فهرست مطالب

فلسفه - سال چهل و یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

نشریه فلسفه
سال چهل و یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامعلی حداد عادل، صبورا حاجی علی اورک پور صفحات 9-28
    کانت در آثار متعدد دوره مابعد انتقادی از جمله تمهیدات و به ویژه دیباچه هر دو طبع کتاب نقد عقل محض، بر تقدم رتبی و زمانی بحث تعارضات عقل نسبت به دیگر بخش های نظام فلسفی خود تصریح کرده و وظیفه محوری فلسفه را مقابله ریشه ای با تعارضات عقل محض دانسته است. وی راه حل تعارضات ریاضی را به مثابه دلیلی غیر مستقیم در اثبات و تحکیم ایدئالیسم استعلایی خود می داند چراکه این تعارضات سبب تنبه عقل شده و آن را در جست و جوی منشاء خطا به اصلی که بنیان مابعدالطبیعه سنتی است یعنی اصل عینیت واقعیت پدیداری با نفس الامر اشیاء می رساند.
    این مقاله ضمن اشاره به تاریخچه و جایگاه بحث تعارضات عقل محض در اندیشه کانت به ویژه در نقد عقل محض، به اهمیت تعارضات ریاضی و گزارش شرح و تحلیل کانت از براهین ارائه شده تعارض اول و دوم، نحوه کشف تعارضات و راه حل سیستماتیک کانت برای تعارضات ریاضی بر مبنای اصول ایده آلیسم استعلایی یا همان فلسفه نقادی می پردازد. بخش پایانی در قالب طرح چند پرسش انتقادی به تامل در باب امکانات و محدودیت های «روش شکاکانه (نقادانه)» کانت به مثابه تنها راه برون رفت عقل از تعارضات می پردازد.
    کلیدواژگان: کانت، تعارضات عقل محض، تعارضات ریاضی، فلسفه نقادی (ایده آلیسم استعلایی)، روش شکاکانه
  • مهدی قوام صفری صفحات 29-46
    ارسطو در فصل پایانی کتاب دوم تحلیلات ثانوی (بعد از این ت. ث.) در باب آرخای دانش علمی (اپیستمه) دو پرسش می پرسد و سپس به هر دو پرسش پاسخ می دهد. نوس مفهوم محوری هر دو پاسخ اوست. اما از آنجا که سخن او در باب نوس به اندازه ی کافی روشن نیست درک منظور او مستلزم روشنگری در باب چیستی نوس است. در هر دو پاسخ او، و البته در جاهای دیگر نیز، نوس هکسیس نفس معرفی می شود اما او در پاسخ دوم به گونه ای سخن می گوید که نوس در ردیف مراحل و مراتب معرفت انسان قرار می گیرد. در این مقاله پس از مطرح کردن پرسش دوم و پاسخ ارسطو به آن در بخش اول، معناهای هکسیس در بخش دوم بررسی شده و برای آن سه معنای محوری معرفی شده است. از آنجا که بعضی از مفسران بنا بر دلایلی که دارند وسوسه شده اند هکسیس را در سراسر ت. ث. قوه (دونامیس) بفهمند بخش سوم مقاله به بررسی این مسئله اختصاص یافته است که آیا هکسیس قوه است؟ بخش اول مقاله با روشن شدن پاسخ این مسئله پایان می یابد. بررسی چیستی نوس در بخش دوم مقاله خواهد آمد.
    کلیدواژگان: نوس، هکسیس، ملکه معرفتی، اپیستمه، دانش علمی
  • فاطمه بختیاری صفحات 47-64
    نظریه نفس اسپینوزا اینهمانی نفس و بدن را در مقابل سنت دوگانه انگار دکارتی قرار می دهد. این دوگانه انگاری و اینهمان انگاری نفس و بدن موجب واکنش هایی در فلسفه های اخیر شده است. فیلسوفان فمنیست ضمن اعتراض و انتقاد از دوگانه انگاری هایی که سنت دکارتی پیش روی تاریخ تفکر غربی نهاده است، به فلسفه اسپینوزا به عنوان برونشدی از برخی از این دوگانه انگاری ها نگریسته اند. این مقاله نشان می دهد که چگونه فمنیست ها نظریه نفس اسپینوزا را به عنوان برونشدی از معضلات حاصل از سنت دوگانه انگارانه دکارت در باب نفس و بدن دیده اند و نیز چالش پیش روی این تفسیر را مطرح می نماید.
