فهرست مطالب

سلامت و محیط زیست - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 28، تابستان 1394)

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 28، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد ملکوتیان، امیرحسین محوی، حسین جعفری منصوریان *، مصطفی علیزاده، علیرضا حسینی صفحات 127-140
    زمینه و هدف
    فنل و ترکیبات فنلی در فاضلاب صنایع جزء آلاینده های دارای تقدم هستند. هزینه بالا و کارایی پایین برخی از فرایندهای تصفیه متداول فاضلاب های صنعتی محدودیت هایی را بوجود آورده است. یکی از روش های مورد توجه فرایند جذب توسط نانولوله های کربنی به عنوان یک روش نوین است. این مطالعه با هدف بررسی کاربرد نانولوله کربنی چند جداره پوشیده شده با آلومینا در حذف فنل از محلول های آبی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی و به صورت ناپیوسته انجام پذیرفت. نانولوله های کربنی چندجداره با اکسید آلومینیوم پوشش داده شد. مقادیر غلظت فنل با استفاده از اسپکتروفتومتر و از طریق روش رنگ سنجی اندازه گیری گردید. اثر تغییرات pH، دوز جاذب، زمان تماس، غلظت اولیه فنل، دما و غلظت نمک های مختلف بر کارایی حذف بررسی گردید. سپس یافته های جذب توسط ایزوترم های لانگمویر و فروندلیچ و همچنین سینتیک جذب شرح داده شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که با کاهش غلظت اولیه فنل، pH و همچنین افزایش دوز جاذب نانو لوله کربنی، دما و زمان تماس کارایی فرایند بطور چشمگیری افزایش یافت. به طوری که حذف فنل از محلول در غلظت mg/L4، تحت شرایط اسیدی (3=pH)، دوز جاذب g/L 0/05، دمای 0C45 و زمان تماس min10 راندمان تا 98 /86 درصد افزایش یافت. بررسی رگرسیون های ایزوترم حاکی از تبعیت فرایند از مدل لانگمویر و سنتیک جذب از نوع شبه درجه دوم است.
    نتیجه گیری
    کارایی بالای 98 درصدی فرایند جذب در این مطالعه نشان داد که نانولوله کربنی چند جداره پوشیده شده با آلومینا قابلیت خوبی در حذف فنل دارد و می تواند به عنوان یک روش پیشنهادی مناسب و نوین جهت حذف فنل و ترکیبات آن از فاضلاب ها مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نانولوله کربنی، آلومینا، هیدروکسی بنزن، سنتیک جذب، تصفیه فاضلاب
  • محمد حسینی، غلامحسین صفری، حسین کمانی، جلیل جعفری، امیر حسین محوی* صفحات 141-152
    زمینه و هدف
    از میان انواع مختلف آنتی بیوتیک ها، تتراسایکلین ها دومین گروه شایع آنتی بیوتیک ها از نظر تولید و مصرف در سراسر جهان هستند که ورود آنها به فاضلاب خانگی می تواند منجر به آلودگی منابع آب شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی کارایی فرایند نانوسونوکاتالیستی در حذف آنتی بیوتیک تتراسایکلین از محیط آبی است.
    روش بررسی
    در این مطالعه میزان اثربخشی فرایند سونولیز به تنهایی و نیز به همراه نانوذرات TiO2 و پراکسید هیدروژن در حذف آنتی بیوتیک تتراسایکلین با تحت مواجهه قرار دادن غلظت های مختلف این آلاینده در یک راکتور تحت فرکانس های KHz 35 و KHz 130 مورد مطالعه قرار گرفت. غلظت باقیمانده تتراسایکلین با استفاده از دستگاه HPLC مجهز به دتکتور UV و ستون C18 فاز معکوس قرائت شد.
    یافته ها
    نتایج حاصله نشان داد که کاربرد اولتراسونیک به تنهایی کارایی ناچیزی در حذف این آلاینده دارد و در بهترین شرایط حداکثر 20/3% حذف تتراسایکلین در فرکانس KHz 35 صورت پذیرفت. کاربرد TiO2 به همراه اولتراسونیک کارایی حذف را بهبود بخشید و با افزایش غلظت نانوذره تاmg/L 250 راندمان حذف افزایش یافت اما پس از آن افزایش دوز نانوذره تاثیری بر میزان حذف نداشت. بهترین راندمان حذف با افزودن پراکسید هیدروژن به فرایند US/TiO2 به میزان mg/L 100 در pH برابر با 4 حاصل شد که تحت این شرایط حذف 94/ 3% غلظت آنتی بیوتیک تتراسایکلین، بعد از min60 زمان تماس حاصل گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصله از این مطالعه نشان داد که فرایند سونوکاتالیستی با کاربرد TiO2 و H2O2 به عنوان یک اکسیدان، بسیار موثر بوده و می توان از این فرایند برای حذف آنتی بیوتیک تتراسایکلین از محلول های آبی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، تتراسایکلین، سونوکاتالیست، پراکسید هیدرژون
  • احسان رفیعی منش، لیلی نزاکتی الفتی* صفحات 153-162
    زمینه و هدف
    بیماری های منتقله از راه غذا یکی از مشکلات شایع و همیشگی نظام سلامت است که کارکنان مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی نقش مهمی در بروز آنها دارند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر دوره های آموزشی بر تغییر آگاهی و عملکرد بهداشتی متصدیان و کارکنان مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی شهر مشهد در سال 1391 است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، 513 نفر از متصدیان و کارکنان مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی در شهر مشهد از لحاظ آگاهی و عملکرد بهداشتی در سه محور بهداشت فردی، ساختمانی و ابزار کار مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های این پژوهش از طریق مصاحبه، مشاهده و تکمیل چک لیست جمع آوری گردید.
