فهرست مطالب

سلامت و محیط زیست - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 29، پاییز 1394)

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 29، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • کاظم ندافی، رامین نبی زاده، سیمین ناصری، کامیار یغماییان، علی کولیوند* صفحات 263-274
    زمینه و هدف
    ذخیره نفت خام در مخازن سبب می شود مقدار زیادی لجن در کف آنها تشکیل شود که لازم است بطور مناسبی تصفیه و دفع گردند. تحقیق حاضر با هدف بررسی کارایی فرایند کمپوست درون محفظه ای در حذف کل هیدروکربن های نفتی (TPH) از لجن های کف مخازن ذخیره نفت خام انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، لجن با پسماند تحت کمپوست به نسبت های 1 به صفر (بعنوان شاهد)، 1 به 2، 1 به 4، 1 به 6، 1 به 8 و 1 به 10 مخلوط و با C/N/P و رطوبت اولیه 100/5/1 و 55 درصد بمدت 10 هفته کمپوست شد. در طول زمان فرایند، اختلاط و تنظیم رطوبت توده ها 3 بار در روز انجام شد. نمونه برداری و آنالیز نمونه های TPH وpH بترتیب بصورت هفتگی و دو روز یکبار انجام گرفت.
    یافته ها
    میزان حذف TPH در راکتورهای کمپوست 1 به 2، 1 به 4، 1 به 6، 1 به 8 و 1 به 10 بترتیب برابر با 66/59، 73/19، 74/81، 80/20 و 79/91 درصد بود. بنابراین تنظیم نسبت اختلاط لجن با پسماند تحت کمپوست نقش مهمی در کاهش TPH داشت. نتایج راکتورهای شاهد نشان داد که مکانیسم اصلی کاهش هیدروکربن های نفتی فرایندهای بیولوژیکی بود.
    نتیجه گیری
    فرایند کمپوست درون محفظه ای با استفاده از پسماند تحت کمپوست گزینه قابل قبولی در اصلاح زیستی لجن های کف مخازن ذخیره نفت خام است.
    کلیدواژگان: کمپوست درون محفظه ای، لجن مخازن ذخیره نفت، کل هیدروکربن های نفتی، پسماند تحت کمپوست
  • جواد کریمی، مهدی صادقی*، ابراهیم فدایی، محمد هادی مهدی نژاد صفحات 275-284
    زمینه و هدف
    جمع آوری و دفع بهداشتی پسماند نقش مهمی در سلامتی افراد جامعه دارد. روش جداسازی و تفکیک در مبدا یکی از مهمترین و کم هزینه ترین روش های جدا سازی و تفکیک مواد زاید محسوب می شود. این مطالعه با هدف فرهنگ سازی و آموزش مردم در امر بازیافت و کاهش پسماند در دو منطقه شهر کلاله با استفاده از دو روش آموزشی انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی بوده که در شهر کلاله انجام شد. شهر کلاله با توجه به بافت اجتماعی و فرهنگی به 6 منطقه تقسیم شد. با استفاده از نمونه گیری خوشه ایدو منطقه بصورت تصادفی انتخاب شد. تعداد نمونه در هر منطقه 120 مورد بود. یک گروه تحت آموزش چهره به چهره و گروه دوم از طریق بسته آموزشی آموزش دیدند. مدت جمع آوری پسماند ها مدت 60 روز بود. بعد از این مدت مجددا پرسشنامه برای دو گروه توسط رابطین تکمیل و تاثیر روش های آموزشی بررسی شد.
    یافته ها
    از نظر تفکیک پسماند در گروه آموزش چهره به چهره، قبل از آموزش 70/8 درصد پسماند ها را تفکیک می کردند که بعد از ارائه آموزش به خانوارها میزان تفکیک پسماند به 95 درصد رسید. در گروه ارائه بسته آموزشی، قبل از آموزش 57/5 درصد پسماند ها را تفکیک می کردند که بعد از ارائه آموزش از طریق بسته های آموزشی میزان تفکیک پسماند به 86/7 درصد رسید. میزان پسماند بازیافتی در هفته بین Kg 0/6 تا 1 به ازای هر فرد بود. این پسماندها شامل کاغذ، شیشه، ظروف پلاستیکی و ظروف فلزی بود. به طور متوسط در روش آموزش چهره به چهره Kg 91 و در روش بسته های آموزشی Kg83 پسماند بازیافتی در هفته جمع آوری شد.
    نتیجه گیری
    میزان آگاهی، نگرش و همکاری در جداسازی پسماند در هر دو روش بعد از آموزش افزایش داشت. اما در روش چهره به چهره میزان آگاهی و مشارکت در جداسازی پسماند بیشتر بود. با ارائه آموزش های مستمر و برنامه ریزی شده از لحاظ روش آموزشی و همچنین وجود سازمان های تفکیک کننده پسماند می توان کمک شایانی به استفاده مجدد از پسماند نمود. این امر باعث آلودگی کمتر محیط زیست، کاهش انتقال بیماری های مختلف مرتبط با دفع غیر اصولی پسماندهای جامد، کاهش هزینه های درمان با افزایش سطح آگاهی مردم در خصوص مشکلات و معظلات پسماندهای جامد، کاهش حجم پسماند ها می شود.
    کلیدواژگان: مداخله آموزشی، پسماند، بازیافت، تفکیک، کلاله
  • مصطفی لیلی*، قربان عسگری، احمدعلی اسکندری، لقمان برزویی، بهمن رماوندی صفحات 285-296
    زمینه و هدف
    فورفورال یکی از ترکیبات شیمیایی سمی بوده ولی با توجه به ویژگی هایی که دارد در بسیاری از صنایع ازجمله صنایع پتروشیمی، غذایی، تولید کاغذ و کارتن، داروسازی و... مورد مصرف قرار می گیرد، بنابراین در غلظت های مختلف در پساب حاصل از این صنایع وجود داشته و می تواند وارد محیط شود. هدف این مطالعه، بررسی کارایی جاذب ارزان قیمت بنتونیت اصلاح شده با سورفاکتانت کاتیونی در حذف فورفورال از محیط های آبی است.
