ازن شهر تهران مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که میانگین غلظت سالیانه ذرات معلق، مونواکسیدکربن، دی اکسید نیتروژن، دی اکسید گوگرد و ازن در ایستگاه های موجود به ترتیب از μg/m3 91، ppb 8/11، ppb 6/102، ppb 8/46 و ppb 1/22 در سال 1379 به μg/m3 88، ppb 64/3، ppb 1/66، ppb 4/21 و ppb 83 در سال 1388 رسیده است.
    نتیجه گیری
    طی یک دهه اخیر کیفیت هوای شهر تهران از نظر آلاینده های مونواکسید کربن، ذرات معلق، دی اکسید گوگرد و دی اکسید نیتروژن بهبود یافته در حالی که در غلظت ازن افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، ایستگاه های شرکت کنترل کیفیت هوا، تهران
  • حسین امجد سردرودی، فرشید قربانی شهنا*، عبدالرحمن بهرامی، جواد فردمال صفحات 45-54
    زمینه و هدف
    سیکلون یکی از رایج ترین وسایل غبارگیرهاست که با استفاده از نیروی گریز از مرکز ذرات را از جریان گاز جدا می کند اما بازده خوبی برای کنترل ذرات کوچکتر از 10μm ندارد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر باردار کردن ذرات بر بازده سیکلون در جمع آوری ذرات کوچکتر از μm 1 سیلیس است.
    روش بررسی
    در راستای هدف فوق یک سیستم تهویه موضعی همراه با پالایشگر سیکلون با راندمان متداول مدل Lapple به صورت پایلوت طراحی و نصب گردید. یک منبع تغذیه ولتاژ بالا که قادر به تامین ولتاژ 18 Kv بود برای باردار کردن ذرات سیلیس به روش های استفاده شد. برای نمونه برداری از ذرات در بالا دست و پایین دست سیکلون در شرایط مختلف تحقیق، از پروپ ایزوکنتیک استفاده شد و اندازه گیری توسط دستگاه شمارنده ذرات مدل Grimm 1.08 انجام گرفت.
    یافته ها
    باردارکردن ذرات سیلیس باعث افزایش قابل توجه بازده آنها شده است. بازده جمع آوری با افزایش ولتاژ رابطه مستقیم دارد طوری که بازده جمع آوری کل ذرات از 7/2% در حالت بدون باردارسازی به حدود 72% در حالت باردارسازی با ولتاژ 18 Kv افزایش یافته است. از نتایج مهم دیگر، اثر معکوس سرعت جریان هوای ورودی هوا بر بازده کنترل ذرات در حالت باردارسازی بوده است.
    نتیجه گیری
    استفاده از الکتروسیکلون برای جمع آوری ذرات کوچکتر از 1μm در مقایسه با سیکلون دارای بازده قابل توجهی است.
    کلیدواژگان: الکتروسیکلون، باردارسازی ذرات، سیلیس
  • سهراب دل انگیزان*، زینب جعفری مطلق صفحات 65-76
    زمینه و هدف
    ریزگرد آثار نامطلوبی بر سلامت افراد جامعه بر جا می گذارد. با توجه به افزایش غلظت ریزگرد در سال های اخیر در استان کرمانشاه، هدف این مطالعه سنجش ضریب حساسیت بین غلظت ریزگرد و میزان بستری و مرگ و میر بیماران قلبی و تنفسی است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی ضریب حساسیت میزان بستری و مرگ و میر بیماران قلبی و تنفسی نسبت به تغییرات غلظت ریزگرد مورد بررسی قرار گرفته است. دوره زمانی تحقیق شش ماهه اول سال های 1389 و 1390 بوده است. داده های مربوط به میزان ریزگرد از سازمان حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه به دست آمده است. موارد بستری و مرگ و میر بیماران قلبی و تنفسی از سه بیمارستان دولتی امام علی، امام رضا و امام خمینی شهر کرمانشاه اخذ شد.
