فهرست مطالب

اخلاق در علوم و فناوری - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1389)

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عادل آذر، مریم قره ولی لو، میلاد هادی زاده صفحه 1
    زمینه
    ساخت، کاربرد، پیچیدگی و اهمیت روزافزون مدلهای تحقیق در عملیات، سؤالات متعددی درخصوص معیارهای اخلاقی، رابطه مناسب میان سازندگان مدل و کاربران و مسؤولیت حرفه ای مدلسازان ایجاد نموده است. تحقیق در عملیات تخصصی است که فعالان آن نقش بسزایی در جامعه ایفا می کنند. بنابراین بنیان گذاردن مبنایی اخلاقی و تسهیم فرهنگی مشترک میان فعالان این حوزه الزامی به نظر می رسد.
    روش کار
    در این مطالعه ضمن پرداختن به جایگاه نظامنامه های اخلاقی در مدلسازی، تلاش شده تا با توجه به روابط مختلف میان تصمیم گیرندگان، فعالان حوزه تحقیق در عملیات، مساله تصمیم گیری، ابزارهای پشتیبان تصمیم، مدل و جامعه راهکارهایی به منظور غلبه بر دامهای اخلاقی که محققان تحقیق در عملیات ممکن است در مسیر انجام ماموریت در آنها گرفتار شوند، ارائه شود.
    یافته ها
    مطالعه حاضر با در نظر داشتن اصول مدلسازی و تحقیق در عملیات پاسخی شایسته به سؤالات اخلاقی که براساس روابط موجود در مدل اولیه روابط اخلاقی میان عناصر دخیل در فرایند مدلسازی شکل می گیرند، ارائه می نماید.
    نتیجه گیری
    تدوین نظامنامه های اخلاقی، تسهیم فرهنگی مشترک میان فعالان حوزه مدلسازی و پیروی از اصول انجام کار، گام نخست در عملکرد اخلاقیست. علاوه بر آن، مقابله با مشکلهای اخلاقی نیازمند کسب آموزش های لازم در زمینه اخلاقیات است. چنین آموزشهایی می توانند فعالان این حوزه را در بنیانگذاری ارزشهای اخلاقی خاص خود راهنمایی و زمینه را برای حرکت در مسیر تعهداتشان فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: اخلاق، مدلسازی، تحقیق در عملیات، نظامنامه اخلاقی
  • علی ثقفی، حلیمه رحمانی *، افسانه رفیعی صفحه 7
    زمینه

    هدف اصلی این مقاله بررسی لزوم گنجاندن درس اخلاق حسابداری در برنامه درسی رشته حسابداری است. هر چند که بخشی از اصول اخلاقی حرفه حسابداری در درس حسابرسی مطرح می شود، اما با توجه به اهمیت آن به نظر می رسد که این موضوع از حساسیت زیادی برخوردار و نیازمند توجه بیشتری است و لذا باید در قالب یک عنوان درسی جدید که معادل سه واحد درسی محسوب می شود، در برنامه درسی رشته حسابداری گنجانده شود.

    روش کار

    در این مقاله، نخست یافته های حاصل از پرسشنامه ای که میان صاحبنظران آموزش حسابداری توزیع شده است، برای بررسی لزوم قرار گرفتن این درس در برنامه درسی دوره کارشناسی رشته حسابداری مورد استفاده قرار گرفت. سپس با روش توصیفی پیمایشی ارائه درس اخلاق حسابداری در دوره کارشناسی دانشگاه هایی که دوره کارشناسی حسابداری را برگزار می کنند و جزء 150 دانشگاه برتر جهان هستند، بررسی و بر این اساس طرح درس نمونه ارائه شد.

    یافته ها

    یافته های این تحقیق بیانگر آن است که ارائه درس اخلاق حرفه ای در مقطع کارشناسی یک ضرورت است و مطالب آن از طریق سایر دروس حسابداری پوشش داده نمی شود.

