فهرست مطالب

پژوهش های نوین در ریاضی - پیاپی 11 (پاییز 1396)

مجله پژوهش های نوین در ریاضی
پیاپی 11 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهناز احدزاده نمین، الهه خمسه صفحات 5-18
    مدل های شبکه ای دو مرحله ای تحلیل پوششی داده (DEA) ، ازجمله مدل های پرکاربرد در بسیاری از رشته های مدیریت و صنایع است. یکی از مفاهیمی که در تئوری تولید، نظر پژوهشگران را به خود جلب کرده است، مفهوم رتبه بندی واحدها با شبکه دو مرحله ای است. رتبه یک واحد می تواند اطلاعات سودمندی در زمینه فعالیت های بهینه واحدهای تصمیم گیرنده (DMUs) در اختیار تصمیم گیرنده (مدیر) قرار دهد. اینکه کدام واحد بر واحد دیگر اولویت دارد. این مفهوم ارجعیت یک واحد را از نظر کارایی و اثربخشی بر واحدهای دیگر مشخص می کند. محاسبه کارایی واحدها درشبکه دو مرحله ای DEA انجام شده است و اندازه کارایی واحد دو مرحله ای می تواند ملاک مناسبی برای رتبه بندی یک واحد باشد. اما مشکل اصلی زمانی است که چند واحد کارا همگی رتبه یک را لحاظ می کنند. هدف از این پژوهش، ارائه مدلی جهت رتبه بندی واحدهای کارا با استفاده از روش وزن مشترک در شبکه دو مرحله ای DEA است.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها (DEA)، رتبه بندی (Ranking)، کارایی، شبکه دو مرحله ای، وزن مشترک
  • نازیلا آقایی صفحات 19-30
    کارایی متقاطع یک ابزار سودمند برای رتبه بندی واحدهای تصمیم گیرنده (DMU) در تحلیل پوششی دادها (DEA) می باشد. اما از انجا که ممکن است در ارزیابی DMUها وزن های بهینه منحصر بفرد نباشد لذا انتخاب یکی از آنها کار ساده ای نخواهد بود و ممکن است نتایج حاصل از جواب های بهینه دگرین، متفاوت باشد. برای این منظور، در این مقاله، روشی برای رتبه بندی DMUها که مشکل غیر یکتایی را ندارد، ارایه می شود. از آنجا که خروجی ها به دوصورت مطلوب و نامطلوب به کار
    می روند. پس ارایه مدل هایی برای رتبه بندی واحدهای تصمیم گیرنده در حضور خروجی های مطلوب ونامطلوب حایز اهمیت است. ازطرفی مدل های DEA کلاسیک باداده های قطعی سروکار دارد. ولی دردنیای واقعی، لزوما همه داده ها قطعی نمی باشند. در نتیجه، به دنبال رویکردی هستیم که کارایی DMU را در شرایط عدم قطعیت محاسبه کند. لذا واحدهای تصمیم گیرنده باخروجی های مطلوب ونا مطلوب بازه ای رتبه بندی می شوند. برای رویارویی با این مسئله، یک کران پایین و یک کران بالا برای کارایی براساس رویکرد بازه ای پیشنهاد می شود. نتایج حاصل در یک مثال عددی ساده مورد تحلیل قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، کارایی متقاطع، رتبه بندی، عدم قطعیت، خروجی نامطلوب
  • زهره مقدس، محسن واعظ قاسمی، بیژن رحمانی پرچکلایی صفحات 31-40
    مدیریت زنجیره تامین امروزه به یکی از پایه ای ترین فرآیندهای کسب کار تبدیل شده است و در این میان بررسی و تحلیل تک تک مراحل آن و انتخاب بهترین های هر مرحله یکی مهمترین چالش های مدیران استراتژیک می باشد. در این مقاله با کمک تحلیل پوششی داده ها برای انتخاب تامین کننده برتر در میان تامین کنندگان با ورودی و خروجی های انعطاف پذیر یک مدل ارائه شده است. تامین کنندگان در این مقاله براساس نوع درخواست های متفاوت مرحله بعد می توانند انعطاف پذیر بوده و تغییرات از قبل پیش بینی شده را ارائه نمایند. به عنوان مثال حمل و نقل یکی از آیتم های انعطاف پذیر خروجی ها می باشد که می تواند براساس نیاز مرحله بعد به صورت زمینی، هوایی و یا دریایی باشد که در انتخاب بهترین زنجیره تاثیر گذار می باشد زنجیره جدید براساس نیاز کل زنجیره مجددا انتخاب می گردد.
