فهرست مطالب

اخلاق در علوم و فناوری - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 10، بهار و تابستان 1388)

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 10، بهار و تابستان 1388)

  • 152 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/05/13
  • تعداد عناوین: 13
|
  • بابک سهرابی، امیر خانلری صفحه 1
    زمینه
    اگرچه فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی نقش سازنده ای در افزایش کارایی و اثربخشی سازمانی داشته اند ولی مشکلات اخلاقی متعددی نیز به بار آورده اند. سازمانها همواره در به کارگیری همه جانبه این فناوری با تردیدهایی مواجه بوده اند. با وجود این به دلیل نقش و اهمیت انکارناپذیر این فناوری ها لزوم شناسایی عوامل مؤثر بر اخلاقیات جهت برطرف نمودن مشکلات مرتبط، ضروری است. مرور تحقیقات گذشته مبین این مطلب است که مطالعات اندکی در مورد اثر رفتار شهروندی سازمانی بر اخلاقیات فناوری، اطلاعات صورت گرفته است. هدف اصلی شناسایی عوامل مؤثر بر اخلاقیات فناوری اطلاعات با رویکرد رفتار شهروندی سازمانی می باشد.
    روش
    روش تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه جمع آوری داده ها، توصیفی-پیمایشی می باشد. داده های مورد استفاده از 119 نفر از کارکنان و مدیران شرکت های فناوری اطلاعات واقع در تهران جمع آوری گردیده و الگو علی پیشنهادی بر اساس فن الگو سازی معادلات ساختاری، مورد آزمون قرار گرفته است.
    یافته ها
    این الگو با توجه به داده های جمع آوری شده به خوبی، شاخص های تناسب را برآورده نمود. معناداری اجزای الگو هم مناسب بوده و همبستگی بین متغیرهای الگو در سطح معنادار و مناسبی است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که اخلاقیات فناوری اطلاعات می تواند از ارزشهای اخلاقی سازمان تاثیرپذیر باشد که در این اثر، تعهد سازمانی و ابعاد رفتار شهروندی سازمان به عنوان متغیر میانجی عمل می کنند.
    کلیدواژگان: اخلاق، فناوری اطلاعات، اخلاق سازمانی، تعهد سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی
  • حسین اعتمادی، زهرا دیانتی صفحه 11
    زمینه
    حسابداران مسؤولیت حساس و دشواری درتفسیر مبادلات و ارائه آنها به شکل گزارش های مالی که قابل استفاده برای گروه های ذینفع جهت ارزیابی عملکرد شرکتها دارند. بنابراین انجام اعمال حرفه ای غیراخلاقی شامل ارائه اطلاعات مالی با کیفیت نامطلوب و مقلوب می تواند اعتماد عموم را به حسابداران از بین برده و به حیثیت کل حرفه لطفه وارد سازد. با افزایش توجه جهانی به مبحث اخلاق و نیز اهمیت کیفیت اطلاعات در حرفه حسابداری، در این تحقیق سعی شده است تا گوشه ای از خلاء تحقیقاتی موجود در تبیین اثر دیدگاه اخلاقی مدیران مالی بر کیفیت گزارش های مالی پرشود.
    روش کار
    در این تحقیق، دیدگاه اخلاقی مدیران مالی با استفاده از پرسشنامه موقعیت اخلاقی سنجیده شد. سپس، ضابطه کیفیت گزارشگری مالی با استفاده از متغیرهای مشاهده پذیر کمی شد. در نهایت، اثر دیدگاه اخلاقی مدیران مالی بر کیفیت اطلاعات در 105 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار گرفت. برای داده پردازی نیز از روش الگوی معادلات ساختاری، مبتنی بر روش حداقل مربعات جزئی استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج تحلیل آماری نشان می دهد که دیدگاه اخلاقی مدیران بر کیفیت گزارش های مالی موثر است به طوری که 18% تغییرات این متغیر را تبیین می نماید. به علاوه، آرمانگرایی اثر مثبت معنی داری بر کیفیت گزارش های مالی دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثر مثبت دیدگاه آرمانگرای مدیران بر کیفیت اطلاعات مالی، بنظر می رسد ضروری است که نهادهای حرفه ای و مراجع مسئوول درجهت تقویت آرمانگرایی مدیران و درنتیجه، ارتقای کیفیت گزارش های مالی برنامه ریزی نمایند.
    کلیدواژگان: گزارش های مالی، آرمانگرا، نسبی گرا، اخلاق در حسابداری
  • بهزاد پورنقدی صفحه 21
    زمینه
    با امکانات و گزینه های فراوانی که رسانه های جدید در عصر اطلاعات در اختیار افراد جامعه قرار می دهند، کاربران دائما با محرک های جدید و انواع مختلف رفتارهای اجتماعی و اخلاقی آشنا میشوند. این فضا هویت نامشخص و پیوسته متحولی را میآفریند، و بیشترین تاثیر آن برای نسلی است که در مقایسه با نسل قبل با محرک های فراوانی مواجه است. همچنین از طریق رسانه های نوین و فناوری اطلاعات، افراد جامعه خط مفروض میان فضای عمومی و خصوصی را تجدید سازمان میکنند و این امکانی است که جامعه فعالانه از آن استفاده میکند.
