فهرست مطالب

سلامت و محیط زیست - سال نهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار 1395)

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال نهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علیرضا رحمانی، فاطمه ناظمی، فاطمه برجسته عسکری، حلیمه الماسی، نادر شعبانلو، امیر شعبانلو* صفحات 1-14
    زمینه و هدف
    فنل یک ترکیب سمی و مقاوم در محیط زیست است. هدف از این مطالعه بررسی کارایی سیلیکا آئروژل سنتز شده از سیلیکات سدیم در جذب فنل از محیط های آبی بود.
    روش بررسی
    سیلیکا آئروژل از سیلیکات سدیم به روش سل-ژل تهیه شد. تاثیر متغیر های موثر نظیر زمان تماس، pH محلول، میزان جاذب و غلظت اولیه فنل بر کارایی جذب بررسی شد. ویژگی های سیلیکا آئروژل سنتز شده و تایید جذب فنل به ترتیب با آنالیز های SEM، XRD و طیف های NMR، FTIR تعیین شد. داده های جذب با مدل ایزوترم لانگمویر و فروندلیچ و سینتیک فرایند جذب با مدل های شبه درجه اول و شبه درجه دوم بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، افزایش pH اولیه محلول از 3 به 11 کارایی جذب فنل را افزایش می دهد، به طوری که در غلظت اولیه mg/L 100 فنل و 0/5g جاذب بعد از 60min کارایی جذب، برای pH های 3 و 11 به ترتیب 84 و 96/4 % است. تصویر SEM و XRD از سیلیکا آئروژل سنتز شده، ایجاد ساختار متخلخل و غیر بلوری را تایید نمود. بعد از جذب فنل، طیف FTIR و NMR سیلیکا آئروژل ایجاد باند های جدید به واسطه مولکول فنل در ساختار جاذب را تایید کرد. جذب فنل با مدل ایزوترم فروندلیچ و سینتیک شبه درجه دوم مطابقت داشت بر این اساس حداکثر ظرفیت جذب (qm) فنل 47/39mg/g بدست آمد.
    نتیجه گیری
    سیلیکا آئروژل به عنوان یک جاذب سطحی به دلیل ویژگی های ساختاری و کاربردی خاص می تواند یک فرایند تصفیه نوید بخش برای جذب ترکیبات سمی و مقاوم باشد.
    کلیدواژگان: سیلیکا آئروژل، سیلیکات سدیم، سل، ژل، فنل، محیط های آبی
  • ایوب بیکی، مسعود یونسیان*، رامین نبی زاده، رضا سعیدی، لیلا صوری، مهرنوش ابطحی صفحات 15-26
    زمینه و هدف
    شنا یکی از محبوب ترین ورزش ها و تفریحات است که فواید سلامتی زیادی دارد، اما از طرف دیگر آلودگی میکروبی آباستخرهای شنا از طریق سرایت و گسترش بیماری های عفونی تهدید مهمی علیه بهداشت عمومی محسوب می شود. در این تحقیق کیفیت میکروبی آب کلی هاستخرهای عمومی شهر تهران ارزیابی شد و عوامل موثر بر آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی با رویکرد توصیفی- تحلیلی در سال 1392 انجام شد. کلی هاستخرهای عمومی شهر تهران بازرسی شده و نمونه برداری آب جهت سنجش شاخص های میکروبی کلیفرم های گرماپای و شمارش بشقابی هتروتروفیک (HPC) و پارامترهای فیزیکوشیمیایی موثر بر کیفیت میکروبی شامل کدورت، کلر باقیمانده و pH صورت گرفت و از شاخص مجموع کیفیت میکروبی آباستخر برای توصیف وضعیت کلی استفاده شد. عوامل محتمل موثر بر کیفیت آب نیز از طریق بازرسی با استفاده از چک لیست بررسی شدند.
    یافته ها
    بررسی کیفیت میکروبی آباستخرهای شنا نشان داد که شاخص های میکروبی کلیفرم های گرماپای و HPC به ترتیب در 91/4 و 84/5 % موارد در سطح مطلوب قرار داشتند. سطح مطلوبیت پارامترهای کلر آزاد باقیمانده، کدورت، pH و دما نیز به ترتیب 82/7، 45/5، 85/6 و 65/4% بدست آمد. بر اساس شاخص مجموع کیفیت میکروبی آباستخر، کیفیت آباستخرها در 39/6 % موارد عالی، در 50/4 % موارد خوب و در بقیه موارد پایین تر از حد مناسب ارزیابی شد. کلر آزاد باقیمانده و کدورت آب، بار شناگران، دوره بازگشت آب بهاستخر، مقدار رقیق سازی و تعویض آب، نظافت، استفاده از دوش و حوضچه گندزدایی و نحوه بهره برداری سیستم تصفیه آب تاثیر معنی داری (P<0/05) بر روی شاخص های میکروبی مورد مطالعه داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که وضعیت کلی کیفیت میکروبی آباستخرهای تهران قابل قبول بوده و تجزیه و تحلیل نتایج، مداخلات موثرتر بر بهبود کیفیت میکروبی آباستخرهای مورد مطالعه را مشخص نمود.
    کلیدواژگان: استخر شنای عمومی، کیفیت آب، کلیفرم گرماپای، شمارش بشقابی هتروتروفیک، تهران
  • فریبا خلیلی ناجی، امیر حسین محوی *، سیمین ناصری، مسعود یونسیان، بابک جاهد، مهدی یاسری صفحات 27-40
    زمینه و هدف
    رنگ موهای شیمیایی از پرمصرف ترین محصولات آرایشی هستند. فلزات سنگین در این محصولات می تواند سلامت مصرف کنندگان را به مخاطره بیندازد. برخلاف سایر محصولات آرایشی، تاکنون مطالعه ای بر روی میزان غلظت فلزات سنگین موجود در رنگ موهای شیمیایی صورت نپذیرفته است. مطالعه حاضر غلظت برخی از فلزات سنگین در این محصولات و ارزیابی ریسک اثرات غیر سرطانزای ناشی از این عناصر را مورد محاسبه قرار داد.
