فهرست مطالب

نشریه مطالعات اوراسیای مرکزی
پیاپی 13 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید هاشم آقاجری، سید علی مزینانی صفحات 1-19
    حزب داشناکسیون در سال 1890 درحالی تاسیس شد که سومین حزب سیاسی ارامنه به حساب می آمد، اما در 1918، سال تاسیس جمهوری مستقل ارمنستان، در جایگاهی قرار داشت که حیات و ممات ارامنه قفقاز را تدبیر می کرد. چنین جایگاهی که در فردای تشکیل ارمنستان مستقل به مانعی جدی برای ایجاد تعامل بین احزاب سیاسی ارمنستان و تشریک مساعی برای آینده آن کشور تبدیل شد. این نوشتار درپی آن است که با تکیه بر نظریه سیاسی روبرت میخلز به تبیین چگونگی واقع شدن چنان عظمت و انسجامی برای داشناکسیون بپردازد. توسل به نظریه احزاب سیاسی —روشن می کند که تحقق رهبری در سازمان، گرایش های خودکامانه رهبران، و تاثیر روانشناختی قدرت برشخصیت رهبران، داشناکسیون را از یک جمعیت مبارزاتی باز به یک سازمان الیگارشیک منسجم تبدیل کرد. همین ساختار الیگارشیک عامل اصلی برتری داشناکسیون بر دیگر احزاب سیاسی ارمنستان قرار گرفت و موجب تسلط آن بر حیات سیاسی ارامنه شد.
    کلیدواژگان: ارمنستان، داشناکسیون، الیگارشی، سازمان، میخلز
  • محمدحسن خانی، داوود کریمی پور صفحات 21-40
    با فروپاشی شوروی و پدیدآمدن نظم بین الملل جدید، ماهیت قدرت از نظامی محض به نظامی، سیاسی و اقتصادی تغییر کرد و دراین دوره گفتمان ژئو اکونومیک در کنار ژئوپلیتیک مطرح شد. به عبارت دیگر پس از این کشورهای مختلف برای حداکثر ساختن قدرت خود در نظام بین الملل به توسعه اقتصادی و کسب منافع اقتصادی بیشتر روی آوردند. در این راستا نقش انرژی به عنوان مهم ترین عنصر در توسعه بیش از پیش اهمیت یافت و مناطق نفت خیز جهان در کانون توجه قدرتهای بزرگ قرار گرفت. این مقاله درصدد نشان دادن این مهم است که دریای خزر در میان این مناطق دارای ویژگی های خاص و ممتازی است که آن را به عنوان موازنه گر ژئواکونومی جهان مطرح می کند. داشتن یکی از ذخایر مهم انرژی جهان و قرارگرفتن در دهلیز ارتباطی شرق و غرب در کنار آسیب پذیری شدید امنیتی خلیج فارس و شمال آفریقا، به دریای خزر این فرصت را داده که خود را به عنوان موازنه گر ژئواکومیک جهان مطرح کند. دراین مقاله با مطالعه موردی امنیت انرژی چین و ایالات متحده آمریکا و جایگاه خزر در تامین امنیت انرژی این دو و اهمیت سرزمینی منطقه خزر برای این دوکشور این مهم نشان داده می شود.
    کلیدواژگان: دریای خزر، ژئواکونومی، امنیت انرژی، چین، ایالات متحده آمریکا
  • احمد ساعی، مرتضی محمدزاده صفحات 41-60
    از سال 2002 با به قدرت رسیدن حزب عدالت و توسعه در ترکیه، چرخش محسوسی در جهت گیری سیاست خارجی این کشور به وجود آمد. این چرخش، خاطر کمالیست ها و نظامیان سکولار و همچنین طرفداران غربی آنکارا را بیشتر تیره ساخت. شاید آنها همانند احزاب اسلام گرای قبلی با پشت کردن به اصول و آموزه های کمالیسم و رویگردانی از غرب، درپی تقویت اسلام گرایی و ایجاد ائتلاف مذهبی در منطقه بودند. هر چند در این مقطع زمانی، اصول جدیدی برای سیاست خارجی و داخلی این کشور تعریف شد؛ اما کارکرد و خروجی یک دهه از سیاست خارجی این حزب و تطبیق آن با اصول اساسی سیاست خارجی کمالیستی نشان می دهد که آنها با در پیش گرفتن رویه اسلامی نوگرا، نه تنها با اسلام گراهای قبلی متفاوت می اندیشند، بلکه با رقبای سرسخت و دیرینه خود در داخل (کمالیست های سکولار)، بر سر اصول مهم کمالیسم به آشتی رسیده و به کارگیری رویکردهای جدید در سیاست خارجی فقط تغییر تاکتیک برای رسیدن به هدف های سنتی است که بیشتر در سیاست خارجی سکولارها اولویت اصلی بوده اند.
