فهرست مطالب

اخلاق در علوم و فناوری - سال ششم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1390)

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال ششم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1390)

  • 102 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/05/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عادل آذر، سهیلا خدامی صفحه 1
    زمینه
    پژوهش عملیاتی(OR) به ارتباط میان الگو های علمی و کاربرد الگو ها در زمینه های اجتماعی برمی گردد که در واقع در قلب قلمرو علم مدیریت قرار دارد. اخلاق در پژوهش عملیاتی به تازگی مطرح و جذابیت خاصی برای محققان این رشته علمی فراهم نموده و اخیرا نیز مطالعات زیادی در این حوزه انجام شده است.اکثر این مطالعات ارتباط میان الگو های OR و اخلاقیات را با توجه به عملکرد متخصص OR و زمینه ای که متخصص از این الگو ها استفاده می نماید مورد بررسی قرار داده اند.
    روش کار
    در این مقاله مروری با توجه به مشکلات موجود در ارتباط میان متخصص OR با خریداران، تصمیم گیرندگان و ذی نفعان و همچنین به منظور درک بهتر تاثیر متقابل علوم اجتماعی، طراحی نهادی و تخصص برخی از چالش های مربوط به جنبه های اخلاقی OR بحث و بررسی شده اند.
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان می دهد که در حوزه OR هیچ تجزیه و تحلیل، الگوسازی و انتخاب ابزار تجزیه و تحلیل به طور کامل از اخلاقیات مستثنی نیست و در واقع بایستی مسائلی نظیر ناسازگاری، غیرقابل مقایسه بودن و عدم اطمینان به حساب آورده شوند. همچنین پیچیدگی ارتباطات میان ارزشهای اخلاقی و شناسایی اهداف جمعی به درک چرایی این مساله که مشکلات کارایی و تخصص دربرابر تجزیه و تحلیل اخلاقی قرار دارند، کمک می کند.برای رفع این مشکل انجمنها و موسسات پژوهش عملیاتی توانسته اند در غالب اصول و راهنمایی اخلاقی، ارزشهای اخلاقی و اجتماعی را بیان کنند ولی به کارگیری این اصول و راهنمایی اخلاقی در ایران نیازمند بومی سازی است.
    کلیدواژگان: اخلاق، پژوهش عملیاتی، الگوسازی، کارایی
  • شیوه های جدید تولید دانش و علم ورزی / تاملی جامعه شناختی بر تحول معیاره ای اخلاقی و سلوک علمی در عرصه علم و فناروی
    علی ربانی، رسول ربانی، رضا همتی، محمود قاضی طباطبایی، ابوعلی ودادهیر صفحه 12
    زمینه
    همجوشی و تکوین مشترک علم و جامعه و از بین رفتن مرزهای سنتی بین این دو همسو با تحولاتی مانند تجاری شدن، خصوصی شدن، اداری شدن، عینی شدن علم فناوری و کاهش استقلال علم و دانشگاه، جملگی به شکل گیری الگوی جدیدی در فهم و انجام فعالیتهای علم فناورانه و پژوهشهای معطوف به آن شده است. هدف اصلی این مقاله پرداختن به دلالتهای این تحول عالی برای آداب، اخلاقیات و معیارهای سلوک علمی است.
    روش کار
    در این مقاله ابتدا به بررسی جایگاه اخلاق و آداب علم در الگوی مرتنی و برخی انتقادات وارد بر آن پرداخته شده است و سپس زمینه های شکل گیری الگوی جدید تولید دانش و تاثیر آن بر اخلاقیات و آداب علم از منظر دو رویکرد تاثیرگذار این الگوی یعنی علم فرادانشگاهی و شیوه جدید دانش مورد بررسی قرار گرفته است.
