فهرست مطالب

نشریه زمین شناسی مهندسی ایران
سال دهم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا پیرنیا، رقیه عزیزی، علیرضا یار احمدی بافقی ، محمد فاتحی مرجی صفحات 1-13
    سنگ ها در طبیعت دارای دسته درزه های ناممتد هستند و در تحلیل پایداری سنگ ها عموما درزه ها بصورت ممتد بررسی میگردند در حالیکه نوک درزه ها ی ناممتد محل تمرکز تنش می باشد و این تمرکز تنش در اندازه و جهت رشد درزه های موجود در سنگ و پایداری سازه های ایجاد شده در آن مثل شیب های سنگی موثراست. مکانیک شکست سنگ علمی است که امکان رشد ترک و تعیین جهت انتشار آن را مطالعه می کند. توسعه این علم امکان استفاده از مدل های درزه ای واقعی ناممتد در تحلیل پایداری شیب های سنگی و کنترل رفتار مکانیکی ناپیوستگی ها بخصوص پیرامون نوک ترک را فراهم می کند. با ایجاد شیب های سنگی و تغییر ماتریس تنش منطقه ای، در نوک درزه ها تمرکز تنش بوجود می آید. درصورت غلبه این تنش بر پارامترهای مقاومتی درزه رشد می کند و با انتشار درزه ها بلوک های سنگی تشکیل می گردند. این مطالعه برآنست با استفاده از اصول مکانیک شکست، رشد و توسعه درزه ها ی ناممتد و تصادفی در شیب سنگ های درزه دار را مدل سازی نماید. روش عددی قابل قبول مدل سازی مکانیسم شکست درزه ها، روش المان مرزی با عنوان روش ناپیوستگی جابجایی (DDM) انتخاب گردید. بعنوان مطالعه موردی مدل هندسی3 بعدی ناپیوستگی های دیواره بلوک تکتونیکی 2-4 معدن چغارت بروش دیسک های تصادفی توسط برنامه 3DGM یاراحمدی گودرزی در محیط نرم افزاری متمتیکا ساخته و مقطع 2 بعدی مورد نظر تهیه گردید. با اعمال شرایط مرزی، تنش های برجا، ماتریس سختی، مقدار و جهت انتشار درزه ها محاسبه گردید. پارامترهای مکانیکی توده مورد مطالعه بر اساس ویژگی های ژئومکانیکی گزارش شده در تحلیل های پایداری شیب این دیواره استفاده شد. مش بندی ناپیوستگی ها با ابعاد 3 متر و گام انتشار 2/0 طول درزه در نظر گرفته شد و مدل برای 4 مرحله رشد ترک اجرا گردید. مدل هندسی بوجود آمده شامل درزه های اولیه و رشد یافته قابل استفاده در نرم افزارهایی است که مدل های هندسی ناپیوستگی ها در آنها پایه اصلی تحلیل بوده ولی قابلیت انتشار ترک را ندارند. پس کد تهیه شده به عنوان مکمل روش های تحلیلی مثل گروه های کلیدی و عددی مثل روش های المان مجزا (نرم افزار UDEC) در تحلیل توده سنگ های درزه دار ناممتد قابل استفاده می باشد.
    کلیدواژگان: شیب سنگی، روش ناپیوستگی جابجایی، انتشار درزه
  • محمد بخشایش ، مهدی نوربخش صفحات 15-30
    هدف اصلی این مقاله، شناسایی گزینه های مناسب برای احداث سد زیرزمینی در محدوده دشت سیلابی قره بوته واقع در جنوب غربی استان زنجان است. سطح آبهای زیرزمینی این منطقه در سالهای اخیر کاهش یافته است. احداث سدزیرزمینی، می تواند تا حدودی به رفع کمبود آب در این منطقه کمک نماید. محدوده مورد مطالعه، از نظر پتانسیل احداث سد زیرزمینی مورد مطالعه قرارگرفته و13 محل برای احداث سازه شناسایی شده است. در این تحقیق، ابتدا مهمترین عوامل تاثیرگذار در احداث سد زیرزمینی، شناسایی شده است. این عوامل شامل واحدهای زمین شناسی، گسل، آبراهه، کیفیت آب، عمق سنگ بستر و حجم مخزن هستند که با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی، مقایسه زوجی بین آنها صورت گرفته و بر اساس ارجحیت هریک از این عوامل به دیگری، ضریب آنها محاسبه شده است. در این روش با استفاده از تعیین معیار و زیر معیار عوامل موثر در انتخاب ساختگاه، میزان اهمیت آنها در انتخاب محل توسط یک سیستم مقایسه و رتبه بندی زوجی صورت می گیرد. به منظور مقایسه نتایج روش تحلیل سلسله مراتبی، از روش وزن دهی نیز برای اولویت بندی گزینه ها استفاده شده است. در روش وزن دهی، با در نظر گرفتن میزان اهمیت هریک از عوامل شناسایی شده، عددی به عنوان وزن (Weight) آن عامل در نظر گرفته می شود. برای زیر عاملها نیز، متناسب با درجه اهمیت عددی به عنوان نرخ (Rate) مشخص می شود. نتیجه مقایسه، بیانگر انطباق مناسب اولویت بندی گزینه ها با دوروش متفاوت است. با اینحال، به نظر می رسد که روش AHP به دلیل مقایسه زوجی عوامل، از دقت بیشتری نسبت به روش وزن دهی برخوردار است.