    یافته ها
    از جمعیت مورد بررسی، 265 نفر (51/ 6 درصد) دوره آموزشی اصناف را گذرانده و 248 نفر (48 /4 درصد) به هیچ وجه در کلاس های آموزشی اصناف شرکت نکرده بودند. میانگین و انحراف معیار نمرات دانش و عملکرد کلی در گروه آموزش دیده به ترتیب 16/1±68/1 و 10/5±70/8 و در گروه آموزش ندیده 15/ 4±62/ 6 و 11/ 6±61/ 8 درصد بود که از لحاظ آماری اختلاف آنها معنی دار شد (p≤0/05). مقایسه امتیازات آگاهی و عملکردی بین متصدیان دارای گواهینامه معتبر (طی 3 سال اخیر) و متصدیان فاقد گواهینامه معتبر کاهش امتیاز موثری در هیچیک از محورهای آگاهی و عملکردی نشان نداد.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد دوره های آموزشی بهداشت اصناف، می تواند در بهبود آگاهی و عملکرد متصدیان و کارگران مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی موثر باشد.
    کلیدواژگان: آموزش، کارکنان مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی، آگاهی و عملکرد
  • نوشین راستکاری*، فائزه ایزدپناه، مسعود یونسیان صفحات 163-170
    زمینه و هدف
    بنزن یکی از آلاینده های اصلی در آلودگی هوا بوده که گسترده ترین ترکیب شیمیایی است که هم در فرایندهای طبیعی و هم در فرایندهای انسانی کاربرد دارد. مواجهه بنزن موجب خطرناک ترین عوارض نامطلوب بهداشتی زیادی بخصوص سرطان خون می گردد. هدف از انجام این مطالعه تعیین میزان مواجهه کارگران پمپ بنزین با بنزن از طریق اندازه گیری بنزن هوای تنفسی و شاخص زیستی ترانس، ترانس- موکونیک اسید در ادرار است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مطالعات مقطعی بوده که در تابستان سال 93 انجام شد. 40 پرسنل شاغل در پمپ بنزین ها (گروه مواجهه یافته با بنزن) و 40 نفر از افراد عادی جامعه به عنوان گروه کنترل (گروه مواجهه نیافته با بنزن) در این مطالعه شرکت نمودند. نمونه های ادرار قبل و بعد از شیفت کاری جمع آوری گردید. به منظور تعیین غلظت ترانس، ترانس- موکونیک اسید در نمونه های ادرار از تکنیک کروماتوگرافی مایع (HPLC) مجهز به ردیاب diode array استفاده گردید. در انتهای شیفت کاری بنزن جذب شده بر روی کارتریج توسط کربن دی سولفید استخراج و توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی مجهز به دتکتور جرمی تعیین مقدار گردید.
    یافته ها
    میانگین غلظت بنزن هوای تنفسی در گروه کارگران پمپ بنزین برابر با ppm 1/ 93±5/ 90 بود که به صورت معناداری از میانگین غلظت بنزن هوای تنفسی در گروه مواجهه نیافته (ppm 0/744±1/15) بالاتر است. میانگین غلظت ترانس، ترانس- موکونیک اسید در ادرار کارگران پمپ بنزین μg/L 19/47±64/75 بدست آمد که به صورت معناداری با غلظت ادراری این ترکیب در افراد مواجهه نیافته μg/L) 13/67±47/10) متفاوت بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که همبستگی مناسبی (0/581=r) میان غلظت ادراری ترانس، ترانس- موکونیک اسید و غلظت بنزن هوای تنفسی وجود دارد. افراد شاغل در پمپ های بنزین در معرض مواجهه با غلظت های بالای بنزن بوده و در این گروه از افراد، تماس از طریق استنشاق اصلی ترین مسیر مواجهه است.
    کلیدواژگان: بنزن، ترانس، ترانس، موکونیک اسید، پایش بیولوژیکی، مواجهه شغلی
  • علی نقی زاده، سیمین ناصری* صفحات 171-180
    زمینه و هدف
    مواد آلی طبیعی مخلوط پیچیده ای از پلی الکترولیت های با وزن مولکولی متفاوت هستند که عمدتا از تجزیه بقایای گیاهان و حیوانات تولید می شوند. مواد آلی طبیعی توسط روش های تصفیه مختلفی از آب قابل حذف است. هدف از مطالعه حاضر بررسی کارایی نانولوله های کربنی شکل دهی شده در حذف مواد آلی طبیعی از محلول آبی است.
    روش بررسی
    در این مطالعه برای حذف مواد آلی از نانولوله های شکل دهی شده در ستون جریان پیوسته استفاده شد. متغیرهای مختلفی از جمله pH نقطه صفر، pH، غلظت های مختلف مواد آلی طبیعی و همچنین ایزوترم ها مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بررسی اثر pH نشان داد که ظرفیت جذب سطحی مواد آلی طبیعی با کاهش pH افزایش می یابد. pH نقطه صفر (pHZPC) برای نانولوله های کربنی مورد استفاده در این پژوهش برابر 6 بود. همچنین نتایج آزمایشات ایزوترم های فروندلیچ، لانگمویر و BET نشان داد که ضریب رگرسیون R2 برای ایزوترم فروندلیچ نسبت به دو ایزوترم دیگر برای نانولوله های کربنی مورد استفاده در این تحقیق بالاتر بود. آزمایشات ستون جذب پیوسته در غلظت های مواد آلی طبیعی ورودی مختلف نشان داد که ظرفیت جذب سطحی نانولوله های کربنی برای غلظت های مواد آلی طبیعی ورودی 10، 5 و mg/L 3 به ترتیب برابر 53/46، 30/40، mg/g 24/75 بود.
    نتیجه گیری
    از نتایج این مطالعه می توان نتیجه گرفت که نانولوله های کربنی شکل دهی شده جاذب موثری برای حذف مواد آلی طبیعی از محلول آبی است.