    کلیدواژگان: اسپینوزا، بدن، دکارت، دوگانه انگاری، فمنیست، نفس
  • بهمن پازوکی صفحات 65-82
    هیدگر همواره تاکید بر آن داشته است که پژوهش های منطقی هوسرل سهم عمده ای در فراهم آوردن زمینه برای طرح مسائل اساسی در وجود و زمان داشته است. این مقاله، با توجه به پرسش اساسی در وجود و زمان که پرسش از وجود است، گزارشی است از چگونگی مدد رسانی پژوهش های منطقی به شرح و بسط این پرسش اساسی. در این میان پژوهش ششم برای هیدگر بیشتر از سایر پژوهش ها اهمیت دارد، به طوری که هوسرل، که این پژوهش را در چاپ دوم کتاب در سال 1913 از کتاب حذف کرده بود، به درخواست مصرانه هیدگر، مجددا آن را در چاپ سال 1922 به کتاب اضافه می کند، چرا که به نظر هیدگر، درست در همین فصل است که هوسرل امکان طرح پرسش از وجود را به وجود آورده است. موضوع این پژوهش «شهود مقولی» است. چه نسبتی میان شهود مقولی هوسرل و پرسش وجود هیدگر برقرار است؟در شهود مقولی با «مازادی» از انفعالات حسی سر و کار داریم که در مرحله انتقال ادراک حسی به گزاره ای محمولی بدان افزوده می شود. در همین «مازاد» است که امکان طرح پرسش از وجود مهیا می گردد.
    کلیدواژگان: شهود مقولی، شهود حسی، حقیقت، گزاره، برآوردن، مازاد وجود
  • سید مسعود زمانی* صفحات 83-102
    اصل پرسش این نوشته درباره عالمی است که ما در آن خانه کرده ایم. سخن برسر این است که خصیصه ذاتی این عالم وجه غربی و شرقی آن می باشد، امری که خود را در جهات مختلف زندگی ما بروز می دهد: در فهم جغرافیایی ما از زمین، در سیاست، در ایدئولوژیی که سیاست را پیش می برد، در تاریخ فرهنگ و سرانجام در خود تاریخ. خود وجه تاریخی هم در اینجا به چهار معناست: اول اینکه برساخته بشر دوره جدید است، دوم اینکه پیشینه آن در عالم مسیحیت قرون وسطایی و سنت کلامی آن قرار دارد، سوم اینکه با آن وضعیت تاریخی اروپا در برابر این سنت کلامی مشخص می شود و سرانجام هویت غربی و شرقی عالم به صورت طرح و قالبی درمی آید که با آن تاریخ و اتفاقات مهمش فهمیده می شود. نمونه های مورد اخیر از زبان یاسپرس، هولدرلین و هگل – که فلسفه تاریخ او اساس تلقی دوره جدید است – آورده می شود. در مقابل جریان اصلیی که اروپا محورانه می اندیشد گوته قرار دارد، که موضع او در اصل وحدت وجودی است.
    کلیدواژگان: مساله غرب و شرق، هویت مسیحی، عالم، عالم امروز، فلسفه تاریخ، مدرنیته
  • محمدحسین محمدعلی خلج، محمدتقی طباطبایی صفحات 103-120
    در 1960 پاتنم در مقاله «اذهان و ماشین ها» بر پایه قیاس میان ذهن و ماشین تورینگ نگرشی نو به ذهن به نام کارکردگرایی را پی ریزی نمود. یک دهه پس از آن دریفوس براساس تفسیرش از پدیدارشناسی مرلوپونتی و هیدگر کارکردگرایی پاتنم را نقد کرد. دریفوس نشان داد که نمی توان ذهن را به مثابه ماشینی تورینگ به شمار آورد که با بهره گیری از قواعدی صوری کار می کند و ورودی و خروجی هایش عناصری فارغ از بستر هستند. دو دهه بعد پاتنم بر پایه شکست کارنپ در صوری سازی استقرا، چرخش به سوی کل گرایی و خارجیت گرایی معناشناختی خودش از نگرش کارکردگرایانه- محاسبه گرایانه در فلسفه ذهن دست کشید و به نگرشی خارجیت گرا- بسترگرایانه روی آورد. نقدی که پاتنم بر پایه آن کارکردگرایی را از ریشه نادرست دانسته بود همان نقدی بود که دریفوس سال ها پیش بر وی وارد آورده بود. در این مقاله گفتگوی نقادانه میان دریفوس و پاتنم بازسازی می شود و بر پایه آن نشان داده می شود که فیزیکالیسم به مثابه نظریه ای در باب ذهن نادرست است و به جای آن «سوژه ای در جهان» الگوی مناسبی را برای ذهن فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: ماشین تورینگ، اتمیسم، ذهن، کارکردگرایی، بسترگرایی
  • ملیحه احسانی نیک صفحات 121-137

    تفسیر منطقدانان سنتی از قیاس حملی به گونه ای است که آنها را در تحلیل قیاس مساوات و سایر قیاس های متضمن نسبت، با مشکل روبرو می کند. منطقدانان قرن سیزدهم میلادی برای بیرون رفتن از این مشکل دو شیوه را بکار می بندند. یک شیوه، همان شیوه ابن سینا است یعنی اضافه کردن یک مقدمه به قیاس و شیوه دوم، راه حل فخررازی و کاتبی است که بدون اضافه کردن مقدمه ای و با تکیه بر حدوسط شرایط انتاج قیاس را فراهم می کنند. کلنبوی در قرن هجدهم سعی می کند با تحلیل دیگری از قیاس های متضمن نسبت، راهی را برای توجیه دقیق تر این قیاس ها باز کند.

