فهرست مطالب

مجله جهانی رسانه - نسخه فارسی
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یادداشت سردبیر
    صفحه 1
  • عزیزالله آقابابایی*، داریوش جلالی، سهیلا باقری صفحه 2
    هدف این مقاله ارائه ی شناخت از میزان گرایش جوانان نسبت به استفاده از وسایل نوین ارتباطی بخصوص گرایش به استفاده از اینترنت در میان جوانان استان چهار محال و بختیاری و نیز ارائه ی تحلیل علی از عوامل موثر بر چنین گرایشی می باشد. نتایج این مقاله برگرفته از تحقیقی پیمایشی در سال 86-1385 شمسی درباره میزان گرایش جوانان استان نسبت به استفاده از این رسانه می باشد. جامعه آماری این مطالعه را جوانان 15 تا 25 ساله ی جامعه ی شهری این استان که در زمان مطالعه به اینترنت دسترسی داشته اند تشکیل می دهد. حجم نمونه نیز برابر با 381 نفر است و پاسخگویان به روش تصادفی انتخاب شده اند. نتایج مقدماتی حاکی از آن است که جوانان استان علاقه مند به استفاده از اینترنت با اهداف متفاوت می باشند و عوامل متفاوت ساختاری و غیر ساختاری بر گرایش آنان تاثیرگذار بوده است. شناخت این عوامل کمک می کند تا برنامه ریزی در استان بر اساس نیازهای جوانان به رسانه های جدید انجام پذیرد.
    کلیدواژگان: گرایش، جوانان، امکانات موجود، رضایت مندی از خدمات آی، اس، پی، ویژگیهای محیط مجازی چت، ویژگیهای کمی و کیفی اینترنت
  • حسین افخمی* صفحه 3
    این مقاله نتایج تحلیل محتوای انجام شده بر روی 82 عنوان کتاب درسی را در سه مقطع تحصیلی مدارس کشور ارائه می کند. هدف از این مطالعه، شناخت مکانیسم های آموزشی-ارتباطی نهفته در کتب درسی و میزان اثربخشی آنها در جامعه پذیری کودکان در حوزه صرفه جویی در مصرف آب است.
    توضیح آنکه، کتابهای درسی منبع آموزشی امروز و الهام بخش اندیشه، نگرش و رفتار حال و آینده کودکان و جوانان کشور است. کودکانی که دانش آموزان مدارس و فرزندان امروز، شهروندان فردا، مهندسان، مدیران، مجریان و قانونگذاران آینده جامعه محسوب می شوند. آب مایه حیات است و به رغم فراوانی، کمبود آب سالم یکی از معضلات دنیای امروز بشمار می رود. بطوریکه عدم توجه به این مشکل ادامه حیات را برای بسیاری از ساکنان کره زمین ناممکن می سازد. افزایش سطح دانش و آگاهی دانش آموزان نسبت به ارزش و اهمیت آب و مسائل آن می تواند بر رفتارشان به عنوان مصرف کننده و یا به عنوان حاملان پیام در تعامل با اعضای خانواده شان در حفظ منابع آبی و کاربرد بهینه آن در خانواده ها موثر واقع شود. کتابهای درسی منبع موثری در فرایند جامعه پذیری و تربیت شهروندانی مسئول در یک جامعه است. بنابر این، شناخت محتوای کتابهای درسی مدارس با هدف آشنایی از سهم مطالب مربوط به آب به صورت کمی و کیفی و ارائه راهکارهای مناسب در این زمینه انجام شد.
    یافته های این مطالعه حاکی از آن است که سهم مطالب مربوط به موضوع آب که در 20 مقوله اجتماعی و فنی مورد ارزیابی قرار گرفت، نزدیک به دو درصد از مطالب کتابها را داراست. ایماژ ارائه شده در کتابها بسیار خوشبینانه است و سهم عمده ای از مطالب از فراوانی آب در طبیعت سخن می گوید. در مقابل سهم مطالب مربوط به کمیابی، دشواری تامین آب سالم و روش های مصرف بهینه آن در کمتر کتاب درسی به آنها اشاره شده است. از مجموع نزدیک به یازده هزار صفحه مطالب مورد ارزیابی کمتر از نیم صفحه و تنها در دو کتاب درسی بر لزوم صرفه جویی و مصرف بهینه آب اشاره شده است.