    کلیدواژگان: نانولوله های کربنی، شکل دهی، مواد آلی طبیعی، جریان پیوسته
  • مریم سادات منصوری*، حاتم گودینی، قدرت الله شمس خرم آبادی صفحات 181-190
    زمینه و هدف
    مواد آلی طبیعی از پیش سازهای اصلی محصولات جانبی گندزدایی هستند. با توجه به اینکه روش های معمول گندزدایی قادر به تامین استاندارد ترکیبات جانبی گندزدایی نیست، از روش های نوینی نظیر اکسیداسیون فتوکاتالیستی با استفاده از UV/ZnO برای حذف این ترکیبات استفاده می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثر فتوکاتالیستی نانوذرات اکسید روی بر حذف مواد آلی طبیعی از محلول های آبی است.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه تجربی است که با استفاده از یک راکتور ناپیوسته در مقیاس آزمایشگاهی انجام شده است. این راکتور به حجم L1 بوده و روی آن با لامپ UV پوشانده و از پمپ پریستالتیک جهت اختلاط کامل استفاده شده است. در این تحقیق از اسید هیومیک بعنوان شاخص مواد آلی طبیعی استفاده گردیده است. تغییرات غلظت اسید هیومیک با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج nm254 تعیین شد. پارامترهای غلظت اولیه اسید هیومیک، زمان تماس، pH و شدت تابش لامپ UV در فرایند حذف اسید هیومیک مورد بررسی قرار گرفته است.
    یافته ها
    حذف بهینه اسید هیومیک با استفاده از نانوذرات تثبیت شده روی تحت تابش اشعه ماورابنفش با شدت تابش μw/Cm2 3950 در زمانpH= 3، 120 min، غلظت اولیه mg/L 2 (صد درصد حذف) حاصل شد.
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان داد که کارایی سیستم فتوکاتالیستی با افزایش زمان و شدت تابش افزایش و با افزایش غلظت اولیه و pH کاهش می یابد. بنابراین استفاده از فرایند پاک و بدون باقیمانده فتوکاتالیستی UV/ZnO یک روش کارامد در حذف مواد آلی طبیعی است.
    کلیدواژگان: مواد آلی طبیعی، اسید هیومیک، محصولات جانبی گندزدایی، اکسیداسیون فتوکاتالیستی
  • سیده رویا علیایی، علیرضا ریاحی بختیاری*، عیسی شریف پور صفحات 191-202
    زمینه و هدف
    طی چند دهه اخیر ورود آلاینده ها بخصوص هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای (PAHs) به اکوسیستم های طبیعی از قبیل دریاچه ها و آب های آزاد خطرات زیست محیطی بالقوه ای را برای جانداران آبزی ایجاد نموده است. این مطالعه به منظور بررسی میزان و الگوی تجمع زیستی ماده نفتی پایرن، در عضله، آبشش و کلیه ماهی کپور معمولی (Cyprinuscarpio) پرورشی در شرایط آزمایشگاهی انجام شده است.
    روش بررسی
    در این تحقیق 30 عدد ماهی کپور معمولی در معرض غلظت های 10، 50 و 100 μg/Lپایرن به شیوه غوطه وری قرار داده شد. در انتهای دوره آزمایشی 35 روزه به منظور بررسی تجمع پایرن در بافت های مختلف از ماهیان نمونه برداری شد. آنالیز شیمیایی شامل صابونی کردن، استخراج، جداسازی و پاکسازی طی دو مرحله کروماتوگرافی ستونی و در نهایت کروماتوگرافی گازی با استفاده از دستگاه طیف سنجی جرمی (GC-MS) تعیین گردید.
    یافته ها
    مقایسه میزان تجمع زیستی پایرن در بافت های عضله، آبشش و کبد ماهی کپور معمولی در غلظت های 10، 50 و 100 μg/Lاختلاف معنی داری را نشان داد. بیشترین تجمع در دوز μg/L 100 در کبد با میانگین ng/g dw 78/5±685/67 و کمترین تجمع زیستی در دوز μg/L 10 در عضله با میانگین ng/g dw 0/13 ± 0/52 بوده است. روند تجمع ترکیب پایرن در تمامی دوز های مورد مطالعه بصورت مشابه و به ترتیب زیر است: عضله<آبشش<کبد.
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر تجمع پایرن در بافت های چرب به خصوص کبد که اندام پذیرنده آلاینده های نفتی است به مراتب بیشتر از آبشش و عضله بوده است.
    کلیدواژگان: ماهی کپور معمولی، ماده نفتی پایرن، تجمع بافتی
  • فاطمه رضایی، حسین کاکویی، رضا احمد خانی ها، کمال اعظم، لیلا امیدی، سید جمال الدین شاه طاهری* صفحات 203-216
    زمینه و هدف
    هیدروکربن های چند حلقه ای آروماتیک به عنوان آلاینده های اصلی موجود در هوای شهرها دارای اثر جهش زایی بوده و تغییرات فصلی بر میزان مواجهه با این ترکیبات موثر است. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان مواجهه شغلی شاغلین کیوسک های روزنامه فروشی با هیدروکربن های چند حلقه ای آروماتیک موجود در هوای شهر تهران در دو فصل گرم و سرد سال و مقایسه میزان مواجهه در هر دو فصل طراحی و اجرا گردید.
    روش بررسی
    ارزیابی مواجهه شغلی با هیدروکربن های چند حلقه ای آروماتیک از طریق نمونه برداری فردی توسط روش 5515 موسسه ملی ایمنی و سلامت حرفه ای با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی مجهز به آشکارساز اسپکتروفتومتر جرمی انجام گردید. جهت ارزیابی تاثیر تغییرات فصلی بر میزان مواجهه آزمون Mann-Whitney test بکار گرفته شد.