    روش بررسی
    32 نمونه رنگ موی شیمیایی از 8 برند (3 برند داخلی و 5 برند خارجی) و 4 رنگ پرمصرف در بازار تهران جمع آوری شد. غلظت 3 عنصر باریم، کادمیوم و سرب توسط روش ICP-MS تعیین گردید. اطلاعات مورد نیاز جهت ارزیابی مواجهه به کمک توزیع پرسشنامه در بین شهروندان تهرانی به دست آمد. ارزیابی مواجهه به کمک روش Monte Carlo و میزان ریسک غیر سرطانزا برای عناصر با محاسبه ضریب خطر Hazard Quotient (HQ) تعیین گردید.
    یافته ها
    غلظت عنصر باریم بر حسب 0/86mg/kg، به دست آمد و غلظت عناصر کادمیوم و سرب برحسب μg/kg به ترتیب 0/45 و 185/34 به دست آمد. سرب با ضریب خطر برابر با 4- 7/46×10 بیشترین ریسک و کادمیوم با ضریب خطر برابر با 5-3/57×10 کمترین ریسک را به خود اختصاص داد. همچنین، برند ساخت کشور ایران و رنگ بلوند بیشترین ریسک را دارا بودند.
    نتیجه گیری
    ضریب خطر محاسبه شده برای فلزات مورد مطالعه کمتر از 1 است، لذا در صورت مصرف محصولات مورد بررسی، از لحاظ اثرات غیر سرطانزا، تهدید چشمگیری متوجه مصرف کنندگان نیست.
    کلیدواژگان: کادمیوم، سرب، باریم، رنگ مو، ریسک بهداشتی
  • لیلا تابنده*، مهدی طاهری صفحات 41-56
    زمینه و هدف
    آلودگی خاک ها و گیاهان با فلزات سنگین، یک مشکل جدی و در حال گسترش است. تحقیق حاضر با هدف تعیین غلظت عناصر سنگین در خاک و برخی محصولات کشاورزی و احتمال خطر ناشی از مصرف آنها انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- مقطعی با نمونه برداری به صورت تصادفی و در فصل برداشت سال 1393، بر روی 205 نمونه از سبزیجات تولیدی (تره، برگ چغندر، جعفری، هندوانه، خربزه، گوجه فرنگی، خیار، سیب زمینی، پیاز، سیر، تربچه، نخودفرنگی و باقلا) و 129 نمونه از خاک های زراعی انجام گردید. غلظت عناصر مس، روی، کادمیوم و سرب در خاک و گیاه، با دستگاه جذب اتمی و تجزیه و تحلیل آماری با نرم افزار SPSS انجام شده است.
    یافته ها
    اختلاف بین میانگین غلظت عناصر مس، روی و سرب در بین انواع سبزیجات مختلف معنی دار بود، اما در مورد کادمیوم، اختلاف معنی داری مشاهده نشد. بیشترین میانگین سرب، کادمیوم، مس و روی به ترتیب در جعفری، برگ چغندر، باقلا و تره تشخیص داده شد. ولیکن، هیچ گونه آلودگی به عناصر سنگین در دیگر سبزیجات و خاک های تحت مطالعه (به استثنای خاک های زراعی مجاور به معدن سرب منطقه ماهنشان)، به دست نیامد. احتمال خطر پذیری به بیماری های سرطانی برای هر یک از عناصر، کمتر از یک بدست آمد و مصرف فلزات سنگین، کمتر از حد قابل تحمل مصرف روزانه بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که، قسمت عمده تجمع فلزات سنگین، در سبزیجات برگی است. بنابراین، می بایست، توجه زیادی به مصرف سبزیجات برگی، علی الخصوص، سبزیجات رشد یافته در اطراف مناطق صنعتی، صورت گیرد.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، فلزات سنگین، سبزیجات، استان زنجان
  • اصغر ابراهیمی، محمدحسن احرام پوش، حسن هاشمی، محبوبه دهواری* صفحات 57-68
    زمینه و هدف
    پیش بینی میزان تولید پسماند نقش مهمی در مدیریت مواد زاید دارد. مطالعه حاضر با هدف پیش بینی میزان تولید پسماند عادی شهر اصفهان با استفاده از دو روش سری زمانی و مدل سازی پویایی سیستم انجام شده است.
    روش بررسی
    در ابتدا داده های قابل استناد مربوط به میزان تولید پسماند از سال 1375 تا 1390 از سازمان مدیریت پسماند و اطلاعات جمعیتی از مرکز ملی آمار ایران اخذ گردید. سپس، عوامل موثر بر تولید پسماند شهری نظیر جمعیت، رشد شهرنشینی، شاخص تورم GDP و همچنین ارتباط بین آنها با استفاده از مدل GEE مشخص شد. در نهایت میزان تولید پسماند شهر اصفهان با استفاده از روش پویایی سیستم توسط نرم افزار Vensim و روش سری زمانی با تکنیک ARMA پیش بینی گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصله نشان می دهد که جمعیت و شاخص تورم بر میزان تولید پسماند با P value به ترتیب برابر با 0/026 و 0 با میزان تولید پسماند رابطه معناداری دارند. میانگین سالیانه میزان تولید پسماند در سال 1400 در روش سری زمانی و پویایی سیستم به ترتیب به 1501/4ton/day و 1436ton/day خواهد رسید. همچنین نرخ رشد سالیانه تولید پسماند 3/44 % بدست آمد.
    نتیجه گیری
    جمعیت و شاخص تورم بر تولید پسماند اثر معناداری دارند و تولید پسماند در آینده روند افزایشی خواهد داشت. این افزایش در مناطق مختلف و با روش های متفاوت پیش بینی یکسان نخواهد بود. روش سری زمانی با تکنیک ARMA پیش بینی دقیق تری نسبت به سایر روش ها انجام می دهد.
    کلیدواژگان: پسماند، اصفهان، مدل GEE، تکنیک ARMA، مدل سازی پویایی، نرم افزار ونسیم
  • مهدی حاج سردار *، سیدمهدی برقعی، امیر حسام حسنی، افشین تکدستان صفحات 69-80
    زمینه و هدف
    به منظور بهینه سازی حذف نیتروژن از فاضلاب و کاهش مشکلات مربوط به ورود مواد مغذی به منابع پذیرنده مانند یک دریاچه، شرایط افزایش بازدهی حذف نیتروژن از راه نیترات زایی جزئی (Partial Nitrification) به عنوان یکی از روش های نوین حذف نیتروژن بررسی گردید.
