فهرست مطالب

مطالعات اوراسیای مرکزی - پیاپی 18 (بهار و تابستان 1395)

نشریه مطالعات اوراسیای مرکزی
پیاپی 18 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حیبب الله ابوالحسن شیرازی*، قدرت الله بهبودی نژاد صفحات 1-17
    با روی کارآمدن دوباره پوتین در روسیه فرصت دیگری فراهم شد تا این کشور هم زمان هم از غرب دوری کند و هم از منافع همگرایی با آن در عرصه سیاست خارجی و معادلات منطقه ای و فرامنطقه ای بهره لازم را ببرد. رویکرد واگرایی و استقلال روسیه در نقاط مورد اختلاف با غرب، سطح نفوذ این کشور را در عرصه بین المللی افزایش می دهد. پرسش اصلی نوشتار این است که آیا سیاست خارجی روسیه در دوره جدید ریاست جمهوری پوتین، تداوم سیاست های گذشته او است؟ و یا اینکه او سیاست تداوم و تغییر را به کار گرفته است؟ با روشی توصیفی تحلیلی می توان گفت که سیاست خارجی روسیه در رویکردها، دچار چرخشی متفاوت از گذشته شده است و سیاست خارجی این کشور که پیش از این با مبنایی اوراسیاگرا، اما با تعادلی غرب محور شناخته می شد به یک باره با مبنایی «آتلانتیک گرا» (غرب گرا) و تعادلی شرق محور اجرایی شد که مبانی نظری این نوشتار بر آن استوار شده است. فرضیه نوشتار این است که با توجه به فضای بین المللی جدید، به کارگرفتن رویکرد عمل گرایانه از سوی پوتین در سیاست خارجی نوین روسیه را باید تلفیقی از اصول گذشته و رویکردهای جدید دانست.
    کلیدواژگان: پوتین، روسیه، رویکرد آتلانتیک گرا، رویکرد اوراسیاگرا، سیاست خارجی
  • بهرام امیر احمدیان *، حبیب رضازاده، احمد جرفی صفحات 19-41
    فروپاشی اتحاد شوروی سبب ایجاد کشورهای جدیدی در شمال ایران شد. جمهوری آذربایجان و ارمنستان از جمله این کشورها هستند. شایان توجه است که باوجود مشابهت های بیشتری که بین ایران و جمهوری آذربایجان شیعه وجود دارد؛ رابطه ایران با ارمنستان مسیحی گسترده تر و بهتر است. پرسش اصلی این نوشتار، چرایی روابط برجسته و سطح بالاتر ایران و ارمنستان با وجود تفاوت های فرهنگی، دینی و زبانی در مقایسه با روابط ایران و جمهوری آذربایجان است؟ پاسخ این نوشتار به این پرسش این است: ایران و ارمنستان براساس اشتراک منافع خود و نگرانی مشترک از تهدید جمهوری آذربایجان برای ایجاد موازنه در برابر آن، روابط خود را گسترش داده اند که نتیجه آن ایجاد روابطی با سطح بالاتر بین دو کشوری است که از تفاوت های بسیاری برخوردارند. نویسندگان برای فهم چرایی شکل گیری سطح بالای روابط بین ایران و ارمنستان از نظریه واقع گرایی تدافعی بهره برده اند. بنابر این نظریه، دو کشور ایران و ارمنستان به دلیل تهدید مشترکی که از سوی جمهوری آذربایجان تصور می کنند به نزدیکی با یکدیگر روی آورده اند تا از این راه در مقابل جمهوری آذربایجان توازن برقرار سازند.
