فهرست مطالب

جهانی رسانه - نسخه فارسی - پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1391)

مجله جهانی رسانه - نسخه فارسی
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید عبداللهیان صفحه 0
    تحقیق حاضر به تبیین رابطه میان فرهنگ سازمانی با خلاقیت کارکنان صدای جمهوری اسلامی ایران می پردازد. فرهنگ خلاقانه رسانه خود عاملی در تحریک خلاقیت و نوآوری عمومی جامعه است و به عنوان پل ارتباطی میان نخبگان و جامعه، نقش آفرینش فرهنگی را بازی کرده و مشارکت اجتماعی، نوآوری و پویایی را نهادینه می سازد. کارکنان رسانه به عنوان تولیدکنندگان و انتقال دهندگان فرهنگ خلاقانه، با تولید آثارشان در جهت تشویق خلاقیت و نوآوری جامعه گام برمی دارند. در این تحقیق، برای مطالعه توزیع ویژگی های جامعه آماری، روش تحقیق پیمایشی(توصیفی- تحلیلی)به کار می رود و ماهیت شرایط موجود و همین طور، رابطه میان متغیرهای مستقل با متغیر وابسته، مورد مطالعه قرار می گیرد. همچنین با استفاده از تکنیک پرسشنامه، به جمع آوری و ارزیابی نظرات نمونه پرداخته شده است. جامعه آماری تحقیق شامل کارکنان صدای جمهوری اسلامی ایران است و حجم نمونه آماری با توجه به فرمول آماری کوکران محاسبه گردیده و افراد نمونه با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای(تصادفی) مشخص شده اند. با توجه به نتایج حاصله از تحقیق ابعاد فرهنگ سازمانی 0.45 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کنند که در بین این شاخص ها، یکپارچگی و انسجام، حمایت مدیریت و پاداش بیشترین تاثیر را بر میزان خلاقیت داشتند. همچنین، ادعاهای نظری برآمده از نظریات و پیرو آن 9 فرضیه از 12 فرضیه تحقیق تایید شدند.
  • مقالات داوری شده
  • پویا علاءالدینی، نعیمه لشکری* صفحات 1-24
    هدف از نگارش مقاله ی حاضر، ارزیابی فضای مجازی گردشگری ایران از منظر مخاطبان است. در آغاز، از طریق مرور متون بین المللی و در نظر گرفتن وضعیت ایران، مجموعه ای از نماگرها جهت سنجش کیفیت وبگاه ها صورت بندی اولیه شده است. این نماگرها متعاقبا در پیوند با هدف تحقیق طی دو مرحله در معرض داوری قرار گرفته اند. در مرحله ی نخست، 100 پرسشنامه از مخاطبان فضای مجازی گردشگری ایران برای تایید، تغییر و تکمیل نماگرهای اولیه جمع آوری شده است. در مرحله ی دوم، جهت تایید نهایی نماگرها، بحث گروهی متمرکز با شرکت 5 نفر از متخصصان این حوزه برگزار شده است. سرانجام 14 نماگر تایید شده اند و بر اساس آنها 8 مورد از وبگاه های ایرانی مورد ارزیابی قرار گرفته اند. این وبگاه ها به صورت هدفمند و بر اساس معرف بودن انتخاب شده اند. برخی یافته های آنها نشان می دهد که وبگاه های گردشگری ایران هنوز به مرحله ی تعامل با کاربر وارد نشده اند، این وبگاه ها حتی در نقش اطلاع رسانی نیز کمتر به نیازهای کاربران آگاه امروزی ایران پاسخ می دهند. در عین حال، وجود نمونه های موفقی از وبگاه های اطلاعاتی-تجاری حاکی از آن است که با استفاده از فرصت برقراری ارتباط بی واسطه با کاربر و ایجاد روابط انسانی با مخاطبان می توان در شرایط ایران کسب وکارهای موفق کوچکی را در فضای اینترنت راه اندازی کرد. در پایان مقاله، متعاقب نتیجه گیری، مجموعه ای از پیشنهادها جهت بهبود کیفیت وبگاه های عرضه کننده ی خدمات گردشگری در کشور ارائه شده است.
