فهرست مطالب

نشریه فلسفه
سال چهلم شماره 1 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • تفاوط
    صفحات 1-26
    دریدا در مقابل متافیزیک حضور، که آن را با عنوان آوامحوری توصیف و فلسفه های استعلایی و ساختارگرایانه را دو نوع اساسی آن قلمداد می کند، به معرفی «تفاوط» می پردازد. بنابراین طبیعی است که برای رسیدن به تفاوط، به ترین نقطه عزیمت، این دو فلسفه باشند. دریدا در نوشته هایش از هوسرل و سوسور، به عنوان نماینده های شاخص این فلسفه ها، هم چون سکوی پرشی برای نیل به دیدگاه های خود استفاده کرده است. تفاوط از تقابل حضور و غیاب ساده (غیاب حضور) فراتر می رود و با نفی مدلول استعلایی، از هر حضوری (اعم از حضور اکنونی و حضور به تعویق افتاده) برمی گذرد. در این مقاله تلاش شده است تا ضمن معرفی آوامحوری و ساختارگرایی به عنوان آماج نقدهای اساسی دریدا، تفاوط در همان بستر مورد توجه دریدا طرح و بررسی شود. می خواهیم دلیل انتخاب گفتمان به ظاهر تناقض آمیز توسط دریدا و چگونگی فرا رفتن تفاوط از تقابل های متافیزیکی را روشن سازیم.
    کلیدواژگان: تفاوط، دریدا، حضور، آوامحوری، ساختارگرایی
  • غلامعباس جمالی صفحات 27-53
    فلسفه تحلیلی از زبان آغاز می کند و به سبب خصلت همگانی و عام زبان و یا ویژگی بین الاذهانی اش، پاسخگوی مسائلی چون سولیپسیزم، فرد دیگر، اگوی محض و تجربی و غیره نیست و نیازی به توضیح و تبیین آن ها ندارد، لکن پدیدارشناسی با چنین پرسش هایی روبرو است و باید برای آن ها توجیهی مناسب ارائه کند. برای نمونه، پدیدارشناسی هوسرل همیشه به سولیپسیزم متهم شده است؛ و به طور خاص، ویتگنشتاین تلاش می کند که سولیپسیزم را نقد کند تا عجز پدیدارشناسی را نشان دهد. همچنین وی سعی می کند که زبان و تجربه خصوصی را انکار کند تا بدین وسیله نشان دهد که معنی کلمات یا عبارات را باید در کاربرد آن ها جستجو کرد. ما در این مقاله می کوشیم، ضمن دفع اتهام سولیپسیزم از پدیدارشناسی، نشان دهیم که انکار تجربه خصوصی محال است و به همین دلیل، این ادعا که معنی در کاربرد عبارت و کلمه است، از جامعیت مطلق برخوردار نیست. در مقاله حاضر، وظیفه اساسی ما این است که بنیاد زبان را در پدیدارشناسی جستجو کنیم، بنابراین، نخست از رهگذر نقد نظر دکارت، یعنی از رهگذر نفی و طرد سوبژکتیویته محض و تهی، قصدیت را به عنوان تضایف سیلان سوبژکتیویته محض با نظام منظم اعیان اش (اعیان به عنوان زیست جهان محیطی و شهودی) توصیف و تبیین می کنیم. سپس، بر اساس این تضایف، زبان را به عنوان گشودگی نظام ها و میدان های اعیان داده شده در شهود، یا به دیگر سخن، به عنوان گشودگی جهان محیطی، توصیف خواهیم کرد. منظور این است که عبارت ها، نام ها و گزاره های زبانی، جنبه های مختلف و دقایق عین یا یک نظام عینی را بازنمایی می کنند. در حقیقت، ارجاع زبان به اعیان به واسطه داده شدن اعیان در شهود است. ارجاع نام ها و عبارت های زبانی به اعیان، اصالت خود را از داده شدن اعیان در شهود می گیرد.
