فهرست مطالب

سلامت و محیط زیست - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 42، زمستان 1397)

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 42، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیاوش حمزه پور، سمیرا وزیری، ابراهیم مولایی آقایی * صفحات 465-476
    زمینه و هدف
    پنیر سنتی ویژگی های ارگانولپتیک مطلوبی برای مصرف کننده ایرانی دارد. اشریشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلاها از مهمترین عوامل میکروبی در بروز مسمومیت های غذایی و عفونت های گوارشی هستند که می توانند این فرآورده را آلوده نمایند. هدف از این مطالعه، بررسی میزان آلودگی و تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی سویه های باکتریایی اشاره شده جدا شده از پنیرهای سنتی عرضه شده در شهرستان مهاباد بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی – مقطعی، در سال 1395، تعداد 100 نمونه پنیر سنتی از مراکز تولید و توزیع این فرآورده از سطح شهرستان مهاباد انتخاب و به منظور بررسی میزان آلودگی باکتریایی طبق دستورالعمل استاندارد ایران، از نظر وجود استافیلوکوکوس اورئوس، شناسایی اشریشیاکلی و شناسایی سالمونلا مورد بررسی واقع شدند. تست آنتی بیوگرام با استفاده از روش استاندارد انتشار از دیسک و اندازه گیری قطر هاله مهاری بر روی محیط مولر هینتون آگار صورت گرفت.
    یافته ها
    از 100 نمونه مورد بررسی، به ترتیب 54 ، 45 و صفر نمونه از نظر وجود باکتری اشریشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا مثبت شدند. تمامی اشریشیاکلی جدا شده به آموکسی سیلین و استافیلوکوکوس اورئوس به آموکسی سیلین-کلاولانیک اسید و آموکسی سیلین مقاوم بودند. ولی 66/6 درصد ایزوله های جدا شده اشریشیاکلی به سفتریاکسون و 97/7 درصد ایزوله های جدا شده استافیلوکوکوس اورئوس به تری متوپریم – سولفامتوکسازول حساسیت داشتند.
    نتیجه گیری
    پنیرهای سنتی عرضه شده در شهرستان مهاباد از نظر میکروبی در وضعیت مطلوبی قرار نداشته و با استانداردهای موجود فاصله دارند که نیاز به اعمال پایش و کنترل های بیشتری است.
    کلیدواژگان: پنیرسنتی، مقاومت آنتی بیوتیکی، اشریشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا
  • محدثه بنار، علیرضا مصداقی نیا *، کاظم ندافی، محمدصادق حسنوند صفحات 477-486
    زمینه و هدف
    رادن یک گاز رادیواکتیو، بی بو است. گاز رادن با انتشار پرتو آلفا و چسبیدن به ذرات گرد و غبار موجود در هوا می تواند باعث ایجاد سرطان ریه شود. این مطالعه به اندازه گیری غلظت رادن در هوای داخل منازل مسکونی و اماکن عمومی شهر فیروزکوه و مقایسه مقادیر موجود با رهنمودها و استانداردهای توصیه شده بین المللی پرداخته است.
    روش بررسی
    جهت اندازه گیری غلظت گاز رادن از روش اندازه گیری غیرفعال و دتکتورهای CR-39 استفاده گردید. دتکتورها به مدت سه ماه در داخل منازل و اماکن عمومی سطح شهر جایگذاری گردیدند. بعد از طی این مدت، دتکتورها جمع آوری شدند و در آزمایشگاه، در محلول سود N 6/25 در دمای °C 85 به مدت h 4 قرار داده شدند و پس از آماده سازی با استفاده از دستگاه اسکن اتوماتیک و روش های آماری مناسب، غلظت گاز رادن تعیین شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه بیانگر این است که میانگین غلظت گاز رادن در منازل مسکونی و اماکن عمومی به ترتیب 137/74 و Bq/m3 110/17 بوده است. مقایسه نتایج حاصل با رهنمود سازمان جهانی بهداشت نشان می دهد که 76/3 درصد از منازل و 66/7 درصد از اماکن دارای غلظت بیش از مقدار رهنمودی (Bq/m3100) بوده اند .
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه می تواند برای تهیه نقشه ملی گاز رادن در سطح کشور مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گاز رادن، دتکتور رد پای آلفا، منازل مسکونی، اماکن عمومی
  • ثمر مرتضوی *، مسعود حاتمی منش، فاطمه جودکی صفحات 487-504
    زمینه و هدف
    نظر به سمیت، خطرات بهداشتی و اکولوژیکی فلزات سنگین در محیط زیست و تاثیرپذیری موجودات زنده، سنجش و ارزیابی غلظت آنها در سطوح مختلف بوم سازگان های آبی بسیار ضروری است. از این رو مطالعه حاضر به سنجش غلظت فلزات سرب، نیکل، مس و روی و ارزیابی مخاطره اکولوژیکی آنها در رسوبات سطحی رودخانه سزار در استان لرستان می پردازد.
    روش بررسی
    نمونه برداری از 16 ایستگاه در طول رودخانه سزار انجام شد. پس از آماده سازی و هضم اسیدی نمونه ها، غلظت فلزات مذکور با استفاده از دستگاه جذب اتمی تعیین گردید.