    روش بررسی
    افزایش بازدهی نیترات زایی و نیترات زدایی هم زمان (SND) به کمک نیترات زایی جزئی از راه نیتریت زایی – نیتریت زدایی (Nitritation/Denitritation) در راکتور بیوفیلمی بستر ثابت بررسی شد. در این روش ابتدا آمونیوم توسط باکتری های اکسید کننده آمونیاک (AOB) به نیتریت تبدیل شد ولی فعالیت باکتری های اکسید کننده نیتریت (NOB) به دلیل کمبود اکسیژن محلول (DO) مورد نیاز آنها، محدود شد. به عنوان شاخص تعیین کننده پیشرفت فرایند، از پایش مقدار پتانسیل اکسایش-کاهش (ORP) و بررسی نقاط عطف نمودار آن نسبت به زمان استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که در پریود دوم با اکسیژن محلول ثابت برابر با 0/5mg/L، درصد انباشتگی نیتریت (NAR) بالاتر از پریود اول با کاهش مرحله ای اکسیژن محلول از 1 تا 0/5mg/L بود. با این وجود بازده نیترات زایی و نیترات زدایی هم زمان نسبت به پریود اول کاهش یافت. در پریود سوم با افزایش نسبت کربن به نیتروژن (C/N) به 12/5، درصد انباشتگی نیتریت به بالاترین مقدار خود یعنی % 71/4 رسید. همچنین بازده نیترات زایی و نیترات زدایی هم زمان به % 96/7 رسانده شد و در بررسی بلند مدت روش پیشنهادی، این بازده دست کم برابر با %90 ثبت گردید.
    نتیجه گیری
    نسبت کربن به نیتروژن مناسب، به همراه حداقل نگاه داشتن اکسیژن محلول، بازدهی حذف نیتروژن بالاتری نسبت به کاهش مرحله به مرحله اکسیژن محلول در طول واکنش هوازی داشت. بدون در نظر گرفتن مرحله آنوکسیک و با استفاده از یک راکتور بیوفیلمی بستر ثابت در غلظت اکسیژن محلول ثابت برابر با 0/5mg/L، بالاترین بازدهی نیترات زایی و نیترات زدایی هم زمان و بالاترین درصد انباشتگی نیتریت به دست آمد.
    کلیدواژگان: راکتور بیوفیلمی بستر ثابت، حذف نیتروژن
  • بهاره قریشی، محمد شاکر خطیبی، حسن اصلانی، افسانه دولتخواه، علی عبدلی سیلابی، محمد مسافری* صفحات 81-90
    زمینه و هدف
    ارزیابی کیفی لجن های تولید شده در تصفیه خانه های فاضلاب قبل از کاربرد آنها برای مصارف مختلف از جمله بعنوان تقویت کننده خاک امری ضروری است. این مطالعه به منظور پوشش دادن کاستی های موجود در خصوص کیفیت لجن تولیدی در تصفیه خانه های فاضلاب استان آذربایجان شرقی و با هدف مطالعه کل کلی فرم ها، کلی فرم های مقاوم به حرارت و سالمونلا در این تصفیه خانه ها انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه بر روی لجن های دفعی از 9 تصفیه خانه فاضلاب در استان آذربایجان شرقی انجام شد و پارامترهای کل کلی فرم ها، کلی فرم های مقاوم به حرارت و سالمونلا مورد بررسی قرار گرفت. برای شمارش باکتری های کلی فرم کل و مقاوم به حرارت از روش شماره 1680 EPA و برای شمارش سالمونلا از روش 1682 EPA استفاده گردید.
    یافته ها
    از نظر کلی فرم کل نمونه لجن شهرستان جلفا با میزان MPN/g 1/82×106 دارای بیشترین و شهرستان سراب با MPN/g 2/02×103 دارای کمترین میزان آلودگی بوده اند. بررسی شاخص کلی فرم گرماپای نیز نشان داد که شهرستان جلفا با تعداد MPN/g 1/06×106 بیشترین و شهرستان اهر که هیچ کلی فرم گرماپایی در نمونه های آن مشاهده نگردید، دارای کمترین میزان آلودگی بوده است. از نظر باکتری سالمونلا، در لجن تولیدی تصفیه خانه های فاضلاب اهر و بستان آباد هیچگونه آلودگی مشاهده نگردید، در حالی که لجن تصفیه خانه فاضلاب تبریز با تعداد 83 عدد در هر گرم دارای بالاترین میزان آلودگی به باکتری سالمونلا بود.
    نتیجه گیری
    از نظر کیفیت میکروبی نیز همه تصفیه خانه های استان استاندارد کلاس B توصیه شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست ایالات متحده آمریکا (USEPA) را تامین می کنند، اما هیچ یک از تصفیه خانه های قابلیت تولید لجن با استاندارد کلاس A را نداشته اند. بنابراین در کاربرد لجن های تولید شده تصفیه خانه های فاضلاب استان برای اصلاح خاک باید ملاحظات خاصی مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تصفیه فاضلاب، لجن فاضلاب، کلی فرم، کلی فرم مقاوم به حرارت، سالمونلا
  • فرامرز مجیدی، یونس خسروی* صفحات 91-102
    زمینه و هدف
    هدف از کنترل صدای محیطی، بهبود مدیریت آن در جامعه است، چرا که صدای ناشی از ترافیک می تواند بر روی نواحی مسکونی مجاور تاثیر بگذارد. مدیریت صحیح برنامه ریزی شده صدا می تواند این مولفه مهم و مضر را که یکی از فشارهای شهرنشینی بر سلامت مردم است حذف نماید. اما قبل از برنامه ریزی جهت کاهش صدا شهری لازم است که مراکز شلوغ شناسایی شوند. به این جهت در این تحقیق سعی شده است تا شاخص های مهم صدا در نواحی شلوغ مرکزی شهر زنجان اندازه گیری شود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر در بخش مرکزی شهر زنجان که عمدتا دارای ترافیک سنگین است انجام شده است. بدین منظور تراز صوت معادل (Leq)، تراز روز-شب(Ldn) ، تراز روز-عصر-شب (Lden)، شاخص آلودگی صوتی (NPL) و شاخص صوتی ترافیک (TNI) در 20 ایستگاه در دو بازه زمانی زمستان 1390 و بهار 1391 اندازه گیری شد. اندازه گیری ها در خیابان های اصلی این ناحیه با استفاده از دستور العمل های توصیه شده توسط EPA انجام و نهایتا نتایج تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تغییرات ساعتی کاملا تابعی از میزان عادات جابجایی مردم و همچنین بار ترافیکی در مناطق تجاری شهر زنجان است. همچنین مشخص گردید که میزان تجاوز از تراز استاندارد محیطی 55dB، با استفاده از تخمین شاخص Lden برای 100 % ایستگاه های اندازه گیری وجود دارد. مقادیر شاخص ترافیکی Lden نیز برای 67 % ایستگاه ها- زمان های اندازه گیری، بیشتر از 74dB و برای 100 % ایستگاه ها در محدوده ساعتی عصرها، بیش از 74dB است. شاخص NP در 78 % ایستگاه ها- زمان های اندازه گیری، بیش از 80dB بوده است که دلالت بر ایجاد ناراحتی صوتی در بیشتر ایستگاه ها و زمان ها دارد.