    روش کار
    با بررسی تعداد 80 نفر از کاربران عمومی فناوری اطلاعات و آسیب های اجتماعی، هنجارها و تهدیدهای اخلاقی شبکه جهانی و ابزارهای ارتباطی رایانه ای بر آنها، الگوی برای اخلاق کاربری ارائه شده است.
    یافته ها
    در این پژوهش مشخص گردید بیش از 85% کاربران در معرض آسیب های اخلاقی و ناهنجاری های فناوری اطلاعات قرار داردند که سهم کودکان و نوجوانان در این نمونه گیری از سایرین بیشتر است.
    نتیجه گیری
    اخلاق حرفه ای به دلیل این که متخصصان تنها با تسلط بر کار و فعالیت حرفه ای خود و فلسفه و نقش آن در زندگی مردم، به درک اخلاقی نایل می آیند و عینیت گرایی و بی طرفی علمی و عدم جانبداری سیاسی که مهمترین اصل اساسی علم و فناوری است، در رابطه با اخلاق علمی حرفه ای مورد تایید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اخلاق علمی، فناوری اطلاعات، هنجارهای اخلاقی، هویت مجازی
  • ابوالقاسم ابراهیمی، امین رودانی صفحه 29
    زمینه
    این پژوهش در صدد بوده است که موضوع مسؤولیت پذیری اجتماعی شرکتها را مطالعه کرده و نحوه اثرگذاری بازاریابی اخلاقی بر رفتار خرید مصرف کنندگان را مورد بررسی قرار دهد. از این رو چگونگی تاثیر ارزش های اخلاقی و اجتماعی رعایت شده توسط شرکت را در فرایند تصمیم گیری خرید مصرف کنندگان مواد غذایی، مساله خود قرار داده است.
    روش کار
    با توجه به ماهیت پژوهش، روش تحقیق در آن، توصیفی و از بعد نحوه گردآوری داده ها، از نوع پیمایشی است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده و نمونه گیری به روش تصادفی خوشه بندی انجام گرفته است. برای پاسخ به سؤالات مطروح، 372 نفر از مشتریان مواد غذایی فروشگاه های زنجیره ای رفاه به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند.
    یافته ها: نتایج پژوهش نشان می دهد که بین آمیخته های بازاریابی و رفتار خرید مصرف کنندگان مواد غذایی مورد بررسی در این پژوهش، رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین بین عوامل موقعیتی و رفتار خرید مصرف کنندگان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. علاوه بر آن، نتایج حاکی از آنست که در جامعه آماری مورد بررسی، بین بازاریابی اخلاقی و رفتار خرید مصرف کنندگان مواد غذایی رابطه مثبت و معنی داری وجود داردنتیجه‎گیری: رعایت ارزش های اجتماعی توسط شرکتها بر رفتار خرید مصرف کنندگان مواد غذایی اثر گذاشته به طوری که در اثر مطابقت این ارزشها با ارزشهای مصرف کنندگان (جامعه)، آنان را به انتخاب نام و نشان تجاری آن شرکتها ترغیب کرده است.
    کلیدواژگان: بازاریابی، اخلاق، مسئولیت اجتماعی، رفتار خرید مصرف کننده، ارزشهای اخلاقی
  • امیرعباس یزدانی، حسنعلی آقاجانی صفحه 40
    زمینه
    سازمان های امروزی، حتی با برخورداری از رسالتی روشن و ساختاری کارآمد، جهت دستیابی کامل به اهداف، به نیروی انسانی توانمند و متعهد نیاز خواهند داشت. توانمندی و تخصص، مقوله ای است که طی فرایند گزینش و آموزش، قابل دستیابی می باشد اما موضوع تعهد و اخلاقیات در سازمان، نیازمند کار فرهنگی و توجه به هنجارهاست که امری پیچیده و حساس است.
    پرسنل در محیط کاری دست به اقداماتی می زنند که در صورت عدم توجه و واکنش مناسب مدیریتی، نتایج نامطلوبی برای فرد، مسئوول و حتی سازمان در بر خواهد داشت. مسئوولین ناگزیرند این امور را شناسایی و تحلیل نموده، با اتخاذ عکس العمل مناسب، رفتار کارمندان را با اهداف سازمان همسو سازند. هدف پژوهش حاضر، شناسایی زوایای موضوع و ارائه راهکارهایی برای بررسی هنجارهاست.
    روش کار
    مقاله حاضر، با هدف بررسی موضوعی پرداخت های خارج از چارچوب در سازمانها، ضمن مروری مستند بر ادبیات موضوعی که در این رابطه ارائه شده، نتایج حاصل از تحقیقات در این رویکرد را، طی مطالعه موردی انجام شده در یک سازمان، تشریح و مورد بررسی قرار داده تا جوانب مختلف موضوع را در یک مورد عملی آشکار سازد. این پژوهش تلفیقی از مطالعات و تجربیات عملی است.
    یافته ها
    بر مبنای تجریبات و مطالعه موضوعی، الگویی جهت ارزیابی رفتار سازمان از منظر موضوع تحقیق ارائه گردید و واکنش مناسب مدیریتی در شرایط مختلف فرهنگی سازمان تعیین شد.
