فهرست مطالب

زمین شناسی مهندسی ایران - سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1391)

نشریه زمین شناسی مهندسی ایران
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین قبادی *، محمدرضا رسولی فرح صفحات 1-16
    فراوانی سنگ های گرانیتی و استفاده زیاد از آنها به عنوان سنگ نما و مالون، شناخت ویژگی های زمین شناختی مهندسی این سنگ ها را ضروری ساخته است. شناخت تنوع سنگ شناختی و ویژگی های فیزیکی و مکانیکی این سنگ ها از این جهت که ساختگاه برخی سدها (سدهای شهریار و طرق و پی سازه های مسکونی و تجاری را در بعضی از مراکز جمعیتی کشور تشکیل می دهند نیز قابل اهمیت می باشد. در این پژوهش بر اساس بازدیدهای صحرایی در شمال و شمال خاوری بروجرد، رخنمون های مناسب توده گرانیتی بروجرد شناسایی شد و نمونه برداری از آن ها انجام شد. با مطالعه مقاطع نازک از نمونه های تهیه شده از 7 معدن، خصوصیات کانی شناختی، بافت و نام زمین شناختی گرانیت ها تعیین گردید. با توجه به نتایج حاصله توده گرانیتی بروجرد متشکل از گرانودیوریت، مونزوگرانیت، گرانیت سفید و تونالیت می باشد. مطالعات سنگ شناختی وجود شکستگی های میکروسکوپی ناشی از تکتونیک فعال منطقه را تایید می کند. در این پژوهش خصوصیات فیزیکی و مکانیکی 224 نمونه سنگ گرانیت با انجام آزمون های استاندارد تعیین شده است. مطابق با رده بندی آنون (Anon) وزن واحد حجم گرانیت های بروجرد متوسط تا زیاد می باشد. میزان جذب آب در اکثر نمونه ها کمتر از 1 درصد است. حداکثر سختی آنها 53 و حداقل 39 می باشد. شاخص دوام این سنگ ها بعد از 15 سیکل حداقل 34/96 و حداکثر19/99 درصد بوده است. بیشترین و کمترین مقدار مقاومت کششی در حالت خشک 6/3 و 12 مگاپاسکال است. بیشترین مقدار مقاومت فشاری سنگ ها 123 و کمترین مقدار 58 مگاپاسکال می باشد. بر اساس مقاومت فشاری تک محوری و نسبت مدولی، گرانیت های بروجرد طبق رده بندی مهندسی سنگ بکر در رده CL و BL قرار می گیرند. روابط به دست آمده بین خصوصیات سنگ شناختی، فیزیکی و مکانیکی با ضریب همبستگی مناسب می تواند برای انجام مطالعات زمین شناختی مهندسی پروژه های عمرانی و معدنی در ناحیه فوق مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: بروجرد، خصوصیات مکانیکی، سنگ شناختی، گرانیت، ویژگی های فیزیکی
  • حسن بخشنده امنیه *، سعید طایی سمیرمی، مرتضی رحیمی صفحات 17-26
    از آنجا که ساختگاه سد سردشت دربرگیرنده توده سنگ های دگرگون شده اسلیتی است، سطوح مشخص کلیواژ از ویژگی های بارز این سنگ بوده و موجب کاهش مقاومت توده سنگ می گردد. بنابراین ارزیابی پایداری سازه های جانبی سد شامل فضاهای زیرزمینی و شیروانی ها از اهمیت زیادی برخوردار است. جهت تحلیل پایداری شیروانی مشرف به نیروگاه سد سردشت از روش های تعادل حدی، نرم افزار SLIDE و روش عددی تفاضل محدود، نرم افزار دو بعدی FLACSLOPE برای حالت های بدون در نظر گرفتن اثر کلیواژ، با در نظر گرفتن اثر کلیواژ و اثر زون های خرد شده استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که برای حالت های با در نظر گرفتن اثر کلیواژ و اثر زون های خرد شده، شیب شیروانی از ضریب اطمینان قابل قبولی برخوردار نمی باشد. به منظور بررسی دقیق تر اثر کلیواژ بر پایداری شیروانی مشرف به نیروگاه سد سردشت، بررسی های آماری نیز صورت گرفت. با توجه به منحنی تابع توزیع تجمعی، ضریب اطمینان حدود 68٪ داده ها کمتر از 7/1 برآورد گردید که این امر نشان دهنده اثر زیاد کلیواژ بر کاهش مقاومت فشاری توده سنگ اسلیتی است. بنابراین شیب حدود 1:6 ارائه شده در نقشه حفاری مطالعات مرحله اول، در این توده سنگ ناپایدار است.
