فهرست مطالب

مطالعات اوراسیای مرکزی - پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1389)

نشریه مطالعات اوراسیای مرکزی
پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وحید بزرگی، میرعبدالله حسینی صفحه 1
    این مقاله پس از مرور تحولات گذشته سازمان همکاری شانگهای، قابلیت های این سازمان را از جنبه های مختلف از جمله اقتصاد، تجارت، سرمایه گذاری، انرژی و قدرت نظامی مورد بررسی قرار می دهد. بررسی اطلاعات آماری مربوط به کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای نشان می دهد که اعضای این سازمان قابلیت آن را دارند که در دهه های آینده به یکی از بزرگ ترین قطب های بین المللی اقتصاد، تجارت، سرمایه گذاری خارجی، انرژی و نظامی در جهان تبدیل شوند. برخورداری از قلمرو جغرافیایی وسیع، جمعیت عظیم، منابع انرژی گسترده، سلاح های هسته ای، نیروهای مسلح قابل توجه، حق وتو در شورای امنیت و عوامل دیگر به این سازمان پتانسیل اقتصادی، سیاسی و نظامی بالایی می بخشد. بدون تردید ایران باید از این برتری ها در جهت مناسبات منطقه ای و روابط بین المللی خود سود ببرد.
    کلیدواژگان: ایران، چین، روسیه، امنیت، انرژی، منطقه گرایی، سازمان همکاری شانگهای
  • صادق زیباکلام، داود افشاری، محمد کریم زاده صفحه 27
    تحولات اخیر در قرقیزستان و دیگر کشورهای آسیای مرکزی، برای ناظران سؤال های زیادی ایجاد کرد و بحث در مورد علت های این حوادث از موضوع هایی است که توجه تحلیل گران زیادی را به خود جلب کرده است. هدف این مقاله، بررسی علت های مؤثر بر شکست دولت برآمده از تحولات سیاسی موسوم به انقلاب رنگی در قرقیزستان است، که منجر به انتقال قدرت از دولت قربان بیک باقی یف به دولت موقت، به رهبری رزا آتنبایوا شده است. مقاله در پاسخ به چرایی این شکست، نخست به بررسی مختصر پیشینه تاریخی این کشور می پردازد و سپس علت های این شکست را، به دو دسته داخلی(سیاسی، اقتصادی، فرهنگی) و بین المللی (سازمان های غیردولتی، آمریکا و روسیه) تقسیم کرده و در پایان به نقد و ارزیابی مباحث طرح شده پرداخته است. به هر حال درک واقع بینانه از علل این تحولات مستلزم به کارگیری رهیافتی چند علتی و نگرش جامع و کامل به این کشورها است.
    کلیدواژگان: قرقیزستان، انقلاب رنگی، آمریکا، روسیه، رزا آتنبایوا، قربان بیک باقی یف
  • نوذر شفیعی، یونس کمایی زاده صفحه 51
    پس از یک دوره کشمکش روسیه و غرب، اکنون شواهد تازه ای از رویارویی آمریکا و چین نمایان شده است. چین به عنوان پرجمعیت ترین کشور جهان با داشتن بالاترین نرخ رشد اقتصادی در سطح نظام بین المللی، از جمله کشورهایی است که قدرت هژمونی ایالات متحده آمریکا را برنمی تابد، لکن قصد رویارویی مستقیم با آن کشور را نیز ندارد، بلکه سعی می کند با افزایش هزینه های رهبری ایالات متحده آمریکا در سطح نظام بین المللی، بدون رویارویی مستقیم، به کسب جایگاه خود در سطح نظام بین المللی بپردازد. یکی از این ابزارها سازمان همکاری شانگهای است که در واقع یک موازنه نرم در برابر هژمونی ایالات متحده آمریکا در عرصه نظام بین المللی است. آنچه که در این نوشتار به آن توجه خواهد شد، رویکرد چین و آمریکا به سازمان همکاری شانگهای و تقابل این دو کشور در چارچوب این سازمان براساس نظریه موازنه قوای نرم است.