    یاکو هینتیکا[1] میان اعیان قصدی شهودی و جهان های ممکن، گونه ای توازی دید. بدین سان، چنین توازی ای می تواند میان اعمال قصدی و بازی های زبانی ملاحظه شود. ادعای فلسفه تحلیلی درباب ارجاع معنا به عین، زمانی به چالش می افتد که آشکار شود ارجاع دو عبارت که معانی متفاوتی دارند به یک عین، با مبانی این فلسفه قابل توجیه نیست. وانگهی، شرط های حقیقی نمی تواند تحلیلی بودن چند عبارت را توضیح دهد.
    کلیدواژگان: سولیپزیم، شهود، قصدیت، پدیدارشناسی، زبان
  • احمد علی اکبر مسگری، احمد عسکری صفحات 54-83
    ماده اولی یا هیولای اولی در سنت فلسفی غالبا به عنوان مفهومی اصیل از فلسفه ارسطو تلقی شده است؛ در عین حال اصالت این مفهوم از سوی برخی محققین معاصر فلسفه ارسطو مورد تردید قرار گرفته است. البته مناقشه ای که در این رابطه مطرح شده بیش از آنکه درباره معقول بودن خود ماده اولی باشد، معطوف به انتساب آن به ارسطوست. در مقابل برخی دیگر از محققین همچنان از ماده اولی در فلسفه ارسطو دفاع می کنند و اختلاف نظر در این مسئله همچنان در ادبیات فلسفی معاصر وجود دارد. ماده اولی در رابطه با کون و فساد قرار دارد که ارسطو آن را از حرکت عرضی متمایز می کند. اگر چه کون و فساد به یک معنی «شدن مطلق» است اما تحلیل کلی تغیر لازم می آورد که در هر شدن چیزی «باقی» بماند و در اینجاست که ماده اولی نقش ایفاء می کند. با پذیرش ماده اولی از یک طرف می توانیم در عین قائل شدن به اینکه کون و فساد شدن مطلق است، شرط بقاء که از ویژگی های عام حرکت است را نیز حفظ کنیم، و از طرف دیگر تبدل عناصر به یکدیگر را که ارسطو به آن قائل است تبیین نماییم، زیرا در تبدل عناصر دیگر نمی توان چیزی را به عنوان ماده ثانیه مقدم بر آنها معرفی کرد. در این مقاله سعی شده است با تحلیل ماده و صورت و نسبت بین آن دو نشان داده شود که منظور از «بقای» ماده در کون و فساد و نیز «ترکیب» جوهر مادی از ماده و صورت چیست. در این تحلیل فهم ماده به صورت «قوه» نقش اساسی دارد. همچنان که وقتی قوه به فعلیت می رسد دیگر قوه ای باقی نیست، زمانی هم که می گوییم ماده ای صورت جدید به خود گرفت، منظور آن است که ماده که امری نامتعین است صورت شد و تعین پذیرفته است. معنای ترکیب جوهر مادی از ماده و صورت این است که هر شیء مادی «از» یک موضوعی پدید آمده است و منظور از بقاء، این است که این ماده خاص و نه ماده دیگری با تمام هویتش تبدیل به امری دیگر شده است. اگر این تفسیر از بقای ماده و ترکیب جوهر مادی پذیرفته شود دیگر جایی برای ماده اولی در فلسفه ارسطو باقی نخواهد ماند.