    کلیدواژگان: تحلیل پایداری، روش تعادل حدی، شیروانی های سنگی، کلیواژ سنگ، نرم افزار FLACSLOPE
  • جعفر بلوری بزاز *، محمدعلی معروف صفحات 27-40
    خاک های رمبنده در صورت اشباع شدن بدون آنکه تغییری در تنش های اعمالی ایجاد کنند و یا تحت اثر ارتعاش قرار گیرند، نشست زیادی می کنند و ممکن است به پی ، جاده ، خطوط ریلی، سدها، خطوط لوله و یا دیگر سازه ها خسارت وارد آورند. خاک های رمبنده در بسیاری از مناطق جهان به صورت پراکنده، و در ایران بیشتر در مناطق مرکزی و شرقی مشاهده می شوند. در تحقیق حاضر، خاک محدوده ی شمال شرق شهر مشهد مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به مقاومت پایین خاک این منطقه هنگام اشباع شدن، به نظر می رسد که خاک محل پروژه مستعد رمبندگی باشد. علاوه بر این، با عنایت به احداث سازه های ریلی و ساختمان در محل، ممکن است در اثر ارتعاش ناشی از عبور قطار و افزایش رطوبت، نشست زیادی به خاک تحمیل شود و همین امر مشکلاتی برای سازه های ریلی و ساختمان های موجود ایجاد کند. در همین راستا تعیین میزان رمبندگی خاک ضروری می نمود. به این منظور، ابتدا مشخصات فیزیکی و مکانیکی خاک منطقه مورد ارزیابی قرار گرفت و سپس جهت تعیین میزان رمبندگی، معیارهای مختلت رمبندگی بررسی و با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج آزمایش های آزمایشگاهی انجام شده نشان داد که خاک به افزایش رطوبت حساس بوده است و در صورت اشباع شدن، پارامترهای مقاومتی آن کاهش می یابد. برای بررسی دقیق تر پتانسیل رمبندگی، تعدادی آزمایش برجا انجام شد. نتایج این آزمایش ها نیز نشان می دهد که خاک محل به افزایش رطوبت و رمبنده بودن حساس است و می تواند برای خطوط ریلی و سازه های احداثی در محل مشکل ایجاد کند.
    کلیدواژگان: آزمایش های صحرایی، پتانسیل رمبندگی، خاک رمبنده، معیار رمبندگی
  • قدرت برزگری، علی ارومیه ای * صفحات 41-58
    یکی از عوامل مهم در حفاری مکانیزه تونل ها ی خاکی، اثر سایندگی خاک ها و سنگ دانه ها بر روی ابزارهای برشی و سایر قسمت های کله حفار می باشد. روش های متعددی برای اندازه گیری درجه سایندگی سنگ ها وجود دارد ولی در مورد خاک روش های تعیین سایندگی محدودتر است. وجود این محدودیت در ارزیابی مناسب درجه سایندگی خاک ها، یکی از چالش های علم زمین شناسی مهندسی در صنعت حفاری و تونل سازی مکانیزه می باشد. لذا لازم است با انجام آزمایش های آزمایشگاهی و استفاده از اطلاعات موجود و عملی نسبت به بررسی این موضوع اقدام شود.
    در این مقاله با انجام آزمون های مختلف LCPCبه بررسی تاثیر برخی از پارامترهای مهم و موثر در سایندگی خاک ها (دانه بندی، درصد کوارتز معادل و درصد رطوبت) پرداخته شده و سپس وضعیت خاک مسیر خط یک متروی تبریز از لحاظ سایندگی ارزیابی شده است.
    نتایج این تحقیقات نشان داده با افزایش اندازه ی دانه های خاک، میزان سایندگی افزایش می یابد. تاثیر درصد رطوبت در همه نمونه های مورد آزمایش یکسان نبوده، در تعدادی باعث افزایش و در تعدادی باعث کاهش میزان سایندگی می شود. بررسی تاثیر درصد کوارتز معادل در میزان سایندگی خاک نشان داد که با افزایش این پارامتر، بسته به اندازه دانه های خاک، میزان سایندگی به صورت توانی افزایش می یاید. بررسی میزان سایندگی خاک مسیر خط یک متروی تبریز، نشان داد خاک مذکور در حالت خشک، خیلی ساینده و در حالت اشباع در حد متوسط سایندگی است.