    نتیجه گیری
    مقایسه این دو رویکرد بیانگر وجود دو نوع روایت افراطی و میانه رو در خصوص دلالتهای اخلاقی تحولات علم فناروی است. براساس دیدگاه افراطی تر یعنی علم فرادانشگاهی، نوعی انقطاع افراطی بین شیوه های سنتی و نوظهور تولید دانش صورت گرفته که برآیند آن، ظهور ارزشها، اخلاقیات و آداب جدیدی است که ارزشهای سنتی علم دانشگاهی را به شدت تهدید می کند. در مقابل، در دیدگاه میانه روتر یعنی شیوه جدید تولید دانش بر حضور همزمان یا همزیستی ارزش ها، اخلاقیات و آداب قدیم و جدید علم تاکید داشته و آنها را نه به منزله تهدیدی برای اخلاقیات و آداب سنتی علم، بلکه به مثابه مسوولیت پذیری عمومی، مسوولیت پذیری اجتماعی و بازاندیشانه بودن فزاینده علم در نظر می گیرد.
    کلیدواژگان: اخلاقیات علم، الگوی مرتنی، شیوه جدید تولید دانش، علم فرادانشگاهی، جامعه شناسی علم فناوری
  • حسن بشیر، محمدرضا هراتی نیک صفحه 25
    زمینه
    امروزه راه حلهای فناوری اطلاعات با زندگی روزمره انسان ترکیب شده است و توانسته صور فعالیتها و بسیاری از حوزه های زندگی او را دچار تغییر نماید. این تغییر رویکرد سبب بروز نیازمندی های جدیدی شده که یک نگاه اخلاقی – فرهنگی را می طلبد. این نگاه می بایست بتواند نگاه چند بعدی مسائل و دغدغه های مرتبط را پاسخگو باشد. بر همین اساس در این مقاله سعی گردید الگوی تحلیل در این زمینه ارائه شود.
    روش کار
    مقاله از لحاظ هدف، بنیادین و از لحاظ قالب تحقیق، توسعه ای – تحلیلی بوده است.
    نتیجه گیری
    الگو پیشنهادی ارائه شده در این پژوهش، توانست راه حلهای فناوری اطلاعات را از ابعاد اخلاقی – فرهنگی مورد ارزیابی قرار دهد. ارزیابی بر اساس تفکر بین رشته ای فنی و علوم انسانی شکل گرفت. بر اساس تحلیل مولفه های مختلف در یک از ابعاد، نتیجه مدون و ساختار یافته ای به دست آمد. نتیجه ارزیابی، به صورت ارائه یکی از چهار ناحیه مشخص می باشد. بر اساس ناحیه معین شده، راهبرد و وضعیت راه حل ارائه می گردد. این ارزیابی قادر است به عنوان یکی از گام های برنامه ریزی راهبردی، تولید و مدیریت محصولات و خدمات فناوری اطلاعات در جهت تحلیل طرحها و راه حلهای فناوری اطلاعات به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: اخلاق در فناوری اطلاعات، ارزیابی فناوری اطلاعات، الگوسازی فناوری اطلاعات
  • مینا مهاجر، حسین صفایی، عبدالمجید مهدوی دامغانی صفحه 35
    زمینه
    از زمان پیدایش محصولات تراریخته، با وجود منافعی که برای کاربرد آنها تعریف شده است، همواره پرسشهایی جدی نیز در زمینه پیامدهای مصرف آنها برای سلامت اکوسیستم ها و انسان وجود داشته است. بر همین اساس، تولید، کاربرد و تجارت محصولات تراریخته دارای ابعاد گوناگون، پیچیده و گاه متناقضی است که همین امر موجب تدوین قوانین داخلی و معاهدات بین المللی مختلفی طی دو دهه گذشته در سطح جهان شده است.