    نتیجه گیری

    از آنجا که جلب اعتماد عمومی برای حرفه حسابداری بسیار بااهمیت است، و با توجه به این که صاحبنظران و استادان حسابداری مورد پرسش در این تحقیق، آموزش مفاهیم و اصول اخلاقی به حسابداران را ضروری قلمداد نموده اند، توصیه می شود که این واحد درسی به مجموعه دروس مقطع کارشناسی حسابداری افزوده شود.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای حسابداری، شورای عالی برنامه ریزی، محتوای درسی، طرح درس نمونه
  • امید آسمانی، محمد امامی صفحه 19
    زمینه
    از آنجا که تقریبا تمام مفاد حقوقی، اخلاقی هستند و یا به شکلی، غایت آنها به اخلاق می رسد و از طرف دیگر حقوق می تواند حامی اخلاق و عامل حفظ آن گردد؛ لذا استفاده بجا و حمایتی از هر یک در مقابل دیگری می تواند در پیشبرد اهداف کاربردی، مؤثر باشد. در امور درمانی نیز، کاربرد به جای هر یک از امور اخلاقی و حقوقی می تواند ضمانت اجرای حاصل از تعامل صحیح آن دو را به همراه داشته باشد و عامل صیانت از انحرافات گردد. در این خصوص، شناخت رابطه و تعامل صحیح بین اخلاق و حقوق و آشنایی با مبانی هر یک از این علوم می تواند در هدایت صحیح انتظارات افراد و برنامه ریزی های کاربردی، سودمند باشد.
    روش کار
    در این مقاله ابعاد گوناگون ارتباط بین حقوق پزشکی و اخلاق پزشکی با توجه به معرفی و شناخت مبانی و کلیات حقوق و اخلاق و ارتباطات آن دو مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین سعی شده تا ضمن بیان به هم پیوستگی بنیادی حقوق و اخلاق، تفاوتها و شباهتهای آن دو مطرح گردیده و در پایان نقش تضمین اخلاق پزشکی به وسیله حقوق پزشکی شرح داده شود.
    نتیجه گیری
    اخلاق پزشکی و حقوق پزشکی در بعضی جنبه ها چون اجرای ارادی، تعالی و ارزش نهایی، هدف، منبع و غیره با هم متفاوتند؛ اما بدون یکی، دیگری نیز ناقص و حتی می توان ادعا نمود که گاهی بی نتیجه و بی اثر و باطل است. در این میان، ورود حقوق پزشکی برای تثبیت و ضمانت اجرایی اخلاق پزشکی بویژه در مواردی که عدم رعایت اخلاق پزشکی منجر به ضایعات جبران ناپذیری به عموم مردم و بدنه سامانه درمانی می گردد، می تواند بسیار مفید و لازم باشد. بررسی موردی در ایران، اقدامات دولت را در زمینه تصویب مقررات خاص حوزه سلامت از جمله در مورد پیوند اعضا و نحوه اهدای جنین به زوجین نابارور تایید می کند. این تحقیق بر توسعه اخلاق پزشکی و اندراج اصول اخلاقی در آیین نامه ها و مقررات پزشکی تاکید می کند و این فرایند را منافی با ارزشهای اخلاقی نمی داند.
    کلیدواژگان: رابطه اخلاق و حقوق، اخلاق پزشکی، حقوق پزشکی، ضمانت اجرایی اخلاق پزشکی
  • حسین اترک صفحه 27
    زمینه
    وظیفه گرایی یکی از نظریات عمده در اخلاق هنجاری است که به دلیل تکثر نظرات وظیفه گرا تعریف واحدی از آن وجود ندارد. معمولا این نظریه در مقابل با غایتگرایی تعریف می شود یعنی نظریه ای است که ایجاد بهترین نتایج را ملاک درستی و وظیفه نمی داند. بر خلاف تصور مشهور، هدف قرار ندادن ایجاد بیشترین خوبی، ملاک وظیفه گرایی نیست. برخی معیارهای دیگر برای وظیفه گرایی ذکر شده است که به نظر ما اصالت ندارند. از جمله این که وظیفه گرایی متعهد به اصل عدالت، نظریه ای غیربهینه ساز، قاعده محور، مطلق گرا و امر محور است و واکنشی احترام آمیز به ارزشها و اشخاص دارد.
    روش کار
    در این مقاله با روشی توصیفی-تحلیلی ابتدا به تبیین و توصیف تعاریف ارائه شده از وظیفه گرایی پرداخته و پس از تحلیل و نقد آنها سعی کرده ایم به تعریفی جامع از وظیفه گرایی برسیم.
    نتیجه گیری
    وظیفه گرایی دیدگاهی است در مقابل غایت گرایی، که دو اصل مورد قبول غایت گرایی یا یکی از آندو یعنی استقلال معنای خوب از درست و تعریف درست به بیشینه سازی خوب را رد می کند. بنابراین وظیفه گرایی به نظراتی گفته می شود که درستی اعمال برای آنها مقدم بر خوبی بوده و مستقل از آن است و درست صرفا چیزی که خوب را بیشینه سازی کند نیست. ملاک درستی اعمال در نظریه های مختلف وظیفه گرایی چیزی از قبیل اصول عقلی مانند اصل تعمیم پذیری، ذات اعمال، امر الهی، قرارداد اجتماعی، اراده و انتخاب فردی یا حقوق است.
    کلیدواژگان: فلسفه اخلاق، وظیفه گرایی، غایت گرایی، نتیجه گرایی
  • محمد ابویی اردکان، سیدآیت الله میرزایی صفحه 36
    زمینه
    داوری مقاله های مجلات علمی سوای این که یک کار علمی است یک کار اخلاقی نیز قلمداد می شود. داوران با پذیرش، رد یا ارائه پیشنهادهای اصلاحی به نویسندگان مقالات، نقش برجسته ای در فرایند داوری دارند. این مقاله داوران مجله های علمی را در کانون توجه قرار می دهد و هنجارهای رایج در ارتباط با داوران مقالات، منابع انتخاب، معیارهای انتخاب و عملکرد آنها و نواقص و کاستی های رایج در گزارش های داوران مجله های علمی ایران را بررسی می نماید.
    روش پژوهش: این پژوهش اکتشافی و توصیفی و نیز یک مطالعه کمی و کاربردی است. روش اجرای آن پیمایش و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه است. جمعیت آماری این پژوهش شامل 245 مجله علمی ایران است.
    یافته ها
    این پژوهش نشان می دهد در مجله های علمی ایران از دو منبع «اعضای هیئت تحریریه» و «فهرست اسامی داوران موجود در مجله» برای انتخاب داوران مقالات، بیشتر استفاده می شود. سه معیار «سرشناس بودن در حوزه های موضوعی مجله»، «سابقه گزارش های داوری مفید و سازنده» و «داشتن تجربه در حوزه داوری برای مجله های علمی» برای انتخاب داوران بیشتر اهمیت دارند. عملکرد داوران جوان در سه ویژگی «نظم و رعایت وقت»، «دقت نظر در داوری مقاله»، «ارائه پیشنهادهای سازنده برای اصلاح مقاله» بهتر از داوران مسن است. نتیجه دیگر این که در مجله های علمی ایران تمایل بیشتری به استفاده از داور داخلی نسبت به داور خارجی وجود دارد. و «طولانی بودن زمان داوری» مهم ترین مشکل مجله های علمی ایران است.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان می دهد مجلات علمی ایران در مجموع تمایل بیشتری به انتخاب داوران داخلی (اعضای هیئت تحریریه) دارند. این نتیجه گیری با توجه به محوریت اعضای هیئت تحریریه در مجلات علمی ایران حائز اهمیت است. همچنین نتایج این پژوهش نشان می دهد عملکرد داوران جوان نسبت به داوران مسن بهتر است. ضمن این که مجلات علمی ایران برای انتخاب داوران شان بر معیارهای کیفی (سرشناس بودن، سابقه و تجربه داور) تاکید دارند. دست آخر این که مجلات علمی ایران همچنان با مشکل طولانی بودن زمان داوری مقالات مواجه هستند.
