فهرست مطالب

فلسفه - سال چهل و دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

نشریه فلسفه
سال چهل و دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن احمدی زاده صفحات 1-17
    احیاء اندیشه های فلسفی و کلامی توماس آکوئینی در دوره ی مدرن، همواره یکی از دغدغه های اندیشمندانی بوده که پاسخ بسیاری از معضلات فلسفی و الهیاتی عصر جدید را تنها در آثار او دست یافتنی می دانستند. این نحوه ی نگرش به اندیشه های توماس که از دیرباز تاکنون، به تومیسم مشهور بوده است، از اواسط قرن بیستم، با پدید آمدن رویکردی نوپا به تفکر توماس با عنوان تومیسم تحلیلی، عصر تازه ای از تومیسم را رقم زد. تومیست های تحلیلی با بهره گیری از فلسفه ی تحلیلی به ویژه مبانی فلسفی و منطقی فرگه، تفسیرهای خاصی از اندیشه های فلسفی توماس آکوئینی ارائه کرده اند که توجه جدی دیگر طرفداران تفکر توماس را به خود برانگیخته است. این جریان نوظهور، با آنتونی کنی و تفسیرهای او بر آثار توماس به اوج خود رسید. آنتونی کنی با اتخاذ نگرشی فرگه ای نسبت به وجودشناسی توماس، تلاش کرد تا تناقضات و چالش های پیش روی نظریه ی وجود در فلسفه ی توماس را بنمایاند و وجودشناسی او را حاوی نظریه هایی در خصوص وجود نشان دهد که از ارزش فلسفی چندانی برخوردار نیستند. در این جستار، به تفصیل، به نقد و بررسی رویکرد تحلیلی آنتونی کنی به وجودشناسی توماس آکوئینی خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: تومیسم، وجودشناسی، فلسفه ی تحلیلی، وجود، توماس آکوئینی، آنتونی کنی
  • علی افضلی، زهره عبد خدایی صفحات 19-38
    تبیین رابطه نفس و بدن از مهمترین دلمشغولی های فلاسفه دوآلیست می باشد. گرچه خاستگاه تفکر دوآلیسم به افلاطون بازمی گردد، اما رنه دکارت فیلسوف فرانسوی نیز نقش به سزائی در تبیین، گسترش و شاید بتوان گفت در ترمیم و یا تصحیح این نظریه ایفا نموده است تا آنجا که گاه نظریه دوآلیسم به نظریه افلاطونی- دکارتی شهرت دارد. مهمترین چالش دکارت در این موضوع، نحوه ارتباط نفس با بدن است. دکارت غده صنوبری را که عضو کوچکی بوده و در مرکز مغز قرار دارد، به عنوان مقر اصلی نفس و مکانی که در آن همه افکار ما شکل می گیرند، معرفی می کند. این نوشتار در پی تتبع پیرامون جایگاه و نقش غده صنوبری در فلسفه دکارت می باشد.
    کلیدواژگان: غده صنوبری، دکارت، نفس و بدن، دوآلیسم، نفس
  • منوچهر اکبری، علی اکبر رضادوست صفحات 39-59
    آدمی به عنوان موجودی فهیم، مدام با موضوع فهم سر و کار دارد و هر کنش و واکنشش همراه با فهم است. این هماره گی و اهمیت فهم، باعث شده که اندیشمندان، از دیر باز در پی شناخت ساختار و راه های نیل به فهم درست باشند. آگوستین به عنوان یک قدیس اثرگذار مسیحی در طلیعه قرون وسطی و مولانا به عنوان عارف و اندیشمند مسلمان اواخر این دوران، چنین اند. یکی از قواعد هرمنوتیک ایشان اعتقاد به تاثیر عوامل وجودی در فهم است؛ این دو اندیشمند زمانه اتحاد عاقل و معقول، ظروف مرتبطه حیطه فهم را جدای از حیطه های عاطفی و ارادی نمی دانند. پرچم این اندیشه مشترک، مزین است به آموزه آگوستینی «ایمان می آورم تا بفهمم» که با «ایمآن همان تمییز و ادراک است» مولانا، همنوایی دارد. در تایید این آموزه، نخست به بنیان های مشترک فلسفی آن می پردازیم، سپس به دیدگاه مولانا مبنی بر لزوم هم سنخی شناسنده با موضوع فهم. نهایتا برآنیم که تفاوت فهم یا بدفهمی گهگاه این آموزه، محصول عواملی چون اختلاف منظر و ندیدن مراتب ایمان و فهم در دو شکل درون دینی و برون دینی آن است. بنابراین ضمن معرفی سه مرتبه ایمان و دو ساحت فهم، با دیالکتیکی دانستن رابطه آن دو، به تبیین و رفع این بدفهمی ها می پردازیم.