    یافته ها
    با افزایش 1% آلودگی هوای ناشی از پدیده ریزگرد، حدود 5/0% بستری بیماران تنفسی، حدود 1% بستری بیماران قلبی و حدود 3/0% مرگ بیماران قلبی افزایش خواهد یافت. اثر پدیده ریزگرد بر مرگ بیماران تنفسی باعلامت مثبت ولی از نظر آماری بی معنی تشخیص داده می شود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که متغیرهای بستری در اثر بیماری های تنفسی و قلبی دارای حساسیت بالایی نسبت به ریزگرد هستند. این حساسیت از سال 1389 تا 1390 افزایش داشته است. همچنین این حساسیت برای مردان بزرگتر از زنان بوده است. حداقل در نیمه اول سال 1390 به ازای هر 100% افزایش در میزان غلظت ریزگرد، 29% مرگ و میر قلبی افزایش داشته است.
    کلیدواژگان: ریزگرد، سلامت، بیماران قلبی، بیماران تنفسی، کرمانشاه
  • محمد اسماعیل زاده، ادریس بذر افشان*، مهناز نصر آبادی صفحات 77-90
    زمینه و هدف
    نیروگاه گازی توس به عنوان یکی از منابع انتشار گازهای آلاینده در شمال غربی مشهد قرار دارد. این نیروگاه در مجاورت چندین منبع خطی، نقطه ای و سطحی دیگر قرار گرفته است و به این جهت تعیین سهم دقیق انتشار گازهای آلاینده این نیروگاه امکان پذیر نیست. بنابراین در این مطالعه از مدل سازی برای تخمین میزان پراکنش آلاینده های خروجی از این نیروگاه استفاده گردید.
    روش بررسی
    مدل سازی پراکنش اکسیدهای نیتروژن(NOx) و دی اکسید گوگرد (SO2) خروجی از این نیروگاه با توربین V94.2 دارای مشعل های تیپ DLN، به وسیله نرم افزار Screen3 با استفاده از اطلاعات غلظت آلاینده های خروجی، نشر جرمی و مشخصات دودکش واحدها، اطلاعات هواشناسی و نوع سوخت مصرفی انجام پذیرفت.
    یافته ها
    حداکثر غلظت NOX در فاصله حدود Km 30 از نیروگاه μg/m3 08/1 بوده و حداکثر غلظت SO2 در فاصله حدود Km 30 از نیروگاه 69/3μg/m3 تعیین مقدار گردید. نتایج حاصل از مدل سازی بیان گر انتشار آلاینده ها در غالب موارد در راستای شمال غرب به جنوب شرق است.
    نتیجه گیری
    با توجه به غلظت مورد اندازه گیری آلاینده های NOX و SO2 ناشی از نیروگاه، غلظت این آلاینده ها در مقایسه با استانداردهای هوای پاک سازمان حفاظت محیط زیست بسیار کمتر است.
    کلیدواژگان: مدل سازی، نرم افزار Screen3، نیروگاه گازی، دی اکسید گوگرد، اکسیدهای نیتروژن
  • غلامرضا گودرزی، محمد جواد محمدی*، کامبیز احمدی انگالی، بصیر محمدی، زهرا سلیمانی، علی اکبر بابایی، عبدالکاظم نیسی، سحر گراوندی صفحات 91-102
    زمینه و هدف
    طبق برآوردهای سازمان بهداشت جهانی(WHO)هرسال 800،000 نفر در اثر بیماری های قلبی عروقی، تنفسی وسرطان ریه ناشی از آلودگی هوا درسرتاسر دنیا دچار مرگ زودرس می شوند، تقریبا 150،000 نفر از این تعداد مرگ در جنوب آسیا رخ می دهد. نتایج مطالعات در خصوص اثرات کوتاه مدت و بلند مدت به صورت موارد بستری، مراجعه به پزشک، تعداد موارد یک بیماری خاص، مرگ وتعداد سال های از دست رفته زندگی (YOLL) گزارش می شود. مدل کامپیوتری(Air Quality Health Impact Assessment) Air Q2.2.3 جهت ارزیابی اثرات زیانبار ناشی از در معرض قرار گرفتن آلاینده NO2 بر سلامت انسان در اهواز در سال 1388 استفاده گردید. آلاینده NO2 با آمونیاک، رطوبت و ترکیبات دیگر به شکل ذرات کوچک واکنش می دهد. این ذرات کوچک می توانند با نفوذ به نقاط حساس در عمق ریه سبب ایجاد یا تشدید بیماری های تنفسی مانند آمفیزم و برونشیت شوند. همچنین می توانند منجر به تشدید بیماری های قلبی عروقی، افزایش میزان مراجعه و پذیرش در بیمارستان و مرگ زودرس شوند.