    نتیجه گیری
    اخلاقیات در تعالی رفتار سازمانی بسیار موثر بوده و در این راستا، سازمان ها نیازمند اعمال نظارت های مدیریتی بر رفتارهای فردی و هنجارهای گروهی می باشند. پرداخت های خارج از چارچوب، علیرغم معایب آن، مزایایی نیز دارد که بر مبنای الگوهای ارائه شده در پژوهش، می توان شرایط فرهنگی حاکم بر سازمان را از این منظر سنجیده و راهکاری متناسب با آن را در پیش گرفت.
    کلیدواژگان: پرداخت های خارج از چارچوب، اخلاق سازمانی، رفتار سازمانی
  • علیرضا ثقه الاسلامی صفحه 50
    زمینه
    این مقاله در چارچوب نظریه اخلاق اطلاعات به تعبیر لوسیانو فلوریدی و به عنوان حوزه توسعه یافته ای از اخلاق رایانه ارائه می گردد و به ضرورت طبقه بندی مسائل اخلاقی مطرح در حوزه اخلاق اطلاعات پرداخته و رویکردی روش مندانه در تحلیل هر طبقه از این مسائل عرضه می نماید. فلوریدی در نظریه توسعه یافته اخلاق اطلاعات، استدلال می کند که قلمرو اخلاق رایانه بایستی به مراتب بیش از دربرگیرندگی موجودات انسانی، فعالیت ها، تمایلات و خصوصیات آنان گسترش داده شود. وی اخلاق اطلاعات توسعه یافته را به منزله اخلاقی کلان طرح می نماید و بر آن است تا در تمامی موقعیت های اخلاقی، کاربست پذیر باشد.
    روش کار
    ابتدا با نگاهی مساله محور به معرفی برخی از مسائل اخلاقی شاخص در عصر اطلاعات پرداخته و روند تکامل و توسعه حوزه اخلاق رایانه به حوزه اخلاق اطلاعات مورد تصدیق قرار می گیرد. در خصوص معرفی تفصیلی اخلاق اطلاعات و تبیین هر طبقه از مسائل مطرح در آن، به طور کلی به معرفی چهار رهیافت بنیادین ممکن به علم اخلاق (اخلاق فلسفی، اخلاق هنجاری، اخلاق توصیفی، و اخلاق کاربردی) پرداخته می شود، سپس اخلاق اطلاعات به مثابه حوزه بررسی مسائل اخلاقی متاثر از فناوری اطلاعات و ارتباطات در عصر اطلاعات تلقی شده و چنین مسائلی از رهیافت اخلاق کاربردی در سه دیدگاه متمایز (اخلاق اطلاعات از دیدگاه های اخلاق فلسفی، اخلاق حرفه ای، و اخلاق توصیفی) به همراه موضوعات شاخص و مثال هایی ارائه و معرفی می شود.
    نتیجه گیری
    با ارائه جدولی، دیدگاه های مذکور در اخلاق اطلاعات، طبقه بندی و رشته های تخصصی مورد مشارکت، زمینه های موضوعی شاخص و روش تحلیل موضوعات مرتبط با هر طبقه از مسائل مذکور بر اساس رهیافت های ممکن به علم اخلاق به طور خلاصه گردآوری، تبیین و ارائه می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق اطلاعات، اخلاق توصیفی، اخلاق حرفه ای، اخلاق فلسفی، اخلاق رایانه
  • مجید حاجی فرجی صفحه 67
    زمینه
    پژوهش انسانی بایستی پاسخگوی نیازهای بهداشتی جمعیت یا جامعه ای باشد که در آن انجام می گیرد. مقتضیات اخلاقی فقط زمانی برآورده می شود که مداخلات موفقیت آمیز یا دیگر منافع حاصل از چنین پژوهشهایی در اختیار جامعه قرار گیرد. لذا، به منظور تامین مقتضیات اخلاقی، یک فرایند برنامه ریزی و مدیریتی باید قبل از آغاز پژوهش، انجام و تا پایان مراحل اجرایی و حتی در دسترس قرار دادن نتایج حاصل به مراجع ذی صلاح و جمعیت مورد مطالعه، مورد پایش و ارزشیابی قرار گیرد. صلاحیت و مهارت محققین متخصص و شرایط ایمن محیط پژوهش بایستی پیش از اجرا مورد تایید کمیته های اخلاق واقع گردد و در حین اجرا نیز به محض برخورد با موارد خلاف تعهد و اصول انسانی از ادامه آن جلوگیری به عمل آید. کسب رضایت آگاهانه آزمودنی و دادن اطمینان از خروج اختیاری و بدون قید و شرط او از پژوهش، جزء لاینفک تعهدات پژوهشگر محسوب می گردد. از جمله معضلاتی که بعضا، در مورد انجام پژوهشهای حمایت شده از سوی پشتیبانان رخ می نماید سوگیری در اجرا و ارائه نتایج حاصل از تحقیق می باشد، لذا پژوهشگر، موظف به انجام تعهدات خویش فارغ از ارتباطات خاص به ویژه اقتصادی- اجتماعی با پشتیبانان است و در صورت بروز تضاد منافع بالقوه، باید آنرا برای کمیته های اخلاقی و حتی در انتشار آشکار سازد.
