فهرست مطالب

مطالعات اوراسیای مرکزی - پیاپی 16 (بهار و تابستان 1394)

نشریه مطالعات اوراسیای مرکزی
پیاپی 16 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرهاد عطایی، عابد نوروزی زرمهری صفحات 1-18
    با فروپاشی اتحاد شوروی، جمهوری های استقلال یافته از آن، ریشه مشکلات اقتصادی خود را در به کارگیری سیاست های اقتصادی کمونیستی در زمان اتحاد شوروی دانستند و به سوی نظام بازار آزاد حرکت کردند. حرکت این کشور ها در دوران گذار اقتصادی به صورت طبیعی با فرایند جهانی شدن در ارتباط است. با توجه به جهانی شدن اقتصاد که در ارتباط کامل با کنش گران اقتصادی بین المللی است، کشور هایی که ظرفیت جذب این کنش گران را داشته باشند، می توانند از این فرایند بیشترین استفاده را ببرند. در این نوشتار تاثیر شاخص های سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تجارت خارجی و وجوه کارگری بر شاخص های توسعه اجتماعی - اقتصادی در جمهوری قزاقستان بررسی می شود. با بررسی آمار های کمی و کیفی این کشور بر موفق بودن قزاقستان در جذب بهتر شاخص های جهانی شدن نسبت به کشور های دیگر آسیای مرکزی و تاثیر بیشتر این شاخص ها بر توسعه اجتماعی- اقتصادی آن تایید شده است. قزاقستان با تلاش بیشتر در آزادسازی های اقتصادی، توسعه اقتصادی – اجتماعی بیشتری را تجربه کرده است.
    کلیدواژگان: تجارت خارجی، توسعه اقتصادی، جهانی شدن اقتصاد، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، قزاقستان، وجوه کارگری
  • جهانگیر کرمی، رقیه کرامتی نیا صفحات 19-42
    در بیست و پنج سال گذشته دولت روسیه به شکل بسیار گسترده ای با پدیده فساد روبه رو بوده است و باوجود تمام تلاش هایی که در راستای مقابله با آن انجام داده، نتوانسته است این پدیده را کنترل کند. در سال 2013 این کشور در میان کشورهای درگیر با این پدیده که توسط سازمان شفافیت بین الملل مورد مطالعه قرار گرفته اند، دارای رتبه 127 از 177 است. در این نوشتار تلاش شده است تا به بررسی نقش الیگارشی دولتی در پایداری فساد اداری در این کشور پرداخته شود. پرسش اصلی این نوشتار آن است که دلیل ناکارامدی برنامه های دولت روسیه در مبارزه با فساد اداری چیست و فرضیه آن، قدرتمندی الیگارشی دولتی را به عنوان مانع مهم اثربخشی برنامه های ضد فساد دولت مطرح می کند. برای بررسی این فرضیه تلاش بر این بوده است تا با ارائه یک مدل تحلیلی، تاثیر قدرتمندی الیگارشی دولتی بر میزان فساد و ناکارامدی برنامه های ضدفساد دولت روسیه بررسی شود.
    کلیدواژگان: الیگارشی دولتی، برنامه های دولت، روسیه، فساد اداری، قدرتمندی
  • محمد صادق کوشکی، ابراهیم طاهری بزی صفحات 43-62
    روی کارآمدن پوتین سبب توجه دوباره روسیه به منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا به ویژه کشورهایی (مصر، عراق، سوریه، فلسطین و یمن) که در گذشته حوزه نفوذ اتحاد شوروی بودند، شد. علت توجه جدی روسیه به خاورمیانه در دوره جدید چیست؟ به نظر می رسد که تلاش روسیه برای حضور در این منطقه راهبردی، به دلیل ضرورت هایی مانند احیای نقش روسیه به عنوان یک ابرقدرت قادر به رقابت با آمریکا با هدف حضور دائمی و ایفای نقش تثبیت شده در تحولات منطقه، فروش سلاح و دست افزارهای نظامی به کشورهای منطقه، ترس از گسترش تروریسم و افراطی گری از خاورمیانه و شمال آفریقا به مناطق مسلمان نشین جنوب این کشور درصورت غفلت از این منطقه و درنهایت تجارت کالاها و خدمات با این کشورها بود. به همین دلیل است که روسیه تلاش کرد تا افزون بر گسترش روابط با ترکیه، ایران و عربستان سعودی، در کشورهایی همچون مصر، یمن، عراق، سوریه، فلسطین و اسراییل به عنوان حوزه نفوذ حاضر شود. هدف این نوشتار بررسی سیاست خارجی روسیه در خاورمیانه و شمال آفریقا در دوره پوتین با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی است.