    کلیدواژگان: اسلام گرایی، ترکیه، حزب عدالت و توسعه، سکولار، سیاست خارجی، کمالیسم
  • مجید عباسی، سید محمدرضا موسوی صفحات 61-80
    از زمان فروپاشی اتحاد شوروی و اعلام استقلال جمهوری آذربایجان، روابط تهران– باکو به طور معمول در سطح مطلوبی قرار نداشته، و با فراز و نشیب هایی در دو دهه اخیر همراه بوده است. عواملی مانند برخورداری از پیوند های تاریخی و فرهنگی و وجود ظرفیت های موجود برای همکاری های اقتصادی به عنوان محرکی برای گسترش روابط دو طرف به حساب می آید. اما در عین حال این روابط با موانع و عوامل بازدارنده ای مانند ادامه اختلاف ها در مورد رژیم حقوقی دریای خزر، روابط با رژیم اسراییل و آمریکا و پیوستن به ناتو از طرف جمهوری آذربایجان رو به رو است. بنابراین با وجود برخی فرصت ها برای ارتقای سطح روابط دو کشور، درعمل عوامل چالش زا محدودیت فراروی روابط تهران و باکو را افزایش داده است. این نوشتار با اشاره ای کوتاه به پیشینه روابط ایران و جمهوری آذربایجان، بسترهای همگرایی و زمینه های واگرایی روابط بین دو کشور را مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: همکاری های اقتصادی، قفقاز جنوبی، همگرایی، واگرایی، سیاست خارجی، امنیت
  • علی صباغیان صفحات 81-100
    سازمان جهانی تجارت در 22 اوت 2012 اعلام کرد که کشور روسیه پس از گذراندن فرایند پیوستن، در این روز به عنوان یکصد و پنجاه و ششمین عضو به این سازمان پیوسته است. پس از فروپاشی اتحاد شوروی، کشور روسیه در سال 1993 درخواست عضویت خود در موافقتنامه عمومی تعرفه و تجارت(گات) را ارائه کرد. سال 1995 با جایگزین شدن سازمان تجارت جهانی به جای گات روسیه دوباره درخواست عضویت خود را به این سازمان ارائه کرد. عضویت روسیه به عنوان یکی بزرگترین اقتصادهای جهان و یکی از پر جمعیت ترین کشورهای جهان، می تواند پیامدهای زیادی برای این کشور و این سازمان و شریک های بزرگ تجاری آن درپی داشته باشد. همچنین عضویت در سازمان جهانی تجارت دایره جهان شمولی این سازمان را گسترش می دهد و دامنه گسترش اصول و مقررات این سازمان بر مبادلات تجاری جهان را بیشتر می کند. همچنین پیوستن روسیه به سازمان تجارت جهانی برای شریک های تجاری این کشور نیز به معنای ثبات و پیش بینی پذیرتر بودن رژیم تجارت و اقتصاد خارجی و سرمایه گذاری روسیه است. این نوشتار درپی بررسی پیامدهای پیوستن روسیه به سازمان تجارت جهانی در این زمینه ها است.
    کلیدواژگان: روسیه، سازمان جهانی تجارت، نظام تجاری چند جانبه، آزادسازی تجاری، اتحادیه اروپا
  • نسرین مصفا، علیرضا شمس لاهیجانی صفحات 101-120
    دیپلماسی پیشگیرانه، اصطلاحی است که بیش از نیم قرن پیش از سوی داک هامرشولد دبیرکل سازمان ملل متحد مطرح شد و امروزه، مرکز منطقه ای سازمان ملل متحد برای دیپلماسی پیشگیرانه در آسیای مرکزی1 درحال ایفای نقش با هدف حل و فصل مسالمت آمیز اختلاف ها و پیشگیری از درگیری ها با استفاده از سازوکارهای هشداری و پیشگیرانه است. هدف از تاسیس این مرکز، کمک و حمایت از کشورهای منطقه در ظرفیت سازی برای پیشگیری از چالش ها در زمینه های بالقوه ای است که در منطقه توانایی تبدیل و گسترش به درگیری را دارند. این نوشتار ضمن تبیین بحران های منطقه ای و مرور مفهوم «دیپلماسی پیشگیرانه»، به ارزیابی فعالیت مرکز دیپلماسی پیشگیرانه در آسیای مرکزی می پردازد و به دنبال تحلیل و ارزیابی ظرفیت های این نهاد در عمل برای مواجهه با تهدیدهای امنیتی منطقه ای خواهد بود.