    کلیدواژگان: فهم، ایمان، هرمنوتیک، آگوستین، مولانا، عوامل غیرمعرفتی، دیالکتیک
  • محسن پیر هادی، محمدرضا کریمی والا صفحات 61-79
    ملاصدرا با این تلقی که کلام: انشاء چیزی است که بر ضمیر و نهان متکلم دلالت می کند، اظهار می دارد که کلام الهی شامل موجودات و افعال خداوند می شود؛ پس اطلاق کلمه و کلام برجهان آفرینش صحیح است و خداوند هم به این اعتبار متکلم است. صدرالمتالهین، مراتب سه گانه کلام الهی را تبیین و بر این نظر است که کلام اعلی، عالم امر؛ کلام اوسط، عالم نفس و کلام نازل، عالم تشریع است. از نظرگاه صدرایی، اما می توان هر کلامی را به نحوی کتاب و هر کتابی را کلام شمرد، پس کتابت الهی نیز بر مراتب سه گانه است، و خداوند در سه مرحله همان طور که متکلم است کاتب هم است. نکته دیگر در تفاوت کلام و کتاب است، که نه در رتبه؛ بلکه دو چهره از یک واقعیت اند، کلام مربوط به چهره وجوب و مبدا فاعلی و کتاب مربوط به چهره امکان و مبدا قابلی است و تناسب هر دو در این است که هر دو جنبه آیت و نشانه داشته، مبدا و غایت کلام و کتاب هر دوعالم عقل است.
    کلیدواژگان: کلام و کتاب خداوند، حکمت صدرایی، عالم عقل، نفس و تشریع
  • احمد علی حیدری صفحات 81-100
    مقاله مترصد بیان این نکته است که در اندیشه ی مارتین هیدگر مناسبات نخستین آدمی با عالم در عرصه ی عمل شکل می گیرد و در این قلمرو آدمی به سبب واقع شدن در مناسبات ابزاری عالم ضمن بهره مندی از معنی داری چندان در بند تاملات نظری نیست. با ظهور اختلال در این مناسبات هنگامی که اشیاء از بستر و بافتار خود جدا می شوند مجالی برای نظر ورزی پدید می آید که حاصل آن ملاحظه ی ابزارها، فارغ از پیوندهای معنا بخش آن ها است. اخلاق در تلقی هیدگر که از نوع اخلاق مبتنی بر مبالات است بهره ای از دریافت های وجودی اندیشمندان در ادوار تاریخی است که سپس تدوین و تفصیل می یابد. نظام های اخلاقی در روزگار بحران یعنی در شرایط فقدان معانی وجودی چنان از مبادی خود دور می شوند که الزامات خود را از دست می دهند. ازاین روی تدوین دستور های اخلاقی نو منوط به گذار از بحران و تجدیدعهدی تازه با هستی است. فلسفه ی میان فرهنگی در این میان با توجه به ویژگی های نفی مطلق انگاری و خویشتن محوری می تواند به آراء هیدگر از منظر نسبت نظر و عمل نزدیک شود.
    کلیدواژگان: هیدگر، نظر، عمل، هستی، فلسفه ی میان فرهنگی
  • مهدی قوام صفری صفحات 101-114
    موضوع اصلی این مقاله بررسی چیستی نوس است. در این مقاله برای آشکار شدن چیستی نوس نخست روشن می شود که هم دانش علمی دو گونه است: برهان پذیر و برهان ناپذیر، هم نوس در آثار ارسطو با دو وجه نظر و به دو معنای درهم تنیده آمده است. از یک منظر نوس دانش علمی برهان ناپذیر، و از منظر دیگر نوس هکسیس و ملکه ی معرفتی نفس است که در چشم ارسطو از این حیث سه کارکرد ویژه ی اصلی دارد: تحصیل اصولی که دانش علمی بر آن ها مبتنی است، درک کلیات در جریان ادراک حسی بالفعل، درک گزاره های کلی در جریان استقرا (اپاگوگه). این بدان معناست که نوس به مثابه خاستگاه دانش علمی برهان پذیر هم خود فرایند فراچنگ آوردن دانش علمی برهان ناپذیر است هم نتیجه ی نهایی آن فرایند. به نظر می رسد درک درست نکته ی اخیر ابهام های موجود در باب چیستی نوس را از بین می برد.