    کلیدواژگان: ایالات متحده آمریکا، پوتین، تروریسم، خاورمیانه، روسیه، قدرت بزرگ
  • افشین متقی دستنایی صفحات 63-84
    منطقه آسیای مرکزی و قفقاز در طول تاریخ، مبدا تحولات مهمی در سطح منطقه ای و جهانی بوده است. نظریه های مهم ژئوپلیتیکی در قرون 20 و 21 همگی به این منطقه توجه خاصی داشته اند. جایگاه ویژه ژئوپلیتیکی این منطقه سبب ظهور چالش هایی برای ساکنان آن و حتی کشورهای همسایه آن شده است. این چالش ها را می توان در زیر عنوان عوامل واگرایی این منطقه به حساب آورد. در این راستا، این نوشتار تلاش کرده است تا به بررسی شاخص های شکل دهنده به این ژئوپلیتیک شکننده و واگرا بپردازد. این نوشتار که به شیوه تحلیلی- توصیفی نگاشته شده است، به این پرسش اساسی پاسخ می دهد که چه عوامل ژئوپلیتیکی و چگونه مانع شکل گیری همگرایی در منطقه آسیای مرکزی و قفقاز شده است؟ به نظر می رسد که عوامل ژئوپلیتیکی مانند موقعیت محصور و نداشتن دسترسی، قرارگیری در منطقه حاشیه و تقابل منافع، هویت و ایدئولوژی ها سبب شکنندگی در روند ثبات و روابط متقابل نزدیک در منطقه شده و از این رو، مانع شکل گیری همگرایی در منطقه آسیای مرکزی و قفقاز شده است.
    کلیدواژگان: آسیای مرکزی و قفقاز، انرژی، ژئوپلیتیک شکننده، شاخص های ژئوپلیتیکی، قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای
  • حسین معین آبادی، صیاد صدری علی بابالو صفحات 85-106
    سقوط اتحاد شوروی سبب ایجاد خلا قدرت در موازنه بین نیروهای موجود در قلمروی این امپراتوری و درکل اروپا شد که این جریان سبب بروز جنگ های متعدد شد. رویدادهایی چون جنگ های فروپاشی یوگسلاوی و جنگ قره باغ متاثر از سقوط این کشور بود که سبب نگرانی جامعه بین الملل شد. جنگ قره باغ بین جمهوری های آذربایجان و ارمنستان که از سال های پایانی عمر اتحاد شوروی - درحالی که حاکمیت این کشور هنوز برقرار بود- شروع شده بود، بعد از سقوط آن به اوج خود رسید. این جنگ سبب شد که سازمان امنیت و همکاری به مناقشه وارد شود. بنابراین هدف اصلی نویسندگان پاسخ به این پرسش است که چه عواملی سبب شده است تا سازمان نتواند در حل مناقشه موفق عمل کند؟ بر این اساس فرضیه نوشتار عبارت است از: «انتقال رقابت ابرقدرت ها از سازمان ملل به درون سازمان امنیت، سبب عملکرد نامطلوب سازمان در بحران قره باغ شده است». در این نوشتار نویسندگان از روش توصیفی- تحلیلی براساس نظریه امنیت جمعی استفاده کرده اند. یافته ها نشان می دهد که سازمان در رسیدن به هدف خود شکست خورده و بعد از گذشت بیست سال نتوانسته است تا مناقشه را خاتمه دهد. شکست سازمان سبب تداوم وضعیت «نه صلح، نه جنگ» در قره باغ شده است.