    کلیدواژگان: دیپلماسی پیشگیرانه، سازمان ملل متحد، شورای امنیت، پیشگیری از درگیری ها، امنیت بین المللی، امنیت منطقهای
  • عباس مصلی نژاد صفحات 121-140
    روسیه هسته اصلی امپراتوری اتحاد شوروی بوده است. بسیاری از شاخص های اجتماعی و ساختاری اتحاد شوروی را می توان در رویکرد و شکل بندی های قدرت سیاسی و راهبردی روسیه مشاهده کرد. رقابت های ژئوپلیتیکی روسیه و جهان غرب به قرن 19 بر می گردد. این رقابت ها در چارچوب موازنه قدرت در سیاست بین الملل شکل گرفت. آمریکا و اتحاد شوروی ساختار دو قطبی را در سال های 1991-1945 شکل دادند. اگرچه ساختار دو قطبی از سال 1991 به بعد دستخوش تغییرهایی بود، اما روسیه بسیاری از سیاستگذاری های راهبردی خود در برابر ایالات متحده را همچنان دنبال می کند. در این نوشتار تلاش شده است تا نقش مولفه های ژئوپلیتیکی در سیاستگذاری امنیتی روسیه تبیین شود. روسیه با گسترش ناتو و یک جانبه گرایی ایالات متحده در سیاست بین الملل مخالف است. نشانه های چنین رویکردی در مخالفت با طرح دفاع موشکی آمریکا و انتقاد از سیاست راهبردی ایالات متحده برای خروج از پیمان موشک های ضد بالستیک مشهود است. روسیه در سیاست خارجی و راهبردی خود از الگوی موازنه گرایی و همکاری های چند- جانبه پیروی می کند. چنین نشانه هایی را می توان در ارتباط با الگوی راهبردی روسیه در محیط های پیرامونی خود مورد توجه قرار داد. سیاستگذاری امنیتی روسیه در خاورمیانه معطوف به حفظ موازنه راهبردی با ایالات متحده و کشورهای غربی است. نشانه چنین فرایندی را در سوریه می توان مورد ملاحظه قرار داد.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری امنیتی، موازنه راهبردی، ساختار دو قطبی، ایدئولوژی نسبی، قدرت نسبی، امنیت نسبی، چند جانبه گرایی
  • جلیل نائبیان صفحات 141-160
    حضور و نفوذ اسراییل در برخی مناقشه های منطقه ای و جهان به وضوح دیده می شود. از مهم ترین این ابزارها، نفوذ امنیتی- اطلاعاتی و تکنولوژی برتر نظامی است. در جنگ اخیر گرجستان با روسیه هم با توجه به موقعیت ژئواستراتژیک و ژئوپولیتیک منطقه، این رژیم در صحنه منازعه حضور جدی داشت و حتی در مراحل مختلف مناقشه ایفای نقش کرد. مناقشه گرجستان، علاوه بر تاثیر منطقه ای، به دلیل اهمیت ژئوپلیتیکی قفقاز پس از جنگ سرد وتبدیل منطقه به عرصه رقابت قدرتهای فرامنطقه ای به سرعت ابعاد بین المللی به خود گرفت. ازمهمترین ابعاد فعالیتهای اسراییل درگرجستان بعد نظامی-امنیتی (جاسوسی) آن است. گزارش های موجود نشان می دهد که نقش این رژیم در جنگ گرجستان تنها به فروش سلاح های پیشرفته به این کشور محدود نمی شود؛ بلکه افسران آن نیز در آموزش نظامی نیروهای گرجی مشارکت داشتند و شرکت های اسراییلی فعال در زمینه تولید اسلحه نیز در این کشور حضور پیدا می کردند. در این پژوهش«موازنه قدرت» به عنوان چارچوب نظری تحقیق در نظر گرفته شده است و سعی شده این موضوع با روش توصیفی-تحلیلی بررسی شود.در نهایت این تحقیق نقش اسراییل در بحرانهای قفقاز و چگونگی نفوذ این کشور بر ژئوپولیتیک پیرامونی ایران را روشن می کند و می تواند آگاهی های جدیدی برای پژوهشگران و تصمیم گیرندگان سیاسی فراهم کند.