    کلیدواژگان: منابع آبی، مصرف آب، اجتماعی شدن، تحلیل محتوی، کتابهای درسی
  • سوسن باستانی*، مریم فرمهینی صفحه 4
    این مقاله به تحلیل شیوه هایی می پردازد که بلاگرها به کار می برند تا ارزشها و هنجارهای فردی، و تا حدودی ارزشها و هنجارهای گروهی و اجتماعی خود را بازنمایی کنند. توضیح آنکه، وبلاگ رسانه ای شخصی است که به سادگی و فارغ از محدودیت های دنیای واقعی و به دور از موانع اجتماعی حاکم بر سایر رسانه ها می تواند برای بیان نیازها، باورها، و ارزش های فرد مورد استفاده قرار بگیرد. هدف مقاله حاضر که با روش تحلیل محتوای کیفی و با استفاده از مقیاس شوارتز در سنجش ارزش ها انجام شده است، پاسخ گویی به این پرسش است که بلاگرهای ایرانی در وبلاگ هایشان عموما به بازنمایی چه ارزش هایی می پردازند؟
    نتایج تحقیق نشان می دهد که بلاگرها از فضای وبلاگ، بیشتر برای بازنمایی آن بخشی از ارزش های خود که در دنیای واقعی و سایر رسانه ها کمتر ارائه می شود، استفاده می نمایند. لذا بازنمایی ارزش های بعد تمایل به تغییرات، به خصوص لذت گرایی و برانگیختگی در وبلاگ ها بیش از سایر ابعاد و مقولات ارزشی می باشد. مقاله همچنین به ارزیابی تفاوت های جنسیتی در بازنمایی ارزش ها پرداخته است.
    کلیدواژگان: وبلاگ، بازنمایی ارزشها، جنسیت، مقیاس شوارتز
  • میکی بال* صفحه 5
    موضوع مطالعه در نمایشگاه ساموئل بکت، خود را می نمایاند. در این نمایشگاه ، اثر بکت به نام ”فیلم “نمایش داده می شود.” ویدئو “و” محاکمه “در کنار” فیلم“، زنجیره روایی این مقاله را شکل می دهند. ویژگی مشترک این ژانرها، ابهام در کیستی ابژه و چیستی ذهنیت است: موارد تاثیر گذار بر خودآگاهی به عاملیت سیاسی و احساس مسئولیت سیاسی. بکت در فیلم خود به دیدگاه تصاویر سه گانه دلوز نزدیک می شود؛ دلوز معتقد است که سه نوع تصویر مختلف به نام های تصویر درکی، تصویر احساسی (عاطفی) و تصویر عمل ، در سینما وجود دارد که تماشاگر و کاراکتر با هم در تمام این تصاویر حضور دارند. تصویر احساسی ، ابزار مفیدی برای توجیه فیلم ”ویدئو “ساخته استان داگلاس است. این فیلم نوعی بازسازی فیلم” محاکمه” اورسن ولز است که براساس اثری از فرانسیس کافکا، ساخته شده است. عناصر بسیاری «ویدئو» را به «فیلم» مربوط می کند، اثر داگلاس سلسله ارتباطاتی با اثر بکت بر قرار می کند و در نتیجه، قرار گرفتن این عناصر مشابه میان این دو فیلم، نوعی «تاریخ غیر متعارف» از دو فیلم، در دو زمان متفاوت را ارائه می کند. از سوی دیگر، ولز که با رسانه بصری کار می کند ، قهرمان کافکا را بازسازی می کند و آن را تجسم می بخشد. در حالی که بکت از شخصیتش، شخصیت زدایی می کند، حمایت داگلاس از فیلم ولز، نشانگر علاقه او به کشف رابطه میان تجسم و شخصیت است.
    در عین حال، این هنرمندان، شکی سیاسی از هنر را ایجاد می کنند. این فیلم ها نمونه هایی از هنر سیاسی اند که نشان می دهد، چگونه یک هنر سیاسی می تواند به تله هایی که انتقاد از ایدئولوژی را می کشند، وابسته نباشد. هنر تاثیرگذار سیاسی، عاملیت را به بیننده وام می دهد.