    کلیدواژگان: سد زیرزمینی، تحلیل سلسله مراتبی، روش وزن دهی، استان زنجان
  • محمدکاظم امیری، محمدرضا نیکودل صفحات 31-43
    از سبکدانه ها به منظور کاهش وزن، عایق کاری حرارتی و صوتی، ساخت فرآورده های سبک مانند انواع بتن های سبک، ملاتها و اندودها، فرآورده های قیری و خاک کشاورزی استفاده می شود. با توجه به فروان بودن سازندهای شیلی در زونهای مختلف ساختاری ایران و از طرف دیگر ارزشمند بودن منابع خاک رس مورد نیاز برای تولید سبکدانه ها از لحاظ زیست محیطی و کشاورزی، شیل ها جایگزین مناسبی برای تولید این مصالح اند. در این مقاله آنالیزهای شیمیایی بر روی شیل ها و مارن های استان فارس انجام گرفت، سپس با توجه به مطالعات صورت گرفته شیل های آرژیلیتی بکت و نورآباد برای حرارت دهی و تولید سبکدانه ها مناسب تشخیص داده شد. سپس برخی خصوصات، فیزیکی، شیمیایی و مکانیکی نمونه های حرارت داده شده و ویژگی های اولیه سبکدانه های تولیدی مورد بررسی قرار گرفت و با سبکدانه های تولیدی حال حاضر در ایران مقایسه شد. نتایج نشان داد که سبکدانه های شیل منبسط شده تولیدی وزن مخصوص کمتر، درصد جذب آب، ارزش فشاری و ضربه ای بیشتری از لیکا و لیاپور دارند و از لحاظ دانه بندی و pH هر سه سبکدانه در یک محدوده قرار دارند. با توجه به نتایج بدست آمده، شیل منبسط شده تولید شده سبکتر از نمونه های تولیدی در ایران است اما مقاومت کمتری از آنها دارد و می توان از آن به عنوان پرکننده، ساخت عایق های حرارتی و ساختن بتن برای دیوارهای جداکننده و غیرباربر استفاده کرد.