    کلیدواژگان: اخلاق داوری، داوران مجله های علمی، همترازخوانی، مجله های علمی
  • علیرضا اسفندیاری مقدم، سکینه حسنلو صفحه 48
    زمینه
    کتابداران، کارشناسان گردآوری و اشاعه اطلاعات هستند که داشتن مهارتهای تخصصی و علمی در این خصوص برای آنان کافی نیست، بلکه مقدم بر آن برخورداری از خصوصیت والای انسانی و کردار اخلاقی است که شایسته حفظ و توسعه می باشد. از طریق این کردارها می توانیم تشخیص دهیم که کتابداران و متخصصان اطلاع رسانی، کارگزاران اخلاقی هستند و در مقابل خودشان و به طور کلی جامعه، احساس مسؤولیت می کنند. از این رو، این پژوهش می کوشد دیدگاه کتابداران عضو انجمن کتابداری و اطلاع رسانی کشور را نسبت به اصول اخلاق حرفه ای کتابداران و اطلاع رسانان مورد بررسی قرار دهد.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که با روش پیمایشی توصیفی انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش را کتابداران عضو انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران و 10 شاخه استانی انجمن خراسان، اصفهان، خوزستان، فارس، قم، لرستان، کرمانشاه، مازنداران، همدان و یزد تشکیل داده اند. تعداد جامعه آماری با توجه به آمار اخذ شده از انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران 1873 نفر بوده است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته، استفاده شده است. مبنای این پرسشنامه را برخی مؤلفه ها و شاخص های اخلاق حرفه ای موجود در متون مرتبط و منشورهای اخلاق حرفه ای کتابداران تشکیل داده اند.
    یافته ها
    براساس یافته های پژوهش جهت تنظیم اصول اخلاق حرفه ای کتابداران ایران به ترتیب، مؤلفه های مسؤولیت در برابر خود، مسؤولیت در برابر همکاران، مسؤولیت در برابر حرفه، مسؤولیت در برابر استفاده کنندگان، مسؤولیت در برابر سازمان، مسؤولیت در برابر جامعه، و مسؤولیت در برابر متخصصان سایر حرفه ها پیشنهاد شدند.
    نتیجه گیری
    در پایان، قوانین اخلاقی نهایی مورد نظر کتابداران عضو انجمنهای کتابداری و اطلاع رسانی ایران در هفت مؤلفه که شامل 32 اصل می باشد ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: اصول اخلاق حرفه ای، قوانین اخلاقی، کتابداران
  • محسن گل پرور صفحه 57
    زمینه
    اخلاق در تحصیل علم و دانش از دیرباز محور توجه بوده، به ترتیبی که می توان گفت در کنار پشتکار و تلاش، رعایت اصول اخلاقی و انسانی نیز از ضروریات مطرح در علم و تحصیل هستند. بر همین اساس هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه اخلاق و عدالت آموزشی با تعهد و فریبکاری علمی در دانشجویان است.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه همبستگی محسوب می شود. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه های شهر اصفهان بودند که از بین آنها 396 نفر به شیوه نمونه گیری آسان انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده که همگی ساخته خود پژوهشگر بودند، شامل پرسشنامه اخلاق تحصیلی (با 8 سؤال)، پرسشنامه عدالت آموزشی (شامل دو خرده مقیاس عدالت و بی عدالتی با 28 سؤال) و دو پرسشنامه تعهد و فریبکاری تحصیلی هر یک با 8 سؤال بودند. داده های حاصل از پرسشنامه های پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون واسطه ای مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که بین اخلاق تحصیلی با عدالت آموزشی رابطه مثبت، اما با بی عدالتی آموزشی و فریبکاری رابطه منفی معنادار وجود دارد. عدالت آموزشی نیز با فریبکاری، رابطه منفی و معنادار دارد. شواهد حاصل از تحلیل رگرسیون واسطه ای نشان داد که اخلاق تحصیلی، واسطه رابطه بین بیعدالتی آموزشی با فریبکاری است.
    نتیجه گیری
    شواهد حاصل از این تحقیق نشان می دهد که در حضور اخلاق تحصیلی، تاثیر بیعدالتی آموزشی بر فریبکاری در دانشجویان تضعیف می شود. این نقش تضعیف کننده اخلاق تحصیلی بر فریبکاری از زمره موضوعاتی است که باید به طور جدی مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اخلاق تحصیلی، عدالت آموزشی، تعهد، فریبکاری، دانشجویان
  • ملیکه بهشتی فر، محمود نکویی مقدم صفحه 67
    زمینه
    مدیریت اخلاق پدیده ای است که با افزایش رفتارهای غیراخلاقی در محیط های کاری مورد توجه قرار گرفته است. پیدایش مشکلات اخلاقی در سازمان چندین دلیل اساسی را به همراه دارد از جمله: عدم احساس مسؤولیت، فقدان باورهای اخلاقی، عدم تعهد در قبال سازمان و غیره. درهرحال، مدیران الگوهایی قوی به شمار می آیند و رفتار آنها می تواند به افزایش عملکرد اخلاقی، کسب اثربخشی و بهره وری و افزایش رضایت شغلی افراد کمک کند. هدف این تحقیق بررسی رابطه بین رفتار اخلاقی مدیران و رضایت شغلی کارکنان واحدهای دانشگاه آزاد استان کرمان بود.
    روش کار
    این پژوهش با استفاده از روش همبستگی در جامعه آماری مدیران و کارکنان واحدهای دانشگاه آزاد استان کرمان(نیمه اول 1387) انجام شد. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه بسته استفاده گردید: پرسشنامه رفتار اخلاقی و پرسشنامه رضایت شغلی. در تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بین رفتار اخلاقی مدیران و رضایت شغلی کارکنان رابطه وجود دارد. از طرفی بین مسؤولیت پذیری، قاطعیت، رفتار عادلانه و امانتداری مدیران با رضایت شغلی کارکنان رابطه مثبت وجود دارد.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت رفتار اخلاقی مدیران در محیط کار سبب کاهش تنشها و افزایش رضایت شغلی و اثربخشی می شود. لذا پیشنهاد می گردد رفتارهای اخلاقی در محیط کار نهادینه گردد.
    کلیدواژگان: رفتار اخلاقی، رضایت شغلی کارکنان، مدیریت اخلاق
  • مهدی شیرمحمدی، عزت الله اصغری زاده صفحه 74
    زمینه
    برون سپاری به عنوان مهمترین روش انجام طرحهای توسعه ای سازمانها (به ویژه سازمان های دولتی) می باشد. این رویکرد در طرحهای توسعه فناوری اطلاعات بسیار متداول است. هدف این تحقیق استخراج و اولویت بندی موارد ناسازگار با اخلاق حرفه ای در مراحل آغازین، اجرا و پس از اجرای طرحهای برنامه ریزی معماری سازمانی می باشد.