    کلیدواژگان: نوس، هکسیس، ملکه ی معرفتی، اپیستمه، دانش علمی، دانش علمی برهان ناپذیر، اصول نخستین
  • سعیده کوکب صفحات 115-132
    مسئله اصلی در این مقاله بررسی نسبت رفتارگرایی معرفت شناختی و عینیت است. آیا می توان باوجود اعتقاد به رفتارگرایی معرفت شناختی و کنار گذاشتن رویکرد مبناگرایانه به شناخت، گفتمان عینیت را حفظ نمود و ادعا کرد که در فرایند تحقیق پاسخگو به جهان هستیم؟ در این مقاله سعی بر این است که پاسخ مثبت جان مک داول به این سوال موردبررسی قرار گیرد. بدین جهت نظریات مک داول در دو محور مطرح می گردد: نظریات سلبی که بیان کننده تحلیل انتقادی او درباره رویکردهای نادرستی است که در آراء ریچارد رورتی منجر به نفی شناخت عینی و اثبات همبستگی می شود، و نظریات ایجابی که بیانگر طرز تلقی خاص او به جهان، رویدادهای ذهنی، تاثیراتی که جهان بر ذهن می گذارد، تجربه ادراکی، فعلیت و اعمال توانایی های مفهومی، جایگاه تجربه در نظام توجیه و کسب شناخت عینی است. شیوه مک داول برای این که اثبات کند چگونه فعالیت عقلانی ما می تواند پاسخگوی به واقعیت باشد و چگونه تفکر ما شناخت عینی واقعیت را در اختیار ما قرار می دهد، شیوه جدیدی است که مبتنی بر تلقی سنتی از شناخت نیست؛ اما ازنظر او انکار مبانی شناخت به معنای انکار شناخت عینی و رابطه معرفتی با جهان نیست.
    کلیدواژگان: رفتارگرایی معرفت شناختی، عینیت، توجیه، تاثیر، فعلیت و اعمال توانایی های مفهومی
  • اصغر مصلح صفحات 133-151
    اندیشه یوهان گوتفرید فون هردر دامنه وسیعی دارد و برای سیر در اندیشه های وی باید به مباحثی مانند انسانیت، تاریخ و فلسفه تاریخ، انسان شناسی، فرهنگ و فلسفه فرهنگ آن گونه که او طرح کرده است پرداخت. با توجه به شرایط عالم معاصر و اهمیت یافتن پرسش هایی چون سرشت فرهنگ، نسبت میان فرهنگ ها و آینده فرهنگ، بازخوانی آثار هردر به خصوص اندیشه های وی درباره فرهنگ لازم به نظر می رسد. حداقل فایده بازخوانی اندیشه های هردر آن است که با الگویی مناسب برای بررسی و تحلیل ژرف فرهنگ و پرسش های موجود درباره آن آشنا می شویم؛ الگویی که برای پیگیری مطالعات نظری درباره فرهنگ ضروری است. در این مقاله به اندیشه های هردر درباره فرهنگ پرداخته شده و به خصوص بر این نکته تاکید می شود که با هردر است که فرهنگ به عنوان موضوعی برای فلسفه به اندیشه درمی آید و فلسفه فرهنگ شکل می گیرد. فلسفه فرهنگ سنتی فلسفی است که با هردر آغازشده و در سال های اخیر به موضوعی کانونی در فلسفه آلمان تبدیل شده است. در ادامه پرسش نسبت میان فرهنگ ها در عالم معاصر، با توجه به الگوی هردر موردبررسی قرار می گیرد. موضوع نسبت میان فرهنگ ها موضوعی است که در سه دهه اخیر اهمیت بسیاری یافته و به نظر می رسد که بینش و تلقی هردر، یکی از بهترین الگوها برای ورود به چنین موضوعی است.