    کلیدواژگان: حفاری مکانیزه تونل، زمین شناسی مهندسی، سایش TBM، سایندگی خاک
  • عبدالهادی قزوزینیان، حمیدرضا نجاتی *، وهاب سرفرازی، محمد حیاتی صفحات 59-68
    روابط تجربی رخداد زلزله، مانند رابطه ی خطی گوتنبرگ - ریشتر، با رویکرد کاملا قطعی ارائه شده اند و با وجود عدم قطعیت ها و احتمالات مختلف در رخداد زلزله، از دقت کافی برخوردار نمی باشند. عدم قطعیت موجود در تعیین تعداد زلزله های با بزرگی مشخص ایجاب می کند تا برای تعیین تعداد رخداد زلزله از رویکرد احتمالاتی استفاده شود. در این مطالعه با بهره گیری از شبیه سازی مونت کارلو و همچنین با فرض توزیع نرمال برای تابع توزیع احتمال بزرگی زلزله، پتانسیل لرزه خیزی در مناطق مختلف ایران به صورت احتمالی مورد بررسی قرار گرفته است. تحلیل های احتمالاتی انجام شده برای مناطق مختلف ایران، تعداد رخداد زلزله با توزیع بزرگی نرمال و درصد احتمال مختلف را مشخص می کند. بر این اساس چنانچه ایران به بیست منطقه ی لرزه خیز تقسیم شود منطقه ی 12 (واقع در جنوب غربی ایران) لرزه خیزترین منطقه و منطقه 16 (واقع در شمال غربی ایران) کمترین تعداد رخداد زلزله را در بازه زمانی معین دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی خطر زلزله، تحلیل احتمالاتی، شبیه سازی مونت کارلو، لرزه خیزی ایران
  • مهدی نیک منش، مهدی حسینی *، صفر فضلی صفحات 69-82
    تونل انتقال آب بهشت آباد به فلات مرکزی ایران به طول 65 کیلومتر و قطر تمام شده 6 متر به منظور انتقال آب از سرشاخه های کارون به بخش مرکزی ایران در دست مطالعه است. در این تحقیق 17 کیلومتر اول برای انتخاب مناسب ترین روش حفاری مورد مطالعه قرار گرفت. 17 کیلومتر اول با توجه به شرایط زمین شناسی و ژئومکانیکی به سه پهنه حفاری از متراژ 0 تا 5450، 5450 تا 7800، و 7800 تا 17000 تقسیم شد. انتخاب روش مناسب حفاری تصمیمی پیچیده بوده که به در نظر گرفتن فاکتورهای بسیاری نیاز دارد. در این مقاله ابتدا با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی، مدلی ساخته شد و بر اساس این مدل به بررسی سه روش حفاری و انفجار، حفاری با رودهدر و حفاری با TBM با در نظر گرفتن معیارهای شرایط زمین شناختی و ژئومکانیکی، شرایط اقتصادی، شرایط عملیاتی، شرایط زیست محیطی، هندسه تونل و عوامل مدیریتی پرداخته شد. بر اساس نتایج به دست آمده در هر سه پهنه، روش حفاری با TBM بیشترین امتیاز را کسب کرد. در نتیجه پیشنهاد می شود برای حفاری از یک دستگاه TBM استفاده شود.