    نتیجه گیری
    استفاده از نقشه های صوتی و شاخص های TNI وNPL می تواند به برنامه کنترل هوشمند ترافیک شهری کمک کند؛ زیرا این نقشه ها به خوبی می توانند عادات جابجایی مردم در زمان ها و مکان های مختلف شهر را به تصویر بکشند.
    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، شاخص آلودگی صوتی، شاخص صوتی ترافیک، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، زنجان
  • بهنام سپهرنیا، رامین نبی زاده *، امیر حسین محوی، سیمین ناصری صفحات 103-114
    زمینه و هدف
    در این مطالعه محاسبه شاخص کیفی آب (WQI) توسط نرم افزار ایرانی IWQIS برای بررسی کیفیت آب آشامیدنی در شبکه های توزیع شهرستان ری انجام شده است.
    روش بررسی
    73 نمونه آب شرب در طول سال 1392 و مقایسه 18 پارامتر فیزیکوشیمیایی مطابق با استاندارد 1053 آب آشامیدنی ایران بررسی شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که هفت پارامتر سختی کل، منیزیم، نیترات، سدیم، فلوئور، کلرور و سولفات به ترتیب در 31/5، 46/6، 50/68، 45/2، 42/46، 2/7 و 28/76 % از نمونه ها غلظت هایی خارج از حدود مجاز را داشته اند. میانگین غلظت این پارامترها نیز به ترتیب 375، 32، 47/43، 187، 0/5، 169 و 263mg/L بدست آمده و در خصوص نیترات، فلوئور و سدیم، جمعیت در معرض خطر دریافت غلظت های نامتعارف این سه پارامتر از آب آشامیدنی شهرستان ری به ترتیب 5/6، 79/1 و 13/5 % از جمعیت کل این شهرستان است.
    نتیجه گیری
    متوسط شاخص کیفی آب آشامیدنی در شهرستان ری 71/22 و در محدوده کیفی خوب ارزیابی شد. 17 نمونه (23/2 %) در محدوده کیفیت عالی، 54 نمونه (74 %) خوب، یک نمونه (1/4 %) خیلی ضعیف و یک نمونه (1/4 %) نیز در محدوده کیفیت نامناسب قرار داشت و هیچ نمونه ای در محدوده کیفیت ضعیف قرار نگرفته است. نمونه های مربوط به فصل پاییز بدترین کیفیت را نشان داده اند.
    کلیدواژگان: کیفیت آب آشامیدنی، شبکه توزیع آب، شاخص کیفی آب
  • اصغر سپه وند، حاتم گودینی، یوسف امیدی، محمد جواد طراحی، رجب رشیدی، حسن بصیری* صفحات 115-126
    زمینه و هدف
    حضور بیوآئروسل های قارچی در بخش های داخلی بیمارستان ها سلامتی مراجعین به ویژه بیماران با سیستم ایمنی ضعیف تر را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین تشخیص میزان و نوع این عوامل ضروری است. هدف از این مطالعه تعیین میزان کمی و کیفی بیوآئروسل های قارچی در ارتباط با ذرات معلق (PM10، PM2.5 وPM1) و تعیین نسبت (Indoor/Outdoor) I/O در بخش های پراهمیت دو بیمارستان آموزشی-درمانی شهر خرم آباد است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، غلظت بیوآئروسل های قارچی و ذرات معلق در 10 بخش درونی بیمارستان و 2 ایستگاه بیرونی به مدت 6 ماه مورد سنجش قرار گرفت. نمونه برداری از بیوآئروسل های قارچی توسط Quick Take 30 با دبی 28/3L/minو زمان 2/5min بر روی محیط کشت سابورو دکستروز آگار حاوی کلرامفنیکل صورت گرفت. همچنین ذرات معلق توسط Monitor Dust-Trak مدل8520 TSI اندازه گیری شدند. پارامترهای رطوبت نسبی و دما به وسیله دستگاه دیجیتال TES-1360 بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از سنجش 288 نمونه قارچی و 864 نمونه ذرات معلق نشان داد که میانگین تراکم کل عوامل قارچی در محیط داخلی 59/75CFU/m3 و میانگین غلظت PM10، PM2.5 و PM1 به ترتیب 27/3، 23 و μg/m3 20/2 بوده است. همچنین میانگین تراکم کل عوامل قارچی در فضای آزاد 135/3CFU/m3 و میانگین غلظت PM10، PM2.5 و PM1 به ترتیب 40/2، 35/7 و 29/8μg/m3 تعیین گردید. در مجموع %12/5 نمونه های برداشت شده منفی و %87/5 آن ها مثبت بوده است. بخش عفونی با %101/7 به عنوان آلوده ترین بخش و اتاق عمل هر دو بیمارستان کمترین میزان آلودگی قارچی را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که در تمامی نمونه های مورد برداشت نسبتI/O کمتر از یک بوده است. این نسبت نشان دهنده غلبه بیوآئروسل های قارچی و ذرات معلق محیط بیرونی بر محیط داخلی است. همچنین، بین ذرات معلق و فراوانی بیوآئروسل های قارچی و نیز بین فراوانی بیوآئروسل های قارچی، رطوبت نسبی و دما ارتباط معنادار (P <0/001) مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: بیوآئروسل های قارچی، ذرات معلق، هوای داخل، هوای آزاد
  • مرتضی صبوحی*، فرهاد نژاد کورکی، حمیدرضا عظیم زاده، محمدصالح علی طالشی صفحات 127-138
    زمینه و هدف
    حضور کارگاه های صنعتی میزان آلودگی های شهری را افزایش داده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی فلزات سنگین کارگاه های باتری سازی شهر یزد و شناسایی میزان اثرات زیست محیطی حاصل از این آلاینده ها صورت گرفته است.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی تحلیلی-مقطعی انجام شد. براساس خصوصیات جغرافیایی، شهر به سه بخش تقسیم و در مجموع 30 کارگاه باتری سازی به روش تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شد. فلزات سنگین (سرب، کادمیوم، کروم، روی و مس، آهن و منگنز) موجود در غبار کف با استفاده از دستگاه جذب اتمی (AAS) اندازه گیری شد. اثرات زیست محیطی ناشی از آلودگی با فلزات سنگین نیز با شاخص خطر بالقوه زیست محیطی (RI)، شاخص آلودگی تجمعی (IPI)، ضریب آلودگی (Cf) و درجه آلودگی اصلاح شده (mCd) و آزمون آماری همبستگی پیرسون شناسایی شد.