    روش کار
    در این پژوهش از روش تحقیق آمیخته استفاده شده است. با توجه به کمبود مطالعات در این زمینه، در مرحله اول 3 سازمان دارای تجربه اجرای پروژه معماری سازمانی، جهت استخراج موارد رفتارهای مغایر اخلاق حرفه ای شرکتهای مشاور مورد بررسی قرار گرفتند. بر مبنای اطلاعات استخراج شده، پرسشنامه ای از موارد تنظیم گردیده و با روش نمونه گیری هدفمند میان 35 نفر از کارشناسان حوزه فناوری اطلاعات که دارای تجربه مشارکت در طرحهای معماری سازمانی بودند، توزیع و 21 پرسشنامه تکمیل شده دریافت شد. بر مبنای میانگین نظرات پاسخ دهندگان، آسیبهای شناسایی شده اولویت بندی شده و مبنای تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بررسی های انجام شده از طریق مطالعات موردی منجر به شناسایی 20 مورد آسیب اخلاق حرفه ای در 3 دوره زمانی پیش از آغاز، اجرا و پس از اجرای برنامه های معماری سازمانی مرتبط در حوزه شرکتهای مشاور شد. نتایج ارزیابی پرسشنامه بیانگر درصد بالای موافقت پاسخ دهندگان با موارد نقض اخلاق حرفه ای توسط شرکتهای مشاور فناوری اطلاعات به ویژه در مراحل آغازین و پس از اجرای طرحها می باشد.
    نتیجه گیری
    مبنای اصلی تصمیمات و رفتارهای شرکتهای مشاور، بیش از آنکه مبتنی بر حل مشکل سازمانها باشد، معطوف به تآمین منافع اقتصادی خودشان است. بیشترین موارد رفتارهای غیراخلاقی مربوط به موقعیتهایی است که منجر به کاهش هزینه ها و یا افزایش درآمد شده و نتایج اقتصادی برای مشاوران به همراه دارد. شرکتهای مشاور، منافع کوتاه مدت حاصل از طرحها را به منافع بلند مدت ارتباط با مشتریان و حسن شهرت در میان شرکتهای مشاور و مشتریان ترجیح می دهند.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، شرکت مشاور، فناوری اطلاعات، معماری سازمانی
  • محمدرضا حمیدی زاده، مریم نکویی زاده صفحه 84
    زمینه
    هیچ شکی نیست که امروز اخلاق در اقتصاد، بازرگانی و صنعت یک موضوع اساسی است. در بین حوزه های عملیاتی بازرگانی، بازاریابی و فروش بیشتر مورد انتقاد اخلاقی واقع شده اند. کارکنان خدمات پس از فروش تحت نظارت دائم و مستقیم نیستند. لذا توسط هزاران فرصت که ناشی از موقعیتشان است، با وسوسه های بیشتری جهت انجام رفتار غیر اخلاقی مواجهه می شوند. تصمیمات کارکنان برای رفتار کردن به صورت اخلاقی یا غیر اخلاقی توسط عوامل فردی و سازمانی گوناگونی تحت تاثیر قرار می گیرد. در این تحقیق این عوامل تحت عنوان عوامل تعیین کننده رفتار اخلاقی فردی و حرفه ای در تعمیرکاران شرکتهای ایران خودرو و سایپا مورد مطالعه قرار گرفته است. عوامل فردی مورد بررسی شامل سن، تحصیلات و ارزشهای اخلاقی و عوامل سازمانی نیز شامل نظام پاداش و تنبیه، جو اخلاقی سازمان و ترک خدمت می باشد.
    روش کار
    با توجه به ماهیت پژوهش، روش تحقیق در آن توصیفی و از نوع همبستگی است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه 19 سوالی استفاده شده است. برای پاسخ به سوالات مطروح 165 نفر از تعمیرکاران نمایندگی های مجاز ایران خودرو و سایپا در شیراز به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند و تعیین کننده های رفتار اخلاقی با کمک آنها مورد آزمون قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که ارزشهای اخلاقی، نظام پاداش و تنبیه، جو اخلاقی سازمان و ترک خدمت، تعیین کننده های مهم رفتار اخلاقی هستند درحالی که سن و تحصیلات رابطه معناداری با رفتار اخلاقی نداشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق ضروری است مدیران سازمانها با تاکید بر عوامل فردی و سازمانی جهت ارتقای رفتار اخلاقی فردی و حرفه ای تلاش نموده و سازوکارهایی برای بهبود و تقویت آن در پیش گیرند.
    کلیدواژگان: ارزشهای اخلاقی، جو سازمان، رفتار اخلاقی
  • علی رضاییان، لیلا میرزاده صفحه 94
    زمینه
    امروزه، سازمانها در محیط جهانی بسیار رقابتی عمل می کنند و مدیران برای ارتقاء بهره وری سازمانهایشان، سازوکارهای مختلفی از جمله کوچک سازی سازمانها و خودکار کردن امور را به کار می گیرند. درحالی که این سازوکارها می تواند مؤثر باشد اما یکی از مهمترین عوامل، نیروی انسانی کیفی و متعهد است. رفتار شهروندی سازمانی در طی چند سال اخیر به عنوان عاملی موثر در به دست آوردن تعهد کارکنان مورد توجه قرار گرفته و تحقیقات نسبتا چشمگیری بر روی شناسایی عوامل موثر در ارتقاء این رفتارها متمرکز شده وعوامل مشترکی مانند هنجارهای گروهی، ساختار سازمانی و فرهنگ سازمانی به عنوان متغیرهای زمینه ای جهت توسعه این نوع رفتارها شناسایی شده اند. در این تحقیق، تاثیر برداشت کارکنان از عدالت سازمانی به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار در ارتقاء این رفتارها در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی مورد مطالعه قرار گرفت.
    روش کار
    روش تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه جمع آوری داده ها، توصیفی- پیمایشی است. در این تحقیق، عدالت سازمانی شامل چهار بعد عدالت (توزیعی، رویه ای، مراوده ای و اطلاعاتی) ونقش هر کدام در ارتقاء رفتارهای شهروندی سازمانی از دیدگاه کارکنان مورد سنجش قرار گرفت. داده های مورد استفاده از طریق پرسشنامه از کارکنان شرکت مذکور، جمع آوری گردید و فرضیات تحقیق بر اساس آزمون دو جمله ای مورد آزمون قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که برداشت کارکنان از عدالت سازمانی شامل هر چهار بعد مذکور بر رفتارهای شهروندی آنان در سازمان تاثیرگذار است. در رتبه بندی این ابعاد، برداشت کارکنان از عدالت مراوده ای در رتبه اول، عدالت توزیعی در رتبه دوم، عدالت اطلاعاتی در رتبه سوم و عدالت رویه ای در رتبه چهارم قرار داشت.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های تحقیق می توان نتیجه گرفت که رفتارهای شهروندی سازمانی می تواند از برداشت کارکنان از عدالت سازمانی تاثیر پذیرد.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای، عدالت اطلاعاتی
  • فریبا پاداش، محسن گل پرور* صفحه 103
    زمینه