    در این مقاله با تحلیل پوششی داده ها و الگوریتم دودویی مدل جدیدی برای تامین کنندگان ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: تامین کنندگان، تحلیل پوششی داده ها، مدیریت زنجیره تامین، متغیرهای دودویی
  • بهرخ مهرآسا، محمدحسن بهزادی صفحات 41-50
    تحلیل پوششی داده ها (DEA) یک روش ریاضی برای بررسی عملکرد واحدهای تحت تصمیم گیری (DMU) می باشد. در نظریه ی کلاسیک DEA برای ارزیابی عملکرد یک سازمان فرض بر این است که داده های ورودی و خروجی به صورت قطعی می باشند. در حالی که در دنیای واقعی اغلب ورودی و خروجی ها مبهم و تصادفی می باشند. توزیع نرمال یک توزیع پیوسته است که با توجه به ویژگی هایش از اهمیت ویژه ای در آمار برخوردار است. در بسیاری از موارد فرض شده است که داده های تصادفی فازی دارای توزیع متقارن نرمال هستند اما در عمل ممکن است چنین فرضی برقرار نباشد. بنابراین استفاده از توزیع نرمال منجر به نتیجه گیری غلط خواهد شد. در این مقاله مدل DEA تصادفی فازی را در حالت امکان در حضور توزیع چوله نرمال مورد بررسی قرار داده ایم. این روش در یک حالت خاص روش های قبلی را شامل می شود. در نهایت مدل بیان شده را در یک مثال عددی نشان داده ایم.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، واحد تصمیم گیری، توزیع چوله، نرمال، متغیر تصادفی فازی
  • رضا میرزایی، مرضیه بختیاری صفحات 51-58
    یک خمینه همراه با عمل هموار گروه لی G را G-خمینه می نامند. در این مقاله، خمینه ی ریمانی کامل M را همراه با عمل زیر گروه لی بسته G از ایزومتری ها در نظر می گیریم. بعد فضای مداری را نقص همگنی این عمل می نامند. خمینه هایی که عمل با نقص همگنی صفر دارند را همگن می نامند. قضیه ای در مورد خمینه های ریمانی با خمیدگی نامثبت بیان می کند که خمینه های همگن با خمیدگی نامثبت، با…
    کلیدواژگان: خمینه های حاصلضربی، گروه لی نیم ساده، G، خمینه، نقص همگنی
  • مصطفی امیدی، محسن رستمی مالخلیفه، علی پایان، فرهاد حسین زاده لطفی صفحات 59-80
    تعیین نوع بازده به مقیاس (RTS) و شناسایی ناحیه ای که در آن نوع بازده به مقیاس یک واحد تصمیم گیرنده (DMU) پایدار باقی بماند؛ به مدیران کمک می کند که پیش بینی های دقیق تری در رابطه با تغییراتی که بر سر راه تغییر سایز یک DMU قرار می گیرد، داشته باشند. این مقاله تلاش می کند که به معرفی و تعیین امتداد پایداری RTS واحدهای تصمیم گیرنده تحت تحلیل پوششی داده ها (DEA) ، بپردازد. با توجه به اهمیت RTS در رابطه با تصمیم گیری های مدیریتی، روش های مختلف و متنوعی از سوی محققین DEA جهت معرفی و تعیین نوع آن ارائه شده است. پژوهش ها در ارزیابی RTS، منجر به دسته بندی کلی تر و عمومی تری از انواع RTS، با عناوین « RTSچپ (L-RTS) » و « RTSراست (R-RTS) » شده است. وجه مشترک بسیاری از روش های ارزیابی L-RTS و R-RTS این است که مدل های بکار رفته دراین روش ها پارامتریک هستند و لذا آنها را بایستی جزء روش های غیرخطی دسته بندی کرد. به منظور مقابله با این ضعف، مقاله پیشرو به ارائه روشی برای ارزیابی L-RTS و R-RTS می پردازد که مدل های این روش پیشنهادی خطی بوده و در مورد آنها مشکل پارامتری بودن، وجود ندارد. علاوه براین مدل های روش پیشنهادی از این مزیت برخوردارند که با انجام تغییرات جزئی روی آنها و با تقسیم بندی مرز مجموعه امکان تولید، توانسته ایم در این مقاله از آنها بعنوان ابزاری برای ارزیابی امتداد پایداری RTS واحدهای تصمیم گیرنده استفاده کنیم.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها (DEA)، بازده به مقیاس چپ (L، RTS)، بازده به مقیاس راست (R، RTS)، بازده به مقیاس کلی (O، RTS)، پایداری