    کلیدواژگان: ارمنستان، ایران، تهدید مشترک، جمهوری آذربایجان، واقع گرایی تدافعی
  • نصرالله پورمحمدی املشی*، باقرعلی عادلفر، سمیه انصاری صفحات 43-63
    در دوره صفویه یکی از گروه های اصلی در حرمسرای شاهی و تاثیرگذار در مسائل سیاسی و اجتماعی، زنانی بودند که ابتدا به صورت اسیر جنگی، سفیر صلح یا واسطه شفاهت خواهی از مناطق مختلف قفقاز وارد دربار شاهان صفویه شدند. این نوشتار می خواهد ضمن اشاره به شکل و دلایل ورود زنان قفقازی به دربار و به دست آوردن نفوذ در آن، به این پرسش پاسخ دهد که زنان قفقازی در تحولات سیاسی و درباری چه نقشی داشته اند و آنان در قالب این نقش چگونه مسیر تحولات تاریخی را به نفع خویش تغییر داده اند و سرانجام اینکه آیا اقدامات آنان منجر به سقوط صفویه می شود؟ فرضیه نوشتار این است که این زنان با به دست آوردن عنوان و نقش سفیر صلح، همسر پادشاه و مادر شاهزاده توانستند در مناسبات سیاسی و تصمیم گیری های مهم کشور از راه ائتلاف با وزیران، هم نژادان، خواجگان و بزرگان درباری و با تکیه بر عوامل توطئه و دسیسه بر روند رویدادهای سیاسی، مسائل جانشینی و مناسبات حکومتی دخالت کنند. نتیجه این عملکرد آنان گاه منافع شخصی یعنی جذب پادشاه به سوی خویش و جلوگیری از حملات مکرر به سرزمین خویش، زن بارگی شاهان و تعویض پادشاهان بود، گاه به صلح و ثبات سیاسی و گاه به آشوب و بی نظمی در حرمسرا و تضعیف ساختار حکومت منجر می شد که در این نوشتار به آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: تح، ولات درب، ار و مناسبات س، یاسی، اجتماعی، زنان قفقازی، صفویه، قفقاز
  • ماندانا تیشه یار*، میلاد گرجی صفحات 65-93
    ترکیه به دلیل قرارگرفتن در میان منابع غنی انرژی و اتحادیه اروپا به عنوان یکی از بازارهای پرمصرف انرژی جهان، می تواند هم نیازهای داخلی خود را به راحتی تامین کند و هم نقش پل طبیعی انرژی اروپا را بازی کند. اروپا همواره درپی یافتن راه های جایگزین برای انتقال انرژی به جای روسیه بوده است و تاکنون برای این جایگزینی، ترکیه را مناسب ترین مسیر یافته است. ترکیه از کشورهای فقیر در عرصه انرژی نفت و گاز است؛ اما رهبران این کشور تلاش می کنند تا با استفاده از موقعیت مناسب جغرافیایی و ایفای نقش پل انتقال انرژی، خود را بازیگری مهم در عرصه انرژی منطقه و پشتوانه امنیت انرژی اروپا مطرح کنند. در این نوشتار نشان داده می شود که به علت ذخایر عظیم انرژی در سرزمین های همسایه ترکیه، نیازمندی های اتحادیه اروپا و خواست این اتحادیه برای یافتن راه های جایگزین خطوط لوله انتقال انرژی از روسیه به این اتحادیه، ترکیه توانسته است برای تحقق سیاست انرژی خود در سطح میان قاره ای گام هایی جدی بردارد.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، انتقال انرژی، ترکیه، گاز طبیعی، نفت خام
  • جهانگیر کرمی *، طاهره دلیران چاپشلو صفحات 95-114
    انقلاب رنگی دگرگونی جدیدی در عرصه سیاست است که در دهه پایانی قرن بیستم از کشورهای اروپای شرقی آغاز و در دهه نخست قرن بیست و یکم به جمهوری های نواستقلال اتحاد شوروی تسری یافته است. از عوامل موثر در چنین رخدادی، وجود کشورهای بزرگی است که برای رسیدن به هدف های خود از فقر موجود در این کشورها استفاده کرده اند و می خواهند از کمک های مالی به عنوان حربه ای برای نفوذ بیشتر خود، بیشترین استفاده را ببرند. پرسش اصلی این نوشتار با کمک روش همبستگی متغیرها، این است که سازمان های مردم نهاد چگونه بر انقلاب رنگی جمهوری قرقیزستان تاثیر گذاشته اند؟ در پاسخ، این فرضیه مطرح می شود که سازمان های مردم نهاد از راه آگاهی بخشی به جوانان، بر انقلاب رنگی جمهوری قرقیزستان تاثیر مستقیم و موثر گذاشته اند. گردآوری اطلاعات این نوشتار از راه کتابخانه ای، اسنادی و اینترنتی است. نتایج مطالعات نشان می دهد که سازمان های مردم نهاد در این کشورها با دردست گرفتن رسانه ها، نبض افکار عمومی جامعه را در دست می گیرند و تلاش می کنند تا همه چیز را بزرگ تر از آنچه هست، نشان دهند و از این راه به منافع خود دست یابند.