    یافته ها
    روند تغییرات غلظت فلزات سنگین در ذرات غبار کف کارگاه ها به صورت آهن>مس> سرب> روی> منگنز> کروم> کادمیوم حاصل شد. لذا میانگین غلظت فلز آهن در نمونه ها 27011/52±4721/05 و فلز کادمیوم 78/25±21/07mg/kg بود. همچنین نتایج شاخص خطر بالقوه زیست محیطی (RI) نشان داد که فلزات سنگین غبار کف خطر خیلی زیاد (2816/29) دارد. میزان شاخص (mCd) در کارگاه ها نیز معادل 63/35 نمایانگر این است که این کارگاه ها در کلاس آلودگی بسیار شدید قرار دارند. ضریب آلودگی (Cf) نیز برای فلز مس معادل 304/17 حاصل شد که آلودگی بسیار زیاد این فلز را در کارگاه ها نشان داد.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که غلظت زیاد فلزات سنگین در کارگاه های باتری سازی ناشی از تعامل فلزات سنگین اجزای ضایعات صنایع از جمله زباله های الکتریکی و باتری با گرد و غبار است که منشا انسان ساخت دارد.
    کلیدواژگان: کارگاه های باتری سازی، فلزات سنگین، خطر زیست محیطی، یزد
  • نوشین راستکاری*، فائزه ایزدپناه صفحات 139-146
    زمینه و هدف
    فرمالدئید یکی از ترکیبات آلی فرار سمی است که حذف آن از هوای آلوده ضروری است. یکی از فناوری های موجود برای حذف این ترکیب، تجزیه فتوکاتالیستی است. هدف از انجام این مطالعه تعیین تاثیر کامپوزیت تیتانیوم اکساید به همراه گرافن اکساید احیا شده بر حذف فتوکاتالیستی گاز فرمالدئید است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، ویژگی های کاتالیست تولید شده با بررسی های تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و طیف IR تعیین شد. کارایی تخریب فتوکاتالیستی کامپوزیت تیتانیوم اکساید به همراه گرافن اکساید احیا شده در تجزیه گاز فرمالدئید تحت شرایط جریان مداوم، مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین تاثیر غلظت اولیه فرمالدئید، سرعت جریان هوا و زمان ماند بر تجزیه گاز فرمالدئید بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان داد که کارایی تخریب فتوکاتالیستی کامپوزیت تیتانیوم اکساید به همراه گرافن اکساید احیا شده بسیار بالاتر از تیتانیوم اکساید به تنهایی است، میزان کارایی تخریب گاز فرمالدئید با افزایش سرعت جریان هوا کاهش می یابد. بنابراین چنین از نتایج بر می آید که سرعت جریان هوا یک فاکتور کلیدی برای استفاده از کامپوزیت RGO-TiO2 به عنوان یک عامل فتوکاتالیستی است. با افزایش غلظت گاز فرمالدئید از 0/1 به ppm 1 کارایی حذف از 89 به 34 % کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نمایانگر آن است که از کامپوزیت تهیه شده در این تحقیق (RGO- TiO2) می توان به عنوان یک فتوکاتالیست مناسب جهت حذف آلاینده های گازی استفاده نمود. از مزایای کامپوزیت تهیه شده، استفاده از نور مرئی به جایUV برای فعال نمودن فرایند اکسیداسیون است.
    کلیدواژگان: فرمالدئید، حذف فتوکاتالیستی، نور مرئی، گرافن اکساید احیا شده
|
  • A.R. Rahmani, F. Nazemi, F. Barjasteh Askari, H. Almasi, N. Shabanloo, A. Shabanloo* Pages 1-14
    Background And Objectives
    Phenol is a toxic and persistent substance in the environment. The aim of this study was to evaluate the performance of silica aerogel synthesized using sodium silicate in the adsorption of phenol from aqueous solutions.
    Material and
    Method
    Silica aerogel was prepared by Sol-Gel process. The influence of effective variables such contact time, initial pH of the solution, adsorbent dose, and initial phenol concentration on the adsorption efficiency was investigated. The characterization of prepared silica aerogel and confirmation of phenol adsorption was determined through SEM, XRD analysis and NMR, FTIR spectra respectively. The adsorption data was evaluated via Langmuir and Freundlich isotherms and pseudo-first and pseudo-second-order kinetics.
    Results
    This research found that the phenol adsorption efficiency increased by increasing pH from 3 to 11, so that after 60 min, the absorption efficiency at the 100 mg/L initial phenol concentration and 0.5 g adsorbent obtained 84 and 96.4 % at pH 3 and 11, respectively. The SEM image and XRD patternof synthesized silica aerogel confirmed the creation of porous and amorphous structure. After the phenol absorption, the NMR and FTIR spectra of silica aerogel, confirmed the creation of new bands because of phenol molecule at the adsorbent structure. The absorption of phenol was compatible with Freundlich isotherm and pseudo-second-order kinetic. The maximum absorption capacity (qm) obtained was 47.39 mg/g.