    یافته ها
    مواجهه شاغلین کیوسک های روزنامه فروشی واقع در منطقه جنوب تهران با ترکیب سرطان زای بنزو آلفا پیرن در فصل تابستان با میانگین μg/m3 0/010 ±0/148 و در فصل پاییز با میانگین μg/m3 0/041 ±0/417 بیش از مواجهه شاغلین کیوسک های روزنامه فروشی در سایر موقعیت های جغرافیایی مورد بررسی بود. میزان مواجهه شاغلین با هیدروکربن های چند حلقه ای آروماتیک در فصل سرد بطور معنی داری (0/001>p) بالاتر از میزان مواجهه آنان در فصل گرم بود.
    نتیجه گیری
    میزان مواجهه شاغلین کیوسک های روزنامه فروشی در فصل پاییز دو تا سه برابر بیش از میانگین مواجهه روزانه در فصل تابستان بود. شاغلین کیوسک های روزنامه فروشی واقع در منطقه جنوب تهران مواجهه بیشتری با هیدروکربن های چند حلقه ای آروماتیک داشتند.
    کلیدواژگان: PAHs، مواجهه شغلی، موقعیت جغرافیایی، شاغلین
  • اکبر شهبازی *، مریم فلک زاده، فرامرز شاهین، شهلا فرهزاد بروجنی، اسکندر محرابی صفحات 217-224
    زمینه و هدف
    حوادث به عنوان دومین علت معلولیت ها و یکی از مشکلاتی است که می توانند سبب اختلالات جسمی و روحی - روانی و در موارد شدیدتر منجر به مرگ گردد پس ابتدا باید خطرات را شناسایی نمود تا بتوانیم بر اساس آن راه مقابله و حذف خطر را پیشنهاد کنیم بنابراین این طرح به منظور بررسی فراوانی و نوع حوادث در بین قوم عشایر انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی است که در نیمسال اول سال در استان چهارمحال بختیاری بر روی 534 نفر عشایر صورت گرفته است. برای جمع آوری داده ها از شیوه مصاحبه استفاده شد که بر اساس چک لیستی که از پیش تعیین شده بود داده ها جمع آوری شد و در نهایت داده ها توسط آمار توصیفی و با استفاده از نرم افزار 19 SPSS v. مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    براساس نتایج حاصل از این پژوهش، از 534 فرد عشایر، 144 نفر مونث (26/97%) و 390 نفر مذکر (73/03%) بود و میانگین سنی آنها به ترتیب 24/1226/32 محاسبه شد؛ این افراد در محل زندگی یا هنگام کوچ معمولا دچار 18 نوع حوادث می شوند که بیشترین فراوانی را آسیب های ناشی از فرو رفتن خار و خورده سنگ های برنده در اندام ها هنگام فعالیت (46/62%) و کمترین فراوانی را آسیب های ناشی از وقوع صاعقه (0/19%)و برق گرفتگی به وسیله دکل های برق (0/19%) داشته است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که بین جنس، فصل های سال، محل ییلاق و میزان حوادث رابطه معنی داری وجود داشت (0/002≤ P) اما رابطه معنی داری بین ایل و طایفه های مختلف این مطالعه و میزان حوادث وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    حوادث همانند بسیاری از بیماری ها قابل پیشگیری است و این خود مستلزم توسعه آگاهی عشایر نسبت به رعایت اصول ایمنی در هنگام کوچ و اسکان آنها است پس به نظر می رسد که برای حفظ جامعه عشایری و کاهش آسیب های ناشی از این حوادث باید برنامه ریزی هر چه بهتر توسط مراکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی کشور در پاسخگویی علمی به این حوادث صورت گیرد.
    کلیدواژگان: عشایر، حوادث، کوچ
  • رامین مناف فر، بهارک صحت نیا*، رضا سبزی، علی احسانی صفحات 225-236
    زمینه و هدف
    هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای (PAHs) از جمله شایعترین آلاینده های زیست محیطی در محیط های آبی هستند. این آلاینده ها می توانند از منابع مختلفی همچون نشت نفت، فاضلاب های صنعتی کارخانه ها و یا زباله های صنعتی ایجاد شده یا بطور طبیعی از طریق سوختن ناقص زغال سنگ، روغن، گاز و چوب تولید شوند. بیشتر این ترکیبات جزو مواد سرطان زا و جهش زای ژنتیکی محسوب می شوند. لذا شناسایی این مواد به کمک روش های حساس و ارزان آنالیزی، از اهمیت بالایی برخوردار است.
    روش بررسی
    در این تحقیق، یک حسگر الکتروشیمیایی DNA با حساسیت و توانایی تشخیص و سرعت پاسخ دهی بالا، برای شناسایی ترکیبات PAH مورد استفاده قرار گرفت. به این منظور DNA دو رشته ای تیموس گاوی بر روی الکترود چاپی مسطح تثبیت شده، سپس رفتار الکتروشیمیایی الکترود مورد بررسی قرار گرفت. این زیست حسگر الکتروشیمیایی DNA، بر اساس اختلاف در سیگنال الکتروشیمیایی حاصل از پاسخ بازهای گوانین موجود در ساختار DNA در حضور و عدم حضور ترکیبات PAH عمل می کند. به منظور ارزیابی کارایی این زیست حسگر نتایج حاصل از زیست حسگر بر روی نمونه های حقیقی با روش متداول اندازه گیری این گونه آلاینده ها توسط کروماتوگرافی مایع - مایع مقایسه گردید.