    یافته ها
    میانگین کلی غلظت فلزات نیکل، روی، مس و سرب در رسوبات رودخانه به ترتیب به میزان mg/kg 71/84 > 40/56 >7/75 > 5/61 به دست آمد. بررسی شاخص های پتانسیل سمیت حاد فلزات، ریسک اکولوژیکی و بار آلودگی بیانگر وضعیت آلودگی پایین در رسوبات رودخانه بود. خطر محیط زیستی فلزات در رسوبات منطقه به ترتیب نیکل > سرب> مس > روی ارزیابی گردید. همچنین یافته ها نشان داد در بین فلزات، فاکتور آلودگی و ارزیابی خطر اصلاح شده (mHQ) برای فلز نیکل به ترتیب در حد متوسط، و در طبقه آلودگی متوسط تا آلودگی قابل ملاحظه است.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج ، پتانسیل سمیت حاد و خطر اکولوژیکی وضعیت آلودگی فلزات سنگین در رسوبات منطقه، پایین ارزیابی می گردد. اما گسترش شدید فعالیت های انسانی مختلف در نواحی اطراف رودخانه، در کنار آلودگی فلز نیکل در رودخانه و احتمال اثرات سوء بیولوژیکی آن در محیط بر لزوم پایش مداوم رودخانه و ارزیابی خطر سلامت و خطر اکولوژیکی آن تاکید دارد.
    کلیدواژگان: خطر اکولوژیکی، سمیت حاد، ارزیابی خطر اصلاح شده، فلزات سنگین، رودخانه سزار
  • نگار شیرالی پور، محمدرضا میرزایی نژاد* صفحات 505-514
    زمینه و هدف
    مخارج بهداشتی و میزان آلودگی محیط زیست از شاخص های توسعه بشمار می رود. لذا هدف مطالعه، بررسی تاثیرگذاری هزینه های سرانه بهداشتی و تاثیر انتشار گاز دی اکسیدکربن (CO2) به عنوان شاخص آلودگی محیط زیست، بر رشد اقتصادی کشورهای منتخب توسعه یافته و درحال توسعه است.
    روش بررسی
    اثر مخارج بهداشتی و آلودگی هوا بر رشد اقتصادی، بر اساس اطلاعات دو گروه از کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه (دوره 2015-2000) و استفاده از روش های اقتصادسنجی بررسی شده است.
    یافته ها
    برازش معادلات موید تاثیر معنی دار مخارج سرانه بهداشت و انتشار CO2 بر رشد اقتصادی هر دو گروه از کشورها است. در صورت 1 درصد تغییر در این مخارج، رشد کشورهای توسعه یافته 0/029 درصد و درحال توسعه 0/054 درصد افزایش می یابد. همچنین تاثیر انتشار CO2 بر رشد آنها به ترتیب 0/011- و 0/073– درصد است.
    نتیجه گیری
    بهداشت تاثیر مستقیم بر رشد اقتصادی دارد. بهداشت با تاثیر بر بهره وری نیروی کار (با افزایش امید به زندگی و زمان مفید کار) و با کاهش هزینه های درمانی و صرف این منابع در سایر زمینه ها، بر رشد اثر مثبت می گذارد. همچنین افزایش آلودگی هوا بر رشد اقتصادی کشورها اثر منفی دارد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، محیط زیست، مخارج بهداشتی، روش گشتاورهای تعمیم یافته
  • معصومه مرادزاده، خسرو اشرفی *، مجید شفیع پور مطلق صفحات 515-528
    زمینه و هدف
    صنایع هیدروکربنی به دلیل ماهیت خاص فرایندی، منابع بالقوه انتشار ترکیبات آلی محسوب می شوند. این ترکیبات می توانند مستقیما یا با تولید ترکیبات ثانویه بر روی سلامتی افراد تاثیر نامطلوب ایجاد نمایند. بنابراین شناسایی آنها گام مهمی در تدوین برنامه های کنترلی محسوب می شود. این مطالعه با هدف شناسایی نوع و میزان ترکیبات آلی فرار در منطقه پارس جنوبی صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، فرایندهای صنعتی مستقر در منطقه بررسی و اطلاعات لازم برای تخمین انتشار ترکیبات آلی گردآوری شد. جرم انتشار یافته از هر یک از ترکیبات آلی فرار در یک دوره یکساله (میانگین 92 تا 93) برآورد و براساس سه معیار جرم منتشره، مخاطرات بهداشتی و پتانسیل تولید ازن یا واکنشگری، اولویت بندی شدند.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که بیشترین میزان انتشار از نشتی تجهیزات و تانک های ذخیره (64 درصد)، برج های خنک کننده (21 درصد) و فلرینگ (11 درصد) رخ داده است. 171 نوع ماده آلی از این فرایندها منتشر می شوند که بیشترین جرم انتشار یافته مربوط به پروپیلن (21 درصد) بود. آلکن ها بیشترین سهم را در کل جرم منتشره (41 درصد) و تولید ازن (78 درصد) داشتند. با وزن دهی فهرست مواد براساس سه معیار مورد نظر، فرمالدهید مهمترین ماده آلی فرار منتشره بود و مهمترین واحدهای انتشار نیز واحدهای الفین و آروماتیک بودند.
    نتیجه گیری
    این روش می تواند ابزاری مفید برای شناسایی ترکیبات آلی موثر در چنین مناطقی باشد. در منطقه پارس جنوبی بهینه ترین استراتژی کنترلی، کنترل انتشار فرمالدئید از فرایندهای الفین و آروماتیک است. کنترل منابع انتشار پروپیلن، اتیلن و بوتیلن در اولویت بعد قرار دارد.
    کلیدواژگان: صنایع هیدروکربنی، فهرست انتشار، ترکیبات آلی فرار، معیار واکنشگری، حد مواجهه شغلی
  • فریبا سرلک، رامین نبی زاده *، مسعود یونسیان، نوشین راستکاری صفحات 529-546
    زمینه و هدف
    نمک یددار مهمترین منبع ید دریافتی در ایران است مطالعه های قبلی نشان دادند که ید نمک های کشور هم در سطح توزیع و هم در سطح مصرف در وضعیت مناسبی نیست. هدف از این مطالعه توصیفی–تحلیلی بررسی میزان ید نمک های خوراکی در سطح مصرف خانوارهای تحت پوشش معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1395 است.
