فهرست مطالب

Veterinary Medicine - Volume:12 Issue: 2, Spring 2018

Iranian Journal of Veterinary Medicine
Volume:12 Issue: 2, Spring 2018

  • تاریخ انتشار: 1397/03/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • تولید مثل
  • امیر نیاسری نسلجی*، هادی کاووسی نودر، مهدی وجگانی، فرید حیدری صفحات 85-97
    زمینه مطالعه
    برنامه های پیش همزمانی باعث بهبود میزان باروری در برنامه های تلقیح در زمان ثابت می شوند. بهترین برنامه پیش همزمانی در گاوهای شیری روشی است که بتواند علاوه بر تکیه بر اصول بیولوژیک، از لحاظ اقتصادی و کاربردی بر سایر روش ها برتری داشته باشد.
    هدف
    مطالعه حاضر به بررسی کارایی دو روش پیش همزمانی شامل یک تزریق eCG و یا دو تزریق پروستاگلندین (PG، روش متداول) قبل از برنامه اوسینک (eCG-Ovsynch و 2PG-Ovsynch) می پردازد.
    روش کار
    در این مطالعه از 110 راس گاو شیری هولشتاین سالم دارای چرخه فحلی مناسب که فاقد هر گونه مشکلی قبل، در حین و پس از زایش بودند انتخاب شدند. برنامه ریزی به ترتیبی انجام شد تا تمامی گاوها دارای اولین تلقیح در زمان ثابت در فاصله 57 روز پس از زایش باشند. برنامه اوسینک (تلقیح در زمان ثابت) شامل دو تزریق آنالوگ GnRHا(μg 100، عضلانی) در فواصل 7 روز قبل و 56 ساعت بعد از تزریق آنالوگ PG ا(μg 500، عضلانی) و سپس تلقیح دام ها در فاصله 16 ساعت پس از دومین تزریق GnRH صورت پذیرفت. گاوهای موجود در گروه 2PG-Ovsynch (تعداد= 55 راس) دو تزریق PG به فاصله 14 روز دریافت داشته و سپس برنامه اوسینک، 12 روز پس از دومین تزریق PG آغاز شد. گاوهای موجود در گروه eCG-Ovsynch (تعداد= 55 راس) یک تزریق eCG (500 واحد بین المللی، عضلانی) در فاصله 84 ساعت قبل از برنامه اوسینک دریافت داشتند. تشخیص آبستنی در فاصله 40 روز پس از تلقیح به روش آزمون راست روده ای صورت پذیرفت. ارزیابی غلظت پروژسترون در روز شروع برنامه پیش همزمانی، در روز شروع برنامه اوسینک و در روز تزریق PG برنامه اوسینک صورت گرفت.
    نتایج
    بترتیب نرخ آبستنی در اولین تلقیح، روزهای باز آبستنی و تعداد تلقیح به ازاء آبستنی در گروه 2PG-Ovsynch (45.45%؛ 94.0±6.30 days؛ 1.95) و eCG-Ovsynchا(40%؛ 90.1±4.58 days؛ 1.81) یکسان بود (0.05>p). در گروه eCG-Ovsynch، فراوانی دام های با غلظت بالای پروژسترون از زمان شروع برنامه اوسینک (38.2%) تا روز تزریق PG برنامه اوسینک (85.4%) به طور معنی داری افزایش یافت (0.05>p). فراوانی دام های با غلظت بالای پروژسترون در زمان تزریق PG برنامه اوسینک در گروه eCG-Ovsynch (85.4%) بالاتر از گروه 2PG-Ovsynch (69.1%) بود (0.05>p).
    نتیجه گیری نهایی: یک تزریق eCG (500 واحد بین المللی) در فاصله 84 ساعت قبل از برنامه اوسینک می تواند برنامه پیش همزمانی مناسبی قبل از آغاز برنامه تلقیح در زمان ثابت فراهم سازد که نه تنها از لحاظ بیولوژیکی بلکه بدلایل کوتاه نمودن برنامه و در بر داشتن هزینه کمتر، از نظر کاربردی و اقتصادی برای گاوهای شیری مناسب تر باشد.
    کلیدواژگان: eCG، اوسینک، پیش همزمانی، پروستاگلندین، تلقیح در زمان ثابت
  • ایمنی شناسی
  • خلیل الو، غلامرضا نیکبخت بروجنی*، صمد لطف الله زاده، فرهاد موسی خانی، عادل قره باغی صفحات 97-107
    زمینه مطالعه
    اشرشیاکلی انتروتوکسیژنیک (ETEC) مسبب اصلی اسهال در گوساله های تازه متولد شده است. پادتن های مادری که بطور غیر فعال از طریق اغوز منتقل میشوند نقش مهمی در بروز بیماری و پیشرفت ان دارند.
    هدف
    کشف وجود پادتن طبیعی ضد K99 در سرم مادران، آغوز و سرم گوساله ها و احتمال ارتباط نتایج باکتری شناسی و ایمنی شناسی ETEC K99+ در ابتلای گوساله های تازه متولد شده به اسهال.
    روش کار
    از روش PCR اختصاصی برای تشخیص وجودایکولی دارای فیمبریه K99 در مدفوع گوساله های سالم و اسهالی استفاده شد و پادتن های اختصاصی طبیعی ضد فیمبریه K99 در سرم مادر، آغوز و سرم گوساله با روش الیزای غیر مستقیم اندازه گیری شد.