    Conclusion
    Silica aerogel as an adsorbent, due to special characteristics in the structure and usage, can be a promising treatment process for adsorption of toxic and persistent substances.
    Keywords: Silica aerogel, Phenol, Sol, Gel, Sodium silicate, Aqueous solutions
  • A. Beiki, M. Yunesian *, R. Nabizadeh, R. Saeedi, L. Sori, M. Abtahi Pages 15-26
    Background And Objectives
    Swimming is one of the most popular sport fields and entertainments that has considerable benefits for human health, but on the other hand microbial water contamination in swimming pools through transmission and spread of infectious diseases is a significant threat against public health. In this study, microbial water quality of all public swimming pools in Tehran were assessed and effective factors on microbial water quality were analyzed.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study with the analytical approach was performed in 2013. The whole public swimming pools in Tehran were inspected and water samples were taken for measurement of microbial indicators including thermotolerant coliforms, heterotrophic plate count (HPC), and physicochemical parameters affecting the microbial water quality including turbidity, free residual chlorine and pH and an integrated swimming pool microbial water quality index were used to describe the overall situation. Operational parameters with probable effects on microbial water quality were checked through inspection using a checklist.
    Results
    The assessment of the swimming pool microbial water quality indicated that the compliance rates of thermotolerant coliforms and HPC were 91.4 and 84.5%, respectively. Compliance rates of free residual chlorine, turbidity, Ph, and temperature were also obtained to be 82.7, 45.5, 85.6, and 65.4% respectively. Based on the integrated swimming pool microbial water quality index, the proportions of swimming pools with excellent and good microbial water quality were 39.6 and 50.4% respectively and the others had not proper microbial water quality. The parameters of water free residual chlorine and turbidity, swimmer density, water recirculation period, dilution amount, cleaning, usage rates of shower and disinfection basin and operation of water treatment systems had significant effects on the microbial indicators (P
    Conclusion
    The study showed that the overall microbial water quality status of public swimming pools in Tehran was acceptable and analysis of the results determined the most efficient interventions for improvement of the microbial water quality of the pools.
    Keywords: Public swimming pool, Water quality, Heterotrophic plate count, Thermotolerant coliforms, Tehran
  • F. Khalili, A.H. Mahvi *, S. Nasseri, M. Yunesian, B. Djahed, M. Yaseri Pages 27-40
    Background And Objectives
    Chemical hair color are one of the most widely used cosmetics. The presence of heavy metals in these products can affect the health of consumers. Unlike other cosmetics, no study has been conducted on the heavy metal levels in the synthetic chemical hair colors. This study determined the concentration of heavy metals in these products and the risk assessment of non-carcinogenic effects by these elements were calculated.
    Material and
    Method
    32 samples of chemical hair color from eight brands (3 local and 5 imported ones) and four most used colors were collected from the markets in Tehran. The concentration of cadmium, lead, and barium was determined using ICP-MS. The information required to assess exposure risk was gathered through a questionnaire distributed among citizens of Tehran. The assessment of exposure was conducted using Mont Carlo method and non-carcinogenic risk was determined using the index of Hazard Quotient. .
    Results
    Barium concentration measured was 0.86 mg/kg and concentrations of Cadmium and Lead were 0.45 and 185.34 µg/kg respectively. Among the elements, Pb with Hazard Quotient equals to 7.46×10-4 had the most risk and cadmium with Hazard Quotient equals to 3.57×10-5 had the lowest risk. Moreover, the Iranian brand and blond had the highest risk among the samples.
    Conclusion
    Based on the index of Hazard Quotient, heavy metals in the studied samples had no risk for consumers of these products.
    Keywords: Barium, Cadmium, Lead, Hair color, Risk assessment
  • L. Tabande *, M. Taheri Pages 41-56
    Background And Objective
    The contamination of soils and plants with heavy metals is a serious and growing problem. The present study aimed to determine the concentration of heavy metals in soil and some agricultural products and the probability of risks due to their consumption.
    Materials And Methods
    This cross-sectional descriptive study was performed using random sampling at harvest time in 2014 on 205 samples of vegetable crops (Leek, chard, parsley, watermelon, melon, tomatoes, cucumber, potatoes, onion, garlic, radish, green peas, and broad bean) and 129 samples of soils under cultivation. Concentrations of Cu, Zn, Cd, and Pb in soil and plant samples were determined by an atomic absorption instrument and the data was analyzed using SPSS software.
    Results
    There were significant differences between the mean concentrations of Pb, Cu, and Zn for different vegetables (P
    Conclusion
    The results of this study indicated that major accumulation of heavy metals was obtained in leafy vegetables. Therefore, much attention should be paid to consumption of leafy vegetables, especially vegetables grown in the surrounding industrial areas.
    Keywords: Soil pollution, Heavy metals, Vegetables, Zanjan Province
  • A. Ebrahimi, M.H. Ehrampoush, H. Hashemi, M. Dehvari* Pages 57-68
    Background And Objective
    Predicting municipal solid waste generation has an important role in solid waste management. The aim of this study was to predict municipal solid waste generation in Isfahan through time series method and system dynamics modeling.
    Materials And Methods
    Verified data of solid waste generation was collected from Waste Management Organization and population information was collected from the National Statistics Center, Iran for the period 1996-2011. Next, the effect of factors on solid waste generation such as population, urbanization, gross domestic product was investigated. Moreover, the relationship between each of these factors was identified using generalized estimating equation model. Finally, the quantity of the solid waste generated in Isfahan city was predicted using system dynamics modeling by Vensim software and time series method by ARMA technique.
    Results
    It was found that population and gross domestic product have a significant relationship with the amount of solid waste with P value 0.026 and 0 respectively. The annual average of municipal solid waste generation would be 1501.4 ton/day in 2021 estimated by the time series method and 1436 ton/day estimated by the system dynamics modeling. In addition, average annual growth rate achieved was 3.44%.