    روش بررسی
    این مطالعه برروی 315 خانوار که با روش نمونه گیری تصادفی و از سامانه سیب (سامانه یکپارچه بهداشت کشور) انتخاب شده بودند انجام شد. همراه با گرفتن نمونه نمک چک لیست از طریق مصاحبه تکمیل و میزان ید همه نمونه ها با روش کیت ید سنج، اندازه گیری شد و یک سوم نمونه ها علاوه بر کیت با استفاده از تیتراسیون نیز اندازه گیری و چک لیست ها تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین ید نمک مصرفی خانوارها μg/g 18/53 بود که این مقدار کمتر از استاندارد ملی کشور است. 12 درصد از ید نمونه های نمک با استاندارد WHO و 59 درصد با استاندارد قبلی وزارت بهداشت (μg/g 55-20) و هیچکدام از نمونه ها با استاندارد جدید وزارت بهداشت (μg/g 60-30) مطابقت نداشت.
    نتیجه گیری
    مشخص گردید که ارتباط معنی داری بین متغیرهایی مانند جنس و نوع ظرف نمک و... با میزان ید برقرار نیست (0/05<p). نمک های مصرفی در خانوارهای مورد مطالعه دارای مقادیر کافی ید نبوده و دانش و اطلاعات خانوارها در رابطه با اختلالات ناشی از کمبود ید کافی نیست و نیاز به آموزش همگانی دارند.
    کلیدواژگان: نمک یددار، سطح مصرف خانوارها، ظرف نگهداری نمک، کمبود ید
  • ناهید درستکار احمدی، محسن شفیعی نیک آبادی *، سامان بابایی کفاکی صفحات 547-562
    زمینه و هدف
    امروزه آلاینده های مرتبط با پالایشگاه ها و محصولات وابسته به نفت نگرانی های زیادی را در رابطه با محیط زیست به وجود آورده اند. در این بین سهم روانکارهای خودرو به عنوان یکی از محصولات وابسته به نفت در رابطه با مسائل زیست محیطی، آلودگی های مضر بشر و تشدید گرمایش جهانی غیرقابل اغماض است. اخیرا روش ارزیابی چرخه حیات به عنوان ابزاری سودمند جهت یافتن راه حل هایی برای مشکلات زیست محیطی ارائه شده است. هدف از این پژوهش، بررسی و مقایسه اثرات زیست محیطی روانکارهای خودرو و مواد تشکیل دهنده آن (روغن پایه و مواد افزودنی) و در نهایت شناسایی مواد آلاینده جهت جایگزینی آن با مواد دوستدار محیط زیست است.
    روش بررسی
    در این مطالعه ابتدا مرز سیستم مشخص گردید و سپس مراحل ارزیابی چرخه حیات برای روانکارهای خودرو پیگیری شد. نهایتا نتایج در نرم افزار SimaPro براساس شاخص های روش Eco Indicator 95 ارائه و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد علی رغم این که مواد افزودنی تقریبا 20 درصد روانکارها را تشکیل داده اند، اما بیش از 80 درصد آلاینده های زیست محیطی به آنها مربوط می شود. این مواد تاثیر چشمگیری در انتشار گازهای گلخانه ای و پتانسیل گرمایش جهانی دارند به طوری که 91 درصد از انتشارات CO2 (kg7/81) مربوط به روانکارهای خودرو ناشی از مواد افزودنی است. همچنین این مواد باعث انتشار kg C2H40/00913 و kg SPM0/0368 شده و در نتیجه از عوامل موثر در تشکیل غلظت های تابستانی و زمستانی هستند. همچنین، روانکارهای خودرو باعث ورود فلزات سنگین (kg Pb 5-10×3/95) به آب و انتشار مواد سرطان زا (kg B(a)P 6-10×4/22) می شوند که روغن های پایه درصد بسیار کمی از ورود این مواد را به خود اختصاص داده است.
    نتیجه گیری
    مهمترین عامل آلایندگی زیست محیطی روغن های روانکار خودرو، مواد افزودنی به آن تعیین گردید. با توجه به اینکه درصد آلایندگی هر یک از مواد افزودنی به روانکارها به ترتیب شامل مواد ضد زنگ (40 درصد)، مواد ضد سایش (23 درصد)، پاک کننده ها (20 درصد) و اصلاح کننده های چسبندگی (17 درصد) است، شرکت می بایست به دنبال تغییر مواد ضدزنگ و جایگزینی آن با آنتی اکسیدان هایی با آلایندگی زیست محیطی پایین تر در چرخه تولید محصولات روانکار خود باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی چرخه حیات، روانکارهای خودرو، مواد افزودنی، نرم افزار سیما پرو
  • فاطمه باطنی *، علی مهدی نیا، مهری سید هشترودی صفحات 563-574
    زمینه و هدف
    این پژوهش در زمینه ارزیابی خطر بوم شناختی گروه مهمی از آلاینده ها به نام هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای (PAHs) در رسوبات فراساحل استان بوشهر است که با هدف مدلسازی خطر سمیت این ترکیبات برای موجودات آبزی منطقه مورد مطالعه، انجام پذیرفته است.
    روش بررسی
    در مدل ارزیابی خطر استفاده شده در این مطالعه، در گام اول واحدهای سمیت و حلالیت PAHs با استفاده از مدل های ارتباطات ساختاری-فعالیت کمی (QSAR) مدلسازی شد و در گام دوم غلظت ترکیبات در آب میان بافتی رسوبات به عنوان نماینده جزء در دسترس زیستی این ترکیبات مورد محاسبه قرار گرفت. در نهایت مدل معرفی شده برای ارزیابی رسوبات فراساحل خلیج فارس مورد استفاده قرار گرفت. رسوبات منطقه در 7 خط عمود بر ساحل و در 19 ایستگاه به منظور ارزیابی خطر بوم شناختی 21 ترکیب PAHs مورد مطالعه قرار گرفتند. استخراج و پاکسازی ترکیبات رسوبات با روش استخراج مایع تحت فشار (PLE) و ستون باز کروماتوگرافی انجام شد. ترکیبات با دستگاه GC-MS آنالیز شدند.