    روش بررسی
    در این مطالعه که از نوع آزمایشگاهی است بنتونیت از یکی از معادن استان زنجان خریداری شد و با استفاده از سورفاکتانت کاتیونی (CTAB) جهت افزایش ظرفیت جذب مورد اصلاح قرار گرفت. کربن فعال نیز بصورت تجاری خریداری شد.
    یافته ها
    راندمان حذف برای کربن فعال و بنتونیت اصلاح شده تحت شرایط بهینه، حدود 52 و 66 درصد تعیین شد. در هر دو جاذب استفاده شده، با افزایش زمان تماس و دوز جاذب، این کارایی افزایش یافت ولی با افزایش غلظت اولیه فورفورال، کارایی حذف کاهش یافت. کارایی حذف در pHهای نسبتا اسیدی تا نزدیک خنثی بیشتر بود که برای کربن فعال و بنتونیت اصلاح شده حدود 60 و 69 درصد تعیین شد. مطالعات سینتیکی نشان داد فرایند جذب در هر دو جاذب از نوع درجه دوم کاذب است. داده های جذب نیز با مدل لانگمویر مطابقت بیشتری نشان داد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج نشان داد که بنتونیت اصلاح شده با CTAB بعنوان یک جاذب طبیعی می تواند راندمان های قابل قبولی در مقایسه با کربن فعال در حذف فورفورال داشته باشد هر چند تا حدودی به زمان تماس های بیشتری نیاز است.
    کلیدواژگان: فورفورال، جاذب طبیعی، سینتیک جذب، لانگمویر
  • افسانه شهبازی* صفحات 297-308
    زمینه و هدف
    رشد چشمگیر استفاده از سورفکتانت تریتون ایکس-100 در صنایع سبب افزایش حضور این ماده در پساب ها و درنتیجه تهدیدی برای اکوسیستم های آبی شده است. تریتون به دلیل ساختار شیمیایی مولکولی خود از نظر زیستی تجزیه پذیر نبوده و در زنجیره غذایی تجمع می یابد.
    روش بررسی
    در این تحقیق ظرفیت جذبی شش نوع زئولیت سنتزی با نام کامل و اختصاصی ZSM(26)، ZSM(236)، Beta(200)، Beta(35) Y(USY)، Y(DAY)، با ساختار های تخلخلی منظم مختلف در حذف سورفکتانت تریتون ایکس-100 از پساب در راکتور ناپیوسته جذبی بررسی و نتایج آن با ظرفیت جذبی زئولیت طبیعی کلینوپتیلولیت مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    ظرفیت جذبی زئولیت های مورد مطالعه برای جذب تریتون ایکس-100 به ترتیب ZSM(236) < ZSM(26)
    نتیجه گیری
    مکانیزم جذب از نوع جذب بر روی سطوح داخلی زئولیت بوده و نفوذ مولکول های درشت سورفکتانت به درون حفرات منظم زئولیت Beta(200) عامل محدود کننده سرعت فرایند جذب شناسایی گردید. براساس یافته های تحقیق استفاده از زئولیت های درشت حفره مانند Beta(200) برای تصفیه پساب های صنعتی حاوی آلاینده های آبدوست قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: جذب، سورفکتانت، پساب، زئولیت، ایزوترم
  • حمید زارعی، امیرحسین محوی*، سیمین ناصری، رامین نبی زاده نودهی، فرزانه شمیرانی صفحات 309-323
    زمینه و هدف
    فلوئور عنصری است که به طور گسترده در پوسته کره زمین یافت می شود. فواید و مضرات فلوراید در بدن انسان، به غلظت آن بستگی دارد. مصرف آب آلوده به آرسنیک در درازمدت باعث بروز انواع اثرات نامطلوب بهداشتی از جمله ضایعات پوستی و سرطان در مصرف کنندگان می شود. هدف از این مقاله کارائی نانوالومینا بر روی نانوتیوب کربن در حذف فلوراید و آرسنیک (V) از محلول های آبی است.
    روش بررسی
    در این مطالعه، آلومینای کریستال در مقیاس نانو بر روی نانوتیوب کربنی چند جداره بوسیله روش سل – ژل به عنوان یک جاذب در استخراج فاز جامد برای حذف فلوراید و آرسنیک (V) مورد استفاده قرار گرفت. از روش سطح پاسخ بر مبنای طراحی Box-Behnkenجهت ارزیابی اثر متغیرهای مستقل بر عملکرد پاسخ (راندمان حذف آرسنیک (V)) و همچنین پیشگوئی بهترین مقدار پاسخ استفاده شد. در این مطالعه تاثیر پارامترهای مختلف از جمله: زمان تماس min 120-10، دوز جاذب (g/L1/5-0/25) و pH = 3-9غلظت اولیه فلوراید mg/L 8-2 بر کارایی فرایند بررسی شد. ساختار نانو با تکنیک های پراکنش پرتو ایکس XRD، SEM و TEM مشخص گردید. در این پژوهش از دو مدل ایزوترم فروندلیچ و لانگمویر جهت محاسبه ثابت تعادل استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با افزایش زمان تماس و دوز جاذب میزان حذف فلوراید افزایش می یابد. اما با افزایش pH و غلظت اولیه فلوراید راندمان حذف آن کاهش می یابد مقدار بالای (0/94) 2 R نشان می دهد که حذف آرسنیک (V) می تواند بوسیله این مدل تعریف شود. ایزوترم فروندلیچ با R2 بیش از 0/997 بهترین نمودار برای داده های آزمایش است و از این مدل تبعیت بیشتری دارند.
    نتیجه گیری
    استفاده از نانوآلومینای پوشش داده شده بر روی نانوتیوب کربنی چند جداره (MWCNTs) می تواند راندمان حذف آرسنیک (V) و فلوراید را بشدت افزایش دهد.
    کلیدواژگان: آرسنیک (V)، نانوآلومینا بر روی نانوتیوب کربنی چند جداره، فلوراید، ایزوترم جذب، باکس بنکن
  • کاظم ندافی، ایوب بیکی*، رضا سعیدی، قاسم قنبری، عاطفه نیتی، لیلا صوری صفحات 323-330
    زمینه و هدف
    در طغیان بیماری های عفونی، اجرای به هنگام بررسی های اپیدمیولوژی، محیطی و آزمایشگاهی منجر به تشخیص سریع عامل و منبع ایجاد طغیان شده و از گسترش بیماری و اتلاف سلامت جامعه می کاهد. در پی وقوع طغیان بیماری گاستروآنتریت در شهر پردیس در دی ماه سال 1392، این تحقیق به منظور شناسایی عامل، منبع و راه انتقال بیماری انجام شد.
