فهرست مطالب

فلسفه - سال چهل و ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

نشریه فلسفه
سال چهل و ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی بندرریگی زاده، جهانگیر جهانگیری * صفحات 1-16
    مفهوم «هژمونی» دارای بنیان های فلسفی نظری و ساحات معنایی متفاوتی است. این مفهوم را صرفا و لزوما نباید به شیوه ای ادراک نمود که در راه ادراک آن به شیوه هایی دیگر انسداد حاصل آید. در ادراک این مفهوم نباید در مغاک فروبستگی متافیزیکی فروغلطید و «یک» شیوه ادراک را بر سایر شیوه ها غالب دانست. فلذا، پژوهش حاضر درصدد واسازی این گرایش به «امر واحد» است تا بر راه ادراک مفهوم هژمونی به «یکی از شیوه های ممکن» پرتو افکند. این چنین، تمرکز این پژوهش بر اندیشه ارنستو لاکلاو قرار دارد تا بدین طریق بنیان های فلسفی مفهوم مذکور در فلسفه ژاک دریدا مورد واکاوی قرار گیرند و دال های برسازنده مفصل بندی این مفهوم در مقام ساحات معنایی آن مکشوف گردند. همان گونه که خواهیم دید، دال های مذکور حول دال برتر یا نقطه گره گاهی «امکانی بودن» مفصل بندی می گردند و مفاهیم دریدایی «امر تصمیم ناپذیر» و «امر لمس ناپذیر» به عنوان بنیان های فلسفی آن ها قلمداد می شوند. اما، این امکانی بودن به معنای عدم قطعیت یا بی ثباتی یا عدم برخورداری از یک بنیان هستی شناختی نیست. لذا، امکان ناپذیربودن، تصمیم ناپذیربودن و لمس ناپذیربودن هژمونی را باید به معنای عدم برخورداری آن از «بنیاد غایی» و نه «بنیاد» قلمداد نمود و توجه را بر سرشت آپوریایی و حضور در عین غیاب و غیاب در عین حضور آن متمرکز نمود.
    کلیدواژگان: امر اجتماعی، دال شناور، دال برتر، هژمونی، لاکلاو، دریدا
  • محمدرضا خواجه نوری، حسین غفاری * صفحات 17-36
    تفکرات و جهت گیری هایفلسفی شلینگ در طول دوران حیاتش دستخوش تغییر و دگرگونی بسیاری قرار گرفت؛ اما به یک معنی می توان اذعان داشت که همگی در چهارچوب یک طرح بنیادین قرار می گیرند، چرا که وجود یا این همانی مطلق در معرض تعاطی فکر واقع نمی گردد. شلینگ از اواسط دهه 1790 به تلاش های فیشته برای بازبینی فلسفه استعلایی کانت، که نقش اول را در ساخت جهان شناخت پذیر به فعالیت آگاهی داده بود، به همراه یک اشتغال دائمی به این اعتقاد اسپینوزایی عطف توجه کرد که فلسفه باید از یک مطلق خود اکتفا شروع کند. او درانتهای این قرن، فلسفه طبیعت را بسط می دهد که عبارت است از تعمیم مفهوم فعالیت سوژه به ایده تولیدگری همه طبیعت و اجتناب از اینکه حتی طبیعت غیر جاندار را درتضاد با فکر زنده باشد. او در اوایل 1800 به فلسفه زندگی اینهمانی توجه کرد که مطابق آن یک سیستم کامل باید بیانگر این باشد که ذهن و ماده، ایده آل و رئال صرفا درجات یا جنبه های مختلف یک چیز هستند. از این رو شلینگ در این دوره از فیشته جدا می شود چرا که به نظر او فیشته نتوانسته است فراتر از دایره خود آگاهی، به وجودی برود که بنیان آگاهی بوده، آگاهی فقط یک جنبه از آن است.