    یافته ها
    سمیت و حلالیت PAHs مدلسازی شد و مقدار همبستگی پیرسون برای داده های پیش بینی شده در مدل و اندازه گیری شده بیش از 0/93 به دست آمد. مقدار سمیت کل ترکیبات به عنوان شاخص خطر معرفی گردید. به کارگیری مدل برای منطقه مورد مطالعه، مقدار بیشینه و کمینه سمیت کل برای رسوبات را به ترتیب معادل 0/018 و 0/147 نشان داد. نتایج نشان داد که PAHs موجود در رسوبات هرچند نگرانی عمده ای را در این منطقه ایجاد نمی کند، اما ممکن است در سطوح مختلف زیر حد کشندگی بر موجودات کف زی اثرگذار باشد. نتایج به کارگیری مدل ارزیابی خطر معرفی شده در این مطالعه برای ترکیبات غیر استخلافی PAHs اندازه گیری شده در منطقه نشان داد که رسوبات ساحل ایرانی خلیج فارس در محدوده استان بوشهر در محدوده کم خطر قرار دارند.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان دهنده خطر پایین آلودگی رسوبات منطقه است. با فاصله از ساحل و تاسیسات نفتی-گازی منطقه، شاخص خطر کاهش نشان داد که بیانگر اثر زیاد فعالیت های انسانی بر آلودگی محدوده مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: ارزیابی خطر بوم شناختی، خلیج فارس، هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای، رسوبات سطحی
  • هاشم حسینی، عطا شاکری *، محسن رضایی، مجید دشتی برمکی، مهدی شهرکی صفحات 575-586
    زمینه و هدف
    مخازن آب چاه نیمه در استان سیستان و بلوچستان مهمترین منبع تامین کننده آب شرب و کشاورزی هستند. بارش، جغرافیای حوضه آبریز، اتمسفر، زمین شناسی و فعالیت های انسانزاد فاکتورهای تاثیرگذار بر روی کیفیت آب مخازن چاه نیمه ها هستند. بنابراین پایش و ارزیابی کیفیت آب چهار مخزن چاه نیمه از اهداف اصلی این پژوهش است.
    روش بررسی
    نمونه برداری آب از 84 ایستگاه در چاه نیمه ها، براساس روش های استاندارد در دو دوره (شهریور ماه 1396 و فروردین ماه 1397) صورت گرفت و یون های اصلی، کلیفرم، BOD، هدایت الکتریکی، ذرات جامد محلول، اسیدیته و نیترات اندازه گیری شدند. نمودارهای پایپر وگیبس و روش های آماری برای تحلیل های هیدروژئوشیمیایی داده ها مورد استفاده قرار گرفتند. به منظور تعیین وضعیت کیفی آب از شاخص کیفیت آب (WQI) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل هیدروژئوشیمیایی نشان دهنده تغییر تیپ آب از بیکربناته سدیک و سولفاته سدیک به کلروره سدیک در طی دوره های نمونه برداری است. نمودار گیبس نشان داد که هوازدگی سنگ ها به طور عمده کنترل کننده شیمی یون های اصلی آب بوده است. نتایج تحلیل های آماری مشخص کرد که همبستگی بالایی میان پارامترهایی مانند کلیفرم، نیترات، سولفات و کلر با شاخص کیفیت آب وجود دارد. نتایج پهنه بندی کیفی آب براساس شاخص WQI نشانگر کاهش کیفیت آب چاه نیمه ها به ترتیب چاه نیمه های 3، 2، 1 و 4 است.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه استفاده از روش WQI برای تفسیر آسان و سریع داده ها به منظور استفاده آب شرب، بسیار مفید بوده است. براساس تقسیم بندی WQI اکثر نمونه های آب در محدوده خوب تا ضعیف قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: چاه نیمه، پارامترهای فیزیکوشیمیایی، تحلیلهای آماری، شاخص کیفیت آب
  • هدیه حسنوند، نسرین دهقان، کاظم ندافی، محمدصادق حسنوند *، رامین نبی زاده، ساسان فریدی، ذبیح الله یوسفی صفحات 587-598
    زمینه و هدف
    گاز رادن یکی از عوامل خطر محیطی در هوای داخل است که مواجهه با آن سبب افزایش ریسک سرطان ریه می شود و پس از سیگار دومین عامل سرطان ریه شناخته می شود. بنابراین هدف از این مطالعه اندازه گیری غلظت گاز رادن در منازل مسکونی و اماکن عمومی شهر نورآباد ممسنی و برآورد دوز موثر دریافتی ناشی از مواجهه با آن بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه 52 منزل مسکونی و 8 مکان عمومی جهت اندازه گیری غلظت گاز رادن هوای داخل مورد بررسی قرار گرفتند. اندازه گیری غلظت رادن هوای داخل به روش غیر فعال با استفاده از آشکارسازهای ردپای آلفا (CR-39) به مدت سه ماه انجام گرفت و پس از این مدت آشکارسازها برای شمارش تعداد ردپاها به آزمایشگاه ارسال شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد، میانگین (± انحراف معیار) غلظت گاز رادن در هوای داخل منازل مسکونی و اماکن عمومی به ترتیب (14/7(±42/4 و ) Bq/m320/1(± 32/9 بود و در همه محل های نمونه برداری، غلظت رادن کمتر از مقادیر استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا و رهنمود سازمان جهانی بهداشت بوده است. همچنین دوز موثر دریافتی سالانه ناشی از گاز رادن در منازل مسکونی به طور میانگین mSv 1/07 تخمین زده شد. ارزیابی نتایج به دست آمده نشان می دهد که در مورد منازل مسکونی رابطه معنی داری میان نوع اتاق و تعداد طبقه با غلظت رادن وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه بیانگر این است که غلظت گاز رادن به عنوان یک عامل خطر محیطی در محل های مورد بررسی کمتر از حدود اعلام شده در رهنمود سازمان جهانی بهداشت بوده و احتمالا نقش قابل ملاحظه ای در ایجاد اثرات بهداشتی منتسب به آن ندارد.