    کلیدواژگان: توسعه ی خدمات گردشگری، اینترنت، وبگاه، ارزیابی، ایران
  • مظفر چشمه سهرابی*، اکرم شاهین صفحات 25-50
    پژوهش حاضر به مطالعه مقایسه ای سواد رسانه ای در بین دانشجویان دانشگاه تهران و دانشگاه علوم پزشکی تهران می پردازد. سواد رسانه ای دارای مهارت های تحلیل، ارزشیابی، گروه بندی، استقرا، قیاس، ترکیب و خلاصه سازی است. روش تحقیق این مطالعه مبتنی بر پیمایش است. میدان تحقیق یا جامعه ی مورد مطالعه شامل تمام دانشجویان دانشگاه تهران و دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1390 است. به منظور تعیین حجم نمونه از فرمول نمونه گیری کوکران استفاده شد، و حجم نمونه نهایی بالغ بر 264 نفر تخمین زده شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای بود که محقق آن را ساخته بود و در آن از مقیاس پنج درجه ای لیکرت استفاده شده بود. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه توسط اساتید مجرب تایید و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ 85/0 تعیین شد. برای گردآوری اطلاعات، پرسشنامه هایی بین 264 نفر از دانشجویان دانشگاه تهران و دانشگاه علوم پزشکی تهران توزیع شد که در مجموع 251 پرسشنامه تکمیل و برگشت داده شد. داده های پژوهش به کمک نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و در پایان یافته های پژوهش حاکی از آن بود که سطح سواد رسانه ای در بین دانشجویان دو دانشگاه در یک سطح و در سطح بالاتر از متوسط و مطلوب است.
    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، دانشجویان دانشگاه تهران، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران، پیام های ارتباطی
  • محمد مهدی پرهیزگار، محمد ایدی*، سید منصور رجبی صفحات 51-78
    این مقاله با استفاده از مدل سوات به مطالعه و تحلیل عوامل محیط خارجی و داخلی موثر بر عملکرد صدا و سیمای مرکز ایلام می پردازد. این مقاله پژوهشی به منظور کاربرد نتایج آن به نگارش در آمده است. همچنین گردآوری داده های پیمایشی مقاله، این قابلیت را فراهم آورده اند تا با استفاده از آنها به توصیف عوامل محیطی موثر بر عملکرد صدا و سیمای ایلام بپردازیم. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده است. پاسخگویان این تحقیق نیز شامل اساتید دانشگاه ها، فعالان رسانه ای و کارشناسان سازمان های مسئول در زمینه های اجتماعی و فرهنگی بوده که دارای تحصیلات در رشته های جامعه شناسی، علوم اجتماعی و ارتبا طات، مردم شناسی و علوم سیاسی می باشند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که مهم ترین فرصت های بیرونی، وجود گویش بومی و محلی در سطح استان به عنوان ظرفیت ارزشمند جهت برقراری ارتباط با مخاطب و جذب آنان است. همچنین مهمترین تهدیدهای محیط بیرونی گرایش مردم به سمت اینترنت و گسترش آن در سطح جامعه به عنوان یک رسانه مجازی است. به علاوه مهمترین نقطه قوت محیط درون سازمانی صدا و سیمای مرکز ایلام وجود امکانات فنی سخت افزاری و نرم افزاری موجود در مرکز و مهمترین نقطه ضعف محیط داخلی فعالیت صدا و سیمای مرکز ایلام وابستگی منابع مالی سازمان به اعتبارات مرکز و محدودیت های حاکم بر بودجه سازمان بدست آمده است.