    کلیدواژگان: سازمان همکاری شانگهای، موازنه قوای نرم، یک جانبه گرایی، نظام بین المللی، آسیای مرکزی، شانگهای 5، تروریسم
  • سهراب شهابی، محمدحسین شیخ الاسلامی صفحه 77
    پس از گذشت 15 سال اینک بسیار منطقی است که بپرسیم که آیا اکو هنوز واقعا می تواند در توسعه ایران موثر باشد. این مقاله با طرح این پرسش و مرور ظرفیت های اقتصادی کشورهای منطقه اکو در دهه اخیر میلادی در دو عنوان کشورهای آسیای مرکزی و کشورهای بنیانگذار، توفیق نسبی این اقتصادها را با استشهاد به پنج عنصر افزایش قیمت نفت و گاز و مواد خام و معدنی، افزایش قیمت مواد کشاورزی، جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی، ثبات نسبی اقتصادی و سیاسی نشان می دهد و استدلال می کند که این شکوفایی موجب افزایش روزافزون اندازه بازار منطقه و حجم مبادلات درون منطقه ای و از این راه بستری مناسب برای توسعه اقتصادی جمهوری اسلامی ایران خواهد بود. مقاله ضمن ارزیابی کلی از تاثیرات بحران اقتصاد جهانی بر آن است که اگرچه بحران وقفه مشهودی را در روند رشد شاخص های اقتصادی منطقه ایجاد کرده اما این تاثیرات نسبت به دیگر مناطق جهان کمتر بوده و با عبور موج بحران روند شکوفایی و رشد دوباره از سر گرفته خواهد شد.
    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، سازمان همکاری اقتصادی (اکو)، بحران اقتصاد جهانی، بازارهای منطقه ای، تجارت درون منطقه ای، جمهوری اسلامی ایران
  • الهه کولایی، حمیدرضا عزیزی صفحه 105
    جمهوری های سابق اتحاد از نظر منابع انرژی، نقش دوگانه این عامل را در روند استقلال خویش مشاهده کردند. هرچند وجود منابع انرژی به عنوان سرمایه ای خدادادی فرصتی استثنایی برای این کشورها تلقی می شد اما در همان حال، وابستگی آنها به مرکز سابق(روسیه) برای انتقال انرژی به بازارهای مصرف، چالش های گوناگونی را برای این کشورها پدید آورده است. ترکمنستان یکی از این جمهوری ها است که منابع عظیم گاز طبیعی، از دیرباز موقعیت ژئواکونومیک برجسته ای به آن اعطا کرده و این موقعیت پس از استقلال برجسته تر شده است. تلاش ترکمنستان برای کسب آزادی عمل در زمینه انتقال انرژی و کسب منافع بیشتر و در برابر، تلاش روسیه برای حفظ انحصار خود در انتقال انرژی از اوراسیای مرکزی، ویژگی خاصی به روابط متقابل دو کشور بخشیده است. در این نوشتار همراه با شناخت این جنبه ها و نقش آن در رابطه دو کشور، نقش دیگر بازیگران نیز در این روند بررسی شده است.
    کلیدواژگان: روسیه، امنیت انرژی، خطوط لوله، انتقال انرژی، ترکمنستان، گاز طبیعی
  • ابومحمد عسگرخانی، خرم بقایی، علیرضا ثمودی صفحه 125
    پس از پایان جنگ سرد و فروپاشی نظام دو قطبی، اتحادیه اروپا فرصت بیشتری برای ایفای نقش در عرصه منطقه ای و بین المللی پیدا کرد. از طرف دیگر، روسیه نیز به دلیل تحولات گسترده ای که در این کشور اتفاق افتاده بود، به دنبال یافتن جایگاه جدیدی برای خود بود. تغییر شرایط نظام بین الملل، ورود بازیگران جدید و قدرتمند، گسترش اتحادیه اروپا به شرق و مجاورت مرزی با روسیه و وابستگی متقابل و روزافزون این دو بازیگر در زمینه های گوناگون، از جمله مهم ترین عواملی بود که سبب همکاری و تعامل فزاینده دو طرف شد. در یک روند کلی، روابط روسیه و اتحادیه اروپا سیر صعودی داشته و این دو به یکدیگر نزدیک تر شده اند. با این حال، این روند با فراز و نشیب های زیادی همراه بوده و مؤلفه های سیاسی، امنیتی و اقتصادی بر روابط این دو بازیگر تاثیرگذار بوده است. این مؤلفه ها، از ماهیت دوگانه ای برخوردار بوده و سبب نوسان و بی ثباتی در این روابط شده است. به نظر می رسد تا زمانی که ملاحظات سیاسی و امنیتی بر روابط دو طرف حاکم باشد، ابهام، عدم قطعیت و بدبینی را پدید آورده و مانع از تعامل سازنده و شکل گیری فضایی به دور از تنش می شود.
