فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمد توکل، محسن ناصری راد صفحه 1
    زمینه
    سرقت علمی (سرقت علمی یا ادبی) جعل و تحریف اصلی ترین مصادیق سوء رفتار و تقلب در پژوهش و کار علمی به شمار می روند. نیاز به شفاف سازی این مفاهیم ضروری است تا پژوهشگران در مراحل مختلف پژوهش آنان را رعایت کنند. هدف این مقاله، مطالعه مفاهیم سرقت علمی، جعل و تحریف در پژوهش است.
    روش کار
    این پژوهش مبتنی بر رویکردی نظری است و داده ها با روش اسنادی گردآوری شده است. در جریان گردآوری داده ها، سرقت علمی، جعل و تحریف در پژوهش و کار علمی مفهوم سازی گردیده و سپس به تلقیق هر یک از این مفاهیم پرداخته شده است. در ارتباط با این واقعیت های اجتماعی، در کنار مفاهیم، توجی هات و تحلیل هایی از جامعه شناسی علم ارائه شده است.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهد سرقت علمی، تصاحب عمده یا جزئی اندیشه ها، فرایندها، نتایج، حرف ها یا مالکیت معنوی چاپ شده یا چاپ نشده نویسندگان، دانشمندان و پژوهشگران دیگر و ارائه آنها به عنوان متعلقه خود بدون دادن انتساب یا اعتبار مناسب به بانی و مبدع آنان است. انواع جعل و تحریف عبارت اند از: خود سرقت علمی، سرقت علمی ثانوی و سرقت علمی سایبر. دو نوع رایج خود جعل و تحریف شامل قطعه قطعه سازی و انتشار مجدد اثر است. سرقت علمی سایبر می تواند تام یا الصاق باشد. جعل، ساخت و تولید کامل یا جزئی داده ها و نتایج اصلی و جایگزینی آنان با داده ها و نتایج تصنعی و ارائه گزارش است. جعل می تواند تام یا جزئی باشد. تحریف، دستکاری تعمدی مواد، تجهیزات و فرایندهای پژوهش و یا تغییر یا حذف تعمدی داده ها و نتایج و ارائه سوگیرانه گزارش پژوهش و یا تفسیر غلط هدفدار شواهد و مدارک، داده ها، یافته ها، نتیجه گیری و یا پیام علمی، با دادن اعتبار غلط به دانشمند دیگر است. دست بردن در اسناد، فراموشی انگاری ارجاع، پیرایش و تفسیر غلط از رایج ترین انواع تحریف به شمار می روند. وجه ممیزه اساسی سوء رفتار و تقلب در پژوهش و کار علمی (جعل و تحریف) از خطا و سهل انگاری در پژوهش داشتن نیت فریب است. در این مقاله، چارچوب های اخلاق فردی، گروهی (اجتماع علمی) و اجتماعی (کل جامعه) در ارتباط با سوء رفتار و تقلب علمی بحث و نتیجه گیری خواهد شد.
    کلیدواژگان: دستبرد علمی، تحریف، جامعه شناسی علم، جعل، سوء رفتار در پژوهش
  • وحید ناصحی فر، محمد رسول الماسی فرد * صفحه 17

    دنیای نوین در ایجاد پیشرفتهای علمی و تامین رفاه نسبی آدمی موفق بوده است، اما آنچه نتوانسته انجام دهد، پیشبرد اخلاق بشر می باشد. با توجه به خلاء های باطنی و اخلاقی در جوامع امروزی و نیز دلمشغولی همیشگی بشریت به معنای زندگی، طرح معنویت یکی از مهم ترین موضوعاتی است که امروزه برای ایجاد پیوند میان ارزشهای دنیای سنتی و دنیای نوین در حوزه های مختلف مورد توجه قرار گرفته است. سازمانها به عنوان وجه غالب جوامع امروز، یکی از گسترده ترین حوزه هایی می باشند که اخیرا شاهد شکل گیری و توسعه رویکرد های معنوی در آنها می باشیم.