    Conclusion
    According to the results obtained, population and gross domestic product have a significant effect on MSW generation. Municipal solid waste generation will increase in future. Increasing solid waste is not the same in different areas and methods. The prediction of the time series method by ARMA technique gives precise results compared with other methods.
    Keywords: Solid Waste, Isfahan, GEE model, ARMA technique, dynamics modeling, Vensim software
  • M. Hajsardar *, S.M. Borghei, A.H. Hassani, A. Takdastan Pages 69-80
    Background And Objectives
    In order to optimize wastewater nitrogen removal and to reduce the problems of entering nutrients in final receptors, for example, a lake, partial nitrification, as a novel nitrogen removal method, was studied.
    Materials And Methods
    The efficiency of simultaneous nitrification and denitrification (SND) in partial nitrification through nitrification/denitrification in fixed-film reactor was surveyed. In this process, ammonium was converted to nitrite by ammonium oxidizing bacteria (AOB) but the activity of nitrite oxidizing bacteria (NOB) was limited at low dissolved oxygen (DO) level. The inflection points of oxidation-reduction potential (ORP) profile were used as the indicators of process optimization.
    Results
    This research showed that in period 2 at fixed DO level of 0.5 mg/L, nitrite accumulation rate (NAR) was higher than period 1 in which DO was declined from 1 to 0.5 mg/L. In contrast to period 1, SND efficiency was reduced in period 2. In period 3, by increment of the carbon to nitrogen ratio (C/N) to 12.5, NAR increased to 71.4 % and SND efficiency increased to 96.7%. In the long term analysis of proposed method, SND efficiency was, at least, 90%.
    Conclusion
    Proper C/N ratio and minimum DO level resulted in higher nitrogen removal efficiencies than the operation in which DO was decreased during aerobic phase. By using a fixed-film reactor and without considering an anoxic step, at DO level of 0.5 mg/L, maximum SND efficiency and maximum NAR would be achieved.
    Keywords: Fixed, Film reactor, Nitrogen removal
  • B. Ghoreishi, M. Shaker Khatibi, H. Aslani, A. Dolatkhah, A. Abdoli Seilabi, M. Mosaferi* Pages 81-90
    Background And Objectives
    Qualitative evaluation of sewage sludge before any kind of application is essential. The present study was aimed to investigate Total coliform, Fecal coliform and Salmonella in sewage sludge produced at wastewater treatment plants in Azerbaijan Province, Iran.
    Materials And Methods
    Nine wastewater treatment plants were chosen in East Azerbaijan Province, and their sludge from drying bed was studied. Total coliforms, thermo-tolerant coliforms, and Salmonella spp., were surveyed during winter time, 2015. Total and thermos-tolerant coliforms were enumerated by EPA method 1680 and salmonella was counted using EPA method 1682.
    Results
    In the case of total coliform, sludge sample from Jolfa with 1.82×106 MPN/g showed the highest contamination, while Sarab showed lowest fecal coliform count with 2.02×103 MPN/g. As in the case for fecal coliform, the bacteria count for thermo-tolerant coliforms was higher in Jolfa than other cities; on the other hand, Ahar with no fecal coliform count or less than 2.2 showed the minimum contamination rate to fecal coliforms. In case of Salmonella spp., sludge samples from Ahar and Bostan Abad did not show any salmonella. While sludge sample from Tabriz wastewater treatment plant was determined as the most contaminant sludge with bacteria count equal to 84 per g. Moreover, sludge sample from Sarab wastewater treatment plant showed the least contamination rate, and bacteria count was 6 per g.
    Conclusion
    From the stand point of microbial quality, all sludge samples met class B standards set by USEPA, while none of them could provide class A standards. Thus, special precautions must be taken in case of soil amendments by the sludge produced from wastewater treatment plants.
    Keywords: Wastewater treatment, Sewage Sludge, Total Coliforms, Fecal Coliforms, Salmonella
  • F. Majidi, Y. Khosravi* Pages 91-102
    Background And Objective
    The aim of noise control in a community is to improve its management in the community, because the traffic noise can affect neighboring residential areas. Well-planned noise management can eliminate this major and harmful component issue, which is one of the stresses of urban life on human health. However, before planning to decrease urban noise, it is necessary to determine the very noisy areas in a given city. Therefore, the objective of this study was to measure the main noise indices at the noisy areas of Zanjan City, Iran.
    Materials And Methods
    This study was performed in the central area of Zanjan City, with heavy traffic. For this purpose, the equivalent sound level (Leq), the day-night sound level (Ldn), the day-evening-night sound level (Lden), the noise pollution level (NP) and the traffic noise index (TNI) were measured in 19 stations in the first half (winter and spring) of 2012. The measurements were conducted in the main streets of this area as recommended by EPA guidelines and finally the results obtained were mapped using the ArcGIS (Ver. 10.2) software.
    Results
    the noise maps in GIS showed clearly the variations of Leq, Ldn, and Lden indices in the study field area. Moreover, it was found that the hourly variations of Leq, Ldn and Lden in stations are completely function of population movements and therefore traffic loads in the Zanjan city center. In addition, the extent of violation of traffic noise level from the ambient noise standard was estimated by Lden at 100% stations (greater than 55 dB). The TNI values at 67 and 100% stations were more than 74 dB (A), but in the evenings the TNI values at 100% of stations were more than 74 dB (A). The NP values at 78% sampling stations were more than 80 dB implying traffic noise was annoying in the most stations and times.
    Conclusion
    Using noise maps, NP and TNI indices can help intelligent traffic control planning, because the noise maps can be used to represent the movement of people in different times and parts of a city.
    Keywords: Noise Pollution, Noise Pollution level, Traffic Noise Index, Geographic Information System (GIS), Zanjan
  • B. Sepehrnia, R. Nabizadeh *, A.H. Mahvi, S. Naseri Pages 103-114
    Background And Objective
    In this study, WQI was estimated using an Iranian software called IWQIS to assess drinking water quality in Ray Township distribution systems.
    Materials And Methods
    The assessment of 73 samples of drinking water during 2013 and the comparison of 18 physicochemical parameters with the standard Code of 1053 (Iran National Standard) was done.