    نتیجه گیری
    در این مقاله جنبه های مختلف اخلاقی در پژوهش های زیست پزشکی بر روی آزمودنی های انسانی و دستور العمل های ضروری جهت رعایت حقوق آنها در پژوهش مورد بازنگری قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اخلاق در پژوهش، زیست پزشکی، آزمودنی انسانی
  • هادی خانیکی صفحه 79
    زمینه
    این مقاله با تفکیک دو مفهوم «اخلاقیات» و «اخلاق» در پی آن است که به ابعاد و زمینه های کاربرد مقوله اخلاق در رسانه بپردازد. بر این اساس مقاله، اصول بنیادین تاثیرگذار در اخلاق رسانه و عوامل برون رسانه ای مؤثر در ساخت و نقش آن مورد بررسی قرار می دهد و با تکیه بر نظریه هنجاری مسؤولیت اجتماعی، مقوله اخلاق رسانه را فراتر از مفهوم فردی اخلاقی و اخلاق روزنامه نگاران، منفرد می بیند.
    روش کار
    دو منبع از آخرین منابع درباره «اخلاق رسانه» و «اخلاق روزنامه نگاری» از «دایره المعارف بین المللی ارتباطات» مبنای بررسی و نقد این دو مفهوم قرار گرفته است،هم چنین، با مروری بر سایر منابع معتبر فارسی و انگلیسی چارچوب مفهومی جدیدی برای پژوهش های اخلاقی در حوزه رسانه ها و تدوین مقررات اخلاق حرفه ای عرضه شده است.
    نتیجه گیری
    این مقاله تغییر هسته مرکزی اصول اخلاقی رسانه را از تمرکز بر روزنامه نگاران به تمرکز بر نهادها از جمله نهادهای رسانه ای، دولت ها و نهادهای بین المللی لازم می داند و بر آن اساس، چارچوبی برای تدوین مقررات اخلاق کاربردی در قالب اخلاق شناسی حرفه ای ارائه می دهد، چارچوبی که با تکیه بر چهار اصل آگاهی دهی عمومی، آزادی مطبوعات، بیان حقیقت و احترام به حیثیت فردی و زندگی خصوصی می تواند فضاهای متکثر و متنوع رسانه ای را در بر بگیرد.
    کلیدواژگان: اخلاق رسانه ای، اخلاق روزنامه نگاری، اخلاق کاربردی، اخلاق شناسی حرفه ای، اخلاق نهادی
  • عذرا شالباف صفحه 93
    زمینه
    بروز و رواج رفتارهای غیراخلاقی در حوزه های مختلف آموزشی از مهمترین معضلات سازمان های آموزشی در عصر فعلی است. پیشگیری از این رفتارها و حل معضلات، ضرورت نیازمندی این نوع سازمان ها را به اخلاق متجلی می نماید. شناخت عناصر درونی و بیرونی سازمان های آموزشی در اخلاقی کردن آنها رهگشاست، زیرا اخلاق به معنای الگوی رفتار ارتباطی مبتنی بر رعایت حقوق خود و دیگران در قبال محیط است.
    روش کار
    این نوشتار با مطالعه توصیفی_ تحلیلی به بررسی عناصر درونی و بیرونی سازمان های آموزشی می پردازد و مسؤولیت های اخلاقی هر یک از آنها را در قبال خود و دیگران ترسیم می نماید.
    نتیجه گیری
    بروز رفتارهای غیراخلاقی و رواج آن در سازمان های آموزشی (به ویژه در مدیریت این سازمان ها) در عصر جهانی شدن یک تهدید جهانی است و گره گشایی از آن نیازمند برنامه جهانی است. سازمان های آموزشی به لحاظ تقدس رسالت خود (تعالی انسانها) بی نیاز از مباحث اخلاقی نیستند و در قبال محیط داخلی و خارجی دارای مسؤولیت های اخلاقی هستند که عملیاتی کردن آنها در محیط های آموزشی در رشد تربیتی انسان ها و شکوفایی جوامع نقش مؤثر داشته و اثربخشی و کارآمدی سازمان ها را در ارائه الگوهای رفتار ارتباطی و تامین زندگی فرهنگی نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: اخلاق، سازمان های آموزشی، عناصر درونی، بیرونی، مسئولیت اخلاقی
  • ثریا صمدی، نرگس نشاط صفحه 104
    زمینه
    حق مؤلف، درحمایت ازآثار پدیدآورندگان نقش اساسی دارد. اما در عصر کاربرد رقوم که تبادل اطلاعات هر روز از شکلهای سنتی فاصله بیشتری می گیرد، حمایت کامل از حقوق مؤلفان را با مشکلاتی مواجه کرده است و گاه نگرانی از سرقت حقوق معنوی و مادی آثار، آنها را ازادامه تولید آثار دلسرد می کند. به هر حال، ظهور هر فناوری نوین، اهمیت یافتن راهی موثر برای حفظ آثار را الزامی می‎کند با این توضیح که برقراری توازنی منطقی میان سه عامل حفاظت از آثار، ایجادانگیزه وخلاقیت بیشتر، باید مدنظر صاحبنظران این عصر قرار گیرد تا به طراحی راهکارهای جدید در این مساله بحث بر انگیز بپردازند. مقاله حاضر، جنبه های مختلف حق مؤلف را دردنیای رقومی و قوانین موجود در این خصوص، مشکلات موجود، ارائه راهکارهای مدیریتی حق مؤلف در هزاره کاربرد رقوم و نقش یونسکو در ایجاد توازن میان دسترس پذ یری اطلاعات و منافع قانونی را مورد بررسی قرار داده است.
    روش کار
    پژوهش، به روش کتابخانه ای و با بررسی پایگاه های الکترونیکی انجام گرفته است.