    روش بررسی
    در این مطالعه داده های مورد نیاز از سازمان محیط زیست و سازمان هواشناسی اهواز گردآوری گردید. در مرحله بعد این داده ها توسط نرم افزار Excelبا انجام مراحل تصحیح دما و فشار، برنامه نویسی، پردازش (میانگین) و فیلتر کردن پردازش گردید. در مرحله آخر داده های پردازش شده توسط Excel به مدل Air Qداده شد. این مدل یک ابزار معتبر و قابل اعتماد به منظور برآورد اثرات کوتاه مدت آلاینده های هوا توسط سازمان بهداشت جهانی معرفی شده است. این مدل شامل چهار اسکرین ورودی (Supplier، AQ data، Location، Parameter) و دو اسکرین خروجی (Table، Graph) است.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که ایستگاه های هواشناسی و اداره کل به ترتیب بیشترین و کمترین غلظت NO2را داشته اند، همچنین متوسط سالیانه، متوسط تابستان، متوسط زمستان و صدک 98 این آلاینده در شهر اهواز به ترتیب برابر باμg/m3 27، 6، 43 و 115 بوده است. با توجه به نتایج حاصل تعداد تجمعی موارد سکته قلبی (myocardial infarction) منتسب به تماس با NO2 در یک سال 9 نفر بوده است. با توجه به نتایج حاصل تعداد موارد تجمعی مرگ قلبی عروقی با توجه به برآورد حد وسط خطر نسبی در اثر تماس با NO2 طی یکسال 19 نفر بوده است. یافته ها نشان دادند که تعداد تجمعی موارد بیماری مزمن انسداد ریوی(COPD) منتسب به NO2در یک سال 7 نفر بوده است.
    نتیجه گیری
    نرم افزار Air Q با استفاده از داده های پردازش شده توسط اکسل، خطر نسبی، بروز پایه و جزء منتسب را محاسبه نموده و حاصل کار را به صورت مرگ و میر نمایش می دهد. ذکر این نکته الزامی است که هیچ مدلی وجود ندارد که بتواند اثرات تمام آلاینده ها را یکجا و روی هم برآورد نماید. با توجه به نتایج حاصل 51% موارد تعداد تجمعی موارد سکته قلبی منتسب به تماس با NO2 در یک سال در روزهای با غلظت کمتر از m3 60 در رخ داده است. از سوی دیگر72% این تعداد در روزهایی رخ داده است که غلظت دی اکسید نیتروژن زیرμg/m3 90 بوده است. 72% تعداد موارد تجمعی مرگ قلبی عروقی در اثر تماس با NO2 طی یکسال مربوط به غلظت کمتر ازμg/m3 90است. 87 % موارد تجمعی بیماری مزمن انسداد ریوی(COPD) منتسب به NO2در یک سال در روزهای با غلظت کمتر ازμg/m3 110 رخ داده است.
    کلیدواژگان: نرم افزار Air Q، خطر نسبی، بروز پایه، جزء منتسب، کمی سازی، سلامت انسان، اهواز
|
  • Roohollah Noori *, Gholamali Hoshyaripour, Khosro Ashrafi, Omran Rasti Pages 1-10
    Backgrounds and
    Objectives
    Precise air pollutants prediction، as the first step in facing air pollution problem، could provide helpful information for authorities in order to have appropriate actions toward this challenge. Regarding the importance of carbon monoxide (CO) in Tehran atmosphere، this study aims to introduce a suitable model for predicting this pollutant.
    Materials And Method
    We used the air pollutants and meteorological data of Gholhak station located in the north of Tehran; these data provided 12 variables as inputs for predicting the average CO concentration of the next day. First، support vector machine (SVM) model was used for forecasting CO daily average concentration. Then، we reduced the SVM inputs to seven variables using forward selection (FS) method. Finally، the hybrid model، FS-SVM، was developed for CO daily average concentration forecasting.