    فیلم های مورد مطالعه در این مقاله ، تقریبا صامت و بی واژه اند. البته گفتگوهای زیادی در فیلم رد و بدل می شوند. درواقع، با نمایش بصری واژه ها، نقش زبان تغییر می کند. زبان بصری فیلم به مثابه چیزی بیش از ابزاری صرف برای تک خطی بودن و انسجام روایت، کانون توجه و اعتبار قرار می گیرد. این مقاله می کوشد تا عاملیت، درک ایدئولوژیک و تعهد در فیلمساز و تماشاگر رسانه فیلم را بازپردازی کند.
    کلیدواژگان: عاملیت، ذهنیت، پیشامتنیت، بازپردازی، سیاست فرهنگی، هنر سیاسی، نهانی ماندن، به نمایش درآمدن، شخصیت مفهومی
  • پویا علاء الدینی، بابک پیروز صفحه 6
    هدف از این مقاله ارزیابی توسعه بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران از طریق تحلیل وضعیت شرکتهای صنعت فناوری اطلاعات کشور است. نخست بستر ساختاری و نهادی توسعه فناوری اطلاعات در ایران به اجمال مورد ارزیابی قرار می گیرد و سپس وضعیت کنونی بخش فناوری اطلاعات شامل تولید نرم افزار و سخت افزار به تصویر کشیده می شود. در بخشی دیگر، نتایج مصاحبه های نیمه ساختارمند با 30 شرکت که در زیربخشهای مختلف فناوری اطلاعات کشور فعالیت می کنند تحلیل می شوند و امکان برخی نتیجه گیری های کلی را فراهم می آورند. مقاله در کل نشان می دهد که از طریق طرح تکفا و دیگر برنامه های دولت تسهیلات قابل ملاحظه ای به این بخش عرضه شده است و رشد سریع شرکتهای خصوصی در بازاری که به نوعی انحصاری است نشان گر قابلیت گسترش و رشد در این بخش است. در عین حال، بخش فناوری اطلاعات کشور همچنان توسعه نیافته باقی مانده است. ضعف قوانین مرتبط با حقوق معنوی موجب کاهش انگیزه ها در تولید نرم افزار گشته، در حالی که بازار ایران طی سالهای اخیر مملو از بسته های نرم افزاری ارزان و غیر اصل شده است. همچنین، موانع پیش روی واردات سخت افزار کمتر بر ارتقای تولید داخلی و بیشتر بر گسترش کالاهای قاچاق تاثیر گذاشته است. هرچند تحریمهای بین المللی در توسعه نیافتگی بخش بی تاثیر نبوده اند، لیکن سیاستگذاری بخش عمومی بر پایه تزریق پول هم مشوق ارتقای کیفی بخش نبوده است. این در حالی است که نیاز توسعه این بخش، به تشکیل و ارتقای شبکه های توانایی افزا در تعامل با بازارهای بین المللی مربوط می شود. این امر خود مستلزم محیطی است که درآن به پرورش توانایی های فناوری و مدیریتی، بهبود کارایی، و ارتقای کیفیت جهت رقابت در بازارهای بین المللی پرداخته شود. ایران در حال حاضر قابلیت رقابت در تولید سخت افزارهای صادراتی را ندارد، اما در صورت به وجود آمدن فضای سیاستگذاری مساعد و شبکه توانایی افزای مورد نظر، با توجه به سطح مطلوب نیروی انسانی کشور در زمینه های مرتبط، می توان ورود جدیتر و شتابان بنگاه های نرم افزار کشور را به بازارهای بین المللی متصور شد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، بنگاه، سخت افزار، نرم افزار، ایران
  • شیوا پرورش* صفحه 7
    این مقاله قصد دارد رابطه میزان آگاهی اینترنتی جوانان و استفاده ی آنها در شهر تهران از خدمات تجارت الکترونیک بنگاه با مصرف کننده (B TO C) را تبیین کند. مسئله ی این مطالعه عبارت است از تاثیر پایگاه اقتصادی- اجتماعی جوانان شهر تهران بر میزان آگاهی و استفاده ی آنها از خدمات تجارت الکترونیک. نظریه ی مورد استفاده در این مطالعه، نظریه ی شکاف دیجیتال می باشد که زیر مجموعه ای از نظریه ی شکاف آگاهی است و با استفاده از روش کمی (پیمایشی) به جمع آوری داده ها پرداختم. براساس نتایج این پژوهش مشخص شد که بین تحصیلات اغلب جوانان مورد مطالعه و تعلق آنان به طبقه ی بالای جامعه (از لحاظ اقتصادی) و میزان آگاهی و استفاده ی آنها از خدمات تجارت الکترونیک رابطه ی معنادار و علی وجود دارد. در واقع شکاف دیجیتال در میان جوانان شهر تهران وجود دارد و همین مسئله از دلایل تفاوت آنها در میزان آگاهی و استفاده از خدمات اینترنت از جمله تجارت الکترونیک در فروشگاه های اینترنتی ایرانی می باشد. از طرف دیگر بر اساس این پژوهش مشخص شد که اعتماد جوانان شهر تهران به فروشگاه های اینترنتی ایرانی، خیلی کم می باشد که همین مسئله یکی دیگر از دلایل عدم استفاده ی آنها از فروشگاه های اینترنتی است.