    کلیدواژگان: آمریکا، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، روسیه، سازمان امنیت و همکاری اروپا، منازعه قره باغ
  • حسین مفیدی احمدی*، مهدی ذاکریان صفحات 107-126

    این نوشتار درپی بررسی تغییر گفتمان امنیتی در ترکیه در فرایند پیوستن این کشور به اتحادیه اروپا است. به نظر می رسد که اروپایی شدن ترکیه از مهم ترین عوامل تغییر گفتمان امنیتی در ترکیه بوده است. در ترکیه زبان سیاسی و امنیتی رایج تغییر یافته است و در این کشور شاهد بروز قراردادهای اجتماعی و سیاسی جدیدی هستیم که به نوعی فرآیند عادی سازی را به دنبال داشته است. فرایند امنیتی زدایی ترکیه همراه عوامل دیگر، بیشتر نتیجه فرایند پیوستن این کشور به اتحادیه اروپا و رویدادهای هم زمانی، چون تحول در چشم انداز سیاسی و انطباق با هنجارهای اتحادیه اروپا بوده است. درواقع درون این فرآیند امنیتی زدایی بوده است که مسائل به صورت رسمی امنیتی شده و به عنوان مسائل عادی نگریسته شده اند. برای آزمون این فرضیه، نویسندگان با بهره گیری از ادبیات اروپایی شدن تلاش می کنند تا ضمن مقایسه گفتمان امنیتی ترکیه پیش و بعد از آغاز هزاره جدید، عادی سازی «مسئله ارمنی» و روابط ترکیه با ارمنستان را در چارچوب این تغییر گفتمانی مورد ارزیابی قرار دهند.

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، اروپایی شدن، امنیتی زدایی، امنیتی سازی، حزب عدالت و توسعه، روابط ترکیه، ارمنستان، ترکیه
  • سعید وثوقی، معصومه زارعی هدک، محمد زارعی هدک صفحات 127-148
    مفهوم «امنیت انرژی» در سال های اخیر به یکی از مفاهیم مهم و بحث برانگیز در روابط بین الملل و اقتصاد انرژی تبدیل شده است. ادبیات این مفهوم بیشتر در اروپا توسعه یافته است؛ زیرا کشورهای اروپایی بخش مهم نیازهای انرژی خود را از راه واردات تامین می کنند. از این جهت روسیه که یکی از مهم ترین تامین کنندگان انرژی اتحادیه اروپا به شمار می رود، از اهرم انرژی برای نزدیکی بیشتر به اروپا استفاده می کند. در این راستا یکی از هدف های مهم اتحادیه اروپا، کاهش وابستگی به روسیه در زمینه انرژی و یافتن مسیرهای جایگزین است که تاکنون این تلاش های اروپا نتوانسته موفقیت چندانی به همراه داشته باشد. سوال اصلی که در این نوشتار می توان مطرح کرد این است که روابط روسیه با کشورهای اروپایی با چه فرصت هایی روبه رو است. فرضیه اصلی ما این است که راهبرد انرژی روسیه همواره در این جهت بوده که روسیه را به عنوان یک امپراتوری نفتی که می تواند نقشی ژئوپلیتیک در عرصه انرژی ایفا کند، مطرح کنند و تلاش می کند تا از منابع انرژی روسیه و نیز انحصار خطوط لوله، جهت تامین منافع خود در منطقه اوراسیا و به ویژه در روابط با اتحادیه اروپا برای وابستگی بیشتر به خود استفاده کند.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، امنیت، انرژی، راهبرد، روسیه
  • اکبر ولی زاده، سیمین شیرازی، حمیدرضا عزیزی صفحات 149-171
    اوکراین در اوت 1991 پس از فروپاشی اتحاد شوروی به استقلال رسید و تا امروز فراز و نشیب های بسیاری را در طول سال های استقلال خود تجربه کرده است. در سال 2014، بار دیگر اوکراین صحنه درگیری های بسیاری بوده است. بسیاری ناظران علت و ریشه این تنش ها را مسائل داخلی و بافت قومیتی این کشور می دانند. برخی دیگر اوکراین را صحنه رویارویی قدرت های فرامنطقه ای مانند ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا با روسیه می دانند. حتی در برخی موارد از این درگیری ها به «جنگ سرد نوین» تعبیر می شود. این نوشتار در تلاش است تا به این سوال اصلی پاسخ دهد که به صورت کلی، بحران اوکراین چه تاثیری بر روابط ایالات متحده و روسیه دارد؟ فرضیه این نوشتار این است که این بحران ضمن تشدید تنش ها میان دو کشور در کوتاه مدت و میان مدت، تاثیری بنیادین و عمیق بر ماهیت روابط دو کشور نخواهد داشت؛ زیرا ملاحظات ژئوپلیتیکی و همچنین ژئواکونومیک در این منطقه به گونه ای است که قدرت های بزرگ را از درگیری های جدی باز می دارد.