    روش بررسی
    در ابتدا بررسی اپیدمیولوژی توصیفی با استفاده از چک لیست انجام شد و نمونه های مدفوع تهیه و آنالیز گردید. وضعیت کیفیت آب آشامیدنی شهر پردیس حین و قبل از طغیان از شبکه ملی بهداشت محیط ایران استخراج شد. سامانه آبرسانی شامل حوضه آبگیر، منابع، خطوط انتقال، مخازن ذخیره، سامانه گندزدایی و شبکه توزیع بازرسی شده و نمونه برداری و آنالیز میکروبی آب شامل کلیفرم گرماپای و نوروویروس مطابق روش استاندارد صورت گرفت.
    یافته ها
    تعداد کل بیماران 6027 نفر با علائم بیماری تهوع، استفراغ، دل پیچه، اسهال خفیف و تب خفیف بود. توزیع بیماری در همه گروه های سنی، جنسی، قومیتی و مکانی یکنواخت بود. نتیجه آزمایش مولکولی 6 نمونه از 9 نمونه مدفوع از نظر نوروویروس مثبت بود. مخاطرات شناسایی شده در سامانه آبرسانی شهری عبارت بودند از رخداد شکستگی لوله آب دو روز قبل از طغیان بیماری، انشعاب غیر مجاز سامانه آبیاری فضای سبز به سامانه آبرسانی شهری، استفاده از چاه های فلمن حفاظت نشده بعنوان منبع تامین آب و تخلیه فاضلاب خانگی در بالادست منبع تامین آب. عمده نمونه های آب خام تهیه شده از چاه های فلمن (11 نمونه از 12 نمونه برداشتی) دارای آلودگی مدفوعی بود، اما بعلت ضعف و محدودیت تجربه در شناسایی نوروویروس در نمونه های آب، نوروویروس در دو نمونه آب خام مورد آزمایش منفی بود.
    نتیجه گیری
    بررسی اپیدمیولوژی توصیفی نشان داد که طغیان تک منبعی است. شواهد بالینی، بررسی اپیدمیولوژی، نتیجه آنالیز نمونه های انسانی و آلودگی مدفوعی نمونه های آب خام و مقاومت نورویروس به مقادیر استاندارد کلر آزاد باقیمانده در آب نشان داد طغیان بیماری در اثر مصرف آب آشامیدنی آلوده به نورویروس -ورود فاضلاب خانگی به سامانه تامین آب- اتفاق افتاده است. جهت پیشگیری از بروز طغیان های مشابه رفع اشکالات مشاهده شده در سامانه آبرسانی و اجرای برنامه ایمنی آب توصیه می شود.
    کلیدواژگان: طغیان نوروویروس، بیماری های منتقله از آب، شهر پردیس، سامانه آبرسانی اجتماع
  • یوسف دادبان شهامت*، مهدی فرزادکیا، سیمین ناصری، امیر حسین محوی، میترا غلامی، علی اسرافیلی صفحات 331-344
    زمینه و هدف
    فنل یکی از آلاینده هایی است که در پساب های صنعتی وجود دارد و به علت سمیت آن برای سیستم های بیولوژیکی از فرایندهای پیش تصفیه مختلفی استفاده می گردد. هدف از این مطالعه بررسی کارایی فرایند تلفیقی ازناسیون کاتالیزوری (COP) و راکتور ناپیوسته متوالی(SBR) برای تصفیه و حذف سمیت این نوع پساب ها است.
    روش بررسی
    در این تحقیق اثر COP بر حذف فنل، مواد آلی و مقدار سمیت مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تعیین سمیت حاد پساب و شناسایی ترکیبات واسطه ای تولید شده، به ترتیب از آزمون زیستی توسط دافنی مگنا و دستگاه GC/MS استفاده گردید. سپس حذف فنل و COD پساب پیش تصفیه شده در راکتور بیولوژیکی SBR مورد تحقیق قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در بهترین شرایط فرایند COP غلظت فنل و COD باقیمانده پس از زمان واکنش min 60 به ترتیب از mg/L 500 و mg/L 1162 به mg/L 7/5 و mg/L 351 رسید و سمیت پساب خام (TU=36) پس از افزایش در مراحل ابتدایی، به طور موثری در انتهای واکنش حذف گردید (2/23 TU=). تلفیق این فرایند و SBR نیز توانست میزان غلظت فنل و COD را به کمتر از حد قابل تشخیص توسط دستگاه HPLC و mg/L 18 برساند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دادند که فرایند ازناسیون کاتالیزوری دارای تاثیر بسیار بالایی بر تجزیه، سمیت زدایی و معدنی سازی فنل بوده و تلفیق این فرایند باSBRمی تواند به طور موثر و مقرون بصرفه ای فاضلاب های سمی حاوی فنل را تصفیه نماید.
    کلیدواژگان: ازناسیون کاتالیزوری، آزمون زیستی، فنل، SBR
  • ندا روانخواه، روح الله میرزایی*، سعید معصوم صفحات 345-356
    زمینه و هدف
    آلودگی خاک چه ناشی از عوامل طبیعی و چه انسانی، کیفیت محیط زیست را کاهش می دهد. هدف این پژوهش ارزیابی استفاده از شاخص زمین انباشتگی، فاکتور آلودگی و تحلیل مولفه های اصلی در برآورد آلودگی خاک سطحی شهرستان آران و بیدگل است.