    روش کار
    روش کار
    هدف از این پژوهش، بررسی ملاحظات اخلاقی و حقوقی در قوانین ایمنی زیستی در جهان، به ویژه قانون ملی ایمنی زیستی در ایران است. به همین منظور، با استفاده از داده های موجود، موارد فوق الذکر در قوانین کشورهای مختلف مورد مطالعه قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    در بسیاری از کشورهای جهان، نظیر کشورهای اتحادیه اروپا، ژاپن و مالزی، دستورالعمل هایی برای کاربرد و تجارت این محصولات تدوین شده و اعمال می شود. ابهامات فراوانی در مورد جنبه های اخلاقی کاربرد محصولات تراریخته از سوی برخی دانشمندان مطرح شده است که مهمترین آنها جواز تغییر ماهیت یک موجود زنده توسط انسان است. برای داوری در مورد اخلاقی بودن دست ورزی ژنها باید به تعدادی پرسش پاسخ داد. با وجودی که ایران هنوز به شکل رسمی جزء تولیدکنندگان این محصولات به شمار نمی رود، اما انتظار می رود طی چند سال آینده به تولیدکنندگان و مصرف کنندگان آن ملحق شود. با این حال، قانون ایمنی زیستی مصوب سال 1388 در ایران دارای نواقص حقوقی در زمینه ایجاد نظام حقوقی مدون و حاکم بر این محصولات است. قسمت عمده این ایرادات مربوط به مهمترین بحث یعنی لزوم قوانین مربوط به محصولات تراریخته و مسوولیت اشخاص خاطی است. عمده ترین ایراد قانون ایمنی زیستی ایران در مقایسه با قوانین بین المللی، بحث مسوولیت محض و شیوه جبران خسارات زیان دیده است که در قانون ایمنی زیستی ایران، گرایش به شیوه های مرسوم اثبات تقصیر در نظام مسوولیت مدنی دارد؛ در حالی که لزوم حمایت از زیان دیده در مقابل تولیدکنندگان و متصدیان که اغلب قدرت بیشتری در اختیار دارند و قادر به بیمه مسوولیت خود نیز می باشند، مبتنی ساختن خسارات بر مسوولیت محض را ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، معاهده کاتاهنا، مسوولیت محض، نظام حقوقی
  • محسن گل پرور، محمدعلی نادی صفحه 43
    زمینه
    این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی وفاداری سازمانی در رابطه بین اخلاقی کاری اسلامی با رفتارهای انحرافی در محیط کار در یکی از شرکتهای وابسته به وزارت نفت در شهر اصفهان به مرحله اجرا درآمد.
    روش کار
    برای دستیابی به اهداف پژوهش 311 نفر از کارکنان شرکت مذکور به شیوه تصادفی ساده برای پاسخگویی به پرسشنامه های پژوهش انتخاب شدند. گروه نمونه پژوهش به پرسشنامه های 15 سوالی اخلاق کاری اسلامی (با دو زیرمقیاس کار دقیق و انسان دوستانه با 8 سوال و استقلال و سودمندی اجتماعی با 7 سوال)، وفاداری سازمانی با 7 سوال و رفتارهای انحرافی در محیط کار با 12 سوال پاسخ دادند. داده های حاصل از پرسشنامه های پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، الگو سازی معادله ساختاری و تحلیل رگرسیون میانجی مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های حاصل از تحلیل داده ها نشان دادند که اخلاق کاری اسلامی با وفاداری سازمانی (616/0=r) و رفتارهای انحرافی در محیط کار (213/0- =r) دارای رابطه معنادار (01/0P<)، وفاداری سازمانی نیز با رفتارهای انحرافی دارای رابطه معکوس و معنادار (318/0-=r) بود. نتایج الگو سازی معادله ساختاری و تحلیل رگرسیون میانجی نشان داد که وفاداری سازمانی نقش میانجی را در رابطه اخلاق کاری اسلامی با رفتارهای انحرافی در محیط کار ایفاء می کند.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق حاکی از آن است که اخلاق کاری اسلامی ابتدا باعث تقویت وفاداری سازمانی می شود و سپس وفاداری سازمانی موجبات تضعیف رفتارهای انحرافی در محیط کار را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: اخلاق کاری اسلامی، وفاداری سازمانی، رفتارهای انحرافی در محیط کار
  • احمد خامسان، محمداصغر امیری صفحه 53
    زمینه
    تقلب یا فریبکاری از پدیده های غیراخلاقی رایج در نظامهای آموزشی است که با گسترش فناوری به طور فزاینده ای تسهیل شده و رواج پیدا کرده است. تقلب در موقعیتهای آموزشی اغلب به و صورت تقلب در امتحانات و تقلب در تکالیف درسی صورت می گیرد. در این پژوهش میزان و شیوع انواع تقلب تحصیلی در بین دانشجویان دختر و پسر دانشگاه بیرجند بررسی شده است.