    نتایج
    تفاوت های معنی دار در عیار پادتنها در سرم گوساله های سالم و مبتلا به اسهال (0.0005 P= )، سرم مادران هر دو گروه (0.0005 P= )، وآغوز (P = 0.001)آنها مشاهده شد. عیار پادتن در سرم مادر گوساله های اسهالی وآغوز آنها بالاتر بود، اما در سرم گوساله های سالم از گوساله های مبتلا به اسهال بالاتر بود.
    نتیجه گیری نهایی: علی رغم اینکه سطح پادتن اختصاصی در گوساله های سالم بیشتر از گوساله های اسهالی است، هیچ همبستگی بین سطح این پادتن ها و وقوع بیماری وجود ندارد. این مطالعه نشان می دهد که ایمنی به عفونت های ETEC تنها توسط آنتی بادی ضد K99 تامین نمی شود.
    کلیدواژگان: اسهال گوساله، آغوز، ای کلای انتروتوکسیژنیک، الیزای غیر مستقیم، K99
  • مسعودرضا صیفی آبادشاپوری، آزاده یکتاسرشت*، مسعود قربانپور نجف آبادی، امین جایدری صفحات 107-116
    زمینه مطالعه
    ویروس های آنفلوانزای پرندگان شامل تحت تیپ H9N2سبب ضررهای اقتصادی قابل ملاحظه ای به صنعت طیور می شوند. تشخیص سریع و دقیق عفونت آنفلوانزای پرندگان در برنامه های ریشه کنی و کنترل این بیماری بسیار مهم می باشد.
    هدف
    هدف ازاین مطالعه تواید آنتی بادی های منوکلونال اختصاصی نوکلئوپروتئین ویروس آنفلوانزای پرندگان تحت تیپ H9N2 برای بهبود و بیشرفت روش های تشخیصی بود.
    روش کار
    پروتئین نوترکیب NP در باکتری E.coli بیان گردید و با استفاده از ستون کروماتوگرافی رزین آمیلوز خالص سازی و به عنوان یک آنتی ژن برای ایمن سازی به موش تزریق شد. فیوژن سلول های طحال با سلول های میلوما انجام شد. در مرحله بعد مایع رویی کشت سلولی کلون های هیبریدوما اولیه به وسیله الایزای غیر مستقیم غربالگری شدند. بعد از سه بار کلونینگ واکنش آنتی بادی های منوکلونال با آنتی ژن های طبیعی و نوترکیب به وسیله وسترن بلات تایید شد.
    نتایج
    شش آنتی بادی منوکلونال اتصال اختصاصی به نوکلئوپروتئین نوترکیب و طبیعی در ویروس آنفلوانزای برندگان تحت تیپ H9N2 در وسترن بلات٬ الیزا و ایمونوفلورسانس را نشان دادند. واکنش متقاطع با ویروس های غیر مرتبط از لحاظ ژنتیکی از جمله ویروس نیوکاسل (خانواده پارامیکسوویریده) تشخیص داده نشد.
    نتیجه گیری نهایی: بر اساس نتایج آنتی بادی های منوکلونال تولید شده در این مطالعه می توانند برای طراحی آزمایشات تشخیصی سریع برای شناسایی ویروس آنفلوانزای پرندگان استفاده شوند
    کلیدواژگان: آنتی بادی، پرندگان، آنفلوانزا، منوکلونال، نوکلئوپروتئین
  • عوامل عفونی - بیماریها - جراحی
  • سارا محمدعلی گل، صدیقه نبیان*، فاطمه عرب خزائلی، حامد میرجلالی، سعید بکایی، مصطفی رضاییان، محمدرضا زالی، حمید اسدزاده عقدایی صفحات 117-124
    زمینه مطالعه
    بلاستوسیستیس یکی از شایع ترین تک یاخته های بی هوازی موجود در روه بزرگ طیف وسیعی از مهره داران می باشد.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی شیوع بلاستوسیستیس در بیماران مبتلا به بیماری التهابی روده (IBD) انجام گردید.
    روش کار
    جمع آوری نمونه مدفوع از 80 فرد بیمار مبتلا به IBD انجام شد. همه نمونه ها در محیط کشت اختصاصی بلاستوسیستیس کشت داده شدند و جهت تشخیص بلاستوسیستیس تحت بررسی میکروسکپی قرار گرفتند. ارتباط بین اطلاعات دموگرافیک بیماران مبتلا به IBD و تک یاخته بلاستوسیستیس توسط برنامه SPSS نسخه 23 بررسی گردید.
    نتایج
    از 80 بیمار مبتلا به IBD تعداد 52 (65%) مرد و 28 (35%) زن بودند. آلودگی به بلاستوسیستیس در 16 نمونه از 80 نمونه (20%) با روش کشت و توسط میکروسکوپ مثبت گزارش شدند. تک یاخته بلاستوسیستیس در 12 (08/23%) مرد و 4 (29/14%) زن جدا شد. با تست دقیق فیشر هیچ ارتباط معنی داری بین آلودگی به بلاستوسیستیس و جنس نشان داده نشد (0.397 = p value). همچنین هیچ ارتباط معنی داری بین آلودگی به بلاستوسیستیس و ارتباط با حیوان نیز یافت نشد.