    کلیدواژگان: انقلاب، انقلاب رنگی، جنگ نرم، سازمان های مردم نهاد، قرقیزستان
  • محمدصادق کوشکی *، سیدمحمود حسینی صفحات 115-132
    سازمان های منطقه ای راهی برای دست یابی به منافع راهبردی کشورها هستند که بر پایه هدف ها و منافع مشترک کار می کنند. امروزه سازمان همکاری شانگهای به عنوان یک سازمان مهم منطقه ای مطرح است. سازمان همکاری شانگهای در سال 2001 با حضور کشورهای چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان به وجود آمد. هند همواره خواستار عضویت دائم در این سازمان بوده است. پرسش اصلی این نوشتار این است که هدف ها و منافع هند از عضویت در سازمان همکاری شانگهای چیست؟ این نوشتار ضمن توجه به زمینه های تکامل سازمان همکاری شانگهای، برای عضویت دائم هند در این سازمان منافعی را برمی شمرد که برای این کشور فرصت است. جدا از این فرصت ها، چالشی هایی برای دست یابی هند به این مهم وجود دارد که به آن ها نیز پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، سازمان های منطقه ای، سازمان همکاری شانگهای، منافع راهبردی، هند
  • الهه کولایی*، سیمین شیرازی موگویی صفحات 133-150
    قزاقستان آخرین جمهوری اتحاد شوروی بود که استقلال خود را اعلام کرد. پس از فروپاشی اتحاد شوروی، این کشور به دنبال بازسازی هویت ملی خود، اصلاحات اقتصادی را آغاز کرد. به سبب وابستگی شدید به مسکو، تغییر ساختارهای سیاسی و اقتصادی در این کشور آسان نبود. در سال های اولیه استقلال، قزاقستان برای انجام اصلاحات اقتصادی، به دلیل رخداد بحران مالی آسیا، مسیر سختی پیش رو داشت؛ اما دولت با جدیت این برنامه ها را دنبال کرد. این نوشتار درپی پاسخ دادن به این پرسش است که «آزادسازی اقتصادی در قزاقستان پس از فروپاشی اتحاد شوروی، بر رشد جامعه مدنی در این کشور چه تاثیری داشته است؟» نویسندگان پس از بررسی جنبه های مختلف اقتصاد، سیاست و جامعه مدنی در قزاقستان، استدلال می کنند که در بیش از دو دهه پس از فروپاشی اتحاد شوروی، آزادسازی اقتصادی سبب رشد نسبی جامعه مدنی در قزاقستان شده است.