    کلیدواژگان: اوکراین، ایالات متحده آمریکا، جنگ سرد جدید، روسیه، ملاحظات ژئوپلیتیکی
|
  • Farhad Atai, Abed Norouzi Zarmehri Pages 1-18
    With the dissolution of the Soviet Union، the newly formed independent states believed that the root of their economic problems lay in the communist economic policies and leaned towards free market economic system. The movement of such nations during the economic transition period has a close relationship with globalization. Globalization itself has close ties with players in the international economic arena. Countries that have the highest potential for attracting these players can make the most profit during this process. In this essay، we examine the indexes of foreign direct investment، foreign trade، labour'' remittance، social development in Kazakhstan. By studying Kazakhstan Qualitative and quantitative statistics، we concluded that Kazakhstan was more successful in attaining the indexes of globalization and these indexes had greater effect in the social development of the said country than other countries in Central Asia. Kazakhstan، by having greater economic freedom has experiences social-economical development
    Keywords: Foreign Trade, Economic Development, Economic Globalization, Foreign Direct Investment, Kazakhstan, labour remittance
  • Jahangir Karami, Roghaye Keramatinia Pages 19-42
    In the past twenty-five years، the Russian government has been faced with widespread corruption and despite all of his efforts، hasn’t able to control it. According to Transparency International report in 2013، this country was the 127th among 177 countries. This article tries to analyze the role of administrative oligarchy and continuity of corruption in Russia. The main question of this article is that why the Russian government’s programs to bands corruption، has been ineffectiveness? The hypothesis is that the power of administrative oligarchy as the main barrier preventing the effectiveness of the anti-corruption programs of Russian government. To examine this hypothesis، we discuss about the concept of oligarchy and its indications، the formation of oligarchy in Russia and his relations with corruption، and impact of power of administrative oligarchy on the ineffectiveness of anti-corruption programs.
    Keywords: administrative oligarchy, government programs, Russia, corruption, power
  • Mohammad Sadegh Koshki, Ebrahim Taheri Bezi Pages 43-62
    Since the collapse of the Soviet Union، until the rise of Putin''s in the Russia، Because in the West-centric approach in the foreign policy، the West Asia and North Africa in foreign policy of this country have، no place. Putin on the rise، Russia''s renewed interest in the this regions. In the course of its efforts to participate in this strategic area، because of implications for the revival of Russia as a superpower that can compete with America with the goal of establishing a permanent presence and take a role in regional developments، sale weapons and military equipment to the region، Fear from the spread of terrorism and extremism from West Asia and North Africa to Muslim south areas If neglect this area، and Finally the trade of goods and services in these countries. In this period، Russia attempted In addition to expanding relations with Turkey، Iran and Saudi Arabia in countries such as Egypt، Yemen، Iraq، Syria، Palestine and Israel as the sphere of influence of USSR، be present. the purpose of this study، is examining of foreign policy of Russia in this period.
    Keywords: Russia, Middle East, Terrorism, great power, Putin, Amarica
  • Afshin Mottaghi Pages 63-84
    Historically، Central Asia and the Caucasus has been the source of important developments in the regional and global level. The whole geopolitical theories in the 20th century and 21 paid special attention to this area. Geopolitical status of the region has posed challenges for residents and even neighbors of the region. These challenges can be described as the divergence factors. Therefore، this paper tries to investigate the fragile and divergent geopolitical factors in this region. The methodology of this paper is analytical-descriptive. The basic question is that what and how geopolitical factors prevent the formation of regional integration in Central Asia and the Caucasus? It seems that geopolitical factors such as Geo-economy، enclosed position and lack of access، placement in the marginal and the reciprocity of interests، identities and ideologies، made fragile the stability and regional relations of the region. Hence، there has been no convergence in the Caucasus and Central Asia.