    کلیدواژگان: گاز رادن، سرطان ریه، هوای داخل، نورآباد ممسنی
  • محسن انصاری، محمد فهیمی نیا، مهدی فرزادکیا * صفحات 599-612
    زمینه و هدف
    مدیریت فاضلاب در مناطق روستایی به عنوان یکی از ارکان توسعه پایدار در این مناطق شناخته می شود. لذا هدف از این مطالعه نیازسنجی و اولویت سنجی استقرار تاسیسات مدیریت فاضلاب روستایی در جهت تامین منبع آب سالم و جایگزین در استان های دارای تنش آبی شدید ایران است.
    روش بررسی
    این یک مطالعه توصیفی-مقطعی است که در سال 1397-1396 در مناطق روستایی استان های دارای تنش آبی شدید (خراسان جنوبی، خراسان رضوی، فارس، اصفهان، یزد، سمنان، قم و سیستان و بلوچستان) به اجرا درآمد. در این مطالعه، برآورد تعداد روستاهای نمونه به روش کوکران و تعیین روستاهای نمونه به صورت نمونه برداری طبقه ای-قضاوتی بود. داده های مرتبط با استان های نمونه بوسیله یک پرسشنامه محقق ساخت روایی سنجی شده، مورد گردآوری و تجزیه و تحلیل آماری در نرم افزار Excel قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد، اختلاف میان همه استان های مورد مطالعه از نظر اولویت آنها در استقرار تاسیسات مدیریت فاضلاب روستایی در جهت تامین منبع آب سالم و جایگزین بسیار کم بود. بطوری که استان های اصفهان، سمنان و فارس دارای امتیاز 76 از 100 بودند و استان های خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان امتیاز 71 را کسب کردند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه با تاکید بر معیارهای تصمیم گیری جامع و مبتنی بر توسعه پایدار، نشان داد که استان های دچار تنش آبی شدید دارای اولویت بالایی درخصوص استقرار طرح های مدیریت فاضلاب روستایی در جهت تامین منبع آب سالم و جایگزین هستند.
    کلیدواژگان: مدیریت فاضلاب، توسعه پایدار، محیط زیست، مناطق روستایی، اقتصاد
  • پریسا فیروزی، حسن اصلانی *، احمد اصل هاشمی صفحات 613-626
    زمینه و هدف
    استفاده ازاستخرهای شنا به عنوان یک مرکز ورزشی و تفریحی روز به روز عمومیت بیشتری پیدا می کند. عدم رعایت استانداردهای بهداشتی از نظر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، میکربی و سایر پارامترهای بهداشت محیطی، می تواند این ورزش سالم و مفرح را به منبعی برای انتقال و شیوع انواع بیماری ها تبدیل نماید. به دلیل اهمیت حفظ راحتی، بهداشت و سلامت شناگران، این مطالعه با هدف بررسی و تحلیل وضعیت بهداشت محیطی، فیزیکوشیمیایی و میکربیاستخرهای شنای شهر تبریز انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی با رویکرد توصیفی، چک لیست بازرسی آیین نامه ماده 13استخرهای مورد مطالعه (10استخر دولتی و 22استخر خصوصی) از واحد بهداشت محیط مرکز بهداشت شهرستان تبریز دریافت و بر طبق بازرسی های انجام شده در زمستان 95 و تابستان 96 اطلاعات مرتبط با اهداف مطالعه از چک لیستاستخراج شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار Excel، SPSS,23 و آزمون آماری کای دو (Chi-squared) انجام شد.
    یافته ها
    میانگین تطابق پارامترهای فیزیکوشیمیایی با استانداردهای موجود در دو فصل برایاستخرهای دولتی 67/5 درصد و برایاستخرهای خصوصی 65 درصد بود. در بین پارامترهای فیزیکوشیمیایی کلر آزاد باقیمانده نسبت به سایر موارد میزان مطابقت کمتری با استاندارد داشت. به طور میانگین در فصل تابستان 49/5 درصد و در زمستان 28 درصداستخرهای مورد مطالعه دارای آلودگی باکتریایی بودند.
    نتیجه گیری
    مقادیر کلر آزاد باقیمانده در قسمتاستخر، جکوزی و چیلر حاکی از ضعف مدیریت و راهبریاستخرها و پتانسیل بالای بیماری زایی بوده لذا نیاز به پایش مستمر وضعیت بهداشتیاستخرها و تدوین برنامه نظارتی هدفمند توسط مقامات محلی به ویژه در مورد کنترلاستخرهای خصوصی، احساس می شود.
    کلیدواژگان: استخرهای شنا، بهداشت محیط، آب، تبریز
|
  • S Hamzeh Pour , S Vaziri , E Molaee Aghaee* Pages 465-476
    Background and Objective
    Traditional cheese has desirable organoleptic characteristics for Iranian consumers. Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Salmonella are some of the most important microbial agents in food poisoning and gastrointestinal infections, which can contaminate this product and endanger the health of consumers. The aim of this study was to survey the contamination rate and determination of antibiotic resistance of Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Salmonella strains isolated from traditional cheeses distributed in Mahabad, Iran.