    کلیدواژگان: آزادسازی اقتصادی، اتحاد شوروی، توسعه اقتصادی، توسعه انسانی، جامعه مدنی، قزاقستان
  • یوسف مولایی*، دیان جانباز صفحات 151-174
    منطقه دریای خزر به دلیل مجاورت دو قدرت دائمی روسیه و ایران و ظهور جمهوری های نواستقلال، یکی از پویا ترین نقاط جهان است. همچنین پیوستگی منافع سایر بازیگران از جمله ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا با این کشور های ساحلی بر این پیچیدگی و پویایی افزوده است. در این زمینه، وجود ذخایر انرژی منطقه و توجه به منطقه به عنوان راهروی تجارت و حمل و نقل، پیامد هایی را برای کشور های منطقه و بازیگران فرامنطقه ای در زمینه استقلال، ثبات و امنیت به دنبال داشته است. این نوشتار به پویایی های کنونی کشورهای ساحلی دریای خزر در مسائلی مانند انرژی، اختلاف های نظامی و کشف توازن ژئوپلیتیک قدرت در منطقه پرداخته است و فرصت ها و تهدیدهای شایان توجه این مولفه ها را با توجه به موقعیت راهبردی این منطقه، آرایش منابع و رقابت بازیگران ارزیابی می کند. بنابراین، پرسش نوشتار آن است که مولفه های پویای سیاسی، اقتصادی و نظامی بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای چه تاثیری بر موازنه قدرت در خزر داشته است؟ در پاسخ به این پرسش، فرضیه نوشتار آن است که رقابت بین کشور های حوزه خزر در مسائل راهبردی و انرژی سبب صف بندی سیاسی بین آن ها و موازنه قدرت در خزر شده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد انرژی، توازن قدرت، سیاست، قدرت نظامی، منطقه خزر
|
  • Habibollah Abolhassan Shirazi*, Ghodratollah Behbudinejad Pages 1-17
    With the re access of Putin to power in Russia which provided a second chance for this country to avoid both from the West and the benefits of convergence with its foreign policy and regional and trans-regional equations can take advantages from other side. Approach points of divergence and independence of Russia's dispute with the West, will increase level of Russian influence in the international arena.
    The main question of this paper is whether Russian foreign policy in Putin new term in office, could be continuation of past policies or that it has adopted a policy of continuity and change? With descriptive and analytical methodology can be stated that Russia's foreign policy in its approaches has changed from the past with different torsion and the country's foreign policy more oriented with Eurasia foundation but the balance was known West axis at once the foundation 'Atlantic-oriented' (West wing) and exchange-based East was Executive that it is based on theoretical foundations. Thus the hypothesis that the changes occurred due to the new international environment, adopt a pragmatic approach by Putin in Russia's new foreign policy principles fusion of past and new approaches must be considered.
    Keywords: Putin, Russia, Atlantic, oriented approach, Eurasia, oriented approach, Foreign policy
  • Bahram Amir, Ahmadian*, Habib Rezazadeh, Ahmad Jorfi Pages 19-41
    Iran and Armenia as countries with great religious, language and cultural differences have close and extensive ties in various fields. To understand the reason of these close and extensive ties, in addition to common interest of two countries from this relationship, it's necessary to notice an external factor that is republic of Azerbaijan and their common threat perception of them from it. In Fact Iran and Armenia imagine is republic of Azerbaijan as a threat to themselves. Perception of this common threat cause them to shape extensive political- economic this. This is the main question of the article: why in spite of cultural, religious and language differences there are extension ties between two countries? To answer this question the authors use defensive realism theory. The authors believe that Iran and Armenia based on a common understanding of interest and concern of common threat from republic of Azerbaijan extend their ties to create a balance of power against it.
    Keywords: Defensive realism, common threat, republic of Azerbaijan, Armenia, Iran
  • Nasrolah Poormohammadi Amlash*, Bagher Ali Adelfar, Somayeh Ansari Pages 43-63
    One of the main  Safavid period in the royal harem and the impact on social and political issues, womens, first as a prisoner of war, peace envoy or intermediary  Astshfa different regions of the Caucasus into the court of the Safavid dynasty and winning some Ambassador of peace, the King's wife and the mother of Princess able to interfere in political relations and the important decisions 
    Through coalition cabinet, race, eunuchs and court leaders and relying on the conspiracy of the political events, succession issues and government relations and its impact in order to push their own interests and their performance in this regard may lead to peace and political stability, and sometimes chaos and disorder in the harem and undermine the rule    will result.
  • Mandana Tishehyar*, Milad Gorji Pages 65-93
    Since turkey is located between oil rich countries and Europe union, as a most consuming energy market in the world, could easily secure its own inner needs and play Europe natural energy bridge role. Europe has been ever seeking ways to replace a transferring country instead of Russia and has resulted in turkey as the most appropriate one. In the field of energy- gas and oil- Turkey is a poor country but it's politicians are attempting to propound the country as an important player of region's energy arena and Europe energy security fund. Findings in this article will show that Turkey, based on it's neighboring countries enormous oil sources, Europe union requirements and the union desire to find replacing choices of Russia energy pipeline, has done some efforts to fulfillment of its own energy policy in intercontinental level.