    کلیدواژگان: ماده، قوه، صورت، فعلیت، تغیر، کون، فساد
  • عبدالرضا صفری حلاوی صفحات 84-101
    هدف این مقاله بررسی نگرش کانت درباره سوژه استعلایی است و دست آورد مهم آن شرح و توضیح شاخصه های سوژه استعلایی بنابر ملاک های نقد عقل محض است. نگارنده نشان می دهد که سوژه، هیچ گاه از مقام سوژه ای خویش به ابژه بودن تنزل نمی یابد و پیوسته یک مفهوم تنظیمی محض و بسیط است و اصلی صوری و منطقی باقی می ماند. برجسته ترین نتیجه حاصل آمده این است که هویت سوژه چیزی نیست جز کنش ترکیب محتواهای متکثر شناختی بر اساس مفاهیم ضروری و پیشینی خود سوژه. از این رو یک دور منطقی و تناقض نازدودنی در سیمای سوژه به چشم می خورد که نشان می دهد آگاهی سوژه به ابژه ها، فقط عبارت از آگاهی به آن جنبه های ضروری است که سوژه خودش در ابژه ها نهاده است. دیگر آن که من استعلایی پیوسته حیثیتی زمانمند دارد که از رهگذر آن خود را درتقابلی آشکار با ادراک نفسانی تجربی قوام می بخشد.
    کلیدواژگان: سوژه استعلایی، کانت، کنش ترکیب، باز نمودها و محتوای شناختی، ادراک نفسانی تجربی
  • صفحات 102-127
    خواست قدرت، یا اراده معطوف به قدرت، در نظر شمار قابل توجهی از تفسیرگران اندیشه نیچه یکی از مهم ترین مفاهیم در فلسفه، دست کم فلسفه متاخر اوست و در عین حال یکی از پرابهام ترین و مساله برانگیزترین مضامین در اندیشه نیچه نیز می باشد که اندیشه ورزان گوناگون را در پی ارائه تفسیری درست و قابل قبول همواره به چالش انداخته است. به نظر نویسنده مشکل اصلی در ارائه تفسیری متافیزیکی از نیچه است و چنانچه تفسیرهایی را در نظر بگیریم که با لحاظ خواست قدرت به عنوان میلی مرتبه دومی در مقابل امیال مرتبه نخستی ما آن را به قلمرو روانشناسی آدمی محدود می سازند، می توان راه چاره ای برای غالب دشواری ها و ابهامات یافت. مقاله حاضر می کوشد تا با بررسی و ارزیابی پاره ای از تفسیرهای مهم ارائه شده نزد مفسران تحلیلی مسلک نیچه کاستی های هر کدام از آنها را برجسته سازد و در پایان خود راهی برای ارائه تفسیری قابل قبول تر از آن را نشان دهد، هر چند آن تفسیر قابل قبول تر را در مجالی دیگر بسط خواهد داد.
    کلیدواژگان: خواست قدرت، متافیزیک، روانشناسی، میل مرتبه نخستی، میل مرتبه دومی
  • دیویدسن و اصل چریتی به مثابه شرط امکان تفسیر
    مجتبی درایتی صفحات 128-148
    دیویدسن در کوشش خود در تحقیق در باب چگونگی شکل گیری فهم، مفاهمه و تفسیر به اصلی موسوم به «اصل چریتی» توسل می جوید و از آن استفاده گسترده ای در فلسفه خود می کنند. این اصل که خود در واقع مجموعه ای از اصول مختلف و به هم پیوسته است بر سه مبنای انسجام، تطابق و توافق استوار است. در این مقاله با بررسی کارکرد و جایگاه و وجوه مختلف این اصل در فلسفه دیویدسن نشان داده می شود که وی این اصل را به واقع مجموعه شروط ضروری برای امکان هر گونه فهم و تفسیر می داند.