    Materials and Methods
    In a cross-sectional study, 100 samples of traditional cheese from the production and distribution centers in Mahabad city were randomly selected in 2016 to determine the bacterial contamination in accordance to national standard guidelines for the presence of Staphylococcus aureus, E.coli and Salmonella spp. Anti-biograms test was conducted using a standard disc diffusion method through the measurement of the inhibitory zone diameter on the Muller Hinton agar.
    Results
    Among the 100 samples, 54, 45 and 0 samples were positive for Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Salmonella, respectively. All E.coli (100%) were found to be resistant to Amoxicillin, while Staphylococcus aureus isolates (100%) were resistant to Amoxicillin-Clavulanic acid and Amoxicillin. However, 66.6% isolates of E.coli were susceptible to Ceftriaxone and 97.7% isolates of Staphylococcus aureus were susceptible to Trimethoprim – Sulfamethoxazole.
    Conclusion
    The microbial quality of traditional cheeses distributed in Mahabad city was not evaluated as appropriate and the values did not meet the national standards. Thus, further monitoring and control are needed.
    Keywords: Traditional cheese, Antibiotic resistance, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella
  • M Banar , AR Mesdaghinia *, K Naddafi , MS Hassanvand Pages 477-486
    Background and Objective
    Radon is a radioactive, odorless gas. Radon gas with the emission of alpha radiation and sticking to aerosols in the air can cause lung cancer. This study evaluated the concentration of radon in residential houses and public places in Firuzkuh city and compared the values with the recommended international guidelines.
    Materials and Methods
    Radon gas concentration was measured by passive measurements using CR-39 detectors. The detectors were placed in houses and schools of the city for three months. After this time, the detectors were located and placed in a 6.25% normal solution at 85 °C for 4 hours in a laboratory. After preparation, using an automatic scan and appropriate statistical method, the concentration of radon gas was determined.
    Results
    The results indicated that the average concentrations of radon gas in homes and public places were 137.74 and 110.17 Bq/m3, respectively. Comparing the results with the WHO guideline showed that 76.3% of the homes and 66.7% of the sites had a concentration above the guideline (100 Bq/m3).
    Conclusion
    The results of this study can be used to prepare the National Radon gas map in the country.
    Keywords: Radon gas, Alpha track detector, Dwellings, Public places
  • S Mortazavi *, M Hatami, Manesh , F Joudaki Pages 487-504
    Background and Objective
    Considering the toxicity, health and ecological hazards of heavy metals in the environment and the impact on organisms, it looks essential to measure and evaluate their concentrations at the various levels in indigineous ecological strctures. The present study evaluated the concentration of Lead, Nickel, Copper and Zinc and their ecological risk assessment in surface sediments of Sezar River in Lorestan province.
    Materials and Methods
    16 stations along the Sezar River were selected for sampling. After preparation and acid digestion of the samples, the concentrations of these metals were determined by Atomic absorbtion.
    Results
    The average total concentration of the detected metals Ni, Zn, Cu and Pb in the sediment was 71.84 > 40.56> 7.75 > 5.61 mg/kg, respectively. In addition, the evaluation of the Potential acute toxicity, ecological risk, and Pollution Load Index represented a low pollution in the sediments. The environmental risk of the metals in the sediment was evaluated as: Ni> Pb> Cu> Zn. The findings showed that among metals, the contamination factor and modified hazard quotient (mHQ) for nickel was moderate and in the mediun to severe pollution level to the contamination, respectively.
    Conclusion
    According to the results, it can be concluded that Potential acute toxicity, pollution and ecological risk in the region for investigated metals were low. However, a rapid expansion of various human activities in the area and the pollution of nickel in the river along with the probability of its biological effects require continuous monitoring of the river in order to assess the health risk and its ecological risk.
    Keywords: Ecological risk, Acute toxicity, Modified hazard quotient, Heavy metals, Seazr River
  • N Shiralipour , MR Mirzaee Nejad * Pages 505-514
    Background and Objective
    Health expenditures and environmental pollution are indicators of development. Therefore, the aim of this study was to examine the effect of health per capita costs and the impact of carbon dioxide emissions (CO2) as an indicator of environmental pollution on the growth of selected developed and developing countries.
    Materials and Methods
    The effect of health expenditures and air pollution on economic growth was studied based on the data of two groups of developed and developing countries (2000-2015) and the use of econometric methods.
    Results
    The fitting of the equations confirmed the significant effect of the health expenditure per capita and CO2 emission on the economic growth of both groups of countries. One percent change in these expenditures resulted in 0.029 percent economic growth in the developed countries and 0.054 percent in the developing. Also, the effect of CO2 release on the economic growth was -0.011 and -0.073.
    Conclusion
    Health has a direct impact on economic growth. Health has a positive effect on the economic growth by reducing health costs (and spending these resources in other areas) and by increasing labor productivity through increasing life expectancy and useful work time. Also, increasing air pollution has a negative effect on the economic growth of these countries.
    Keywords: Economic growth, Environment, Health expenditures, Generalized method of moments
  • M Moradzadeh , Kh Ashrafi *, M Shafiepourmotlagh Pages 515-528
    Background and Objective
    Hydrocarbon processing industries are considered as potential sources of volatile organic compounds (VOCs) due to their specific nature. These compounds can directly or indirectly through producing secondary pollutants have adverse effects on the health of individuals. Therefore, identification of them is an important step in the formulation of control programs. This study aimed to identify the type and amount of the most important volatile organic compounds in the South Pars region.
    Materials and Methods
    In this study, industrial processes located in the region were investigated and information was gathered for estimation of VOCs emissions. The emission was estimated over a one-year period and was ranked according to three criteria including emission, health hazards and ozone production potential.