  • خدیجه نوروزی، سید محمد علی آل عمرانی نژاد، مهدی سلیمانی، بهناز فرنام صفحات 81-90
    محاسبه انرژی های معادله شرودینگر در فیزیک از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به عنوان مثال در محاسبه میزان جذب نور و میزان شکست نور در یک ماده، محاسبه انرژی های گذار بین زیرنواری و انرژی های گذار بین نواری، از ترازهای انرژی استفاده می کنیم. همچنین، به کمک ترازهای های انرژی می توان چگالی حالات یک سیستم فیزیکی را یافت و از روی آن به دلیل عایق، نیم رسانا و یا فلز بودن یک ماده پی برد. روش های زیادی در خصوص محاسبه ترازهای انرژی وجود دارد که هرکدام از نقاط ضعف و قدرتی برخوردارند. روش های تکرار مجانبی، الگوریتم ژنتیک، نومروف، شبکه های عصبی، ماتریس انتقال و… تعدادی از آنها می باشند. محاسبه ترازهای انرژی به کمک توابع سینک، کمتر مورد توجه دانشمندان این حوزه بوده است.
    در این مقاله، کارایی روش هم محلی سینک در محاسبه این انرژی ها را بررسی کرده ایم. برای حل این مسائل، با استفاده از تقریب تابع مجهول به وسیله توابع سینک و به کمک روش هم محلی، مسئله را به یک مساله ویژه مقداری تبدیل می کنیم. در ادامه با بیان مثال هایی، دقت و سرعت این روش را با روش تفاضلات متناهی، که روشی رایج در بین فیزیکدانان است، مقایسه کرده ایم. درنهایت، با توجه به جداول و محاسبات انجام شده، دقت و سرعت این روش در مقایسه با برخی از روش ها، ثابت کرده ایم. تمامی محاسبات با نرم افزار میپل صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: روش هم محلی سینک، روش تفاضلات متناهی، مقدار ویژه، بردار ویژه
  • رضا احمدزاده، سهراب کردرستمی، علیرضا امیرتیموری صفحات 91-98
    تحلیل پوششی داده ها (DEA) یک روش غیر پارامتری برای اندازه گیری عملکرد نسبی واحدهای تصمیم گیرنده می باشد. در مدل های متداول و مرسوم DEA هریک از واحدهای تصمیم گیرنده به عنوان یک جعبه ی سیاه در نظر گرفته می شوند که با دریافت تعدادی ورودی، تعدادی خروجی را تولید می کنند و ساختار درونی آنها نادیده گرفته می شود. در سال های اخیر بخش وسیعی از مطالعات صورت گرفته در این زمینه توجه خود را به DMUهایی با ساختارهای درونی شبکه ای معطوف نموده اند و ضمن دسته بندی و معرفی برخی از ساختارهای شبکه ای مدل هایی را برای ارزیابی کارایی آنها ارائه کرده اند. هدف اصلی در این مقاله توسعه ی یک مدل جدید به منظور ارزیابی کارایی یک ساختار شبکه ای دو مرحله ای برای اندازه گیری عملکرد واحدهای تصمیم گیرنده (DMUs) می باشد. علاوه براین در این مقاله کار لی و همکارانش در سال 2012 را با بهبود روش جستجوی ابتکاری برای تخمین جواب های بهینه ی مدل های متمرکز غیرخطی بسط می دهیم. به منظور ارزیابی مدل پیشنهادی در این مطالعه، روش اصلاح شده را رویفرایند R&D منطقه ای مربوط به 30 منطقه در سطح یک استان در کشور چین مورد بررسی قرار می دهیم. نتایج و مقایسه ها نشان می دهند که روش پیشنهاد شده روشی کاراست و پیچیدگی محاسباتی بسیار کمتری نسبت به روش های دیگر دارد.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده های شبکه ای، ساختارهای دو مرحله ای، جستجوی ابتکاری، تجزیه ی کارایی، کارایی مولفه ای