    کلیدواژگان: تونل انتقال آب بهشت آباد، روش حفاری، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی، TBM
  • خدیجه کریمی *، حمید طاهری شهرآیینی، ناصر حافظی مقدس، مجید حبیبی نوخندان صفحات 83-92
    طوفان های گرد و غبار، سالانه حجم عظیمی از ذرات معلق را وارد جو زمین می کنند. وجود این ذرات معلق در هوا باعث افزایش بیماری های تنفسی، چشمی، قلبی- عروقی و... می شود. فراوانی و شدت وقوع این پدیده ی زیست محیطی در مناطق خشک و نیمه خشک جهان از جمله خاورمیانه در سال های اخیر در حال افزایش است. جهت بررسی و مطالعه ی مناطق تحت پوشش غبار، استفاده از ابزارها و تکنیک های مناسب همچون سنجش از دور ضروری به نظر می رسد. در این تحقیق با استفاده از پردازش داده های سنجنده ی MODIS، اقدام به ردیابی و طبقه بندی مناطق تحت پوشش غبار در خاورمیانه شده است. اختلاف در میزان گسیل مندی ذرات گرد و غبار در محدوده ی امواج مادون قرمز حرارتی به شکل موثری نواحی گرد و غباری را متمایز می نماید. در این مطالعه، شاخص D که ویژگی های انعکاسی و اختلاف دمای روشنایی بین طول موج های 11 و 12 میکرومتر را تلفیق می کند برای 28 تصویر ماهواره ای مربوط به روزهای غباری سال های 1387 و 1388 (2008 و 2009) منطقه خاورمیانه محاسبه شد. نتایج نشان داد که پارامتر D برای تفکیک مناطق گرد و غباری از روی تصاویر MODIS بسیار مناسب است. در ادامه، رابطه ی این پارامتر با داده های هواشناسی، قابلیت دید استخراج شد. نتایج نشان داد که رابطه ی بین داده های قابلیت دید و پارامتر D در منطقه ی خاورمیانه به صورت تابع نمایی با همبستگی 68/0 است. با استفاده از این رابطه، نقشه های قابلیت دید از نقشه های پارامتر D با درصد خطای مطلق 6/45% استخراج گردید. با توجه به پیچیدگی مسئله و وسعت منطقه و تنوع آب و هوایی موجود، مدل دارای هم بستگی 68/0 و خطای 6/45% مناسب به نظر می رسد. در نتیجه ی شدت واقعه طوفان گرد و غبار، میزان دید کاهش می یابد و بر این پایه، نقشه های قابلیت دید بسته به میزان قابلیت دید به نواحی مختلف گرد و غباری طبقه بندی شدند. این روش طبقه بندی از تلفیق روش های مختلف طبقه بندی گرد و غبار بر حسب قابلیت دید برای منطقه ی خاورمیانه توسعه داده شده است که در آن، گرد و غبار به پنج گروه گرد وغبار معلق، گرد وغبار پخش شده، طوفان گرد و غبار سبک، طوفان گرد و غبار متوسط، و طوفان گرد و غبار ضعیف تا شدید طبقه بندی می شود.
    کلیدواژگان: تصاویر ماهواره ای MODIS، خاورمیانه، ردیابی گرد و غبار، طبقه بندی گرد و غبار، قابلیت دید
  • زینب علی آبادیان، مصطفی شریف زاده * صفحات 93-100
    مدول تغییر شکل پذیری توده سنگ (Em) به عنوان مهم ترین خصوصیت برای طراحی پروژه های مهندسی سنگ مطرح است و بهترین نماینده برای رفتار مکانیکی پیش از شکست توده سنگ است. به دلیل هزینه بالا و زمان بر بودن و مشکلات اجرایی در انجام دقیق آزمایش های برجا، روش های غیرمستقیم مانند روابط تجربی و شبکه های پس انتشار عصبی (BPN) جایگاه بهتری پیدا می کنند. از این میان BPN دارای کاربردی گسترده در تخمین خصوصیات توده سنگ از جمله Em است. محققین متعددی از روش سعی و خطا برای ایجاد یک BPN کارا بهره گرفته اند که نیاز به صرف زمان و مهارت کاربر دارد. اما در این مطالعه، از الگوریتم ژنتیک برای بهینه کردن پارامتری موثر BPN به منظور تخمین Em در رشته کوه های زاگرس ایران استفاده شد. برای این منظور، یک بانک اطلاعاتی از پروژه های مختلف رشته کوه های زاگرس جمع آوری و Em سنگ آهک آسماری تخمین زده و در نهایت نتایج به دست آمده از روش عصبی - ژنتیک با روش عصبی سعی و خطا مقایسه شد. که براساس نتایج به دست آمده روش عصبی- ژنتیک دارای دقت و سرعت بالاتر در تخمین Em است.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، رشته کوه زاگرس، شبکه پس انتشار عصبی، مدول تغییر شکل پذیری توده سنگ
|
  • Mh. Ghobadi *, Mr. Rasouli Pages 1-16
    The abundance of granitic rocks and their frequent use as ornamental stones and Malones has made the recognition of their engineering geological properties important. Recognizing the diverse lithological, physical and mechanical properties of these rocks is also of importance because they are used in the construction of dams, and foundations of residential and commercial structures in different regions of the country. In this research, based on field studies in the north and north- east Boroujerd, appropriate Boroujerd granite mass crops were identified and sampled. Through studying thin sections taken from 7 mines the textual, mineralogical and geological characteristics of granites were determined. According to the results, Boroujerd granite masses composed of granodiorite, monzogranite, white granite and tonalite. Also petrological studies show the microscopic fractures caused by the active tectonic zone. In this study, using standard tests, the physical and mechanical properties of 224 samples of granite were determined. According to Anon's classification the density of Boroujerd granites are medium to high. Water absorption in most samples is less than 1 percent. Their maximum hardness is 53 and at least 39. The highest and lowest tensile strength when dry is 3.6 and 12 MPa. Based on maximum uniaxial compressive strength and elasticity ratio, and according to the engineering classification of intact rocks Boroujerd granites are classified in the categories of CL and BL. The obtained relations between lithological, physical and mechanincal properties and proper correlation coefficient can be used in geological studies and civil engineering projects of the area.