    روش کار
    روش پژوهش توصیفی- مقایسه ای و جامعه پژوهش، دانشجویان دانشگاه بیرجند بوده اند. نمونه پژوهش، 400 دانشجوی دختر و پسر بوده-اند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایاز 4 دانشکده و 30 رشته تحصیلی انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته سنجش میزان و نگرش نسبت به تقلب بوده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان می دهد میانگین انجام تقلب در امتحانات کمتر از حد متوسط است، اما باور عمومی به رواج تقلب بالاتر از حد متوسط می-باشد. میزان تقلب در پسران بیش از دختران و باور به عمومیت داشتن تقلب در دختران به طور معنادار بیش از پسران بود. رایجترین شیوه انجام تقلب در جلسات امتحان، نگاه کردن و نوشتن روی کاغذ، و رایجترین شیوه تقلب در تکالیف درسی، گرفتن تکلیف از هم کلاسی و از اینترنت می باشد. در ارتباط با علت تقلب، نتایج پژوهش نشان می دهد، عوامل درونی نظیر عدم مسوولیت پذیری و عدم وقت کافی بیش از عوامل بیرونی نظیر سخت بودن تکلیف و توقع زیاد از دانشجو به عنوان علت تقلب توسط دانشجویان مورد تاکید قرار گرفته است.
    نتیجه گیری
    بسیاری از انواع تقلب با وضع قوانین، آموزش درست و مدیریت آموزشی قابل اجتناب بوده و موجب تقویت روحیه اخلاق علمی در نظام آموزش عالی خواهد شد. با توجه به گسترش فناوری اطلاعات در نظام آموزشی، روش های کشف و کاهش تقلب الکترونیکی از مواردی است که باید از هم اکنون مورد توجه پژوهشگران قرار گیرد. تقلب و فریبکاری تحصیلی پدیده ای است که رواج و شیوع آن در محیط های تحصیلی کشورمان انکارناپذیر است. بنابراین برای درک علت تقلب و فریبکاری تحصیلی و همچنین شناسایی متغیرهای همبسته با آن لازم است پژوهشهای گسترده ای در سطح کشور انجام گیرد.
    کلیدواژگان: تقلب تحصیلی، فریبکاری تحصیلی، اخلاق علمی، عدم صداقت آموزش
  • یحیی حساس یگانه، امید مقصودی صفحه 62
    زمینه
    کسب و کار امروز نیازمند تعاملات اجتماعی و رعایت ملاحظات اخلاقی است. الزام تحصیل سود، فعالیتهای غیر اخلاقی و نادیده انگاری کردارهای مورد پذیرش جامعه را توجیه نمی نماید. فرایند تصمیم گیری به صورت ساختاری و از طریق بررسی انطباقی با مجموعه ضوابط اخلاقی تدوین شده از جانب نهادهای حرفه ای و یا ارزشهای اخلاقی حاکم بر جامعه قابل تبیین است. این پژوهش تاثیر آیین رفتار حرفه ای را بر چگونگی قضاوتهای حسابرسی در دو گام انگیزشی و عملگرایانه مطالعه می نماید.
    روش کار
    در این تحقیق روش پیمایشی با طرح تجربی مستقل شامل چهار موقعیت آزمایشی به کار رفته است. داده ها با استفاده از پرسشنامه و در قالب طرح پس آزمون با گروه نظارت به روش میدانی جمع آوری شده است.