    کلیدواژگان: شیل منبسط شده، تئوری ریلی، حرارت دهی، لیکا، لیاپور، خواص فیزیکی و مکانیکی
  • مجتبی کمانی، رسول اجل لوییان صفحات 45-59
    آیین نامه های مختلفی برای ارزیابی منابع سنگی به ویژه سنگ های آهکی جهت استفاده در سازه های آبی ارائه شده است. اگرچه تفاوت هایی بین این آیین نامه ها وجود دارد ولی برای ارزیابی مصالح سنگی طبق این آیین نامه ها، آزمایشات متعددی مورد نیاز است که اغلب وقت گیر، هزینه بر و بعضا به لحاظ اجرایی مشکل خواهد بود. روش عدد پتروگرافی، یکی از روش های سریع، آسان و کم هزینه در این زمینه است که پیشنهاداتی برای بیان کیفیت مصالح سنگ آهکی دارد. در روش عدد پتروگرافی درصد مولفه های پتروگرافی سنگ شامل نوع آلوکم، تخلخل، سیمان و ماتریس، کانی های کربناته و غیرکربناته بدست آمده و با روش جمع عددی تبدیل به یک عدد به نام عدد پتروگرافی می شود. در این مقاله به بررسی این روش پرداخته شده است. بدین منظور تعداد 33 نمونه از سنگ آهک مورد استفاده در سازه های حفاظت دریایی در سواحل جنوب و سدهای داخل کشور جمع آوری شده است. آزمایشات وزن واحد حجم، درصد جذب آب، ارزش ضربه ای، شاخص بار نقطه ای، مقاومت تراکمی تک محوره، سلامت سنگ در سولفات، شاخص دوام و سایش لس آنجلس برروی نمونه ها انجام گرفته است. همچنین به منظور تعیین عدد پتروگرافی، از همان نمونه ها مقاطع نازک میکروسکوپی تهیه و عدد پتروگرافی برای آنها محاسبه شده است. سپس به بررسی همبستگی و سطح معناداری بین عدد پتروگرافی با نتایج آزمایشات پرداخته شده است. همچنین نتایج طبقه بندی حاصل از آیین نامه های مختلف با طبقه بندی حاصل از عدد پتروگرافی سنجیده شده است. به طور کلی، نتایج حاکی از وجود ارتباط مناسب بین عدد پتروگرافی با نتایج آزمایشات و آیین نامه ها دارد. ضریب همبستگی (R) بین عدد پتروگرافی با سایر نتایج آزمایشات به جزء سلامت سنگ در سولفات و مقاومت تراکمی تک محوره، بزرگتر از 79/0 است. همچنین رابطه ی بین عدد پتروگرافی با مجموع امتیازات معیار وزارت راه ضریب همبستگی برابر 86/0= R2نشان می دهد.
    کلیدواژگان: روش عدد پتروگرافی، کیفیت مصالح آهک، سازه های حفاظت دریایی، معیارهای انتخاب مصالح سنگی
  • محمد آذرافزا، اکبر قاضی فرد ، ابراهیم اصغری کلجاهی صفحات 61-73
    واژگونی بلوکی-خمشی به دلیل درگیر کردن مکانیسم های گسیختگی چندگانه (لغزش-دوران- خمش و برش) در بلوک های سنگی همواره تنها به صورت رویکردهای کینماتیک تحلیل شده و مکانیسم ناپایدارساز آن کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در این مقاله سعی گردیده تا با بکارگیری روش المان مجزا (DEM) توسط نرم افزار UDEC، مکانیسم گسیختگی واژگونی بلوکی-خمشی که به عنوان پیچیده ترین نوع ناپایداری در دامنه های سنگی درزه دار مطرح است، ارزیابی شود. بدین منظور دامنه سنگی درزه دار واقع در بزرگراه اصلی جاده عسلویه-کنگان (منطقه ویژه پارس جنوبی) که به لحاظ مواصلاتی در منطقه دارای اهمیت بالایی می باشد، به عنوان مطالعه موردی انتخاب گردیده است. این دامنه از آهک های مارنی درزه دار سازند آغاجاری تشکیل شده که عامل اصلی ناپایداری و لغزش در این بزرگراه محسوب می شود. بر پایه نتایج حاصل از مدل سازی، رویکرد عددی بکارگرفته شده، به صورت موفقیت آمیزی سناریو لغزش پیش رونده در دامنه را شبیه سازی نموده و سطح لغزش نهایی بحرانی برای گسیختگی دامنه تحت مکانیسم واژگونی بلوکی-خمشی برآورد گردیده است. همچنین مکانیسم های گسیختگی چندگانه نیز بصورت شهودی کاملا شناسایی گردیده است. باتوجه به شبیه سازی های انجام گرفته، گسترش سطح گسیختگی به هر دو حالت بین بلوکی و درون بلوکی مشاهده می گردد که از ویژگی های مهم واژگونی بلوکی-خمشی است. رخداد دوران در زمان گسیختگی برای ستون های شکسته شده نیز مشاهده می گردد.