    روش بررسی
    135 نمونه خاک سطحی از شهرستان آران و بیدگل جمع آوری شد و غلظت عناصر کادمیوم، سرب، نیکل، مس و روی در نمونه ها تعیین شد. شاخص زمین انباشتگی (Igeo)، فاکتور آلودگی (CF) و تحلیل مولفه های اصلی (PCA) برای تعیین وضعیت و روند آلودگی خاک این منطقه و تکنیک وزن دهی معکوس فاصله (IDW) برای ارائه الگوی مکانی این شاخص ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین غلظت کل کادمیوم، سرب، نیکل، روی و مس در منطقه مورد مطالعه به ترتیب 0/72، 11/41، 29/87، 48/59 و 14/82 mg/kgاست؛ که این غلظت ها بالاتر از غلظت های زمینه بود. میانگین شاخص زمین انباشتگی و فاکتور آلودگی در منطقه روند نزولی مس> کادمیوم> نیکل> روی≈ سرب را نشان داد. الگوی مکانی این شاخص ها نشان داد که بیشترین انباشت فلزات کادمیوم، سرب و روی در محدوده شهرک های صنعتی، کوره های آجرپزی و مناطق شهری اتفاق افتاده است و برای دو عنصر مس و نیکل انباشت بیشتر در مناطق شهری و زمین های کشاورزی رخ داده است. طبق تحلیل مولفه های اصلی دو مولفه شناسایی شد که در مولفه نخست فلزات مس، نیکل و روی و در مولفه دوم کادمیوم و سرب قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که غلظت فلزات سرب و کادمیوم بیشتر تحت تاثیر فعالیت های انسانی و غلظت نیکل، روی و مس بیشتر تحت کنترل عوامل طبیعی و انسانی هستند.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، شاخص های آلودگی خاک، وزن دهی معکوس فاصله، آران و بیدگل
  • الهام آسمان، غلامرضا مصطفایی*، حسین سیاف، حسینعلی اصغرنیا، حسین اکبری، لیلا ایرانشاهی صفحات 357-366
    زمینه و هدف
    در زمینه ارزیابی خطرات زیست محیطی فلزات سنگین، کرم های خاکی جزء مهمی از خاک، و از لحاظ اکولوژیکی به عنوان یک بیواندیکاتور مهم برای سلامت و کیفیت خاک در نظر گرفته می شوند. از اینرو مطالعه حاضر با هدف کارایی کرم های خاکی ایزنیا فوئتیدا در پالایش زیستی خاک های آلوده به کروم و کادمیوم انجام شد.
    روش بررسی
    تحقیق حاضر از نوع مطالعه تجربی است که بر روی خاک آلوده به کروم و کادمیوم انجام شد. غلظت آلودگی اولیه کروم و کادمیوم در خاک مورد مطالعه در دو غلظت وزنی 0/04 و mg/g 0/08 همراه با شاهد مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 30 عدد کرم به نمونه های g 500 خاک آلوده اضافه گردید. غلظت کروم و کادمیوم در خاک و بدن کرم ها در دو مقطع زمانی 21 و 42 روز اندازه گیری شد. جهت اندازه گیری میزان غلظت کروم و کادمیوم از دستگاهICP استفاده شد. نرم افزار مورد استفاده SPSS 11/5 version بود.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که ارتباط معنی داری بین میزان کاهش فلزات از خاک و تجمع فلزات کروم و کادمیوم در بدن کرم وجود داشت. همچنین کاهش قابل توجهی از نظر غلظت کروم خاک در روز 21 و 42 در طول مطالعه در مقایسه با غلظت اولیه mg/g 0/1 خاک مشاهده شد. از سوی دیگر غلظت کروم خاک بعد از 42 روز از 0/14 به mg/g 0/1 رسید.
    نتیجه گیری
    در نهایت با استفاده از نتایج این تحقیق می توان گفت که با افزایش مرگ و میر کرم ها در خاک با غلظت mg/g 0/08، استفاده از این فرایند به منظور زیست پالایی خاک از کروم توصیه نمی شود. همچنین اگرچه استفاده از این روش برای حذف کادمیوم از خاک در غلظت های 0/04 و mg/g 0/08 موثر است ولی نیاز به بررسی بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: کروم، کادمیوم، ایزنیا فوئتیدا، زیست پالایی
  • غلامعباس فلاح قالهری*، فاطمه میوانه، فهیمه شاکری صفحات 367-378
    زمینه و هدف
    بررسی وضعیت زیست اقلیم انسانی، پایه و اساس بسیاری از برنامه ریزی ها به ویژه بهداشتی و درمانی است. در این مطالعه به بررسی آسایش حرارتی انسان و ارتباط آن با بروز بیماری ها در استان کردستان پرداخته شده است.
    روش بررسی
    از داده های روزانه درجه حرارت، سرعت باد، رطوبت نسبی و ابرناکی بین سال های 2014-1995 استفاده شده است. ابتدا پارامتر میانگین های تابشی در محیط نرم افزار Ray Man محاسبه و با استفاده از نرم افزار Bioklima مقادیر شاخص جهانی اقلیم حرارتی استخراج گردید. در نهایت همبستگی ارتفاع منطقه مورد مطالعه و مقدار شاخص جهانی اقلیم حرارتی محاسبه و نقشه پهنه بندی مناطق آسایشی در محیط Arc Map تهیه شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد مقادیر شاخص جهانی اقلیم حرارتی بین 20 تا 23- متغیر است و ایستگاه بیجار و زرینه دارای بیشترین شرایط تنشی سرد هستند. همچنین مقادیر محاسبه شده نشان داد که در اکثر ماه های سال و در اکثر نقاط استان شرایط تنشی سرد شدید حکم فرماست. همبستگی بین مقادیر شاخص جهانی اقلیم حرارتی با ارتفاع نیز نشان داد بیشترین ارتباط در ماه های فصل زمستان (دسامبر، ژانویه و فوریه) قابل مشاهده است. نتایج حاصل از پهنه بندی مقادیر شاخص با استفاده از سطوح ارتفاعی نیز نشان داد که قسمت های مرکزی استان که منطبق بر مناطق با ارتفاع بیشتر هستند دارای شرایط تنشی قوی هستند.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج نشان داد که استان کردستان از حیث شرایط زیست اقلیم انسانی دارای تنش های سرمایی متوسط تا شدید است که در دوره سرد سال این موضوع شدت بیشتری می یابد و نقاط مرتفع استان شرایط تنش سرمایی بیشتری را تجربه می کند.