    نتیجه گیری نهایی: در این مطالعه میزان آلودگی به بلاستوسیستیس در افراد مبتلا به IBD 20% گزارش شد. این میزان آلودگی نسبت به سایر گزارشات قبلی که روی میزان شیوع بلاستوسیستیس و این گروه از بیماران انجام شده بود بصورت معنی داری بالاتر گزارش شد.
    کلیدواژگان: بلاستوسیستیس، اطلاعات دموگرافیک، بیماری روده التهابی، آزمایش میکروسکوپی، کشت مدفوع
  • هادی ایمانی راستابی*، رضا آویزه، نرگس کاووسی، سروش سابیزا صفحات 125-135
    زمینه مطالعه
    نشان داده شده است که متیل فنیدات (MPH) می تواند موجب خارج شدن از بیهوشی عمومی گردد.
    هدف
    هدف از مطالعه حاضر ارزیابی اثر MPH بر ریکاوری از بیهوشی با پروپوفول و کتامین در سگ است.
    روش کار
    شش قلاده سگ سالم نر بالغ نژاد مخلوط (با میانگین وزنی kg 9/3±9/21) به صورت مطالعه متقاطع تصادفی مورد استفاده قرار گرفتند. سی دقیقه پس از پیش بیهوشی با آسپرومازین (1mg/kg/0، داخل عضلانی)، بیهوشی با یکی از دو داروی پروپوفول یا کتامین (به ترتیبmg/kg 8 و 15) داخل وریدی القا شد. شش دقیقه پس از القای بیهوشی، سگ ها یکی از دو درمان داخل وریدی نرمال سالین یا متیل فنیدات (mg/kg 1) را دریافت نمودند (پروپوفول-سالین: PS، پروپوفول-MPH: PM، کتامین-سالین: KS، کتامین-MPH: KM). هر یک از سگ ها چهار مرتبه و به فاصله حداقل یک هفته بیهوش شدند.
    نتایج
    تفاوت معنی داری در زمان رخدادهای متوالی دوره ریکاوری بین گروه PS و PM و همچنین KS و KM مشاهده نشد (05/0p). تعداد تنفس در حیوانات دریافت کننده سMPH نسبت به دریافت کننده نرمال سالین، ثبات بیشتری را نشان داد.
    نتیجه گیری نهایی: در پایان نتیجه گیری شد که MPH با دوز mg/kg 1 نمی تواند زمان ریکاوری را در حیواناتی که داروی آسپرومازین به عنوان پیش بیهوشی دریافت نمودند و با یکی از دو داروی پروپوفول یا کتامین بیهوش شدند، کاهش دهد. استفاده از دوزهای پایین تر MPH و یک داروی پیش بیهوشی دیگر در مطالعات آینده توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بیهوشی، خارجسازی، کتامین، متیل فنیدات، پروپوفول
  • ابولقاسم سنجری، سیده آیدا داوری*، مهدی راسخ صفحات 135-144
    زمینه مطالعه
    ضایعات کبدی در گاو نه تنها باعث اثرات منفی بر صنعت پرورش گاو می گردد، بلکه سبب افت تولید پروتئین حیوانی و خصوصا به خطر افتادن سلامت مصرف کنندگان می شود.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی ماکروسکوپیک و هیستوپاتولوژیک ضایعات کبدی در گاوهای کشتار شده در شهرستان زابل انجام گرفت.
    روش کار
    کبد 281 راس گاو کشتار شده در کشتارگاه صنعتی شهرستان زابل از فروردین تا شهریور سال 1394 جهت ارزیابی ظاهری و میکروسکوپی جمع آوری شد. مراحل آماده سازی بافتی از نمونه های مشکوک به ضایعات بافتی با روش متداول انجام گرفت و تغییرات هیستوپاتولوژیک کبدها توسط میکروسکوپ نوری بررسی شد.
    نتایج
    ارزیابی ماکروسکوپیک 281 نمونه، نشان دهنده وجود 90 کبد (32.02%) دچار ضایعات ظاهری بود. در بررسی هیستوپاتولوژیک، 83 مورد (29.53%) مبتلا به هیداتیدوزیس، 3 مورد (1.07%) مبتلا به فاسیولوزیس، 2 مورد (0.71%) مبتلا به پری هپاتیت و 2 مورد (0.71%) مبتلا به لیپیدوزیس بودند.
    نتیجه گیری نهایی: بر اساس نتایج این مطالعه شایع ترین ضایعه کبدی در گاوهای کشتارشده در شهرستان زابل هیداتیدوزیس بود که نشان دهنده چرخه زندگی فعال انگل اکینوکوکوس گرانولوسوس و شیوع این بیماری انگلی در سگ ها و سایر گوشتخواران منطقه سیستان می باشد.
    کلیدواژگان: گاو، هیستوپاتولوژی، کبد، ماکروسکوپیک، گاوهای کشتار شده
  • امیر توکلی، علیرضا وجهی*، محمد ملازم، سارنگ سروری، امیر رستمی، مهدی حسن خانی، داوود فسخودی صفحات 145-142
    زمینه مطالعه
    رادیوگرافی دیجیتال به تازگی در غالب مراکز تشخیصی دامپزشکی جایگزین روش های قدیمی رادیوگرافی شده است. هنوز مطالعه ای در خصوص بررسی و مقایسه رادیوگرافی دیجیتال و آنالوگ در تشخیص الگوی برونشیال ریوی در سگ صورت نگرفته است.