    کلیدواژگان: تجارت الکترونیک، فروشگاه های اینترنتی، شکاف دیجیتالی، تکنولوژی های اطلاعاتی و ارتباطاتی
|
  • Azizollah Aghababaei*, Dariush Jalali, Soheila Bagheri Page 2
    The main objective of this paper is to provide knowledge about the tendency of the youth in one of the remote provinces of Iran (Charmahal va Bakhtiari) regarding new media use with a special reference to their tendency towards internet use. This analysis will also engage in a causal analysis of the factors involved in explanation of this tendency. The results of this paper comes from a survey research project that was launched in 1385-1386 Iranian Calendar (2006-2007) regarding internet use among the young population of the province. The statistical population of this research includes the young population of the province provided their age falls between the range of 15 to 25 and that their place of residence is located in urban centers and who internet users were at the time of this study. The sample size based on a random sampling method amounted to 381. The primary results indicate that various objectives drives the Charmahali youth to use internet and that structural and no-structural factors are involved to drive the Charmahali youth to use internet. This type of knowledge has several contributions including adding up to the previous knowledge on patterns of internet use in Iran. Most importantly the results contribute to regional planning regarding organizing leisure time for the province’s young population and how their needs towards using new media should be met.
    Keywords: Tendency, the Charmahali youth, satisfaction towards ISP, virtual world characteristics
  • Hossein Afkhami* Page 3
    Education as a social process is under the influence of the society, its institutions and the environment that it operates in. Schools as a part of the social structure shape students both attitudes and behavior and reflect the society's values. Students’ socialization is heavily influenced by their family, neighborhoods, and schools including teachers and textbooks. School textbooks are an important source for socialization in the process of learning during the course of schooling for children aged between 6 to 18 years old. This age group is including population of over 15 million boys and girls in Iran. These are a reflection of the culture, knowledge and values considered important by authorities in society. Iran, like other Middle Eastern societies, is facing higher population and water resources shortage in the future. Therefore, the impact of environmental images or knowledge about the resources and predicted risk would worth to be studied. The purpose of this paper is to show the way school textbooks shape Iranian kids attitudes towards the word or concept of water in terms of natural resources or water consumption. This study analyzed the presentation of concept of water in Iranian school textbooks. Some 82 school textbooks were investigated by utilizing content analysis method. Content analyses of the 11 different subjects showed that there were significant differences among science, humanities and social science books in terms of structure and social values. The study examined school textbooks used in grades 1 through 11 published 1984 by the Ministry of Education. The study revealed an interesting finding that about two percent of total content devoted to water related issues under 20 different categories, but less than 0.05 percent related to the way of consumptions or quality of healthy water. The images of water portrayed here, show the richness of natural resources including sea, rivers and the level of rain or snow for different parts of the country or the world. In contrast, data from WRI indicate that in the next two decades sanitation, healthy water and drought would be the major challenge for the people who are living in some part of the world including the Middle East and Central Asian regions. Results implied important directions for educational administrators and policy makers in the preparation and use of right educational content to support the environmental cause.
    Keywords: water resources, water consumption, socialization, content analysis, school textbooks, Iran
  • Susan Bastani*, Maryam Farmahini Page 4
    Weblog is a personal medium in which bloggers can present their needs, believes, and values, free from the constraints of real world and social barriers that rule over other media. By usingqualitative content analysis and Schwartz’s value inventory, this research attempts to explore the kinds of values expressed in weblogs of Iranian bloggers. Findings indicate that bloggers mostly use blog-sphere to represent that part of their values which have been less represented in the real world and especially in other media. Based on the results, values such as Hedonism and Stimulation, which are collated into a larger group named “Openness to Change”, are expressed more than other dimensions and categories of values in weblogs. Gender differences in value representation are also explored.