    روش کار

    در این مطالعه به روش کتابخانه ای سعی شده است که ضرورت توجه به مقوله معنویت در سازمانها و محیط کاری نشان داده شود. در این خصوص ابعاد، مزایا و نحوه توسعه معنویت کاری در سازمانها مورد بحث قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    با توجه به حضور گسترده سازمانها در جوامع و پیامدهای خواسته و ناخواسته ای که سازمانها منشاء شکل گیری آن هستند، حضور معنویت در حوزه سازمانی ناگزیر می نماید. به دلیل حاکمیت الگوهای ماشینی و عقلایی، محیطهای کاری به شدت نیازمند شکوفایی معنویت در خود می باشند. نتایج تحقیقات مختلف حاکی از استقبال سازمانها از این الگو های جدید و تلاش برای توسعه آن در محیطهای کاری است. آنچه که مقاله حاضر بر آن تاکید دارد لزوم انجام تحقیقات تجربی و نیز اقدامات عملی در این زمینه در کشور می باشد.

    کلیدواژگان: معنویت کاری، جامعه سازمانی، اخلاق کاری
  • ابوالقاسم توحیدی نیا صفحه 28
    این مقاله به بحث پیرامون مفهوم عقلانیت اقتصادی متعارف و انتقادات وارد شده به آن می پردازد و سعی می نماید با مد نظر قرار دادن این انتقادات، آن مفهوم را تعدیل نماید طوری که عوامل اقتصادی با واقعیات زندگی هماهنگی بیشتری داشته باشد.
    روش
    در این مقاله به روش کتابخانه ای و با مطالعه و بررسی منابع اقتصادی موجود، نظریات برخی از اقتصاددانان مشهور پیرامون تغییر این مفهوم مطرح شده و مفهوم عقلانیت اقتصادی توسعه یافته از آنها استخراج گردیده است.
    یافته ها
    یافته های این مقاله که حاصل تحلیل مقایسه ای اثرات به کارگیری دو مفهوم عقلانیت اقتصادی است نشان می دهد که ورود اخلاق به مباحث و تحلیلهای اقتصادی مانند فرضیه دوران زندگی و کارایی مالیات بر آلودگی- می تواند آنها را تحت تاثیر قرار داده و راه -حلهای جدید یا تغییرات کمی و کیفی را در آنها ایجاد نماید.
    نتیجه گیری
    در پایان نیز این طور نتیجه گیری می شود که جهت عینیت بخشیدن به پیش فرض عقلانیت توسعه یافته باید از طریق فرهنگ -سازی ارزشهای اخلاقی و هنجارهای انسانی، فرهنگ عمومی را اصلاح نمود طوری که اخلاقیات در رفتارهای عوامل اقتصادی نمود بیشتری داشته باشد.
    کلیدواژگان: عقلانیت اقتصادی، مطلوبیت، مبانی اقتصاد، عقلانیت، نفع شخصی
  • مصطفی کریمیان اقبال صفحه 38
    هرچند توجه به موضوع پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد در ایران به اوایل سالهای دهه 70 برمی‎گردد، لیکن تجربه اجرایی ما در این زمینه کمتر از یک دهه است. در این مدت کوتاه، شاهد رشد کمی این زیرساختهای مهم برای توسعه مبتنی بر دانایی بوده‎ایم. در حال حاضر بیش از 60 مرکز رشد و بیش از 20 پارک علم و فناوری در ایران ایجاد شده است. این پارکها و مراکز رشد در مراحل مختلف توسعه فیزیکی و محتوایی هستند. تجربه به دست آمده در طی این سالها در قالب مقالات متعدد توسط متخصصین در همایشهای ملی و بین المللی ارائه شده است. حضور گسترده و فعال کارشناسان و مدیران پارکها و مراکز رشد علم و فناوری ایران در مجامع بین المللی باعث شد که شاخه غرب آسیایی انجمن بین المللی پارکهای علمی با حضور پررنگ ایران ایجاد شود. در طی 6 سال گذشته، رئیس این شاخه همیشه از ایران انتخاب شده است. دستاوردهای مثبت پارکها و مراکز رشد در کشور به معنی فقدان نقاط ضعف نیست. با توجه به شرایط موجود از نظر اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و علمی در کشور ما، این مراکز با مشکلات عدیده‎ای روبرو هستند. مقاله حاضر به موضوع مهم رویکرد اخلاقی در توسعه پارکهای علم و فناوری توجه نموده است. هرچند هویت و کارکردهایی که برای پارکهای علم و فناوری در این مقاله فرض شده است با هویت اصلی پارکها در ایران و دنیا کمی فاصله دارد، لیکن جامعه علمی و کارشناسان پارکها و مراکز رشد نیازمند طرح این نوع مسائل هستند. امید است انتشار این مقاله باعث توجه صاحبنظران به این موضوع مهم گردد.
  • فرشته آهنگری صفحه 49
    زمینه
    تعامل اخلاقی پزشک و جامعه از جمله موضوعاتی است که از هزاران سال قبل مورد توجه قانونگذاران بوده است. آنچه از متون باز مانده ایران باستان به دست می آید آن است که در جامعه طبقاتی آن روزگار، با وضع قوانینی سعی نموده بودند تا حقوق پزشک و بیمار را حفظ نمایند. پزشکان، ملزم به گذراندن آزمونهای دشوار برای دریافت مجوز بودند و جامعه نیز در قبال تخصص آنان، موظف به پرداخت دستمزدهای مصوب بود. در مقاله حاضر، اساس پژوهش بر رساله پزشکی موجود در مجلد سوم دینکرد نهاده شده که تا کنون بر مبنای آن، تحقیق مستقلی صورت نگرفته است.
    روش کار