    هدف
    در این مطالعه رادیوگرافی دیجیتال و آنالوگ جهت تشخیص الگوی برونشیال در ریه سگ های سالم با هم مقایسه شدند.
    روش کار
    تعداد 45 قلاده سگ نژاد مخلوط به سه گروه سگ های بالای شش سال، بین دو تا شش سال و زیر دو سال تقسیم بندی شد. هر گروه شامل پانزده سگ بود که از هر کدام دو نمای خوابیده به راست و خوابیده به پشت رادیوگراف آنالوگ و دیجیتال تهیه شد و رادیوگراف ها توسط دو رادیولوژیست با سابقه ارزیابی شدند.
    نتایج
    یافته ها نشان داد هر دو رادیولوژیست در رادیوگراف های دیجیتال به طور معنی داری تعداد حلقه و خطوط ریل مانند بیشتری شمارش کرده اند. همچنین تعداد برونش قابل شمارش در رادیوگراف های آنالوگ و دیجیتال تهیه شده در حالت گماری خوابیده به راست، به طور معنی داری بیشتر از حالت گماری خوابیده به پشت بود. اگرچه در تصاویر حاصل از رادیوگرافی آنالوگ نیز برخی از مقاطع برونش در سگ های سالم قابل شمارش بود، ولی در رادیوگراف های حاصل از تکنیک دیجیتال به دلیل ارائه تصاویر بهینه، تعداد برونش های قابل شمارش بیشتر بود. این مطالعه نشان داد رادیوگرافی دیجیتال در مقایسه با رادیوگرافی آنالوگ، جهت مشاهده مقاطع طولی و عرضی برونش ها در ریه سگ های نرمال قابلیت بیشتری دارد.
    نتیجه گیری نهایی: ضروری به نظر می رسد که با توجه به گستردگی استفاده کنونی از رادیوگرافی دیجیتال در دامپزشکی، عدم کارایی مناسب طبقه بندی کنونی الگوهای ریوی در رادیوگرافی دیجیتال باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آنالوگ، الگوی برونشیال، دیجیتال، سگ، رادیوگرافی
  • تغذیه - بهداشت و پرورش
  • حسین ذکریاپور بهنمیری*، مهدی گنج خانلو، ابولفضل زالی، سارا عطایی نظری صفحات 153-166
    پیشنه: مکمل کردن چربی در جیره نشخوارکنندگان اغلب دارای اثرات منفی بر مصرف ماده خشک، تخمیر شکمبه ای و قابلیت هضم مواد مغذی می باشد. ترکیب جیره پایه یکی از عوامل تعیین کننده غیر قابل انکار در پاسخ نشخوارکنندگان شامل عملکرد، رفتار جویدن و قابلیت هضم مواد مغذی به مکمل کردن چربی به جیره می باشد.
    هدف
    مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر مکمل کردن روغن ماهی به جیره های با نسبت های متفاوت ذرت سیلو شده و یونجه خشک بر عملکرد، تخمیر شکمبه ای، قابلیت هضم مواد مغذی و رفتار جویدن گوساله های نر هلشتاین بوده است.
    مواد و روش ها
    تعداد 36 راس گوساله نر هلشتاین در قالب یک طرح فاکتوریل 2 × 3 با 2 سطح علوفه یونجه (10 و 20 درصد ماده خشک جیره) و 3 سطح مکمل روغن ماهی (0، 1 و 2.1 درصد ماده خشک جیره) مورد استفاده قرار گرفت. گوساله ها جیره کاملا مخلوط حاوی 30 درصد علوفه (نسبت های متغیر 10 و 20 درصد علوفه خشک یونجه و ذرت سیلو شده) و 70 درصد کنسانتره بر پایه جو (بر اساس ماده خشک) را دریافت کردند. طول مدت آزمایش 90 روز بود.
    نتایج
    مصرف ماده خشک تحت تاثیر اثر متقابل نسبت یونجه خشک و مکمل روغن ماهی قرار نگرفت. نسبت بالاتر ذرت سیلو شده در جیره صرف نظر از سطح مکمل روغن ماهی باعث افزایش ماده خشک مصرفی شد (71/8 در برابر 00/8 کیلوگرم در روز به ترتیب برای تیمارهای با سطوح پایین و بالای یونجه خشک در جیره:P < 0.01 ). بالاترین سطح روغن ماهی باعث کاهش ماده شخک مصرفی صرف نظر از نسبت یونجه خشک در جیره شد (65/8، 52/8 و 90/7 کیلوگرم در روز به ترتیب برای سطوح 0، 1 و 1/2 درصد روغن ماهی در جیره: P < 0.01). تخمیر شکمبه ای و قابلیت هضم مواد مغذی تحت تاثیر تیمارهای تغذیه ای قرار نگرفتند. زمان های نشخوار به ازای کیلوگرم ماده خشک و کیلوگرم peNDF > 1.18 در پاسخ به مکمل کردن روغن ماهی و صرف نظر از نسبت یونجه خشک در جیره افزایش یافتند (P < 0.01). نسبت بالای یونجه خشک در جیره باعث کاهش کل زمان جویدن و کل زمان نشخوار در روز (P < 0.01)، افزایش زمان جویدن به ازای کیلوگرم peNDF > 1.18 مصرفی و زمان خوردن به ازای کیلوگرم ماده خشک و کیلوگرم peNDF > 1.18 مصرفی (P < 0.01) صرف نظر از سطح مکمل روفن ماهر در جیره شد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که یونجه خشک می تواند به منظور جلوگیری از کاهش در ماده خشک مصرفی و همچنین تحریک فعالیت جویدن در شرایطی که چربی به جیره مکمل می شود، توسط ذرت سیلو شده جایگزین گردد.