    کلیدواژگان: شلینگ، خودآگاهی، وجود، فلسفه این همانی، فلسفه منفی
  • زهرا رمضانلو *، حسن فتح زاده، شمس الملوک مصطفوی صفحات 37-56
    هوسرل با متمایز کردن روش شهودی خود از آن چه روش رجعی کانت می نامد به دنبال رسیدن به یک معرفت استعلایی اصیل است. به نظر هوسرل مقولات کانتی صرفا منجر به یک معرفت صوری و فاقد محتوای انضمامی درباره ی قلمرو استعلایی می شوند. برای هوسرل تنها راه روشن سازی قلمرو استعلایی برای آن که توضیح دهد سوژه چگونه بخشی از جهان و همچنین دخیل در تقویم جهان است بازگشت به زیست جهان است. این بازگشت او را با پارادوکسی مواجه می سازد؛ اگر سوژه ی استعلایی حقیقت غایی و بنیادین است، پس جهان و هرچه در آن است معنای خود را از آن می گیرد، سوژه ای که از سوی دیگر در جهان است. سوبژکتیویته ی استعلایی چگونه می تواند هم سوژه ای برای جهان باشد و هم ابژه ای در جهان؟ سعی این نوشتار برآن است که نشان دهد چگونه تحلیل هوسرل از معنا و کارکرد زیست جهان، و نحوه های آشکار شدن اگو در جریان اپوخه، قلمرو استعلایی را در انضمامیت تام اش آشکار می کند و به حل این پارادوکس می انجامد.
    کلیدواژگان: زیست جهان، پارادوکس سوبژکتیویته، سوژه ی تجربی، سوژه ی استعلایی، سوژه ی استعلایی انضمامی، اپوخه
  • مصطفی زالی * صفحات 57-77
    اتحاد عاقل و معقول در موضعی که معقول مغایر ذات عاقل باشد از ابداعات فلسفه صدرایی به شمار می رود. در تبیین کیفیت هستی شناختی این اتحاد، برخی مقصود از آن را، تحقق عاقل و معقول به وجودی یکتا و از جهتی یکتا و برخی دیگر، تحقق معقول برای عاقل به نحوی می دانند که معقول از شئون وجودی عاقل باشد. یکی از براهین بر اثبات این مطلوب، برهان ماده و صورت است. در این برهان با فرض هم سنخی پذیرش صورت توسط ماده و معقول توسط عقل و اتحادی دانستن ترکیب ماده و صورت، اتحاد عاقل و معقول اثبات می شود. ولی برخی این برهان را ناتمام دانسته، سنخ اتحاد عاقل و معقول را شدیدتر از اتحاد ماده و صورت می دانند. این مقاله با تدقیق محل نزاع، نشان می دهد که این اختلاف به دلیل دو دریافت متفاوت از ترکیب اتحادی ماده و صورت است؛ از این رو اولا برهان ماده و صورت در برابر خدشه های وارد بر آن قابل دفاع بوده و ثانیا با توجه به دو دریافت از حقیقت ترکیب اتحادی ماده و صورت و حقیقت وحدت عاقل و معقول، این برهان به دو نحو تقریر می شود که هر تقریر، به اثبات یکی از دریافت ها از حقیقت اتحاد عاقل و معقول می انجامد.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، وحدت عاقل و معقول، ترکیب اتحادی ماده و صورت، عقل هیولانی
  • محمد شفیعی *، احمد علی اکبر مسگری صفحات 79-96