    کلیدواژگان: زیست اقلیم انسانی، شاخص جهانی اقلیم حرارتی، میانگین های تابشی، آسایش حرارتی
  • ابراهیم مولایی آقایی، ابوالفضل کامکار*، افشین آخوندزاده بستی، علی خنجری، مایکل کونتومیناس صفحات 379-390
    زمینه و هدف
    با توجه به مشکلات بسته بندی های پلاستیکی موجود برای محیط زیست، فیلم های خوراکی و زیست تخریب پذیر می توانند گسترش یافته و در کنترل ویژگی های شیمیایی و میکروبی مواد غذایی نیز موثر باشند. به ویژه درصورتی که اثر آنها با اضافه کردن ترکیبات طبیعی آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی نظیر اسانس های گیاهی تقویت یابد. در این مطالعه، اثر پوشش با فیلم کیتوزان حاوی اسانس سیر بر تغییرات شیمیایی فیله مرغ طی نگهداری در دمای یخچال مورد نظر بود.
    روش بررسی
    درصدهای مختلف اسانس سیر (0، 0/5، 1 و 2 درصد) در تهیه فیلم کیتوزان بکار برده شد. با روش کستینگ و با استفاده از گلیسرول (پلاستیسایزر) و تویین 80 (امولسیفایر) پس از هموژن کردن و قالب گیری فیلم ها تهیه شدند. آزمون های گوناگون شیمیایی در روزهای 0، 2، 4، 7، 10 و 14 بر روی فیله های مرغ پوشش داده شده با فیلم های مختلف و نگهداری شده در C° 4 و آنالیز آماری بوسیله نرم افزار SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    نمونه های پوشش داده شده با فیلم های مختلف در طول مطالعه نسبت به نمونه های کنترل مقادیر پایین تری از pH، ازت فرار کل، ترکیبات واکنش تیوباربیتوریک اسید و اندیس پراکسید نشان دادند (p&le0/05) و به طور کلی روند وابسته به دوزی در اثر افزودن اسانس مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    بسته بندی مرغ با فیلم کیتوزان بویژه با افزودن سطوح مختلف اسانس سیر تاثیر بازدارندگی در افزایش عوامل مهم موثر در فساد شیمیایی آن دارد. باتوجه به اثر مهارکنندگی نسبتا مشابه مقادیر 1 و 2 درصد و نیز صرفه اقتصادی، میزان اسانس 1 درصد می تواند دوز بهینه ای باشد.
    کلیدواژگان: فیلم کیتوزان، اسانس سیر، فیله مرغ
  • ارزیابی خطر نیمه کمی و کمی سلامت ناشی از مواجهه استنشاقی کارگران جایگاه های سوخت گیری شهر تهران با بنزن
    مریم زارع جدی، مسعود یونسیان، رضا احمدخانیها، هما کاشانی، نوشین راستکاری* صفحات 391-400
    زمینه و هدف
    یکی از عوامل آلودگی هوای محیط ترکیبات آلی فرار (VOCs) هستند. در بین گازهای غیر متان، ترکیبات آروماتیک مانند بنزن قرار دارند که به عنوان ترکیب قطعا سرطان زا برای انسان شناخته شده است (گروه 1). با توجه به مضرات مواجهه با بنزن و کاربرد گسترده آن در صنایع و مشاغل مختلف، هدف از انجام این مطالعه ارزیابی احتمال خطر نیمه کمی و کمی مواجهه استنشاقی با بنزن در کارگران شاغل در جایگاه های سوخت گیری شهر تهران است.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی در سه مرحله به شرح ذیل انجام شد. در مرحله اول بنزن هوای استنشاقی در دو گروه از افراد جامعه شامل 1) کارگران شاغل در جایگاه های سوخت گیری 2) افراد عادی بدون مواجهه شغلی به عنوان گروه کنترل اندازه گیری شد. مرحله دوم شامل براورد میزان مواجهه هر دو گروه شرکت کننده در مطالعه و در ادامه ارزیابی خطر نیمه کمی حاصل از این مواجهه بود. در مرحله سوم به منظور ارزیابی خطر کمی، خطر سرطان اضافی ناشی از مواجهه مزمن با بنزن در طول زندگی محاسبه گردید.
    یافته ها
    میانگین غلظت بنزن در هوای استنشاقی کارگران شاغل در جایگاه های سوخت گیری حدود μg/m3 246/4±1527 و نزدیک به سطح مجاز بود (μg/m31600). در روش ارزیابی احتمال خطر نیمه کمی، ضریب ریسک محاسبه شده برای این میزان مواجهه شغلی با بنزن برابر با 4/5 بود که در پنجمین سطح ریسک (محدوده بسیار خطرناک) قرار دارد. با براورد مواجهه مزمن کارگران شاغل در جایگاه های سوخت گیری با بنزن مشخص گردید که خطر سرطان در افراد مواجهه یافته 27/5 برابر افراد عادی بدون مواجهه است و در ارزیابی احتمال خطر کمی ریسک سرطان اضافی مشخص گردید که از هر 1000 نفر 3 نفر از افراد شاغل در جایگاه سوخت گیری شانس ابتلا به سرطان را دارند که این عدد بسیار بیشتر از خطر قابل قبول سرطان زایی (6-10: یک در یک میلیون نفر) است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که میزان مواجهه شغلی با بنزن بالا و در محدوده خطرناک قرار دارد و ارزیابی احتمال خطر نیمه کمی و کمی نشان داد که ریسک ابتلا به سرطان در اثر مواجهه استنشاقی افراد شاغل در جایگاه های سوخت گیری به طور بالقوه بسیار زیاد است (3000 برابر ریسک قابل قبول سرطان زایی). بنابراین انجام اقدامات کنترلی جهت کاهش مواجهه با این ماده شیمیایی خطرناک و سرطان زا الزامی است.
    کلیدواژگان: ارزیابی خطر، بنزن، احتمال سرطان زایی، ارزیابی مواجهه
|
  • K. Naddafi, R. Nabizadeh, S. Nasseri, K. Yaghmaeian, A. Koolivand* Pages 263-274
    Background And Objectives
    Remaining of crude oil in storage tanks usually results in accumulating oily sludge at the bottom of the tank, which should be treated and disposed of in a suitable manner. The efficiency of in-vessel composting process in removing total petroleum hydrocarbons (TPH) from bottom sludge of crude oil storage tanks was investigated in the present study.
    Material And Methods
    The sludge was mixed with immature compost at the ratios of 1:0 (as control), 1:2, 1:4, 1:6, 1:8, and 1:10 (as dry basis) with the initial C:N:P and moisture content of 100:5:1 and 55% respectively for a period of 10 weeks. The moisture adjustment and mixing process were done 3 times a day during the composting period. Sampling and analysis of TPH and pH were done every week and every two days, respectively.