    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، صدا و سیما، رسانه، مدل سوات، ایلام
  • علی ربیعی*، زهره علی خانی، فرزاد غلامی صفحات 79-106
    هدفاین پژوهش تطبیق الگوی حوزه عمومی هابرماس با وبلاگ های سیاسی- اجتماعی در ایران است. بدین منظور 5 وبلاگ فعال در عرصه فضای سایبر به صورت هدفمند انتخاب و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته های این تحقیق نشان می دهد که اگر چه فضای وبلاگ ها به افزایش دسترسی به اطلاعات منجر می شود اما این مسئله بیشتر جنبه کمی دارد و از لحاظ کیفی تاثیر چندانی ندارد. حتی می توان گفت در وبلاگ ها ما شاهد تکه تکه شدن اطلاعات هستیم به این معنا که در فضای وبلاگ ها همه می نویسند و صحبت می کنند اما کسی خواننده یا شنونده نیست و بیشتر مطالب وبلاگ ها دست نخورده باقی می مانند. از نتایج دیگر این تحقیق می توان به این امر اشاره کرد که با وجود آنکه این امکان وجود دارد که افراد نظر بدهند اما این عامل هم نتوانسته کمکی به شکل گیری گفت وگو به عنوان یکی از اهداف حوزه عمومی کند. البته اگر نگرش انتقادی را به عنوان یکی از مولفه های حوزه عمومی در نظر بگیریم، وبلاگ ها از این لحاظ توانسته اند در شکل گیری حوزه عمومی نقشی مفیدی ایفا کنند. میزان بالای فیلترینگ در وبلاگ ها به خوبی مشروعیت نگرش انتقادی را نشان می دهد. در نهایت می توان گفت که اگرچه وبلاگ ها دارای توانایی ها و امکاناتی برای احیاء حوزه عمومی هستند اما در عمل کمکی به ایجاد حوزه عمومی نکرده اند.
    کلیدواژگان: اینترنت، حوزه عمومی، فضای سایبر، وبلاگ های سیاسی، اجتماعی
  • محمود اسعدی* صفحات 107-136
    این مقاله که بر اساس اجرای مرحله ی اول یک طرح سه مرحله ای نوشته شده است، قصد دارد نحوه ی ارتباط نخبگان با مدیریت تلویزیون ایران را تبیین کند. پژوهش های متعددی درباره ی تلویزیون در ایران انجام شده است اما در این تحقیقات ارتباط بین نخبگان و مدیریت تلویزیون ایران و ساختار ویژه سازمان های ارتباطی و رسانه ای که مدیریت خاص خود را می طلبد اغلب مغفول مانده است. همچنین یکی دیگر از اهداف این مقاله، ارائه راهکارهایی برای ایجاد و تقویت ارتباط نخبگان با مدیریت تلویزیون جهت ارتقاء برنامه های مختلف فرهنگی، اجتماعی و تربیتی است. در این راستا، نظر مدیران تلویزیون ایران و همینطور تعدادی از چهره های ماندگار که به عنوان نخبگان در نظر گرفته شده اند درباره ی رابطه ی بین تلویزیون و نخبگان سنجیده شده است. تلویزیون ایران یک تلویزیون عمومی محسوب می شود و با توجه به اینکه تلویزیون خصوصی در ایران وجود ندارند، نقش تلویزیون عمومی ایران در فرهنگ جامعه بسیار موثر است که این امر تعامل هر چه بیشتر میان نخبگان و مدیریت تلویزیون را می طلبد. یافته های این مطالعه نشان می دهد که نخبگان در برنامه های مستند و آموزشی و نیز عرصه پژوهش آمادگی بیشتری برای همکاری با تلویزیون دارند. همچنین، چالش اصلی سیستم مدیریت امروز، عبارت از حفظ نیروهای نخبه و جذب نخبگان جدید به منظور اخذ مشروعیت و تداوم بقای سازمان های اجرایی است. نتایج همچنین نشان میدهند که در خصوص شکوفایی ایده های جدید و نحوه ارائه آن به مدیریت تلویزیون، نخبگان گزینه ارتباط مستمر با مدیران شبکه ها را بیش از همه مورد توجه قرار داده اند. در عین حال، تشکیل شوراهای نخبگان با تهیه کنندگان و کارگردانان و مدیران برای این نخبگان اهمیتی ندارد.