  • بهلکه عبدالناصر صفحات 99-108
    فرض کنیم R یک حلقه جابجایی و نوتری و Γ یک گروه متناهی باشد. در این مقاله، ما بعدهای همولوژیکی گرنشتاین مدول ها نسبت به یک مدول شبه دوگانی روی حلقه گروه را مطالعه می کنیم. نشان داده خواهد شد که بعدهای همولوژیکی گرنشتاین RΓ - مدول M نسبت به مدول شبه دوگانی روی R و RΓ با هم برابر می باشند.
    کلیدواژگان: مدول شبه دوگانی، بعد گرنشتاین، بعد C، تصویری گرنشتاین، بعد C، تزریقی گرنشتاین
  • علی عبدی، سید احمد حسینی صفحات 109-118
    در سال های اخیر، تئوری روش های عددی برای دستگاه معادلات دیفرانسیل سخت و غیرسخت به یک کمال خاصی رسیده است. بنابراین، کدهای فوق العاده زیادی که بر پایه روش های رانگ-کوتا، روش های چندگامی خطی، روش های ابرشکف، روش های پیوندی یا روش های خطی عمومی هستند، وجود دارند. اگرچه این روش ها دارای دقت خوب و خواص پایداری مطلوب مانند A-پایداری و L-پایداری هستند، ولی برای حل عددی دسته های خاصی از مسایل که از زمینه های تحقیقاتی مختلفی ناشی می شوند، مناسب نیستند. برای مثال، مدل های ریاضی حرکت اجرام سماوی که دستگاه هامیلتونی هستند. از آنجایی که جواب چنین مسایلی دارای خواص هندسی خاصی از جمله همتافتگی و عموما برگشت پذیری است، طبیعی است بهدنبال روش هایی باشیم که دارای این ویژگی ها باشند. هدف این مقاله طراحی روش های عددی همتافته و متقارن از مراتب بالا است. کارایی و دقت روش های معرفی شده با نتایج عددی حاصل از پیاده سازی آنها روی مسایل هامیلتونی معروف از حرکت اجرام سماوی، تایید خواهند شد.
    کلیدواژگان: معادلات دیفرانسیل معمولی، دستگاه های هامیلتونی، روش رانگ، کوتا و رانگ، کوتا افراز شده، همتافتگی و تقارن
|
  • M. Ahadzadeh Namin, E. Khamseh Pages 5-18
    Two stages DEA models are used in many fields of management and industry. One of the concepts that has attracted the attention of researchers in the theory of production is the concept of ranking the units with a two-stage network. A unit ranking can provide useful information to decision makers (DMUs) about optimal decision making activities. This concept defines the superiority of a unit in terms of efficiency and effectiveness on other units. The calculation of the efficiency of the units in the two-stage DEA network was performed, and the efficiency of the two-stage unit could be a suitable criterion for ranking one unit. But the main problem is the time when some efficient units all rank as one. So far, there is no linear model for solving this problem.The purpose of this research is to provide a model for ranking of effecient units using the common weight method in a two-stage DEA network.