    Keywords: Granite, Lithology, Mechanical properties, Physical characteristics, Boroujerd
  • H. Bakhshandeh *, S. Taei, M. Rahimi Pages 17-26
    The site for Sardasht dam and its hydraulic power plant contains metamorphic slate rock masses with distinguished cleavage surface characteristics leading to reduced rock mass strength. Hence, stability analysis of the surrounding structures, underground spaces and slopes, is of great importance. Stability analysis of the slope, adjacent to the dam, was carried out for the three conditions of without cleavage, considering cleavage and inclusion of fractures zones, based on limit equilibrium and finite difference methods using SLIDE and FLACSLOPE 2D codes, respectively. The results indicate that the slope slide was not found safe in the presence of cleavage and fractured zones. For assurance, further statistical analysis was also carried out on the slope stability. The accumulative distribution function indicated that the confidence coefficient for 68% of the data was found to be less than 1.7, which confirms the extreme influence of cleavage on the slate rock mass strength. Therefore, the 1:6 slope presented in the drilling map preliminary report is unstable.
    Keywords: Cleavage, Slope stability analysis, Limit equilibrium method
  • J. Bolouri Bazaz *, Ma. Marouf Pages 27-40
    Collapsible soils, when saturated, without any change in applied stress or any vibration, undergo large settlements. This will cause damages to the building foundations, roads, rail road, dams, pipelines which may lead to fracturing and collapsing. Collapsible soils are scattered all over the world. In Iran they can be found in central and eastern part of the country. In the present research, the North Eastern of Mashhad has been studied in order to identify the collapsibility potential of soil in this area. This was necessary since new buildings construction such as subway of underground transportation system is in process. These buildings are commonly affected by vibration forces transmitted from this system. Physical and mechanical parameters of the collapsible soil in this area have been evaluated and various collapsibility criteria are compared. The laboratory test results indicate the collapsibility of the soil potential. Also field tests were performed to evaluate the mechanical properties and collapsibility potential of soils. The results have confirmed the possible collapsibility of sub-soil in this area, which may lead to unavoidable damages to the buildings and rail way system.
    Keywords: Collapsible potential, Collapsible criteria, in situ tests
  • Gh. Barzegari, A. Uromeie * Pages 41-58
    Soil abrasivity and TBM component wear issues is one of the most important factor in success of this type of projects. Despite of rocks there are very few test methods to describe the abrasive characteristic of soils. It can be mentioned that impossibility of reliable estimation of soil abrasivity on mechanical tunneling is one of the engineering geology science gaps in tunneling and drilling industry. In this paper the influence of some important parameter on soil abrasivity (soil particle size, equivalent quartz content and water content) are studied by use of LCPC standard and the abrasiveness of Tabriz metro line 1 soil are estimated. The results indicate by increasing of soil particle size the abrasivity trend to be increased. The influence of water content on abrasivity was not the same in all of the samples. The presence of water in some samples cause to increase and in the other sample cause to decrease of abrasivity. With increasing the equivalent quartz content (EQC), the abrasivity of soil depends on grain size has trend to increase with power relation. Evaluation of Tabriz metro line 1 soil samples shown it is very abrasive and medium abrasive in dry and saturated condition respectively.
    Keywords: Engineering geology, Mechanized tunneling, Soil abrasivity, TBM wear issues
  • A. Ghazvinian, Hr. Nejati *, V. Sarfarazi, M. Hayati Pages 59-68
    Empirical relationships between earthquake magnitude and frequency of occurrence, e.g. Gutenberg - Richter’s relationship, have been presented for a special region using limited historical data. These relationships usually involve many sources of uncertainty (frequency of occurrence, magnitude, etc.). Therefore, it is necessary to use probabilistic simulation for determination of earthquake occurrence frequency instead of the deterministic one. In the present, Monte Carlo simulation, as the most preferred approach for probabilistic simulation, is used to evaluate seismic potential of Iran provinces. On the basis of probabilistic analyses, the frequency of earthquake occurrence by assuming a normal distribution of magnitudes and different occurrence probability are determined for 20 seismotectonic provinces of Iran. Furthermore, it can be concluded that the province situated in southwest of Iran (i.e. region number 12) is the most seismically active region and province number 16 (situated in the northwest of Iran) is the least seismically active region of Iran.