    Results
    The results showed that the greatest emission was due to equipment leakage and storage tanks (64%), cooling towers (21%) and flaring (11%). The 171 VOCs were determined in Plum of these processes and propylene had the greatest contribution (21%). The alkenes had the highest share in total mass (41%) and ozone production (78%). By weighting the list based on the three criteria mentioned above, formaldehyde is the most important emitted VOC and the main sources of it were olefins and aromatic units.
    Conclusion
    This method can be a useful tool for identifying effective organic compounds in such areas. Here, the optimum control strategy is mitigating of emission of formaldehyde from the aromatic and olefins processes. The next priority is to control propylene, ethylene and butylene emission sources.
    Keywords: Hydrocarbon processing industries, Emission inventory, Volatile organic carbons, Reactivity scale, Occupational exposure limit
  • F Sarlak , R Nabizadeh *, M Yunesian , N Rastkari Pages 529-546
    Background and Objective
    Iodized salt is one of the most important sources iodine in Iran. Former studies show that the iodine levels were insufficient both in distribution and consumption levels. The aim of this descriptive-analytical sectional study was to investigate the iodine content in table salts used by families covered by health services of Tehran University of Medical Sciences during 2017.
    Materials and Methods
    315 families from SIB (Integrated Health System) with random sampling method were studied. A questionnaire was filled out through interviews and salt samples were taken for analysis. The iodine in all samples was measured by iodine-meter kits and one third of the samples were also measured by titration.
    Results
    The average iodized salt consumed by the families was 18.53 µg/g iodine, which is less than the national standard. Iodine amount in %12 of the samples was not in compliance with WHO standards. In %59 of the samples, there was less iodine amount than the previous standard level set by the Iranian Ministry of Health (20-55 µg/g iodine). None of the samples were compatible with the new standards set by the Iranian Ministry of Health (30-60 µg/g iodine).
    Conclusion
    it was found that there is no meaningful relation between the variables such as Material, type of salt container and the amounts of iodine (p>0.05). Families are not aware of the effects of iodine deficiency.
    Keywords: Iodized salt, Households consumption level, Salt container, Iodine deficiency
  • N Dorostkar Ahmadi , M Shafie, Nikabadi *, S Babaie Kafaki Pages 547-562
    Background and Objective
    Today pollutants related to refineries and base oil products have caused many concerns about environment. Among these, the share of lubricants as one of the oil products is undeniable for causing environmental problems, harmful pollutants for men and global warming. Recently LCA as a beneficial tool is provided for finding solution to the environmental problems. The aim of this study was to evaluate and compare environmental impacts of lubricants and its ingredients (oil based and additives). Additionally, it was attempted to identify the pollutants caused by the lubricants in order to replace them by environmentally friendly components.
    Materials and Methods
    In this study, the system boundary was first identified and then the life cycle assessment steps were carried out for vehicle lubricants. Finally, the results were analyzed using SimaPro software based on the Eco Indicator 95.
    Results
    Results showed that although additives made up about 20 percent of the lubricants, more than 80 percent of the environmental pollutants were related to them. These materials have a significant impact on greenhouse gas emission and global warming as 91% of CO2 emission (7.81kg) of lubricants is related to the additives. Also, these materials emit 0.00913 kg C2H4 and 0.0368 kg SPM, which can make summer and winter smog. The car lubricants cause heavy metals (3.95×10-5 kg Pb) to be released into water and release of carcinogenic substances (4.2×10-6 kg B(a)P), which a very low percentage of it is allocated to base oil.
    Conclusion
    The most important environmental pollution of vehicle lubricants was caused by the additives. Since the percentage of each additive to lubricants includes antioxidant (40%), antiwear (23%), detergents (20%) and viscosity modifier (17%), thus, the company must seek to change these types of additives and replace them with the components with lower environmental impact in their production cycles.
    Keywords: Life cycle assessment, Lubricants, Additives, SimaPro software
  • F Bateni *, A Mehdinia , M Seyed Hashtroudi Pages 563-574
    Background and Objective
    This study conducted to assess ecological risk of an important group of pollutants called polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in offshore sediment of the Persian Gulf deposits in Bushehr province. The aim of this study was to model the toxicity of PAHs for aquatic organisms in the study area.
    Materials and Methods
    In the first step of the applied risk assessment model in this study, the unit of toxicity for each PAH and solubility were calculated by Quantitative Structure-Activity Relationships (QSAR) model. In the second step, the pore water concentration of all compounds in sediment was calculated as an available fraction. Finally, the proposed model was used to evaluate the offshore sediments of the Persian Gulf. Sediments in 19 stations and 7 transects were studied to assess the ecological risk of 21 PAHs. The extraction and clean up method was based on pressurized liquid extraction (PLE) with packed clean up cell. Compounds were analyzed by GC-MS.
    Results
    The toxicity and solubility of PAHs were modeled. The Pearson correlation for the predicted and measured data was more than 0.93. The amount of total toxicity was introduced as a risk index. The maximum and minimum total toxicity values for the sediments were found as 0.018 and 0.147, respectively. The results from this study indicated that although the concentration of PAHs in the sediments may not cause significant concern in the study area, they may affect benthic organism at the sub-lethal levels. According to the applied risk assessment model for 21 unsubstituted PAHs, the offshore sediments of Bushehr are in low-risk range.
    Conclusion
    The result of this study indicated a low risk of the sediments. The hazard index decreased as the distance from coastal and oil and gas industry increased, indicating the high impact of anthropogenic activities on the contamination of the study area.