    Keywords: Data envelopment analysis (DEA), Ranking, Efficiency, Two-stage Network, Common Weight
  • N. Aghayi Pages 19-30
    Cross efficiency is one of the useful methods for ranking of decision making units (DMUs) in data envelopment analysis (DEA). Since the optimal solutions of inputs and outputs weights are not unique so the selection of them are not simple and the ranks of DMUs can be changed by the difference weights. Thus, in this paper, we introduce a method for ranking of DMUs which does not have a unique problem. In the real life, the outputs can be shown as desirable and undesirable outputs. So it is important to provide models for the ranking of DMUs in present of desirable and undesirable outputs. The classic DEA models deals with certain data. But, in the real word, all data are not necessarily certain. For solve of this problem, we present a new method that compute the ranks of all DMUs by uncertain data and calculate the lower and upper bounds for the ranks of DMUs. Finally, the results of a simple example are given.
    Keywords: Data Envelopment Analysis, Cross efficiency, Ranking, Uncertainty, Undesirable outputs
  • Z. Moghaddas, M. Vaez-Ghasemi, B. Rahnama Parchekoalei Pages 31-40
    Nowadays, managing a supply chain is turned to be one of the fundamentals of business process. In doing so, investigating and analyzing each and every of the processes and selecting the best of each process is an important challenge for strategic managers. In this paper Data Envelopment Analysis (DEA) technique is used and a model is provided for selecting the best suppliers with flexible inputs and outputs. Here, suppliers according to the different requirements of the next stage can be flexible for providing the already forecasting alterations. As an instance, transporting one of the flexible outputs can be considered which can be sent from the earth, sea, or the air. This has the direct effect on the selection of the best suppliers and according to this selection the new chain will be selected in accordance to the requirements of the whole chain. In this paper, according to DEA models and the binary algorithm, a new model will be presented for suppliers.
    Keywords: Suppliers, Data Envelopment Analysis, Supply chain management, Binary variables
  • B. Mehrasa, M. H. Behzadi Pages 41-50
    Data envelopment analysis (DEA) is a mathematical method to evaluate the performance of decision-making units (DMU). In the performance evaluation of an organization based on the classical theory of DEA, input and output data are assumed to be deterministic, while in the real world, the observed values of the inputs and outputs data are mainly fuzzy and random. A normal distribution is a continuous distribution which is extremely important in statistics because of its behavior.It is assumed in most cases that fuzzy random data are normally distributed, while such an assumption may not hold in practice. Therefore, using the normal distribution leads to erroneous conclusions. In the present study, we investigated DEA fuzzy random model under condition of probability -possibility, in the presence of a skew-normal distribution.In other words, this method embraced the previous methods in a specific state. Finally, a set of numerical example is presented to demonstrate the efficacy of procedure and algorithm.
    Keywords: Data Envelopment Analysis, Decision Making Unit, Skew-Normal distribution, Fuzzy random variable
  • R. Mirzaei, M. Bakhtiari Pages 51-58
    A manifold with a smooth action of a Lie group G is called G-manifold. In this paper we consider a complete Riemannian manifold M with the action of a closed and connected Lie subgroup G of the isometries. The dimension of the orbit space is called the cohomogeneity of the action. Manifolds having actions of cohomogeneity zero are called homogeneous. A classic theorem about Riemannian manifolds of nonpositive curvature states that a homogeneous Riemannian manifold of nonpositive curvature is diffeomorphic to ...
    Keywords: product manifolds, semisimple Lie group, G-manifold, cohomogeneity
  • M. Omidi, M. Rostamy-Malkhalifeh, A. Payan, F. Hosseinzadeh Lotfi Pages 59-80
    Determining the type of returns to scale (RTS) and identifying stability region for RTS of evaluating unit are appropriate abilities for forecasting the future the unit when its size is changed. This paper aims to introduce RTS sustainability of frontier decision making units (DMUs) in data envelopment analysis (DEA). Based on the importance of RTS in relation to decisions of managers, different methods have been proposed to define RTS and determine the type RTS. Research on RTS led to a more general categorize for the type of RTS, named left RTS (L-RTS) and right RTS (R-RTS). All of the methods in evaluating L-RTS and R-RTS have presented parametric programming problems which are non-linear programs, naturally. In tis situation, researchers are facing the challenge to determine the value of parameters. In order to survey this limitation, the present paper suggests linear programming problems. Moreover, the proposed models with minor changes are appropriate tools for determining the RTS sustainability for evaluating unit.