    Keywords: Earthquake risk evaluation, Monte Carlo simulation, Probabilistic analysis, Iran seismicity
  • M. Nikmanesh, M. Hosseini *, S. Fazli Pages 69-82
    Beheshtabad water conveyance tunnel, which is 65 kilometers in length and 6 m in final diameter, is studied to convey water from Karun river to central part of Iran. In this study the first 17 km of the tunnel is examined to select the most efficient excavation method. This interval of the tunnel was divided into three zones based on geological and geomechanical conditions, these three zones are from 0 to 5450, 5450to7800 and 7800 to17000 meters.
    Selection of the optimal excavation method was a complicated decision to make since it required many factors to take into account. In this paper, a model was first constructed using Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP). Three excavation methods of drill and blast, road header and TBM were investigated based on the foregoing model, in which geological, geomechanical, economical, operational and environmental conditions as well as geometry of the tunnel and management factors were considered. Results showed that TBM scored the most point in all three zones. It is therefore, recommended a TBM to be used.
    Keywords: Beheshtabad water conveyance tunnel, excavation method, FAHP, TBM
  • Kh. Karimi *, H. Taheri, N. Hafezi, M. Habibi Pages 83-92
    Dust storm events carry a huge amount of aerosols to the atmosphere. These particles reduce air quality and can cause breathing, allergic, cordial problems. This environmental disaster increasingly outbreaks in arid and semiarid areas (e.g. Middle East) in recent years. Monitoring from space using remote sensing is one of the most effective and extensive techniques for dust storm detection. Terra MODerate resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) data have been utilized in this study for dust detection and classification in the Middle East. Dust particles emissivity differences in thermal infrared signals can discriminate the dusty from non-dusty pixels. D-parameter is calculated by combination of visible reflectance properties and Brightness Temperature Difference (BTD) between 11 and 12 µm channels. D-parameter is examined were using 28 satellite images (expanded in 2008 to 2009) and showed that it is very effective approach for dust area detection. Relation between D parameter and visibility (obtained from 41 synoptic stations) was investigated. The results showed that there is an exponential relation with R=0.68 between them. This relationship can retrieved the visibility from D parameter with Mean Percent Absolute Error=45.6%. According to the complicacy of problem and vast study region, R=0.68 and MPAE=45.6% seems very good. Hence we utilized this developed exponential relationship to retrieved visibility maps in Middle East from D-parameter maps. Then these generated visibility maps were classified to the different dust storm classes. This classification method was developed using the combination of different dust classification methods according to the visibility values. In this classification method, the dust storms were classified to 5 different classes (Sever Dust Storm¡ Medium Dust Storm¡ Light Dust Storm¡ Blowing Dust and Dust in Suspension).
    Keywords: Dust classification, Dust storm detection, Middle East, satellite MODIS images, visibility
  • Z. Ali Abadian, M. Sharifzadeh * Pages 93-100
    The deformation modulus of rock mass (Em) is the most representative parameter of the pre-failure mechanical behavior of the rock material and of the rock mass .Due to the high cost and measurement difficulties of in situ tests, the predictive models using regression based statistical methods, back propagation neural networks (BPN) and fuzzy systems are recently employed for the indirect estimation of the modulus .Among these methods, the BPN has been reported to be very useful in modeling the rock material behavior, such as Em, by many researchers .Despite its extensive applications, design and structural optimization of BPN are still done via a time-consuming reiterative trial-and-error approach . However, in this research, the genetic algorithm (GA) is utilized to find the optimal parameters of BPN, such as the optimal number of neurons in hidden layer, learning rates and momentum coefficients of hidden and output layers of network. Then, the result is compared with that of trial-and-error procedure . For the purpose, a data base including118 data sets was employed from six dam sites locations in Zagros Mountains of Iran. According to the results, the GA -ANN model has higher accuracy than the trial-and-error model in the estimation of Em.
    Keywords: Deformation modulus of rock mass, Zagros mountains, Back propagation neural network, Genetic algorithm