    کلیدواژگان: قیاس، قیاس مساوات، مقدمه غریب، مقدمه اجنبی
|
  • Ghulam Ali Haddad Adel, Saboura Hajiali Orakpour Pages 9-28
    In his post-critical writing، particularly prolegomena and both versions of preface in Critique of Pure Reason، Kant explains the importance and core function of mathematical antinomy in his philosophical project. This essay reviews and analyses the history and function of antinomies of pure reason، particularly mathematical antinomies and poses an account on Kant’s proof for first and second antinomies، his method in discovery of antinomies and systematic response according to principles of transcendental idealism (critical philosophy)، and in final section propose some critical reflections.
    Keywords: Kant, Antinomies of pure reason, Mathematical Antinomies, Transcendental idealism
  • Mahdi Ghavam Safari Pages 29-46
    In the last chapter of his Posterior Analytics، Aristotle raises two questions about the archai of knowledge (epistêmê) that are to be answered by nous، the key concept which must be illustrated itself before getting the answers. While in both of these answers، as in some other passages، nous is introduced as the hexis of the soul، it is the second answer where nous is considered as one of the stages and degrees of knowledge. Having discussed Aristotle''s second question and its answers in the first part of this paper، we are going to recognize، in the second part، three substantial senses of hexis. Based on these senses، the third part aims to challenge some commentators'' view of dunamis as the only sense of hexis throughout Posterior Analytics. The first part of article ends with the explanation of this problem. The second part of article will examine what is nous.
    Keywords: nous, hexis, epistêmê, epagoge, archai
  • Fatemeh Bakhtiari Pages 47-64
    Spinoza’s theory of mind posits identity of mind and body in opposition to the Cartesian dualistic tradition. These dualistic and monistic views of the mind and body have caused many reactions in the contemporary philosophy. Feminists have objected to the dualisms which were resulted from Cartesian tradition and criticized them. In doing so، they have found Spinoza’s philosophy as a resolution of such problems. Particularly، they have seen Spinoza’s theory of mind as a resolution of some problems resulted from Descartes’ theory of mind. In this essay، I have explained how feminists have found Spinoza’s theory of mind as a way of dealing with the problems resulted from Descartes’ dualistic tradition. Finally، I have posed a question which feminists may be faced with if western tradition، on their context of discussion، is compared to eastern one.
    Keywords: body, Descartes, dualism, feminist, mind, Spinoza
  • Bahman Pazouki Pages 65-82
    Heidegger has always emphasized that Husserl’s Logical Investigations has a major share on providing the base of the basic questions in Being and Time. This paper is، according to the basic question of Being and Time، which is the question of Being، discusses how Logical Investigations aid Heidegger to elaborate this question. Among the six investigations it is especially the sixth investigation that interestedHeidegger. It deals with so called “categorical intuition” which، according to Heidegger، helped him to pursue the question of Being. What has the “categorical intuition” to do with the question of Being? In the “categorical intuition” we face a kind of “surplus” of sensual data، which will be added to the predicate proposition during the transition phase of perceptions to it. Heidegger believes that in this “surplus” of sensual data is the possibility of raising the question of Being given.
    Keywords: the question of Being, categorical intuition, surplus of sensual data, thesixthinvestigation
  • Masoud Zamani* Pages 83-102
    The basic question of the present article is about the world in which we dwell. It will be indicated that the essential character of this world is its east-west orientation، which appears in different aspects of our life: in our geographical understanding and directions، in politics، in ideologies that push politics ahead، in history of culture and finally even in the history itself. This historicity of east-west orientation in the world has four aspects. Firstly، it is made by modern human. Secondly، its root goes back to the Christian world view of the Middle Ages and an important theological theme has been arisen from it at that time. Thirdly، in the modern understanding of history the Christianeast-oriented theological-historical conceptionhas been turned over to make a Eurocentric world view. Finally، the east-west framework has been turned into a schema within which the history and its important events areinterpreted; examples of it will be given from Jaspers، Hegel and Hölderlin. In contrast to such a Eurocentric view، Goethe''s essentially unificationistic stand will be presented.