    نتیجه گیری
    حفظ حقوق پدیدآورندگان درمحیط رقومی امکان پذیر است اما برای رسیدن به نتیجه ای بهتر، مستلزم پژوهشهای بیشتر و بازنگری در قوانین حق مؤلف است. بالاخره ایجاد انجمنهای ملی حمایت از حقوق پدیدآورندگان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: حقوق پدیدآورندگان، محیط رقومی، یونسکو، استفاده منصفانه، قوانین حق مولف
  • کامبیز بین هاشمی صفحه 115
    زمینه
    ابتلا به عوارض وخیم ناشی از بیماری های بدخیم و اعلام خبر بد در مورد این قبیل بیماری ها به افراد در تمامی فرهنگها و در میان تمامی اقوام و ملل با واکنشهای حاوی اضطراب و آسیب زا، هم برای پزشک و هم برای بیمار است. کاستن از شدت واکنشها و آسیبهای مربوط بدانها همواره مورد توجه پزشکان است.
    روش کار
    در این بررسی، چینش ملاحظات اخلاقی ویژه در چگونگی اعلام خبر در کنار مهارتهای روانشناختی و ارتباطی پزشک با بیمار و نیز تحلیل شرایط محیطی غالب بر نشست میان پزشک و بیمار ارزیابی شده است.
    یافته ها
    طبقه بندی انواع واکنشهای درون شناختی پزشک در قالب برون‎دادهای اولیه و ثانوی، ارائه الگویی از فرایند پالایش برون دادهای ذهنی و رفتاری پزشک برای کاستن از شدت اضطراب و نمودار تعاملات اضطراب آور در این زمینه در سه مقطع زمانی پیش از اعلام خبر، هنگام اعلام خبر و پس از اعلام آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    نتیجه گیری
    برون‎دادهای اولیه و ثانوی ذهنی پزشک شامل واکنشهای جسمی و روانی است که در زمان اعلام خبر یعنی مرحله میانی واکنشها به اوج می‎رسد و حتی نمود آن به بیمار انتقال می‎یابد. واکنشهای سازمان‎یافته پزشک در این مرحله مستقیما بر کاهش اضطراب طرفین مؤثر واقع می شود و ارزشی خاص در کاستن و مهار واکنشهای آسیب زا دارد.
    کلیدواژگان: خبر بد، تعامل اضطراب آور، اخلاق پزشکی، مهارتهای پزشک
  • احمد عابدی سروستانی، منصور شاه ولی صفحه 120
    زمینه
    کاربرد برخی از فناوری های نوین در یک قرن اخیر علاوه بر افزایش تولید محصولات کشاورزی، موجب به خطر افتادن پایداری زیست محیطی نیز شده است. این در حالی است که با تخریب و آلودگی محیط زیست، ضمن تهدید حیات در زمین، ظرفیت تولید غذای کافی و سالم برای جمعیت رو به رشد نیز کاهش خواهد یافت. این تحولات که با تغییر در هنجارها و ارزش های جامعه و همچنین شکل گیری روابط جدید در تبادل محصولات کشاورزی همراه بوده است، ترویج نوعی از اخلاق کاربردی به نام اخلاق زیست محیطی در بین کشاورزان و دست اندرکاران بخش کشاورزی را لازم کرده است تا بهتر بتوان به حفاظت از منابع تولید در کشاورزی مانند آب، خاک، دام ها و گیاهان امید داشت.
    روش کار
    مقاله حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و با این هدف تهیه شده است که مهمترین دلایل برای پرداختن ترویج کشاورزی به اخلاق زیست محیطی در راستای حفاظت از منابع تولید در کشاورزی را تشریح نماید.
    نتیجه گیری
    از آنجا که کشاورزی دارای بعد اخلاقی است، ضرورت دارد تا ترویج کشاورزی برای حفاظت از منابع تولید و اطمینان از مخرب نبودن فعالیت های کشاورزی بر محیط زیست، جایگاه مناسبی به اخلاق زیست محیطی در فعالیت های خود اختصاص دهد. این ضرورت از منظر آموزشی بودن برنامه های ترویج، داوطلبانه بودن تغییر رفتار در ترویج کشاورزی و همچنین تربیت کارکنان مورد نیاز قابل توجیه است. بنابراین، توصیه می شود تا ترویج کشاورزی در راستای تحقق یکی از مهمترین اهداف خود، یعنی حفظ محیط زیست، آموزش اخلاق زیست محیطی به کشاورزان و ارشاد آنان را به صورتی دنبال نماید که آنان بتوانند در کار و حرفه خود، تصمیمات درستی در چگونگی رفتار با منابع تولید بگیرند و تعامل مناسب تری با محیط زیست طبیعی داشته باشند.