    کلیدواژگان: فعالیت جویدن، مکمل کردن چربی، نوع علوفه، قابلیت هضم مواد مغذی، عملکرد
  • مریم عزیزخانی*، فهیمه توریان صفحات 167-174
    زمینه مطالعه
    استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متیسیلین (MRSA) یکی از موارد حائز اهمیت در بحث مقاومت آنتی بیوتیکی است که به میزان قابل ملاحظه ای در بین باکتری های بیماریزای غذایی شایع در حال گسترش می باشد. MRSA تهدیدی برای بهداشت جهانی به شمار می رود و موجب بروز نگرانی در جامعه پزشکان، تولید کنندگان مواد غذایی، دولت ها و نیز مصرف کنندگان گردیده است.
    هدف
    هدف از این مطالعه بررسی شیوع استافیلوکوکوس اورئوس و MRSA جدا شده از 360 نمونه محصولات قنادی خامه ای عرضه شده در شهرستان آمل، از خرداد 1395 الی تیر 1396، به روش کشت معمولی و روش مولکولی بود.
    روش کار
    روش متداول کشت در پلیت از طریق تلقیح مقدار مناسب از رقت های نمونه ها روی محیط برد پارکر آگار انجام شد. جدایه های MRSA به روش PCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی mecA شناسایی شدند. مقاومت جدایه های MRSA در برابر چند آنتی بیوتیک متداول نیز تعیین گردید.
    نتایج
    از 360 نمونه محصولات قنادی خامه ای مورد بررسی 6/41% (150 نمونه) آلوده به استافیلوکوکوس اورئوس بودند، میانگین شمارش در تابستان log CFU/g 94/4، در پائیز log CFU/g 72/4، در زمستان log CFU/g 74/2 و در بهار log CFU/g 62/3 بود. یازده نمونه از 360 نمونه مورد بررسی (05/3%) حامل ژن mecA بودند. 56% از جدایه ها به اگزاسیلین، 7% به پنیسیلین، 23% به آمپی سیلین، 82% به جنتامایسین و 33% به تتراسایکلین حساس بودند.
    نتیجه گیری نهایی: مطابق یافته ها، اعمال کنترل و ارتقای بهداشت در زنجیره تولید مواد غذایی و آموزش بهداشت به کارکنان و افراد در تماس با مواد غذایی جهت جلوگیری از شیوع MRSA توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، مقاوم به متی سیلین، محصولات قنادی، واکنش زنجیرهای پلیمراز، استافیلوکوکوس اورئوس
  • آناتومی - بیوشیمی
  • بابک رسولی*، صغرا غلامی صفحات 175-181
    زمینه مطالعه
    مطالعات آناتومیکی و بافت شناسی نخاع به دلیل اهمیت بالای آن در زمینه های مختلف دامپزشکی، جانور شناسی و رفتارشناسی همواره مورد توجه متخصصین علوم تشریح بوده است.
    هدف
    مطالعه حاضر به منظور ادراک بهتر از جنبه های هیستومورفومتریک ساختمان نخاع شوکی در خدنگ هندی خاکستری (Herpestese dwardsii) انجام گرفت.
    روش کار
    بدین منظور از 6 نمونه خدنگ هندی خاکستری که در مراحل پایانی زندگی بر اثر تصادف و یا بیماری در شیراز و نواحی اطراف یافت شدند، استفاده گردید. در ادامه ساختار نخاع شوکی به دقت تشریح گردید، در فرمالین 10٪ قرار گرفت و قالب های پارافینی و سپس برش های بافتی با ضخامت 6 میکرون از آنها تهیه شد و نمونه ها با رنگ آمیزی هماتوکسلین و ائوزین رنگ آمیزی گردید. در این مطالعه قطرهای عمودی و عرضی، کانال مرکزی، طول ارتفاع سلول های اپاندیم و نسبت ماده خاکستری نخاع به ماده سفید در سگمنت های منتخب با استفاده از روش های میکرومتری و میکروسکوپ نوری اندازه گیری شد.
    نتایج
    در خدنگ نر وماده بیشترین قطرهای عرضی و عمودی سگمنت های نخاعی در ناحیه کمری دیده شدند. اگرچه این ثبات و هم خوانی داده ها در قطرهای عرضی و عمودی کانال مرکزی دیده نمی شود. هم چنین بیشترین ارتفاع سلول های اپاندیم در هر دو جنس در ناحیه کمری دیده شد.
    نتیجه گیری نهایی: با توجه به داده های بدست آمده این گونه استنتاج گردید که در تمامی سگمنت های نخاعی قطر عرضی طویل تر از قطر طولی بود و بیشترین ابعاد سگمنتی و هم چنین بزرگترین نسبت ماده خاکستری به ماده سفید در ناحیه کمری - خاجی مشاهده گردید که به دلیل تکامل و وسعت بالای شبکه کمری - خاجی باشد.