    Keywords: Weblog, Value representation, Gender, Schwartz's Inventory
  • Mieke Bal* Page 5
    This paper tends to reconstruct concepts such as agency, ideological understanding and commitment of the movie-maker and the movie audience. The subject of this study relates to Samuel Beckett’s exhibition that took place in Paris. During the exhibition, one of Beckett’s videos “Film” is played. “Video” and “Trial” along with “Film” constitute a narrative chain in this paper. The common characteristics of the genres to which these films allude is the ambiguity of the object and subjectivity. In other words, what are the effecting factors on political agency and the audience’s self-conscousness, as well as the audience’s sense of political responsibility? In his movie “Film”, Beckett makes use of Deleuze’s view on three types of images. Deleuze maintains there are three types of images, the perception-image, the affection-image, and the action-image, in cinema in which both character and audience are activated. Affection image is a good method for explaining the video titled “video” made by Canadian artist Stan Douglas. This work is in some repects a reconstructed version of Orson Welles’s movie “Trial” which was made based on Franz Kafka’s novel. There are many elements in “Video” that brings it to be similar to “Film” and this reflects a history of the two movies in two different time periods. On the other hand, Welles who works with visual media reconstructs Kafka’s hero and materialize it. While Beckett depersonalizes his movie’s character, Douglas’s support for Welles movie indicates his interest in exploring the relation between embodiment and character. In the meantime, these artists create a type of political skepticism about art. These works are some samples of political art which indicate how a political art may be able to detach itself from traps that tend to eliminate critiquing ideology. This means, an influencing art can loan the characteristic of an agency to its audience. Two of the works of moving images that are studied here are mute and wordless although in The Trial many dialogues are exchanged. In fact, the visual presentation of an interaction without words changes the role of language. The visual language of the works goes beyond being an exclusive tool of unilinearity and coherence for presenting the narrative.
    Keywords: agency, ante, text, reconstruction, cultural policy, political art, conceptual character
  • Babak Pirouz Page 6
    In this article, we probe the issue of information and communication technology development in Iran in recent years by focusing on the country’s information and communication technology firms. We first provide an overview of the structural and institutional context of information technology development in the country. We then turn to a discussion of the current status of the information technology sector, including software and hardware production. In the last section before our concluding remarks we analyze the results of semi-structured interviews carried out with 30 companies in the sector representing various information technology sub-sectors. We generally conclude that despite public sector institutional and financial support as well as the existence of import barriers on the one hand and the recent numerical growth of information technology companies in recent years on the other, the sector remains underdeveloped. In particular, international sanctions against Iran have precluded the establishment of necessary international links while public sector financial support has not been provided in a capability-enhancing environment. Furthermore, the weakness of intellectual property rights has prevented the growth of the software industry whereas inexpensive and illegal foreign software have flooded the market. Also, formal hardware import barriers have resulted in the proliferation of illegal imports. Leveraging Iran’s significant pool of graduates in information and communication technology, we propose a change in the policy environment toward creating a capability-enhancing environment that gives attention to fostering technological and managerial capabilities, efficiency, and quality. Although Iran has a long way before it can export its hardware products, given such an environment, it is possible for Iranian firms to rapidly enhance their presence in the international software market.
    Keywords: information, communication technology, firm, software, hardware, Iran
  • Shiva Parvaresh* Page 7
    This paper will examine the causal relationship between internet knowledge of the youth in Tehran and their tendency to use it for e-commerce of Bongah (B 2 C) purposes. The problematic of the research rests on revealing the socio-economic status of the youth that affects their tendencies towards actually using their knowledge of internet to apply to e-commerce activities. The paper uses digital gap theory which is a variant of knowledge gap theory to address this problem and find possible solutions. I have then operationalized this theory into measurement tools by identifying main variables and using them to build a questionnaire that is attached to the paper. I used the questionnaire among 150 samples in Tehran to collect my date. Some of the findings indicate there is a causal relationship between educational level of the respondents, their socio-economic status and their tendency to use e-commerce facilities. Also, there is a digital gap among the youth in Tehran and this is causing them have differential knowledge and this in turn is causing them to use e-commerce facilities offered by shoppers in a differential manner. The findings also indicate that there is lack of trust among the youth directed at internet-based shopping facilities causing them not to get involved in e-commerce.
    Keywords: e, commerce, internet shopping, digital gap, information, communication technologies