    کلیدواژگان: اخلاق زیست محیطی، ترویج کشاورزی، محیط زیست
  • ناصر قربان نیا صفحه 131
    زمینه
    امروزه فناوری زیستی هم در سطح ملی و هم در سطح بین المللی توسعه یافته است. در پرتو سرعت پیشرفت فناوری زیستی، احترام به اصول اخلاق زیستی هم به یک ضرورت تبدیل شده است. اعلامیه حقوق بشر و برنامه عمل وین (1993) در بند یازده تصریح می کند: «پیشرفت خاص، به ویژه در طب زیستی و علوم حیاتی و در فناوری اطلاعات ممکن است به طور بالقوه عواقب نامطلوب برای تمامیت، کرامت و حقوق انسانی افراد داشته باشد و [از این رو] درخواست می کند برای تضمین احترام کامل به حقوق بشر و منزلت انسانی در این حوزه های مورد توجه جهانی، همکاری بین المللی صورت گیرد.» کنفرانس عمومی یونسکو در حوزه های مرتبط با اخلاق زیستی اقدامات قابل توجهی مبذول کرده است. اعلامیه جهانی ژنوم انسانی و حقوق بشر و اعلامیه بین المللی داده های ژنتیک انسانی، دو اعلامیه صادره توسط یونسکو هستند که از اتقان، انسجام، شفافیت و جامعیت برخوردارند.
    نتیجه گیری
    اعلامیه جهانی اخلاق زیستی و حقوق بشر، ایراداتی داردکه از آن جمله می توان به ضعف ساختاری، بی توجهی به تعهد اشخاص حقیقی، ضعف در بیان اهداف، تبیین نادرست اصول حاکم بر اخلاق زیستی، نقص در بیان اصل عدم تبعیض و اهتمام مفرط به رضایت آزادانه اشاره نمود. مقدمه، قلمرو و اهداف اعلامیه به درستی تبیین نشده است. اصول بنیادین اخلاق زیستی می بایست به نحو شفاف و محققانه بیان گردد. اعلامیه به تعهد اشخاص حقیقی، کم توجهی نموده و منحصرا دولت ها را مخاطب قرارداده است. یکی دیگر از مهمترین اشکالات اعلامیه، عدم توجه به امکان تحدید اراده در پرتو کرامت انسانی است.
    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، حقوق بشر، علوم زیستی، کرامت انسانی
|
  • B. Sohrabi, A. Khanlari Page 1
    Background
    Although Information Technology (IT) plays a critical role in organizations and is essential for nowadays business survival, but organizations have several ethical challenges in embarking this technology. Nonetheless, because of its role and importance in organizations, it is necessary to identify factors affecting on IT ethics. The relationship between organizational citizenship behavior (OCB) and IT ethics remained relatively underdeveloped and a review of these studies indicates that validity and reliability issues have yet to be fully addressed. This study with an OCB approach examined what factors affect IT ethics.
    Methods
    Data were collected from 119 personnel and managers of IT firms located in Tehran. The a priori proposed model was tested using structural equation modeling techniques.
    Conclusion
    The proposed model was determined to fit the data reasonably well. These results indicate that IT ethics can be explained by corporate ethical values. In this relationship, organizational commitment and OCB dimensions are as mediators. The theoretical and practical implicationsof the model are discussed.
  • H. Etemadi, Z. Dianati Dilami Page 11
    Background
    Accountants have critical and difficult responsibility in interpreting the firm’s transactions and events and presenting them in the form of financial reports so that they can be useful to stakeholders to evaluate the performance of that firm. Thus, unethical professional works, including presenting less qualitative and fraud financial information, can lead to social distrust to accountants and dishonor of the whole of accounting profession. Due to the increasing ttention worldwide on ethical issues and the importance of quality of financial reporting (QFR) n accounting, this research attempted to cover the study gap that exists in determining the effect f financial managers’ ethical ideology on QFR.
    Methods
    The Ethical Position Questionnaire (EPQ) was used to determine the ethical ideology f financial managers. Then the QFR parameter was quantified by observable varia bles. Finally, the effect of manager's ethical ideology on QFR in some 150 firms listed at the Tehran Stock Exchange was examined. Structural equation modeling based on partial list square (PLS) method was used for data analysis.
    Results
    The results showed the managers’ ethical ideology is effective on QFR, so that it explains 18% of the variance of this variable. Further, idealistic view of managers has positive and meaningful effect on QFR.
    Conclusion
    Due to the positive impact of managers’ idealistic view on QFR, it seems necessary that the professional bodies and responsible authorities consider programs to enhance managers’ idealism and thus increase QFR.
  • B. Pournaghdi Page 21
    Background
    In the age of information and scientific and age of Three Thousand by named Information and Communication, find solution and applied information and communication in management organize and organization system is important Ethics project. Application new systems of ITC is lower pay, alsocreate new job.
    Methods
    The survey 80 person of General IT and Internet operator of Information Technology Ethic, Create a Ethic Model for Science and Technology. Also more then 80% of Internet operators and children is Solution and not any security.
    Conclusion
    In the world village, Countries having development key that research scientific system and using new communication tools and information management system. By making virtual organize system, remove of not emergency transfer and expand of speed process work and run paper less system. Information Technology is transfer of science and papal information’s by technical tools. AlsoInformation Technology Ethics to science safe and save, transfer, explorer and process of information anddata, and full applied this research and science. Extra and development of science and technology need to survey of IT Ethic.
  • A. Ebrahimi, A. Roodani Page 29
    Background
    This study aims at studying corporate social responsibility and the mechanism of moral marketing’s influence on purchasing behavior of consumers. Therefore, the main research question in this study is the mechanism of ethical-social value observation by corporations influencing purchase decision making process of foodstuff consumers.
    Methods
    In terms of nature, the research method is descriptive, and in terms of data collection, it is survey. Data was collected through questionnaires and sampling was done using random clustering method. To answer the research questions, 372 foodstuff customers of Refah Chain Store were included in the survey.