    Keywords: Data envelopment analysis (DEA), Left returns to scale (L-RTS), Right returns to scale (R-RTS), Overall returns to scale (ORS), Stability
  • Kh. Nouroozi, S. M.A. Aleomraninejad, M. Solaimani, B. Farnam Pages 81-90
    Computation of the Schrodinger equation energy levels is very important in physics. For example we can use these levels to calculate the absorption coefficient and light refraction in a material as well as calculation of the interband and intersubband transition energies. Density of states of the system can also be obtained by using the energy levels. Thereafter we can determine that the system is dielectric, semiconductor or metal. There are different methods to calculate the energy levels and each of them has some advantages and some disadvantages. The asymptotic iteration method, genetic algorithm, numerov method, neural networks, transfer matrix
    Method
    etc. are some of them. However calculation of the energy levels by using the Sinc method has less been studied.
    In this paper we consider the Sinc collocation method to calculate these energy levels. We approximate the unknown function by Sinc functions and convert the problem to the eigenvalue problem by collocation method. In sequel numerical examples are included to compare the accurately of our method with finite difference method. The results demonstrate the accuracy of our method to comparison the other methods. All computations were carried out using Maple on a personal.
    Keywords: Sinc Collocation Method, Finite difference Method, Eigenvalue, Eigen function
  • R. Ahmadzadeh, S. Kordrostami, A.R. Amirteimoori Pages 91-98
    Data Envelopment Analysis (DEA) as a non–parametric method is used to measure relative performance of organizational units. The aim of this paper is to develop a new model to evaluate the efficiency of a general two-stage network structures proposed by Li et al. (2012) for measuring the performance of Decision Making Units (DMUs). In addition, this paper expands the work of Li et al. (2012) and improves the heuristic search procedure to estimate the optimal solutions of non-linear centralized models. In order to evaluate the proposed model of this study, it has been applied to a case of regional Research and Development (R&D) system related to 30 provincial level regions in China. The experimental results compared with method developed by Li et al. (2012) show that the proposed method is efficient and has much lower computational complexity.
    Keywords: DEA network, Two-stage structures, Heuristic method, Efficiency decomposition
  • A. Bahlekeh Pages 99-108
    Let R be a commutative noetherian ring and Γ a finite group. In this paper,we study Gorenstein homological dimensions of modules with respect to a semi-dualizing module over the group ring . It is shown that Gorenstein homological dimensions of an -RΓ module M with respect to a semi-dualizing module, are equal over R and RΓ .
    Keywords: Semi-dualizing module, Gorenstein dimension, C-Gorenstein projective dimension, C-Gorenstein injective dimension
  • A. Abdi, S.A. Hosseini Pages 109-118
    In the last years, the theory of numerical methods for system of non-stiff and stiff ordinary differential equations has reached a certain maturity. So, there are many excellent codes which are based on Runge–Kutta methods, linear multistep methods, Obreshkov methods, hybrid methods or general linear methods. Although these methods have good accuracy and desirable stability properties such as A-stability and L-stability, they are not suitable for the numerical solution of special classes of problems arising from different research areas, for example the mathematical models of celestial objects which are Hamiltonian systems. Since the solution of such problems has special geometric property such as symplecticity and usually reversibility. Therefore, it is natural to search for numerical methods that share this property. It is the purpose of this paper to design high order symplectic and symmetric methods. Efficiency and accuracy of the constructed methods are confirmed by implementing on well-known Hamiltonian problems of the motions of celestial objects.
    Keywords: Ordinary differential equations, Hamiltonian systems, Runge-Kutta, Partitioned Runge-Kutta methods, symplecticity, symmetric