    Results
    TPH removal in the 1:2, 1:4, 1:6, 1:8, and 1:10 composting reactors was 66.59, 73.19, 74.81, 80.20, and 79.91%, respectively. Thus, initial adjustment of sludge to immature compost ratios plays a great role in reduction of TPH. The results of the control reactors indicated that the main mechanism of TPH removal in the composting reactors was biological process.
    Conclusions
    In-vessel composting by addition of immature compost as amendment is a viable choice for bioremediation of the bottom sludge of crude oil storage tanks.
    Keywords: In, vessel composting, Bottom sludge of oil storage tanks, Total petroleum hydrocarbons, Immature compost
  • J. Karimi, M. Sadeghi *, E. Fadaie, M.H. Mehdinejad Pages 275-284
    Background And Objective
    Collection and disposal of waste has an important role in public health. Isolation and separation procedures at the origin is considered as one of the most important and least costly methods of isolation and separation of waste. This study was aimed to culture and educate those involved in recycling and waste reduction in the Kalaeh City using two educational methods..
    Materials And Methods
    This semi-experimental study was conducted in Kalaleh City. In the social and cultural context, Kalaleh was divided into six regions. Using cluster sampling, regions were selected randomly. In each area, 120 samples were used. The first group was face-to-face trained and the second group received training through the training package. Waste collection period was 60 days. After this time, the questionnaires were again filled up and the impact of teaching methods were investigated.
    Results
    Face-to-face training resulted in increasing waste separation from 70.8 (before training) to 95%. Whereas, this figure in the group receiving training package increased from 57.5 (before training) to 86.7%. Waste recycling rate was between 0.6 to 1 Kg per person per week. These wastes included paper, glass, plastic, and metal containers. On average, the waste recycled in face-to-face training group and training package group was 91 and 83 Kg per week.
    Conclusion
    Knowledge, attitude and cooperation in waste separation increased after training in both groups. However, in the face-to-face training group, the knowledge and participation in waste separation was more compared with training package group. Continuous training and organizing waste separators could be helpful to re-use waste. It causes less pollution of the environment, reduce the transmission of diseases associated with non-systematic disposal of solid waste, reduce costs and increase awareness about the problems and issues of solid waste, and reduce the solid waste volume.
    Keywords: Educational intervention, Solid waste, Recycling, Separation, Kalaleh
  • M. Leili *, Gh Asgari, A. A. Eskandari, L. Borzoei, B. Ramavandi Pages 285-296
    Background And Objectives
    Furfural is one of the toxic chemical compounds used in many industries such as petrochemical, food, paper products, pharmaceutical, etc., due to having some characteristics. Therefore, furfural could be found at different concentrations in the effluent from these industries and can enter the environment. Hence, the aim of this study was the assessment the efficiency of a low cost bentonite modified with cationic surfactant in the removal of furfural from aqueous solution.
    Material And Methods
    In this experimental study, bentonite was purchased from one of the Mines of Zanjan Province, Iran and then the efficiency of bentonite modified with the cationic surfactant CTAB (CTAB-Bent) was assessed in the adsorption of furfural from aqueous solution. Activated carbon (AC) was also purchased as commercial grade.
    Results
    Under optimum conditions, the removal efficiency of AC and CTAB-Bent was about 52 and 66%, respectively. For both adsorbents used in this study, the increase of contact time and sorbent dosage resulted in increasing the removal efficiency, but the removal efficiency was decreased with the increase of furfural initial concentrations. Regarding pH, the removal efficiency was the highest in relative acidic and neutral environment, (60 and 69% for AC and CTAB-Bent respectively). The kinetics studies revealed that the highest correlation coefficients were obtained for the pseudo-second order rate kinetic model. Adsorption data from both adsorbents was also fitted with Langmuir isotherm.
    Conclusion
    It was found that modified bentonite with CTAB as a natural adsorbent could have better efficiencies compared with activated carbon in the furfural removal, although more contact times is needed.
    Keywords: Furfural, Natural adsorbent, Adsorption kinetic, Langmuir
  • A. Shahbazi* Pages 297-308
    Background And Objectives
    Rapid growing of Triton X-100 application in industries results in its appearance in effluents and threaten the aqueous ecosystems. Triton X-100 is not biodegradable and can accumulate in food chain.
    Materials And Methods
    In this study, sorption capacity of six synthesized zeolites with different regular porous structure was studied for triton X-100 (TX-100) surfactant and the results were compared with Clinoptilolite natural zeolite of Damavand region.
    Results
    Within all zeolite studied, Beta(200) showed the highest sorption capacity (about 575 mg/g), which is due to its regular pore structure with large pore diameter, channel intersections, high SiO2/Al2O3 ratio and high surface area. Langmuir monolayer isotherm and pseudo-second-order kinetic equation could provide well-fitted to the experimental data in simulating adsorption behavior of TX-100 over Beta(200) zeolite.
    Conclusion
    The adsorption feature was internal sorption and the intraparticle diffusion might be a rate-limiting control for Beta(200) zeolite. Results of experiments demonstrated that the hydrophobic zeolites with large pore diameter such as Beta(200) could be effective sorbents for industrial wastewater treatment features.
    Keywords: Adsorption, Surfactant, Wastewater, Zeolite, Isotherm, Kinetic
  • H. Zarei, A.H. Mahvi *, S. Nasseri, R. Nabizadeh Noudehi, F. Shemirani Pages 309-323
    Objective and
    Background
    Fluoride is an element widely found in the earth crust. Advantages and disadvantages of fluoride in the human body are depended on its concentration. Long-term consumption of drinking water contaminated with arsenic can cause adverse health effects such as skin lesions and cancer in humans. The aim of this study was to study efficiency of nano alumina on multi walled carbon nano tube for removal As(V) and fluoride from aqueous solution.
    Materials And Method
    In this study, nano-scale crystalline alumina was synthesized on single walled carbon nanotube by sol-gel method for using as a sorbent for solid phase extraction of Fluorine ion and arsenic(V). Response surface methodology based on Box-Behnken was used to assess the effect of independent variables on the response function and prediction of the best response value. In this study, effect of different parameters, such as contact time (10 to 120 min), pH (3-9), adsorbent dosage (0.25-1.5 g/L) and initial concentration of fluoride (2-8 mg/L) on efficiency of process was investigated. The structure of nano-scale alumina on multi walled carbon nano tube was determined by XRD and SEM techniques. Moreover, Freundlich and Langmuir isotherm models were used to calculate equilibrium constant.