    کلیدواژگان: واژگونی بلوکی-خمشی، روش المان مجزا (DEM)، شبیه سازی کامپیوتری، تحلیل پایداری، عسلویه
  • وهاب سرفرازی ، رحمان شیرکوند صفحات 75-84
    در این تحقیق با استفاده از نرم افزار PFC2D تاثیر جهت داری تنش های محصورکننده بر مکانیزم خردشدگی سنگ بررسی شده است. به این منظور 5 زاویه داری برای تنش های محصورکننده وارد بر سنگ با مقاومت کششی 1/2 مگاپاسکال انتخاب شده است. مدل های عددی با جهت داری های 0، 30، 45، 60 و 90 درجه به ترتیب تحت تنش محصورکننده 5، 10 و 15 درصد تنش شروع ترک قرار گرفتند. دیسک های انتخاب شده جهت حفاری سنگ U شکل و فاصله داری بین آنها ثابت1a بودند. (a عرض تیغه می باشد). در نهایت از نتایج گرفته شده می توان دریافت که بهینه ترین جهت داری تنش های محصورکننده در فاصله داری ثابت a1، و در جهت صفر درجه می باشد که باعث خردایش بهتر و ایجاد تراشه در سنگ در فضای بین دیسک های برنده می شود.
    کلیدواژگان: نرم افزار PFC2D، جهت داری، مقاومت کششی، تنش های محصورکننده، فاصله داری دیسک
  • طیبه میرجلیلی، ماشااله خامه چیان ، محمدرضا نیکودل صفحات 85-96
    در تولید سنگ مصنوعی از پودرسنگ و سنگ دانه و مقدار کمی سیمان یا رزین و دیگر مواد شیمیایی استفاده می شود. در این تحقیق سنگ دانه های کربناته (در اندازه075/0 تا 19میلی متر) ، پودرسنگ و سیمان سفیددر مرحله اول مخلوط و مرطوب شده، در مرحله بعد برای شکل گیری نمونه در قالب مکعبی، تحت سه فرآیند فیزیکی ویبره، خلاء و فشار، متراکم شده اند. هدف این تحقیق بررسی تاثیر فشار و خلاء در بهبود ویژگی های فیزیکی و همچنین مقایسه ویژگی های مهندسی سنگ مصنوعی ساخته شده با دو نمونه سنگ طبیعی شامل سنگ چینی (سنگ اولیه در تولیدسنگ دانه) و تراورتن (سنگ متخلخل و سبک ساختمانی) می باشد، نتایج نشان داد سنگ مصنوعی ساخته شده از نظر توصیف ویژگی های مهندسی مشابه کیفیت سنگ تراورتن می باشند بنابراین با توجه به ویژگی های مهندسی در محدوده قابل قبول، می توان از مخلوط سنگ دانه– سیمان برای تولید سنگ های مصنوعی قالب ریزی شده با ویژگی های مکانیکی قابل قبول استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سنگ مصنوعی، فشار، خلاء، سنگ دانه
  • بهزاد سبزواری ده کبود ، امین فلاح، محمدرضا مشرفی فر، عنایت الله امامی صفحات 97-110
    تونل آب بر سد معشوره با هدف تامین آب مورد نیاز برای نیروگاه برق آبی سد مذکور احداث شده است. تاقدیس منگنی کوه و خرم آباد از اصلی ترین ساختارهای تشکیل دهنده مسیر تونل هستند. در این مقاله با استفاده از سه روش تجربی، تحلیلی و عددی سیستم نگهداری پیشنهادی ارائه شده است. در روش تجربی از دو روش RMR و Q استفاده شده است. با استفاده از نرم افزار RocSupport شرایط پایداری تونل به روش تحلیلی انجام شد. در تحلیل به روش عددی از نرم افزار phase2 که بر پایه اجزای محدود است استفادهشده است. نتایج تحلیل عددی نشان می دهد که جابجای های کل، افقی و عمودی بدون نصب سیستم نگهداری به ترتیب 4/11، 3/6 و 4/11 سانتیمتر است که با نصب سیستم نگهداری میزان جابجای کل، افقی و عمودی به ترتیب 7/4، 8/2 و 7/4 سانتیمتر کاهش پیدا کرده است. ضریب اطمینان بعد از نصب سیستم نگهداری به 21/2 می رسد که پایداری تونل را نشان می دهد. نتایج حاصل از سه روش تجربی، تحلیلی و عددی سیستم نگهدارنده مشابه را ارائه می دهند.