    Keywords: Geopolitical situation, Central Asia, Caucasia, Geopolitical indices, Regional, trans, regional power, Energy
  • Hossein Moeinabadi Bidgoli, Sayyad Sadri Alibabalu Pages 85-106
    The fall of the Soviet cause to a vacancy of power between current powers in the former territory of the empire and in the whole of Europe and cause many wars. Events such collapse of Yugoslavia and karabakh war affected by this fall and that lead to international society concerns. karabakh war between of Armenia and Azerbaijan that had started while the soviet government was stable and reach a peak after falling of it. This war leads to OSCE being drawn up to this conflict. So the main concern of authors is response to this question that what factors caused that OSEC could not be successful in solving the conflict. Accordingly the hypothesis is that: «transformation the completion of superpowers from United Nations to Security Council has caused the poor performance of OSCE on Karabakh crisis. In this paper by using the descriptive – analytical method we examine this issue based on the theory of collective security. Results show that the OSCE has failed to reach its purpose and to end the conflict after 20 years. This failure has led to continuity of» no war، no peace«situation in Karabakh.
    Keywords: Azerbaijan, Armenia, USA, Russia, OSCE, Karabakh conflict
  • Hossein Mofidi Ahmadi, Mahdi Zakerian Pages 107-126

    This paper aims to investigate the change in Turkey''s Security Discourse in process of Turkey''s Europe Union accession. It seems that Europeanization of turkey is one of the most important factors in the change of its security discourse. Turkey''s political and security language has changed and in this country، we are witnessing a new political and social contracts that lead to a normalization process. Among other reasons، process of desecuritization is the result of the European Union accession process and concomitant events، a transformation of the political landscape، and the Compliance with EU norms. Within this process of desecuritization formerly securitized issues have perceived as normal political issues. To test this hypothesis، the authors with use of Europeanization literature while comparing the security discourse in Turkey before and after the start of the new millennium، tries to evaluate the normalization of Armenian issue and Turkey– Armenia relations in the framework of this discursive change.

    Keywords: AKP Party, Desecuritization, Europeanization, Europe Union, Securitization, Turkey, Turkey– Armenia relations
  • Saied Vosogh, Masume Zareie, Mohammad Zareie Pages 127-148
    The concept of energy security has been changed into one of the key and controversial concepts in international relations and energy economy in the recent years. The literature of this concept has more developed in Europe. Because، European countries supply their major needs by imports. Hence، Russia which is one of the main suppliers of EuropeUnionenergy uses leveraging energy for closer to Europe. In this regard، one of the main purposes of Europe Union is to decrease dependency to Russia in the field of energy and finding alternative ways that these Europe attemptshas been unable to obtains successfully so-far. The main question of this study is that: in this regard relationship with Europe countries،Russia is faced with what opportunities? The main hypothesis: the strategy of Russia energy constantly is that، matters Russia as an oil empire that is able to play geopolitical about energy and tries to use Russian energy supplies and pipeline monopoly for supplying its interests in Eurasia especially in the relation with Europe Union for more dependency to itself.
    Keywords: eu, strategy, security, energy, russia
  • Akbar Valizadeh, Simin Shirazi, Hamidreza Azizi Pages 149-171
    In August 1991 Ukraine gained its independence after the collapse of the Soviet Union and it has experienced many ups and downs over the years until today. During 2014، Once again، Ukraine has been the scene of many conflicts. Many observers believe the roots of these tensions are the internal problems of ethnic tensions in the country and some others say Ukraine is the confrontation scene of trans-regional powers such as United-States of America and European Union with Russia. In some cases even this conflict is interpreted as the «new cold war». In this article the main question is what are the effects of Ukraine Crisis on United States and Russia relations? The research hypothesis is that this crisis –with intensification of tensions between the two countries in short and medium-term – won’t have a profound impact on the nature of the relations between the two countries. That’s because geopolitical and geo-economics considerations in this region deter major powers from serious conflicts.
    Keywords: Ukraine, Russia, United, States of America, geopolitical considerations, new cold war