    در این پژوهش با استفاده از روش استنادی و جمع آوری شواهد، یافته ها، طبقه بندی و تحلیل گردیدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به متون بازمانده مذهبی زرتشتی، در ایران باستان قوانین متقنی درباره تعامل پزشک و بیمار وجود داشته که سرپیچی از آن قوانین، جرم محسوب شده، مجازات در پی داشت. این قوانین که خاستگاهی شرقی داشته و از اقوام پیشتر به ایرانیان رسیده بود در تمدن ایرانی، کاملتر شد و از طریق جنگها و رفت و آمدهای ایرانیان و یونانیان به تمدن یونان منتقل و به نام آنان شهره گردید؛ ولی مکتوبات موجود، تقدم ایرانیان را بر یونانیان در حوزه اخلاق پزشکی به اثبات می رساند.
    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، آزمون پزشکی، حق معاینه، دینکرد، اوستا
  • محسن گل پرور، پروین دخت رفیع زاده صفحه 54
    زمینه
    عدالت به عنوان یکی از بارزترین نمودهای ارزشهای اخلاقی، بر نگرشها و ادراکات افراد در حوزه های مختلف تاثیری انکارناپذیر به جای می گذارد. بر همین اساس طی این پژوهش، نقش عدالت بر نگرشهای معلمان نسبت به سازمان و رضایت از رسیدگی به شکایات، مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    روش پژوهش، الگوسازی معادله ساختاری بود و جامعه آماری پژوهش را معلمان زن و مرد شاغل به کار در دبیرستانهای شهر اصفهان تشکیل دادند. از جامعه آماری مذکور، 246 معلم به شیوه نمونه گیری سهل الوصول از بین مدارس نواحی مختلف برای پاسخگویی به پرسشنامه های پژوهش انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه عدالت بین فردی با 4 سؤال، عدالت اطلاعاتی با 5 سؤال، عدالت رویه ای با 7 سؤال، عدالت توزیعی با 4 سؤال، رضایت از رسیدگی به شکایات با 3 سؤال و نگرش نسبت به سازمان با 10 سؤال بودند. داده های حاصل از پرسشنامه های پژوهش با استفاده از الگوسازی معادله ساختاری و رگرسیون میانجی تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج تحلیل رگرسیون میانجی حاکی از آن بود که رضایت از رسیدگی به شکایات و عدالت رویه ای، نقش متغیر میانجی گشت پذیر را برای یکدیگر در رابطه با نگرش به سازمان ایفاء می کنند. الگوسازی معادله ساختاری نیز نشان داد که عدالت بین فردی و عدالت اطلاعاتی با هیچیک از دو متغیر رضایت از رسیدگی به شکایات و نگرش نسبت به سازمان، رابطه مستقیم ندارند. اما عدالت رویه ای تاثیر خود را بر نگرش به سازمان از طریق رضایت از رسیدگی به شکایات اعمال می کند و عدالت توزیعی بر نگرش نسبت به سازمان، تاثیر مستقیم دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش، الگوی ویژه ای را در باب نقش ابعاد عدالت بر رضایت از رسیدگی به شکایات و نگرش نسبت به سازمان به دست داد. بدین شکل که عدالت توزیعی، نقش مستقیمی در نگرش به سازمان دارد ولی عدالت رویه ای نقش خود را بر نگرش نسبت به سازمان از طریق رضایت از رسیدگی به شکایات اعمال می نماید.
    کلیدواژگان: عدالت بین فردی، عدالت اطلاعاتی، عدالت رویه ای، عدالت توزیعی، نگرش نسبت به سازمان
  • منیره صالح نیا، زینب الله توکلی صفحه 66
    زمینه
    پیچیده تر شدن روزافزون سازمان ها و افزایش میزان کارهای غیراخلاقی، غیرقانونی و غیرمسؤولانه در محیط های کاری، توجه مدیران و صاحبنظران را به بحث اخلاق کار و مدیریت اخلاق معطوف ساخته است؛ در این راستا بسیاری از سازمان ها به صورت رسمی اصول اخلاقی تعریف کرده اند و نظام های آموزشی برای این امر ایجاد شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی وضعیت سازمان ها در ارتباط با تدوین و اجرای منشور اخلاقی است. در این خصوص، پس از بررسی جایگاه اخلاق در تعالی سازمان، به اهمیت منشور اخلاقی به عنوان راهکاری در پیاده سازی و اجرای اصول اخلاقی در سازمان پرداخته و نقش آن در عملکرد سازمان را مورد بررسی قرار می دهد. در پایان نیز با توجه به نتایج حاصل از بررسی نمونه ها، برخی دلایل ناموفق بودن منشور اخلاقی در سازمان ها مورد بررسی قرار می گیرد.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی- پیمایشی می باشد. در این پژوهش 42 نمونه از شرکت های زیر نظر وزارت فناوری اطلاعات و ارتباطات، از نظر تدوین و عملیاتی نمودن منشور اخلاقی مورد بررسی قرار گرفته است.
    یافته ها
    در بین نمونه شرکت های مورد ارزیابی تنها 47 درصد شرکت ها دارای منشور اخلاقی بوده اند. که از این میان نیز 85 درصد آنها در زمینه تدوین منشور موفق بوده اند. در زمینه اجرای منشور نیز 80 درصد از شرکت های موفق در تدوین، تمام امتیاز مربوط به آموزش و عملیاتی کردن منشور اخلاقی را کسب نموده اند.
    نتیجه گیری
    نتایج آماری حاکی از آن است که با وجود تاکید بر اخلاق هنوز سازمان ها در این عرصه سرمایه گذاری چندانی ننموده اند، از طرفی تدوین منشور اخلاقی از سوی سازمان ها نیز الزاما تضمین کننده استقرار اخلاقیات در سازمان و اجرای منشور نیست.
    کلیدواژگان: اخلاق، تعالی سازمانی، عملکرد، منشور اخلاقی
  • حسین اعتماری، حلیمه رحمانی * صفحه 79
    زمینه