    Keywords: East, West Problem, Christian Identity, World, Philosophy of History, Mondernity
  • Mohammad Hosein Mohammad Ali Khalaj, Mohammad Taghi Tabaatabaayi Pages 103-120
    Putnam''s 1960 article، «Minds and Machines»، sketched a novel approach to the mind based on the analogy between mental states and logical-computational state of Turing machine، which later acknowledged as functionalism. Based on his interpretation of the phenomenology of Merleau-Ponty and Heidegger، Dreyfus criticized Putnam’s functionalist-computationalist approach to the mind in an article directly addressing to him. In both physical and psychological-phenomenological level، Dreyfus proposes that mind can’t be understood as Turing machine which works with formal rules and in which inputs and outputs are context-free and independent of environment. About three decades after his article «minds and machines»، according to Carnap’s failure to formulate induction and Quine’s holism and also based on his semantic externalism، Putnam rejected his functionalist-computationalist approach and accepted an externalist-contextualist approach. Although Putnam does not mention the name of Dreyfus، his criticism to reject functionalism was obviously resembling the one Dreyfus stated previously contrary to the functionalism. In this paper، in order to reconstruct the critical dialogue between Dreyfus and Putnam، first، functionalism is formulated in the works of Putnam. After that، the phenomenological critique of Dreyfus to Putnam is stated. Then، it is shown that the causes of Putnam’s turning from functionalism to contextual point of view were thoroughly similar to Dreyfus’s critics to him. Last، it is shown that based on this turning from functionalism to contextualism، physicalism as a theory of mind is challenged and instead “subject in the world” provides a better model of the mind. Keywords Turing machine; atomism; mind; functionalism; contextualism From Functionalism To Contextualism: Reconstructing Dialogue Between Dreyfus And Putnam Article 6، Volume 41، Issue 2، Winter 2014، Page 103-120 XML PDF (319 K) Document Type: Research Paper Authors 1Mohammad Hosein Mohammad ALI Khalaj; 2Mohammad Taghi Tabaatabaayi 1M. A in philosophy، University Of Tehran 2Assistant Professor Of Philosophy، Institute For Humanities and Cultural Studies (IHCS) Abstract Putnam''s 1960 article، «Minds and Machines»، sketched a novel approach to the mind based on the analogy between mental states and logical-computational state of Turing machine، which later acknowledged as functionalism. Based on his interpretation of the phenomenology of Merleau-Ponty and Heidegger، Dreyfus criticized Putnam’s functionalist-computationalist approach to the mind in an article directly addressing to him. In both physical and psychological-phenomenological level، Dreyfus proposes that mind can’t be understood as Turing machine which works with formal rules and in which inputs and outputs are context-free and independent of environment. About three decades after his article «minds and machines»، according to Carnap’s failure to formulate induction and Quine’s holism and also based on his semantic externalism، Putnam rejected his functionalist-computationalist approach and accepted an externalist-contextualist approach. Although Putnam does not mention the name of Dreyfus، his criticism to reject functionalism was obviously resembling the one Dreyfus stated previously contrary to the functionalism. In this paper، in order to reconstruct the critical dialogue between Dreyfus and Putnam، first، functionalism is formulated in the works of Putnam. After that، the phenomenological critique of Dreyfus to Putnam is stated. Then، it is shown that the causes of Putnam’s turning from functionalism to contextual point of view were thoroughly similar to Dreyfus’s critics to him. Last، it is shown that based on this turning from functionalism to contextualism، physicalism as a theory of mind is challenged and instead “subject in the world” provides a better model of the mind.
    Keywords: Turing machine, atomism, mind, functionalism, contextualism
  • Malihe Ehsani Nik Pages 121-137

    The traditional logician’s explanation on categorical syllogism، make the analysis of controversial syllogism and other relative syllogism، very difficult. The thirteenth century logicians use two methods to solve this problem. One method is Ibn Sina''s method، which adds a premise to syllogism، and the second method is Fakhr al-Din al-Razi and Katebis’ method، which provide syllogism relying on middle terms and without adding a premise. In eighteenth century، Gelenbevi tried to find another way of closer justification on these syllogisms، by using other analysis on relative syllogism. The traditional logician’s explanation on categorical syllogism، make the analysis of controversial syllogism and other relative syllogism، very difficult. The thirteenth century logicians use two methods to solve this problem. One method is Ibn Sina''s method، which adds a premise to syllogism، and the second method is Fakhr al-Din al-Razi and Katebis’ method، which provide syllogism relying on middle terms and without adding a premise. In eighteenth century، Gelenbevi tried to find another way of closer justification on these syllogisms، by using other analysis on relative syllogism.

    Keywords: Syllogism, controversial syllogism, relative syllogism