    شواهد تحقیقاتی نشان داده که پایبندی به ارزشهای اخلاقی، مشخصه رهبرانی با اثر بخشی بالا است. این رهبران از طریق رفتارهای منصفانه با کارکنان خود آنها را ترغیب به بهبود عملکرد و تمایل به نوآوری و خلاقیت می کنند. با همین زمینه، این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین رهبری اخلاق مدار با انگیزش درونی برای نوآوری و خلاقیت در کار به مرحله اجرا درآمد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع پژوهشهای همبستگی است که جامعه آماری آن را کارکنان کارخانه حایر تشکیل داده است. از این جامعه آماری، 332 نفر برای شرکت در پژوهش از طریق نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه 6 سوالی رهبری اخلاق مدار، پرسشنامه 5 سوالی انگیزش درونی برای نوآوری و پرسشنامه 9 سوالی خلاقیت در کار بودند. داده های حاصل از پرسشنامه ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، الگوسازی معادله ساختاری و تحلیل رگرسیون میانجی مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    شواهد حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که رهبری اخلاق مدار با انگیزش درونی برای نوآوری و خلاقیت در محیط کار دارای رابطه مثبت است. نتایج حاصل از الگوسازی معادله ساختاری و تحلیل رگرسیون میانجی نیز نشان داد که انگیزش درونی برای نوآوری میانجی کامل رابطه رهبری اخلاق مدار و خلاقیت در کار است.