    Keywords: Transport Energy, Natural Gas, Crude Oil, Turkey, Europe Union
  • Jahangir Karami*, Tahereh Daliran Chapeshloo Pages 95-114
    Colored or velvet revolution as a change in the political arena is in the final decades of the twentieth century and the beginning of the countries of Eastern Europe such as Czechoslovakia and Romania in the first decade of independent Soviet republics such as Georgia and Kyrgyzstan has spread . Of the effective factors in the occurrence of such an event is a big country to do anything to achieve their goals , they even the poor in this country have used and financial assistance , try to use it as another trap to lure more influence in these countries to take full advantage .The main question with the help of correlation method is that NGOs have influenced how the Tulip Revolution Kyrgyz Republic? And in response, it is hypothesized that non-governmental organizations through awareness to the youth of the Kyrgyz Republic have the direct effect of affecting the color revolution. This study collected information through library, documents and the Internet. The results indicated that non-governmental organizations in the country take the pulse of public opinion take over the media and try to represent everything larger than usual and trying to get through to achieve their interests.
    Keywords: non, governmental organizations, Softwar, Kyrgyzstan, Revolution, revolution color
  • Mohammad Sadegh Koushki *, Seyyed Mahmood Hosseini Pages 115-132
    Regional organizations Consider to as a means to achieve to the strategic interest's countries and Act for based on common interests and goals. In fact, consider to the SCO as a regional organization. SCO was formed in 2001 with the participation of China, Russia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan and Uzbekistan. This article attempts to analyze why India should consider itself as an ideal candidate for SCO membership, despite the member countries indicating that they have no plans to accept new member in the near future. Nevertheless, India should continue to pursue its case for membership, as it will benefit both India and the SCO members. In order to understand and analyze this, the article discusses the origin and growth of SCO and its emergence as a regional international organization. It identifies the potential benefits that India can gain by becoming the full member of SCO. Its also analyses India's present concerns and challenges it would have to confront after obtaining the full membership.
    Keywords: Regional organization, Strategic goales, Shanghai Cooperation Organization, India, Central Asia
  • Elaheh Koolaee*, Simin Shirazi Moogooei Pages 133-150
    Kazakhstan was the last Soviet republic to declare independence. But after the Soviet collapse, the country seeks to rebuild its national identity and economic reforms began. Changing political and economic structures in these countries due to its high dependence on Moscow was not easy. In the early years of independence due to the Asian financial crisis the country was facing severe economic reforms, but the government has aggressively pursued these programs. Banking reform, tax reform, privatization, development, and current reform efforts in the direction of attracting foreign investment was Kazakhstan's economic plan. In 2001 Western countries introduced Kazakhstan as a successful example of the transition to a market economy and this suggests that the success of economic development.
    This research is trying to answer whether these reforms have had an impact on improving human development indicators and led to the expansion of civil society in these countries. What is certain is that this country suffers from corruption and political structures tend to concentrate power in the hands of a few. However, entering a range of trade and international economics has effect on the behavior of its officials. In some cases has led to the development of indicators of human development.
    Keywords: Kazakhstan, Communities in Transition, Civil society, Economic Liberalism, Economic Development, The Soviet Union, Political Participation, Human Development
  • Yousef Molaei *, Dayyan Jaanbaaz Pages 151-174
    The Caspian Sea region, because of the proximity of two permanent power - Russia and Iran- and the emergence of newly independent Republic, is one of the most dynamic places in the world. In addition, the continuity of interests of other global actors, including the United States and Europe with the coastal countries has added to the complexity and dynamics. In this regard, the region's energy reserves according to the region as well as trade and transport corridor have followed implications for regional and trans-regional actors in the field of independence, stability and security. Therefore, the question of this study is that the dynamic component of political, economic and military of regional and trans-regional actors what affect on the balance of power Caspian Sea region? In response to these questions, this article assumes that competition between countries in the region on strategic issues and energy have caused the policy alignment between them and the balance of power in the Caspian Sea.
    Keywords: The Caspian Region, Balance of Power, Energy Economy, Politics, Military Power