    اخلاق در حسابداری اهمیت خاصی دارد زیرا، این رشته نیز همانند رشته های دیگر دارای الزامات اخلاقی خاصی تحت عنوان «آیین رفتار حرفه ای» است. از طرفی، با توجه به اینکه بسیاری از حوزه های حسابداری از جمله بحث مدیریت سود، نیازمند انجام قضاوتهای اخلاقی است، لذا، هدف این تحقیق بررسی نقش قضاوتهای اخلاقی در مدیریت سود می باشد.

    روش کار

    برای این منظور پرسشنامه بین 200 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی رشته حسابداری توزیع گردید. این پرسشنامه شامل 6 سناریو می شود که در هر یک از سناریوها، انگیزه مدیریت سود و روش مدیریت سود خاصی، مطرح شده است. انگیزه مدیریت سود شامل دو سطح «فرصت گرایانه» و «افزایش ارزش شرکت» و روش مدیریت سود، شامل سه سطح «تغییر در روش های حسابداری»، «دستکاری اقلام تعهدی»، و «تغییر در زمان بندی مبادلات اقتصادی» می باشد. به منظور آزمون فرضیات از تحلیل واریانس دوعامله و آزمون تی استیودنت استفاده گردید.

    یافته ها

    بر اساس نتایج حاصله انگیزه مدیریت سود و روش مدیریت سود در سطح اطمینان 99درصد، تاثیر قابل ملاحظه ای بر قضاوت اخلاقی دارد. بر اساس این نتایج، می توان چنین استنباط کرد که فرضیه اول و دوم، هر دو در سطح اطمینان 99درصد تایید می شوند.

    نتیجه گیری

    نتیجه اینکه، انگیزه مدیریت سود حائز اهمیت است. بدین معنی که، مدیریت سود با انگیزه «فرصت گرایانه» غیراخلاقی تر از مدیریت سود با انگیزه «افزایش ارزش شرکت» است. علاوه براین، روش مدیریت سود نیز بااهمیت است. به این صورت که روش «دستکاری اقلام تعهدی» از سایر روش ها، غیراخلاقی تر بوده و سپس روش «تغییر در زمان بندی مبادلات اقتصادی» است. روش «تغییر در روش های حسابداری» نسبت به دو روش دیگر، میزان غیراخلاقی بودن کمتری دارند.