    یافته ها
    نتایج تحلیلهای آماری مبین آن است که تاثیر آیین رفتار حرفه ای بر انگیزش و عملکرد حسابرسان معنادار است. همچنین جنسیت نیز بر قضاوت حسابرسی موثر بوده و زنان، قضاوتهای اخلاقی تری اعمال نموده اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر مثبت آیین رفتار حرفه ای بر قضاوت حسابرسی، اهمیت یک واحد درسی با عنوان آیین رفتار حرفه ای در دوره کارشناسی قابل توجه است. دانشجویان می بایست با موضوعات حرفه آشنا شده و از انتظارات جامعه از اخلاق حرفه ای آگاه گردند. موسسات حسابرسی نیز می توانند از نتایج این تحقیق برای جذب و آموزش کارکنان خود استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: آیین رفتار حرفه ای، جنسیت حسابرس، قضاوت حرفه ای
  • قاسم بولو، پیمان صادقی صفحه 74
    زمینه
    این پژوهش تاثیر ویژگی های اخلاقی فردی حسابرسان را بر تصمیم آنان جهت استفاده از راهنمای تصمیم برای ارزیابی خطر تقلب مدیریت بررسی کرده است. علاوه بر این، پژوهش حاضر جهت یافتن موانع به کارگیری راهنمای تصمیم و رتبه بندی عوامل موثر بر استفاده از آن صورت گرفت.
    روش کار
    در راستای دستیابی به هدف پژوهش از بین سرپرستان و سرپرستان ارشد شاغل در سازمان حسابرسی تعداد 76 نفر به شیوه تصادفی طبقه بندی شده برای پاسخگویی به پرسشنامه پژوهش انتخاب شدند. تحقیق حاضر تاثیر پنج متغیر مستقل در استفاده یا عدم استفاده حسابرسان از راهنمای تصمیم گیری را بررسی کرده است. داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از آزمون t بررسی شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاکی از آن بود که مهمترین ویژگی های اخلاقی فردی موثر در استفاده از راهنمای تصمیم توسط حسابرسان برای اولویت یکم تا پنجم بدین شرح هستند: 1) عدم عضویت در جامعه حسابداران رسمی 2) سابقه حرفه ای بیش از 20 سال 3) مدرک تحصیلی کارشناسی 4) رده سازمانی سرپرست ارشد 5) رشته تحصیلی مدیریت.
    نتیجه گیری
    شواهد حاصل از این پژوهش گویای آن است که موانع به کارگیری راهنمای تصمیم از نظر حسابرسان در رده سازمانی سرپرست و سرپرست ارشد عدم وجود ویژگی های اخلاقی فوق می باشد. همچنین رابطه متغیرهای مستقل با متغیرهای وابسته به صورت مستقیم می باشد که بیشترین تاثیرگذاری به وسیله متغیر عدم عضویت در جامعه حسابداران رسمی است.
    کلیدواژگان: ویژگی اخلاقی فردی، تقلب مدیریت، راهنمای تصمیم
  • علیرضا امیرکبیری، سهیلا داروییان صفحه 84
    زمینه
    دردنیای پیچیده امروز که سرعت پیشرفت ابداعات و نظریه پردازی های بشر بسیار زیاد است و هرروزه سبکها، روش ها و فنون فراوانی در هر عرصه علمی نمایان می گرد، مهمترین و پررنگترین عاملی که باعث حفظ کیان وکرامت این رویه ها می گردد حفظ اصول و چارچوبهای اخلاقی و انسانی است که باعث بقا وتبیین علوم و نظریه های مختلف است. درهمین راستا، هدف این پژوهش بررسی ادراکات اخلاق حرفه ای مدیران در کسب وکارهای کوچک ومتوسط در نظر گرفته شده است.