    کلیدواژگان: مقایسه ای، هیستومورفومتری، خدنگ، سگمنت، نخاع شوکی
|
  • Amir Niasari-Naslaji *, Hadi Kavousi Nodar, Mahdi Vojgani, Farid Heidari Pages 85-97
    Background
    Presynchronization could enhance fertility in timed breeding programs. The best presynchronization method has to justify biological requirements and to provide practical and economic advantages.
    Objectives
    Present study investigated the effectiveness of presynchronization with equine chorionic gonadotropin (eCG) before ovsynch (eCG-ovsynch) compared to conventional presynch-ovsynch program (2PG-ovsynch) in lactating cows.
    Methods
    Healthy lactating cyclic Holstein cows (n=110) without any particular pre, peri and post parturient problems were selected for this study. The first insemination following timed breeding program was conducted at 57 days after calving. Ovsynch (timed breeding program) consisted of two GnRH analogue injections, at 7 days before and 56 hours after PG, followed by insemination, 16 hours after the second GnRH. Cows in 2PG-Ovsynch group (n=55) received two PGs, 14 days apart, followed by ovsynch program 12 days later. Cows in eCG-Ovsynch group (n=55) received eCG (500 IU, IM), 84 hours before ovsynch program. Pregnancy was confirmed 40 d after insemination by rectal palpation. Progesterone concentrations were evaluated at presynchronization, at the first GnRH and at PG of ovsynch program.
    Results
    The respective first service conception rates, days open and service per conception were similar between 2PG-ovsynch (45.45%; 94.0±6.30 days; 1.95) and eCG-ovsynch (40%; 90.1±4.58 days; 1.81) groups (p>0.05). The percentage of cows with high progesterone concentrations increased significantly from the first GnRH (38.2%) until PG (85.4%) in eCG-ovsynch group (p
    Conclusions
    Administration of eCG (500 IU), 84 hours prior to ovsynch could optimize timed breeding program biologically, practically and economically in lactating dairy cows.
    Keywords: eCG, ovsynch, presynchronization, prostaglandin, timed breeding
  • Khaleel Alo, Gholamraza Nikbakhat *, Samad Lotfollahzadeh, Farhad Moosakhani, Adel Gharabaghi Pages 97-107
    Background
    Enterotoxigenic Escherichia coli (ETEC) is the main causative agents of neonatal calf diarrhea. Passive transfer of antibodies that is derived from the dams of the calves through their colostrum plays an important role in disease prevention.
    Objectives
    To determine the presence of natural specific antibodies against K99 antigen in dam’s serum and colostrum as well as in calf’s serum and examined the association between bacteriological and serological aspects for ETEC K99 and calf diarrhea.
    Methods
    A specific PCR assay was used to detect K99-positive E. coli in fecal samples from two groups of normal and diarrheic calves. Specific antibodies against K99 fimbriae in dam serum, colostrum and calf serum were studied using indirect ELISA.
    Results
    Significant differences were observed between the antibody titer in normal and diarrheic groups. Significant differences were observed between normal and diarrheic calves in their serum anti-K99 titers (P =0.0005), their dams (P =0.0005) and colostrum (P =0.001), in which anti-K99 titer in dam’s serum and colostrum was higher in diarrheic group, but in calf’s serum was higher in normal group.
    Conclusions
    Although anti-K99 antibody levels in diarrheic calves was less than normal calves, there is no correlation between the level of these antibodies and disease occurrence. This study suggests that anti-K99 antibodies do not solely promote immunity to ETEC infections.
    Keywords: calf diarrhea, colostrum, enterotoxigenic Escherichia coli, indirect ELISA, K99
  • Masoudreza Seyfiabad Shapouri, Azadeh Yektaseresht *, Masoud Ghorbanpoor Najafabadi, Amin Jaydari Pages 107-116
    Background
    Avian influenza viruses (AIVs) including the subtype H9N2 cause considerable financial losses to poultry industries. Rapid and accurate diagnosis of avian influenza (AI) infection is important in control and eradication programs.
    Objectives
    The aim of this study was to produce monoclonal antibodies (MAbs) specific for the nucleocapsid protein )NP (of AIV H9N2 subtype to improve diagnostic assays.
    Methods
    Recombinant NP protein was expressed in Escherichia coli and purified using amylose resin chromatography column and used as an antigen for mice immunization. Spleen cells of the immunized mice were fused with SP2/0 myeloma cells. Next, culture supernatants of primary hybridoma clones were screened by indirect ELISA. After three rounds of sub cloning, the reactivity of the MAbs with recombinant and natural antigens was assessed by Western blotting.
    Results
    Six MAbs showed specific binding to recombinant and natural NP from AIV H9N2 in Western blot analysis, enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) and immunofluorescence assay. Cross-reactivity with genetically non-related including Newcastle viruse (Paramyxoviridae family) was not detected.
    Conclusions
    Based on the results, the MAbs generated in this study could be used for the development of rapid diagnostic assays for recognition of AIV.
    Keywords: Antibody, avian, influenza, monoclonal, NP
  • Sara Mohammad Ali Gol, Sedigheh Nabian *, Fatemeh Arabkhazaeli, Hamed Mirjalali, Saied Bokaie, Mostafa Rezaeian, Mohammad Reza Zali, Hamid Asadzadeh Aghdaei Pages 117-124
    Background
    Blastocystis is the most common anaerobic protozoa living in the large intestine of a broad spectrum of vertebrates.