    Results
    It was found that by increasing contact time and adsorbent dosage the rate of fluoride removal increased. However, by increasing pH and initial concentration the efficiency of fluoride removal decreased. High value for R2 (0.94) shows that removal of arsenic(V) can be described by this model. The Freundlich isotherm was the best fitted graph for experimental data with R2 more than 0.997.
    Conclusion
    In this study, it was observed that efficiency of arsenic(V) and fluoride removal was greatly increased by using nano-scale alumina on multi walled carbon nanotubes (MWCNTs).
    Keywords: Arsenic(V), Nano, Scale Alumina on Multi Walled Carbon Nano tube, Fluoride, adsorption isotherm, Box, Behnken
  • K. Naddafi, A. Beiki *, R. Saeedi, G. Ghanbari, A. Niati, L. Sori Pages 323-330
    Background And Objectives
    In the outbreak of infectious diseases, the on time epidemiological, environmental, and laboratorial investigations result in rapid diagnosis of cause and source of the outbreaks and decrease the diseases spread and public health loss. Following the outbreak of gastroenteritis in Pardis Town in January 2014, this research was conducted to identify the cause, source, and route of transmission of the outbreak.
    Materials And Methods
    First, the descriptive epidemiological study was conducted using checklist and the stool samples were prepared and analyzed. The drinking water quality in Pardis during and before the outbreak was obtained from National Environmental Health Network. The community water supply system consisting of watershed, water resources, pipelines, storage reservoirs, disinfection systems, and distribution network were inspected and sampling and detection of thermotolerant coliforms and norovirus in water samples were performed according to the Standard Methods.
    Results
    There were 6,027 patients with symptoms of nausea, vomiting, cramps, mild diarrhea, and mild fever. The distribution of the disease in all age groups, gender, ethnicity, and location was uniform. Out of nine stool specimens, molecular testing of norovirus in six samples was positive. Hazards identified in the water supply system consisted of a water pipe fracture occurred two days before the outbreak, illegal connection of landscape irrigation system to the drinking water supply network, the use of unprotected Fellman wells as the resource of water supply, and discharge of domestic wastewater into the water resource upstream of the Fellman wells. The water samples taken from the Fellman wells had fecal contamination (11 out of 12 samples), but because of weakness and limited experience in identifying norovirus in water samples, norovirus was not detected in the raw water samples.
    Conclusion
    This study showed that the pathogen came from a single source. Clinical symptoms, epidemiological evidence, the results of analysis of human stool samples, fecal contamination of raw water samples and norovirus resistance to the standard amounts of free residual chlorine in water indicated that the outbreak caused by consumption of contaminated drinking water (discharge of domestic wastewater to water supply system). In order to prevent similar outbreak, resolving the observed bugs in the water supply system and implementation of water safety plan is recommended.
    Keywords: Norovirus outbreak, waterborne diseases, community water system, Pardis
  • Y. Dadban Shahamat *, M. Farzadkia, S. Nasseri, A.H. Mahvi, M. Gholami, A. Esrafily Pages 331-344
    Background And Objectives
    Phenol is one of the industrial pollutants in wastewaters, which due to its toxicity for biological systems various pretreatment processes have been used for its detoxification. In this study, the combination of catalytic ozonation process (COP) and sequencing batch reactor (SBR) were used for detoxification of these types of wastewaters.Materials and
    Methodology
    In this study, the effect of COP on phenol degradation, COD removal, and detoxification of wastewater was investigated. To determine the acute toxicity of effluents and identification of intermediate compounds produced in COP, bioassay using Daphnia Magna and GC / MS were used, respectively. Then, phenol and COD removal of pretreated wastewater was investigated in SBR.
    Results
    It was found that under optimal conditions in COP (time = 60 min), the concentrations of phenol and COD reduced from 500 and 1162 to 7.5 and 351 mg/L respectively and pretreated effluent toxicity (TU = 36), after rising in the initial stage of reaction, effectively reduced at the end of process (TU=2.3). the integration of this process with SBR could decreased the COD and phenol concentration less than the detectable range by HPLC.
    Conclusion
    Results showed that COP has a high effect on biodegradability, detoxification, and mineralization of phenol and combination of COP with SBR process can effectively treat wastewaters containing phenol.
    Keywords: Bioassay, Catalytic ozonation, Magnetic activated carbon, Phenol, SBR
  • N. Ravankhah, R. Mirzaei *, S. Masoum Pages 345-356
    Background and
    Purpose
    Soil contamination resulted from either natural or anthropogenic factors reduces environmental quality. The aim of this study was to evaluate the geoaccumulation, contamination factor, and principal component analysis indices to estimate topsoil contamination in Aran-Bidgol town.
    Materials And Methods
    135 topsoil samples were collected from Aran-Bidgol town and the metal concentrations of Cd, Pb, Ni, Cu, and Zn in each sample were determined. The index of geoaccumulation (Igeo), contamination factor (CF), and principal component analysis (PCA) techniques were applied to determine the status and trends of soil contamination in this region. The inverse distance weighting (IDW) was then used to map these soil contamination indices.
    Results
    The research found that the means concentrations of Cd, Pb, Ni, Zn, and Cu were 0.72, 11.41, 29.87, 48.59, and 14.82 mg/kg respectively all exceeded the background values. Mean Igeo and CF of elements followed the order: Cu> Cd> Ni> Zn≈ Pb. The Igeo and CF maps showed higher values of Cd, Pb, and Zn in areas near industrial estates, brick kilns, and urban areas whereas higher levels of Cu and Ni occurred in urban and agricultural areas. According to the PCA index, two principal components were identified that Cu, Ni and Zn were highly loaded in PC1 and Cd and Pb occurred in PC2.
    Conclusion
    Results indicated that the concentration of Pb and Cd are mostly affected by human activities, whereas Ni, Zn, and Cu contents are controlled by both anthropogenic and natural sources.