    Results
    The results indicate that there is a significant and positive relationship between marketing method and purchasing behavior of foodstuff consumers. The findings designate that the positive relationship between geographical factors and purchasing behavior of foodstuff consumers is significant. Furthermore, the results show that there is a significant and positive relationship between moral marketingand purchasing behavior of foodstuff consumers in the population.
    Conclusion
    It can be concluded that social value observation by corporations affects purchasing behavior of foodstuff consumers; that is, conformity of corporate values to consumers’ values (society’s values) encourages consumers to select trademarks of the respective corporation.
  • Aa Yazdani, H. Aghajani Page 40
    Background
    Today's Organizations, even by having clear goals & efficient structures, need powerful & committed man-power to reach their objectives completely. Capability and specialty are matters which are achievable through the process of selection and training, but the subjects of commitment and morality in organizations, need cultural activities paying attention to criteria which are complicated. Personnel do such actions in working environment which will have undesirable results for the related employee & even the organization, if not approved by the managers. The authorities have to identify andanalyze these issues and by taking the proper actions, coordinate the personnel's actions with that of organizations. The goal of project is to identify the angles of subject and present some approaches to control the criteria.
    Method
    In the present article, we review the subject of off the frame payments in organizations and while reviewing documentarily the literatural text, describe and review a case study performed in an organization to clarify different aspects of the discussed subject in one practical case. This research is a combination of practical studies and experiences.
    Results
    A model was presented for assessing organization's behavior, based on experiences and the case study. The proper reactions of managers were also determined in the organization's various cultural conditions.
    Conclusion
    moralities are very effective for improving organizational behavior & in this respect, organizations need to control individual's behavior and team's criteria. Off the frame payments, have some advantages despite the disadvantages & based on the patterns that are presented in the research, we can assess the cultural conditions of the organization considering this condition and select a suitable approach for it.
  • Ar Seghatoleslami Page 50
    Background
    This paper is based on Theory of Information Ethics (IE) interpreted by Luciano Floridi to be definite as a developing filed of Computer Ethics (CE), and it considers a necessity for classification of important ethical problems in the field to give a methodic attitude to analyze any class o the problems.Floridi argued that the purview of computer ethics- indeed of ethics in general- should be widened toinclude much more than simply human beings, their actions, in-tentions and characters. He offered IE as another macroethics which is intended to be applicable to all ethical situations.
    Methods
    First of all, some of the typical problems in the information age are surveyed by a problem-based approach to be recognizing the evolution and the developing process from CE field to IE field. To introduce IE in detail and to explain its typical problems, four fundamental possible approaches of ethics are considered: philosophical, normal, descriptive, and applied ethics. Therefore, IE is granted as a research filed in the ethical problems that arises from information & communication technology in the information age., These problems as the applied ethical problems are distinguished in three different approaches to IE with the typical issues and examples: philosophical, professional, and descriptive ethics approaches.
    Conclusion
    The approaches to IE are classified in a table. Therefore, the associated disciplines, the typical issues, and the appropriate methodology are given to analyze any category of the problems that are explained by four possible approaches of ethics in short.
  • M. Hajifaraji Page 67
    Background
    Research involving human subjects should deal with health issues of the population or community in which the research is carried out.Ethical expedients, would be achieved only when the successful interventions or other beneficences are provided to the society as a results of such research. Thus, to supply ethical expedients, a planning and management process must be established prior to implementation of the research and monitoring and evaluation along the study to the end and even communication of the results to the authorities and also the population in which the research is carried out. Investigator's commitment and skills and safety of research environment should be verified by ethical review committees prior to study and its process must be ceased upon diverting from protocol obligations or human rights. Obtaining the voluntary informed consent of the prospective subject and assurance that they would have the right of unconditional withdraw from the study, is considered as part of the investigator's commitments. Such an intricate, which would be occurredalong conducting the research supported by sponsors, is bias distortion in performing and communicating the study results. Thus the investigator is obligated with his/her commitments, free from exclusive relations, particularly socio-economic, to the sponsors and in case of conflict of interests he/she must disclose it to the ethical review committees and even when communicating the study results.
    Conclusion
    This article represents a review of different ethical aspects of biomedical research involving human subjects and essential guidelines protecting their rights.
  • Hadi Khaniki Page 79
    This paper distinguishes between two concepts of “morality” and “ethics” and draws a map for considering some aspects and contexts of ethics in media. Accordingly, the basic principles that affect media ethics as well as the extra-media factors for its construction and function are reviewed.Then, using the normative theory of “social responsibility”, the idea of media ethics is defined as something beyond individual journalist behavior.The paper critically reviews two entire on “Media Ethics” and “Journalism Ethics” from The International Encyclopedia of Communication as the starting point. It then continues to review some other influential definitions papers in search for a new conceptual framework for ethical research into media.The paper shows a shift of emphasis from the individual journalists to local, national and international institutions such as media organizations, the State and international organizations. It then introduces a framework for compiling the basic laws of applied professional ethics. In this framework, four principles of “public awareness”, “freedom of the press”, “expression of truth”, and “respect to human dignity and private life”, can help to create plural and media spaces.
  • A. Shalbaf Page 93
    The occurrence of unethical behaviors and its ubiquity in educational organizations, at thepresent age, is the most important problem in the educational organizations. The preventing of such behaviors and solution of such problems emerge that these organizations require ethics. Perception of internal and external elements is important to give value and ethics because ethic is relationship conduct pattern based on respect own rights and others against environment.