    Results
    The results showed that the concentration of 7 parameters is out of normal range in special percentage of the samples. Those parameters are as follow: total hardness (31.5%), Mg (46.6%), nitrate (50.68%), Na (45.2%), F (42.46%), Cl (2.7%), Sulfate (28.76%) of samples. The medium concentration of theses parameters was: total hardness (375 mg/L), Mg (32 mg/L), Nitrate (47.43 mg/L), Na (187 mg/L), F (0.5 mg/L), Cl (169 mg/L), and Sulfate (263 mg/L). It is estimated that 5.6% of the population of this township are highly exposed to nitrate, 79.1% to fluoride and 13.5% are exposed to sodium. The average WQI in Rey Township in a good spectrum is 71.22.
    Conclusion
    17 samples (23.2%) were assessed in excellent spectrum, 54 samples (74%) in good and 1 sample (1.4%) in very poor spectrum and 1 sample in unsuitable condition were assessed. No sample was assessed in poor situation. The samples of the autumn showed the worst quality.
    Keywords: Drinking Water Quality, Water Distribution System, Water Quality Index
  • A. Sepahvand, H. Godini, Y. Omidi, M.J. Tarrahi, R. Rashidi, H. Basiri* Pages 115-126
    Background And Objective
    The presence of fungal bioaerosols in hospitals indoor environments have affected the health of patients with the defect in immunity system. Therefore, determination of the rate and species of these agents is essential. This study aimed to investigate association between fungi contamination and particulate matter (PM10, PM2.5 and PM1) concentrations in the main indoor wards and outdoor environment and to determine I/O ratio in two educational-medical hospitals of Khorramabad City.
    Materials And Methods
    In this description-analytical study, the concentration of fungal bioaerosols and particulate matter was measured in 10 indoor parts and 2 outdoor stations over 6 mounts. The sampling was conducted using Quick Take-30 at an airflow rate of 28.3 L/min and sampling period of 2.5 min onto Sabouraud dextrose agar medium containing chloramphenicol. The particulate matters were measured using Monitor Dust-Trak 8520. Moreover, the relative humidity and temperature were recorded using digital TES-1360.
    Results
    Analysis of 288 fungi samples and 864 particulate matter samples showed that the average of fungi accumulation was 59.75 CFU/m3 and the mean concentrations of PM10, PM2.5 and PM1 in the indoor environment was 27.3, 23, and 20.2 µg/m3 respectively. In addition, in ambient air the mean concentration was 135.3 CFU/m3 for fungal bioaerosols and 40.2, 35.7, and 29.8 µg/m3 for PM10, PM2.5 and PM1 respectively. At the total of fungi samples, 12.5% were negative and 87.5% were positive. Having 101.7%, Infection ward was the most contaminated ward. The operation ward in both hospitals showed the minimum fungal contamination.
    Conclusions
    The results of the present study showed that at all of the samplings the ratio of I/O was lower than one. It was noticed the dominancy of fungal bioaerosols and particulate matter of outdoor source on the indoor environment. In addition, a significant correlation (P
    Keywords: Fungal bioaerosols, Particulate matter, Indoor, Outdoor
  • M. Sabouhi *, F. Nejadkoorki, H.R. Azimzadeh Ali Taleshi Pages 127-138
    Background And Objectives
    The presence of industrial workshops has increased urban pollution. This study aimed to investigate the heavy metal pollutants of Yazd battery repairing workshops and to identify the ecological and environmental effects resulted.
    Materials And Methods
    This descriptive cross-sectional study was carried out in Yazd. In this regard, the city was divided into three parts on the basis of geographical features. Then, 30 workshops were selected from each part through stratified random sampling method. Heavy metals (Pb, Cd, Cr, Zn, Cu, Fe, Mn) in the floor were measured using atomic absorption spectrophotometry (AAS). The impacts assessment of heavy metals was evaluated using environmental potential risk index (RI), cumulative pollution index (IPI), pollution coefficient factor (Cf), and the degree of modified contamination (mCd) and Pearson’s correlation statistical test.
    Results
    The trend of heavy metals concentrations in floor dust particles of workshops was as Fe>Cu>Pb>Zn>Mn>Cr>Cd. Therefore, the average concentrations of Fe and Cd in the samples were 27011.52 ±4721.05 and 78.25±21.07 mg/kg respectively. The results of the RI showed that heavy metal of floor dust had very high danger (2816.29). The mCd value was as 63.35 indicating these workshops were at severe contamination class. The value of Cf was as 304.17 revealing that these workshops were at very severe contamination class.
    Conclusions
    This research showed that the high concentration of heavy metals in battery repairing workshops is due to the interaction of heavy metals of industrial wastes components, including electrical wastes and battery with the dust having mankind origin.
    Keywords: Battery repairing workshops, Heavy metals, Environmental risk, Yazd
  • N. Rastkari *, F. Izadpanah Pages 139-146
    Background And Objective
    Formaldehyde is a toxic volatile organic compound, which its removal from polluted air is essential. One of the techniques available for removing such compounds is photocatalytic degradation. The aim of this study was to investigate the photocatalytic degradation of gaseous formaldehyde on TiO2 nanoparticles coated on reduced graphene oxide
    Materials And Methods
    The synthesized reduced graphene oxide- TiO2 nanocomposite was characterized using SEM, EDS, and FTIR spectra. The photocatalytic activity of prepared reduced graphene oxide- TiO2 nanocomposite was investigated for degradation of gaseous toluene under different operational conditions such as different initial concentration, flow rate, and time.
    Results
    The photocatalytic degradation efficiency of the RGO-TiO2 nanocomposite was much higher than P25 TiO2. The photocatalytic degradation efficiency of the RGO-TiO2 nanocomposite decreased by increasing the flow rate so the flow rate is a key factor for the use of RGO-TiO2 nanocomposite as a photocatalyst. The results showed that the photocatalytic degradation rates decreased from 89 to 30% with increasing formaldehyde initial concentration from 0.1 to 1 ppm.
    Conclusion
    This research indicated that RGO-TiO2 nanocomposite can be effectively used as suitable photocatalyst to remove gaseous pollutants. One of the advantages of the as-prepared composite was using visible light instead of UV to activate the oxidation process.
    Keywords: formaldehyde, photocatalytic removal, RGO, TiO2 nanocomposite