    روش کار
    این پژوهش با استفاده از دو روش کتابخانه ای جهت جمع آوری پیشینه تحقیق و پرسشنامه به مرحله اجرا درآمده است. جامعه آماری پژوهش را مدیران کسب وکارهای کوچک و متوسط در شهرک صنعتی شمس آباد تهران تشکیل دادند، که تعداد آنها 150 نفر تعیین گردید که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، این نمونه گیری صورت پذیرفت. پرسشنامه مورد استفاده یک پرسشنامه معیارین با حدود بیست سوال درمورد متغیرهای تحقیق است. همچنین داده های حاصل از پرسشنامه پژوهش با استفاده از تحلیل واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از میان فرضیه های مورد سنجش در این تحقیق جز یک فرضیه که تفاوت معناداری را بین ادراکات اخلاقی حرفه ای مدیران در گروه های سنی به دست داد؛ بقیه فرضیات یعنی تفاوت ادراکات اخلاقی حرفه ای مدیران با سطح تحصیلات، تعدادکارکنان، سابقه کاری مدیران، سطوح مدیریت و نوع فعالیت کسب وکار موردتایید قرار نگرفت.
    نتیجه گیری
    در پایان با بهره گیری از سنجش فرضیات حاصل و تطابق با منشورهای سازمان های مشابه ونظریات موجود دراین زمینه، پیشنهادهایی برای بهبود این شرایط با بهره گیری از نظر متخصصان و مدیران بیان گردید. به این امید که این تحقیق ونتایج حاصل ازآن موجب ارتقاء سطح ادراکات ورعایت اصول اخلاقیات درسازمان های ایران باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، کسب و کارهای کوچک و متوسط، مسوولیت اجتماعی، منشور اخلاقی
|
  • A. Azar, S. Khoddami Page 1
    Backgrounds
    Operations research (OR) is basically concerned with the relationship between scientific modeling and the application of models in social contexts. This problematic is also central in core domains of the management sciences (MS). Researches have recently outlined a perspective on the relationship between OR models and ethics that squarely ties ethical engagement to daily practice and, more specifically, to the manner in which a practitioner uses a model or other techniques in a particular setting.
    Methods
    In this review paper several challenges of introducing ethical aspects into OR are discussed, evidencing difficulties and ambiguities in the relationship to be established between the OR practitioner and his/her clients, decision-makers or stakeholders. Also many ethical challenges of OR have been surveyed for understanding the interplay between social science, institutional design, and expertise.
    Conclusions
    It showed that neither analysis nor modeling work nor the choice of analytical tools was entirely ethically neutral; incomparability, incommensurability and incertitude should be dealt with. The complexity of the relationship between ethical values and the identification of collective goals helped understand why the problems of efficiency and expertise had come to the forefront of ethical analysis. To solve this problem, operations research associations and institutions have been formulated ethics and social values in ehics codes, but the localization is needed for the application of them.
  • Dr. A. Rabbani, Dr. R. Rabbani, R. Hemmati, Dr. M. Ghazi Tabatabaie, Dr. Aa Vedadhir Page 12
    Background
    Fusion and co-constitution of science and society and blurring their traditional frontiers in conjunction with some essential transformations including commercialization, privatization, bureaucratization, objectification of technoscience and declining autonomy of science and academia have jointly formed a new paradigm in knowing and doing technoscience and technoscientific inquiries. Therefore, this paper to deal with various implications of this paradigmatic shift in knowing and doing technoscience, with a focus on its ethical and conductive implications.
    Methods
    In this article, the notion of ethos of science in Mertonian paradigm and some its critics was first examined. The paper, then, aimed at contexts of evolution and configuration of new paradigm in doing technoscience and creating knowledge and its implications for ethical behaviors in science, took two leading approaches of this paradigm, namely "post-academic science" and "new production of knowledge production".
    Conclusion
    Comparing two approaches of this new paradigm reflected that there existed in chorus two radical and moderate narratives one the ethical implications of new development in knowing and doing in technoscientific activities. While the Radical approach (Post-Academic Science) claimed emerging and establishing a new constellation of ethical and conductive standards, stemming from radical discontinuity and rupture between the traditional and the emerging new mode of knowledge production, the second approaches (New production of Knowledge) took a moderate stance on the subjects. The first approach believers asserted that this shifts certainly made threats traditional values and ethical standards of academic science, whereas clime-makers of the second approaches called attention to coexistence of new values and ethical standards. In this view, the new constellation of technoscience values and ethical standards werent threat to traditional values and/or ethos; they were just to accentuate on public and social responsibility and further reflexive nature of technoscience and technoscientific activities.