    کانت منطق را به دو حوزه کلی منطق عمومی و منطق استعلایی تقسیم می کند. منطق عمومی نسبت به اعیان خنثی است و صرفا قواعد انسجام خود اندیشه و از این رو صرفا شرایط سلبی حقیقت را بیان می کند. اما آیا اصل طرد شق ثالث که می گوید از بین یک گزاره و نفی آن یکی درست است یک شرط صرفا سلبی برای حقیقت است؟ در این مقاله نشان می دهیم که چنین نیست. در این راستا هم به لحاظ تاریخی به برهان کانتور اشاره می کنیم و هم به تحلیل ماهیت این اصل با استفاده از پدیده شناسی استعلایی می پردازیم. با مقایسه دیدگاه های مهم ارائه شده درباره این اصل یعنی دیدگاه های هوسرل، براوئر و هیتینگ، و همچنین از خلال تحلیل قصدی ادات نفی از آن رو که در اصل طرد شق ثالث فراخوانده می شود، نسبت این اصل با منطق صوری را مورد بحث قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: اصل طرد شق ثالث، منطق عمومی، هوسرل، کانت، برهان کانتور
  • سیدعلی صدرالحفاظی، محمدرضا ریخته گران * صفحات 97-115
    اساس نظریه ی میل دلوز بر مفهوم ایجابیت و آفرینش استوار است. این نظریه در مقابل نظریه ی رایج روانکاوی فروید درباره ی میل است که در آن میل ورزی مبتنی بر یک فقدان اولیه و ازلی، یعنی تجربه ی اختگی و از دست دادن مادر با دخالت ممنوع کننده ی پدر، است. دلوز با همکاری گتاری، با پایبندی به درون ماندگاری اسپینوزایی، می کوشند تبیینی از میل به دست دهند که در آن دخالت هیچ نیروی بیرونی و متافیزیکی ای از نوع ادیپ فروید منجر به کلیت بخشی ساختار میل و تکراری شدن مصادیق میل ورزی نشود. بدین منظور آنها صورت بندی ماشین میل را پیش می کشند. وجه آفرینشگر و پیشامدمحور عملکرد ماشین میل دلوز در برابر قانونمندی و اجبار بنیادین برسازنده ی نظریه ی میل فروید قرار می گیرد. همچنین درحالی که سوژه ی اصلی و بهنجار در نظریه ی میل فرویدی هیستریک است، در صورت بندی ماشین میل، فرض بر شیزوفرنیا است. درحالی که فروید سوژه ی شیزوفرن را یک اختلال و انحراف از معیار می داند، دلوز آن را هماهنگ ترین شکل سوبژکتیویته با سرشت خلاق هستی می انگارد. به زعم دلوز مرکزیت یافتن سوژه ی هیستریک در نظریه ی میل فروید، ناشی از تحمیل الگوی ادیپ است. حال آن که سوژه موجودیت پیشین ندارد، بلکه نتیجه و باقی مانده ی خود میل ورزی است.
    کلیدواژگان: ماشین میل، درون ماندگاری، ادیپ، بدن بدون اندام ها، شیزوفرنی، پارانویا
  • حمیدرضا محبوبی * صفحات 117-139
    درک پارفیت استدلال می کند که باور هنجاری پایه «هر رنجی فی نفسه بد است» ، باوری است شهودی و لذا مورد توافق همه ی آدمیان در شرایط ایده آل. در این میان نیچه، به عنوان فیلسوفی که بارها رنج را نیک دانسته یا از خوبی رنج و درد سخن گفته، در برابر پارفیت می ایستد. پارفیت با ارائه ی تفسیری ابزارانگارانه از موضع نیچه می کوشد نشان دهد که نیچه در واقع مخالف «هر رنجی فی نفسه بد است» نیست و آن دسته از عبارت های وی در این باره را که می توان جدی گرفت باید به برداشتی ابزارانگارانه فروکاست. در این مقاله نشان می دهم که در پرتو تفسیری روانشناسانه از خواست قدرت چونان میلی مرتبه دومی برای چیره گشتن بر یک مقاومت می توان عبارات نیچه درباره ی نیکی رنج را به گونه ای فهمید که در آن باور هنجاری «دست کم برخی رنج ها فی نفسه نیک هستند» معنا پیدا می کند چرا که رنج به عنوان مقاومت یا مانعی در برابر یک میل مرتبه نخستی چیزی جز یکی از مولفه های اصلی خواست قدرت نیست، و ارزشی فی نفسه دارد. بر این اساس، تفسیر ساده انگارانه ی پارفیتی بیانگر موضع واقعی نیچه نیست.