    کلیدواژگان: مناقشه ها، قفقاز، گرجستان، روسیه، اسراییل، ایران
|
  • Seyyed Hashem Aghajari, Seyyed Ali Mazinani Pages 1-19
    When Dashnaktsutyun party was established in 1890، it was considered the third Armenian political party. However، in the year the Republic of Armenia gained independence in 1918، the party had acquired a position of dominance in the life of the Armenians of the Caucasus. This position became a serious source of the obstacle in the way of the interactions and cooperation of the Armenian political parties for the future of the country right after the establishment of the independent Armenia. Relying on Robert Michel''s theory of political party، the objective of the present study is to explain how such greatness and cohesiveness was created for Dashnaktsutyun party. The use of the theory of political party reveals that «leadership in organization»، «dictatorial tendencies of leaders»، and the effect of the psychology of power on the personality traits of the leaders changed Dashnaktsutyun from an open opposition association to a cohesive oligarchic organization. This oligarchic structure placed Dshnaksiun above all other Armenian political party، and led to its domination in Armenian political life.
    Keywords: Armenia, Dashnaktsutyun, Political Parties, Oligarchy, Organization, Robert Michels
  • Mohammad Hasan Khani, Davoud Karimipour Pages 21-40
    After the collapse of the Soviet Union and the formation of a new world order، the nature of power changed from exclusively military to a combination of military، economic and political one; and consequently the new discourse of geo-economics emerged alongside the geo-politics. Since then، most countries have tried to maximize their relative power positions in the international system by emphasizing economic development and pursuit of national economic interest. In this regard، the role of energy as a determining factor in development became more significant than ever; and the Great Powers became more attracted to the energy rich-regions. The author tries to demonstrate the special and unique position of Caspian Sea basin as a geo-economic balancer in the world. Due to its vast gas and oils reserves، its location in the East-West corridor، and considering the security vulnerability of the Persian Gulf، the Caspian Sea plays a geo-economic balancer role in the world. In a case study of energy security of the U. S. and China، special attention is paid to the role of Caspian Sea region for Russia، China and the United States.
    Keywords: Caspian Sea, Geo, economy, Energy Security, China, Russia, United States
  • Ahmad Saei, Morteza Mohammadzadeh Pages 41-60
    A significant transformation in Turkey''s foreign policy orientation occurred after the Justice and Development Party (AdaletveKalkınmaPartisior AKP in Turkish) gained power in 2002. This change was the cause of dissatisfaction of Turkish secular military leaders، Kemalists and pro-Westerners who are concerned that similar to the former Islamist parties، the AKP might seek to strengthen Islamism and form religious alliance in this region by abandoning the principles and doctrines of Kemalism and the West. Since 2002، new principles for Turkey''s foreign and domestic policy were defined، but the comparison of the function and output of the AKP''s foreign policy with the principles of Kemalist foreign policy indicate that the new leaders have adopted a modern Islamic outlook. They not only think differently compared to the earlier Islamists، but they have also reached an agreement on reconciliation with their oldest and toughest rivals (i. e.، the secular Kemalists) regarding the principles of Kemalism. Their new approaches to foreign policy are just changes in tactics to achieve the traditional objectives which have been the foreign policy priorities of the seculars.
    Keywords: Islamism, Turkey's Justice, Development Party, Secular, Foreign Policy, Kemalism
  • Majid Abbasi, Seyyed Mohammadreza Mousavi Pages 61-80
    Since the collapse of the Soviet Union and the declaration of independence by Azerbaijan، Tehran-Baku relations have been generally moving in the right direction with occasional ups and downs over the past two decades. Factors such as cultural and historical communalities and the potential for economic cooperation have acted as impetus for the expansion of relations between the two neighbors. Nevertheless، this bilateral relationship، from the viewpoint of Azerbaijan، is confronted with discouraging obstacles and constraining factors such as the ongoing conflicts over the unresolved issues of the legal regime of the Caspian Sea، Azerbaijan’s desire to join NATO، and its relations with the U. S. and Israel. Despite some opportunities for improving relations between the two countries، challenging factors have put more constraints on Tehran-Baku ties. First، the author briefly examines the history of Iran-Azerbaijan relations، and then discusses the factors influencing their integration and disintegration.