    Keywords: Ecological risk assessment, Persian Gulf, Polycyclic aromatic hydrocarbons, Surface sediments
  • H Hosseini , A Shakeri *, M Rezaei , M Dashti Barmaki , M Shahraki Pages 575-586
    Background and Objective
    Chahnimeh water reservoirs in Sistan and Baluchestan Province are the most important sources for drinking water and irrigation purposes. Many factors such as precipitation, the geography of the watershed, atmosphere, geology and Human activities affect on the chemical, physical, and biological compositions of Chahnimeh water reservoirs. Therefore, the main goal of the present study was to monitor and assess water quality in four Chahnimeh reservoirs during two sampling periods.
    Materials and Methods
    84 water samples were taken based on the standard methods (in September 2017 and April 2018) for measurement of the most important physicochemical parameters including major anions, total coliform, BOD, EC, TDS, pH and nitrate. Water quality index (WQI) was used to evaluate the overall water quality status in the Chahnimeh reservoirs.
    Results
    The results of hydro-geochemical analysis indicated that the water type changed from sodic bicarbonate and sulfur dioxide to radicle chloride during sampling periods. The Gibbs chart showed that weathering of rocks mainly controlled the chemistry of the main water ions. The results of statistical analyses revealed that there was a high correlation between parameters such as chlorophyll, nitrate, sulfate and chlorine with water quality index. Water quality zoning results based on the WQI index indicated a decrease in the water quality of the wells by 3, 2, 1, and 4, respectively.
    Conclusion
    In this study, the use of WQI was helpful for fast data interpretation for drinking water purposes in the area. Based on the WQI classification, majority of the samples are falling under good to poor water category.
    Keywords: Chahnimeh, Physicochemical parameters, Statistical analyses, Water quality index
  • H Hassanvand , N Dehghan , K Naddafi , MS Hassanvand *, R Nabizadeh , S Faridi , Z Yousefi Pages 587-598
    Background and Objective
    Radon gas is one of the environmental risk factors which can increase the risk of lung cancer and it is well known as the second-leading cause of lung cancer after smoking. The aim of the present study was to investigate indoor radon gas concentration in residential and public environments of Nourabad Mammasani city and to estimate the effective dose due to radon exposure.
    Materials and Methods
    In this study, 52 homes and 8 public places were investigated to measure the concentration of indoor radon gas. Indoor radon concentrations were measured using passive sampling approach, alpha-track detectors (CR-39) for three months, and after that, detectors were sent to the laboratory to count the number of tracks.
    Results
    The results of this research showed that the average radon concentration (± SD) in the homes and public places was 42.4(±14.7) and 32.9(±20.1) Bq/m3, respectively. All radon concentration values were lower than the US Environmental Protection Agency standard and WHO guideline. The average of annual effective dose due to the radon exposure in homes was estimated to be 1.07 mSv. The evaluation of the results showed that there was a significant relationship between the room type and the number of floors with radon concentration in the residential buildings.
    Conclusion
    The results indicated that the indoor radon concentration as an environmental risk factor in the studied places was lower than the WHO guideline levels. Consequently, the indoor radon is not likely a major environmental risk factor in the studied environments.
    Keywords: Radon, Lung cancer, Indoor air, Nourabad Mammasani
  • M Ansari , M Fahiminia , M Farzadkia * Pages 599-612
    Background and Objective
    Rural wastewater management is recognized as one of the pillars of sustainable development. Therefore, the purpose of this study was to assess needs and prioritization of establishment of rural wastewater management facilities in order to supply a safe and alternative water source in the provinces of Iran experiencing severe water stress.
    Materials and Methods
    This is a cross-sectional descriptive study which was carried out in rural areas of the provinces with severe water stress (South Khorasan, Khorasan Razavi, Fars, Isfahan, Yazd, Semnan, Qom, Sistan and Baluchistan) in 2017-2018. In this study, the number of sample rural areas was calculated by Cochran method and the determination of the sample rural area was done by stratified sampling. The data related to the sample rural area was collected using a validated constructor questionnaire.
    Results
    The results of this study showed that the difference among all the studied provinces in terms of their priority in establishing rural waste water management facilities to provide a safe and alternative water source was very low. The provinces of Isfahan, Semnan and Fars were rated at 76 out of 100, while the provinces of South Khorasan and Sistan and Baluchestan scored 71 points.
    Conclusion
    With emphasis on comprehensive decision making criteria based on sustainable development, the results of this study showed that the provinces with severe water stress have a high priority regarding the establishment of rural sewage management projects in order to provide a safe and alternative water sources.
    Keywords: Wastewater management, Sustainable development, Environment, Rural areas, Economics
  • P Firouzi , H Aslani *, A Aslhashemi Pages 613-626
    Background and Objective
    Nowadays, swimming pools as a sport and entertainment center have found more popularity. Violation of health based standards in terms of physicochemical, microbial and environmental health indices can turn pools into a potential source of disease transmission and spread. Due to the importance of maintaining swimmers’ comfort, health, and safety, the present study was aimed to consider environmental health status and physicochemical and microbial quality of swimming pools water in Tabriz.
    Materials and Methods
    In this descriptive cross-sectional study, the official checklists of swimming pools (consisting 10 public and 22 private swimming pools) were obtained from Tabriz Health Center. According to the inspections conducted in February 2017 and August 2017, the related information was extracted from the checklist. Data were analyzed using Excel software, SPSS version 23 and Chi-Square test.
    Results
    The average accordance of the physicochemical parameters with the standards for public and private pools was 67.5% and 65%, respectively. Among the physicochemical parameters, the residual free chlorine showed less accordance with the standards. On average, in the summer 49.5% and in the winter 28% of the pools showed microbial contamination.
    Conclusion
    The residual free chlorine values ​​in the pool, Jacuzzi and chiller indicated a weak management of pools and a high potential for pathogenicity. Therefore, continual surveillance of the environmental health status and planning for an objective inspection program by the local authorities, especially in private sector, is suggested.
    Keywords: Swimming pools, Environmental health, Water, Tabriz