    یافته ها
    شرایط بهینه برای عملکرد زیست حسگر از جمله پتانسیل فعالسازی، زمان بهبود سطح الکترود، پتانسیل اعمالی جهت تثبیت DNA و پتانسیل اندازه گیری مورد بررسی قرار گرفتند. در شرایط بهینه، این زیست حسگر با پیش تیمار الکترود در پتانسیل V +1/6 به مدت s 350 و تثبیت DNA روی سطح الکترود با اعمال پتانسیل V -0/5 توانست انواع مختلفی از هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای را با غلظت های میکرومولار در نمونه های حقیقی شناسایی نماید.
    نتیجه گیری
    زیست حسگرهای الکتروشیمیایی DNA، توانایی شناسایی مجموع ترکیبات پلی آروماتیک حلقوی را در نمونه های آبی با دقت و حساسیت بالا و صرف هزینه کمتر در مقایسه با روش های کروماتوگرافی را دارند.
    کلیدواژگان: هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای (PAHs)، زیست حسگر الکتروشیمیایی، کروماتوگرافی مایع - مایع، الکترود چاپی مسطح
  • محمد رستگاری*، محسن سعیدی، افسانه ملاحسینی صفحات 237-248
    زمینه و هدف
    هیدروکربن های آروماتیک چندحلقه ای از مهم ترین آلاینده های آلی به شمار می روند، که دارای اثرات سرطان زایی و سمیت زیاد هستند. خاک به عنوان محلی برای دفن پسماندهای صنایع و یا به عنوان بستری که ممکن است نشت آلاینده ها به هر دلیلی بر روی آن صورت پذیرد در معرض آلودگی قرار دارد. جذب و واجذب فنانترن در خاک بر سرنوشت این آلاینده در سیستم آب-خاک موثر است و وجود ماده آلی در ماتریس خاک می تواند بر جذب و واجذب فنانترن اثرگذار باشد. به همین دلیل بررسی اثر ماده آلی بر فرایند جذب فنانترن برای بررسی سرنوشت نهایی این آلاینده در خاک بسیار مهم است. در این مطالعه اثر افزودن هیومیک اسید استخراج شده از لئوناردیت به خاک در جذب فنانترن مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    برای بررسی اثر ماده آلی بر جذب فنانترن در خاک، در ابتدا علاوه بر خاک کائولین پایه، خاک کائولین با مقدار مشخص ماده آلی از طریق آزمایش های ناپیوسته آماده سازی شد. سپس جذب فنانترن از طریق آزمایش های ناپیوسته بر روی این دو خاک انجام گرفت.
    یافته ها
    با افزایش ماده آلی به خاک، ظرفیت تبادل کاتیونی، مقدار قابلیت خاک برای جذب رطوبت و همچنین مقدار pH خاک افزایش یافته است. رفتار جذبی فنانترن در هر دو خاک کائولین و کائولین همراه با ماده آلی با مدل خطی فروندلیچ هماهنگی بهتری داشت. همچنین مشاهده شد که ماده آلی باعث افزایش جذب فنانترن در خاک شده است.
    نتیجه گیری
    با افزایش 41/04درصدی مقدار کاهش در اثر سوزاندن که در نتیجه افزودن هیومیک اسید به خاک اتفاق افتاده است، مشاهده شد که مقدار ضریب توزیع جذب فنانترن در خاک افزایش 36/69 درصدی داشته است.
    کلیدواژگان: فنانترن، ماده آلی، جذب، خاک، کائولین
  • سهیل ولی زاده*، زینب شکری صفحات 249-262
    زمینه و هدف
    امروزه با توجه به افزایش چشمگیر جمعیت و پیامد آن تولید بیشتر زباله، توجه به مدیریت پسماندها امری ضروری است. هدف از انجام این مطالعه استفاده از فرایند ارزیابی اثرات محیط زیستی (Environmental Impact Assessment) به منظور انتخاب بهترین گزینه مدیریت پسماند در شهر بیرجند با استفاده از روش مبتنی بر ماتریس و ارائه راهکارهای مناسب به مدیران و برنامه ریزان این شهر بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه ارزیابی اثرات محیط زیستی گزینه های مختلف مدیریت پسماند با استفاده از روش ماتریس لئوپولد ایرانی انجام پذیرفت. با استفاده از این روش ارزیابی اثرات محیط زیستی چهار گزینه مدیریت پسماند در شهر بیرجند شامل: دفن غیر بهداشتی، بازیافت، احداث کارخانه کمپوست و دفن بهداشتی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که گزینه دفن غیر بهداشتی با امتیاز نهایی 3/06- دارای بیشترین اثرات منفی بوده و به عنوان اولویت چهارم معرفی شد. همچنین گزینه احداث کارخانه کمپوست با امتیاز نهایی 2/ 34- کمترین اثرات محیط زیستی را نسبت به سایر گزینه ها داشته است.
    نتیجه گیری
    حدود 76/ 95% ترکیب زباله شهرستان بیرجند را زباله های خانگی تشکیل می دهد، بنابراین مواد آلی فساد پذیر در آن غالب است. در نتیجه با توجه به نتایج به دست آمده از روش ماتریس لئوپولد ایرانی، گزینه احداث کارخانه کمپوست به عنوان اولویت اول و منطقی ترین گزینه برای مدیریت پسماند در این شهر معرفی گردید.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات محیط زیستی، مدیریت پسماند، ماتریس لئوپولد
|
  • M. Malakootian, A. H. Mahvi, H. Jafari Mansoorian *, M. Alizadeh, A.R. Hosseini Pages 127-140
    Background And Objective
    Phenol and phenol derivatives in industrial wastewater are among the pollutants with priorities. The high cost and low efficiency of some routine treatment processes of industrial wastewater has limited their use. One of the new methods under consideration is، nowadays، adsorption using carbon nanotubes. This study was conducted in order to evaluate the application of alumina-coated multiwall carbon nanotubes in eliminating phenol from synthetic wastewater.