    کلیدواژگان: تحلیل پایداری، طراحی سیستم نگهداری، روش عددی، روش تحلیلی، روش تجربی
|
  • Zahra Pirnia, Roghaye Azizi, Alireza yarahmadi Bafghi, Mohammad Fatehi Marji Pages 1-13
    In nature, rocks contain non persistent joints and in rock slope stability analyses it is assumed that discontinuity is persistent, while stress intensity is centralized attips of non-persistent joints and this stress intensity affects the size and orientation of joint growth in rock and also stability of structures created in it such as rock slope. Fracture mechanics is a science that discusses the probability of joints growth and also fracture propagation path. The development of this science provides the possibility of using actual non persistent joints modeling in rock slope stability as well as controlling mechanical behavior of discontinuities especially in crack tips. By creating rock slopes and changing the matrix of regional stress, intensity of stress occurs in joints tips. If this stress overcomes strength parameters of the joint, it will grow and joint propagation will result. One type of failure that occurs in rocky environments due to crack propagation is toppling whose analysis is one of the most difficult problems in aeromechanics. The aim of this study is to model joint propagation by using the principles of rock fracture mechanics, growth and publication ofnon -persistent and random joints in rock slope with potential of toppling failure. An acceptable numerical method for joint propagation modeling that is boundary element method as displacement discontinuity method (DDM) was selected. As a case study tectonic block IV-2 of Choghart open pit mine was selected and3D geometrical model by random disk method by 3DGMMathematica program was simulated and also 2D cross section was prepared. The amount and direction of joint propagation were calculated by applying boundary conditions, in-situ stresses and stiffness matrix. The mechanical model was created according to geomechanical characteristics reported in stability analysis of this wall. Length of linear elements in joints was considered 3m and propagation step applied was 0.2 over the joint length and the model was run typically in four stages of crack growth. Obtained geometrical model contains early and propagation joints can be used in softwares that geometrical model of joints is essential I analysis but the propagation of joint is not available. So the program code can be used as a complementary method for analysis method as key-groups method and distinct element method (UDEC) to analyze the jointed rock mass
    Keywords: Rock slope, Displacement Discontinuity Method, Crack Propagation
  • Mohammad Bakhshaiesh, Mahdi Nourbakhsh Pages 15-30
    The main objective of this paper is to identify suitable site to construction underground dam in Qare-Booteh Flood Plain at South West of Zanjan Province. The groundwater level of the floodplain is reduced in recent years. Underground dam construction could compensate some part of the ground water scarcity. Therefor, the area has been investigated to find suitable site for underground dam construction and 13 potential sites have been identified in preliminary surveys. Due to the effect of several factors to determine the best site, the most significant factors have been recognized. These factors include; geological units,faults, type of the drainage, water quality, depth of the bedrock and reservoir volume. Using hierarchical analysis, dual comparison between the main criteria and sub-criteria has been carried out and the coefficient effect of the each factorhas been calculated. In order to compare the theresults, usual weighting method is used to prioritize the options. The comparison shows the consistency of appropriate prioritize options result by two different methods. However, it seems that the result of AHP method is more reliable due to pair judgment of the factors
    Keywords: Subsurface dam, Analytical Hierarchy Process, Weighting method, Zajan Province
  • Mohammad Kazem Amiri, Mohammadreza Nikudel Pages 31-43
    Lightweight aggregates are being used to reduce weight for making light products such as light concrete, mortar and lined, thermal and acoustic insulation, mortar and lined, bitumen productsand agricultural soil. Shaly formation is abundant in different structural zones of Iran, on the other hand, clay resources needed for producing lightweight aggregates are valuable to environmentally and agriculturaly, and hence shales are good alternative materials for production of lightweight materials. In this paper, chemical analysis on shaley and marly formation in Fars province was carried out. Then, according to these studiesBeckat argillous and Noorabad shale were recognized suitable for production of lightweight materials. In next step some physical, chemical and mechanical properties of lightweight aggregate were determined and compared with lightweight aggregates which were produced in Iran. Results showed that manufactured expanded lightweight aggregates have lower specific gravity and higher water absorption, pressure and impact value than Lica and Liapor. From aspects of grain size analysis and pH, all three types of lightweight aggregates were similar. According to the results,produced expanded shale is lighter than other lightweight aggregates which are produced in Iran. But it has lower strength than Leca and Liapor, so it can be used as bacfill, construction of insulation and lightweight aggregate for discriminant and non-load-bearing walls
    Keywords: Expanded Shale, Riley Theory, Heating, Leca, Liapor, Physical, Mechanical Properties
  • Mojtaba Kamani, Rasool Ajalloeian Pages 45-59
    Various Codes to evaluate sources for use in hydraulic structures such as Rip rap dams, offshore structures such as breakwaters and coastal protection is provided. Although there are differences between the codes, but to an assessment of the aggregate According to the codes, various tests required is often time-consuming, costly and administratively would be difficult sometimes. One method is fast, easy and low cost, the Petrographic Number method of thin sections is due to review the proposals are to impart quality stone materials. In this article, we discuss the application of this method in some of the country's aggregate resources. 33 samples of limestone materials used in resources of marine protection structures and dams on the south coast of Iran have been collected. Results have shown that a link between the Petrographic Number with regulations and testing results.