    کلیدواژگان: مدیریت سود، انگیزه مدیریت سود، روش مدیریت سود، قضاوت اخلاقی
  • اعظم علیزاده، فریبرز درتاج، سید حمیدرضا علوی صفحه 90
    زمینه
    در این پژوهش تلاش شد تا بر اساس تحلیل محتوای کتابهای درسی پایه اول دوره راهنمایی، تصویری از آموزش اخلاق در این پایه ارائه شود. بدین منظور ابتدا چارچوب نظری تهیه شد. در این چارچوب نظری دو شیوه ارائه (مستقیم و غیر مستقیم)، دو نحوه خطاب (فردی و گروهی) و چهار نوع پیام اخلاقی«در ارتباط با خدا، در ارتباط با خود، در ارتباط با جامعه و در ارتباط با جهان» از یکدیگر تفکیک شدند.
    روش
    تمامی کتابهای درسی پایه اول دوره راهنمایی در سال تحصیلی87-86 به استثنای کتابهای ریاضی و زبان، با استفاده از سیاهه جمع آوری داده ها تحلیل شدند و مفاهیم و آموزه های اخلاقی آنها شناسایی و طبقه بندی شد. برای اطمینان از صحت برداشت محقق، از معلمان پایه اول دوره راهنمایی درخواست شد تا مطالب استخراج شده را با متن کتابها تطبیق دهند و بدین ترتیب به تایید دقت تحلیل انجام شده بپردازند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که مفاهیم اخلاقی در ارتباط با خود، در ارتباط با جامعه در ارتباط با دیگران و در ارتباط با جهان به ترتیب بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده اند. همچنین، نحوه خطاب پیامهای اخلاقی، بیشتر گروهی بوده است تا فردی. در عین حال، برای ارائه آموزه های اخلاقی از روش مستقیم بیشتراز روش غیر مستقیم استفاده شده است، روش ارائه آموزه های اخلاقی در ارتباط با خدا و خود بیشتر به شیوه مستقیم و روش ارائه آموزه های اخلاقی در ارتباط با جامعه و جهان بیشتر به شیوه غیر مستقیم بوده است.
    نتیجه گیری
    بهتر است مفاهیمی مانند راستگویی، رازداری، دوری از غیبت و حسد و خودنمایی، مورد عنایت بیشتری قرار گیرند. همچنین، پیشنهاد می شود علاوه بر آموزش نظری مفاهیم اخلاقی، آموزشی عملی اخلاق از طریق به کارگیری بیشتر روش های فعال، مورد توجه واقع شود.
    کلیدواژگان: آموزه های اخلاقی، رابطه انسان با خدا، رابطه انسان با خود، رابطه با جهان، دوره راهنمایی
  • حبیب زارع احمدآبادی، محسن طاهری دمنه * صفحه 102
    زمینه

    اخلاق نظری هر چند افق های روشنی را فراروی محققان در حوزه های علمی گوناگون قرار می دهد، اما یک الگوی قابل مراجعه برای سنجش میزان حصول اخلاقیات ارائه نمی دهد. الگوی معرفی شده در پژوهش حاضر، فعالیت در حوزه پژوهش و کاربرد نانوفناوری را مورد بررسی قرار داده و از نظر رعایت شئون اخلاقی با داشتن ابزاری برای ارزیابی، بازخورد و بازبینی مانند یک سامانه ممیزی عمل می کند.

    روش

    در مطالعه حاضر به منظور اعتبار یابی الگوی ارائه شده، علاوه بر مرور مطالعات موردی، پیمایشی نیز بر نظرات خبرگان عرصه نانوفناوری در مورد توانایی علمی و اجرایی چارچوب مورد بحث در هریک از مراحل فرایندی آن صورت گرفت. جامعه آماری تحقیق، اعضای هیات علمی عضو ستاد نانو کشور می باشند. این جامعه 1957 محقق دارد. براساس شیوه نمونه گیری طبقه بندی شده، تعداد 174 نمونه انتخاب و از طریق پست الکترونیک، پرسشنامه طراحی شده در اختیار آنها قرار گرفت.
    یافته ها: نتایج حاصل از پیمایش نشان داد که الگوی ارائه شده اعتبار بالایی برای ارزیابی خطر در حوزه نانوفناوری دارد.
    نتیجه گیری: با توجه به تحقیق میدانی انجام گرفته در روند این پژوهش می توان نتیجه گرفت که الگوی معرفی شده الگویی بسیار کارآمد است که می تواند به دست اندرکاران و مسوولان امر در زمینه معیارین سازی نانو کمک فراوانی بکند. پویایی، جامع بودن، استفاده از متخصصین رشته های علمی مختلف برای بکارگیری آن، انعطاف پذیری و کاربردی بودن، ویژگی های منحصر به فردی هستند که استفاده از الگوی مذکور را مورد توجه متخصصین قرار داده است.