    Materials And Methods
    This study was performed in laboratory at batch scale. Multi-wall carbon nanotubes were coated with Alumina. The concentration of phenol was determined by spectrophotometer through photometry. The effect of pH changes، dosage of adsorbent، contact time، the initial concentration of phenol، temperature، and the concentrations of different salts on the efficiency of absorption was evaluated. Then، the absorption results were described using the Langmuir and Freundlich isotherms and the synthetics of absorption.
    Results
    It was found that absorption efficiency increased significantly by decreasing the initial concentration of phenol and pH and by increasing the carbon nanotube dosage، temperature، and contact time. On the other hand، the maximum elimination of phenol from the solution (98. 86%) occurred at 4 mg/l phenol concentration، under acidic conditions (pH=3)، at adsorbent dosage of 0. 05 g/l، at temperature of 45°C، and contact time of 10 min. Evaluation of the regressions isotherms showed that the process follows the Langmuir model and second-degree synthetic absorption.
    Conclusion
    The high efficacy (98%) of the adsorption process in this study showed that alumina-coated multiwall carbon nanotubes have a good capability in eliminating phenol and can be used as an appropriate and new method for eliminating phenol and its derivatives from wastewater.
    Keywords: Carbon nanotube, Alumina, Hydroxy Benzene, Adsorption kinetic, Wastewater treatment
  • M. Hoseini, Gh.H. Safari, H. Kamani, J. Jaafari, A.H. Mahvi* Pages 141-152
    Background And Objectives
    Among the different types of antibiotics, tetracycline antibiotics are the second most common group around the world that their entrance into domestic sewage can result in contamination of water sources. The aim of this study was to investigate the efficacy of the nano-sonocatalytic process on removal of tetracycline antibiotics from aqueous solutions.
    Materials And Methods
    In this study, the effectiveness of ultrasonic irradiation without and with TiO2 nanoparticles and hydrogen peroxide were studied in tetracycline antibiotics removal. For this purpose, a reactor different concentrations of tetracycline was exposed to two irradiation frequencies of 35 and 130 KHz. Concentration of residual antibiotic was measured using HPLC equipped with a C18 reverse phase column and a UV detector.
    Results
    It was found that the efficacy of ultrasonic irradiation alone in removal of this pollutant was negligible and at the best conditions only 20.3% removal was achieved at the frequency of 35 KHz. Addition of TiO2 nanoparticles improved the removal efficiency; the removal rate increased with the increase in TiO2 concentration until 250 mg/L, after which it remained approximately stable. The best removal efficiency was achieved by adding 100 mg/l hydrogen peroxide to US/TiO2 process at pH 4 in which 94.3% removal was achieved after 60 minute.
    Conclusion
    The results of this study showed that the sonocatalytic process using TiO2 nanoparticles and along with adding H2O2 as an oxidant is very effective and can be used for removal of tetracycline antibiotics from aqueous solutions.
    Keywords: Antibiotic, Tetracycline, Sonocatalyst, Hydrogen Peroxide
  • E. Rafeemanesh, L. Nezakati Olfati Pages 153-162
    Background And Objectives
    Food borne diseases are one of the common and persistent problems of health system that staff in food preparation and distribution centers play important role in their incident. This study aimed to evaluate the effects of educational courses on changing hygienic knowledge and practice of managers and staff in food preparation and distribution centers in Mashhad in 2012.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, knowledge and practice in tree domains of personal, construction and tools hygiene were studied in 513 employees and employers of food preparation and distribution centers in Mashhad. The data was collected through interview, observation, and inspection checklist.
    Results
    265 subjects (51.6%) passed training course and awarded certificate, while 248 subjects (48.4%) did not participate whatsoever in training courses. Mean scores of knowledge and performance in trained group were 68.1±16.1 and 70.8±10.5% and in untrained group were 62.6±15.4 and 61.8±11.6% respectively, indicating statistically significant difference (p<0.05). Comparing scores of knowledge and practice scores between employers with valid certificate (during last 3 years) with employers without certificate did not show any valuable statistically difference in score reduction.
    Conclusion
    This study showed that hygienic training courses can be effective in improving knowledge and practice of managers and staff in food preparation and distribution centers.
    Keywords: Education, food preparation, distribution centers, knowledge, practice
  • N. Rastkari *, F. Izadpanah, M. Yunesian Pages 163-170
    Background And Objective
    Benzene is one of the main pollutants in air and one of the most extensive chemical compound used in both natural and industrial processes. Benzene exposure leads to the most dangerous adverse health effects, particularly blood cancer. The aim of this study was to evaluate the gas station workers’ exposure to benzene by measuring benzene in breathing air and urinary trans, trans-muconic acid.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study conducted in summer 2014 investigated 40 gas station workers and 40 occupationally non-exposed persons. Spot urine samples were obtained prior to and at the end of the work shift from each subject. The urinary levels of trans, trans-muconic acid was determined by liquid chromatography (HPLC) with diode array detector. At the end of the work shift, the benzene collected on sorbing cartridges was desorbed using carbon disulfide and was analyzed using gas chromatography and mass spectrometry detection.
    Results
    The mean value for exposure to benzene in breathing zone of gas station workers was 5.90 ±1.93 ppm, which was significantly greater than the occupationally non exposed group (1.15±0.744 ppm). The mean urinary concentrations of trans, trans-muconic acid differed significantly between samples of gas station workers (64.75±19.47 μg/L) and occupationally non-exposed persons (47.10±13.67 μg/L).
    Conclusion
    A good correlation (r = 0.581) between the mean values of benzene in breathing zone and the urinary concentration trans, trans-muconic acid was observed. Gas station workers were found to be probably the most exposed groups in this study. Inhalation is presumably the main route of exposure in gas station workers.