    Keywords: petrographic number method, limestone, marine protection structures, Statistical analysis, efficiency
  • Mohammad Azar Afza, Akbar Ghazi fard, Ebrahim Asghari, Kaljahi Pages 61-73
    The block-flexural toppling due to the involving the multiple failures mechanisms (e.g. slip-rotation-bending and shear) has always been considered and analysed only in the form of kinematic approaches and its instabilised mechanism has been much underestimated. In this paper, we have tried to evaluate the block-flexural toppling failure mechanism by application of distinct element method (DEM) by UDEC software which is considered as the most complex instability type in the discontinuous rock slopes assessment. For this purpose, a discontinuous rock slope which is located in Assalouyeh - Kangan (in South Pars Special Zone) freeway side is considered as a case study. This discontinuous marly limestone slope which is belonged to Aghajari formation is the main cause of instability and slip in freeway. According to the modelling results, the numerical methods capable to successfully simulated of progressive slip scenario the final critical sliding surface is estimated for slope under the block-flexural toppling mechanism. Also, the multiple failures mechanisms are been intuitively recognized and fully identified
    Keywords: Block-flexural toppling, Distinct element method (DEM), Computer simulation, Stability analysis, Assalouyeh
  • Vahab Sarafrazi, Rahman Shirkavand Pages 75-84
    In this paper, the effect of confining pressure directionality on the rock fragmentation has been investigated using PFC2D. For this purpose five different directionality was used, i.e. 0°, 30°, 45°,60° and 90°. Tensile strength of all models is 2.1 MPa. These models are under confining pressure of 5%, 10% and 15% of crack initiation stress. Totally 15 model were simulated. Disc cutters are U shape and its spacing was fixed (1a: a, is cutter width). The result shows that the optimum directionality for confining pressure is when its angularity is 0°.
    Keywords: PFC2D, Directionality, tensile strength, confining stress, disc spacing
  • Tayebeh Mirjalili, Masha allah Khamehchian, Mohammadreza Nikudel Pages 85-96
    Rock powder, aggregate, a small amount of cement or resin and other chemicals are used for producing artificial stone.In this research, limestone aggregates (in the size 0.075 of 19 mm), rock powder and white cement were mixed and wetted and then, they were compressed under three physical processes including vibration, vacuum and pressure in a cubic mold. The aim of this study is investigating the effect of pressure and vacuum on the improvement of physical Characteristics of produced artifitial stone. As well as comparing the characteristics of artificial stone which made with two natural stone, including marble stone (primary rock in the production of aggregate) and travertine (porous and light weight stone). The results showed that the artificial stones have similar engineering characteristics to travertine stone. Therefore, a mixture of cement-aggregates can be used to make molded artificial rocks with acceptable engineering characteristics.
    Keywords: artificial stone, pressure, vacuum, aggregate
  • Behzad Sabzevari, Amin Fallah, Mohammadreza Moshrefifar, Enayatollah Emami Pages 97-110
    The water tunnel at Mashooreh Dam has been constructed to supply the required water for the hydropower plant at the dam. Mangeni and Khorram-Ababd anticlines are among the most primary geological structures through which the tunnel has been built. In this research, three methods were used to propose a support system for the tunnel: empirical, analytical, and numerical methods. In the empirical method, RMR and Q techniques were employed. RocSupport Software was utilized to analyze stability of the tunnel analytically. In the numerical analysis, Phase2 Software (based on finite-element method (FEM)) was used. Results of the numerical analysis indicated total, horizontal, and vertical displacements of 11.4, 6.3, and 11.4 cm, respectively, when no support was installed. However, upon installing the proposed support, total, horizontal, and vertical displacements decreased by 4.7, 2.8, and 7.4 cm, respectively. Following the installation of the support system, safety factor enhanced to 2.21, indicating stability of the tunnel. The results of the three experimental, analytical and numerical methods of the similar maintenance system are presented.
    Keywords: stability analysis, support system design, numerical method, analytical method, empirical method