  • H. Bashir, M.R. Harati Nik Page 25
    Background
    Nowadays, various solutions of information technology (IT) are mixed in human life and have changed its face. This change causes new requirements and has made different necessities in every aspect of life.
    Methods
    This paper is infrastructural regarding aim and its research methodology was analytical research & development.
    Conclusion
    The proposed model in this research could assess information technology solutions as cultural and ethical aspects. Based on this assessment, the result was mentioned with structured framework. One of the four specific regions as final result clarified the strategies and situation of the IT solution. This assessment can be added to IT strategic planning process as a vital step for provisioning cultural and ethical issues of IT plans.
  • M. Mohajer, H. Safaei, A. Mahdavi Damghani Page 35
    Background
    Despite their benefits, transgenic products have been challenged continuously because of their potential consequences on human and ecosystem health. So, production, application and trade of transgenic products has complex and contradictory dimensions that has resulted in developing domestic as well as international protocols during the last two decades.
    Methods
    The objective of present research is to review ethical and legal considerations in biosafety laws worldwide, especially in national biosafety law of Iran. By applying the available data, above mentioned factors were investigated in different countries.
    Conclusion
    In many regions, including EU, Japan and Malaysia, there are statutory and regulatory laws for the production and trade of transgenic products. There are, also, some questions on ethical issues on application of transgenics in which modification of an organism entity is the most important. To judge about ethical considerations of organism modification, we have to answer some serious questions. Although Iran is not yet an official producer and there is no any official import of transgenics, but it is predicted that the country joins to the producers and consumers in near future. National biosafety law of I.R. Iran, passed on 2009, however, has some legal deficiencies in the aspect of developing a comprehensive legal framework for transgenic products. The most important case in this view is the necessity of a legal system for these products and civil liability of operators. An important critic to this law relates to strict liability and system of payment for damages to the victims.
  • M. Golparvar, M.A. Nadi Page 43
    Background
    This research was conducted with the aim of study the mediating role of organizational loyalty in relation between Islamic work ethic with deviant workplace behaviors among personnel of a company related to petroleum ministry in Isfahan city.
    Methods
    To achieve the research aims, 311 personnel were selected using simple random sampling for responding to the research questionnaires. Research sample group answered to the Islamic Work Ethic with 15 items (with two subscales including philanthropic and accurate work with 8 items and independency and social usefulness with 7 items), organizational loyalty with 7 items and deviant workplace behaviors with 12 items. Data was analyzed using Pearson's correlation coefficient, structure equation modeling and mediator regression analysis.
    Results
    Findings from data analysis showed that there are significant relationships between Islamic work ethic and organizational loyalty (r=0.616) and deviant workplace behaviors (r=-0.213). Also organizational loyalty has significant relation with deviant workplace behaviors (r=-0.318). The results of structure equation modeling and mediated regression analysis showed that organizational loyalty has mediated role in relation between Islamic Work Ethic and deviant workplace behaviors.
    Conclusion
    Findings of research showed that Islamic work ethic reinforces organizational loyalty and then organizational loyalty weakens deviant workplace behaviors.
  • A. Khamesan, M. A. Amiri Page 53
    Background
    Cheating is an unethical common phenomenon in the educational systems and is increasingly facilitated with the development of new technologies. Cheating in educational situations is done in two types: on exams and/or on assignments. In this study, the extent and prevalence of academic cheating among male and female students at Birjand University have been investigated.
    Methods
    The research method was descriptive - comparative and research population was all the students of Birjand University. Four-hundred male and female students were selected randomly by cluster sampling method from 4 faculties and 30 academic departments. The research tool was a questionnaire which measured attitude and amount of cheating among students.