    کلیدواژگان: اصل چریتی، فهم، تفسیر، تفسیر ریشه ای، دانلد دیویدسن
  • شمس الملوک مصطفوی صفحات 149-177
    دفاع از تفسیر اخلاقی کاتارسیس ارسطوئی، یکی از ژانرهای مهم هنر نمایش و محور مباحث ارسطو در کتاب بوطیقا، تراژدی است. نزد ارسطو اقسام شعر، اموری مصنوع که حاصل میمسیس کارکرد آدمی است، به شمار می روند که از میان آنها شعر تراژیک نه فقط به لحاظ فرم و صورت بلکه به لحاظ محتوا، از جایگاهی ممتاز برخوردار است؛ زیرا قادر است با انگیزش شفقت و ترس در مخاطب، موجب کاتارسیس (پالایش) این عواطف شود. تفاسیر مختلفی از کاتارسیس به عمل آمده، از جمله تفسیر روانشناسانه، شناخت شناسانه، اخلاقی و طبی، اما قدر مسلم آن که غایت اخلاقی درجایگاهی برتر از سایر غایات قراردارد. این مقاله برآن است نشان دهد که ژانرهنری تراژدی را می توان عاملی درخور توجه در آراستن نفوس انسانی به فضائل اخلاقی از طریق ایجاد اعتدال در نفس ادمی دانست که خود فراهم کننده زمینه سعادت و نیک بختی، که غایت قصوای اخلاق ارسطوست، به شمار می آید. از رهگذر این تفسیر، پیوند وثیق هنر و اخلاق نزد ارسطو روشن می شود.
    کلیدواژگان: ارسطو، تراژدی، کاتارسیس، میمسیس، شفقت، ترس، اخلاق، اعتدال
|
  • Différance
    Pages 1-26
    Against the metaphysics of presence، which he describes it by the concept of phonocentrism and thinks transcendental philosophies and structuralism as two fundamental types of it، Derrida introduces “différance”. So they would be the best start points to arrive it، and Derrida appeals frequently to Husserl and Saussure in his works. Différance goes beyond the opposition of presence and simple absence (absence of presence)، it goes beyond every presence (now presence and delayed presence) by rejecting transcendental signified. By turning to phonocentrism and structuralism، we will try to put différance in this manner. We want to clarify the reason of selecting such an apparently paradoxical discourse by Derrida، and the way différance goes beyond metaphysical oppositions.
    Keywords: différance, Derrida, presence, phonocentrism, structuralism
  • Gholam Abbas Jamali Pages 27-53
    Analytic philosophy begins from language. Because niversality and comunity character of language، or its intersubjectivity character، that philosophy doesn''t search to answer to problem as Solipsism، another individual and etc.; contrary، phenomenology is faced that problems and must answers to them. Husserl''s phenomenology always has been accused solipsism and wittgenstein tries to criticize solipsism، and therefore he tries to shows paralysis of phenomenology. He denies private language and experience to indicate meaning of word is in its use. This article rejects solipsism accusation of phenomenology and will indicate that is impossible which we deny private experience. The article sees its duty to indicates that language be based in phenomenology، and its foundation is intuition of things. This point of viwe will be proved، The first by criticizes of view of Dscartes، namely، it is reject pure and empty subjectivity،the second، explain intentionality as correlate of pure subjectivity flow with systematic discipline of its objects as intuition life word. Then the correlation pictures that we must characterize the language as systems and fields that they are given in intuition by refelaction and think on intiuition، than the reflations and thinks modilication، and through language expressions is refered to thinges. Therefore the language and its refers is derivative and fictious. The article pictures that «object is object of a play،» and a play must is explained the through intuition or phenomenology، or there ia a parallel between language plays and possible worlds.
    Keywords: phenomenology, intentionality, language, intuition, solipsism
  • Ahmad Mesgari, Ahmad Asgari Pages 54-83
    In the tradition of philosophy Prime matter has been often accepted as a genuine Aristotelian concept. However، this has been doubted by some modern scholars. The dispute is mainly whether Aristotle committed to prime matter or not. On the other hand، some scholars still endorse prime matter as a part of Aristotle’s philosophy. Prime matter is tied up to the problem of generation. Generation، in a sense is “absolute becoming”، i. e. not “becoming something”، whereas the general analysis of change indicates that in all becoming something remains. It is on this aporia that prime matter plays its role. Prime matter seems to be able to solve the difficulty and we can maintain both that generation is absolute becoming and that something remains in the course of generation. Moreover the replacement of one element with another one can’t be explained without prime matter، because there is nothing prior to the elements i. e. to water، air، fire and earth، to be as the secondary matter. In this article، explaining the relation between matter and form، I have tried to clarify the meaning of “matter remaining” in the course of generation، and “combination of matter and form” in sensible substances. In this analysis، the concept of “potentiality” has a central role. When potentiality actualizes، then there is no potentiality، although this present actuality is the actualization of that potentiality. In the same manner، when we say a matter gets a new form، it means that the matter which was an indeterminate thing becomes form and determinate. Accordingly، the combination of matter and form means that each material substance happens “from” a certain subject and reaches an end، and the matter remaining means that this certain matter، and not any other one، has changed into the form، but it doesn’t mean something endures in the course of the process of generation. If this interpretation of remaining and combination is accepted، there will be no room for prime matter.