    کلیدواژگان: اخلاق گرایی، نانوفناوری، ارزیابی خطر، چرخه زندگی
  • رضا راعی، سجاد سیاح * صفحه 121

    از الزامات رشد بازارهای مالی، به کارگیری ابزارهای مالی جدید است. در طراحی این ابزارها، باید عدالت و کارایی در کنار هم دیده شود. در این مقاله کوشش می شود با استخراج مبانی اخلاقی (ممنوعیت ها) و اصول اخلاقی (الگوهای عملیاتی)، نهایتا معیارهای لازم برای طراحی محصولات مالی جدید تحت عنوان الگوی اخلاق اسلامی در مهندسی مالی ابزارهای مالی، مبتنی بر کارایی و عدالت تدوین شود.

    کلیدواژگان: نظام مالی، اخلاق اسلامی، معیارهای اخلاقی
|
  • M. Tavakol, M. Naseri Rad Page 1
    Background
    Plagiarism, and different types of research misconducts, are define and described, af¬ter made transparent its importance as scientific misconduct which endangers the content of sci-ence, and the place of scientists in society.
    Methods
    Documentation and analytic; with reference to well-known authoritative sources to de-fine different types of plagiarism, then using an explanatory approach from sociology of sci¬ence to locate plagiarism sociologically.
    Conclusion
    Plagiarism and denouncing it, both, are old-even in Persian culture. To define them, to publicize them, and to educate the members of the Scientific Community is necessary but not enough. Social roots of plagiarism and the social framework that allows it or makes it possi¬ble, also, should be studied and changed.
  • V. Nasehifar, Mr Almasifard Page 17
    Background

    The modern world has been successful in terms of scientific developments as well as providing social welfare for its people. However, it has failed to promote ethics among human be¬ings. Taking into account the ethical and spiritual gaps in the contemporary world and human's per¬manent preoccupation with the philosophy of life, spirituality discourse is one of most impor-tant issues that has been taken into account in order to link the traditional world values and mod-ern ones. Organizations as one of the most prevalent bodies in today's societies are one of the most dominant areas where spiritual-based approaches are developing.

    Method

    In this library-based research, the necessity of paying attention into spirituality in organiza¬tions and workplaces is demonstrated. In this regard, the dimensions, benefits, and de-velop¬ment of work spirituality will be discussed.

    Conclusion

    With regard to the omnipresence of organizations in societies and different conse-quences of their operation, the emergence of work spirituality in organizations seems inevitable. Due to the dominance of rational and mechanistic paradigms, workplaces are in dire need of the pro¬motion of spirituality. Different researches demonstrate that organizations are highly wel-comed to this new paradigm and attempt to develop it in their workplaces. The present article empha¬sizes the necessity of conducting empirical studies in this area and implementing their re-sults in Iran.