    Results
    The results showed that the amount of cheating in exams was less than average, but the belief on cheating as a common phenomenon was more than average. The amount of cheating in boys was significantly higher than girls, and the belief on cheating as a common phenomenon was statistically higher in girls in comparison to boys. The most common ways for cheating in the exam sessions were larcenous looking to other student's sheets and using illegal papers, and the most common ways for cheating in paperwork, were using other student's papers and taking paper from internet. From student's view, the external factors were more emphasized than internal factors as the cause for cheating.
    Conclusions
    Many types of cheating can be prevented with proper legislation, educational and management system. Preventing cheating or reducing it will strengthen the spirit of scientific ethics in higher education systems. Considering the expansion of information technology in the educational systems, ways to detect and reduce electronic cheating must now be regarded by researchers.
  • Y. Hassasyeganeh, O. Maghsudi Page 62
    Background
    Today's business and social interactions require follow ethical considerations. Profit gain requirements, does not justify immoral activities and ignoring accepted conduct by society.Decision-making process through a structured review and compliance with ethical rules set developed by the professional institutions and moral values governing society is to be explained. In this study we examine The effects of codes of ethics in professional auditing judgments on both motivational and pragmatic steps.
    Methods
    In this research, a survey approach experimental design consisted of four independent experimental situation has been used. Data gathered by using questionnaire in design with the post-test method.
    Results
    Statistical analysis express that the impact of codes of ethics on motivation and performance of professional auditors is significant. Also the gender is effective on judgments and women have applied more moral judgments.
    Conclusion
    Considering the positive impact of codes of ethics on professional judgments quality, a course of codes of ethics is considerable. Students must discuss issues and differences in professional and be aware with expectations and demands of society for professional ethics. In addition, audit institutions may also use results of this study to recruit and train their employees and not limited to experience and training technical discussions.
  • G. Blue, P. Sadeghi Page 74
    Background
    This research investigates the effect of individual ethical characteristics of charter accountants on their decision to use decision guide for assessing management fraud risk. Moreover, this research has been carried out in order to find preventives of using decision guide and to rank its determinants.
    Methods
    to attain the research objective, a sample of 76 supervisors and senior supervisors working in the Audit Organization were selected through random classified method to complete the questionnaires. This research investigates the effect of five independent variables influencing the use of decision guide by accountants. Data obtained from the questionnaires were evaluated using the t test.
    Results
    findings of the research suggest that the five most important individual ethical characteristics influencing the use of decision guide by charter accountants are ranked as follows:1) non-membership in the association of certified accountants, 2) professional experience of more than 20 years, 3) Bachelor’s degree, 4) organizational class of senior supervisor, and 5) management academic discipline.
    Conclusion
    the evidences from the results of this research suggest that absence of the abovementioned ethical characteristics is what hinders the application of decision guides on the side of charter accountants in organizational class of supervisors and senior supervisors. Also, there is a direct relation between the independent variables and dependent variable, of which non-membership in the association of certified accountants is the most effective one.
  • A. Amirkabiri, S. Darouian Page 84
    Background
    In the very complicated word in which the development of inventions and creation of new theories, technics and strategies in the field of science are happening very fast, the most important factor for maintenance of sciences and different theories is to follow the ethics and humanity principles.The purpose of this study was to evaluate the ethic perceptions of managers, their perceptions and knowledage about ethics principles and examination of relationship between some variables including age, managmenet class (tier), the number of staff, degree of education, experience, kind of industry and activity with ethics perceptions are the purposes of this research.
    Methods
    The subjects are chosen by the method of "Cluster Sampling ". For coducting the research statistics, the 16th version of SPSS software, "ANOVA" statistical methode, "Kruskal- wallise Test"and "Discriptive statistics" were used.
    Conclusion
    The resuls indicate that Just one of the research hypothesis is acceptable. There was just a correlation between managers` perceptions from prefessional ethic and age. The other hypothesis such as the correlation between the managers` perceptions from professional ethics and education degree, the number of staff, managers` experinces, managers class and kind of activity or business were not significant. Managers`lack of knowledage about profession and ethics principles was known to be the reason.