    کلیدواژگان: رنج، نیک، بد، خواست قدرت، لذت، مقاومت
|
  • Ali Bandarrigizadeh, Jahangir Jahangiri * Pages 1-16
    The concept of “hegemony” in political thought has different philosophical-theoretical foundations and semantic dimensions. This concept should not be perceived merely and necessarily in a way which discloses another ways of perception. This concept should not be perceived in a way which traps us in the abyss of metaphysical disclosure. There is not one way of perception which overcomes other alternatives. Therefore, this article deconstructs this tendency to “the One” and lightens the way of perceiving this concept in “one of the possible ways”. Hence, this article concentrates on the political thought of Ernesto Laclau and hereby probes the philosophical foundations of this concept in the philosophy of Jacques Derrida and reveals the signifiers which construct the articulation of this concept as its semantic dimensions. As we will see, the mentioned signifiers are articulated among a master signifier or a nodal point which is contingency of hegemony. “The undecidable” and “the untouchable” are two Derridean concepts which are the philosophical foundations of these signifiers. However, this contingency does not mean inaccuracy or instability or lack of an ontological basis. Therefore, the contingency, undecidability and untouchability of hegemony should be understood as lack of an "ultimate foundation" and not "the foundation". Contingency and lack of an ultimate foundation have relationship with the aporetic nature of hegemony and its presence in the absence and its absence in the presence.
    Keywords: The Social, Floating Signifier, Master Signifier, Hegemony, Laclau, Derrida
  • mohammadreza khajenuri, Hosein Ghafari * Pages 17-36
    Schelling’s philosophical orientations has undergone many changes during his lifetime; But it would be justifiable to be said that he has one fundamental issue, according to which being or absolute identity is not within the reach of mind. In the middle of 1790s, Schelling's philosophy begins with his engagement with Fichte’s attempts to pursue Kant's transcendental philosophy, granted priority to the activity of consciousness in the formation of the recognisable world. Together with this comes the starting of an everlasting unanimity with Spinoza’s belief that philosophy must begin with a self-sufficient Absolute. Near the beginning of the next century Schelling produces the Naturphilosophie, which gives the role of activity of a subject to the nature and names it 'productivity'. So, he rejects all approaches which regards nature inanimate and strictly contrary to living thinking. He comes to the 'identity philosophy' in the early 1800s according to which 'mind' and 'matter', the 'ideal' and the 'real' are only different degrees, or outlooks, of the Same. During this period, he eventually dissents from Fichte, whom he considers as failing to move out of the realm of self-consciousness to a being as the foundation of consciousness.
    Keywords: Schelling, Self-consciousness, Being, Identity Philosophy, Negative Philosophy
  • zahra ramezanlu *, Hassan fathzade, Shamolmoluk Mostafavi Pages 37-56
    Distinguishing intuitive method from what is called Kantian regressive method , Husserl was sought to original transcendental knowledge. According to Husserlian phenomenology , although Kantian categories pursuit foundations of scientific experience but merely result in formal knowledge that has no concrete content with respect to transcendental domain. that Kant leaves unnoticed that empirical science is resulted from subjectivity lead to positing subjects that , on enduring necessity, act in unknown way to make up world of experience that its validity itself is under suspicion . For Husserl, returning to life-world is the only way to clarification of transcendental domain in order to explain how the subject is part of world and at the same time is involved in constitution of world. But this returning confront him with paradox : if transcendental subject is ultimate and fundamental truth, then world and everything mundane get its meaning from this transcendental subject that from the other side, itself is in world. How can transcendental subject be subject of world and subject in the world? We try to show that how Husserl's analyse of meaning and function of life-world and the ways that ego is disclosed in the course of epoche, clarify transcendental domain.
    Keywords: life-world, paradox of subjectivity, empirical ego, transcendental ego, concrete transcendental ego, epoche
  • Mustafa Zali * Pages 57-77
    Unity of the intellect and the object of intellection (intelligible), where the intellect thinks something other than itself, is one of the most important innovations of the Sadraean philosophy. But there are two main approaches in its interpretation. According to the first, this unity means that the intellect and the intelligible are realized by one and the same existence, whereas according to the second, this unity implies that the intelligible is a description of intellect, so that the ineligible is not external to the intellect. Furthermore, one argument for this unity, known as matter and form argument, proves this unity by supposing a) the congruency between receiving form by matter and receiving the intelligible by intellect and b) the unified composition of form and matter. But some, rejecting the first premise, objected to the soundness of the argument. Reviewing the premises of the argument, this paper will try to demonstrate that the disagreement on the soundness of this argument is due to two different conceptions of prime matter and the unified composition of form and matter, hence the soundness of the argument. Moreover, two different conceptions of the unity of the intellect and the intelligible is provable, resulting from two conceptions of unified composition of form and matter.