    Objectives
    The aim of this study was to investigate the Blastocystis infection rate in inflammatory bowel disease (IBD) patients.
    Methods
    A total of 80 stool samples were collected from IBD-proved patients. All stool samples were cultivated in Dulbecco’s modified Eagle’s medium and checked by light microscopy for detection of Blastocystis. The Correlation between demographic data of IBD patients and Blastocystis was calculated using SPSS 23.
    Results
    The enrolled patients comprised of 52 (65%) men and 28 (35%) women. The study showed Blastocystis in 16/80 (20%) of the samples by microscopic examination and culture method. The parasite was seen among 12 (23.08%) and 4 (14.29%) men and women, respectively. No statistically significant correlation was found between infection with the parasite and animal contact. Fisher’s exact test represented that there was no correlation between gender and the presence of Blastocystis (p value= 0.397). Fisher’s exact test denoted that there was no statistical correlation between age and the presence of the parasite (p value= 0.130).
    Conclusions
    In this study, Blastocystis was found in 20% of enrolled patients who suffered from IBD. This infection rate was significantly higher than the studies have previously described Blastocystis in this group of patients.
    Keywords: Blastocystis, demographic data, inflammatory bowel diseases, microscopy, stool cultivation
  • Hadi Imani Rastabi *, Reza Avizeh, Narges Kavosi, Soroush Sabiza Pages 125-135
    Background
    Methylphenidate (MPH) has been used to induce emergence from general anesthesia.
    Objectives
    The objective of the present study was to evaluate the effect of MPH on recovery from propofol and ketamine anesthesia in dogs.
    Methods
    Six healthy male mix-breed dogs weighing 21.9 ± 3.9 kg were used in a randomized crossover design. Thirty minutes after premedication with acepromazine (0.1 mg/kg; IM), anesthesia was induced with either IV propofol or ketamine (8 and 15 mg/kg, respectively). Dogs, six minutes after induction, received either IV normal saline or methylphenidate (1 mg/kg) (propofol-saline; propofol-methylphenidate; ketamine-saline; ketamine-methylphenidate). Each dog was anesthetized four times randomly with at least one week interval.
    Results
    No significant differences were observed between propofol-saline and propofol-methylphenidate as well as between ketamine-saline and ketamine-methylphenidate in the times needed for various chronological sequences of recovery (p>0.05). Recovery in the dogs that received methylphenidate was eventful and associated with some adverse effects. Heart rate showed a decrease in propofol-methylphenidate group compared to the base (p
    Conclusions
    It was concluded that methylphenidate at 1 mg/kg could not shorten recovery time in the dogs premedicated with acepromazine and anesthetized with either propofol or ketamine. Testing lower doses of methylphenidate and using a different premedication agent are recommended for future studies.
    Keywords: anesthesia, emergence, ketamine, methylphenidate, propofol
  • Abolghasem Sanjari, Seyedeh Ayda Davari *, Mehdi Rasekh Pages 135-144
    Background
    Liver lesions in cattle not only have negative effects on the cattle breeding industry, but also lead to loss of animal protein production, and in particular to endanger the consumers’ health.
    Objectives
    This study was carried out to examine the macroscopic and histopathologic lesions of liver in slaughtered cattle of Zabol City.
    Methods
    Livers of 281 cattle slaughtered at the industrial slaughterhouse of Zabol City were collected from March to September 2015 for gross and microscopic investigation. Tissue processing was conducted from specimens inspected to tissue lesions with routine protocol and histopathological changes of livers were examined under light microscopy.
    Results
    Macroscopic investigation of 281 cases showed 90 livers (32.02%) with gross lesions. In histopathological examination, there were 83 cases (29.53%) with hydatidosis, 3 cases (1.07%) with fasciolosis, 2 cases (0.71%) with perihepatitis and 2 cases (0.71%) with lipidosis.
    Conclusions
    Based on the results of this study, the most frequent liver lesion in cattle slaughtered in Zabol City was hydatidosis indicating the active life cycle of Echinococcus guanulosus and the outbreak of this parasitic disease in dogs and other carnivores in Sistan region
    Keywords: Cattle, histopathology, liver, macroscopic, slaughtered cattle
  • Amir Tavakoli, Alireza Vajhi *, Mohammad Molazem, Sarang Soroori, Amir Rostami, Mehdi Hassankhani, Davood Faskhoodi Pages 145-142
    Background
    Analog radiography has been replaced with digital radiography for canine diagnostic imaging in many veterinary clinics. There is no data comparing these modalities in a veterinary clinical setting to detect bronchial pattern signs in dogs.
    Objectives
    In this study, computerized digital radiography (CR) and analog radiography were compared for diagnosis of bronchial pattern in dogs.
    Methods
    Forty-five healthy (based on clinical examination and history taking) mixed breed dogs were divided into 3 age groups: up to two, two-six and more than 6 years old. Each group contained fifteen dogs. DR and FSR in right to left lateral (RL) and ventrodorsal (VD) views were taken. Two expert radiologists interpreted the radiographs based on counting bronchial ring and tram line signs in a double blinded scheme.