    کلیدواژگان: هردر، فرهنگ، فلسفه فرهنگ، تکثر فرهنگی، نسبی گرایی فرهنگ، انسانیت
|
  • Hasan Ahmadizade Pages 1-17
    The revival of Aquinas''s philosophical and theological thought in modern age has been one of the mental disturbances of thinkers that found Aquinas''s ideas the best guide for resolving the modern philosophical and theological problems. This attitude to Aquinas''s ideas، that known as Thomism، in 20th century by raising the Analytical Thomism resulted in a new age of Thomism. Analytical Thomists by enjoying from analytic philosophy especially the logical foundations of Ferege''s thought presented new interpretations of Aquinas’s ideas. This new approach culminated by Anthony Kenny and his interpretations of Aquinas. Adopting the logical foundations by of Frege، Kenny tried to show that Aquinas’s Ontology has many contradictions and is not an authentic view about Being. In this article، we try to survey and criticize the Kenny''s approach to Aquinas''s Ontology.
    Keywords: Thomism, Ontology, analytic philosophy, being, Thomas Aquinas, Anthony Kenny
  • Ali Afzali, Zohreh Abde Khodaie Pages 19-38
    Explanation of the relationship between soul and body is one of the most important concerns of Dualist philosophers. Even though the Dualism goes back to Plato، Rene Descartes، a French philosopher، has considerable contribution on explanation، modification or، in some senses، correction of this theory. These contributions was to the extent that sometimes such thoughts are referred to as Platonic-Descartian dualism. The most challenging subject of this theory is to explain that how soul and body communicate. Descartes introduces the pineal gland، the small gland in the middle of the brain، as the «seat of the soul» where body and soul are interacting. The aim of this paper is to explain the role and the importance of pineal gland through the history of philosophy especially through Descartes philosophy. For this reason، at first the historical context of the importance of pineal gland is studied and then viewpoints of Descartes about the gland، based on his works، are explained.
    Keywords: Pineal Gland, Descartes, Body, Soul, Dualism, Mind
  • Manouchehr Akbari, Ali Akbar Rezadoost Pages 39-59
    Human beings as a Percipient creature always deals with “understanding” and every action and reaction of him is accompanied with understanding. From early times، this permanent and significant feature of understanding has made the scholars to investigate the structure and methods for achieving a valid understanding. Augustine as a Christian impressive saint in early middle age and Rumi as a mystic and Moslem scholar at the late part of this period are examples of such scholars. One of the principles of their existential hermeneutics is believing in the impact of existential factors in understanding. These two scholars do not separate the Communicating vessels of understanding domain from emotional and voluntary domain. The motto” Credo ut intelligam” of Augustine which is equivalent with “the faith is the same as discrimination and understanding” of Rumi، indicates the common ideas of these two thinkers. To confirm this motto، the philosophical common basis of this theory is discussed and then has been tried to discuss the Rumi’s view based on necessity of cognation between subject and object. Finally tried to claim that misunderstanding of Augustinian’s motto is the product of factors such as the difference between the point of view and ignoring the degrees or levels of faith and understanding in two forms: interreligious and out of religion. Therefore، by introducing three degrees of faith and two domains of understanding and knowing their relationship as dialectic، I have triedto explain and eliminate these misunderstandings.
    Keywords: understanding, faith, hermeneutics, Rumi, Augustine, non cognition factors, dialectics
  • Mohssen Pirhadi, Mohammad Reza Karimivala Pages 61-79
    Mulla sadra treated logos (Kalam) as something that expresses the inside of the speaker، and explained that divine logos includes God’s creatures and God''s action، therefore applying the word and logos to the universe is true، and according to the definition، God is speaker. Mulla Sadra explains the divine logos and command in three steps: superior logos i. e. the world of Amr، middle logos i. e. the world of soul، and the inferior logos is the revelation or the world of legislation. But from Sadraean point of view، one can consider every word as a book، and every book as a word; so writing of God consists of three steps. In each step، God is the speaker and at the same time is the writer. Another point is the difference between the word and the scripture. They are two different sides of one coin. The word is about the necessity and returns to creator and the book refers to possibility and then to creatures. These two have congruency and symbolic aspects، Origin and end of the word and book is the world of intellect.