    Keywords: Heavy metals, soil contamination indices, inverse distance weighting, Aran, Bidgol
  • E. Aseman, Gh.R. Mostafaii *, H. Sayyaf, H.A. Asgharnia, H. Akbari, L. Iranshahi Pages 357-366
    Background And Objectives
    In the field of environmental risk assessment, the earthworms are considered as the major component of the soil, and are important bio- indicators to measure the environmental health and quality of the soil. Hence, the present study aimed to prove the biological effectiveness of Eisenia fetida earthworms in Bioremediation the soils contaminated with chromium and cadmium.Methods and Materials: The study batch experiments were conducted on the soil samples contaminated with chromium and cadmium. The initial concentration of chromium and cadmium in soil was 0.04 and 0.08 mg/g. 30 worms were added to each 500 g soil samples. Chromium and cadmium concentration in soil and in the body of worms was measured at two time periods of 21 and 42 days. ICP spectrometry we used to measure the concentration of chromium and cadmium. The data were analyzed using SPSS version 11.5 software.
    Results
    There was a significant correlation between the reduction of chromium and cadmium metals in the soils and the accumulation of chromium and cadmium metals in the worm’s body. A significant decline of chromium levels of the soil was observed in the days 21 and 42 during the study compared to the initial amount of 0.1 mg/g. On the other hand, chromium concentration of the soil decreased from 0.14 to 0.1 mg/g after 42 days.
    Conclusion
    said the research indicated that increased mortality of worms in the soil at a concentration of 0.08 mg/g of chromium, using the worms for bioremediation is not recommended. Although, this method is effective to remove cadmium from the soils having cadmium with concentrations of 0.04 and 0.08 mg/g but it needs further investigation.
    Keywords: Chromium, Cadmium, Eisenia fetida, Bioremediation
  • G.A. Fallah Ghalhari *, F. Mayvaneh, F. Shakeri Pages 367-378
    Background And Objectives
    Assessing human bioclimatic is foundation for many programs and plans, especially in the field of healthcare. In this study, human thermal comfort and its relationship with the incidence of diseases were investigated in Kurdistan province.
    Materials And Method
    The daily data of temperature, wind speed, relative humidity, and cloudiness between the years 1995-2014 were used. In the First step, Tmrt parameter was calculated in the Ray Man software environment. Then, UTCI index values were calculated using Bioklima software. In the final step, the climatic comfort zones were drawn in the ArcMap software.
    Results
    It was found that the UTCI values change from 20 to -23. Bijar and Zarrineh stations have the highest cold stress conditions. The calculated values showed that severe cold stress conditions prevail in most parts of the province almost throughout the year. The correlation coefficient values showed that the highest correlation with the height was observed in the cold months of the year (December- February). The results of UTCI zoning also showed that the central parts of the province consistent with the higher altitude areas had severe stress conditions.
    Conclusion
    The research showed that the province is faced with moderate to severe stresses in terms of human stress conditions. In the cold periods of the year, it will be more severe and more cold conditions are experienced in high places.
    Keywords: stress conditions, UTCI, Tmrt, diseases
  • E. Molaee Aghaee, A. Kamkar *, A. Akhondzadeh Basti, A. Khanjari, M.G. Kontominas Pages 379-390
    Background And Objective
    Considering the environmental problems raised from current plastic packaging, edible and biodegradable films could be developed and also be effective in controlling the chemical and microbial properties of food especially if their effect be strengthened by adding natural antioxidant and antimicrobial agents like herbal essential oils. This study aimed at assessing the effect of packaging with chitosan film containing garlic essential oil on the chemical changes of chicken fillet during storage at refrigeration temperature.
    Materials And Methods
    Different levels of garlic essential oil (0, 0.5, 1 and 2%) were used in chitosan film preparation. Through casting method and using glycerol as plasticizer and tween 80 as emulsifier, different films were prepared after homogenization and molding. Chemical tests were conducted in days 0, 2, 4, 7, 10, and 14 on chicken fillets covered with different films and stored at 4 °C. Statistical analysis was performed using SPSS software.
    Results
    Samples covered with different films showed lower values for pH, total volatile nitrogen (TVN), Thiobarbituric acid-reactive substances (TBARs), and peroxide index (P.V) compared with controls during the study (p &le 0.05). Generally, a dose-dependent trend was observed by essential oil addition.
    Conclusion
    Chicken packaging with chitosan film especially by adding various levels of garlic essential oil could had a preventive effect on major chemical spoilage factors. Considering the relatively similar preventive effect of 1 and 2 % essential oil levels and also economic aspects, optimum dose for essential oil could be 1 % in the film.
    Keywords: Chitosan film, Garlic essential oil, Chicken fillet
  • Semi-Quantitative and Quantitative Health Risk Assessment of Gas Station Workers Exposure to Benzene
    M. Zare Jeddi, M. Yunesian, R. Ahmadkhaniha, H. Kashani, N. Rastkari* Pages 391-400
    Background And Objective
    One of the air pollutants is volatile organic compounds (VOCs). Benzene, as a part of petrol, is a VOC, known to be carcinogenic to human beings (Group 1) and it has widespread application in various industries and professions. Hence, the aim of the present study was semi-quantitative and quantitative health risk assessment of petrol bank workers exposure to benzene via inhalation in the Tehran, Iran.
    Material And Method
    For these purpose, this descriptive cross-sectional study was conducted in three stages. First stage consisted of measurement of benzene in two groups of participants: (1) petrol bank workers and (2) non-exposed people as control group. The second stage included the evaluation of worker's exposure to benzene and semi-quantitative risk assessment, and the third stage was estimating the lifetime cancer risk caused by exposure to benzene.
    Results
    Benzene mean concentration was near the threshold limit value (1600 µg/m3) and the mean benzene personal air level was 1527±246.4 µg/m3 in the petrol bank areas. With regard to semi-quantitative risk assessment method, benzene introduced as the most hazardous chemical with risk ratio of 4.5 has 5th rank in risk levels (Extremely dangerous). Lifetime cancer risk estimation showed that in petrol bank workers the excess lifetime cancer risk was 27.5 times higher than unexposed group and the chance of cancer was one in a 1000 petrol bank workers.
    Conclusion
    This study indicates that petrol bank workers in Tehran have a potentially high cancer risk through inhalation exposure. Thus, preventative actions regarding to this hazardous and carcinogenic chemical must be started as soon as possible.
    Keywords: Risk Assessment, Benzene, Carcinogenicity, Exposure