    Keywords: Mulla Sadra, Unity of Intellect, Intelligible, Unified Composition of Form, Matter, Material Intellect
  • Mohammad Shafiei *, Ahmad Ali Akbar Mesgari Pages 79-96
    Kant divides logic into two main fields: general logic and transcendental logic. General logic abstracts altogether from objects; and it concerns only the rules of self-consistence of thoughts. Thus it contains merely the negative criteria of truth. On the other hand, Kant considers general logic in its Aristotelian formalization as finished and complete. This logic grants the law of excluded middle, which says for any proposition either it or its negation is true. But is such a law a merely negative condition for truth? In this paper we show that it is not. In this respect we mention historical issues raised by Cantor’s proof and more importantly discuss about the phenomenological nature of this law. We will show that the positive use of this law brings forth a challenge for the Kantian viewpoint. We explain the possible ways to confront this challenge. By means of a compression between the main views developed in regard to this law, namely those of Husserl, Brouwer and Heyting, we will explore the phenomenological status of this law. We will show that on the basis of Husserl's analyses in Formal and Transcendental Logic and in Experience and Judgment, about the nature of valid judgments and that of negation, the law of excluded middle is not generally valid.
    Keywords: Law of excluded middle, General logic, Husserl, Kant, Cantor's proof
  • seyed ali sadrolhofazi, Mohammad reza Rikhtegaran * Pages 97-115
    Deleuze’s theory of desire is based on the concepts of positivity and creativity; in fact this theory opposes the common Freudian psychoanalytical theory of desire in which desiring functions on the basis of an initial and primordial Lost, i.e. the experience of castration and losing the Mother because of Father’s prohibiting intervention in the infant’s relation with her. Deleuze, collaborated by Felix Guattari, try to give an explanation of desire in which, satisfying the Spinozist condition of immanence, there is no external and metaphysical force such as Freudian Oedipus complex which could universalize the structure of the desire and make its realization something merely repetitive. For this purpose, they introduce the formulation of desiring-machine. The creative and contingent aspect of the function of Deleuze’s desiring-machine, contradict to the fundamental subjection of Freudian desire to some kind of universal law and coercion. Furthermore, while the main normal Subject in Freudian theory of desire is the Hysteric, in Deleuzian formulation the default structure of subjectivity is schizophrenia; in other words, while Freud thinks of schizophrenia as a disorder and a deviation from the normal state, Deleuze sees it in most accordance with the creative nature of the Being; in his thought the centrality of the Hysteric in the Freudian theory of desire is a result of applying the Oedipus model coercively. Against, for Deleuze the subject is not an already being entity; it is merely the result and residue of desiring itself.
    Keywords: desiring-machine, immanence, Oedipus complex, Body without Organs, Schizophrenia, Paranoia
  • Hamidreza Mahboobi * Pages 117-139
    Derek Parfit argues the central normative belief that “all suffering is bad in itself” is held by all of us and known by intuition. Furthermore, given the intuitive statue of this normative belief, he argues that in ideal conditions everyone, including ordinary people, thinkers and philosophers would agree on it. He, then, must show that Nietzsche, famous for his claims about the goodness of suffering, doesn’t fundamentally disagree with this belief. Parfit’s take on the issue is so simplistic, in my view, showing that Nietzsche’s relevant serious remarks can be reduced to an instrumentalist view on suffering. After considering Parfit’s paraphrases and interpretations of his arbitrary selection of Nietzsche’s remarks, I will show that Nietzsche’s real view about suffering should be understood under a psychological interpretation of the will to power as a second order drive or desire for overcoming resistance. Suffering itself is not anything except a resistance or an obstacle against our first order desires to be overcome by our active will to power, as an important constituent of it. And then the normative belief that “at least some suffering is good” finds its significance in Nietzsche’s philosophy, strongly contradicting Parfit’s position about the intuitive statue of the belief.
    Keywords: Suffering, good, Bad, Will to Power, Pleasure, Resistance