  • A. Tohidinia Page 28
    Background
    This paper discusses the conventional concept of economic rationality and talks about its criticisms raised and try to modify this concept with respect to them so that it becomes more corresponding to economic human life.
    Methods
    In this paper, the library research method has been used to reflect some ideas about the ne¬cessity of changing the concept of economic rationality and modifying it from some famous econo¬mists. The new concept of economic rationality called extended rationality has been de-rived.
    Results
    Comparative analysis of different effects of the two concepts show that the entrance of eth¬ics in economic discussions- such as Life- Cycle Hypothesis and efficiency of pollution tax- may affect them and suggests the new solutions or make considerable quantitative or qualitative changes to them.
    Conclusion
    It may be possible to objectify the extended rationality presumption by revising pub-lic culture and correcting it in such a way that ethical values and norm are institutionalized in soci-ety.
  • H. Khastar Page 39
    Background
    During recent years there was a lot of emphasis on social roles and responsibilities of knowledge-based organizations. Science and technology parks are knowledge based organiza-tions which are developed to commercialize knowledge and retrench the gap between universities and society. The aim of this article is to review social responsibilities in the process of developing science and technology parks.
    Methods
    Strategic planning (organizational mission statements and visions) of 16 active science parks worldwide were studied using content analysis method.
    Results
    Results show that the model of developing science and technology parks is a model of domination of capitalism language which forces science to serve capital interest. Finally, by tak¬ing an ethical approach, the roles of technology policymakers in designing visions for developing science and technology parks considering public interests will be pointed out.
    Conclusion
    Findings criticize the assumption of neutrality of science and technology and show that there was low attention to social responsibilities in comparing with the aim of commerciali-zation of knowledge.
  • F. Ahangari Page 49
    Introduction
    During thousands years, the oriented society, according to what is available of an-cient Iranian texts, by legislating special rules, clergymen attempted to protect the rights of inter-ac¬tion between physicians and their clients.In order to receive liecence, the physicians needed to take difficult exams, and inreturn for their work, the society pay approved doctor, s fee. Basically this study is dedicated to examine the extant medical part of the third volume of the Dink¬ard which had not been dealed with so far.Metodology: By using the method of citation and collecting the evidence, this study classified and analysed the findings.
    Conclusion
    According to the extant Zoroastarian text in the old Iranian society there were pre-cise rules regarding the interaction between a physician and his client violation of which was consid¬ered crime. This rule which originally rose from the East and were inherited from the Ira-nian and ancestors, were developed more perfectly by the Iranian civilization and were trans-ferred to Greece through wars and other communications and became known in their names.The extant writings, however, would prove that concerning the medical ethics, the Iranian people were prior to Greek.
  • M. Golparvar, P. Rafizadeh Page 54
    Background
    Justice as a prominent sight of ethical values has inevitable effects on attitudes and perceptions in various domains. Therefore in this research, the role of justice on teacher’s atti¬tudes toward organization and satisfaction with complaint handling was investigated.
    Methods
    Research method was structural equation modeling and statistical population were male and female teachers who were employed in high schools in Esfahan city. From the above statisti¬cal population, 246 teachers from schools of different regions were selected using conven-ience sampling method to respond the research questionnaires. Research instruments included ques¬tions: interpersonal justice with 4 items, informational justice with 5 items, procedural jus¬tice with 7 items, distributive justice with 4 items, satisfaction with complaint handling with 3 items and attitudes toward organization with 10 items. Data was analyzed using structural equa¬tion modeling and mediated regression analysis.
    Results
    The results of mediation regression analysis showed that satisfaction with complaint han-dling and procedural justice, played a replaceable mediation variable role for each other in relation with attitude toward organization. Structural equation modeling also revealed that there are not di¬rect relations between interpersonal and informational justice with satisfaction with complaint han¬dling and attitude toward organization, but procedural justice has indirect effect on attitude to¬ward organization through satisfaction with complaint handling. Finally distributive justice has di¬rect effect on attitude toward organization.
    Conclusion
    The results of this research offer a specific model for the role of justice dimensions on satisfaction with complaint handling and attitude toward organization. In summery, distribu-tive justice has direct role on attitude toward organizations, but procedural justice has indirect role on attitude toward organization through satisfaction with complaint handling.
  • M. Salehnia, Z. Allah Tavakoli Page 66
    Background
    Considiring the increasing complexity of organizations and the rate of unethical, ille¬gal and irresponsible acts in business, the managers and experts have focused on the ethics of work and management; in this regard, many organizations have defined ethical codes and have cre¬ated official and educational systems. The purpose of this study was to investigate on organiza¬tions assessment in connection with developing and implementing ethical charter. In this study, ethics in place of excellence, the importance of Ethical Charter as a strategy in implement-ing moral principles in the organization and implementation of paid and its role in the study of per¬formance development have been evaluated. Finally, the results of the study sample, some rea-sons for unsuccessful Ethical Charters are discussed.
    Methods
    This study is practical and descriptive. In this study, 42 companies under Ministry of Com¬munication and Information Technology have been studied for investigation of their situa-tion in compiling and operating Ethical Charter.
    Results
    Among the companies included, only 47% of companies had Ethical Charter. Among those, 85% were successful in developing the charter. Regarding the ethical Charter implantation, 80% of the successful companies in developing the plan could achieve the training and operating score of ethical Charter.
    Conclusion
    The results showed that inspite of the emphasis on ethics in organizations, there have not been much investment in this field. On the other hand, only having the ethical charter is not sufficient, and it's implementation is more necessary.
  • H. Etemadi, H. Rahmani Page 79
    Background

    Ethics has an important role in accounting and this discipline has "Codes of Eth¬ics" such as other disciplines. On the other hand, since many areas of accounting including earn¬ings management requires ethical judgments, the purpose of this study is to examine the role of ethical judgments in earnings management.