    Result
    In the research، we used correlation coefficient to evaluate the accuracy of both SVM and FS-SVM models. Findings indicated that correlation coefficient for both models in testing step was equal (R~0. 88). It means that both models have proper accuracy for predicting CO concentration. However، it is noteworthy that FS-SVM model charged fewer amounts of computational and economical costs due to fewer inputs than SVM model.
    Conclusion
    Results showed that although both models have relatively equal accuracy in predicting CO concentration، FS-SVM model is the superior model due to its less number of inputs and therefore، less computational burden.
    Keywords: Carbon Monoxide, Support Vector Machine, Forward Selection, Tehran
  • Mohammadali Ghorbani, Leila Naghipour, Vahid Karimi, Reza Farhoudi Pages 11-22
    Background And Objectives
    Weather pollution، caused by Ozone (O3) in metropolitans، is one of the major components of pollutants، which damage the environment and hurt all living organisms. Therefore، this study attempts to provide a model for the estimation of O3 concentration in Tabriz at two pollution monitoring stations: Abresan and Rastekuche.
    Materials And Methods
    In this research، Artificial neural networks (ANNs) were used to consider the impact of the meteorological and weather pollution parameters upon O3 concentration، and weight matrix of ANNs with Garson equation were used for sensitivity analysis of the input parameters to ANNs.
    Results
    The results indicate that the O3 concentration is simultaneously affected by the meteorological and the weather pollution parameters. Among the meteorological parameters used by ANNs، maximum temperature and among the air pollution parameters، carbon monoxide had the maximum effect.
    Conclusion
    The results are representative of the acceptable performance of ANNs to predict O3 concentration. In addition، the parameters used in the modeling process could assess variations of the ozone concentration at the investigated stations.
    Keywords: Air pollution, Artificial neural networks, Sensitivity analysis, Ozone concentration, Tabriz
  • Negar Darvishzadeh, Farideh Golbabaee, Mohammadreza Pourmand, Farideh Zeini, Abbas Rahimi Foroushani Pages 23-32
    Background And Objectives
    Microorganisms are the agents that can cause disruption in the biochemical and physiological reactions through mechanisms such as infection، allergy or toxic properties in the case of entering human body and if the body’s immune system be unable to destroy and eliminate biological agents، illness and even death will occur. This study evaluates air pollution (aerosol and bioaerosol) in different parts of a hospital in Tehran.
    Materials And Methods
    We assessed and evaluated bioaerosols by applying 0800 NIOSH method using Bacterial sampler and specific cultures for bacteria and fungi separately in ICU (intensive care unit)، Pathology laboratory، Operating room، Recovery، and CSR (Central Service Room) of a hospital.
    Results
    The assessment showed that the average density of bacteria in the hospital studied was in the range of 1226. 88 - 294. 47 CFU/m3; the highest density was observed in the CSR and the lowest density measured was in the operating room. The bacteria identified included gram-positive bacillus (50. 6%)، Staphylococcus epidermis (20. 29%)، Staphylococcus Saprophyticus (2. 6%)، Staphylococcus aureus (7. 03%)، other Staphylococcus (5. 9%) and Micrococcus (13. 43%). Moreover، it was found that the average density of fungi was in the range of 0-188. 45 CFU/m3; the maximum density in ICU and the minimum density in operating room and recovery room. The fungi identified included Aspergillus flavus (31. 65%)، Aspergillus fomigatus (25. 17%)، Aspergillus niger (15. 82%)، and penicilliom (27. 33%).
    Conclusion
    Comparison of bacteria density in different parts of the hospital with the recommended limits of ACGIH (500 CFU/m3) showed that density exceeded the limits in all units except in operating room whereas، density of fungi was less than the recommended limits of ACGIH (100 CFU/m3) in all units of hospital.
    Keywords: Bioaerosol density, Hospital, Fungi
  • Mehdi Ahmadi Moghadam, Parviz Mahmoudi * Pages 33-44
    Background And Objectives
    Exceeding the standard level in most cases، Tehran air pollution has become a national environmental challenge. Therefore، it is crucial to analyze Tehran air-pollution data set during 2000-2009 for trend analysis.