    Keywords: benzene, trans, trans, muconic acid, biological monitoring, occupational exposure
  • A. Naghizadeh, S. Nasseri* Pages 171-180
    Background And Objective
    Natural organic matters (NOMs) are a mixture of chemically complex polyelectrolytes with varying molecular weights, produced mainly from the decomposition of plants and animal residues. Various purification methods are used for removal of NOMs from water. The objective of this study was to remove NOMs from aqueous solution using reformed continuous carbon nanotubes column.
    Materials And Methods
    The removal of NOMs from aqueous solution using reformed continuous carbon nanotubes column was studied. Effect of several variables such as zero point of pH (pHZPC), pH, influent concentration of natural organic matters were studied and different isotherms were assessed.
    Results
    Investigation of pH effect showed that the adsorbability of NOMs increased with decreasing of pH. The experiments indicated that carbon nanotubes (CNT) samples exhibit pHZPC around 6. Results from Freundlich, Langmuir, and BET isotherm experiments revealed that the correlation coefficient R2 in Freundlich model was higher than that of Langmuir. In addition, experiments of continuous flow in different initial concentrations of NOMs showed that the adsorption capacities of CNT were 53.46, 30.40, and 24.75 mg/g for NOMs initial concentrations of 10, 5, and 3 mg/L, respectively.
    Conclusion
    The present study shows that CNTs have high potential for adsorption of NOMs from aqueous solution.
    Keywords: carbon nanotubes, reformation, natural organic matters, continuous flow
  • M.S. Mansoury *, H. Godini, Gh Shams Khorramabadi Pages 181-190
    Background And Objective
    Natural organic matters (NOM) are known as precursors to disinfection byproducts. As conventional treatment processes cannot get disinfection by-product standards, novel methods have been increasingly applied for the removal of disinfection by-products precursors. The UV/ZnO process is one of the advanced oxidation processes using photocatalytic technology. The present study aims to investigate the effect of UV/ZnO photocatalytic technology on the NOM removal from aqueous solution.
    Materials And Methods
    This study was conducted in a lab-scale batch photocatalytic reactor. The volume of reactor was 1liter and covered with UV lamps. Peristaltic pump was used for complete mixing. Humic acid is a key component of natural organic matter and it was used in this study. Each of the samples taken from the UV/ZnO process and other processes were analyzed for their UV absorbance at 254 nm by spectrophotometric. Initial concentration of Humic acid, contact time, pH, and UV irradiation were investigated.
    Results
    The highest efficiency of the UV/ZnO photocatalytic process for removal of Humic acid from aqueous solution was achieved at initial concentration = 2 mg/L, contact time = 120 min, UV irradiation = 3950 μw/cm2, and pH=3. In this process, the removal efficiency for 2 mg/L humic acid was 100 % at 2h retention time.
    Conclusion
    The research showed that performance of system was increased by increasing contact time and UV irradiation and was decreased by increasing HA initial concentration and pH and UV radiation with ZnO agent could not remove NOM lonely. Photocatalytic system using zinc oxide immobilized on glass have high performance to remove humic acid from aqueous solution. The UV/ZnO process was efficient and environmental friendly for natural organic matter removal.
    Keywords: Natural organic matter, Humic acid, Disinfection by, product, Photocatalytic oxidation
  • S.R. Olyaei, A.R. Riahi Bakhtiari *, I. Sharifpour Pages 191-202
    Background And Objectives
    Over the past few decades, the entry of pollutants, especially PAHs compounds in natural ecosystems such as lakes and open water for aquatic organisms has created potential environmental hazards. This study aimed to investigate the extent and pattern of bioaccumulation of pyrene oil pollution in muscle, gill, and liver of common carp (Cyprinus carpio) cultured in vitro.
    Materials And Methods
    thirty fishes with mean weight of 140±10g were exposed to 10, 50, and 100 μg/l pyrene. At the end of the 35 days trial period, fish were sampled in order to study the pyrene accumulation in different tissues. Preparing process of samples include soaping, extracting, and two-phase chromatography and finally injecting samples to the gas chromatography-mass spectrometry.
    Results
    Comparison between bioaccumulation of pyrene in muscle, gill, and liver tissues of cyprinus carpio in 10, 50, and 100 μg/l doses showed significant differences. Maximum average accumulation was in liver (dose100) with 685.67 ± 78.5 and the minimum was in muscle in dose 10 with 0.52 ±. 0.13 pyrene’s accumulation trend was the same in all studied doses: liver>gill>muscle.
    Conclusion
    In the present study, pyrene accumulated in fatty tissue, especially liver-acceptor of all of the oil pollutants- was far more than of gills and muscle.
    Keywords: Cyprinus carpio, pyrene oil pollution, Accumulation
  • F. Rezaei, H. Kakooei, R. Ahmadkhaniha, K. Azam, L. Omidi, S.J. Shahtaheri* Pages 203-216
    Background And Objectives
    PAHs are main components of urban air pollution and are mutagenic for human being. Seasonal variations have effects on the amount of exposure to PAHs. The objectives of this research were to determine the amount of newsagent’s exposure to PAHs found in the urban atmosphere of Tehran City during warm and cold periods and comparing exposure levels in two periods.
    Materials And Methods
    The assessment of personal exposure was performed based on NIOSH method 5515 and was analyzed by gas chromatography–mass spectrometry (GC/MS). Mann- Whitney test was used to determine the effects of seasonal variation on the amount of newsagent’s exposure to PAHs.
    Results
    The mean levels of newsagent’s exposure to benzo[a]pyrene in the south area of Tehran City were 0.148±0.010 and 0.417±0.041 μg/m3 in summer and autumn seasons respectively. The amount was higher than the mean levels of newsagent’s exposure in other geographic areas of city. The levels of newsagent’s exposure to all PAHs (p<0.001) were significantly higher in autumn compared with summer.