    کلیدواژگان: تلویزیون عمومی، چهره های ماندگار، نخبگان، مدیریت تلویزیون ایران
  • طاهر روشندل اربطانی*، فرانک سطوتی صفحات 137-165
    در مقاله حاضر، سعی بر این است که با بکارگیری یک مطالعه ی کیفی، به واکاوی مولفه های جذب سرمایه گذاری و حمایت از تولید ملی در تبلیغات بازرگانی تلویزیونی پرداخته شود. این پدیده را می توان از دو منظر کلی مصرف کننده و تولیدکننده مورد مطالعه و تحلیل قرار داد. از این جهت، 20 مورد آگهی بازرگانی از 1844 مورد (132 نوع آگهی) که در سه ماه اول سال 1391 در شبکه های اول، دوم و سوم صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، پخش شده بودند، به شیوه نمونه گیری هدفمند گزینش شدند. سپس آنها را با رویکرد نشانه شناختی و از منظر تولیدکننده و سرمایه گذار، مورد مطالعه قرار دادیم. ارزیابی های ما نشان می دهد میزان درصد پخش آگهی های مصرفی در مقایسه با آگهی های تولیدی و جذب سرمایه گذاری کاهش یافته است. همچنین به وضوح دیده می شود تبلیغات بازرگانی با بازنمائی سبک زندگی مدرن، آینده نگری، تضمین آسایش حال و آینده، به ترسیم آرزوهایی از جنس توان اقتصادی و استفاده از بهترین خدمات در ذهن می پردازد. در این راستا این آگهی ها از مولفه های مهم جذب سرمایه استفاده کرده تا تا بیننده را مجاب کرده تا در سرمایه گذاری و دریافت خدمات بیشتر در بهبود زندگی نمایند مشارکت کنند. از این مشاهدات این می توان چنین نتیجه گیری کرد که: مولفه های مالی (سود و زیان، برتری کیفیت و...)، بیش از مولفه های روانی و فکری (بیمه و تخفیفات) مورد استفاده قرار گرفته؛ در حالی که توان نفوذ مولفه های روانی و انگیزشی بیش از مولفه های مالی است.
    کلیدواژگان: تبلیغات تجاری، حمایت از تولید ملی، سرمایه گذاری، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران
|
  • Pooya Alaedini, Naeemeh Lashkari* Pages 1-24
    The purpose of this article is to probe the quality of Iranian websites providing tourism-related services. A set of preliminary indicators was developed after a literature review. These were subsequently tested and refined using a questionnaire-based survey of 100 users and a focus group study of experts. The finalized indicators were then used to evaluate 8 representative websites. Results indicate that these website are yet to become interactive and only provide basic information that is often deficient. Indeed, they need to improve their quality in order to satisfy their increasingly sophisticated audiences. Among the studied cases, the success of small-scale ventures offering tourism-related information and commercial services through the Internet is promising and points to existing potentials. A set of recommendations are provided in the last part of the article for the improvement of Iran’s web-based tourism services and the realization of these potentials.
    Keywords: Internet, tourism services, website, assessment, Iran
  • Mozafar Cheshmeh Sohrabi*, Akram Shahin Pages 25-50
    This paper offers the results of a study that compares the media literacy among students of University of Tehran and students of University of Tehran’s Medical Sciences. The media literacy consists of following skills: analysing, evaluation, classification, induction, comparison, combination, and summarization. We used a descriptive and survey method to examine such comparison. The samples were chosen from amongst students in University of Tehran and University of Tehran’s Medical Sciences, cohort 2011. We used Cochrane sampling formula to determine the sample size. In the end, some 364 students were selected. Data was collected using a researcher-made ​​questionnaire along with the five-grade Likert scale. The questionnaire’s content validity was approved by experienced professors, and its reliability was tested using Cronbach's alpha coefficient. The questionnaire was then distributed among 364 sample students to fill them up but 251 questionnaires were returned in the end. We then analyzed the data by SPSS software. Some of the findings indicate that media literacy between the students in both universities is in at the same level and more than average and at an ideal level.