    کلیدواژگان: روسیه، اتحادیه اروپا، همکاری، رقابت، امنیت، انرژی
  • حشمت سادات معینی فر، مهری خیری صفحه 151
    امروزه از مهمترین جریان های افراطی که در بیشتر کشورهای جهان اسلام شکل گرفته و به فعالیت پرداخته، جریان وهابیت است. در حال حاضر این جریان به غرض های سیاسی نیز آلوده شده است. جمهوری خودمختار چچن هم از جمله مناطقی است که از فعالیت های این جریان افراطی به خصوص در زمان جنگ و تیرگی روابط با روسیه، بیبهره نبود. جریان وهابیت با مکتب های متعدد و گوناگونی چون «تصوف» مخالف بوده و هیچگونه سازشی با این آیین در طول دو قرن گذشته نداشته است. از طرفی شاهد نفوذ این مکتب در این سرزمین و تاثیر مستقیم آن بر وقایع مختلفی همچون بحران های رخ داده در سرزمین چچن هستیم. از آن جایی که بررسی این جریان های مذهبی در چچن و نقش آنان در بحران چچن مهم است، بنابراین این مقاله در پی پاسخ به این پرسش است که «وهابیت» چگونه بر بحران چچن تاثیر گذاشته است؟ به نظر می رسد وهابیت از راه حمایت های مادی، معنوی، آموزشی و ترویج ایدئولوژی رهبران تندرو، بر بحران چچن افزوده است. یافته های مقاله نشان می دهد که بدون شک یکی از عوامل مهم و مؤثر بر بحران چچن وهابیت بوده است که با تفرقه افکنی، افراط طلبی، دخالت در جریان های سیاسی، مسلح کردن هوادارن خود و عدم پیروی از مقام های رسمی، از نقش برجسته ای در چچن برخوردار بوده است.
    کلیدواژگان: چچن، اسلام، وهابیت، جریان های افراطی، افراط طلبی، روسیه
|
  • Page 1
    This article reviews past developments of the Shanghai Cooperation Organization (SCO) and studies its potentialities in the areas of economy، trade، investment، energy and military power. A Study conducted on statistical information of the SCO state members shows that the organisation has the capacity to be turned into one of the biggest international hubs in the fields of economy، trade، foreign investment، energy and military in the coming decades. Among other factors، vast geographical domain، large population، vast energy reserves، nuclear weapons، sizable armed forces، power of veto in the Security Council can be mentioned as the reasons behind the SCO high economic، political and militarily power; the advantages that Iran should definitely benefit from to advance its regional and international relations.
  • Sadegh Ziba Kalam- Davod Afshary- Mohammad Karim Zadeh Page 27
    Recent developments in Kyrgyzstan and other Central Asian countries have faced observers with several questions. Meanwhile، discussions about the reasons behind these developments have drawn attention of many analysts. This article aims to study the reasons for failure of the government emerged from the developments known as “Tulip Revolution in Kyrgyzstan” which resulted in transition of power from Kurmanbek Saliyevich Bakiyev to the interim government led by Roza Isakovna Otunbayeva. To this end، the article starts with studying the brief historical background of Kyrgyzstan، goes on with classification of the reasons for this failure into two detailed categories of internal environment (political، economic، cultural) and international environment (Non-Governmental Organizations، the United States and Russia) and concludes with criticism and evaluation of the raised issues. Anyhow a realistic understanding of the reasons for these developments needs a multi-cause approach and comprehensive outlook on these countries.