    نتیجه گیری

    شواهد حاصل از این تحقیق نشان داد که ابتدا رهبری اخلاق مدار باعث تاثیر بر انگیزش درونی در نوآوری می شود و سپس انگیزش درونی در نوآوری طی یک فرایند زنجیره ای باعث تقویت خلاقیت در محیط کار می گردد.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاق مدار، انگیزش درونی برای نوآوری، خلاقیت کارکنان
|
  • A. Azar, M. Gharehvaliloo, M. Hadizadeh Page 1
    Background
    Construction, application, complexity and ever-increasing importance of models of operations research (OR) raises many ethical questions about ethical standards, proper relationship between the model builders and users and the model builders’ professional responsibility to the results of the model. Operations research is a profession that its practitioners have a significant effect on society. Therefore, establishment of an ethical basis and a shared culture between OR practitioners is required.
    Methods
    In this article while dealing with the place of ethical codes in modeling, we try to present some techniques to cope with ethical pitfalls which OR practitioners may confront in their work with regard to relationships between decision-makers, OR practitioners, decision-making problem, decision support tools, model and society. Moreover, we present the ethical challenges of OR practitioners.
    Results
    The present study offers suitable responses to questions which are based on existing relationships in the basic model of moral relationships between the elements involved in the process of modeling.
    Conclusion
    Codification of a code of ethics and a shared culture between Modeling practitioners and following the tenets of good practice of OR is the first step in ethical performance. Moreover, OR practitioners need a better training in ethics to deal with ethical challenges. Such training could lead OR practitioners to establish their own ethical values and give them a basis to develop them further in the course of their commitments.
  • A. Saghafi, H. Rahmani, A. Rafiee Page 7
    Background

    The main purpose of this paper is to evaluate the necessity of including the accounting ethics course in accounting curriculum. Although a part of ethical principles of accounting profession is included in auditing course, it seems, according to its importance, that this subject is very sensitive and needs more attention. Therefore it should be presented as a new course (3 credits) in accounting curriculum.

    Methods

    This research has been done in 2 steps. At first, the necessity of including accounting ethics course in the curriculum of BS of accounting in Iran was examined. Then, a survey was conducted to determine whether accounting ethics is included in the curriculum of 150 top-world universities or not. Finally, a sample course design was presented.

    Results

    Our findings confirm the necessity of including the accounting ethics course in curriculum of BS courses in accounting.

    Conclusions

    Because of importance of public confidence for accounting profession, and based on the opinion of accounting experts and teachers, it is recommended that the accounting ethics course should be added to accounting curriculum in BS courses.