    Materials And Methods
    In this study، we collected the hourly data of Tehran air pollution during 2000-2009 recorded by monitoring station of Tehran Air Pollution Control Company and statistical methods was used to determine the trend of the five pollutants، including: CO، PM10، SO2، NO2 and O3.
    Results
    The results indicate that average annual concentration of PM10، CO، NO2، SO2 and O3 has changed from 91، 11. 18، 102. 6، 46. 8، and 22. 1 at monitoring station in 2000 to 88 µg/m3، 3. 64 ppm، 66. 1 ppb، 21. 4 ppb، and 83 ppb in 2009 respectively.
    Conclusion
    Our findings revealed that although the air quality in Tehran has improved in term of particulate matter، SO2 and NO2 during this decade as a result of government''s recent program in air pollution control، ozone concentration has increased.
    Keywords: Air pollution, Tehran air quality monitoring stations, Tehran
  • Hossein Amjadsoroudi, Farshid Ghormani Shahna, Abdorahman Bahrami, Javad Fardmal Pages 45-54
    Background And Objectives
    Cyclone is one of the most utilized dust collectors for airborne particles control. It separates particles from airflow by centrifugal force. However، it is not effective in collecting very fine particles smaller than 10 μm in diameter. The aim of this study was to assess the performance of charging particles on cyclone efficiency in collecting particles smaller than 1 μm.
    Materials And Methods
    To achieve the above aim، a pilot air conditioning system equipped with conventional cyclone of Lapple model was designed and installed. A high voltage (18 KV) DC power supply was used for charging silica particle in corona charger. Isokinetic probe was used for particles sampling at upstream and downstream of cyclone under different study conditions and measurement was carried out using Grimm 1. 08 dust counter.
    Results
    Charging fine airborne silica particles caused a significant increase in collection efficiency. There is a direct relationship between collection efficiency and charging voltage، so that the total particles collection efficiency was increased from 2. 7 to about 72% with respect of increasing charging voltage from zero to 18 Kv. However، inlet air velocity has a negative effect on the collection efficiency of particles charged.
    Conclusion
    Applying electrocyclone in collecting fine particles smaller than 1 µm is more efficient compared with that of conventional cyclones.
    Keywords: Electrocycling, Charging, fine particles, Cyclone, Silica
  • Sohrab Delangizan *, Zainab Jafari Motlagh Pages 65-76
    Background And Objectives
    Dust phenomenon has adverse effects on the health of the population. Due to the increasing concentration of Kermanshah dust phenomenon in recent years، The aim of this study was to measure the concentration of the sensitivity coefficients between dust phenomenon hospitalization and mortality rates for heart and respiratory.
    Materials And Methods
    This was a descriptive study in which we studied the sensitivity coefficient of hospitalization and mortality rates for heart disease and respiratory to changes of dust concentration.. The study duration was during March-September 2010 and 2011. We collected the dust phenomenon data from Kermanshah Province Environmental Protection Department. The admissions and mortality of the cardiovascular and respiratory sufferers was collected from the Imam Ali، Imam Reza، and Imam Khomeini governmental hosiptals in Kermanshah.
    Results
    1% increase in air pollution caused by the dust phenomenon will result in increasing about 0. 5 % of the respiratory patients، 1% cardiac patients، and about 0. 3% of the heart disease mortality. The relationship between dust phenomenon and respiratory sufferers was statistically not significant.
    Conclusions
    We found that respiratory and cardiovascular hospital admission has a high sensitivity to dust phenomenon. This sensitivity has increased from 2010 to 2011. This sensitivity was greater for males than females. At least، during March-September 2010، for every 100% increase in the concentration of dust phenomenon، cardiovascular mortality increased by 29%. ject classid= «clsid: 38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D» id=ieooui>
    Keywords: Dust, Health, Cardiac patients, Respiratory patients, Kermanshah
  • Mohammad Esmaeilzadeh, Edris Bazrafshan *, Mahnaz Nasrabadi Pages 77-90
    Background And Objectives
    Tous gas power plant as an emission source of gas pollutants is located in the northwest of Mashhad City. This power plant is located in the neighborhood of various (linear، point and area) sources of pollution including Tous thermal power plant، Tous industrial town and motor vehicles; hence، it is not possible to determine precisely and accurately the share of these gases emission contribution at this power plant using conventional instruments. Therefore، we used modeling in order to estimate the dispersion of the pollutants emitted from this power plant.