    Results
    The statistical analysis of results, with Sign Test, shows that more bronchial ring and tram-like signs were counted with both radiologists using digital radiography. In addition, countable bronchial signs on right lateral position by digital and analog radiography were significantly more than in ventrodorsal view. In comparison with analog images, a greater number of bronchial ring and tram-like signs are associated with greater diagnostic confidence in digital modality.
    Conclusions
    This study shows superior ability of digital radiography for detecting details in thoracic radiography of normal dogs in comparison with analog radiography. Since digital radiography is getting to be more commonly used by veterinary practitioners, it is necessary to understand the shortcomings of current classification of pulmonary pattern approach in digital radiology.
    Keywords: Analog, bronchial pattern, digital, dog, radiography
  • Hossein Zakariapour Bahnamiri *, Mahdi Ganjkhanlou, Abolfazl Zali, Sara Ataei Nazari Pages 153-166
    Background
    Fat supplementation in ruminants ration often adversely affect dry matter intake (DMI), rumen fermentation and nutrients digestion. Basal diet ingredients is an undeniable determinant of ruminants responses including performance, chewing behaviour and nutrient digestibility to fat supplementation.
    Objective
    Current study was conducted to evaluate the effect of Fish oil (FO) supplementation under different proportion of alfalfa hay (AH) and corn silage (CS) in ration on performance, rumen fermentation, nutrient digestibility and chewing behaviour of Holstein young bulls.
    Methods
    Thirty six Holstein young bulls were used in a 2 × 3 factorial arrangement, with 2 levels of AH proportion (10 and 20 % of AH versus 20 and 10 % of dietary CS) combined with 3 levels of FO supplement (0, 1 and 2.1% of dietary dry matter). Calves were fed TMR consisting of 30 % of forage and 70 % of barley grain-based concentrate mix (dry matter basis). The experiment lasted for 90 days.
    Results
    Dry matter intake was not affected by interaction of AH proportion and FO supplementation. Higher dietary CS proportion caused more DMI regardless of FO supplementation (8.71 versus 8.00 kg/d respectively for treatments with high and low CS proportion; P 1.18 were increased in response to FO supplementation regardless of AH proportion (P 1.18 intake and eating times per kg of DM and peNDF > 1.18 intake (P
    Conclusion
    The results demonstrate that AH can be replaced by CS to prevent depression in DMI and stimulate chewing activity in the case of fat supplementation.
    Keywords: chewing behaviour, fat supplementation, forage type, nutrient digestibility, Performance
  • Maryam Azizkhani *, Fahimeh Tooryan Pages 167-174
    Background
    Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) has been recognized as a matter of antibiotic resistance that is largely developed amongst common foodborne pathogens. MRSA is being considered as an important worldwide health threat and causes considerable concern to clinicians, food products manufacturers, governments and also consumers.
    Objectives
    The objective of this study was to detect MRSA isolated from 360 samples of pastry cream products sold in the local markets in Amol, June 2016- May 2017, by plate count method and molecular technique.
    Methods
    The conventional plate counting method was conducted through inoculating appropriate dilutions of samples onto the Baired Parker Agar plates. MRSA isolates were detected by PCR method using mecA primers set. The resistance of isolated MRSA strains against some antibiotics was determined.
    Results
    Out of 360 pastry cream samples tested, 41.6% (150 samples) were contaminated by S. aureus with an average count of 4.94 log CFU/g in summer; 4.72 log CFU/g in autumn, 2.74 log CFU/g in winter and 3.62 log CFU/g in spring. Eleven samples out of 360 tested (3.05%) showed positive results for the mecA gene. No MRSA isolate was identified amongst winter samples. 56% of isolated strains showed sensitivity to oxacillin, 7% of isolates were sensitive to penicillin, 23 to ampicillin, 82% to gentamicin and 33% to tetracycline.
    Conclusions
    According to the results, monitoring and improving the hygienic conditions of food production chain and educating food handlers and staff involved in food preparation is recommended in order to prevent MRSA prevalence.
    Keywords: antibiotic, methicillin-resistant, pastry products, PCR, Staphylococcus aureus
  • Babak Rasouli *, Soghra Gholami Pages 175-181
    Background
    Anatomical and histological studies of the spinal cord have always garnered anatomists’ attention because of their high importance in various fields of veterinary medicine, zoology and behavioral science.
    Objectives
    This work was conducted to understand the detailed histomorphometric aspects of the spinal cord of Indian gray mongoose (Herpestes edwardsii).
    Methods
    Six adult Indian grey mongooses in the terminal stages of disease and the status of approaching death were used in the present study. The spinal cords were dissected and fixed in 10% buffer formalin then paraffinized and sections of 6 μm thick were cut and stained with haematoxylin and eosin. In this study, the vertical and transverse diameters of the spinal cord, central canal, the length of the ependymal cells and the ratio of gray matter to white matter in the selected spinal cord segments, were measured with standard micrometric method using light microscope.
    Results
    In male and female mongooses, the longest transverse and vertical diameters of spinal cord segments were observed in the lumbar region. Although this stability and readability of the data were not seen in the transverse and vertical diameters of the central channel. Also, the highest ependymal cells in both sexes were observed in the lumbar region.
    Conclusions
    It can be concluded that the transverse diameter of spinal cord is larger than the vertical one and the largest measured diameter and ratio of gray matter to white matter were identified in lumbosacral area.
    Keywords: comparative, histomorphomtery, mongoose, segments, spinal cord