  • O. Asemani, M. Emami Page 19
    Background
    Since nearly all law context is either ethical directly or ethics related in their goal, apt and supporting use of each one might be practically helpful. Therapeutic affairs are not exceptional in this figure. The proper recognition of ethics and law relation and to be familiar with the grounds of each may be gainful in the right conducting of people’s expectations and our practical programming. In this article we have tried within the knowledge of foundations of ethics and law explain the warranty of medical ethics by medical law.
    Methods
    In this article based on the understanding of the foundations of ethics and law and their relationship have been tried to scrutinized different aspects of medical law and medical ethics. Also to add with introduction of the basic relation of both, their similarities and differences have been attempted to explore the guaranty of medical ethics by medical law.
    Conclusion
    Although medical ethics and medical law are different in some aspects such as volitional doing, goal, source etc. but everyone without the other is defective and in an affirmative claim inconsequential, ineffective and invalid. In this way, applying medical law to medical ethics for the purpose of executive stabilization and security particularly in those cases unethical behaviors might lead to irretrievable injury to the folk and public health is practical and necessary. A brief look at the little available and health-specific legal ratifications in the Law of Iran -such as the embryo donation Act or the Transplantation Act- confirms the government efforts in this way. This work also underlines the extention of medical ethics and its inclusion in laws and regulations; meanwhile, does not constitute the inclution inconsistent with ethical values.
  • H. Atrak Page 27
    Background
    Deontology is one of three classic moral theories, among virtue ethics and teleology. Because of the plurality of deontological theories, there isnt any unique definition of deontology which was accepted by all of the philosophers. Most commentators characterize deontology as the class of non-teleological theories. Deontological theories deny what teleological theories affirm. It is widely agreed that a theory is teleological if it justifies the right, moral duty, or obligation, on the grounds that it promotes what is good. But deontologists reject it. Against the common thought, it seems that the rate of deontology isnt only to maximize the good. There are some definitions of deontology which is not comprehensive in my opinion: a committed to principle of justice, non-teleological, non-optimizing, rule center and absolutist theory or a theory which respect to the persons and values.
    Methods
    In this paper, I dealt with definitions of Deontology with descriptive-analytic method and after the analysis and critique of them, attempted to reach a comprehensive definition of Deontology.
    Conclusion
    Finally I concluded that Rawls’s definition of deontology is a good one. In his definition, “teleological” are only those theories which are committed to both following cl
    Aims
    (1) The good is defined independently from the right; (2) The right is defined as that which maximizes the good. Deontological theories, therefore, either do not specify the good independently from the right, or do not conceive of the right as that which maximizes the good. But Rawls’s definition is negative. It should be added to it, that deontological theories claim that the rightness or wrongness of actions depends on considerations other than maximizes the good, such as essence of action, generalization principle, divine command, social contract, human rights and personal will.
  • M. Abooyee Ardakan, S.A. Mirzaie Page 36
    Background
    Review of a journal article not only is a scientific action but also is an ethical behavior. Referees by accepting, rejecting or suggesting modifications to manuscripts, have a key role in reviewing process if scientific journals.This article focuses on the behavior of referees and norms of reviewing as subjects of research. So, we examine common norms related to reviewing process of articles, including recourses and criteria for referee selection, and responsibilities of referees as well as common defects and shortcomings of the reviewing reports of Iranian scientific journals.
    Methods
    The research has followed a descriptive approach to investigate different aspects of reviewing process of Iranian scientific journals. According to its assumptions about the main variables in the situation of inquiry, it is an exploratory research. As a matter of analyses, it has followed quantitative survey method. We used a closed form questionnaire for data gathering from 245 Iranian scientific journals published under authority of Ministry of Science, Research, and Technology.
    Results
    Findings of this research show that Iranian scientific journals use "editorial board" and "existing list of referees of journal" to select their referees more than other resources. "Being well-known at subject scope of journal", "having a good back-log of quality review reports ", and "having experience as referee for scientific journals" are three most important criteria for selecting referees. According to our findings, the performance of young referees in "having order and punctuality", "being careful when reviewing manuscripts" and "giving useful comments for improving articles" are better than older referees.
    Conclusion
    Iranian scientific journals would rather to use internal referees than external referees. Finally, we found that the most important deficiency in the behavior of Iranian referees is that they are reluctant in doing their job and its takes a long time to receive a referee report.
  • A. Isfandyari-Moghaddam, S. Hasanlu Page 48
    Background
    Librarians are experts who collect and disseminate information. It is accepted that only having some needed skills to deal with information is not enough, but it necessitates humanistic high features and ethical conducts. Therefore, the aim of the present research was to study the viewpoint of librarians who are members of Iranian Library and Information Science Association in relation to professional codes of ethics.
    Methods
    This applied research was done using descriptive survey method. The statistical population of this research included 1873 librarians who are members of Iranian Library and Information Science Association and their provincial branches (10 ones). To collect the data, a researcher-made questionnaire was used. The questionnaire was designed on the basis of some components and indices available in the related literature and librarians’ ethical codes of conduct.
    Results
    According to research findings, in order of priority, components “being responsible towards self”, “the responsibility towards colleagues”, “the responsibility towards the profession”, “the responsibility towards users”, “the responsibility towards organization”, “the responsibility towards society”, and “the responsibility towards experts of other professions” were suggested to compile codes of professional ethics for Iranian librarians.
    Conclusions
    Ultimately, final code of ethics intended by librarians who are members of Iranian Library and Information Science Associations in the form of seven components and thirty two principles was provided.
  • M. Golparvar Page 57
    Background
    As long time ago, ethic was considered in education of science and knowledge. In reality, we can say, the humanity and ethical principles are essential in science and education along with perseverance and effort. On the basis of this view, the purpose of research was to investigation the role of educational justice and ethic on scientific commitment and cheating among college students.
    Methods
    This research is a correlation study. Research statistical population, were the total of students of psychology and educational sciences from Esfahan universities, from them 396 students were selected with the use of convenience sampling. Research instruments, were researcher made, including educational ethic questionnaire (with 8 items), educational justice questionnaire (including two subscales of justice and injustice with 28 items) and educational commitment and cheating (with 16 items). Data was analyzed with the use of Pearson’s correlation coefficient and mediation regression analysis.
    Results
    Results revealed that there is positive significant relation between educational justices with educational ethic, but there are negative significant relations between educational ethic with educational injustice and cheating. Also there is negative significant relation between educational justices with cheating. The evidence of mediation regression analysis showed that, educational ethic plays a mediated role in relation between educational injustices with cheating.