    Materials And Methods
    we used Screen 3 software using data of exhaust fume concentration، mass emission، chimney features of each unit، meteorology data، and fuel types consumed in order to model dispersion of NOx and SO2 emitted from Tous gas power plant having V94. 2 turbine equipped with DLN torches.
    Results
    Maximum concentration of NOx and SO2 at the distance about 30 km from the power plant was 1. 08 and 3. 69 µg/L respectively. The results of dispersion modeling of pollutants indicated that in most cases emission of air pollutants towards southeast.
    Conclusion
    The NOx and SO2 concentration measured revealed that the concentration of these pollutants is lower than the standards of Clean Air Act.
    Keywords: Modeling_Screen 3 software_Gas power plant_SO2_NOx
  • Gholamreza Goudarzi Goudarzi, Mohamadjavad Mohammadi *, Kambiz Ahmadi Angali, Basir Mohammadi, Zahra Soleimani, Aliakbar Babaei, Abdolkazem Neisi, Sahar Geravandi Pages 91-102
    Background And Objectives
    According to the WHO estimates، air pollution is accounted for about 800000 premature death of cardiovascular and respiratory disease and lung cancer resulted from air pollution throughout the world; approximately 150000 cases of those deaths occur in south Asia. The studies conducting on short-term and long-term effects are reported in terms of admission rate، consulting with a physician، number of a particular disease، death، and years of the lost life (YOLL). We used Air Q2. 2. 3 (Air Quality Health Impact Assessment) Model to evaluate adverse health effects caused by NO2 exposure in Ahvaz City during 2009. NO2 reacts with ammonia، moisture، and other compounds to form small particles. These small particles penetrate deeply into sensitive parts of the lungs and can cause or worsen respiratory disease، such as emphysema and bronchitis، and can aggravate existing heart disease، leading to increased hospital admissions and premature death.
    Materials And Methods
    First the data required was collected from Ahvaz Environment Organization and Meteorological Organization. Then، this data were processed by Excel software through correcting temperature and pressure، coding، averaging and filtering. Finally، the data processed were entered to Air Q model. This model is a valid and reliable WHO-proved tool to estimate the potential short term effects of air pollution. This model includes four screen inputs (Supplier، AQ data، Location، Parameter) and two output screens (Table and Graph).
    Results
    It was found that the Meteorological and Environment Organization stations have had the maximum and minimum NO2 concentration respectively. Moreover، the annual، summer، and winter average and 98cile of this pollutant was 27، 6، 43، and 115 µg/m3 respectively. The cumulative number of myocardial infarction resulted from NO2 exposure was estimated to be nine persons per year. This value for the cardiovascular death was found to be 19 cases. Finally، the COPD cases was estimated to be seven per year.
    Conclusion
    Air Q software calculated relative risks، attributable proportion، and baseline incidence using data processed by Excel and presents the output as the cause specific deaths. It is noteworthy that there is no model that can estimate all of the pollutants health effects simultaneously. Cumulative number of persons for acute MI attributed to NO2 exposure was 9 in 2009. Moreover، 51% of this number occurred in the days with concentrations lower than 60 µg/m3. It should be noted that 72% of this value are corresponded to the days with concentrations below 90 µg/m3. The total cumulative number of cardiovascular death attributed to exposure with NO2 during one year of monitoring was 19 persons. 60% of these cases have occurred in days with NO2 levels not exceeding 90 µg/m3. Cumulative number of hospital admission of COPD attributed to exposure with NO2 during one year of monitoring was 7 persons. 87 % of these cases have occurred in days with NO2 levels not exceeding 110 µg/m3.
    Keywords: AirQ2.2.3 model, Relative Risk, Baseline Incidence, Attributable proportion, Quantification, Health, Ahvaz