    Keywords: matter, potentiality, Form, actuality, change, generation
  • Abdolreza Safari Halavi Pages 84-101
    The most important aim of tis paper is explanation kant''s attitude as transcendental self. It has no resemblance to substantial subject emprisist and rationalist systems. Kant''s subject remains always subject and has no objectical face. So self-conseciousness is awarness to subjective aspect of object. That means a composition of representations in base of apriori notions subject. Transcendental «I»، in his opinion، is exactly a bare simple notion and a basis formal =X. This subject (Self) in entire act of composition of meanings، representations، has numerical identity. So We aware of it through of its apriori notions. However، The best interpretation of «I» in kant''s is unity of apperception. That is the act of the composition of epistemic contents with aid of apriori notions. So real Self، is unity and persist and identity of this transcendental act.
    Keywords: unity of apperception transcendental I, act of composition, empirical self, representation
  • Pages 102-127
    In his attempt to investigate how communication، understanding and interpretation develop، Donald Davidson appeals to the so-called “principle of charity” anduses it across the board. This principle in fact is a set of different and interrelated principles and consists in three bases: consistency، correspondence and agreement. In this paper، reviewing function، position and different aspects of this principle in philosophy of Donald Davidson، I will try to show that he takes this principle as the set of necessary conditions for possibility of understanding and interpretation.
    Keywords: principle of charity, Interpretation, radical interpretation, understanding, Donald Davidson
  • Davidson on principle of charity as the condition of possibility of interpretation
    Mojtaba Derayati Pages 128-148
    In his attempt to investigate how communication، understanding and interpretation develop، Donald Davidson appeals to the so-called “principle of charity” anduses it across the board. This principle in fact is a set of different and interrelated principles and consists in three bases: consistency، correspondence and agreement. In this paper، reviewing function، position and different aspects of this principle in philosophy of Donald Davidson، I will try to show that he takes this principle as the set of necessary conditions for possibility of understanding and interpretation.
    Keywords: principle of charity, Interpretation, radical interpretation, understanding, Donald Davidson
  • Shamsolmolok Mostafavi Pages 149-177
    Defense of the ethical interpretation of Aristotle’s katharsis. One of the important genres in theatre and key topics in Aristotle’s Poietike is tragedy. In Aristotle’s point of view، the different varieties of poems are viewed as artifact matters which are the product of human mimesis. Amongst these، the tragic poem has its own superior position، not only regarding face & form، but also regarding its content. This is because it is able to create katharsis by provoking the feeling of pity & fear in its audience. Many different interpretations of katharsis have been developed، including a psychological، epistemological، ethical & medical interpretations; nevertheless، it is indisputable that ethical end has a higher status than the rest. This article aims at showing that the genre of tragedy can be viewed as an important factor in adoring the human soul with virtues by creating a moderation in it (the soul). This in turn is the grounds for bringing about prosperity and fortune، which are known as Aristotle’s ultimate end. Trough this interpretation، the firm (trustworthy) connection of art & ethics in Aristotle’s point of view become clear.
    Keywords: Aristotle, tragedy, catharsis, mimesis, pity, fear, ethic, moderation