    Conclusion
    The findings of this research showed that in exist of educational ethic; the effect of educational injustice on cheating among students has been weakened. The weakened role of educational ethic on cheating is the subject which must be considered seriously.
  • M. Beheshtifar, M. Nekoei-Moghadam Page 67
    Background
    Ethic management has been considered due to increase unmoral behaviors in workplaces. There are several reasons which organizations are faced with them, e.g irresponsibility, lack of ethical beliefs, lack of organizational commitment, and so on. However, managers are powerful paradigms in any organization and their behavior can cause ethical performance enhancement, to increase effectiveness, productivity and employees’ job satisfaction. The main aim of this study is find out relationship between managers’ ethical behavior and employees’ job satisfaction in Kerman Islamic Azad Universities.
    Methods
    This was descriptive study and used correlation method. The statistical population include of Azad Universitie's managers and employees in Kerman province. To collect the data, it was used 2 questionnaires: ethical behavior and job satisfaction. It was used SPSS software to analyze data inclusive Coefficient of Correlation test (Pearson) and Regression Analysis test.
    Results
    The findings of this study indicate that there was a positive relationship between managers’ ethical behavior and employees’ job satisfaction. Also there was relationship between managers’ responsibility, aggressive, justice and trusteeship and employees’ job satisfaction.
    Conclusion
    It could be concluded that to perform managers’ ethical behaviors in workplace be caused to decrease stress and increase job satisfaction and effectiveness. Therefore, it is suggested to dominant ethical behaviors in workplace.
  • M. Shirmohammadi, E. Asgharizadeh Page 74
    Background
    Outsourcing is the most important approach for organizational development projects. This approach is very common in information technology development projects. The goal of this research is finding and prioritizing discordant instances with professional ethics in initiation, implementation and after implementation stages of organization enterprise information technology planning projects.
    Methods
    The method of this research is mixed. Because of low number research in this field, three organizations that had enterprise architecture project experience choose for finding discordant instances with professional ethics in consultant firms. Then we created a questionnaire with our findings and sent it to thirty-five IT experts that had enterprise architecture project experiences. Twenty-one of them completed the questionnaire. Finally, Items prioritized according to average of responses.
    Results
    We found twenty professional ethics pathology items in initiation, implementation and after implementation stages of enterprise architecture planning programs. Questionnaires analysis indicated high percentage of agreement with professional ethics discordant by IT consultant firms especially in initiation and after implementation stages.
    Conclusion
    The main base of consultant firm’s behaviors is economic revenue instead of solving customer problems. The most amoral behaviors are in situations that result in decrease in cost or increase in income and contain economical result for consultants. Consulting firms prefer short-time benefits of projects to long term benefits of customer relationship and well-known in industry.
  • M.R. Hamidizade, M. Nekooeezade Page 84
    Background
    There is no doubt, today ethics in economic, business and industry is a basic topic. Among functional business areas, marketing and sales have been the most criticized functions in ethical frame. After-sales staffs are not under direct continuous supervision; rather, they are under constant pressure to reduce costs and are faced with additional temptations offered by the myriad opportunities for unethical behavior that the position invites. Various individual and organizational factors can influence the staff decisions to behave ethically or unethically. In this research, these factors investigate as determinants of individual and business ethical behavior of Iran khodro & Saipa servicemen. Individual factors are age, education and ethical values. Organizational factors are reward and punishment system, organizational ethical climate and turnover.
    Methods
    In terms of nature, the research method is descriptive and correlative. Data was collected through questionnaire that includes 19 questions. To answer the research questions, 165 servicemen of Irankhodro and Saipa agencies were included in the survey and determinants of ethical behavior were tested using these samples.
    Results
    Result suggests that ethical value, reward and punishment system, organizational ethical climate and turnover are important determinants of ethical behavior. However, education and age are not significantly related to ethical behavior.
    Conclusion
    Due to the result of research it seems necessary that organizational managers should emphasize on individual and organizational factors and try to improve individual & business ethical behaviors and use process to enhance and reinforce it.
  • A. Rezaeian, L. Mirzadeh Page 94
    Background
    Nowadays organizations are operating in a highly competitive global environment. Therefore, managers use different mechanisms such as downsizing of organizations, automation of works for promoting productivity of their organizations. Although these mechanisms are useful but one of the most important factors is committed and qualitative human Resources. During recent years Organizational citizenship behavior (OCB) has been considered an effective factor in gaining employees commitment to the organization and relatively considerable researches have been focused on identifying effective factors for nurturing these behaviors. As a result, common factors such as contextual variables (group norms, organizational structure and culture) were identified for development of OCB. In this article, impact of employees’ impression of organizational justice on OCB in the National Iranian Oil Products Refining &Distribution Co was studied.
    Methods
    in terms of purpose, the research method is applied and in terms of data collection, is descriptive- survey. In this article, organizational justice, including four dimensions (distributive, procedural, interactional and informational justice) and their impact on nurturing OCB, from employee's point of view, was investigated. Data were collected from employees of foregoing corporation and hypotheses were investigated by binominal test.
    Results
    The results showed that employees’ impression of organizational justice including foregoing four dimensions, have impact on OCB. In ranking these dimensions interactional justice is first, distributive justice is second, informational justice is third and procedural justice is the last.
    Conclusion
    Based on these results, it can be concluded that OCB can be influenced by employees’ impression of organizational justice.
  • F.Padash, M. Golparvar Page 103
    Background

    Research evidences showed that hindrance to ethical values is the leader's characteristic with the high effectiveness. These leaders through fair behaviors with their personnel's encourage them to improve their performance and tendency toward innovation and creativity. With this regard, this research was administered with the aim of studying the relationship between moral based leadership with intrinsic motivation for innovation and creativity at work.

    Methods

    This research was a correlational research, which statistical population were the personnel of Haier factory. From this statistical population, 322 persons for participating to research were selected using stratified sampling. Research instruments were: ethical based leadership questionnaire with 6 items, intrinsic motivation for innovation with 5 items and involvement to creativity at work with 9 items. Data was analyzed with the use of Pearson's correlation coefficient, structural equation modeling and mediation regression analysis.

    Results

    Findings showed that there are positive significant relations between moral based leadership with intrinsic motivation for innovation and involvement to creativity at work. The results of structural equation modeling and mediation regression analysis showed that intrinsic motivation played the role of complete mediator variable in relation between moral based leadership with involvement to creativity at work.

    Conclusion

    The results of this research showed that in first place, moral based leadership affect intrinsic motivation for innovation and then intrinsic motivation for innovation through sequential process affect creativity at work.