    Keywords: Economic Cooperation, South Caucasus, Integration, Disintegration, Foreign Policy, Security
  • Ali Sabbaghian Pages 81-100
    On 22 August 2012، the World Trade Organization (WTO) announced that Russia has joined the organization as its 156th member. After the collapse of the Soviet Union، the Russian Federation applied for membership in the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) in 1993 and in the WTO which replaced GATT in 1995. After nearly 20 years of negotiations، Russia formally joined the WTO in 2012. Russia''s joining the international multilateral trading system as one of the world''s largest economy and most populous country might have significant economic implications for Russia، its major trading partners and the WTO. Its accession to the WTO is a major step in the economic integration of Russia into the world economy and will help its economic development by attracting foreign investment and removing trade barriers. Russia''s membership will help the WTO to gain universality، and increase the scope of global rules and regulations of trade. The author seeks to examine these consequences of Russia''s WTO membership، and argues that the key implication for Moscow''s major trading partners means more stability and certainty in international trade regime and in Russia''s trade and investment.
    Keywords: Russia, World Trade Organization, the multilateral trading system, trade liberalization
  • Nasrin Mosaffa, Alireza Shamse Lahiji Pages 101-120
    Preventive Diplomacy، a concept promoted more than fifty years ago by Dag Hammarskjöld، former UN Secretary General، is now being institutionalized through United Nations Regional Center for Preventive Diplomacy for Central Asia (UNRCCA)، which is established for the purpose of peaceful settlements of disputes، and prevention of conflicts by using preventive and early warning mechanisms. The center is tasked with providing assistance and support to Central Asian states، and capacity building to prevent challenges that are potential issues of conflict within the region. This article will define the concept of preventive diplomacy and explain regional crises، and then assess UNRCCA''s activities in order to analyze the capacity of this organization in confronting regional security threats.
    Keywords: Preventive Diplomacy, United Nations, Security Council, Preventing Conflicts, International Security, Regional Security, Soviet Union
  • Abbas Mosallanejad Pages 121-140
    Russia is considered the core of the former empire of the USSR. Many social and structural features of the Soviet Union could be observed in the development of Russia’s political power and strategic attitude. Geo-political competitions between Russia and the West can be traced back to the 19th century. These competitions were shaped within the framework of the balance of power system in international politics. The Soviet Union had changed the power equation to some extent. The US and the Soviet Union created the bipolar power system during the Cold War of 1945-1991. The international power structure changed in 1991; but this change did not have a significant impact on Russia’s security policies towards the region. Although the bipolar structure has changed since 1991، Russia has not changed much of its security policies towards the US. The author tries to explain the role of the geo-political factors in Russia''s security policy-making. Russia opposes the expansion of NATO and the U. S. unilateralism in international politics. Clues of such approach could be observed in Russia''s opposition to U. S. missile defense plan and its criticism of the US strategic policy of withdrawal from the anti-ballistic missile treaty. Russia has been following the model of soft balancing and multilateral cooperation in its foreign policy. Indications of this approach can be seen in Russia’s policies towards its peripheralareas. The focus of Russian securitypolicyin theMiddle East (e. g.، in Syria) is on maintaining astrategicbalancevis-à-vistheU. S.
    Keywords: Security Policy Making, Strategic Balance, Bipolar Structure, Relative Ideology, Relative Power, Relative Security, Multilateralism
  • Jalil Naebian Pages 141-160
    Israel''s presence and influence in some regional and international conflicts are clearly observable. The Jewish state uses various instruments to intervene in sensitive and strategic regions. The most important of these instruments are security-information infiltration and military technology superiority. Georgia conflict، in addition to its regional effects، quickly took on an international dimension because of the post-Cold War geopolitical importance of the Caucasus and its transformation into a zone of extra-regional power competition. Israel''s intervention in Georgia had varying economic، cultural and political dimensions and was for specific goals. However، the most important aspect of Israel''s activities in Georgia has to do with its military-security intelligence and espionage undertakings. Reportedly، the role of the Zionist regime in Georgia is not limited to the sale of advanced weapons. Israeli officers also participated in the training of the Georgian troops; and Israeli companies were active in arms production in this country. Using the balance of power theory، the author analyzes Israel’s role in the Caucasian crises in order to show how it has penetrated Iran’s geopolitical periphery.
    Keywords: Conflicts, Crises, Caucasus, Georgia, Israel, Iran, Russia, Military, Security