    Keywords: Media literacy, descriptive method, Iranian students
  • Mohammad Mahdi Parhizgar, Mohammad Aidi*, Seyyed Mansoor Rajabi Pages 51-78
    This paper aims at studying and analyzing the environmental factors which affect the functionality of the National Broadcasting Agency in Ilam. This study was done using SWOT methodology and basing its analysis on opportunity-threat aspects and strength-weakness aspects of the agency. We collected The required data using a questionnaire. The questionnaire was distributed among university professors, press activists and experts who had university degrees in sociology, social and communication, and political science. The samples were chosen also based on the condition of having work experience with social and cultural organizations. The analysis of data and our findings indicate that the existence of a native and local accent in the province is considered as an important potential that facilitates communication with the members of audience and attracts their attention. The respondents mentioned that such factor is the most important external opportunity to be considered. Also the citizen’s tendency to use internet and as a cyber medium has been said to be the most important external threat. In addition, the existence of hardware and software facilities in the Broadcasting Center of Ilam has been mentioned to be the most important strength. Furthermore, they mentioned that the organization’s financial dependence on the Center’s credits and the limits of the budget of the Broadcasting Organization is the most important internal weakness.
    Keywords: Ilam broadcasting center, weaknesses, strengths, opportunities, threats
  • Ali Rabiee*, Zohreh Alikhani, Farzad Gholami Pages 79-106
    This research article aims at applying Habermas’s approach on public sphere to political and social blogs in Iran. For such purpose, we purposefully selected and studies five blogs that we considered to be active blogs. We studied these blogs using a methodology of textual analysis. Some of the findings indicate that, although these blogs pave the way for easy access to information, but this is only quantitatively important. In other word, blogs have little qualitative effects on their audience. It can even be said that the information is fragmented in blogs. This means, everybody writes and speaks but no one reads or listens and much of blogs’ information is critically touched. Some other findings also show that posting comments in blogs has not facilitated dialogue as one of the public sphere goals and requirements. Nevertheless, if the critical view is considered as a public sphere's criteria, then and in that case, blogs have contributed to development of public sphere. We have witnessed that the legitimacy of the critical view is confirmed through the high range of filtering in blogs. In a way, it can be said that although blogs have the capacity to revive the public sphere, but in practice they are not able to fulfill their task.
    Keywords: public sphere, internet, internet public sphere, political, social weblogs
  • Mahmood Asaadi* Pages 107-136
    This article is part of research project which consisted of three phases. It is a research paper and attempts to explain the relation between Iranian elites and managers of Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB). Although various researches are done about IRIB, the relation between elites and IRIB has not been studied as yet. I have had a number experiences with Iranian TV as program manager or researcher. I thought I could use this to address the issue in an academic way. Having said that, the paper then tries to fill this vacuum as its major target. In addition, the paper tries to suggest some solutions that can improve the relationship between elites and IRIB managers. In this regard, we have chosen a sample of elites and top executives and IRIB’s managers. With a quantitative method, we attempted to evaluate the mentioned relationship. Considering the fact that IRIB is a public TV, and Iran does not have any private TVs, the influence of IRIB programs on the society is undeniable. Thus, the condition requires a good relationship between elites and IRIB‘s managers.
    Keywords: Elites, IRIB, media management, quantitative method
  • Taher Roshandel Arbatani*, Faranak Setvati Pages 137-165
    This paper uses a qualitative research method to investigate the role of television commercials in attracting investments for the purpose of contribution to the domestic production. Since we take television commercials as becoming increasingly important, we feel this role needs to be studied from the point of view of both producers and consumers. In order to see how the TV commercials are related to attracting investments, we chose 20 commercial cases from amongst 1844 commercials which varied by content and could be classified in 132 commercial genres. The selected samples played in channel 1,2,3 Iranian TV and we observed them in a time span extending from the first 3 months of the year 1391 (Persian calendar). The selected items were studied using a semiotics approach in the sense that producers and consumers point of views played the major role in linking between commercials and their meaning. Some findings of the semiotic analysis of the samples show that the number of commercials that addressed producers are more than the ones addressing the consumers. In addition, these findings show that commercials tend to bring economic wishes into play and to use the best services as main drives. These commercials represented modern life style, and tried to show how the present and future welfare can be guaranteed. In this regard, they used attractive elements to instigate investment; these elements included high quality of the product and so on. Finally, it can be said that despite the fact that psychological and motivational elements are more effective, the commercials used financial elements such as gain and loss, high quality and etc. rather than psychological and mental elements such as insurance, discount, etc.
    Keywords: commercials, sponsoring domestic production, investment