    Keywords: Scripture, Word of God, Sadraean Wisdom, World of Intellect, World of Soul, Legislation
  • Ahmad Ali Heydari Pages 81-100
    This essay attempts to express the point that in Martin Heidegger’s thought، the primordial relationship between man and the world is constituted through action. In the field of action، man، because of his being situated inside the tool-structure of the world، is provided with meaning، but is not too absorbed in theoretical contemplation. As soon as some kind of interruption is introduced in this structure and relationship، when things are detached from their underlying nexus of relations، an opportunity is opened for theoretical thinking. This theoretical tendency results in the mediation on tools، regardless of their relationships، which bestows meaning. Ethics، as Heidegger understands، is based on care. It is dependent on the existential understandings of the thinkers in different historical eras، which is then systematized. Ethical systems in the time of crisis، i. e. in a time of the lack of existential meanings، are severed from their tenets، and thus lose any kind of obligatory quality. Accordingly، establishing new ethical imperatives depends on a being liberated from the crisis and renewing the bind with being. Intercultural philosophy، through its rejection of absolutism and egoism، can have a close intimacy with Heidegger’s ideas on the relationship between theory and praxis.
    Keywords: Heidegger, theory, praxis, being, intercultural philosophy
  • Mahdi Ghavam Safari Pages 101-114
    Corresponding to the division of the scientific knowledge to demonstrable and indemonstrable knowledge in Aristotle’s philosophy، the concept of nous has two interwoven senses. Besides nous as the demonstrable scientific knowledge، it is also regarded as the hexis of the soul. There are three specific functions of this latter sense: i) acquiring principles on which the scientific knowledge is based; ii) understanding universals in actual sense perception and iii) conceiving universal propositions during induction (epagoge). Nous as the origin of acquiring demonstrative knowledgeis، thus، both the process of acquiring demonstrable knowledge and its final result. The illumination of this point، it seems، can throw light on some of the common ambiguities about nous.
    Keywords: Nous, Scientific knowledge, Indemonstrable knowledge, Epistemic hexis, First principles
  • Saide Kowkab Pages 115-132
    The major problem of the present article is to investigaterelation between Epistemological Behaviorism and objectivity. Can we believe in the one and set aside the foundational attitude to knowledge، but nevertheless we preserve the other and claim that the inquiry is answerable to the world. In this article،McDowell’s positive answer to this question is considered. In this respect، McDowell’s ideas along two axes are put forward: negative ideas stating his critical analysis about the mistaken conceptions، involved in Rorty’s ideas، that are led to the denial of objective knowledge and the confirmation of solidarity; and positive ideas showing his specific attitude to world، mental occurrences، impressions the world makes on us، perceptual experience، the actualization and the exercise of conceptual capacities، the position of experience in the order of justification، and objective knowledge. McDowell’s procedure to prove how our intellectual activity can make us answerable to reality، and how our thinking puts us in possession of objective knowledge is the new one which is not based on the traditional conception of knowledge. But، for him، to deny the foundational attitude to knowledge is not to deny objectivity and cognitive relation with world.
    Keywords: epistemological behaviorism, objectivity, justification, impression, the actualization, the exercise of conceptual capacities
  • Ali Asghar Mosleh Pages 133-151
    Johann Gottfried von Herder''s thought has a wide range and in order to roam in his views we should deal with the issues such as humanity، history and philosophy of history، anthropology، culture and philosophy of culture as he has proposed. Concerning the conditions of the contemporary world and the importance of such questions as nature of culture، relation between cultures and the future of culture، it seems necessary to read out the works of Herder. The least benefit of reading out Herder''s ideas is that we get familiar with a suitable paradigm for a deep study and analysis of culture and the existing questions around it; a paradigm that is essential for perusing theoretical studies about culture. In this paper Herder''s ideas about culture have been discussed and the point which has been particularly emphasized here is that it is through Herder''s works that culture as a subject for philosophy is put into the mind and «philosophy of culture» is formed. Concerning Herder''s paradigm، this paper proceeds to survey the relation between cultures in the contemporary world. The issue of the relation between cultures is an issue which has been greatly prominent in recent three decades، and it seems that Herder''s insight and treatment is one of the best paradigms to enter into such an issue.
    Keywords: Herder, culture, philosophy of culture, cultural multiplicity, cultural relativism, humanity