    Methods

    The questionnaire was used for gathering the data, and it was distributed among 200 undergraduate accounting students. This questionnaire consisted of six hypothetical scenarios in-volving specific intent and treatment of management earnings in any of them. Earnings manage-ment intent represents an independent variable with two treatment levels opportunism (individual intent) and efficient firm contracting (company intent). The manner of earnings manipulation represents the second independent variable with three treatment levels accounting method change, accounting estimate change, and operating change. To test the hypothesis, Two Way ANOVA and paired t-student test was used.

    Results

    According to the founded results, the intent of management earnings (P-Value= 0, F= 32.676) and the treatment of management earnings (P-Value= 0, F= 32.676), at 99% confidence level, have significant influence on ethical judgment. Hence, we find support for both proposi-tions.

    Conclusion

    This study found that the intent of the earnings management matters. That is, sub-jects find that managers engaging in earnings management that was deemed opportunistic or selfish were considered more unethical (or less ethical) than earnings management behavior aimed at increasing firm contracting efficiency. Additionally, the study found that the method of the manipulation was also important. Accounting estimate manipulations was considered the least ethical followed by economic operating decisions. Changes in accounting method were consid-ered the least unethical.

  • A. Alizadeh, F. Dortaj, Hr Alavi Page 90
    Background
    It has been intended in this research that an image of moral instruction to be pre-sented on the basis of the content analysis of the textbooks of the first grade junior high schools. To accomplish this goal, the theoretical framework was first prepared. Two methods of presenta-tion (direct and indirect), two procedures of discourse (individual and group), and four kinds of moral message (regarding one’s relation with God, with oneself, with society and with the uni-verse) were differentiated in this theoretical framework.
    Method
    All the first grade textbooks of junior high schools in the academic year 2007-2008, exclud¬ing mathematics and English language, were analyzed using the list of data collection, and their moral concepts and doctrines were identified and classified. To make sure of the research-ers’ understanding, the teachers of first grade junior high schools were asked to compare the ex-tracted data with the textbooks to prove the accuracy of research analysis.
    Results
    The results of the research showed that the moral concepts regarding oneself, God, other peo¬ple, and the universe have respectively the most frequent in the textbooks. Also, the procedure of discourse of moral messages is in more cases as group-oriented than individual-centered. Mean¬while, direct methods are more used to present moral doctrines than indirect methods. The pres¬entation method of moral doctrines has been direct as regards God and oneself, and indirect re¬garding society and the universe.
    Conclusion
    More attention would be better to be paid to such moral concepts as veracity, trustworthi¬ness, avoidance of backbiting, envy and ostentation. Also, it is suggested that, in addi-tion to theoretical instruction of moral concepts, practical instruction of morality to be considered through more application of active methods.
  • H. Zare Ahmad Abadi, M. Taheri Demneh Page 102
    Background

    Although heralding bright horizons to researchers involved in a variety of scien¬tific fields, theoretical ethics does not represent a reliable model to measure the level of deonto¬logical compliance. The model, presented in this study, examines research activities and the use of nanotechnology. It behaves like an auditing system in terms of respecting ethical criteria as it is equipped with tools for assessment, feedback and control.

    Methods

    To reach a satisfying validity, this study is not limited to case studies and it encom-passes also a survey about the views of nanotechnologists regarding the scientific and executive capability of the framework in question in different stages of the procedure. The population com-prises a total of 1,957 researchers affiliated with the State Nano Committee. A sample of 174 in-dividuals have been picked and emailed the questionnaire.

    Results

    The survey concluded that the presented model enjoys a high level of validity for evaluation of nanotechnological risks.

    Conclusion

    According to the survey carried out, it can concluded that the model presented in this survey is highly efficient and capable of largely assisting relevant officials and bodies in nano-standardization. The unique and outstanding features highlighted in this research include dynamism, comprehensiveness, flexibility, scientific inclusivity and usability.

  • R. Raei, S. Sayyah Page 121

    Growth of financial markets requires using the new financial tools. In Designing financial in¬struments, justice and efficiency should be seen together. In This article we try to extract "ethical fundamentals" (prohibitions) and "ethical principles" (operating Models), and finally the neces¬sary standards for the design of new financial products as "a model of ethics in Islamic financial engineering"- based on efficiency and justice - to be developed