    Conclusion
    The levels of exposure to PAHs during autumn were 2 to 3 fold higher than the levels of exposure during summer. Newsagents in the south area of Tehran City were experiencing higher levels of exposures to PAHs.
    Keywords: PAHs, Occupational exposure, Geographical location, Workers
  • A. Shahbazi *, M. Falakzadeh, F. Shahin, S.H. Frahzad Boroujeni, E. Mehrabi Pages 217-224
    Background And Objectives
    Events are the second leading cause of disability and one of the problems that can cause physical and psychological disorders, and in more severe cases lead to death. Therefore, at the first, the risks must be identified, so that one can offer how to confront and eliminate risk. Thus, this study aimed to determine the frequency and type of events among nomads.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed on 534 nomad in Chaharmahal- Bakhtiari Province during first half of 2014. The data collection was through interviews based on a predetermined checklist and finally the data gathered were analyzed using SPSS (Ver.19) software and descriptive statistics.
    Results
    It was found that out of 534 nomads, 144 were female (26.97%) and 390 male (73.03%) and age average of them was 26.32±24.12. These people are often faced with 18 types of events in their location or during their shifting; the most frequent one is caused by sinking of thorns and sharp rock aggregates in their organs during labor activities (62.46%) and the least frequent one was hurt caused by lightning (0.19%) and electric shock by electrical tower (0.19%). The results showed that there was a significant relationship between sex, season of the year, the summer location, and accident rate (P ≤0.002) but there was no significant relationship between the nomads and clans of the study and event rate.
    Conclusion
    Like many diseases, events are preventable, and this requires the development of knowledge about the principles of safety during migration and housing. Therefore, it seems that for the preserving nomadic population and reducing lost caused by these events, the national event management centers and emergency medical centers should have better planning in this field.
    Keywords: nomads, events, shifting
  • R. Manaffar, B. Sehatnia *, R. Sabzi, A. Ehsani Pages 225-236
    Background And Objectives
    Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) are widespread environmental contaminants in aquatic environments. These contaminants are generated through oil spills, manufactory processes, and industrial wastes or naturally through the incomplete combustion of coal, oil, gas, and wood waste. Most of these compounds are noted as carcinogenic and mutagenic. Therefore, detection of these pollutants by a sensitive and inexpensive method is very important.
    Materials And Methods
    In this study, an electrochemical DNA biosensor was used to detect PAHs due to its sensitivity, ability, and high response rate. For this purpose, the bovine thymus double-stranded DNA was fixed on a screen-printed electrode. Then, the electrodes electrochemical behavior was investigated. This electrochemical DNA biosensor works upon the difference between the electrochemical response of guanine bases in DNA structure in the presence and absence of PAH compounds. To evaluate the biosensors performance, the response of biosensor to real samples was compared with conventional pollutant determination methods like liquid-liquid chromatography.
    Results
    Optimum conditions were examined for biosensor response including effect of activation potential and time on electrode pretreatment, applied potential for DNA immobilization, and detection potential. Under optimal conditions, the pretreatment of the electrode obtained in 1.6 V for 350s, then the DNA was immobilized on the electrode surface by applying a potential of -0.5 V to detect different PAHs in real samples in the range of micro molar.
    Conclusion
    Electrochemical DNA biosensors are capable of detecting the sum of PAHs in water samples with high accuracy, sensitivity, and low cost compared with chromatographic methods.
    Keywords: Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAHs), Electrochemical biosensor, liquid, liquid Chromatography, Screen, printed electrode
  • M. Rastegari *, M. Saeedi, A. Mollahosseini Pages 237-248
    Background and Objectives
    Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) are considered as important organic contaminants due to their high toxicity and carcinogenic properties. Among PAHs, phenanthrene is found in most contaminated sites. Sorption and desorption of phenanthrene in soil affect the fate of the contaminant in soil-water system. Presence of organic matter (OM) in the soil matrix can also affect sorption and desorption of phenantherene. In this research, effect of soil organic matter on sorption of phenanthrene in kaolin soil was studied.
    Materials and Methods
    The sorption of sorption of phenanthrene in kaolin clay was assessed in the presence and absence of organic matter. These two soil types were used in batch sorption experiments of Phenanthrene to determine the sorption properties.
    Results
    It was found that organic matter increases the cation exchange capacity, water content, and pH of the soil. Sorption of phenantherene in both kaolin and OM-added kaolin was better fitted with Freundlich linear model. Moreover. soil organic matter increased phenanthrene sorption in soil.
    Conclusion
    It was observed that with 41.04% increase in OM, distribution coefficient of phenanthrene sorption in soil increased by 36.69%.
    Keywords: Phenanthrene, Organic Matters, Sorption, Soil, Kaolin
  • S. Valizadeh*, Z. Shekari Pages 249-262
    Background And Objective
    Significant increase in population and as a result, the production of excessive waste has recently made attention to municipal solid waste management a necessary issue. The objective of this study was to use matrix-based EIA process in order to determine best waste management option in Birjand City and to suggest appropriate solutions to managers and planners of this city.
    Materials And Methods
    Assessing the environmental impacts of waste management options was done using Iranian Leopold Matrix. Through this method, the environmental impacts of waste management options were determined in the Birjand City. The options were Open dumping, Recycling, Composting, and Sanitary damping.
    Results
    The results indicated that Open dumping with a final score of -3.06 had the highest environmental impact and was introduced as the fourth preference. In addition, composting with final score of -2.34 has the lowest environmental impact compared with other options.
    Conclusion
    About 76.95% of the composition of municipal solid waste of Birjand City is household waste; therefore, putrescible organic materials are the predominant waste. Thus, according to the results of the Iranian Leopold matrix method, composting option was introduced as the first priority and the most logical option for waste management in the Birjand City.
    Keywords: Environmental impact assessment, waste, Birjand, Leopold matrix, compost