    Method
    This paper by using analytical study considers the ethical approaches necessary as a way of preventing such behaviors in educational organizations.
    Conclusion
    the occurrence of unethical behaviors and its ubiquity in educational organizations, in the global era, is a global threat and its solution requires global programming. educational organizations, as its holy aims require ethical discussions and are responsible against internal and external environment that making them practical in the educational environments is impression in the performance them growth of the training of humans and promotion of societies and elaborate (declare) efficiency of organizations in the present of patterns of making relationship with others and providing cultural life.
  • S. Samadi, N. Neshat Page 104
    Copyright plays an important role in protecting exclusive rights of the creator of anoriginal work of authorship. However, in Digital Age (Information Age) in which the exchange of information is carried out so differently from the traditional modes, the protection of works is done with difficulty. Sometimes authors are too concerned about protecting their writings to keep on creating original works. Unfortunately, copyright infringement is alive and well on this age and it reminds us to find a solution to it. Establishing a logical balance among the three interactive factors of copyright- the protection of original work, stimulation and creativity- can create a legal way tohave an access to the original works. The researchers of Information Age should deal with this provocative issue to find new methods. The paper deals with issue of copyright in the Information Age, its regulations, the methods of its management and the role of UNESCO in creating a balance between accessibility of information and its legal privileges.
    Methods
    Research has been done with the use of various libraries and electronic data-bases.
    Conclusion
    Protecting exclusive rights of the creators of original works of authorship in digital environment is possible; however, to achieve a better result, there is a need to more investigation in this field, the copyrights laws, should be reconsidered. And finally it is suggested that national copyright committees are established to protect exclusive rights of the creators.
  • K. Banihashemi Page 115
    Background
    It has been shown that bad medical news could be associated with stressful psychological and physiological reactions both for physicians and patients. There is always a strong tendency to reduce or abolish the significant consequences of such a process through psychological reaction analyses techniques.
    Methods
    We analyzed the main ethical considerations which exist in between and we ranked the parameter setting frames before, during and after the bad news session.
    Results
    In this study, a relatively classical categorization system for a variety of psychological or physiological reactions as primary and secondary ones has been proposed with a mind filtration process of un-wanted or stressful ambiguous mental or behavioral reactions, both quantitatively and qualitatively.
    Conclusion
    Mind analysis and reaction modifications both for physicians and patients at each stage of the bad news session may reduce the level or intensity of provocation hence diminishes the post-session stressful reactions of the patient. The primary mental or behavioral reactions of physicians may not be completely organized or well analyzed at early period of treatment process. It seems to be better to make a filtration process and turn into secondary more controlled reactions. This would be fruitful and may coincide with suitable, comprehensive and on-time situation analysis viewpoints.
  • A. Abedi-Sarvestani, M. Shahvali Page 120
    Background
    The use of new enhanced technologies in agriculture not only has increased agricultural production but also endangered environmental sustainability. Environmental degradation and pollution have been threatening life on the Earth and will cause decreased capacity for producing enough safe foods for human beings. These realities along with forming new agricultural trade and also changes in social norms and values make it necessary to disseminate environmental ethics among farmers and griculturestakeholders to motivate them protect agricultural resources like soil, water, animals and plants.
    Methods
    Based on descriptive methodology, this article aims to explain the most important reasons for engaging agricultural Extension in environmental ethics to protect production resources in agriculture.
    Conclusion
    Because agriculture has ethical dimension, it is necessary that agricultural Extension, pay enough attention to incorporate environmental ethics to make sure that agricultural practices are not environmentally destructive. The need for environmental ethics in agricultural Extension can be explained by three reasons. They are “the educational essence of agricultural Extension”, “behavioral voluntary-based changes in extension works” and finally, “training Extension workers”. Therefore, it is recommended that agricultural Extension provide environmental ethics education for farmers in which they become able to make right decisions while they are using agricultural production resources. It makes sure that farmers have more proper relationship with natural environment.
  • N. Ghorbannia Page 131
    Background
    Today Life technology has been developed both in national and international level. In the Light of Fast Progress of life technology, respect to principles of bioethics became necessary. Vienna declaration and program of Action of the world Conference on human rights (1993) emphasizes in para.11: "Everyone has the right to enjoy the benefits of scientific progress and its applications. The world Conference on human rights notes that certain advance, notably in the biomedical and life sciences as well as in information technology, may have potentially adverse consequences for the integrity, dignity, and human rights of the individual and calls for internationalcooperation to ensure that human rights and dignity are fully respected in this area of Universal concern.
    Conclusion
    General conference of UNESCO in the scope related to bioethics has adopted Universal Declaration on Human Genome and Human Rights (1997) and International Declaration on Human Genetic Data (2003) that their codification is excellent and their content is comprehensive, logic and transparent. But the third declaration which has been adopted by UNESCO under the title of "Universal Declaration on Bioethics and Human Rights" has some problems, such as structural Problem, Lack of attention to obligations of individuals, incorrect expression of purpose of declaration and principles of bioethics and also nondiscrimination principle. Fundamental principles of bioethics have not been explained well, Principle of consent has been considered as absolute and also declaration has addressed states and has not paid enough attention to obligation of individuals.