  • Nozar Shafiee- Younes Komaei Zadeh Page 51
    Following a period of conflict between Russia and the West، new signs of confrontation between the United States and China are observed. China As the most populous country in the world with the highest rate of economic growth at international level، China neither stands the hegemonic power of the United States nor has the intention of direct confrontation with it. In effect، China seeks to find a better status in international arena by raising the costs of the United States leadership at international level. Meanwhile the Shanghai Cooperation Organization (SCO) which is actually a soft balancing against the hegemony of the United States in international arena is used as a tool. This article sheds light on the policies of China and the United States on SCO as well as confrontation between these two countries within the framework of “balance of soft power theory”.
  • Page 77
    After 15 years، now it is logical to ask whether ECO can still play an effective role in Iran’s development. By raising this question and reviewing the economic capacities of ECO member states in the current decade under two categories of Central Asian Countries and Founding Countries، this article shows the relative success of these economies through five elements of price of oil، gas، raw and mineral materials، increasing the price of agricultural materials، attracting foreign direct investment and relative economic and political stability. The article then argues that this boom will pave the way for economic development of the Islamic Republic of Iran by means of enlarging regional market and boosting volume of interregional transactions. It also makes a general evaluation of the impacts of the world economic crisis and shows that although the crisis has clearly interrupted the growth trend of economic indices of the region، its impacts have been less than other parts of the world and the economic boom will be resumed as the crisis wave goes by.
  • Page 105
    Existence of energy reserves as God-given assets was considered as a unique opportunity for the former republics of Soviet Union، their dependence on the former center (Russia) for transferring energy to the consuming markets has confronted them with various challenges. As one of these republics، Turkmenistan enjoys excellent geo-economic status since a long time ago due to its huge natural gas reserves; the status that has been highlighted since achieving independence. As Turkmenistan struggles for free energy transfer and more profits on the one hand and Russia endeavors to maintain its exclusive right to energy transfer from Central Eurasia on the other، bilateral relations between these two countries have become more important. This article is an attempt to study these aspects and their roles in the relations between these two countries، along with the role played by other regional and transregional actors.
  • Aboumohammad Asgarkhani, Khoram Baghaee, Alireza Samoodi Page 125
    After the Cold War and collapse of the bipolar system، the European Union found more opportunity to play a role in regional and international arenas. On the other hand، Russia was searching for a new status due to its widespread developments. Changing the status of international system، emergence of new and powerful actors، expansion of the European Union to the East and bordering with Russia as well as mutual and growing dependence of these two actors in various areas were among the most important factors that enhanced cooperation and interaction between them. In general، the relations between Russia and the European Union have been boosted and these two countries have become closer to each other. However، this trend has had its ups and downs and has affected by political، security and economic factors. The abovementioned components with a dual nature have oscillated and destabilized these relations. It seems that until the relations between these parties are dominated by political and security considerations; ambiguity، uncertainty and pessimism prevent constructive interaction and formation of a peaceful atmosphere.
  • Heshmat Sadat Moinifar, Mehri Kheiri Page 151
    Today Wahhabism is one of the most important radical movement that has been formed and operated in most of the countries of the Islamic world. Nowadays، this movement has also been inflicted by political motives. The Autonomous Republic of Chechen is among regions affected by this radical movement، particularly at the time of war and strained relations with Russia. Wahhabism that is against several and various schools of thought like “Sufism”، has had no compromise with this creed in the past two centuries. Moreover، we witness the influence of this school of thought in this territory and its direct impact on various events like the crisis in Chechnya. Due to the importance of studying these religious movements in Chechnya and their impacts on its crisis، this article seeks to find out how Wahhabism has influenced Chechnya crisis. It seems that Wahhabism has deteriorated Chechnya’s crisis through material، moral and educational support as well as dissemination of ideology of the extremist leaders. Findings of the article show that Wahhabism is certainly one of the important and effective factors on Chechnya’s crisis that has played a significant role in Chechnya by sewing sedition، extremism، meddling in political affairs، arming its partisans and disobeying the official authorities.